Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   MEMORANDUM din 5 iulie 2016  de înţelegere între Ministerul Apărării Naţionale din Republica Elenă şi Ministerul Apărării Naţionale din România cu privire la participarea personalului Forţelor Navale Române la bordul navelor militare elene pe durata operaţiilor multinaţionale ale NATO, Uniunii Europene şi/sau ale Organizaţiei Naţiunilor Unite    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 MEMORANDUM din 5 iulie 2016 de înţelegere între Ministerul Apărării Naţionale din Republica Elenă şi Ministerul Apărării Naţionale din România cu privire la participarea personalului Forţelor Navale Române la bordul navelor militare elene pe durata operaţiilor multinaţionale ale NATO, Uniunii Europene şi/sau ale Organizaţiei Naţiunilor Unite

EMITENT: ACT INTERNAŢIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 941 din 23 noiembrie 2016

──────────
    Aprobat de Hotărârea Guvernului nr. 856 din 16 noiembrie 2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 941 din 23 noiembrie 2016.
──────────

    Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării Naţionale din Republica Elenă, denumite în continuare părţi,
    în conformitate cu prevederile Acordului dintre Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării Naţionale din Republica Elenă privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Atena, la 6 mai 2010,
    luând în considerare:
    calitatea statelor ambelor părţi de membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, ale Uniunii Europene şi ale Organizaţiei Tratatului Alianţei Nord Atlantice,
    prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite asupra dreptului mării, semnată la Montego Bay la 10 decembrie 1982,
    prevederile Acordului dintre statele părţi la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul forţelor lor, semnat la Londra la 19 iunie 1951 (NATO SOFA),
    cooperarea militară existentă dintre Forţele Navale Române şi Forţele Navale Elene,
    solicitarea părţii române către partea elenă de a participa cu personal din Forţele Navale Române la operaţiile multinaţionale ale NATO, Uniunii Europene şi/sau ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (în continuare denumite operaţii multinaţionale NATO/UE/ONU) la bordul navelor Forţelor Navale Elene,
    au convenit următoarele:

    ART. 1
    Scop şi arie de aplicare
    Scopul prezentului memorandum de înţelegere este de a reglementa obligaţiile reciproce cu privire la detaliile îmbarcării, cazării şi la sarcinile şi îndatoririle personalului român la bordul navelor aparţinând Forţele Navale Elene pe timpul participării la operaţiile multinaţionale ale NATO/Uniunii Europene/Organizaţiei Naţiunilor Unite.
    ART. 2
    Condiţiile participării
    1. Dimensiunea efectivelor pentru îmbarcare, gradul şi specialităţile acestora vor fi hotărâte de Forţele Navale Române şi vor face obiectul consimţământului Forţelor Navale Elene.
    2. Personalul participant va deţine experienţa şi pregătirea necesare pentru participarea la activităţile specifice de la bordul navelor, în special cele legate de respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pe timpul îmbarcării la bord şi desfăşurării misiunii.
    3. Înainte de plecarea din port, Forţele Navale Elene vor proceda la instruirea detaliată a personalului român cu privire la măsurile de siguranţă şi problemele administrative.
    4. Personalul român îmbarcat la bordul navelor va trebui să aibă un nivel adecvat de cunoaştere a limbii engleze cu accent pe cunoaşterea terminologiei navale.
    5. Personalului român nu îi pot fi atribuite sarcini ce diferă de specialitatea şi/sau experienţa acestuia.
    ART. 3
    Prevederi legale
    1. Pe timpul şederii în Grecia şi pe perioada îmbarcării la bordul navelor aparţinând Forţelor Navale Elene statutul personalului Forţelor Navale Române va fi supus prevederilor Acordului între părţile la Tratatul Atlanticului de Nord privind statutul forţelor lor (NATO SOFA), încheiat la Londra la 19 iunie 1951.
    2. Personalul român, pe timpul şederii la bordul navelor aparţinând Forţelor Navale Elene şi în timpul liber avut la dispoziţie la ţărm pe perioada vizitelor în porturi, se va supune:
    a) legilor, obiceiurilor şi tradiţiilor şi se va comporta în concordanţă cu regulile şi regulamentele disciplinare ale Forţelor Navale Elene;
    b) instrucţiunilor şi ordinelor cu caracter general emise de comandantul operaţional NATO/UE/UN în cauză.
    3. Orice membru al personalului Forţelor Navale Române va fi debarcat şi repatriat pe cheltuiala Forţele Navale Române în următoarele situaţii:
    a) nu se supune prevederilor alineatului 1; sau
    b) este considerat nepotrivit pentru a-şi continua misiunea la bordul navelor Forţelor Navale Elene din cauza unor probleme medicale; sau
    c) nu se supune instrucţiunilor/ordinelor comandantului de navă; ori
    d) este rechemat prin decizie a Forţelor Navale Române.
    4. Forţele Navale Elene vor informa în timp oportun Forţele Navale Române despre motivele ce impun debarcarea personalului său, conform alineatului 2 al acestui articol.
    ART. 4
    Portul uniformelor
    Pe timpul îmbarcării la bordul navelor aparţinând Forţelor Navale Elene, regulile naţionale de port al ţinutei vor rămâne în vigoare pentru personalul român. Personalului român i se poate cere să poarte ţinute/echipamente speciale ce sunt folosite de personalul Forţelor Navale Elene din motive de siguranţă.
    ART. 5
    Sprijinul logistic
    Cazarea, masa şi toate facilităţile de la bordul navelor aparţinând Forţelor Navale Elene vor fi furnizate gratuit personalului român, iar acestea nu vor fi diferite de cele oferite personalului aparţinând Forţelor Navale Elene.
    ART. 6
    Prevederi financiare
    1. Forţele Navale Române vor suporta:
    a) costurile de transport al personalului şi al bagajelor acestuia din România în Grecia şi retur;
    b) cazarea necesară înainte şi după îmbarcare, respectiv debarcare;
    c) costurile legate de transportul în România al personalului bolnav şi/sau rănit;
    d) orice diurnă pentru personalul propriu îmbarcat la bordul navelor aparţinând Forţelor Navale Elene pe timpul îmbarcării şi în timpul liber avut la dispoziţie la ţărm pe perioada vizitelor în porturi.
    2. Forţele Navale Elene vor suporta:
    a) costurile de transport local al personalului român de la locul de sosire până la portul de îmbarcare pe nava aparţinând Forţelor Navale Elene;
    b) orice cost legat de cazare şi masă pe timpul cât personalul român este îmbarcat la bordul navelor aparţinând Forţelor Navale Elene.
    ART. 7
    Asistenţa medicală
    1. Forţele Navale Elene vor furniza, în limita capabilităţilor şi facilităţilor medicale existente la bordul navelor sale, tratament medical gratuit personalului român. În caz de urgenţă sau necesitate de intervenţii chirurgicale, Forţele Navale Elene vor organiza transportul la o facilitate militară medicală existentă în apropierea zonei de operaţii. Dacă vor exista costuri pentru spitalizare, acestea vor fi suportate de Forţele Navale Române.
    2. Înainte de îmbarcare, personalul român trebuie să deţină asupra sa şi să prezinte un document medical oficial eliberat de autorităţile medicale competente din România indicând o stare generală de sănătate bună, inexistenţa problemelor psihice şi bolilor contagioase, precum şi o listă cu vaccinurile efectuate, conform regulilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Detalii ulterioare vor fi stabilite prin punctele de contact (POCs) ale forţele navale ale celor două părţi.
    ART. 8
    Aspecte referitoare la deces
    În eventualitatea decesului pe timpul aflării la bordul navei sau în timpul liber avut la dispoziţie la ţărm pe perioada vizitelor în porturi, autorităţile române vor avea acces la documentele referitoare la cauzele decesului personalului. În acest scop, autorităţile elene vor furniza asistenţa necesară.
    ART. 9
    Protecţia informaţiilor clasificate
    1. Protecţia informaţiilor clasificate va face obiectul prevederilor relevante ale acordurilor în vigoare între părţi.
    2. În mod special părţile:
    a) vor asigura protecţia informaţiilor, documentelor şi datelor atât pentru cele primite, cât şi pentru cele schimbate pe timpul procesului de implementare a acestui memorandum de înţelegere în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare în cele două state;
    b) nu vor dezvălui informaţiile, documentele şi datele către o terţă parte fără a avea, în prealabil, consimţământul în scris al părţii ce a furnizat informaţiile;
    c) orice informaţii, documente şi date primite sau schimbate pe timpul procesului de implementare a acestui memorandum nu vor fi folosite împotriva intereselor oricăreia dintre părţi.
    ART. 10
    Pretenţii
    1. Pretenţiile împotriva oricărei părţi sau a personalului său vor fi soluţionate în conformitate cu termenii articolului VIII al Acordului dintre statele părţi la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul forţelor lor, semnat la Londra la 19 iunie 1951.
    2. Orice pretenţie ce decurge din incidente petrecute în marea liberă sau pe teritoriul unui stat terţ, care nu este supusă prevederilor prezentului memorandum de înţelegere sau ale Acordului dintre statele părţi la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul forţelor lor, semnat la Londra la 19 iunie 1951, va fi soluţionată, după caz, în conformitate cu regulile internaţionale de drept aplicabile.
    ART. 11
    Soluţionarea disputelor
    Orice dispute rezultate din interpretarea sau implementarea prezentului memorandum de înţelegere vor fi reglementate prin consultările dintre părţi şi nu vor fi deferite niciunui tribunal sau terţe părţi pentru soluţionare.
    ART. 12
    Amendamente
    Prezentul memorandum de înţelegere poate fi amendat oricând prin consimţământul scris al participanţilor. Amendamentele vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile articolului 13 al Memorandumului de înţelegere.
    ART. 13
    Dispoziţii finale
    1. Prezentul memorandumul de înţelegere va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări scrise prin care părţile se informează reciproc asupra îndeplinirii procedurilor legale interne necesare intrării sale în vigoare şi va rămâne valabil pe toată durata angajării personalului Forţelor Navale Române la bordul navelor aparţinând Forţelor Navale Elene pe timpul desfăşurării operaţiilor multinaţionale ale NATO/Uniunii Europene/Organizaţiei Naţiunilor Unite.
    2. Oricare parte poate denunţa în orice moment prezentul memorandum de înţelegere prin trimiterea unei notificări scrise a intenţiei de denunţare celeilalte părţi. Încetarea valabilităţii îşi va produce efectele la 90 de zile după primirea notificării.
    3. În situaţia în care prezentul memorandum de înţelegere îşi va înceta valabilitatea, prevederile articolelor 6 şi 10 vor rămâne în vigoare până la soluţionarea pretenţiilor şi efectuarea plăţilor.
    4. În cazul încetării valabilităţii prezentului memorandum de înţelegere, părţile sunt obligate să respecte în continuare prevederile articolului 9.

    Semnat la Atena la 5 iulie 2016, în două exemplare originale, în limbile română, greacă şi engleză, toate textele fiind egal autentice. În cazul unor diferenţe de interpretare, textul în limba engleză va prevala.


          Pentru Ministerul Apărării Naţionale din România,
              şeful Statului Major al Forţelor Navale,
                    contraamiral Alexandru Mîrşu

      Pentru Ministerul Apărării Naţionale din Republica Elenă,
             şeful Statului Major al Forţelor Navale,
              viceamiral Georgios Giakoumakis

                            ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016