Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   MEMORANDUM din 2 decembrie 2003  dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana referitor la Programul national PHARE 2003 pentru Romania*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MEMORANDUM din 2 decembrie 2003 dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana referitor la Programul national PHARE 2003 pentru Romania*)

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 551 bis din 21 iunie 2004
MEMORANDUM din 2 decembrie 2003
dintre Guvernul României şi Comisia Europeanã referitor la Programul naţional PHARE 2003 pentru România*)
EMITENT: ACT INTERNAŢIONAL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 551 bis din 21 iunie 2004

________
*) Aprobat prin <>Ordonanta de Urgenta nr. 43 din 27 mai 2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 551 din 21 iunie 2004

Comisia Europeanã, denumita în continuare "COMISIA", actionand pentru şi în numele Comunitãţii Europene, denumita în continuare "COMUNITATEA",
pe de o parte, şi
Guvernul României, denumit în continuare "BENEFICIARUL",
pe de alta parte,

AU CONVENIT DUPÃ CUM URMEAZÃ:
Mãsura la care se face referire în art. 1 de mai jos se executa şi finanţeazã din resursele bugetare ale COMUNITÃŢII, conform prevederilor cuprinse în prezentul memorandum. Cadrul tehnic, juridic şi administrativ în care va fi pusã în aplicare mãsura prevãzutã la art. 1 este stabilit în Condiţiile generale anexate la Acordul-cadru din 12 martie 1991 încheiat între COMISIE şi BENEFICIAR şi completate cu prevederile prezentului memorandum şi ale Dispoziţiilor speciale anexate la acesta.

ART. 1
NATURA ŞI OBIECTUL
Ca parte a programului sau de asistenta, COMUNITATEA contribuie, prin fonduri nerambursabile, la finanţarea urmãtoarei MÃSURI:


Numãrul programului: 2003/005-551.01 pana la 551.06
Titlul: Programul Naţional Phare 2003 pentru România,
Perioada: Pana la 30 noiembrie 2005



ART. 2
ANGAJAMENTUL COMUNITĂ?ŢII
Contribuţia financiarã a COMUNITÃŢII este stabilitã la nivelul maxim de 265,500 milioane euro, denumita în continuare "FINANŢAREA NERAMBURSABILA CE".
ART. 3
DURATA ŞI DATA DE EXPIRARE
Pentru prezenta MÃSURA, FINANŢAREA NERAMBURSABILA CE este disponibilã pentru contractare pana la 30 noiembrie 2005, în conformitate cu dispoziţiile prezentului memorandum. Toate contractele trebuie semnate pana la aceasta data. Orice fonduri rãmase din FINANŢAREA NERAMBURSABILA CE, care nu au fost contractate pana la aceasta data, vor fi anulate. Termenul limita pentru efectuarea plãţilor din FINANŢAREA NERAMBURSABILA CE este 30 noiembrie 2006, cu excepţia proiectelor 2003/005-551.04.03 şi 2003/005-551.05.03 pentru care termenul limita pentru efectuarea plãţilor este 30 noiembrie 2007. Toate plãţile trebuie sa fie efectuate pana la expirarea termenului limita pentru efectuarea plãţilor. Cu toate acestea, în situaţii excepţionale, COMISIA poate fi de acord cu o prelungire corespunzãtoare a perioadei de contractare sau a perioadei de efectuare a plãţilor, dacã aceasta solicitare este facuta în timp util şi este justificatã în mod corespunzãtor de cãtre BENEFICIAR. Prezentul memorandum va expira la data la care expira perioada de efectuare a plãţilor din FINANŢAREA NERAMBURSABILA CE. Toate fondurile care nu au fost utilizate vor fi returnate Comisiei.
ART. 4
ADRESE
Corespondenta referitoare la executarea MÃSURII, având menţionate numãrul şi titlul MÃSURII, va fi adresatã urmãtoarelor persoane:


pentru BENEFICIAR: pentru COMUNITATE:

Dl. Alexandru Farcas Delegaţia CE la Bucureşti
Ministrul Integrãrii Europene Str. Jules Michelet nr. 18-20
Guvernul României 010463 Bucureşti
Str. Apolodor nr. 17 România
latura Nord, sector 5 Fax: 00 40 1 212 88 08
Bucureşti
România
Fax: 00 40 1 336 85 09



ART. 5
NUMĂ?RUL DE EXEMPLARE ORIGINALE
Prezentul memorandum este redactat în doua exemplare, în limba engleza.
ART. 6
INTRAREA ÎN VIGOARE
Prezentul memorandum va intra în vigoare la data semnãrii de cãtre ambele pãrţi. Nici o cheltuiala efectuatã înainte de aceasta data nu este eligibilã în cadrul FINANŢÃRII NERAMBURSABILE CE.
Anexele sunt considerate ca fãcând parte integrantã din prezentul memorandum.


Încheiat la Bucureşti Încheiat la Bucureşti

Data Data
Din partea BENEFICIARULUI Din partea COMUNITÃŢII
Dl. Vasile Puscas Dl. Jonathan Scheele
Ministrul interimar al Integrãrii Europene Şeful Delegaţiei Comisiei
Coordonator Naţional al Asistenţei Europene în România



Anexe:
1. Acord-cadru (Anexele A şi B)
2. Dispoziţii speciale (Anexa C)
3. Transparenta/Publicitate (Anexa D)
4. Alocari bugetare totale (Anexa E)


ANEXA 1
(A şi B)

ACORD CADRU
încheiat între COMISIE şi BENEFICIAR

Comisia Comunitatiior Europene, denumita în cele ce urmeazã "Comisia", actionand pentru şi în numele Comunitãţii Economice Europene, denumita în cele ce urmeazã "Comunitatea"

pe de o parte, şi
România
de cealaltã parte
şi împreunã denumite "pãrţi contractante",
având în vedere faptul ca România este eligibilã de a beneficia de Programul de asistenta PHARE din partea Comunitãţii, prevãzut în Regulamentul nr. 3906/89 din 18 decembrie 1989 al Consiliului Comunitãţii Europene, modificat prin Regulamentul nr. 2698/90 din 17 septembrie 1990,
având în vedere faptui ca este convenabila menţionarea în cele de mai jos a cadrului tehnic, legal şi administrativ pentru executarea mãsurilor finanţate în România în cadrul programului de asistenta al Comunitãţii,

AU CONVENIT DUPÃ CUM URMEAZÃ:

ART. 1
Pentru a promova cooperarea dintre pãrţile contractante în scopul sprijinirii procesului reformei economice şi sociale din România, pãrţile contractante sunt de acord sa implementeze mãsuri în domeniui cooperãrii financiare, tehnice şi al altor forme de cooperare, asa cum s-a specificat în Regulamentul menţionat mai sus, care vor fi finanţate şi implementate în cadrul tehnic, legal şi administrativ stabilit în acest Acord. Detaliile specifice ale fiecãrei mãsuri (sau set de mãsuri) vor fi introduse într-un memorandum ce va fi convenit între pãrţile contractante (denumit în continuare "memorandum de finanţare"), pentru care este oferit un model în anexa nr. 2(C).
România întreprinde toate acţiunile necesare pentru a asigura executarea corespunzãtoare a tuturor mãsurilor.
ART. 2
Fiecare MÃSURA finanţatã în cadrul acestui acord va fi implementata în conformitate cu Condiţiile generale din Anexa A, care vor fi considerate ca fiind induse în fiecare memorandum de finanţare.
Memorandumul de finanţare poate schimba sau suplimenta Condiţiile generale, dupã cum va fi necesar pentru implementarea mãsurii în discuţie.
ART. 3
Pentru problemele legate de mãsurile finanţate în cadrui acestui acord, Comisia va fi reprezentatã de Delegaţia sa, imediat ce aceasta este înfiinţatã în Bucureşti, care se va asigura, din partea Comisiei, ca mãsura este executatã în conformitate cu practicile financiare şi tehnice legale.
ART. 4
Când pãrţile contractante convin astfel, Comisia poate delega responsabilitatea sa integrala sau parţialã privind implementarea unei mãsuri cãtre o terta parte, stat sau agenţie.
În acest caz termenii şi condiţiile unei asemenea delegari vor fi mentionati în acordul ce urmeazã sa fie încheiat între Comisie şi terta parte, stat sau agenţie, cu acordul Guvernului României.
ART. 5
Orice disputa legatã de acest acord care nu poate fi rezolvatã prin consultare, va fi soluţionatã în conformitate cu procedura de arbitraj menţionatã în Anexa B.
ART. 6
Acest Acord este întocmit în doua exemplare, în limba engleza.
ART. 7
Acest Acord va intra în vigoare la data la care pãrţile contractante se vor informa reciproc despre aprobarea sa în conformitate cu legislaţia sau procedura interna a fiecãrei pãrţi. Acordul va continua sa fie în vigoare pentru o perioada nedefinita, dacã nu îşi înceteazã valabilitatea prin notificarea scrisã a uneia dintre pãrţile contractante cãtre cealaltã.
La încheierea duratei de valabilitate a acestui acord orice mãsura aflatã încã în curs de execuţie va fi dusa la îndeplinire conform termenilor memorandumului de finanţare aferent şi Condiţiilor generale stabilite prin prezentul acord.
ART. 8
Prevederile acestui acord se vor aplica şi cooperãrii tehnice şi a altor tipuri de cooperare convenite între pãrţile contractante, care prin natura lor nu sunt cuprinse într-un memorandum specific finanţat în baza Programului de asistenta PHARE, la cererea Guvernului României.
Anexele vor fi considerate parte integrantã a acestui acord.

Întocmit la Bucureşti
în ziua de 12 martie 1991
Eugen Dijmarescu
Ministru de stat
ROMÂNIA

Întocmit la Bucureşti
în ziua de 12 martie 1991
Frans Andriessen
Vicepreşedinte al Comisiei Europene
COMUNITATEA



ANEXA A

Comisia Europeanã


CONDIŢII GENERALE
privind memorandumurile de finanţare


În aceste Condiţii generale termenul de "Beneficiar" va fi înţeles ca referitor la Guvernul României.

TITLUL I
FINANŢAREA PROIECTELOR

ART. 1
OBLIGAŢIA COMUNITÃŢII
Angajamentul Comunitãţii, numit în cele ce urmeazã "finanţarea gratuita a CEE", a cãrui valoare este menţionatã în memorandumul de finanţare, va determina limita în cadrul cãreia se va desfasura angajarea şi execuţia plãţilor prin contracte şi devize aprobate corespunzãtor.
Orice cheltuieli ce depãşesc finanţarea gratuita a CEE, vor fi suportate de Beneficiar.
ART. 2
DISPONIBILITATEA FINANŢÃRII GRATUITE A CEE
Acolo unde execuţia unei mãsuri depinde de angajamentele financiare asupra resurselor proprii ale beneficiarilor sau asupra altor surse de fonduri, finanţarea gratuita a CEE va deveni disponibilã în momentul în care devin disponibile şi sumele angajate de Beneficiar şi/sau celelalte surse de fonduri, conform celor prevãzute în memorandumul de finanţare.
ART. 3
CHELTUIREA
Contractele sunt eligibile pentru plati în baza acestui memorandum de finanţare numai dacã sunt încheiate înainte de data de expirare a memorandumului de finanţare. Plãţile în cadrul unor asemenea contracte pot avea loc în timpul unei perioade de maximum 12 luni de la data de expirare a memorandumului de finanţare. Orice prelungire exceptionala a acestei perioade trebuie sa fie aprobatã de Comisie.
În cadrul limitei stabilite pentru finanţarea gratuita a CEE, cererile pentru fonduri sub forma unui program de lucru vor fi prezentate Delegaţiei Comisiei de cãtre Beneficiar, conform agendei stabilite în memorandumul de finanţare. Documentele justificative referitoare la plãţile fãcute pentru realizarea unei anumite mãsuri vor fi puse ia dispoziţie în sprijinul cererii de fonduri, atunci când Comisia o solicita.
Oricum, în cadrul anumitor contracte din cadrul mãsurii poate fi prevãzutã plata direct de cãtre Comisie cãtre contractanţi. Fiecare contract va indica proporţia şi momentul efectuãrii plãţii, împreunã cu documentele justificative necesare.
Pentru partea de program implementata de Beneficiar, autoritatea de implementare va inainta un program de lucru cu cel puţin 9 luni înainte de data de expirare a memorandumului de finanţare, pentru aprobarea de cãtre Comisie a contractelor ce mai trebuie încheiate pentru implementarea programului. Programul de lucru trebuie sa cuprindã propuneri pentru utilizarea dobânzilor nete provenite din conturile deschise în cursul implementarii programului, cu condiţia ca intreaga finanţare gratuita a CEE sa fi fost angajata anterior.
În ceea ce priveşte mãsurile executate pe baza unor devize estimative, în condiţiile în care memorandumul de finanţare nu poate prevedea altfel, o prima transa de plata, care nu va depãşi 20% din totalul devizului aprobat de Comisie, poate fi efectuatã în favoarea Beneficiarului, în aceleaşi condiţii menţionate la paragraful 2 de mai sus.

TITLUL II
ACHIZIŢIONAREA

ART. 4
GENERALITATI
Procedura de urmat pentru încheierea contractelor de lucrãri, livrãri şi de cooperare tehnica va fi menţionatã în memorandumul de finanţare, urmând principiile de mai jos.
ART. 5
CONDIŢII DE PARTICIPARE
1. Cu excepţia prevederilor art. 6, Comisia şi Beneficiarul vor lua mãsurile necesare pentru a asigura egalitatea condiţiilor de participare la astfel de contracte, în special prin publicarea în timp util a invitaţiilor la licitaţie. Anunţurile urmeazã sa fie fãcute pentru Comunitate cel puţin în Jurnalul Oficial ai Comunitãţilor Europene şi pentru statele beneficiare în jurnalul oficial corespunzãtor.
2. Condiţiile generale ale contractelor trebuie sa fie întocmite în conformitate cu modelele din uzanta internationala, cum ar fi reglementãrile generale şi condiţiile pentru contractele de livrãri finanţate din fondurile PHARE.
ART. 6
DEROGAREA DE LA PROCEDURILE STANDARD
Acolo unde este recunoscuta urgenta situaţiei sau unde aceasta este justificatã pe baza naturii, importantei reduse sau a unor caracteristici particulare ale anumitor mãsuri (de exemplu: operaţii de finanţare în doua etape, operaţii multifazate, specificaţii tehnice particulare etc.) şi ale contractelor respective, Beneficiarul poate, de acord cu Comisia, sa autorizeze în mod excepţional: - acordarea contractelor în urma unor invitaţii restrânse la licitaţie;
- încheierea contractelor prin acord direct;
- realizarea contracteior prin departamente de lucrãri publice.
O astfel de derogare trebuie sa fie menţionatã în memorandumul de finanţare.
ART. 7
ACORDAREA CONTRACTELOR DE LUCRÃRI ŞI LIVRÃRI
Comisia şi Beneficiarul se vor asigura ca pentru fiecare operaţie oferta selectata este cea mai avantajoasã din punct de vedere economic, în special din punct de vedere al calificarilor şi garanţiilor oferite de licitatori, al costului şi al calitãţii serviciilor, al naturii şi al condiţiilor de execuţie a lucrãrilor sau a livrãrilor, al costului lor de utilizare şi valori tehnice.
Rezultatele invitaţiilor la licitaţie vor trebui publicate în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene cat de repede posibil.
ART. 8
CONTRACTELE DE COOPERARE TEHNICA
1. Contractele de Cooperare Tehnica, care pot lua forma contractelor pentru studii, supravegherea lucrãrilor sau de asistenta tehnica, vor fi încheiate dupã negocierea directa cu consultantul sau, dacã se justifica din punct de vedere tehnic, economic sau financiar, ca urmare a invitatiei la licitaţie.
2. Contractele vor trebui sa fie întocmite, negociate şi încheiate fie de Beneficiar, fie de Comisie, atunci când se prevede astfel în memorandumul de finanţare.
3. În situaţia în care contractele urmeazã sa fie întocmite, negociate şi încheiate de Beneficiar, Comisia va propune o lista scurta cu unui sau mai mulţi candidaţi, pe baza criteriilor de garantare a calificarilor, experienţei şi independentei lor şi ţinând seama de disponibilitatea acestora pentru proiectul în discuţie.
4. În cazul unei proceduri directe de negociere, când Comisia a propus mai mulţi candidaţi, Beneficiarul este liber sa aleagã dintre cei propuşi candidatul cu care intenţioneazã sa încheie contractul.
5. Când exista recurs la o procedura de licitare contractul va fi acordat candidatului care a înaintat oferta confirmatã de Beneficiar şi de Comisie ca fiind cea mai avantajoasã din punct de vedere economic.

TITLUL III
ACORDAREA DE FACILITÃŢI

ART. 9
PRIVILEGII GENERALE
Personalului care participa la mãsurile finanţate de Comunitate, precum şi membrilor de familie ai acestuia, li se pot acorda avantaje, privilegii şi scutiri nu mai puţin favorabile decât cele acordate în mod obişnuit altor strãini angajaţi în statul Beneficiarului, în cadrul oricãror alte acorduri bilaterale sau multinationale ori aranjamente pentru programe de asistenta economicã şi de cooperare tehnica.
ART. 10
FACILITÃŢI DE STABILIRE, INSTALARE, INTRARE ŞI REZIDENŢÃ
În cazul contractelor de lucrãri, de livrãri sau de servicii, persoanele fizice sau juridice eligibile pentru participarea la procedurile de licitaţie vor avea drept de instalare temporarã şi de rezidenţã în cazuriie în care importanta contractului justifica aceasta. Acest drept va fi obţinut numai dupã emiterea invitatiei de participare la licitaţie, va servi personalului necesar efectuãrii studiilor preparatorii pentru redactarea ofertelor şi va expira la o luna dupã desemnarea contractantului.
Beneficiarul va permite personalului care ia parte la contractele de lucrãri, livrãri sau de servicii finanţate de Comunitate şi membrilor de familie apropiati ai acestuia sa între în statul Beneficiarului, sa se stabileascã în stat, sa lucreze acolo şi sa pãrãseascã statul respectiv, asa cum o justifica natura contractului.
ART. 11
IMPORTUL ŞI RE-EXPORTUL DE ECHIPAMENT
Beneficiarul va acorda permisele necesare pentru importul de echipament profesional cerut pentru executarea mãsurii, în conformitate cu legile, regulile şi reglementãrile în vigoare ale Beneficiarului.
Beneficiarul va acorda în plus persoanelor fizice şi juridice care au executat contracte de lucrãri, livrãri sau servicii permisele necesare pentru re-exportul echipamentului menţionat.
ART. 12
CONTROLUL IMPORTURILOR ŞI SCHIMBURILOR VALUTARE
Pentru executarea mãsurilor Beneficiarul se obliga sa acorde autorizaţii de import, precum şi autorizaţii pentru achiziţionarea valutei necesare şi sa aplice reglementãrile naţionale privind controlul asupra schimburilor valutare, fãrã discriminare între statele membre ale Comunitãţii, Albania, Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia şi fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.
Beneficiarul va acorda permisele necesare pentru repatrierea fondurilor primite pentru executarea mãsurii, conform reglementãrilor de control al schimburilor valutare în vigoare în statul Beneficiarului.
ART. 13
IMPOZITARE şi VAMA
1. Plata impozitelor, taxelor vamaie şi a taxelor de import nu va fi finanţatã din finanţarea gratuita a CEE.
2. Importurile în baza contractelor de livrãri, încheiate de autoritãţile Beneficiarului şi finanţate din finanţarea gratuita a CEE, vor putea intra în statul Beneficiarului fãrã a fi supuse taxelor vamale, altor taxe din import, impozitelor sau unui regim fiscal cu efect echivalent.
Beneficiarul va asigura ca importurile respective sa fie eliberate din punctul de intrare pentru a fi livrate cãtre contractant, asa cum se prevede în contract, şi pentru folosinta imediata conform cerinţelor pentru implementarea normalã a contractului, fãrã a tine seama de întârzieri sau de dispute în ceea ce priveşte stabilirea taxelor vamale, plãţilor ori a impozitelor menţionate mai sus.
3. Contractele pentru livrãri sau servicii oferite de firme externe sau româneşti, finanţate din finanţarea gratuita a CEE; nu vor fi supuse în statul Beneficiarului plãţii T.V.A., timbrului fiscal sau taxelor de înregistrare ori altor impuneri fiscale având efect similar, indiferent dacã aceste taxe exista sau urmeazã sa fie instituite.
4. Persoanelor fizice şi juridice, inclusiv personalul expatriat din statele membre ale Comunitãţii Europene, care executa contracte de cooperare tehnica finanţate din finanţarea gratuita a CEE, vor fi scutite de la plata impozitului pe profit şi pe venit în statul Beneficiarului.
5. Efectele personale şi gospodãreşti importate pentru uz personal de cãtre persoanele fizice (şi membrii familiilor lor), altele decât cele achiziţionate local, angajate în îndeplinirea sarcinilor definite în contractele de cooperare tehnica, vor fi scutite de taxe vamale, de import, de alte taxe şi impozite fiscale cu acelaşi efect, efectele personale şi gospodãreşti respective urmând sa fie re-exportate sau sa se dispunã de ele în ţara conform reglementãrilor în vigoare în statul Beneficiarului, dupã terminarea contractului.
6. Persoanele fizice şi juridice ce importa echipament profesional, asa cum se prevede la art. 11, dacã solicita astfel, vor beneficia de sistemul de admitere temporarã, asa cum este definit prin legislaţia nationala a Beneficiarului în ceea ce priveşte echipamentul respectiv.

TITLUL IV
EXECUTAREA CONTRACTELOR

ART. 14
ORIGINEA LIVRÃRILOR
Beneficiarul se declara de acord ca, atunci când Comisia nu autorizeaza altfel, materialele şi livrãrile necesare pentru executarea contractelor trebuie sa fie originare din Comunitate, Albania, Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.
ART. 15
PROCEDURI DE EFECTUARE A PLÃŢILOR
1. Pentru contractele finanţate din finanţarea gratuita a CEE documentele de licitaţie vor fi întocmite şi plãţile vor fi efectuate fie în Unitãţi Europene de Cont (ECU) sau, conform legilor şi reglementãrilor privind schimbul valutar ale Beneficiarului, în valuta Beneficiarului, ori în valuta statului în care ofertantul îşi are înregistrat sediul de afaceri sau în valuta statului în care sunt produse livrãrile.
2. Când documentele de licitaţie sunt întocmite în ECU, plãţile în cauza vor fi efectuate, în mod corespunzãtor în valuta prevãzutã în contract, pe baza ratei de schimb a ECU în ziua precedenta efectuãrii plãţii.
3. Beneficiarul şi Comisia vor lua toate mãsurile necesare pentru a asigura execuţia plãţilor în cel mai scurt timp posibil.

TITLUL V
COLABORAREA DINTRE COMISIE ŞI BENEFICIAR

ART. 16
INSPECŢIE ŞI EVALUARE
1. Comisia va avea dreptul sa-şi trimitã proprii agenţi sau reprezentanţii corespunzãtor autorizaţi pentru a duce la îndeplinire orice misiune tehnica sau financiarã sau de audit pe care o considera necesarã pentru a urmãri execuţia mãsurii. În orice caz, Comisia va comunica în avans autoritãţilor Beneficiarului trimiterea unor astfel de misiuni.
Beneficiarul va pune la dispoziţie toate informaţiile şi documentele care vor fi solicitate de aceasta şi va lua toate mãsurile pentru a facilita munca persoanelor împuternicite sa aducã la îndeplinire evaluarile sau inspectiile.
2. Beneficiarul:
a) va pãstra înregistrãri şi documente contabile adecvate pentru identificarea iucrarilor, livrãrilor sau serviciilor finanţate în baza memorandumului de finanţare, conform procedurilor legale de contabilitate;
b) va asigura ca agenţii sau reprezentanţii mai sus mentionati ai Comisiei sa aibã dreptul de a inspecta toatã documentaţia şi înregistrãrile contabile relevante privitoare la cele finanţate în baza memorandumului de finanţare şi va asista Curtea de Conturi a Comunitãţii Europene în executarea evaluãrii contabile privind utilizarea finanţãrii gratuite a CEE.
Comisia va putea, de asemenea, sa execute o evaluare ulterioara şi o evaluare contabila finala a programului. Evaluarea ulterioara va analiza realizarea obiectivelor/scopurilor programelor, precum şi impactul asupra dezvoltãrii şi restructurãrii sectorului implicat.
Evaluarea contabila finala va examina datele financiare la nivel local ale programului, oferind o pãrere independenta asupra corectitudinii şi compatibilitatii contractelor şi plãţilor, precum şi asupra conformitatii lor cu prevederile memorandumului de finanţare. Evaluarea contabila va stabili balanţa fondurilor neangajate şi/sau necheltuite care vor fi rambursate Comisiei.
ART. 17
URMÃRIREA MÃSURILOR
Ca urmare a executãrii mãsurii, Comisia poate solicita orice explicaţie şi, atunci când este necesar, poate cãdea de acord cu Beneficiarul asupra unei noi orientãri în ceea ce priveşte mãsura care sa fie consideratã mai bine adaptatã obiectivelor avute în vedere.
Beneficiarul va face rapoarte cãtre Comisie, conform planului menţionat în memorandumul de finanţare, pe toatã perioada de execuţie a mãsurii şi dupã încheierea acesteia.
Comisia, pe baza rapoartelor şi, dupã caz, a evaluãrii ulterioare, va proceda la închiderea oficialã a programului şi va informa ţara beneficiara despre data închiderii oficiale a programului.

TITLUL VI
PREVEDERI GENERALE ŞI FINALE

ART. 18
CONSULTÃRI - DISPUTE
1. Orice problema legatã de executarea sau interpretarea memorandumului de finanţare sau a acestor Condiţii generale va fi subiect de consultare între Beneficiar şi Comisie, conducand, în cazul în care este necesar, la un amendament la memorandumul de finanţare.
2. În situaţia în care se constata neîndeplinirea unei obligaţii stabilite în memorandumul de finanţare şi în aceste Condiţii Generale, care nu au fost subiect al unor mãsuri de remediere luate în timp util, Comisia va putea suspenda finanţarea mãsurii dupã consultarea cu Beneficiarul.
3. Beneficiarul poate renunţa total sau parţial la execuţia mãsurii. Pãrţile contractante vor stabili detaliile respectivei renunţãri printr-un schimb de scrisori.
ART. 19
ANUNŢ-ADRESE
Orice anunţ şi orice acord între pãrţi, prevãzute aici, trebuie sa aibã forma unei comunicãri scrise, cu referire explicita la numarui şi la titlul mãsurii. Astfel de anunţuri sau de acorduri vor fi fãcute prin scrisoare adresatã partii autorizate sa primeascã cele menţionate şi vor fi trimise la adresa anunţatã de partea respectiva. În caz de urgenta sunt permise comunicãri prin telefax, comunicãri telegrafice sau prin teiex, care vor fi considerate valabile, cu condiţia confirmãrii imediate prin scrisoare. Adresele sunt menţionate în memorandumul de finanţare.



ANEXA B

ARBITRAJ

Orice disputa între pãrţile contractante, rezultând din acordul cadru sau din memorandumul de finanţare, care nu este rezolvatã prin aplicarea procedurilor menţionate la art. 18 din Condiţiile generale, referitoare ia memorandumul de finanţare, va fi supusã arbitrarii de cãtre un tribunal de arbitraj, dupã cum urmeazã:
Pãrţile la arbitraj vor fi Beneficiarul, pe de o parte, şi Comisia, pe de alta parte.
Tribunalul de arbitraj va fi compus din trei arbitri, numiţi dupã cum urmeazã:
- un arbitru va fi numit de Beneficiar;
- un al doilea arbitru va fi numit de Comisie;
- al treiiea arbitru (numit în continuare şi "conducãtor") va fi numit prin acordul pãrţilor sau, în cazui unui dezacord, de Secretarul General ai O.N.U.
Dacã oricare dintre pãrţi nu reuşeşte sa numeascã un arbitru, acesta va fi numit de conducãtor.
Dacã un arbitru numit conform acestei proceduri demisioneaza, decedeazã sau devine incapabil sa îşi desfãşoare activitatea, un alt arbitru va fi numit în aceiaşi mod ca şi arbitrul cãruia îi ia locul; un astfel de succesor va avea toate puterile şi îndatoririle arbitrului iniţial.

ANEXA C

DISPOZIŢII SPECIALE
1. OBIECTIVE ŞI DESCRIERE

SUBPROGRAMUL 1 - 2003/005-551.01 (Total: 34,90 MEUR)

CRITERII POLITICE
Acest subprogram include 5 proiecte:


PHARE/2003/005-551.01.01 Dezvoltarea şi diversificarea
activitãţilor de protecţie a copilului
(Continuarea sprijinului pentru
programul "Copiii mai întâi")(11,50 MEUR)



Ca o continuare a activitãţilor iniţiate în cadrul programului Phare pentru anul 1999 şi continuate în cadrul programelor Phare 2001 şi Phare 2002, programul Phare 2003 va asigura în continuare asistenta programului "Copiii mai întâi" desfãşurat de Guvernul României. Programul oferã asistenta autoritãţilor locale în efortul acestora de a dezinstitutionaliza copiii prin închiderea centrelor de ocrotire mari, de tip vechi, dezvoltand în paralel o serie de servicii diversificate de protecţie a copilului. Din 1999, 70 de astfel de centre au fost închise cu sprijinul Phare. Se estimeaza ca proiectul Phare 2003 va acorda sprijin pentru închiderea a încã 30 de astfel de centre.
Proiectele pregãtite în cadrul direcţiilor judeţene de protecţie a copilului şi propuse de consiliile judeţene vor fi selectate pentru finanţare în cadrul Programului Phare 2003 pe baza criteriilor care rezulta din Strategia nationala privind protecţia copilului adoptatã de Autoritatea Nationala pentru Protecţia Copilului şi Adoptii (ANPCA). Pot fi sprijinite, parteneriatele între autoritãţile municipale şi comunale şi organizaţiile neguvernamentale. Obiectivul principal al programului de finanţare nerambursabila (granturi) este închiderea centrelor rezidentiale mari de "tip vechi" şi dezvoltarea şi punerea în aplicare a unor servicii moderne integrate de protecţie a copilului, cum sunt casele de tip familial, centrele cu program de zi, centrele de recuperare, reţelele de plasament familial şi centrele de maternitate. Se va acorda prioritate proiectelor care asigura asistenta în vederea închiderii centrelor pentru copiii pana la trei ani, a caselor pentru copiii cu handicap (cãmine-spital) şi a oricãror alte centre mari, de "tip vechi", care au în îngrijire mai mult de 100 de copii.
Ca şi în cazul programelor din anii anteriori, finanţarea proiectelor consiliilor judeţene din Phare 2003 va fi acordatã în contextul strategiilor la nivel judeţean de dezvoltare a serviciilor de protecţie a copilului. Activitãţile propuse trebuie sa fie susţinute prin acordarea de fonduri de la bugetele locale pentru a acoperi costurile operationale ale serviciilor propuse. Este responsabilitatea autoritãţilor naţionale, în special a ANPCA şi a Ministerului de Finanţe, sa se asigure ca este creat un mecanism compensator eficient pentru a permite autoritãţilor locale aflate într-o situaţie financiarã relativ defavorabila sa acopere costurile de sustinere a serviciilor create prin intermediul Programului "Copiii mai întâi". Asistenta Phare va acoperi şi costurile de continuare a acordãrii asistenţei tehnice autoritãţilor la nivel naţional pentru evaluarea propunerilor de proiecte de cãtre autoritãţile locale şi pentru monitorizarea aplicãrii proiectelor la nivel local. Asistenta tehnica acordatã va asigura, de asemenea, pregãtirea necesarã pentru îmbunãtãţirea calitãţii propunerilor de proiecte înaintate autoritãţilor locale. Aceasta asistenta are ca scop în special sprijinirea acelor autoritãţi locale care nu au beneficiat anterior de asistenta Phare şi unde un numãr mare de copii au rãmas în instituţii de tip vechi.
Continuarea asistenţei pentru programul "Copiii mai întâi" în cadrul Programului Phare 2002 depinde de menţinerea angajamentului luat de cãtre Guvernul României privind politica de prevenire a abandonarii copiilor şi aplicarea reformelor care conduc la închiderea unor mari centre rezidentiale de îngrijire de tip vechi, prin dezvoltarea unei game largi de servicii diversificate pentru protecţia copilului.
ANPCA este autoritatea de implementare a acestui program. OPCP este agenţia de implementare responsabilã în cadrul Sistemului Phare de implementare descentralizata. Ca şi în cazul programelor Phare anterioare, componenta de finanţare nerambursabila (granturi) a acestui program se va aplica în baza acordurilor de finanţare nerambursabila (grant) încheiate între OPCP şi autoritãţile locale.
Conditionari: Dupã încheierea contractãrii în cadrul programului de granturi din cadrul Programului Phare 2002 şi înainte de lansarea licitaţiilor pentru Programul Phare 2003, Autoritatea Nationala pentru Protecţia Copilului şi Adoptii va inainta Comisiei o prezentare generalã a centrelor mari de tip vechi care încã mai exista şi a cãror închidere este vizata de asistenta Phare. În aceasta etapa, bugetul proiectului va fi reevaluat pe baza nevoilor care au fost identificate. Fondurile care depãşesc nivelul nevoilor vor fi realocate altor proiecte aflate în desfãşurare.


PHARE/2003/005-551.01.02 Accesul la educaţie pentru categoriile
defavorizate (9,00 MEUR)


Obiectivul general al proiectului este prevenirea şi lupta impotriva marginalizarii şi a excluderii sociale şi crearea unui mecanism de imbunatatire a accesului la educaţie al categoriilor defavorizate, precum şi a calitãţii educaţiei pe care o primesc aceste categorii de persoane. Proiectul se concentreaza în special pe situaţia minoritãţii romilor.
Proiectul vizeazã crearea unui mecanism care sa determine o participare mai mare a copiilor aparţinând categoriilor defavorizate la activitãţile şcolare (în special a copiilor romi) în cadrul învãţãmântului general şi îmbunãtãţirea performantelor şcolare ale acestora prin:
● îmbunãtãţirea condiţiilor în cadrul învãţãmântului preşcolar pentru categoriile defavorizate;
● îmbunãtãţirea ratei de reusita a copiilor care fac parte din categorii defavorizate, în cadrul învãţãmântului obligatoriu (prevenirea abandonului şcolar);
● încurajarea înscrierii în programe care oferã o a doua sansa, în învãţãmântul primar şi secundar.
Acest proiect este o continuare fireasca a asistenţei acordate în 2001 şi va permite extinderea asistenţei Phare la noi domenii. Acest aspect este cu atât mai important cu cat România a initiat în 2002 o politica de educaţie incluziva şi de închidere treptata a şcolilor speciale.
Ajutorul este acordat sub forma de asistenta tehnica la nivel naţional şi de granturi pentru autoritãţile locale.
Asistenta tehnica va acorda sprijin pentru dezvoltarea metodologiilor şi programelor şcolare necesare, va contribui la consolidarea pregãtirii profesorilor, a mediatorilor de origine roma şi a inspectorilor şi va consolida colaborarea dintre şcoli şi comunitatea romilor. Asistenta tehnica va acorda de asemenea sprijin în pregãtirea, aplicarea şi gestionarea planului de finanţare nerambursabila pentru proiectele locale.
Se va acorda finanţare nerambursabila proiectelor propuse de inspectoratele şcolare judeţene şi de şcoli în parteneriat cu autoritãţile locale şi cu reprezentanţii comunitãţii romilor. Finanţarea nerambursabila va contribui la punerea în aplicare a unor proiecte locale inovatoare în concordanta cu politicile naţionale de încurajare a accesului romilor la educaţie în contextul politicii cadru a Guvernului privind educaţia incluziva. Se asteapta ca propunerile sa includã toate cele trei aspecte menţionate mai sus în proporţii aproximativ egale. Criteriile se vor stabili astfel încât sa se asigure faptul ca proiectele selectate vizeazã în mod adecvat populaţia de origine roma.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, Direcţia pentru Educaţie Preuniversitara, în coordonare cu Secretariatul General al Guvernului (Biroul pentru probleme privind populaţia roma). Biroul Naţional pentru Romi va fi implicat în cadrul comitetului de coordonare al proiectului la nivel naţional, iar birourile judeţene pentru romi se vor implica în cadrul comitetelor de coordonare la nivel judeţean. OPCP va fi agenţia de implementare responsabilã în cadrul Sistemului Phare de implementare descentralizata. Componenta de finanţare nerambursabila (granturi) din cadrul acestui program va fi pusã în aplicare în baza acordurilor privind acordarea de finanţare nerambursabila (grant) încheiate între OPCP şi autoritãţile locale.


PHARE/2003/005-551.01.03 Construcţia institutionala în domeniul
luptei impotriva discriminarii (9,00 MEUR)



În 2001, România a înfiinţat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii. Consiliul, înfiinţat ca rãspuns la directivele europene impotriva discriminarii, are responsabilitatea de a identifica şi sanctiona cazurile de discriminare. Proiectul are ca scop întãrirea capacitãţii de acţiune a Consiliului în domeniile prevenirii şi sanctionarii discriminarii.
Proiectul va fi pus în aplicare printr-un program de twinning. În acest context, organizaţia partenera selectata din statul membru UE va sprijini Consiliul în vederea revizuirii şi îmbunãtãţirii aranjamentelor organizationale, formãrii personalului, examinãrii analitice a legislaţiei pentru a depista dispoziţiilor discriminatorii şi sensibilizarii factorilor de decizie din domeniu.
Sunt prevãzute surse reduse de finanţare a investiţiilor pentru dotarea Consiliului şi înfiinţarea unui centru de documentare.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii. OPCP va fi agenţia de implementare responsabilã în cadrul Sistemului Phare de implementare descentralizata.


PHARE/2003/005-551.01.04 Sprijinirea reformei sistemului de protecţie a
persoanelor cu handicap (7,50 MEUR)


Obiectivul general al proiectului este acordarea de asistenta României în procesul de implementare a Strategiei naţionale privind protecţia specialã şi integrarea socialã a persoanelor cu handicap.
Proiectul va include un program de finanţare nerambursabila (granturi) şi o componenta de construcţie institutionala.
Programul de granturi va sprijini proiecte propuse de cãtre consilii judeţe şi de cãtre Serviciile Publice de Asistenta Socialã (SPAS). Acest program va face parte dintr-o serie de activitãţi interconectate care au ca scop sprijinirea eforturilor Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) de a reforma sistemul de protecţie a persoanelor cu handicap. Serviciile la nivelul comunitãţii promovate prin intermediul programului Phare 2003 asigura asistenta, consultanţa şi informaţii familiilor persoanelor cu handicap, în special familiilor expuse unui risc sau aflate în dificultate. Astfel, se va produce o mai mare sensibilizare şi o ameliorare a stãrii de saracie. Mecanismele de prevenire a abandonarii şi de promovare a dezinstitutionalizarii persoanelor cu handicap promovate prin intermediul programului Phare 2003 vor contribui la menţinerea sau reintegrarea persoanelor cu handicap în cadrul structurii sociale a comunitãţii. Astfel, aceste persoane vor putea deveni în viitor membri productivi ai societãţii, contribuind la ameliorarea stãrii de saracie şi la dezvoltarea capitalului uman.
Granturile vor sprijini proiecte care au ca scop prevenirea abandonarii, a institutionalizarii şi dezinstitutionalizarea persoanelor cu handicap, îmbunãtãţirea calitãţii serviciilor de îngrijire acordate de instituţiile rezidentiale abilitate, înfiinţarea de servicii alternative la nivelul comunitãţii.
Componenta de construcţie institutionala a programului acoperã serviciile de asistenta tehnica pentru administrarea programului de granturi. Totodatã, va finanta o campanie de informare publica în vederea promovãrii unei atitudini de acceptare a persoanelor cu handicap şi combaterii discriminarii acestor persoane.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap. OPCP va fi agenţia de implementare responsabilã în cadrul Sistemului Phare de implementare descentralizata. Componenta de granturi a acestui program va fi implementata în baza contractelor de acordare de finanţare nerambursabila încheiate între OPCP şi autoritãţile locale.


PHARE/2003/005-551.01.05 Consolidarea societãţii civile în
România (6,00 MEUR)


Asistenta Phare acordatã dezvoltãrii societãţii civile, în cadrul programului Phare 2003 vizeazã îmbunãtãţirea capacitãţii şi credibilitatii sectorului pentru a rãspunde mai bine nevoilor şi intereselor comunitãţii. Phare va sprijini proiecte ale organizaţiilor neguvernamentale privind punerea în aplicare a acquis-ului comunitar şi anumite nevoi sociale, precum şi proiecte în domeniul democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept.
Obiectivele vor fi îndeplinite prin:
I. Creşterea credibilitatii şi întãrirea capacitãţii instituţionale şi operationale a domeniului, în legatura directa cu populaţia şi cu factorii de decizie, la nivelul administraţiei locale şi centrale.
II. Dezvoltarea şi consolidarea reţelei de Birouri de Consultanţa pentru Cetãţeni (BCC) şi creşterea eficientei serviciilor acordate de BCC.
III. Întãrirea şi promovarea rolului ONG-urilor în cadrul procesului de adoptare şi punere în aplicare a acquis-ului comunitar în domeniul muncii şi dialogului social, protecţiei consumatorului, mediului şi dezvoltãrii social-economice.
IV. Creşterea importantei ONG-urilor şi asociaţiilor profesionale în menţinerea şi sprijinirea democraţiei, statului de drept, drepturilor omului şi protecţiei minoritãţilor, independentei justiţiei şi luptei impotriva coruptiei.
V. Dezvoltarea capacitãţii ONG-urilor de a rãspunde nevoilor, de a promova interesele persoanelor şi categoriilor de populaţie marginalizate şi de a pregati şi susţine necesitatea unor politici sociale adecvate sau îmbunãtãţirea celor existente, implicând un numãr mare de parteneri sociali.
Proiectul va fi pus în aplicare prin organizarea unei licitaţii deschise pentru ONG-urile eligibile. Acordurile directe sunt prevãzute în cadrul componentei I de sprijinire a mecanismului de autoreglementare a sectorului respectiv, stabilit în cadrul programelor anterioare, şi în cadrul Componentei II în vederea sprijinirii Asociaţiei Naţionale a Birourilor de Consultanţa pentru Cetãţeni.
Toate componentele prezentului program vor fi gestionate de cãtre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societãţii Civile România (FDSC). FDSC nu va fi un beneficiar eligibil al acestui program, decât prin intermediul plãţilor acestor costuri administrative şi de audit. FDSC va dezvolta strategia generalã de implementare a programului, va pregati criterii detaliate (supuse aprobãrii Comisiei şi Coordonatorului Naţional de Asistenta) în vederea selecţiei proiectelor, va coordona şi evalua licitaţiile şi va pregati proiectele de contract între OPCP şi beneficiarii proiectului. FDSC va monitoriza, de asemenea, implementarea tuturor finantarilor nerambursabile în cadrul programului şi va raporta cu privire la implementarea tehnica a programului cãtre Coordonatorul Naţional de Asistenta, OPCP şi Comisia Europeanã.
FDSC va continua sa îşi dezvolte competenta în gestionarea transparenta a programelor de granturi şi în monitorizarea operationala şi financiarã a proiectelor, va asigura eficienta costurilor în cadrul gestionãrii programului şi va incerca în mod special sa evite orice conflict de interese sau subiectivitate în privinta procedurilor de selecţie a proiectelor. FDSC va funcţiona sub supravegherea comuna a Coordonatorului Naţional al Asistenţei şi a Comisiei, care vor aproba împreunã strategiile de punere în aplicare, criteriile de selecţie a proiectelor şi rezultatele evaluãrii licitaţiilor.
Ministerul Integrãrii Europene, în calitatea sa de Coordonator Naţional al Asistenţei, va fi autoritatea de implementare. OPCP va fi agenţia de implementare şi în aceasta calitate va încheia contracte cu beneficiarii, în baza licitaţiilor coordonate de cãtre FDSC.

SUBPROGRAMUL 2 - 2003/005-551.02 (Total: 11,40 MEUR)

CRITERII ECONOMICE
Acest subprogram include trei proiecte:


PHARE/2003/005-551.02.01 Implementarea sistemului de cadastru şi de
înregistrare a drepturilor imobiliare
în România (5,60 MEUR)



Proiectul vizeazã acordarea de asistenta României în vederea dezvoltãrii şi implementarii unui sistem sigur, unitar, integrat şi rentabil de cadastru şi de înregistrare a drepturilor imobiliare, în vederea creãrii unei pieţe functionale a terenurilor şi sprijinirii strategiei naţionale a României de pregãtire în vederea aderãrii la Uniunea Europeanã.
Acest sprijin este legat direct de asistenta Phare acordatã în perioada anterioarã (1992 - 1998) şi este elaborat în strânsã coordonare cu "Proiectul de cadastru general şi înregistrare" al Bãncii Mondiale, care vizeazã acordarea de sprijin în vederea creãrii unui sistem funcţional de cadastru în anumite zone din România. Programul Phare va acoperi zone geografice care nu sunt incluse în proiectul Bãncii Mondiale şi va sprijini finalizarea activitãţilor selectate iniţiate în acest context.
Proiectul va avea trei componente: construcţia institutionala, înregistrarea generalã şi înregistrarea sistematica, precum şi crearea de servicii pentru utilizatori.
Componenta 1
În cadrul acestei componente, urmãtoarele rezultate vor fi obţinute printr-un acord de twinning:
1. Sisteme de gestionare, planificare, asigurare a calitãţii şi monitorizare care sunt realizate şi funcţioneazã cu actualizari lunare care includ toate birourile instituţiilor partenere;
2. Structuri de coordonare comune consolidate la nivel naţional şi local între instituţiile partenere;
3. Programe de formare şi cursuri concepute şi pregãtite în vederea construirii capacitãţii la nivel naţional; formarea managerilor, a formatorilor şi specialiştilor şi organizarea de vizite de studii;
4. Proceduri şi standarde armonizate, simplificate şi standardizate, inclusiv standardizarea definitiilor şi a formatelor identificatorilor şi a datelor esenţiale pentru toate tipurile de proprietãţi imobiliare şi entitãţi;
5. Propunerea de amendamente la cadrul legislativ necesare în vederea armonizarii, înregistrãrii sistematice şi soluţionãrii conflictelor;
6. Analizarea cerinţelor utilizatorului şi îmbunãtãţirea semnificativã a livrãrii serviciilor;
7. Propunerea de strategii şi planuri de acţiune în vederea optimizarii serviciilor oferite de instituţiile partenere categoriilor mari de utilizatori;
8. Inventarierea datelor relevante din alte registre sau organizaţii. Propuneri de principiu privind schimburile de date, stabilirea preţurilor serviciilor şi acorduri oficiale cu partenerii cu care se colaboreazã;
9. Propuneri de utilizare a datelor privind cadastrul şi drepturile imobiliare în vederea evaluãrii şi impozitãrii imobilului;
10. Propuneri referitoare la rolul datelor privind cadastrul şi drepturile imobiliare în vederea construirii Sistemului Integrat de Administrare şi Control - Sistemul de Identificare a Terenurilor;
11. Analiza economicã a domeniului cadastral şi al înregistrãrii terenului.
Componenta 2
În cadrul acestei componente urmãtoarele rezultate vor fi obţinute prin intermediul asistenţei tehnice şi prin crearea unui sistem informatic:
1. Conceptie şi specificaţii actualizate ale sistemului naţional informatic (bazate pe experienta lucrului în teren în cadrul operaţiunilor finanţate prin proiectul Bãncii Mondiale);
2. Sistem funcţional integrat de monitorizare şi planificare a producţiei, cu actualizari lunare ale planurilor şi rapoartelor privind funcţionarea;
3. Strategiile şi metode de conversie digitala şi migrarea datelor importante ale birourilor de carte funciarã;
4. Strategii şi metode de conversie a vechilor cãrţi funciare în Legea 7 şi de înregistrare sistematica în general;
5. Metodologia şi materialul pregãtit în vederea campaniei de informare publica; campanii organizate în vederea sprijinirii activitãţilor de înregistrare sistematica.
Componenta 3
În cadrul acestei componente, se vor obţine urmãtoarele rezultate prin contracte Phare de asistenta tehnica şi achiziţii publice şi în cadrul a doua contracte finanţate de cãtre guvern:
1. Birourile de cadastru şi de carte funciarã dotate cu echipamentul necesar pentru efectuarea înregistrãrii generale şi infrastructura informatica de gestionare a datelor şi a sistemului corespunde cerinţelor privind capacitatea de înregistrare generalã;
2. Accelerarea introducerii controlului la baza pentru lucrãrile de cadastru coordonate cu planificarea înregistrãrii generale;
3. Accelerarea determinarilor şi anchetelor privind limitele administrative şi intravilane;
4. Realizarea de harti cu index cadastral pentru zonele de mare prioritate (Ilfov/Bucureşti şi zona-pilot din zona vechii cãrţi funciare, în total aproximativ 2.500 kmp);
5. Realizarea de harti de baza pentru cadastru, incluzând încã 27.000 kmp.
Cofinantarea în cadrul acestui proiect se va desfasura în paralel şi va fi utilizata pentru achiziţia de materiale şi harti ortofotografice şi pentru finanţarea fotografiei aeriene.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Oficiul Naţional pentru Cadastru, Geodezie şi Cartografie, în strânsã colaborare cu Ministerul Justiţiei. Se va crea un comitet director al proiectului din care vor face parte reprezentanţi de rang înalt din ambele instituţii, printre care şi din partea Ministerului Finanţelor Publice. OPCP va fi agenţia de implementare a acestui proiect.
Conditionalitate: Oficiul Naţional pentru Cadastru, Geodezie şi Cartografie şi Ministerul Justiţiei vor semna, înaintea semnãrii memorandumului de finanţare, urmãtoarele acorduri:
1. Acord privind structura şi angajamentul în vederea infiintarii structurilor comune de gestionare la nivel central şi local, incluzând definirea rolurilor şi responsabilitãţilor;
2. Angajamentul omologilor din cadrul organizaţiilor competente de a lucra cu echipa proiectului TA şi specificarea noilor poziţii necesare (angajaţi în cadrul Guvernului) în cadrul bugetelor naţionale, începând cu anul 2004, în vederea asigurãrii continuitãţii sistemului în ambele organizaţii;
3. Acord privind principiile şi practicile sistemelor şi datelor de înregistrare cadastrala şi a terenului, ca o componenta principala a infrastructurii de date publice care trebuie sa rãmânã în domeniul public.
Nerespectarea acestor condiţii va determina o realocare a fondurilor.


PHARE/2003/005-551.02.02 Consolidarea Bãncii Naţionale a României
în domeniile legate de acquis-ul
comunitar (4,00 MEUR)


Obiectivul general al proiectului este creşterea stabilitatii şi încrederii în sectorul bancar prin mãrirea capacitãţii instituţionale şi administrative a Bãncii Naţionale a României (BNR) în domeniile relevante pentru punerea în aplicare a acquis-ului comunitar.
Prin intermediul proiectului, eficienta Bãncii Naţionale va creste prin:
● Consolidarea supravegherii bancare.
● Aplicarea standardelor UE în domeniul statisticii financiare.
● Îmbunãtãţirea experienţei profesionale a personalului Bãncii Naţionale prin formarea consultantilor juridici.
● Promovarea în continuare a armonizarii legislative în sectorul bancar.
● Armonizarea activitãţii de audit intern a BNR cu practicile bãncilor centrale europene în vederea integrãrii în viitor a BNR în Sistemul European al Bãncilor Centrale (SEBC).
● Finalizarea procesului de informatizare a sistemului contabil, început în 1998 şi în 2001, în vederea creãrii unui sistem contabil integrat care sa corespundã sistemului naţional contabil şi Standardelor Internaţionale de Contabilitate.
● Informatizarea, în zona functionarii pieţei, a activitãţilor birourilor de nivel frontal şi mediu în vederea facilitãrii procesarii datelor şi monitorizarii riscului.
Proiectul va fi pus în aplicare prin intermediul unei componente de twinning, a unei componente de asistenta tehnica şi a unei componente de investiţii. Componenta de twinning va sprijini domeniile supravegherii, statisticii, juridic, de reglementare şi audit intern. Componenta de asistenta tehnica va include crearea unui sistem integrat de contabilitate care cuprinde diverse module de contabilitate, în vederea îmbunãtãţirii circuitului documentelor şi a schimbului de informaţii între centrala BNR şi sucursalele sale, precum şi formarea utilizatorilor sistemului. Componenta de investiţii va include echipamentul informatic pentru operaţiile de piata, contabilitate şi supraveghere bancarã.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Banca Nationala a României. Agenţia de implementare va fi OPCP:


PHARE/2003/005-551.02.03 Întãrirea capacitãţii de analiza,
de previziuni macroeconomice şi de
elaborare a politicilor economice de
cãtre Comisia Nationala de Prognoza
(1,80 MEUR)


Obiectivul general al proiectului este întãrirea capacitãţii Comisiei Naţionale pentru Prognoza, a Ministerului Economiei şi Comerţului (fostul Departament de Politici Economice) şi a Cabinetului Primului-Ministru de a construi politici economice în conformitate cu procesul de aderare la Uniunea Europeanã şi de a creste nivelul de aplicare a politicilor asumate în conformitate cu Programul Guvernului, Parteneriatul de Aderare şi Foaia de parcurs.
Proiectul va fi pus în aplicare în principal printr-un contract de asistenta tehnica. În cadrul acestui contract, vor fi incluse urmãtoarele activitãţi:
● Asistenta economicã specifica privind problemele macroeconomice şi formularea politicilor pentru Departamentul de Strategii şi Previziuni din cadrul Comisiei Naţionale pentru Prognoza, pentru Ministerul Economiei şi Comerţului, pentru Ministerul Integrãrii Europene, precum şi pentru Cabinetul Primului-Ministru;
● Actualizare anuala a Programului Economic de Preaderare;
● Elaborarea de studii pe sectoare cu rol de avertisment, pentru a asigura o evoluţie treptata în domeniul analizei;
● Acordarea de asistenta conceptuala şi metodologicã în vederea elaborãrii Programului de convergenta dupã aderarea la UE;
● Asistenta în vederea stabilirii metodologiei (cu accent pe metodele de previziune pe sectoare) şi îmbunãtãţirii modelelor de econometrie, în scopul respectãrii practicilor din statele membre ale UE şi adaptãrii metodelor internaţionale la economia româneascã;
● Formarea personalului în domeniul metodelor moderne de previziune şi creşterii participãrii la procesul de armonizare a dezvoltãrii economice în raport cu statele membre ale UE;
● Organizarea de seminarii cu experţi locali şi strãini pe teme privind metodele şi tehnicile de realizare a previziunilor macroeconomice şi în vederea unor schimburi de experienta cu statele membre ale UE în ceea priveşte proiectarea programelor de convergenta şi stabilitate;
● Activitãţi de formare, inclusiv studii şi vizite în statele membre ale UE, care vor oferi o imagine completa a experientelor şi practicilor la nivel naţional în statele membre ale UE cu privire la elaborarea de previziuni, cu accent pe previziunile bazate pe sistemele contabile naţionale, precum şi abordarea şi formularea previziunilor pe sectoare (regionale, pe termen mediu şi lung).
O mica componenta de investiţii va permite achiziţionarea de echipamente informatice şi de birou, în funcţie de necesitaţi.
Autoritatea de implementare va fi Comisia Nationala de Prognoza. Agenţia de implementare va fi OPCP.

SUBPROGRAMUL 3 - 2003/005-551.03 (Total: 27,395 MEUR)

ÎNTÃRIREA CAPACITÃŢII ADMINISTRATIVE
Acest subprogram include patru proiecte:


PHARE/2003/005-551.03.01 Sprijinirea procesului de reforma a
administraţiei publice în România
(4,38 MEUR)



Obiectivul general al proiectului este de a sprijini reforma generalã a administraţiei publice din România şi de a rãspunde în mod eficient şi eficace la nevoile sociale şi economice ale României şi la cerinţele procesului de aderare la UE.
Proiectul are doua componente principale. Prima componenta vizeazã consolidarea capacitãţii Unitãţii Centrale pentru Reforma Administraţiei Publice (UCRAP) şi a reţelei asociate pentru reforma, iar a doua componenta are în vedere dezvoltarea Corpului Funcţionarilor Publici.
Componenta 1 include activitãţi privind:
● Îmbunãtãţirea capacitãţilor reţelei pentru reforme şi a UCRAP de coordonare, monitorizare şi evaluare a punerii în aplicare a mãsurilor de reforma specifice domeniilor acestora de activitate şi a aplicãrii acquis-ului comunitar;
● Definirea corecta a programelor multianuale de modernizare elaborate de fiecare minister, prefectura sau consiliu judeţean;
● Diseminarea informaţiilor cu privire la principalele subiecte privind reforma administraţiei publice;
● Crearea unei reţele informatice functionale între UCRAP şi grupurile ministeriale şi judeţene de monitorizare a reformei administraţiei publice.
Componenta 2 include activitãţi privind:
● Consolidarea Unitãţii Centrale privind Reforma Administraţiei Publice (UCRAP) pentru a-şi putea asuma un rol de conducere în crearea unui corp stabil, apolitic şi performant de funcţionari publici care sa contribuie la modernizarea administraţiei publice din România şi la crearea unui mecanism accelerat de selecţie, formare, rotaţie, acordare de stagii, burse şi posturi adecvate;
● Formarea a 100 de formatori în contextul Programului pentru Ţinerii Profesionisti;
● Formarea a 30 de funcţionari selectaţi prin stagii în cadrul administraţiei publice a UE şi numirea lor în posturi corespunzãtoare;
● Cursuri post-universitare în domeniul integrãrii europene pentru 100 de participanţi.
Proiectul va fi pus în aplicare printr-o operaţiune de twinning care include asistenta în cadrul construcţiei instituţionale acordate UCRAP şi printr-un contract de asistenta tehnica care include gestionarea diverselor programe de formare. În cadrul ambelor aranjamente, au fost incluse dispoziţii limitate privind achiziţionarea de echipamente informatice în contracte separate de achiziţii. Autoritatea de implementare a proiectului va fi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Agenţia de implementare va fi OPCP.


PHARE/2003/005-551.03.02 Consolidarea capacitãţii administrative
a Parlamentului României (2,00 MEUR)


Acest proiect a fost creat pe fondul unei dezbateri politice intense în România despre viitorul sistemului parlamentar roman şi a deficienţelor percepute ale proceselor parlamentare importante, inclusiv a procedurilor legislative ale Parlamentului şi a exercitãrii funcţiilor sale de control asupra executivului şi de supervizare. Proiectul trebuie privit în contextul acestui proces de reforma, pe care are rãspunderea de a-l asista.
Obiectivul general al prezentului proiect este de a mari capacitatea administrativã a Parlamentului României. Scopul sau este de a realiza o imbunatatire durabila în ceea ce priveşte capacitatea Camerei Deputaţilor de a efectua controale legislative şi de a-şi îndeplini funcţiile de monitorizare în mod eficient şi efectiv.
Principalele rezultate ale proiectului vor fi:
● crearea unui sistem de gestionare a resurselor umane în cadrul Camerei Deputaţilor care sa îndeplineascã standardele internaţionale şi sa asigure necesitãţile de personal ale serviciilor de asistenta parlamentarã pe termen mediu şi lung;
● creşterea capacitãţii noilor membri ai Camerei Deputaţilor de a participa pe deplin la toate aspectele activitãţii parlamentare, inclusiv, în special, în cadrul comisiilor parlamentare;
● elaborarea unui "Cod de conduita pentru parlamentari" cuprinzator, sprijinit prin modalitãţi de aplicare eficiente;
● revizuirea detaliatã a Regulamentului Camerei Deputaţilor, cu un accent special pe: a) consultarea asociaţiilor de interese şi a ONG-urilor pe parcursul procesului legislativ parlamentar şi b) practicarea evaluãrilor de impact şi de aplicabilitate.
Proiectul va fi aplicat în principal prin înfrãţire institutionala (twinning). Un contract de asistenta tehnica va acoperi aspecte complementare celor ale proiectului de twinning. Autoritatea de implementare a proiectului va fi Camera Deputaţilor din România, care va crea şi unitatea de implementare a proiectului corespunzãtoare. Agenţia de implementare va fi OPCP.


PHARE/2003/005-551.03.03 Dezvoltarea capacitãţii în cadrul
administraţiei româneşti de a gestiona
şi a monitoriza fondurile UE de preaderare
într-un mod adecvat şi eficient
(11,015 MEUR)


Obiectivul general al prezentului proiect este de a sprijini eforturile României în vederea aderãrii prin întãrirea în continuare a capacitãţii administrative de gestionare a asistenţei financiare din fonduri UE.
Se au în vedere patru domenii de activitate:
1. Facilitatea de pregãtire a proiectelor (FPP)
Având în vedere asistenta deja furnizatã în cadrul Phare, facilitatea de pregãtire a proiectelor va oferi asistenta tehnica pentru pregãtirea studiilor de fezabilitate, conceperea în detaliu a proiectelor de investiţii, conceperea proiectelor de formare şi a programelor de granturi, evaluãri ale impactului asupra mediului, pregãtirea proiectelor de construcţie institutionala şi pregãtirea specificatiilor tehnice, a planurilor de achiziţie publica şi a dosarelor de licitaţie.
Deciziile privind eligibilitatea pentru asistenta în cadrul facilitatii de pregãtire a proiectelor vor fi luate de comun acord între serviciile Comisiei şi Coordonatorul Naţional al Asistenţei pentru România, pe baza faptului ca activitãţile de dezvoltare a proiectelor propuse ar trebui sa corespundã prioritatilor Parteneriatului de aderare şi celor incluse în Programul naţional de adoptare a acquis-ului.
2. Portofoliu nealocat pentru construcţie institutionala
În cadrul proiectului, se creeazã un portofoliu pentru proiecte de construcţie institutionala încã nespecificate, destinate furnizarii de asistenta guvernului roman în rezolvarea nevoilor specifice urgente şi neprevãzute identificate în cursul procesului de negociere a aderãrii, în raportul periodic, în Parteneriatul de aderare, pe parcursul evaluãrilor la nivel de experţi sau în alte contexte relevante. Proiectele vor da rezultatele scontate prin consultarea funcţionarilor din statele membre în cadrul proiectelor standard de twinning sau a proiectelor de înfrãţire institutionala pe termen scurt (twinning light) şi/sau a asistenţei tehnice furnizate de experţi angajaţi în firme de consultanţa.
Deciziile privind finanţarea proiectelor în cadrul facilitatii vor fi adoptate de comun acord de cãtre Coordonatorul Naţional al Asistenţei şi serviciile Comisiei.
3. Formarea funcţionarilor în managementul ciclului de proiect
Proiectul rãspunde necesitãţii de a continua întãrirea capacitãţilor atât în cadrul structurilor naţionale de coordonare pentru asistenta de preaderare, cat şi în cadrul unitãţilor de implementare a proiectelor (UIP) ataşate ministerelor şi altor instituţii româneşti, în vederea pregãtirii, implementarii şi monitorizarii programelor de preaderare într-un mod sistematic şi adecvat. Formarea în cadrul acestui proiect va fi compatibila cu eforturile generale de intarire a posibilitãţilor de formare în contextul reformei administraţiei publice. Formarea în cadrul acestui proiect va pune un accent deosebit pe realizarea unei îmbunãtãţiri rapide a eficientei operationale a organismelor implicate în asistenta de preaderare.
Formarea, care se va desfasura prin intermediul unuia sau mai multor contracte de asistenta tehnica, va fi strâns legatã de ciclul de programare şi punere în aplicare şi va întãri capacitatea de elaborare a studiilor de fezabilitate şi a activitãţii de concepere de proiecte, de a documenta proiectele (fise de proiect, termeni de referinta, documente de licitaţie) în conformitate cu cerinţele instrumentelor de preaderare, de a supraveghea şi a monitoriza punerea în aplicare a programelor şi de a face evaluãri. Conceperea activitãţilor de formare în cadrul acestui contract va tine seama de sprijinul similar furnizat în cadrul programelor Phare anterioare şi va oferi şi o continuare mai avansatã a acestei formari funcţionarilor care au beneficiat deja de prima runda de formare.
Formarea în managementul ciclului de proiect în domeniul cerinţelor specifice ale ISPA va fi furnizatã prin asistenta tehnica în cadrul programului ISPA şi nu în cadrul acestui proiect.
4. Asistenta tehnica pentru Ministerul Integrãrii Europene privind programarea, monitorizarea şi evaluarea
În cadrul acestei componente a proiectului, o echipa de asistenta tehnica va asista Ministerul Integrãrii Europene în îmbunãtãţirea calitãţii documentelor de programare, întãrirea capacitãţii de evaluare şi crearea unui sistem propriu de monitorizare şi evaluare.
În faza de programare, se va oferi asistenta pentru elaborarea unor documente de programare de buna calitate, inclusiv pentru evaluarea ex ante a propunerii de proiect pe care ministerul o primeşte de la beneficiari. Aceasta asistenta ar trebui sa aibã drept rezultat documente de proiect de o mai buna calitate şi sa sprijine îmbunãtãţirea coordonãrii inter- şi intraministeriale.
În ceea ce priveşte faza de punere în aplicare, proiectul va asista CAN în crearea unui sistem funcţional de monitorizare şi evaluare. În acest sens, personalul va fi format, se vor elabora proceduri corecte de monitorizare şi se vor crea mecanisme de comunicare.
Autoritatea de implementare a proiectului este Ministerul Integrãrii Europene. O coordonare strânsã va fi menţinutã cu Fondul Naţional din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. OPCP este agenţia de implementare, rãspunzãtoare de contractare şi gestionare financiarã.


PHARE/2003/005-551.03.04 Sprijinirea Ministerului Finanţelor
Publice în aplicarea strategiei
informationale (10,00 MEUR)



În 2002, Ministerul Finanţelor Publice a pregãtit un document de strategie pentru perioada 2002 - 2006, în care a definit obiectivele şi acţiunile prioritare în domeniile politicii fiscale şi bugetare, coordonãrii politicii fiscale şi bugetare cu politica socialã şi cu cea economicã, administrãrii veniturilor de stat şi a datoriei publice, controlului financiar şi auditului intern şi contabilitãţii publice. În cadrul Programului Naţional din 2002, Phare a sprijinit deja o prima transa de mãsuri urgente, destinate în special construcţiei instituţionale.
Proiectul în curs se axeaza pe implementarea primei faze a strategiei informationale.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea şi aplicarea unei soluţii integrate pentru sistemul informatic, pentru a sprijini funcţiile Ministerului Finanţelor Publice. Proiectul va include:
● aplicarea unei soluţii de refacere dupã dezastre;
● gestionarea centralizata a infrastructurii informatice (centralizarea inventarului, distribuirea de softuri, supravegherea configurarii, protecţia antivirus etc.);
● achiziţionarea de staţii de lucru, imprimante şi scanere pentru a mari accesibilitatea utilizatorilor finali la sistemul informatic;
● achiziţionarea echipamentului pentru locaţia centrala (Bucureşti) şi pentru Centrul de refacere dupã dezastre în vederea construirii capacitãţii de comunicaţii/stocare/prelucrare, pentru a concentra prelucrarea datelor interactive pentru aproximativ 1,5 milioane de contribuabili fiecare;
● instalarea unei soluţii de comunicaţii pentru conectarea celor 450 de locatii la distanta, pe baza unui înalt nivel de calitate a serviciilor - prima faza;
● elaborarea şi punerea în aplicare a unei soluţii de migrare de la aplicatiile client-server la aplicaţii web;
● reproiectarea sitului web al ministerului;
● lãţimea de banda necesarã pentru a suporta mii de accese simultane;
● formarea personalului IT la nivel central cu privire la utilizarea noii tehnologii;
● asistenta tehnica pentru dezvoltarea de noi aplicaţii, pentru administrarea componentelor hard şi soft şi a echipamentelor de comunicaţii achiziţionate, pentru gestionarea întregii infrastructuri, ca suport general pentru fiecare proiect de twinning Phare 2002;
● proiectarea soluţiei generale şi stabilirea responsabilitãţilor pentru integrarea în sistem;
● gestionarea proiectului.
Proiectul va cuprinde achiziţionarea de echipamente şi asistenta tehnica. Autoritatea de implementare a proiectului va fi Ministerul Finanţelor Publice, iar agenţia de implementare va fi OPCP.

SUBPROGRAMUL 4 - 2003/005-551.04 (Total: 56,40 MEUR)

ÎNDEPLINIREA OBLIGAŢIILOR PREVÃZUTE DE ACQUIS
Acest subprogram include 18 proiecte în zece domenii ale acquis-ului comunitar:

AGRICULTURA


PHARE/2003/005-551.04.01 Proiectarea unui Sistem integrat de
administrare şi control - SIAC în
România şi sprijinirea elaborãrii
unei strategii de consolidare a
fermelor (1,50 MEUR)


Obiectivul general al proiectului vizeazã în acelaşi timp:
● pregãtirea cadrului institutional şi legal necesar pentru a absorbi subvenţiile FEOGA din momentul în care România devine membru UE;
● sprijinirea transformarii fermelor de subzistenta în unitãţi viabile din punct de vedere comercial prin creşterea economiilor de scara în sectorul agricol.
Scopul primei componente a proiectului va fi asistarea unitãţii de gestionare SIAC (în cadrul recent infiintatei agenţii de plati) în pregãtirea unui plan principal pentru crearea Sistemului integrat de administrare şi control - SIAC. Capacitatea administrativã a unitãţii, la nivel central şi în cadrul structurilor sale regionale subordonate, va fi, de asemenea, intarita, astfel încât sa asigure aplicarea în timp util a planului principal. Aceasta componenta va fi pusã în aplicare printr-un proiect de twinning. În cadrul proiectului, se va asigura formarea personalului şi furnizarea echipamentului de baza.
În cadrul celei de-a doua componente, proiectul va sprijini identificarea etapelor specifice care trebuie parcurse pentru a îmbunãtãţi transformarea fermelor de subzistenta în unitãţi viabile. Aceasta va ajuta la identificarea etapelor specifice care ar putea fi parcurse pentru a îmbunãtãţi acest proces şi va propune mãsuri de politica agricolã, în vederea eliminãrii efectelor negative corelate cu divizarea şi fragmentarea terenurilor agricole. Aceasta componenta va fi realizatã printr-un contract de asistenta tehnica.
Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului va fi autoritatea de implementare a proiectului, iar OPCP va fi agenţia de implementare.


PHARE/2003/005-551.04.02 Întãrirea capacitãţii de gestionare a
acquis-ului în domeniul veterinar
(4,00 MEUR)


În domeniul veterinar, este necesar ca România sa continue sa îşi alinieze capacitatile tehnice şi administrative şi procedurile utilizate pentru supraveghere, prevenirea bolilor la animale, diagnostic, precum şi procedurile necesare pentru controlul veterinar la frontiera, la cele ale Uniunii Europene.
În cadrul proiectului în curs, se va oferi asistenta pentru a consolida Serviciul sanitar-veterinar naţional prin dezvoltarea capacitãţilor la nivelurile specifice în ceea ce priveşte epidemiologia, supravegherea epidemiologica, prevenirea şi controlul bolilor, cu referire specialã la Lista A şi la bolile zoonotice, inclusiv întãrirea serviciilor de laborator.
Proiectul va fi implementat printr-o componenta de twinning şi un contract pentru achiziţionarea echipamentului de laborator necesar.
Componenta de twinning va asista Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animala din cadrul Serviciului veterinar în crearea unei Unitãţi de supraveghere epidemiologica. De asemenea, aceasta va asista Serviciul veterinar în elaborarea unui plan strategic, elaborarea procedurilor corecte de eliminare a deşeurilor animale şi a produselor secundare de origine animala şi conectarea controlului la granita la reţeaua de supraveghere epidemiologica. În cadrul proiectului de twinning, se va oferi expertiza în vederea revizuirii listei de echipamente care urmeazã sa fie achiziţionate în cadrul proiectului pe baza raportului actual finalizat în cadrul "facilitatii de pregãtire a proiectelor" şi a planului strategic al Serviciului sanitar-veterinar naţional care urmeazã sa fie elaborat în cadrul proiectului de twinning. Lista finala de echipamente care trebuie achiziţionate va fi finalizatã pana în acel moment.
Componenta de achizitionare de echipamente va asista în principal Laboratorul central al Institutului de Diagnostic şi Sãnãtate Animala, care este laboratorul naţional roman de referinta.
Cofinantarea în cadrul proiectului va fi paralela, deoarece, prin contribuţie a guvernului, se vor acoperi lucrãrile de renovarea a clãdirilor care adapostesc laboratoarele.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Agenţia Nationala Sanitar-Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului. Agenţia de implementare va fi OPCP.

TRANSPORT


PHARE/2003/005-551.04.03 Asistenta pentru aplicarea noilor mãsuri
de siguranta prevãzute de legislaţia
europeanã în domeniul transportului
rutier (7,30 MEUR)


Obiectivul general al proiectului este de a îmbunãtãţi condiţiile de trafic, de a pune în aplicare controalele tehnice rutiere şi de a îmbunãtãţi siguranta pe drumurile din România. Proiectul va fi pus în aplicare prin intermediul a patru subproiecte.
În cadrul subproiectului 1, se vor construi zone destinate special controalelor tehnice rutiere pentru a permite monitorizarea efectivã a traficului, verificarea siguranţei vehiculelor şi cantarirea vehiculelor de mare tonaj. Creşterea monitorizarii ar trebui sa reducã traficul greu care nu respecta directivele UE şi sa mãreascã siguranta drumurilor. Din fonduri Phare se va suporta costul lucrãrilor de construcţii în locatii alese şi al activitãţilor de supraveghere.
În cadrul subproiectului 2, la locul de munca, se va oferi formare profesionalã pentru a completa sistemul de gestionare a podurilor. Personalul va fi format pentru a efectua controale vizuale periodice şi evaluãri ale podurilor. Exerciţiul va sprijini realizarea unui inventar complet al podurilor din reţeaua nationala de drumuri, estimarea integritãţii lor structurale, evaluarea necesitãţilor de intervenţie şi pregãtirea unui program de intervenţie prioritizat. Se va oferi asistenta printr-un contract de asistenta tehnica.
În cadrul subproiectului 3, activitãţile de control vor fi imbunatatite şi se vor achizitiona dispozitive mecanice pentru citirea şi interpretarea diagramelor de tahograf. Acest lucru ar trebui sa permitã citirea rapida şi precisa a diagramelor de tahograf în trafic şi la sediul operatorilor de transport. Prin urmare, se vor reduce activitãţile ilegale şi se va asigura respectarea de cãtre toţi soferii şi operatorii de transport a reglementãrilor AETR, a Regulamentului nr. 3820/85 privind armonizarea unor dispoziţii sociale referitoare la transportul rutier şi a Directivei Consiliului nr. 88/599 privind procedurile standard de control pentru aplicarea Regulamentului nr. 3820/85. Se va furniza asistenta prin intermediul unui contract de achizitionare de echipamente. Formarea inspectorilor se va face cu asistenta unor experţi din statele membre în cadrul unei operaţiuni de twinning light.
În cadrul subproiectului 4, echipamentele de testare ale laboratoarelor rutiere vor fi achiziţionate cu scopul de a promova aplicarea standardelor europene în lucrãrile de construcţii. Beneficiarii acestui subproiect vor fi Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi informatica, precum şi laboratoarele rutiere regionale ale Administraţiei Naţionale a Drumurilor.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Ministerul Transportului, Construcţiilor şi Turismului. Agenţia de implementare va fi OPCP.

STATISTICA


PHARE/2003/005-551.04.04 Dezvoltarea durabila a sistemului
statistic din România (3,30 MEUR)


Obiectivul proiectului este de a îmbunãtãţi baza unei dezvoltãri durabile a sistemului statistic în România şi de a consolida progresele sistemului statistic romanesc în ceea ce priveşte conformarea la normele şi standardele UE. Proiectul are cinci componente.
1) Prima componenta are drept scop sa întãreascã capacitatea institutionala a Institutului Naţional de Statistica (relaţia cu mass media şi cu publicul în general) şi infrastructura statistica, în vederea îmbunãtãţirii în continuare a calitãţii datelor, precum şi a satisfacerii nevoilor utilizatorului. În cadrul acestei componente, se va furniza asistenta tehnica departamentului IT al institutului, pentru a introduce cele mai bune practici în gestionarea IT, prin stabilirea unei gestionari centralizate a reţelei, pentru a defini platforme IT standardizate şi a pune în aplicare funcţiile de administrare a datelor şi de administrare a bazelor de date. De asemenea, se vor achizitiona echipamente pentru actualizarea reţelei şi pentru a permite o mai buna comunicare între sedii şi entitatile descentralizate.
În ceea ce priveşte obiectivul îmbunãtãţirii relaţiilor cu mass media şi cu publicul în general, se va oferi asistenta tehnica pentru reproiectarea site-ului web şi sprijinirea infiintarii unui birou de asistenta pentru mass media în cadrul institutului.
2) A doua componenta are drept scop armonizarea şi îmbunãtãţirea statisticilor privind societatea informationala şi noua economie. În cadrul acestei componente, se va oferi asistenta tehnica în vederea conceperii metodologiei anchetelor statistice în acest domeniu, a efectuãrii anchetelor pilot pentru microintreprinderi, administraţia publica, sãnãtate, servicii de educaţie, proiectarea bazelor de date pentru societatea informationala şi diseminarea pe internet a rezultatelor anchetelor statistice.
3) A treia componenta are drept scop dezvoltarea de noi module în domeniul statisticii sociale, astfel încât sa se imbogateasca investigarea noilor aspecte ale vieţii sociale. În cadrul acestei componente, se va furniza asistenta pentru proiectarea şi punerea în aplicare a unui esantion de ancheta statistica privind venitul şi excluderea socialã, de la proiectarea instrumentelor statistice pana la analizarea şi publicarea rezultatelor anchetelor statistice.
4) A patra componenta are drept obiectiv dezvoltarea statisticilor pentru servicii şi, în special, a statisticilor privind transportul rutier de pasageri. În cadrul acestei componente, se va oferi asistenta tehnica în vederea pregãtirii şi punerii în aplicare a unei anchete privind transportul rutier de pasageri cu vehicule cu motor.
5) A cincea componenta se va axa pe dezvoltarea conturilor naţionale (în special segmentul de conturi satelit - cheltuieli de protecţie a mediului) şi pe aplicarea unor structuri flexibile, cum ar fi matricea de contabilitate socialã. În cadrul acestei componente, se va oferi asistenta tehnica pentru proiectarea structurilor instituţionale de executare a contului satelit de cheltuieli de protecţie a mediului, pentru realizarea cadrului metodologic al contului satelit de cheltuieli de protecţie a mediului şi a cadrului statistic de colectare şi procesare a datelor, pentru proiectarea şi dezvoltarea unei anchete privind statisticile financiare, care sa ducã la compilarea contului satelit. De asemenea, se va furniza asistenta tehnica pentru elaborarea matricei de contabilitate socialã în toate etapele, de la identificarea surselor de date (în special a celor referitoare la forta de munca) la elaborarea metodologiei de organizare a unei anchete specifice.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Institutul Naţional de Statistica, iar agenţia de implementare va fi OPCP.
POLITICA SOCIALÃ ŞI OCUPAREA FORŢEI DE MUNCA


PHARE/2003/005-551.04.05 Program pentru sprijinirea construcţiei
instituţionale al Ministerului Muncii,
Solidaritãţii Sociale şi Familiei
(0,80 MEUR)



Obiectivul general al proiectului este de a asigura aplicarea corecta a dispoziţiilor noului Cod al Muncii în conformitate cu legislaţia şi practica UE. Acesta va fi realizat, în special, prin întãrirea capacitãţii personalului din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
Proiectul va fi pus în aplicare prin intermediul unui proiect de twinning, care va sprijini ministerul în stabilirea unui sistem juridic unificat, armonizat cu dispoziţiile comunitare în ceea ce priveşte Codul Muncii. În acest context, partenerul de twinning va asista ministerul în:
● formarea experţilor şi inspectorilor din minister cu privire la Codul Muncii şi toatã legislaţia secundarã conexã, precum şi la metodele de control;
● constientizarea partenerilor sociali reprezentaţi la nivel de sucursala.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei. Agenţia de implementare va fi OPCP.


PHARE/2003/005-551.04.06 Promovarea dialogului social
autonom (2,00 MEUR)


Dialogul social în România joaca un rol din ce în ce mai important în dezvoltarea politicii sociale. În ultimii ani, dialogul social tripartit a cunoscut o dezvoltare importanta prin institutionalizarea structurilor tripartite de consultare şi informare a partenerilor sociali la nivel naţional, sectorial şi teritorial. Cu toate acestea predomina structurile tripartite în care guvernul joaca încã un rol major în timp ce România se confrunta cu anumite probleme în ceea ce priveşte dialogul bipartit.
Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta şi a întãri un dialog social bipartit autonom. Proiectul cuprinde doua subproiecte:
Primul subproiect are drept scop asistarea Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei în:
● crearea unui sistem de gestionare a informaţiilor cu privire la convenţiile colective şi conflictele de munca;
● întãrirea capacitãţii de a concepe reglementãri şi mãsuri de promovare a dezvoltãrii dialogului social bipartit;
● întãrirea bazei de cunoştinţe a partenerilor sociali şi a instrumentelor care urmeazã sa fie utilizate în negocieri colective şi pentru aplicarea şi dezvoltarea acquis-ului în domeniul dreptului muncii.
Subproiectul va fi pus în aplicare printr-un acord de twinning şi un contract de achiziţie relativ redus pentru furnizarea de echipamente IT.
Al doilea subproiect are drept scop asistarea Consiliului Economic şi Social prin:
● crearea unei unitãţi de formare specializatã şi a unui centru de resurse în domeniul dialogului social şi al relaţiilor industriale;
● îmbunãtãţirea capacitãţii partenerilor sociali de a participa la aplicarea acquis-ului în domeniul dialogului social.
Subproiectul va fi pus în aplicare printr-un acord de twinning şi un contract de achiziţie relativ redus pentru furnizarea de echipamente IT.
Pentru a monitoriza aplicarea ambelor subproiecte se va infiinta un comitet de coordonare. Autoritatea de implementare pentru primul subproiect va fi Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei. Autoritatea de implementare pentru al doilea subproiect va fi Consiliul Economic şi Social. Agenţia de implementare va fi OPCP.


PHARE/2003/005-551.04.07 Îmbunãtãţirea eficientei sistemului
romanesc de supraveghere a sãnãtãţii
în munca şi de control al bolilor
profesionale, al afectiunilor legate
de locul de munca şi al leziunilor
datorate unor riscuri profesionale
(3,00 MEUR)


Scopul proiectului este creşterea eficientei serviciilor româneşti de sãnãtate şi securitate în munca şi constientizarea în rândul populaţiei din România în general şi al partenerilor sociali/factorilor de decizie (guvern) în special cu privire la sãnãtatea şi securitatea în munca ca factor major de sãnãtate publica.
În special, acesta va sprijini:
● crearea unui sistem naţional de sãnãtate şi securitate în munca, care sa eficientizeze utilizarea resurselor şi instituţiilor existente;
● creşterea numãrului de personal calificat în sistemul de sãnãtate ocupationala;
● creşterea eficientei organismelor consultative, de supraveghere şi de inspecţie (direcţii de sãnãtate publica, institute de sãnãtate publica).
Rezultatele preconizate vor fi obţinute prin punerea în practica a urmãtoarelor tipuri de activitãţi care sa fie desfãşurate în cadrul componentelor de construcţie institutionala şi investiţii ale proiectului:

Componenta I. Construcţia institutionala

Subcomponenta 1. Construcţia şi dezvoltarea institutionala
● Constituirea unui comitet executiv interministerial compus din factori de decizie din instituţiile implicate;
● Crearea unui Mecanism naţional de referinta (MNR) printr-o reţea de profesionisti în domeniul sãnãtãţii ocupationale din diverse instituţii active în sistem şi elaborarea unui plan de lucru;
● Elaborarea unui plan practic de integrare a sãnãtãţii ocupationale în inspecţia la locul de munca şi de coordonare a activitãţilor între cele doua autoritãţi (Ministerul Sãnãtãţii şi Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei);
● Analiza sistemului actual de raportare pentru bolile profesionale;
● Evaluarea situaţiei actuale a României în ceea ce priveşte serviciile multidisciplinare de sãnãtate şi securitate în munca;
● În ceea ce priveşte asigurarea calitãţii şi managementul calitãţii, conceptul de calitate a sãnãtãţii şi securitãţii în munca în România va fi definit de reprezentanţii Institutului de Sãnãtate Publica, cu implicarea inspectoratelor de munca.

Subcomponenta 2. Promovarea şi informarea cu privire la serviciile de sãnãtate ocupationala
● Evaluarea situaţiei României cu privire la mãsura în care se folosesc metode moderne de promovare şi comunicare în domeniul sãnãtãţii ocupationale;
● Elaborarea unei propuneri de Reţea nationala de informare privind sãnãtatea şi securitatea în munca;
● Elaborarea unei liste de propuneri de activitãţi pilot referitoare la o campanie de promovare şi informare pentru a doua parte a perioadei proiectului;
● Lansarea unei campanii la nivel naţional pentru sãnãtate şi securitate în munca în ultimul trimestru al perioadei proiectului, pe baza experienţei dobândite din activitãţile pilot;

Subcomponenta 3. Educaţie şi formare
● Evaluarea nevoilor privind specializãrile profesionale în domeniul sãnãtãţii şi securitãţii în munca în România;
● Pe lângã evaluarea acestor nevoi, se va alcãtui şi o lista a profilurilor profesionale şi se va realiza o analiza a nevoilor de formare;
● Elaborarea unei strategii de formare pentru evaluarea riscului la locul de munca (ţinând seama de planurile de formare deja existente cu privire la nevoile locale);
● Formarea unor profesionisti în domeniul sãnãtãţii ocupationale, pe baza strategiei elaborate;
● Stabilirea unor criterii de notificare şi evaluare a handicapului în vederea acordãrii de compensaţii pentru bolile profesionale;

Componenta II. Investiţii
● Echipamente de laborator vor fi furnizate laboratoarelor secţiilor de sãnãtate ocupationala din cadrul Institutelor de Sãnãtate Publica, pentru ca acestea sa poatã face parte din reţeaua Mecanismului naţional de referinta, aducând standardul tehnic al instalaţiilor de laborator din domeniul sãnãtãţii şi securitãţii în munca la nivel european. Echipamentele furnizate laboratoarelor vor îmbunãtãţi calitatea şi uniformitatea testelor de laborator în intreaga ţara;
● Echipamente pentru mãsurãtori instantanee în teren vor fi furnizate unitãţilor de sãnãtate ocupationala din cadrul Direcţiilor Judeţene de Sãnãtate Publica (DJSP) ca sprijin pentru acţiunile de prevenire la locul de munca;
● Se vor achizitiona echipamente pentru unitãţile de sãnãtate ocupationala ale DJSP şi pentru secţiile de sãnãtate ocupationala din cadrul Institutelor de sãnãtate publica, în vederea îmbunãtãţirii sistemului de comunicaţii;
● Se vor achizitiona echipamente pentru învãţãmântul la distanta.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Ministerul Sãnãtãţii, iar agenţia de implementare va fi OPCP.


PHARE/2003/005-551.04.08 Îmbunãtãţirea responsabilitãţii şi
transparenţei în alocarea şi folosirea
resurselor în domeniul sãnãtãţii
(3,00 MEUR)


Obiectivul general al proiectului este creşterea eficientei în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor publice, precum şi reducerea risipei şi a posibilitãţilor de corupţie în spitale prin punerea în aplicare, la scara nationala, a unui mecanism de finanţare pe baza de cazuri.
Scopul proiectului este de a asista punerea în aplicare a unui sistem pentru alocarea corecta, transparenta a resurselor în cadrul spitalelor şi pentru a identifica unde exista posibilitãţi de a trece la servicii alternative care sunt mai eficiente din punct de vedere al costurilor. Sistemul de finanţare pe baza de precedent oferã instrumente pentru a ajuta spitalele sa funcţioneze în limita resurselor de care dispun şi pentru a asigura valoare banilor cheltuiti.
Printre rezultatele proiectului se numara:
● crearea unui sistem standardizat la nivel internaţional pentru rapoarte de mortalitate în toate spitalele româneşti existente (incluzând diagnosticul şi procedurile);
● crearea unui sistem pentru datele referitoare la mortalitatea din spitale, (pe baza unui set minim de date de baza pentru fiecare pacient decedat) şi a unei abordari privind colectarea de date şi raportarea acestora pentru toate spitalele româneşti existente;
● alocarea transparenta a resurselor în principal printr-un mecanism de finanţare pe baza de cazuri;
● reducerea duratei medii de şedere în spital şi a nivelului de admitere a pacientilor.
Se va sprijini printr-un contract de asistenta tehnica funcţionarea sistemului pe baza de caz al "Grupurilor de diagnostic", realizat deja cu succes în cadrul unui program pilot, şi se va oferi formarea necesarã personalului relevant din domeniul sãnãtãţii.
Echipamentul IT necesar, care va introduce sistemul în toate spitalele româneşti, va fi achiziţionat printr-un contract de achiziţii.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Ministerul Sãnãtãţii, iar agenţia de implementare va fi OPCP.
Conditionari: Pentru a evita risipirea resurselor, Guvernul României va lua o decizie fundamentatã privind rationalizarea reţelei spitaliceşti înainte de lansarea licitaţiei pentru achiziţionarea de echipamente.

ENERGIE


PHARE/2003/005-551.04.09 Întãrirea capacitãţii de reglementare
în sectorul energiei (1,60 MEUR)



Obiectivele generale ale proiectului sunt:
● sa permitã autoritãţilor de reglementare în domeniul electricitatii şi gazelor naturale sa introducã şi sa aplice mecanisme reale de restructurare şi de piata;
● sa elaboreze un cadru de reglementare durabil pentru a mari eficienta pieţelor interne de electricitate şi gaze;
● sa asigure, prin intermediul reglementãrilor, integrarea uşoarã a pieţei interne de electricitate la nivel regional.
Phare va sprijini întãrirea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi a Autoritãţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Cele doua instituţii vor fi sprijinite sa îşi îndeplineascã misiunea, şi anume de a crea şi de a pune în aplicare reglementãri corecte şi obiective, astfel încât funcţionarea stabilã, transparenta şi eficienta a sectorului electricitatii şi gazelor naturale din România sa fie asigurata în beneficiul tuturor.
Scopul primului subproiect este de a întãri capacitatea de reglementare a ANRE şi va include furnizarea de asistenta tehnica pentru:
● proiectarea şi aplicarea etapelor necesare pentru a trece de la autoprogramare cu structura de piata obligatorie la autoprogramare cu structura de piata voluntara;
● conceperea de legislaţie secundarã referitoare la dezvoltarea pieţei regionale de electricitate;
● punerea în aplicare a unui cadru de reglementare transparent şi obiectiv pentru a promova şi a susţine cogenerarea şi sursele de energie regenerabila;
● asistarea autoritãţii de reglementare în elaborarea de reglementãri adecvate cu privire la activitãţile de monitorizare a pieţei electricitatii şi pentru constituirea experienţei interne în ceea ce priveşte monitorizarea pieţei electricitatii;
● dezvoltarea în continuare a mecanismelor de fixare a preţurilor pentru a asigura ca formula de plafonare a preţurilor creata funcţioneazã dupã cum s-a prevãzut iniţial şi elaborarea în continuare a tarifelor pentru transport şi servicii auxiliare;
● evaluarea într-un studiu de impact a introducerii costurilor efectelor externe în preţul electricitatii şi al caldurii;
● elaborarea condiţiilor de licentiere a unui furnizor de ultima instanta;
● proiectarea ofertei standard pentru clienţii care nu vor putea alege un furnizor (preţuri, tarife, contract-cadru, condiţii de livrare).
Pe lângã acestea, ar trebui asigurata formarea personalului ANRE.
Proiectul va cuprinde şi achiziţionarea unui sistem de monitorizare a calitãţii energiei (echipament de mãsurare cu componente soft, softuri speciale pentru evaluarea datelor colectate prin mãsurãtori) şi achiziţionarea componentelor hard şi soft necesare pentru îmbunãtãţirea infrastructurii pentru dezvoltarea bazelor de date concepute special pentru piata de energie interna şi regionala. Echipamentul, componentele hard şi soft necesare vor fi identificate în cadrul componentei de construcţie institutionala.
Al doilea subproiect are ca obiectiv consolidarea capacitãţii de reglementare a ANRGN şi va include furnizarea de asistenta tehnica pentru:
● elaborarea reglementãrilor privind zonele de protecţie şi de siguranta ale capacitãţilor şi accesoriilor lor din sectorul gazelor naturale;
● elaborarea legislaţiei secundare privind gestionarea congestiilor în sistemul naţional de gaze;
● adoptarea reglementãrilor tehnice/economice pentru garantarea accesului liber pentru toţi utilizatorii reţelei de gaze în condiţiile de impartialitate, neutralitate şi transparenta prevãzute în directiva UE privind gazele;
● recomandãri pentru îmbunãtãţirea monitorizarii condiţiilor în care se furnizeazã servicii în sectorul gazului natural;
● formarea personalului.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Ministerul Economiei şi Comerţului, iar agenţia de implementare va fi OPCP.

TELECOMUNICAŢII


PHARE/2003/005-551.04.10 Îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale
a Autoritãţii Naţionale de Reglementare
în Comunicaţii (2,00 MEUR)


Obiectivele generale ale proiectului sunt urmãtoarele:
- furnizarea unui cadru susţinut pentru libera concurenta pe pieţele româneşti de comunicaţii electronice şi servicii poştale;
- crearea unui cadru corespunzãtor de acces la serviciul universal în domeniul comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale;
- sprijinirea punerii în aplicare a acquis-ului comunitar în domeniul reglementãrii ex ante.
Proiectul va fi implementat prin doua componente.
În cadrul primei componente, un acord de twinning va furniza asistenta pentru reglementarea ex ante şi vor fi vizate urmãtoarelor rezultate:
- Compararea reglementãrii şi practicii ex ante în domeniul comunicaţiilor electronice româneşti cu practicile folosite în statele membre UE şi statele în curs de aderare/candidate; reglementãrile vor fi revizuite corespunzãtor şi aplicate;
- Crearea şi funcţionarea canalelor de comunicaţii corespunzãtoare pentru cooperarea şi lucrul în comun cu autoritãţile de reglementare naţionale din statele membre şi din statele în curs de aderare/candidate;
- Formarea personalului ANRC la standardele cele mai înalte aplicabile în cadrul organismelor de reglementare din UE;
- Elaborarea unei strategii de dezvoltare institutionala şi profesionalã pe termen mediu şi lung;
- Sensibilizarea actorilor de pe piata şi a publicului cu privire la reglementarea ex ante;
- Elaborarea strategiei de sensibilizare pe termen mediu şi lung.
În cadrul celei de-a doua componente, se va realiza implementarea serviciului universal printr-un contract de asistenta tehnica care vizeazã atingerea urmãtoarelor rezultate:
(a) comunicaţii electronice
- Finalizarea analizei detaliate şi la zi a politicii serviciului universal, implementarea mecanismelor şi rezultatelor concrete obţinute în fiecare stat membru şi stat în curs de aderare/candidat;
- Analiza cadrului naţional pentru serviciul universal al comunicaţiilor electronice, evaluarea rezultatelor obţinute pana în prezent cu privire la implementare şi elaborarea pe baza acestora a recomandãrilor de imbunatatire;
- Elaborarea modificãrilor şi completãrilor la cadrul existent privind serviciul universal: revizuirea domeniului de aplicare a serviciului universal în România, reformularea conceptului de serviciu universal, efectuarea/actualizarea unor studii de piata de sustinere a implementarii cerinţelor serviciului universal, revizuirea modalitãţilor şi condiţiilor de desemnare a furnizorilor de serviciu universal, revizuirea obligaţiilor impuse furnizorilor de serviciu universal cu accent special pe utilizatorii cu handicap, revizuirea instrumentelor de reglementare pentru asigurarea accesibilitatii la serviciile care ţin de serviciul universal, ajustarea programelor de finanţare a serviciului universal, elaborarea/actualizarea metodologiei de contabilizare şi verificare a costului net justificat al serviciului universal, elaborarea/actualizarea modelului de culegere şi prelucrare a datelor pentru contabilitate cu privire la costul net şi veniturile serviciului universal în întreprinderile desemnate, finalizarea procesului de reajustare tarifara, crearea/actualizarea cadrului de transparenta şi accesibilitate la informaţiile privind preţurile şi condiţiile oferite de serviciul universal;
(b) servicii poştale
- Examinarea analitica detaliatã a metodelor de finanţare a serviciului universal poştal în conformitate cu noua directiva privind serviciile poştale şi cu metodologiile de estimare a preţului de cost din fiecare stat membru şi stat în curs de aderare/candidat; elaborarea metodologiei de estimare a preţului de cost al serviciului universal poştal;
- Evaluarea implicatiilor pe care le are reducerea domeniului zonei rezervate asupra veniturilor furnizorilor romani de serviciu universal; recomandãri pentru calendarul reducerilor de greutate şi de preţ;
- Evaluarea excepţiilor în cazul persoanelor cu deficiente de vedere, elaborarea ulterioara a recomandãrilor corespunzãtoare;
- Elaborarea modificãrilor cadrului legal şi de reglementare privind serviciile poştale pentru punerea în aplicare a reglementãrilor de mai sus şi a metodologiei aferente;
(c) ambele domenii
- Formarea profesionalã a personalului ANRC la nivelul celei mai bune practici a UE în domeniul serviciului universal;
- Sensibilizarea şi transferul cunoştinţelor cãtre functionarii din administraţia localã pentru a sprijini politicile de serviciu universal furnizate.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Autoritatea Nationala de Reglementare în Comunicaţii, iar agenţia de implementare va fi OPCP.

MEDIU ŞI SÃNÃTATE


PHARE/2003/005-551.04.11 Implementarea unui sistem adecvat de
monitorizare şi de raportare a
radioactivitatii mediului (2,00 MEUR)


Proiectul are ca obiectiv implementarea unui sistem adecvat de monitorizare şi de raportare a radioactivitatii mediului, compatibil şi armonizat cu reglementãrile UE. În acest context, proiectul va susţine:
● îmbunãtãţirea capacitãţii tehnice a Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivitatii Mediului (RNSRM) existente şi a Laboratorului Naţional de Referinta (LNR) în vederea îndeplinirii cerinţele naţionale şi ale UE referitoare la supravegherea radiologica atât în condiţii de rutina, cat şi de urgenta;
● formare profesionalã adecvatã pentru a se asigura expertiza necesarã pentru efectuarea activitãţilor referitoare la implementarea sistemului de monitorizare şi raportare a radioactivitatii.
RNSRM actualizatã este conceputã ca un sistem integrat care cuprinde un numãr de componente specializate care include:
● Un sistem de avertizare rapida (SAR), alcãtuit din reţeaua teritorialã de dozare a radiatiilor gamma din aer (RAS) şi reţeaua de monitorizare a radioactivitatii apei (RAW), ambele cu legatura la sursele de radiatii;
● O reţea de dozimetre termoluminiscente (reţea DTL), formatã din dozimetre expuse în aer liber;
● Reţeaua de laboratoare de monitorizare a radioactivitatii (RLMR), care pot analiza toate tipurile de probe de mediu (aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice umede şi uscate, apa de suprafata, sol, biota terestra şi acvatica);
● Un laborator central de coordonare a reţelei (Laborator de Cercetare a Mediului), care va fi prevãzut cu aceleaşi echipamente şi, în plus, cu dotãri pentru spectrometria radiatiilor gamma din aer care vor fi folosite pentru monitorizarea radioactivitatii mediului la nivel naţional pentru a furniza informaţii de baza, precum şi pentru reactie în caz de urgenta (de ex. pentru urmãrirea ecoului artificial în forma de fulg în cazul accidentelor la reactoare şi pentru localizarea zonelor cu radiaţie sau cu depuneri mari).
● Un sistem de gestionare a datelor şi de raportare.
Proiectul va fi implementat printr-un contract de achiziţii publice cu privire la achiziţionarea şi instalarea echipamentului necesar şi printr-un contract de asistenta tehnica cu privire la formarea tehnica, vizite şi ateliere ştiinţifice. Autoritatea de implementare va fi Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, iar agenţia de implementare va fi OPCP.

JUSTIŢIE ŞI AFACERI INTERNE


PHARE/2003/005-551.04.12 Întãrirea controlului la
frontiera (9,90 MEUR)



Proiectul are ca obiectiv întãrirea capacitãţii de a pune în aplicare dispoziţiile acquis-ului comunitar în materie de gestionare a frontierelor. Se axeaza pe întãrirea capacitãţii controlului la frontiera a Poliţiei de Frontiera Romane cu privire la viitoarele frontiere externe ale UE. Proiectul are trei componente.
În cadrul primei componente, Poliţia de Frontiera Romana va primi sprijin privind construcţia institutionala printr-un proiect de twinning care vizeazã analiza institutionala, elaborarea metodologiilor, procedurilor şi protocoalelor şi formarea profesionalã. Un al doilea proiect de twinning va avea drept scop sprijinirea poliţiei de frontiera pentru validarea studiului de fezabilitate privind sistemul integrat de supraveghere şi control al traficului maritim la tarmul Marii Negre şi revizuirea termenilor de referinta pentru achiziţii. Proiectul de twinning va oferi, de asemenea, consultanţa cu privire la organizare şi proceduri instituţionale, precum şi cu privire la formare în acest sens. În cele din urma, un proiect de twinning light va sprijini înfiinţarea la Galaţi a unui Centru de Contact de Frontiera trilateral (România, Ucraina şi Moldova).
În cadrul celei de-a doua componente, se va acorda asistenta pentru implementarea strategiei informatice şi de comunicaţii a Poliţiei de frontiera în conformitate cu planul de acţiune Schengen, revizuit recent. Aceasta componenta va acoperi în cea mai mare parte achiziţia de echipament. Rezultatele proiectului pilot finanţat din programul Phare 2001 care avea ca obiect sistemul de comunicaţii în doua judeţe de la frontierele de nord şi de est vor fi luate în considerare la identificarea în detaliu a nevoilor şi la pregãtirea documentelor pentru licitaţie.
În cadrul celei de-a treia componente, se va acorda asistenta pentru întãrirea supravegherii şi controlului la tarmul Marii Negre şi la punctele de trecere a frontierei. Aceasta componenta include asistenta pentru investiţii.
Proiectul va include şi prima transa din investiţia necesarã pentru crearea unui sistem integrat de supraveghere şi control al traficului maritim la tarmul Marii Negre şi va acorda sprijin pentru furnizarea dispozitivelor de detectare şi control pentru punctele de control de la trecerea frontierei.
Nici una din activitãţile planificate în conformitate cu acest proiect nu va anticipa decizia cu privire la arhitectura finala a SISII sau a oricãrei alte reţele informatice care trebuie sa fie adoptatã la nivelul UE.
Autoritatea de implementare pentru acest proiect va fi Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar agenţia de implementare va fi OPCP.


PHARE/2003/005-551.04.13 Respectarea criteriilor de aderare
la UE în materie de cooperare politieneasca
şi lupta impotriva crimei organizate
(4,00 MEUR)


Proiectul are ca obiectiv sprijinirea Poliţiei romane pentru a-şi aduce capacitatea institutionala şi operationala la nivelul standardelor UE şi pentru a adopta cele mai bune practici în materie de cooperare politieneasca şi lupta impotriva crimei organizate.
Proiectul va avea patru componente.
1) Prima componenta vizeazã întãrirea capacitãţii instituţionale şi operationale a Direcţiei generale de combatere a crimei organizate şi antidrog din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane (IGPR) în lupta impotriva traficului de persoane.
În cadrul acestei componente, se va acorda asistenta printr-un proiect de twinning light pentru elaborarea legislaţiei de funcţionare a Centrului de Resurse, pentru crearea unei baze de date privind traficul de persoane, pentru stabilirea legãturilor cu structuri similare din statele membre şi se vor asigura stagii de formare în tehnici de culegere şi prelucrare a datelor. De asemenea, se va achizitiona şi echipament informatic pentru analiza datelor.
2) A doua componenta vizeazã organizarea unei baze de date naţionale de amprente ADN care va fi utilizata în identificarea medico-legalã a cetãţenilor romani care savarsesc infracţiuni pe teritoriul statelor membre.
În cadrul acestei componente, se va acorda asistenta tehnica pentru elaborarea legislaţiei primare şi secundare de utilizare a amprentelor ADN ca probe în instanta, pentru formare, stabilirea esantionului de infractori care urmeazã sa fie folosit pentru crearea bazei de date genetice cu amprente ADN, realizarea analizei statistice a amprentelor ADN şi asigurarea supravegherii de calitate a fluxului de lucru în laborator în vederea obţinerii de rezultate sigure. Vor fi, de asemenea, achiziţionate kit-uri de prelevare şi analiza a ADN-ului.
3) A treia componenta va sprijini întãrirea capacitãţii instituţionale şi operationale a Poliţiei romane şi a Agenţiei Naţionale Antidrog pentru prevenirea şi lupta impotriva traficului de droguri şi a abuzului de droguri.
În cadrul acestei componente, se va acorda asistenta printr-un acord de twinning. Activitãţile de twinning vor cuprinde elaborarea legislaţiei, organizarea campaniei naţionale antidrog a Agenţiei Naţionale Antidrog şi formare profesionalã în diferite domenii. Se va achizitiona echipament de analiza a drogurilor pentru centrul regional din Cluj, pentru centrul din Bucureşti, precum şi pentru Centrul Naţional de Resurse privind Drogurile.
4) A patra componenta va sprijini crearea Unitãţii EUROPOL în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane (IGPR).
În cadrul acestei componente, se va acorda asistenta printr-un acord de twinning. Activitãţile de twinning vor cuprinde studii privind starea Poliţiei romane, elaborarea legislaţiei, formarea funcţionarilor şi stabilirea legãturilor directe cu Unitatea de Coordonare Centrala EUROPOL. Se va achizitiona echipamentul informatic necesar conectarii sediului central al Poliţiei romane cu Inspectoratele Judeţene de Poliţie în vederea creãrii unei baze de date naţionale într-o abordare multianuala.
Autoritatea de implementare pentru acest proiect va fi Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar agenţia de implementare va fi OPCP.


PHARE/2003/005-551.04.14 Consolidarea gestionãrii migratiei
(1,00 MEUR)



Proiectul are ca obiectiv sprijinirea organismelor romane implicate în gestionarea migratiei pentru a îndeplini obligaţiile care le revin din angajamentele luate de România în procesul de aderare la Uniunea Europeanã. Va întãri capacitatea de gestionare şi monitorizare profesionista atât în cadrul Direcţiei pentru Strãini şi Probleme de Migratie (DSPM), cat şi în cadrul centrelor de cazare a imigrantilor ilegali, în conformitate cu cele mai bune practici din UE. Proiectul are trei componente.
1) Prima componenta va fi pusã în aplicare printr-un acord de twinning care va fi o continuare a asistenţei acordate în cadrul programului 2001. În conformitate cu recomandãrile fãcute în cadrul proiectului menţionat, se va adopta o noua legislaţie şi se va implementa o noua structura a direcţiei. Se va instrui personalul nou încadrat în munca.
2) A doua componenta va sprijini crearea unui centru de cercetare şi analiza în cadrul DSPM. În cadrul acestei componente, se va achizitiona echipament informatic (componente hard şi soft). Partea din contribuţie cofinantata în paralel de România va sprijini conectarea la INTERNET/LAN, abonarea la reviste internaţionale de specialitate şi achiziţionarea de cãrţi în materie de gestionare a migratiei.
3) A treia componenta va acorda sprijin pentru renovarea Serviciului pentru Strãini din Bucureşti. Lucrãrile de construcţii vor fi sprijinite din fonduri Phare, în timp ce cofinantarea în paralel de cãtre partea romana va acoperi mobilierul şi echipamentul aferent.
Autoritatea de implementare pentru acest proiect va fi Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar agenţia de implementare va fi OPCP.


PHARE/2003/005-551.04.15 Continuarea intaririi capacitãţii
instituţionale de lupta impotriva
coruptiei (2,00 MEUR)



Proiectul are ca obiectiv îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale a Parchetului naţional Anticoruptie (PNA). Proiectul este o continuare organicã a proiectului finanţat din programul Phare 1999 şi este complementar unui proiect de twinning light care este lansat în prezent. Proiectul va avea doua componente.
În cadrul primei componente, se va acorda asistenta printr-un acord de twinning. Obiectivele proiectului de twinning sunt:
● acordarea de asistenta pentru înfiinţarea instanţelor anticoruptie;
● continuarea oferirii de asistenta la elaborarea şi îmbunãtãţirea legislaţiei în domeniul luptei impotriva coruptiei;
● formarea personalului PNA în vederea creãrii unei practici uniforme de anchetare a cazurilor de corupţie în cadrul competentelor PNA prin aplicarea celor mai bune practici ale legislaţiei interne în conformitate cu acquis-ul comunitar şi cu standardele europene;
● acordarea de asistenta pentru îmbunãtãţirea accesului la informaţii printr-o funcţionare eficienta a reţelei de informaţii a PNA.
În cadrul celei de-a doua componente, se va achizitiona echipament informatic astfel încât:
● structura centrala a PNA sa aibã un sistem informatic dezvoltat şi integrat;
● structura teritorialã a PNA sa aibã un sistem informatic de comunicaţii.
În cadrul acestei componente, vor fi formati utilizatorii şi personalul de întreţinere a sistemelor informatice.
Autoritatea de implementare pentru acest proiect va fi Parchetul Naţional Anticoruptie, iar agenţia de implementare va fi OPCP.


PHARE/2003/005-551.04.16 Asistenta pentru îmbunãtãţirea justiţiei
pentru minori (2,00 MEUR)



Legislaţia romana cu privire la judiciar stipuleazã, ca dispoziţie specialã pentru cazurile în care sunt implicaţi minorii, ca preşedinţii instanţelor trebuie sa desemneze judecãtorii care se ocupa de cauzele penale ale minorilor. Viitoarele modificãri ale Legii de organizare judiciarã, ca parte a reformei protecţiei copilului în România, aduc ca noutate crearea instanţelor specializate pentru minori (primul şi al doilea grad de jurisdicţie). Aceste instanţe vor audia cauzele civile, familiale şi penale pentru minori.
Codul Penal roman stipuleazã ca rãspunderea penalã a minorilor ar putea presupune intemnitare sau mãsuri educative. Intemnitarea se aplica numai dacã sunt motive întemeiate sa se creadã ca mãsurile educative nu sunt suficiente pentru îmbunãtãţirea comportamentului minorilor.
În acest context, proiectul vizeazã sprijinirea procesului de asigurare a protecţiei generale a drepturilor minorilor.
Proiectul va fi implementat printr-o componenta de twinning şi una de investiţii.
În ceea ce priveşte componenta de twinning, se vor obţine urmãtoarele rezultate prin urmãtoarele activitãţi:
Rezultatul I: Cadrul legal şi institutional privind protecţia generalã a drepturilor minorilor, inclusiv eliberarea condiţionatã, se va îmbunãtãţi în conformitate cu standardele UE.
Activitãţi
● Propunerea de modificãri corespunzãtoare ale legislaţiei şi reglementãrilor relevante, inclusiv proiectele de legi elaborate de Autoritatea Nationala pentru Protecţia Copilului şi Adopţie (ANPCA) având în vedere şi recomandãrile experţilor contractati printr-un proiect finanţat prin Facilitatea de Pregãtire a Proiectelor Phare, pentru armonizarea tuturor dispoziţiilor legale în vigoare;
● Crearea unei structuri speciale pentru problemele minorilor în cadrul Ministerului Justiţiei;
● Crearea unei structuri speciale pentru delincventa juvenila în cadrul Direcţiei Generale a Penitenciarelor.
Rezultatul II: Se vor crea echipe specializate (formate dintr-un ofiţer de poliţie, un procuror, un judecãtor şi un asistent social) pentru a asigura protecţia civilã a minorilor (componenta de twinning).
Activitãţi
● Noi competente cu privire la aspecte privind protecţia generalã a minorilor vor fi încredinţate judecãtorilor din cadrul instanţei pilot. În acest sens, se va infiinta un model de echipa de lucru pentru a-i ajuta pe cei în domeniu sa se familiarizeze cu noile sarcini. Acest obiectiv va fi atins printr-o cooperare strânsã cu autoritãţile care se ocupa în prezent de protecţia minorilor (de ex. tribunale, ANPCA şi serviciile speciale de protecţie a copilului de pe lângã Consiliile judeţene, poliţie, parchet). Echipele de lucru vor fi alcãtuite dintr-un poliţist, un procuror, un judecãtor şi un asistent social - pentru a crea experţi care sa soluţioneze cazurile cu privire la protecţia civilã generalã a minorilor. Procurorii şi asistentii sociali vor participa la proces şi vor observa impactul hotãrârilor judecãtoreşti. Echipele vor fi create prin numire şi vor exista deja în momentul în care începe implementarea proiectului, având caracter permanent. Echipele de lucru vor avea rolul de a examina în prealabil aspectele cauzelor civile privind: plata pensiei de întreţinere în caz de divorţ, cererile de adopţie, decãderea din drepturile parentale, cereri de anulare a cãsãtoriei şi alte cauze privind drepturile, obligaţiile şi interesele legitime ale minorilor care ţin conform legii de competenta instanţelor. Echipele de lucru vor trebui, de asemenea, sa coopereze la adoptarea oricãror mãsuri de protecţie (care ţin conform legii de competenta instanţelor) privind copii în situaţii de urgenta - copii abandonaţi, supuşi abuzurilor, care sunt trimişi în centre de plasament sau în şcoli speciale de reeducare.
● De îndatã ce acest model îşi va dovedi eficacitatea, va fi implementat la nivelul celor 15 viitoare instanţe juvenile (câte una pentru fiecare curte de apel).
Rezultatul III: se vor organiza cursuri de formare specializate pentru magistraţi (judecãtori şi procurori), consilieri de probaţiune şi pentru personalul centrelor de reeducare şi din poliţie implicaţi în activitãţile de protecţie a minorilor şi se va crea un Centru de Documentare şi Resurse.
Activitãţi
● Formare pentru judecãtori şi procurori;
● Crearea unei reţele de 15 formatori pe lângã Institutul Naţional de Magistratura (INM) (câte un formator la fiecare Curte de Apel) în domeniul protecţiei juvenile pentru a asigura formarea continua a magistraţilor;
● Elaborarea şi tipãrirea unui manual de formare;
● Introducerea subiectului protecţiei minorilor în programa INM pentru formare iniţialã;
● Formare pentru personalul specializat (pe problemele minorilor): magistraţi, consilieri de probaţiune, personalul din penitenciare, centre de reeducare, poliţie şi asistenţi sociali (personal ANPCA);
● Achiziţionarea de cãrţi şi reviste privind legislaţia europeanã în domeniu pentru Centrul de Resurse şi Documentare.
Printr-o componenta de investiţii, proiectul va furniza echipamentul corespunzãtor serviciilor de eliberare condiţionatã din ţara şi celor patru centre de reeducare.
Se va crea un comitet de coordonare din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Direcţiei Generale a Penitenciarelor, Institutului Naţional ai Magistraturii (INM), tribunalelor, Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie (ANPCA) şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor care va monitoriza proiectul.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Ministerul Justiţiei, iar agenţia de implementare va fi OPCP.


PHARE/2003/005-551.04.17 Asistenta pentru îmbunãtãţirea
activitãţii din sistemul de
penitenciare (4,00 MEUR)


Proiectul are ca obiectiv sprijinirea reformei penitenciarelor în conformitate cu standardele EU. Acesta se axeaza în special pe controlul problemelor referitoare la droguri şi la realizarea unor programe viabile de reinsertie socialã pentru detinutii adulti. Se va implementa printr-o componenta de twinning şi o componenta de investiţii.
În cadrul componentei de twinning se va elabora o strategie pentru prevenirea şi combaterea folosirii şi traficului de droguri în sistemul penitenciarelor, personalul inchisorilor va beneficia de formare specializatã în tratarea detinutilor dependenti de droguri, se vor elabora programe socio-educative individualizate pentru detinutii adulti şi se va instrui personalul din compartimentele socio-educative din inchisori.
În cadrul componentei de investiţii, inchisorile vor primi echipament de detectare a drogurilor în sânge şi urina, pentru detectarea drogurilor la intrarea şi în închisoare şi pentru gestionarea crizelor provocate de supradoze. Se va furniza echipament pentru atelierele închisorii pentru îmbunãtãţirea deprinderilor profesionale ale detinutilor.
Autoritatea de implementare a programului va fi Ministerul Justiţiei, iar agenţia de implementare va fi OPCP.

VAMA


PHARE/2003/005-551.04.18 Continuarea acordãrii asistenţei
pentru integrarea României în uniunea
vamalã a UE (3,00 MEUR)



Sprijinul Phare în cadrul acestui proiect are ca obiectiv întãrirea capacitãţii administrative, operationale şi tehnice a Administraţiei Romane a Vamilor pentru a-i permite armonizarea deplina cu acquis-ul UE şi cu cele mai bune practici ale UE.
Proiectul va avea cinci componente care se vor referi la:
1. Mecanisme comerciale eficiente şi garantate în conformitate cu noile orientãri şi politici ale CE/OMV (Organizaţia Mondialã a Vamilor);
2. Sprijin pentru investiţii în portul Constanta pentru activitãţile de supraveghere şi control;
3. Organizarea reţelei de laboratoare vamale;
4. Consolidarea participãrii administraţiei vamilor la sistemul integrat de gestionare a frontierelor în ceea ce priveşte combaterea fraudei, coruptiei şi crimei organizate;
5. Pregãtire pentru aderarea la Convenţia privind folosirea tehnologiei informaţiilor în scopuri vamale (Sistemul de Informaţii Vamale).
1) Prima componenta se va axa pe dezvoltarea şi promovarea conceptelor de facilitãţi comerciale în mediul de funcţionare a vamilor, în sensul abordarii globale a tranzacţiilor comerciale în ceea ce priveşte cerinţele actuale de securitate, pe baza analizei de risc, pentru asigurarea unui control eficient şi sigur. Componenta este complementara iniţiativelor şi proiectelor anterioare în perspectiva noilor versiuni ale SPDV (sistemului de prelucrare a declaraţiilor vamale), precum şi a serviciilor de web pentru comisionarii în vama care urmeazã sa fie implementate, împreunã cu operaţiunile TARIC şi NCTS (noul sistem computerizat de tranzit). Componenta trebuie sa ţinã seama de specificul frontierei de nord-est a României care urmeazã sa devinã viitoarea frontiera externa a UE şi trebuie sa corespundã orientarilor şi politicilor pentru mecanisme comerciale ale CE/OMV referitoare la viitorul concept vamal european. Se va implementa printr-un proiect de twinning light în ceea ce priveşte aspectele de organizare şi prin asistenta tehnica în ceea ce priveşte aspectele referitoare la tehnologia informaţiilor.
2) În cadrul celei de-a doua componente, va fi intensificata capacitatea de supraveghere şi control a sistemului implementat la nivelul portului Constanta prin prevederea asistenţei printr-o componenta de twinning şi se va achizitiona echipament.
3) În cadrul celei de-a treia componente, se va acorda asistenta pentru crearea cadrului legislativ şi metodologic, pentru organizarea şi echipamentul reţelei de laboratoare vamale, pentru asigurarea cadrului necesar unei activitãţi eficiente în combaterea fraudei comerciale şi a traficului ilicit de mãrfuri sensibile. Aceasta componenta se va implementa prin prevederea asistenţei printr-un proiect de twinning şi prin continuarea achiziţionãrii de echipament.
4) A patra componenta se va axa pe intensificarea gestionãrii frontierelor în vederea îmbunãtãţirii controlului frontierelor externe viitoare ale Uniunii Europene. În acest proces sunt implicate toate agenţiile de control cu raspunderi în gestionarea frontierelor şi agenţiile omoloage din ţãrile vecine pe baza de acorduri, protocoale şi memorandumuri de înţelegere. Componenta va acoperi domenii complementare proiectului transfrontalier realizat pentru frontiera cu Bulgaria (evaluarea şi adaptarea procedurilor de control definite pentru frontiera dunareana, CBC 2000), mai ales cu privire la frontiera romana de nord-est, în cadrul intensificãrii şi adaptãrii participãrii vãmii la sistemul integrat de gestionarea a frontierei, având în vedere ca în viitor frontiera de nord-est a României va deveni frontiera externa a UE. Aceasta componenta va fi implementata printr-un proiect de twinning light şi prin asistenta tehnica.
5) A cincea componenta se va axa pe pregãtirea autoritãţilor vamale pentru aderarea la Convenţia de folosire a tehnologiei informaţiilor în scopuri vamale (majoritatea statelor membre au aderat la aceasta convenţie), ţinând seama de legislaţia existenta privind gestionarea datelor personale, protecţia datelor personale şi securitatea de acces. Componenta se va implementa printr-un proiect de twinning.

SUBPROGRAMUL 5-2003/005-551.05 (Total: 112.005 MEUR)

COEZIUNEA ECONOMICÃ ŞI SOCIALÃ

Programul de coeziune economicã şi socialã reprezintã o continuare a programelor Phare anterioare 2001 şi 2002 şi are o abordare similarã, cu unele adaptari. Principiile pe baza cãrora s-a realizat aceasta abordare sunt urmãtoarele:
1. Se acorda sprijin pentru construcţia institutionala, precum şi investiţii în vederea promovãrii în rândul autoritãţilor romane a înţelegerii naturii integrate şi multisectoriale a programelor de coeziune economicã şi socialã şi pentru încurajarea coordonãrii interministeriale. Se va acorda sprijin în special Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei pentru a începe pregatirile pentru viitorul sau rol de autoritate de gestionare a programelor de dezvoltare a resurselor umane în cadrul Fondurilor structurale. Se vor acorda asistenta tehnica şi sprijin prin twinning autoritãţilor naţionale şi regionale pentru dezvoltarea cadrului institutional şi a politicilor necesare pentru implementarea investiţiilor Phare în acord cu cerinţele viitoare ale fondurilor structurale.
2. Sprijinul prin investiţii se axeaza pe un numãr limitat de mãsuri selectate în cadrul unui Plan Naţional de Dezvoltare, inclusiv noi mãsuri pilot selectate în vederea pregãtirii programãrii fondurilor Phare în perioada 2004 - 2006.
3. Aranjamente de implementare: Ministerul Integrãrii Europene este agenţia de implementare care rãspunde de gestionarea integrala a componentei coeziune economicã şi socialã a programului Phare, cu excepţia proiectelor de twinning. Ministerul prezideazã un comitet de coordonare naţional în care sunt reprezentate toate ministerele de linie implicate şi Delegaţia Comisiei Europene pentru a se asigura coerenta şi schimbul de informaţii despre implementarea programului. În majoritatea cazurilor, autoritãţile de implementare sunt agenţiile pentru dezvoltare regionala. Agenţia de implementare pentru proiecte de twinning va fi OPCP.
Aceasta abordare tine seama pe deplin de principiul dezvoltãrii durabile, iar proiectele care vor primi finanţare vor fi evaluate temeinic astfel încât sa se asigure o dezvoltare durabila.


PHARE/2003/005-551.05.01 Construcţie institutionala pentru coeziunea
economicã şi socialã - Asistenta tehnica
(13,10 MEUR)

PHARE/2003/005-551.05.02 Construcţie institutionala pentru coeziunea
economicã şi socialã - Twinning (6,40 MEUR)


Obiectivul general al proiectului este elaborarea şi implementarea politicilor şi programelor naţionale şi sectoriale în conformitate cu dispoziţiile Planului Naţional de Dezvoltare (PND) şi cu Regulamentul Consiliului nr. 1.266/99 privind Sistem de Implementare Descentralizata Extinsã (SIDE) în ţãrile candidate. De asemenea, scopul lor este de a sprijini eforturile autoritãţilor romane de a construi structura institutionala şi administrativã necesarã pentru gestionarea eficienta a Fondurilor Structurale ale UE dupã aderare.
Phare 2003 se va axa pe consolidarea capacitãţii instituţionale a ministerelor şi agentiilor din administraţia centrala (Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, Agenţia Nationala pentru Ocuparea Forţei de Munca, Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului), precum şi a organismelor regionale din domeniu (Agenţii de Dezvoltare Regionala) în vederea pregãtirii pentru susţinerea financiarã a investiţiilor, extinsã pe o perioada de mai mulţi ani, în cadrul programului Phare 2004 - 2006.
Proiectul este format din cinci subcomponente:
Subcomponenta A (4,80 MEUR) - Construcţia institutionala pentru consolidarea funcţiei de coordonare a elaborãrii politicii de Coeziune Economicã şi Socialã (CES) şi de aplicare a ei la nivel regional
Aceasta subcomponenta implica aranjamente de twinning pentru agenţiile pentru dezvoltare regionala (ADR) în vederea îmbunãtãţirii planurilor de dezvoltare regionala (evaluare ex ante, consultare în regim de parteneriat, identificarea indicatorilor cantitativi, sisteme de gestionare a informatiei etc.). Programul de twinning va reprezenta continuarea programului regional de twinning din 2000, aflat în derulare, şi va avea urmãtoarele obiective principale:
● Extinderea cunoştinţelor şi creşterea nivelului de înţelegere privind dezvoltarea regionala, politica EU şi mecanismele Fondurilor Structurale;
● O mai buna coordonare şi diseminare a informaţiilor, consolidarea structurilor parteneriale, inclusiv cu inspectoratele regionale de protecţie a mediului;
● Dezvoltarea capacitãţilor ADR de a promova, monitoriza şi implementa programele de Coeziune Economicã şi Socialã pe anii 2004 - 2006, pe baza normelor sistemului de implementare descentralizata extinsã;
● Ajustarea constanta a planurilor regionale 2004 - 2006 prin evaluare ex ante şi de mediu;
● Crearea unei reţele de proiecte de infrastructura armonizate cu prioritãţile programelor Phare 2004 - 2006.
Subcomponenta B (1,00 MEUR) Sprijin pentru construcţia institutionala privind reformarea sistemului de formare profesionalã iniţialã şi continua
Activitãţile au fost definite dintr-o perspectiva multianuala, fiind racordate la programul de investiţii şi adaptate la planul revizuit de perspectiva, care în prezent include o programare Phare pe trei ani (2001-2003). În 2003, asistenta tehnica va include urmãtoarele obiective prioritare:
● Analiza rezultatelor programelor Phare pe 2001 şi 2002, precum şi a contribuţiei educaţiei şi formãrii tehnice şi profesionale (TVET) la coeziunea economicã şi socialã în regiunile implicate, pe baza unui program de investiţii de trei ani;
● Analiza strategica a implementarii programului şi acţiuni corectoare;
● Dezvoltarea şi adoptarea planurilor regionale de acţiune revizuite în domeniul educaţiei;
● Dezvoltarea componentelor locale şcolare din curriculum şi a standardului privind formarea în meserii şi profesiuni noi;
● Dezvoltarea şi consolidarea reţelelor şcolare şi sporirea cooperãrii cu întreprinderile în vederea facilitãrii tranzitiei studenţilor de la regimul şcolar la regimul de munca. Elaborarea de materiale de predare şi invatare menite sa faciliteze procesul individual de invatare, realizate în asa fel încât sa includã elevii cu nevoi speciale în vederea integrãrii lor treptate în instituţii şcolare normale;
● Adoptarea mãsurilor de implementare a instrumentelor de asigurare a calitãţii în domeniul TVET, cu un accent special pe zonele rurale şi indepartate;
● Dezvoltarea capacitãţii şcolare de a crea abilitaţi de invatare pe termen lung în contextul vieţii şcolare;
● Formarea profesorilor şi a directorilor de şcoli în domeniul educaţiei privind planificarea participativa.
De asemenea, vor fi organizate vizite de studiu în UE şi în alte tari din Europa Centrala şi de Sud. Diseminarea informaţiilor cu privire la acest program va fi asigurata prin mass media, site-uri de internet şi alte mijloace similare.
Domeniul asistenţei va fi extins în afarã şcolilor incluse în programul din 2001 şi 2002, pentru a cuprinde şi zonele rurale limitrofe, urmând sa se concentreze pe adaptarea sistemului TVET la introducerea învãţãmântului obligatoriu de 10 ani.
Subcomponenta C (1,25 MEUR) Construcţie institutionala pentru sprijinirea Programul de Dezvoltare a Infrastructurii Oraşelor Mici şi Mijlocii (SAMTID)
Pregãtirea şi implementarea programului SAMTID, care în etapa a doua va primi sprijin investitional în baza Programului de Coeziune Economicã şi Socialã Phare 2003, va necesita o asistenta tehnica susţinutã. Pe baza proiectului de asistenta tehnica Phare 2002, Phare 2003 va oferi asistenta tehnica sub forma de sprijin managerial acordat organismului de coordonare nationala (comitetul director SAMTID), unitãţii de coordonare a proiectului la nivel naţional, precum şi unitãţilor de implementare a proiectului înfiinţate la nivelul beneficiarilor finali (grupuri ale autoritãţilor locale).
De asemenea, Phare 2003 va susţine implementarea unui "Program de Creştere a Performantei Financiare şi Operationale" (FOPIP), orientat cu prioritate cãtre cele noua pana la douasprezece asociaţii de oraşe selectate pentru etapa actuala a sprijinului investitional SAMTID. FOPIP va oferi asistenta tehnica pentru sporirea capacitãţii oraşelor selectate de a monitoriza performanta operatorilor din servicii, punându-se accent pe eficienta, ţinerea costurilor sub control şi reducerea pierderilor, astfel încât sa se optimizeze capacitatea lor de a planifica şi derula programele investitionale şi de a asuma datoriile din servicii. Operatorii din servicii vor beneficia şi de formare în management şi probleme operationale. Proiectul va fi extins la alte grupuri de oraşe care vor infiinta programe FOPIP ca parte integrantã a pregãtirii lor pentru primirea sprijinului SAMTID. Asociaţiile de oraşe care beneficiazã de investiţii SAMTID îşi asuma obligaţia de a monitoriza îndeaproape performanta operatorilor de servicii şi vor lua mãsuri pentru creşterea performantei acestora. Se considera oportun ca, în spiritul celor întreprinse în temeiul proiectului "Consolidarea capacitãţii în dezvoltarea proiectului de mediu", aflat în derularea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, sa se introducã un element de autofinanţare în domeniul formãrii şi dezvoltãrii resurselor umane atât pentru oraşe, cat şi pentru firmele functionale. Prin urmare, FOPIP va avea nevoie de contribuţia parţialã a beneficiarilor la costurile programelor de formare.
Subcomponenta D (5,30 MEUR) Construcţie institutionala sprijinirea administrativã a ministerelor de resort de a pregati implementarea Fondurilor Structurale şi a Sistemului de Implementare Descentralizata Extins (SIDE)
D1 - Sprijin pentru Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei în vederea elaborãrii şi implementarii politicii în domeniul ocupam forţei de munca şi administrãrii programelor finanţate de UE, în conformitate cu cerinţele SIDE. (1,5 MEUR)
Principalele obiective ale asistenţei tehnice:
● Consolidarea capacitãţii Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei (MMSSF) de a elabora şi pune în practica recomandãrile expuse în Documentul Comun de Evaluare şi în Planul Naţional de Acţiune pentru Ocuparea Forţei de Munca (PNAOFM);
● Pregãtirea MMSSF în vederea asumarii responsabilitãţilor la implementarea componentei vizând resursele umane din documentul de programare Phare 2004 - 2006 aflat în pregãtire. Se va avea în vedere, de asemenea, înfiinţarea unei agenţii de implementare în cadrul MMSSF şi pregãtirea pentru acreditare.
Prin urmare, principalele activitãţi din programul de asistenta tehnica sunt urmãtoarele:
Consilierea MMSSF la elaborarea şi implementarea programului de tip ESF bazat pe prioritãţile PNAOFM şi conform cu recomandãrile din documentul comun de evaluare. De asemenea, programul are drept obiectiv sa sprijine crearea şi consolidarea de parteneriate regionale şi locale în vederea unei mai bune identificari a prioritatilor din domeniul ocupãrii forţei de munca.
● Pentru a asigura ca MMSSF va avea capacitatea de a-şi asuma rolul în implementarea programului sau (cel puţin ca agenţie de implementare), asistenta tehnica va veni în sprijinul ministerului la elaborarea şi implementarea unui plan de acţiune privind: organizarea/reorganizarea administrativã, necesarul de echipament şi personal, planul de formare profesionalã, organizarea unui sistem de gestiune a informatiei, sistemul de control financiar, proceduri de monitorizare, relaţia cu Ministerul de Finanţe şi Ministerul Integrãrii Europene, relaţia cu agenţiile pentru dezvoltare regionala şi cu organismele locale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca. Acest plan va avea la baza o evaluare şi va lua în considerare dispoziţiile Regulamentului nr. 1266/99.
● În plus, se va acorda asistenta unitãţii de coordonare a programului şi celor opt unitãţi de implementare a programului la administrarea proiectului Phare 2003 (vezi componenta investiţii) din perspectiva programului Phare 2004 - 2006. Asistenta va include formarea în domeniul managementului etapelor proiectului, formarea privind procedurile de selecţie, identificarea iniţiativelor locale de ocupare a forţei de munca, organizarea parteneriatelor locale, diseminarea celor mai bune practici etc.
● În final, asistenta va fi acordatã Ministerului Muncii şi Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca, în calitate de unitate de coordonare a programului pentru selectarea şi monitorizarea proiectelor de tip EQUAL, inclusiv echipei de evaluare ex ante (pregãtirea programului de initiativa comunitara, analiza evaluãrii impactului, elaborarea liniilor directoare naţionale, formularele de solicitare, criteriile de evaluare, normele financiare şi administrative etc.).
D2 - Sprijin pentru Agenţia Nationala de Ocupare a Forţei de Munca (0,8 MEUR)
Un program de twinning va sprijini Agenţia Nationala de Ocupare a Forţei de Munca în crearea unui sistem de formare bine inchegat destinat personalului încadrat în munca şi va pune bazele unui Centru Naţional de Pregãtire deplin funcţional.
D3 - Construcţia institutionala pentru Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, de natura sa sprijine pregãtirea şi punerea în practica a proiectelor de mediu, în temeiul politicii de coeziune economicã şi socialã (3 MEUR).
Pentru sprijinirea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului la pregãtirea programului multianual de mediu şi la implementarea programului pilot de finanţare nerambursabila în 2003 aferent proiectelor locale din domeniul managementului deşeurilor, se au în vedere doua tipuri de asistenta (vezi componenta investitionala).
Ministerul va beneficia de un program de twinning a cãrui principala misiune este de a susţine:
1. Dezvoltarea conceptului de programare multianuala (2004 - 2006) pentru întreg sectorul protecţiei mediului.
Scopul este de a susţine proiectele de investiţie locale, de a ameliora protecţia mediului şi de a respecta angajamentele asumate în timpul negocierilor de aderare în conformitate cu acquis-ul comunitar de mediu. Se va acorda sprijin prin programele de finanţare nerambursabila care sa asigure oportunitati egale de accesare a fondurilor de cãtre toţi beneficiarii potenţiali, precum şi de selectare a celor mai bine structurate şi mai eficiente proiecte. Prin urmare, pentru diferitele subsectoare la care se referã (deşeuri, protecţia naturii etc.) şi pentru fiecare tip de beneficiar (din sectorul comercial sau nu), proiectul va defini (i) tipul de proiecte ce vor beneficia de finanţare, (ii) cheltuielile eligibile, (iii) criteriile de selecţie, (iv) volumul asistenţei şi plafoanele financiare, (v) regulile şi condiţiile de acordare a asistenţei.
Având în vedere tipul de proiecte identificate şi obiectivele Planului Naţional de Dezvoltare, mecanismul de implementare va fi definit în coordonare cu toate pãrţile implicate (Ministerul Integrãrii Europene, agenţiile pentru dezvoltare regionala, inspectoratele regionale pentru protecţia mediului). Pe aceasta baza se vor defini reguli şi proceduri pentru implementarea programului de finanţare nerambursabila.
2. Elaborarea unui plan de finanţare nerambursabila la nivel naţional pentru acordarea de sprijin la pregãtirea proiectelor (pentru proiecte care ulterior pot solicita finanţare prin programe de finanţare nerambursabila elaborate în temeiul activitãţilor descrise la pct. 1)
3. Selectarea şi formarea "consilierilor în probleme de deşeuri" pentru autoritãţile locale şi IMM-uri.
Programul de twinning va propune un mecanism de selecţie. Cursanţii (viitorii "consilieri în probleme de deşeuri") vor fi selectaţi pe baza de curriculum vitae. Cursanţii vor fi angajaţi ai inspectoratelor de protecţia mediului, cetãţeni, personal de la Camera de comerţ etc. Obiectivul este de a dezvolta competentele locale în domeniul gestionãrii deşeurilor şi de a incuraja utilizarea experienţei locale la pregãtirea studiilor de fezabilitate în domeniul administrãrii deşeurilor pentru autoritãţile locale şi pentru IMM-uri. Beneficiarii nu vor fi acreditaţi sau nu vor avea exclusivitate la îndeplinirea acestor tipuri de servicii de consultanţa.
4. Asistenta pentru implementarea cu succes a programului de finanţare nerambursabila Phare 2003 dedicat proiectelor locale din domeniul managementul deşeurilor.
Echipa de twinning va acorda sprijin entitatilor responsabile de administrarea programului de finanţare nerambursabila pe 2003 pentru a asigura respectarea deplina a regulilor, inclusiv transparenta procesului de selecţie, respectarea criteriilor de eligibilitate şi a regulilor referitoare la ajutoarele de stat. În acest scop, ea va avea acces la toatã documentaţia necesarã, va face parte din toate comitetele de selecţie şi va participa la intalnirile pregãtitoare.
Ministerul va beneficia de asistenta tehnica (2,00 MEUR). Cele doua activitãţi principale vor fi:
1. Sprijin pentru implementarea proiectelor prin programul de finanţare nerambursabila pentru managementul deşeurilor, în temeiul programului Phare 2003. Asistenta tehnica va contribui în special la evaluarea şi selectarea proiectelor, beneficiarii primind asistenta la contractare, implementare şi monitorizare.
2. Pregãtirea proiectelor de investiţii-infrastructura pentru planul multianual 2004 - 2006 din domeniul managementul deşeurilor.
(i) Asistenta tehnica va fi acordatã la pregãtirea/revizuirea studiilor de prefezabilitate/fezabilitate aferente unor proiecte selectate în sectorul deşeurilor, care pot fi susţinute prin programul (programele) de finanţare nerambursabila în perioada 2004 - 2006, în continuarea fazei pilot din 2003.
(ii) Asistenta tehnica va fi acordatã la realizarea studiilor pilot aferente unor proiecte în domeniul prelucrãrii deşeurilor depozitate, valorificãrii şi reciclarii deşeurilor, în vederea extinderii ariei de cuprindere a programului de finanţare nerambursabila în materie de management al deşeurilor.
Aceste proiecte (i şi ii) vor fi selectate dupã anunţarea licitaţiei deschise de proiecte cãtre agenţiile pentru dezvoltare regionala, în strânsã coordonare cu inspectoratele regionale de protecţia mediului.
Subcomponenta E (7,15 MEUR) Facilitatea de pregãtire a proiectului privind Coeziunea Economicã şi Socialã
E1 - Pregãtirea proiectelor de infrastructura regionala (asistenta tehnica) (3,0 MEUR)
Conform programului Phare 2002 aflat în derulare, se vor aloca fonduri pentru finanţarea unui portofoliu de infrastructuri regionale. Aceasta evaluare se va referi la calitatea proiectelor selectate pentru implementare, precum şi la performanta şi lipsurile mecanismului de selecţie, astfel încât atât MIE, cat şi agenţiile pentru dezvoltare regionala sa beneficieze de recomandãri practice. Pe aceasta baza, asistenta tehnica va consta în sprijin pentru MIE şi agenţiile pentru dezvoltare regionala la elaborarea programelor de finanţare a proiectelor de infrastructura regionala corespunzãtoare prioritatilor planului regional de dezvoltare pe 2004 - 2006. Planurile vor defini, printre altele, obiectivele cuantificabile, beneficiarii eligibili, tipurile de proiecte eligibile, activitãţile eligibile şi posibilele costuri, volumul asistenţei, cerinţele de cofinantare, condiţiile parteneriatului public-privat, criteriile de selecţie specifice. Se va elabora, de asemenea, un program de finanţare nerambursabila pentru sprijinirea etapei de pregãtire a proiectului. Vor fi definite în termeni simpli, eficienti şi clari condiţiile implementarii transparente, în conformitate cu cerinţele sistemului de implementare descentralizata extins, inclusiv: organizarea licitaţiei deschise, liniile orientative pentru ofertanţi, redactarea cat mai clara a formularului de participare la licitaţia deschisã şi a setului de materiale informative, transparenta şi sansele egale, comitetul de evaluare pentru selectarea proiectelor şi comitetul director pentru monitorizarea şi evaluarea proiectelor, responsabilitãţile privind activitãţile de control şi audit, precum şi schema de monitorizare.
Pe aceasta baza, Phare 2003 va finanta un contract de asistenta tehnica axat pe urmãtoarele activitãţi:
Activitatea 1 - Pregãtirea proiectelor de investiţii regionale ce vor beneficia de finanţare în temeiul Phare 2004 - 2006. Selectarea acestor proiecte se va întemeia pe mecanismul de preselecţie elaborat în conformitate cu Phare 2002, corespunzãtor prioritatilor adoptate în documentul de programare Phare 2004 - 2006.
Activitatea 2 - Optimizarea manualelor existente şi formarea profesionalã, în strânsã cooperare cu programul de twinning regional, asistenta tehnica se va axa pe sesiuni de formare pentru beneficiari şi autoritãţile manageriale.
● formarea beneficiarilor se referã la pregãtirea proiectului, elaborarea planurilor detaliate de lucru, analiza cost-beneficiu, evaluarea impactului asupra mediului, pregãtirea formularului de cerere, elaborarea planurilor de afaceri, contractarea, pregãtirea documentelor de oferta, elaborarea detaliatã, schemele şi specificaţia tehnica, asistenta pentru ofertare etc.
● formarea autoritãţilor de management (agenţiile pentru dezvoltare regionala şi MEI) va cuprinde: evaluarea cererilor, selectarea proiectului şi sistemul de punctare, elaborarea unui portofoliu de proiect, monitorizarea proiectului, elaborarea liniilor directoare şi a manualelor de monitorizare şi supervizare a proiectelor.
E2 - SAMTID (3,4 MEUR) Identificare, studii de fezabilitate şi pregãtirea proiectelor de investiţii viitoare.
Facilitatea de pregãtire a proiectului susţine în continuare procesul de identificare şi de selectare, precum şi pregãtirea proiectelor SAMTID în vederea implementarii, inclusiv detaliile de proiect şi documentele aferente ofertei.
În ceea ce priveşte instalaţiile de tratare a apelor reziduale care deservesc mai mult de 10.000 de locuitori, SAMTID va finanta, în principiu, doar sistemul de tratare secundarã, condiţionat de îmbunãtãţirea într-o etapa ulterioara a sistemului tertiar de tratare prin asigurarea eficientei costurilor. Este posibila finanţarea tratarii tertiare, dar numai dupã analizarea de la caz la caz, ţinând seama de locatiile specifice sau de caracteristicile proiectului.
Proiectul trebuie structurat în asa fel încât sa asigure manipularea corespunzãtoare a tuturor deşeurilor industriale (în mod deosebit, sa se asigure ca nu sunt periculoase înainte de a ieşi din fluxul industrial), precum şi un plan de deversare a namolului rezidual, cu respectarea directivei privind rampele de gunoi şi a directivei referitoare la namolul rezidual.
E3 - Restructurarea sistemelor de încãlzire centrala din municipii (0,75 MEUR)
Acţiunea va fi implementata în strânsã colaborare cu Banca Mondialã şi BERD cu scopul de a sprijini strategia guvernului roman în sectorul încãlzirii centrale. Strategia arata ca mai multe centrale care combina încãlzirea centrala şi alimentarea cu energie vor fi puse sub responsabilitatea exclusiva a municipalitatilor care se confrunta cu problema restructurãrii/modernizãrii acestor centrale şi cu definirea soluţiilor alternative de producere a energiei şi distribuire a agentului termic.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat doua PPF (facilitatea de pregãtire a proiectului) pentru a defini situaţia actuala din sectorul încãlzirii centrale (fluxuri financiare, claritatea sistemului de subvenţii nerambursabile) şi pentru a evalua posibilitatea modernizãrii/restructurãrii termocentralelor transferate municipalitatilor.
Pe baza rezultatului obţinut prin aplicarea PPF se vor selecta doua municipalitati care vor beneficia de studiile de fezabilitate axate pe dezvoltarea soluţiilor alternative de producere şi distribuire a agentului termic. Pornind de la acest lucru se va elabora un document conceptual privind facilitatea de finanţare a proiectelor de restructurare aferente sistemelor de încãlzire centrala.


PHARE/2003/005-551.05.03 Investiţii în domeniul Coeziune
Economicã şi Socialã(92,505 MEUR)


Anul 2003 este un an de tranzitie a programãrii, întrucât începând din 2004, componenta Phare reprezentând coeziunea economicã şi socialã va fi programata pe baza unui nou document de programare/PND multianual. Prin urmare, unele mãsuri reprezintã continuarea unor mãsuri Phare implementate anterior (realizarea reformei TVET; infrastructuri regionale; alimentarea cu apa şi administrarea apei în oraşele mici şi mijlocii - SAMTID -), în timp ce alte mãsuri au drept scop sa testeze acţiunile pilot în perspectiva programului Phare 2004 - 2006 (mãsuri susţinute în domeniul ocupãrii forţei de munca şi calificarea forţei de munca; proiecte mici de investiţii pentru managementul deşeurilor; servicii oferite IMM-urilor). Se va acorda sprijin pentru o buna implementare a acestor mãsuri, prin asistenta tehnica acordatã campaniilor de publicitate, pregãtire şi supervizare a proiectelor şi instruirea beneficiarilor.
Ca rezultat al programelor Phare în domeniul coeziunii economice şi sociale, mãsurile adoptate pentru sectoarele identificate ca prioritare vor fi implementate în strânsã coordonare cu sprijinul acordat dezvoltãrii instituţionale pentru creşterea capacitãţii administrative de a gestiona fonduri UE şi de pregãtire pentru implementarea SIDE.
Subcomponenta A (16,305 MEUR) Educaţie şi formare tehnica şi profesionalã (TVET)
Aceasta componenta reprezintã definitivarea programului pe trei ani implementat în 2001 şi 2002. Obiectivele specifice sunt urmãtoarele:
● sa consolideze realizarea reformei lansate cu sprijinul programului Phare 1994 şi sa sprijine modernizarea sistemului TVET actual;
● sa contribuie la revizuirea responsabilitãţilor, a mecanismelor de guvernare şi de rãspundere aferente TVET iniţial;
● sa contribuie la promovarea oportunitatilor oferite tinerilor de a obţine o calificare profesionalã adaptatã standardelor europene.
În vederea largirii accesului la educaţie şi diminuãrii diferenţelor la nivelul TVET teritorial, aria de cuprindere a programului va fi extinsã pentru a include ţinerii din zonele rurale.
În 2003, sprijinul Phare se va concentra pe urmãtoarele activitãţi:
● cele 111 şcoli şi centre de resurse selectate vor beneficia de echipament specializat pentru laboratoare şi ateliere de formare profesionalã (buget maxim de 14,4 MEUR). Ele au fost reabilitate cu sprijinul Phare 2001 şi au primit echipament finanţat din Phare 2002 pentru instruirea de baza;
● încã 50 de şcoli din zonele rurale vor primi echipament IT şi de birou.
Şcolile TVET, în calitate de beneficiari, împreunã cu partenerii sociali la nivel local, judeţean şi regional vor avea responsabilitatea derulãrii activitãţilor operationale. Fundaţia Europeanã de Formare Profesionalã va acorda asistenta Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului în administrarea programului TVET şi va face parte din comitetul de coordonare al programului. Toate instituţiile implicate în programul Phare 2001 şi Phare 2002 vor fi angrenate în acelaşi mod.
Cele 50 de şcoli suplimentare vor fi selectate dintre cele desemnate ca "centre comunale" de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului. Selecţia va fi întreprinsã la nivel naţional de cãtre comitetul de selecţie numit de MECT. Comitetul de selecţie va include reprezentanţi ai consortiilor regionale. Comitetul de coordonare al programului Phare va aproba lista finala de şcoli, iar Delegaţia CE o va aviza.
Subcomponenta B (5,60 MEUR) Dezvoltarea resurselor umane: Implementarea Planului Naţional de Acţiune pentru Ocuparea Forţei de Munca.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt urmãtoarele:
● Facilitarea accesului la locuri de munca a celor care cauta un loc de munca, prin mãsuri active de angajare;
● Dezvoltarea capacitãţilor forţei de munca de a deveni mai adaptabila la schimbãrile structurale, prin identificarea necesarului de forta de munca.
Cu sprijinul programului de twinning, autoritãţile romane au definitivat Planul Naţional de Acţiune pentru Ocuparea Forţei de Munca (PNAOFM) aprobat de guvern în anul 2002 (HG nr. 759/2002) şi, pe de alta parte, Comisia şi Guvernul au semnat Documentul Comun de Evaluare privind prioritãţile în sectorul ocupãrii forţei de munca în octombrie 2002. Pe aceasta baza, Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei a decis sa selecteze doua dintre liniile directoare identificate în PNAOFM (Linia directoare 1 şi 4) şi sa înceapã implementarea lor prin doua tipuri de mãsuri.
● LINIA DIRECTOARE 1: sa se abordeze problema somajului tinerilor şi sa se previnã somajul pe termen lung. Acţiunile eligibile la acest capitol prioritar vor avea în vedere în primul rând somajul pe termen lung şi somajul tinerilor cu varste între 15 şi 25 de ani. Vor fi susţinute urmãtoarele tipuri de acţiuni:
- Elaborarea şi furnizarea de programe de formare profesionalã care iau în calcul lipsa unor oportunitati (formare de baza, calificare, recalificare, dezvoltarea capacitãţilor profesionale);
- Formare şi consiliere în demararea unei afaceri sau activitãţi de natura sa susţinã activitatea pe cont propriu a unor potenţiali întreprinzãtori identificati.
Asistenta pentru grupuri în scopul integrãrii sau reintegrarii în munca (precum târguri de munca, consilierea profesionalã, servicii de mediere, etc.).
● LINIA DIRECTOARE 4: dezvoltarea capacitãţilor necesare în noua piata a muncii în contextul educaţiei permanente (creşterea potenţialului de ocupare a forţei de munca). Acţiunile eligibile la acest capitol prioritar vor fi orientate cãtre creşterea capacitãţilor manageriale şi ale lucrãtorilor, în special din perspectiva noii tehnologii, precum şi promovarea la nivelul companiilor a conceptului de educaţie permanenta. Vor fi susţinute urmãtoarele tipuri de acţiuni:
- Programe de formare pentru personalul din întreprinderi prin care sa se utilizeze la maxim noile tehnologii de producţie şi sa se dezvolte noi produse;
- Programe de formare menite sa dezvolte capacitatea personalului de a utiliza noile tehnologii comunicationale şi informationale;
- Stimularea dezvoltãrii resurselor umane în contextul restructurãrii industriale: promovarea practicilor valide în întreprinderi (planuri de formare).
Grupurile tinta: toate nivelele manageriale din întreprinderi
BENEFICIARI: agenţii de formare profesionalã, furnizori de programe educaţionale şi/sau de formare, camere de comerţ, sindicate, patronate, universitãţi, autoritãţi locale, companii private, institute de cercetare, intermediari de pe piata muncii şi alte organizaţii profit şi non-profit din domeniu.
La nivel regional vor fi organizate licitaţii deschise de proiecte conduse de unitãţi de implementare a programului, sub directa rãspundere a Ministerului Integrãrii Europene şi a Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei. Un comitet regional de selecţie va întreprinde evaluarea tehnica şi financiarã. Lista proiectelor va fi aprobatã de consiliile pentru dezvoltare regionala şi vor fi supuse deciziei finale a MMSSF, în calitate de autoritate de implementare. MIE va rãspunde de contractare şi de plata, în calitate de agenţie de implementare.
Conditionalitate: programul de finanţare nerambursabila va fi pus în practica cu condiţia ca la nivel central şi regional sa se înfiinţeze PCU şi PIU pana la 31 decembrie 2003. Dacã aceasta condiţie nu este îndeplinitã bugetul pentru componenta va fi realocat.
Subcomponenta C (4,00 MEUR) Plan de investiţii în sectorul administrãrii deşeurilor cu volum redus
Obiectivul general al acestei subcomponente este urmãtorul:
● sa ofere facilitãţi de administrare a deşeurilor pentru a se asigura reabilitarea şi protecţia mediului, în conformitate cu dispoziţiile comunitare privind administrarea deşeurilor;
● sa implementeze, pornind de la un proiect pilot, un set de mãsuri pentru pregãtirea unui program multianual care sa fie incorporat în noul PND pe 2004 - 2006.
Optimizarea infrastructurii de administrare a deşeurilor reprezintã una din prioritãţile Planului Naţional de Administrare a Deşeurilor, aflat în stadiul de revizuire, cu ajutorul unui proiect de twinning finanţat prin programul Phare 2001. Planul include urmãtoarele obiective: creşterea nivelului de colectare selectiva, reducerea volumului de deşeuri depozitate (inclusiv agenţii poluanti), reducerea cantitãţii de gunoi biodegradabil.
Printr-un program de twinning şi de asistenta tehnica se va implementa un program în doua etape:
Etapa pilot - programul de finanţare nerambursabila numit "Proiecte mici de investiţii pentru managementul deşeurilor" este proiectat şi testat în faza pilot la nivelul unor autoritãţi publice locale, cunoştinţele dobândite în acest proces urmând a fi utilizate la pregãtirea proiectelor viitoare (vezi componenta Construcţia Institutionala). Implementarea programului de finanţare nerambursabila va fi susţinutã de asistenta tehnica (vezi componenta Construcţia Institutionala) şi de PPF contractat prin Phare 2002 (termenii de referinta sunt prevãzuţi în anexa 4.10 din fişa de proiect investiţii 2003, coeziune economicã şi socialã).
Etapa de extindere - În perioada 2004 - 2006, programul va fi ajustat şi extins în cadrul unui plan multianual pentru mediu, cu scopul de a se mari aria activitãţilor în domeniul administrãrii deşeurilor şi de a se aborda alte probleme de mediu (aerul; protecţia naturii; ...). Aceasta extindere va fi pregatita prin activitãţi de twinning (vezi componenta Construcţia Institutionala).
Proiectele de finanţare prin planul pe 2003 vor fi selectate pe baza unei licitaţii deschise.
Urmãtoarele activitãţi sunt eligibile pentru a beneficia de finanţare:
● Construirea instalaţiilor de pretratare biomecanica a gunoiului menajer;
● Dezvoltarea/reabilitarea sistemului de igienizare: crearea infrastructurii de colectare, spaţii de depozitare temporarã, colectarea selectiva;
● Construirea platformelor de compost.
Beneficiarii sunt autoritãţi publice locale, care vor acoperi cel puţin 10% din finanţare. Pentru a acoperi contribuţia localã, Fondul Naţional pentru Mediu este pregãtit sa furnizeze sprijin prin împrumuturi cu rata mica a dobânzii, alocate la valoarea maxima de 300.000 EUR pentru fiecare proiect. Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie sa se deruleze în regiunea pentru care se elaboreazã planul regional de administrare a deşeurilor, în cadrul proiectului de twinning menţionat. Cheltuielile eligibile, diferitele volume de asistenta şi criteriile de selecţie vor fi definite pana la finele anului 2003, luându-se în considerare recomandãrile consultantilor contractati în temeiul PPF. Susţinerea financiarã a proiectelor va reprezenta un criteriu cheie de selecţie.
Agenţiile pentru dezvoltare regionala, aflate sub directa responsabilitate a MIE (în calitate de agenţie de implementare) şi Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului vor lansa licitaţia deschisã de proiecte.
Subcomponenta D1 (36.00 MEUR) Infrastructura regionala (infrastructura de dezvoltare de afaceri)
Principalele obiective ale acestei subcomponente sunt urmãtoarele:
● Dezvoltarea infrastructurii de natura sa sprijine dezvoltarea turismului;
● Reabilitarea siturilor industriale degradate şi dezvoltarea infrastructurii capabile sa susţinã activitãţile de afaceri;
● Îmbunãtãţirea infrastructurilor regionale de transport.
Proiectele ce urmeazã a fi finanţate prin aceasta mãsura sunt selectate prin mecanismul de selecţie ("pipeline") initiat în 2000. Identificarea, evaluarea, selectarea şi implementarea proiectelor urmeazã aceleaşi reguli şi prioritati stabilite în 2000, 2001 şi 2002. O lista de proiecte eligibile va fi anexatã la fişa PHARE, cu includerea a doua tipuri de proiect: proiectele incluse în "lista de rezerve" pe 2002 şi noile proiecte identificate de agenţiile de dezvoltare regionala cu asistenta experţilor în twinning care lucreazã la nivel regional. "Noile" proiecte trebuie sa fie în consonanta cu prioritãţile identificate în Planurile Regionale de Dezvoltare.
Asistenta tehnica (finanţatã prin Phare 2002) va evalua toate proiectele listate şi va pregati sau va definitiva studiile de fezabilitate. Pe baza raportului de asistenta tehnica, MIE, în calitate de agenţie de implementare, va rãspunde de selecţia finala a proiectelor împreunã cu ministerele de resort. Asistenta tehnica va duce la bun sfârşit analiza cost-beneficiu şi toate documentele cu specificaţiile tehnice necesare, inclusiv, dacã este cazul, evaluarea impactului asupra mediului a proiectelor selectate. Aprobarea finala va fi data de Consiliul Naţional de Dezvoltare Regionala şi avizatã de Delegaţia CE.
Beneficiarii proiectului sunt autoritãţi publice locale, care vor contribui cu cel puţin 10% din costul total al proiectelor. Sprijinul maxim acordat de Phare va fi de 5 MEUR.
Subcomponenta D2 (21,00 MEUR) Sprijin investitional pentru programul de dezvoltare a infrastructurii oraşelor mici şi mijlocii (SAMTID)
SAMTID este un program multianual cofinantat din diferite surse, inclusiv resursele bugetului public local şi de stat, instituţiile financiare internaţionale şi fonduri de preaderare ale UE. Obiectivele generale ale programului sunt urmãtoarele:
● Sa comercializeze serviciile de furnizare a apei şi apei reziduale pe baza voluntara în oraşe mici şi mijlocii prin dezvoltarea furnizorilor din domeniul serviciului apelor şi crearea unor furnizori de servicii regionale autonome integrate care sa fie eficienti şi viabili din punct de vedere financiar;
● Sa optimizeze performanta operatorilor şi sa aducã la un nivel superior standardele serviciului apelor şi apelor reziduale prin investiţie de capital pentru reabilitare şi modernizare, precum şi prin programe de asistenta, concomitent cu aplicarea principiului de recuperare a costurilor.
Pentru staţiile de tratarea apei care deservesc mai mult de 10.000 de locuitori, SAMTID va finanta, în principiu, doar tratarea secundarã, cu condiţia ca într-o etapa ulterioara şi pe baza unor costuri eficiente, sa se treacã tratarea tertiara. Se poate finanta tratarea tertiara însã numai dupã examinarea fiecãrui caz în parte, ţinându-se cont de locatiile specifice sau de caracteristicile proiectului.
Pentru a fi aprobat, proiectul trebuie elaborat în asa fel încât sa asigure manipularea corespunzãtoare a deseurilor industriale de orice fel (în special pentru a se asigura ca nu sunt periculoase înainte de a fi evacuate din sistemul industrial) şi sa prevadã un plan de evacuare a namolului rezidual, ţinând cont de cerinţele directivei privind rampele de gunoi şi ale directivei privind namolul rezidual.
Sprijinul investitional Phare derulat în baza programului actual reprezintã etapa de extindere care se întemeiazã pe experienta dobandita în timpul etapei pilot.
Programul SAMTID va asigura distribuirea echilibrata a finanţãrii nerambursabile cãtre toţi beneficiarii. Investiţiile eligibile reprezintã extinderea sistemelor şi constituirea de active noi şi, în unele cazuri excepţionale motivate, noile staţii de tratare a apei şi a apei reziduale. Beneficiarii eligibili sunt asociaţii de autoritãţi publice locale, care vor rãspunde de contractarea serviciilor cu un operator autorizat. Manualul SAMTID elaborat în etapa pilot defineste condiţiile şi criteriile proiectelor eligibile, şi anume: (a) sistemul corespunzãtor de asociere; (b) aspectele legale ale asocierii voluntare între municipalitati, în special cu privire la capacitatea asociaţiilor de a încheia un contract cu o societate de exploatare şi de a asuma o datorie, (c) constituirea societãţilor de exploatare consolidate şi (d) forma contractului de exploatare încheiat între asociaţiile locale şi societãţile de exploatare. Asistenta tehnica va oferi sprijin la gruparea oraşelor şi contractarea operatorilor de servicii comerciale (vezi componenta de construcţie institutionala).
Procedura de selecţie va fi similarã cu cea a licitaţiei deschise, cu o etapa de preselecţie la nivelul regiunilor (agenţii pentru dezvoltare regionala), cu participarea activa a experţilor în asistenta tehnica. Dupã preselecţie, prin asistenta tehnica se va oferi sprijin grupurilor de oraşe selectate în vederea perfecţionãrii ofertelor şi implementarii procesului de contractare a unui operator autorizat. Comitetul Naţional de Coordonare SAMTID va opera selecţia finala.
Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) este organismul de coordonare pentru întreg programul SAMTID şi acţioneazã ca autoritate de implementare a componentelor asistenţei tehnice finanţate de Phare. MIE este agenţia de implementare a componentelor de investiţie finanţate de Phare. Se va încheia un contract de munca pentru fiecare proiect finanţat prin fonduri nerambursabile Phare, cofinantare nationala şi credit de la Banca Europeanã de Investiţii, conform procedurilor Phare. Contractele de munca aferente proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile Phare, cofinantarea nationala şi creditul BERD se vor încheia conform procedurii instituţiilor financiare internaţionale.
Subcomponenta E (4,00 MEUR) Sprijin pentru dezvoltarea afacerilor
Principalele obiective ale acestei subcomponente sunt urmãtoarele:
● dezvoltarea şi consolidarea capacitãţii intermediarilor IMM-urilor de a furniza întreprinderilor servicii financiare şi de afaceri;
● dezvoltarea sectorului privat prin consolidarea capacitãţii IMM-urilor de a crea locuri de munca, prin investiţii în activitãţi noi sau produse noi şi prin creşterea capacitãţii de export.
În România a existat o cerere considerabila de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor, dar IMM-urile au avut dificultãţi în concretizarea nevoilor lor. Prin urmare, acest proiect va finanta formarea profesionalã; consultanţa şi consilierea referitoare la serviciile furnizate IMM-urilor în vederea:
- unei mai bune abordari a marketing-ului şi vânzãrilor;
- dezvoltãrii capacitãţii lor de a transpune directivele şi regulamentele UE;
- respectãrii condiţiei de certificare a calitãţii;
- adoptarea mãsurilor în domeniul cercetãrii şi dezvoltãrii, inovarii, transferului de tehnologie şi IT;
- dezvoltãrii altor domenii în care IMM-urile au nevoie de sprijin, necesitãţile lor fiind stabilite prin Planurile Regionale de Dezvoltare.
Proiectul va fi implementat printr-un contract de asistenta tehnica.
Agenţia de implementare va fi MIE. Agenţia Nationala pentru IMM-uri şi Cooperatie va furniza MIE sprijinul tehnic corespunzãtor pentru implementarea proiectului.
Subcomponenta F (5,60 MEUR). Campanie de publicitate, selecţie, monitorizare şi evaluare
În temeiul proiectelor Phare anterioare, urmãtoarele mãsuri vor fi finanţate pentru asigurarea implementarii subcomponentelor menţionate:
● Campanie de publicitate, sprijin pentru pregãtirea cererilor, evaluarea şi selecţia proiectelor (F1). Informaţiile vor fi diseminate printr-o multitudine de canale pentru a ajunge la câţi mai mulţi potenţiali beneficiari. Sprijinirea acestei activitãţi va include acoperirea costurilor pentru publicitate în mass media, seminare şi conferinţe, editarea, publicarea şi diseminarea materialelor informative, brosurilor şi ghidurilor. Se va infiinta un birou de consultanţa la fiecare agenţie pentru dezvoltare regionala, la MMSSF şi la unitãţile de implementare a proiectelor, iar asistenta externa va veni în sprijinul personalului de la agenţiile pentru dezvoltare regionala, MMSSF şi unitãţile de implementare a proiectelor, prin furnizarea de informaţii şi consiliere în beneficiul potenţialilor solicitanti. La finele programului se va organiza o campanie de publicitate prin care sa se punã la dispoziţia publicului la nivel regional informaţii privind rezultatele programului şi proiectele implementate. În ceea ce priveşte evaluarea şi selectarea proiectelor, experţii externi independenţi vor acorda asistenta şi vor instrui personalul din agenţiile pentru dezvoltare regionala, MMSSF şi unitãţile de implementare a proiectelor. Experţii independenţi vor avea misiunea de a evalua cererile, de a participa la procedura de selecţie în calitate de membri cu drept de vot ai Comitetelor Regionale de Selecţie şi de a evalua întregul proces de selecţie.
● Asistenta tehnica menita sa sprijine implementarea proiectelor de investiţii (F2). Pentru a sprijini agenţiile pentru dezvoltare regionala în derularea sarcinilor ce le revin în calitate de autoritãţi de implementare, între MIE şi fiecare agenţie pentru dezvoltare regionala se va încheia un contract de servicii. Contractul va descrie responsabilitãţile specifice şi responsabilitãţile agentiilor pentru dezvoltare regionala şi va identifica mijloacele corespunzãtoare (financiare, umane, logistica). Se vor stabili indicatori de realizare a programului, precum şi obligaţii de raportare precise. Ca o derogare de la acordurile generale de cofinantare, aceste contracte vor fi integral finanţate de la fondurile bugetului public. Contractarea sprijinului investitional Phare în baza programului de coeziune economicã şi socialã este condiţionatã de semnarea acestor contracte şi de notificarea lor la Comisia Europeanã.
● Supervizarea proiectelor de infrastructura (F3)
- (1) Experţi independenţi acceptaţi de delegaţia CE vor asigura la fata locului supervizarea tehnica a proiectelor de infrastructura regionala (subcomponenta D1)
- (2) Se va acorda asistenta tehnica pentru supervizarea la fata locului, certificarea plãţilor, precum şi pentru monitorizarea şi evaluarea activitãţilor din programul SAMTID. (D2)
Cadrul institutional
Responsabilitãţile diferitelor instituţii din România ce decurg din programe sunt rezumate în tabelul anexat.
În ceea ce priveşte sectorul investitional al programului, responsabilitãţile şi sarcinile sunt definite astfel:
(1) Principalele sarcini ale agenţiei de implementare se vor referi la:
● Responsabilitatea generalã a implementarii tehnice şi financiare a programului, asigurându-se ca se urmãresc obiectivele şi ca procedurile de selecţie sunt eficiente, clare şi transparente;
● Responsabilitatea generalã a monitorizarii şi evaluãrii programului şi a subcomponentelor;
● Coordonarea şi prezidarea Comitetului Naţional de Monitorizare (vezi pct. 4) şi raportarea cãtre Consiliul Naţional pentru Dezvoltare Regionala şi cãtre Delegaţia CE a stadiului implementarii programului;
● Elaborarea procedurilor de implementare şi de selecţie în conformitate cu liniile directoare stabilite de Uniunea Europeanã;
● Numirea comitetului de evaluare şi a evaluatorilor, consultând autoritãţile de implementare şi ministerele tehnice relevante. Experţii vor fi numiţi "ad personam" pe baza experienţei profesionale şi tehnice în domeniul relevant;
● Contractarea fondurilor nerambursabile cu candidaţii selectaţi;
● Funcţionarea ca agenţie de plata şi asigurarea legãturii cu Fondul Naţional, ADR-uri şi cu contractanţii/beneficiarii fondului nerambursabil;
● Acordarea de asistenta adecvatã autoritãţilor de implementare pentru a se asigura ca îşi îndeplinesc corect sarcina, (documente predefinite şi ghiduri pentru evaluarea ex ante, monitorizare şi evaluare ex post, înţelegerea unitarã a criteriilor de selecţie şi de eligibilitate etc.).
(2) Selectarea şi aprobarea proiectului:
a) În ceea ce priveşte subcomponenta B (DRU), mecanismul de selecţie al proiectului va fi organizat de unitãţile de implementare a programului şi va include consortiile regionale prezidate de ADR-uri şi va reuni comitetele judeţene pentru dezvoltarea parteneriala socialã, agenţiile locale de ocupare a forţei de munca şi alte organisme relevante. Comitetele de selecţie regionale, prezidate de ADR-uri, vor fi înfiinţate la nivel regional pentru a evalua cererile de acordare de fonduri nerambursabile şi propunerile de proiecte. Serviciile descentralizate ale ministerelor relevante, acolo unde exista, pot participa la intalniri ca observatori. În vederea asigurãrii coerentei cu politicile şi orientarea nationala, Ministerul Integrãrii Europene (ca autoritate de implementare) şi Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei vor fi fiecare membru al Comitetului Regional de Selecţie.
Reprezentanţi ai NAC (Ministerul Integrãrii Europene), şi reprezentanţi ai Delegaţiei Comisiei pot participa ca observatori.
Consortiile regionale vor avea, de asemenea, sarcina de a identifica prioritãţile de educaţie şi de ocupare a forţei de munca, materialele didactice specializate pentru a pune în practica formarea relevanta pentru dezvoltarea regionala şi pentru a numi reprezentanţi drept membri ai comitetului regional de selecţie DRU.
b) În ceea ce priveşte proiectele mici de investiţii pentru managementul deşeurilor (subcomponenta C), în regiunea selectata, va fi înfiinţat un Comitet Regional de Selecţie prezidat de ADR, ca autoritate de implementare. Reprezentanţi ai ADR, ai Inspectoratelor Locale de Protecţie a Mediului şi ai Inspectoratului Regional de Protecţie a Mediului, şi de asemenea experţi independenţi vor fi strâns implicaţi în evaluarea, selecţia şi monitorizarea proiectelor. Reprezentantul Fondului Naţional pentru Mediu va participa de asemenea în Comitetul de Selecţie. Un program de twinning va acorda asistenta Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului (MAPAM) şi autoritãţilor mediului regionale şi locale, precum şi ADR pentru implementarea cu succes a acestui program de fonduri nerambursabile (vezi componenta IB), iar asistenta tehnica va sprijini beneficiarii (vezi componenta IB).
c) În ceea ce priveşte infrastructurile regionale (subcomponenta D1), asistenta tehnica va evalua proiectele propuse de Agenţiile pentru Dezvoltare Regionala şi le va anexa la fişa proiectului. Mai mult, va întocmi lista celor mai viabile şi mai solide proiecte. Lista finala cu proiectele de infrastructura regionale selectate, avizatã de Consiliul pentru Dezvoltare Regionala, va fi aprobatã de Consiliul Naţional pentru Dezvoltare Regionala şi avizatã de Delegaţia Comisiei Europene. Proiectele de servicii municipale identificate de asistenta tehnica prin SAMTID (subcomponenta D2) vor fi avizate de Consiliile pentru Dezvoltare Regionala şi înaintate pentru aprobarea finala Comitetului Director Naţional SAMTID.
Consiliile pentru Dezvoltare Regionala vor avea urmãtoarele responsabilitãţi şi sarcini:
● Aprobarea obiectivelor şi prioritatilor specifice în zonele tinta;
● Avizarea şcolilor TVET şi a centrelor de resurse selectate la nivel regional, precum şi proiectele de infrastructura care urmeazã sa fie finanţate prin programul de coeziune economicã şi socialã;
● Asigurarea ca diversele subcomponente sunt implementate coerent în regiune, respectând prioritãţile planurilor regionale de dezvoltare.
Consiliile pentru dezvoltare regionala ar trebui sa invite la intalnirile lor partenerii relevanti, inclusiv reprezentanţi ai consortiilor regionale, ai serviciilor descentralizate ale ministerelor de resort şi ai altor organisme relevante pentru a asigura un parteneriat şi un angajament mai larg la nivel regional în vederea intaririi rolului Consiliilor pentru dezvoltare regionala.
(4) Agenţiile pentru dezvoltare regionala vor acţiona ca autoritãţi de implementare, cu urmãtoarele excepţii:
● Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei este autoritatea de implementare a subcomponentei "Dezvoltarea resurselor umane" (B);
● Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului este autoritatea de implementare pentru contractul de servicii pentru furnizarea de echipament pentru componenta TVET (A).
Ministerul Administraţiei şi Internelor este autoritatea de implementare pentru infrastructurile municipale pentru apa (D2 SAMTID). Sarcinile ce vor fi îndeplinite de agenţiile pentru dezvoltare regionala, sub responsabilitatea generalã a autoritãţii de implementare, vor include:
● Responsabilitatea generalã pentru monitorizarea şi implementarea proiectelor;
● Întocmirea contractelor pentru fondurile nerambursabile şi încheierea lor cu candidaţii selectaţi;
● Monitorizarea şi evaluarea implementarii proiectelor şi asigurarea legãturilor cu MIE;
● Raportarea cãtre Consiliile pentru dezvoltare regionala şi cãtre Ministerul Integrãrii Europene.
(5) Comitetul Naţional de Monitorizare este prezidat de Ministerul Integrãrii Europene şi este compus din Ministerul Finanţelor Publice, NAC (Ministerul Integrãrii Europene), toate ministerele sau agenţiile implicate în implementarea celor trei subcomponente (inclusiv cele 8 ADR-uri) şi Delegaţia Comisiei Europene.
Va asigura ca acţiunile implementate prin subcomponentele programului respecta Planul Naţional de Dezvoltare şi alte strategii relevante. Comitetul Naţional de Monitorizare va avea un rol activ, oferind asistenta la selecţia şi implementarea proiectelor şi va participa la fiecare etapa a procesului. Membrii comitetului vor participa la monitorizarea şi la evaluarea ex post a programului. Va fi întocmit un regulament intern de funcţionare pentru formalizarea procedurilor şi regulilor de lucru.
Tabelul din urmãtoarele pagini rezuma responsabilitãţile instituţionale pentru implementarea programului din 2003 pentru coeziunea economicã şi socialã pentru România.




┌──────────────┬─────────────┬────────────────────────────────┬──────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ │ Agenţia de │ │ │ │
│ │implementare,│ Autoritatea care aproba │ │ │
│ Componenta │ autoritatea │proiectele selectate (Mecanismul│Autoritatea de│ Ministerele de resort competente din │
│ programului │contractantã │ de selecţie al proiectului) │ implementare │ punct de vedere tehnic │
│ │şi agenţia de│ │ │ │
│ │ plata │ │ │ │
│ │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├──────────────┼─────────────┼────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ Comitetul Naţional de Coordonare a │
│ │ │ │ │ Programelor Phare - CES (Ministerul │
│ │ │ │ │Finanţelor Publice, Ministerul Educaţiei,│
│ │ │ │ │ Cercetãrii şi Tineretului, Ministerul │
│ │ │ │ │ Muncii, Solidaritãţii Sociale şi │
│ │ │ │ │ Familiei, Agenţia Nationala pentru │
│ Programe de │ Ministerul │ │ │ Ocuparea Forţei de Munca, Ministerul │
│ coeziune │ Integrãrii │ │ │ Transporturilor, Construcţiilor şi │
│ economicã şi │ Europene │ │ │ Turismului, Administraţia Nationala a │
│ socialã │ (MIE) │ │ │ Drumurilor, Ministerul Agriculturii, │
│ (investiţii) │ │ │ │Pãdurilor, Apelor şi Mediului, Ministerul│
│ │ │ │ │ Administraţiei şi Internelor, Centrul │
│ │ │ │ │ naţional pentru educaţie tehnica şi │
│ │ │ │ │profesionalã, CNA - Ministerul Integrãrii│
│ │ │ │ │ Europene, alte organisme relevante ale │
│ │ │ │ │ administraţiei, Delegaţia CE şi alte │
│ │ │ │ │organisme relevante identificate la nivel│
│ │ │ │ │ naţional pentru fiecare mãsura) │
├──────────────┼─────────────┼────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ Modernizarea │ │ │ Ministerul │ │
│ şcolilor │ │ │ Educaţiei, │ │
│ profesionale │ (MIE) │ Consiliul pentru dezvoltare │Cercetãrii şi │ Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi │
│ (A) (lucrãri │ │ regionala │ Tineretului │ Tineretului │
│ şi servicii) │ │ │ (furnizare) │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ │ Consiliul pentru dezvoltare │ Ministerul │ │
│ │ │regionala (Consortiile regionale│ Muncii, │ │
│Resurse umane │ │prezidate de ADR vor identifica │Solidaritãţii │Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale │
│ (B) │ (MIE) │ nevoile, vor evalua │ Sociale şi │ şi Familiei şi Agenţia Nationala pentru │
│ │ │ candidaturile şi vor numi │Familiei prin │ Ocuparea Forţei de Munca │
│ │ │membrii în comitetul regional de│ PCU şi PIU │ │
│ │ │ selecţie) │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Proiecte mici │ │ Consiliile pentru dezvoltare │ │ │
│de investiţii │ │ regionala (ADR, inspectorate │ │ Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, │
│ pentru │ (MIE) │ regionale pentru protecţia │ ADR │ Apelor şi Mediului │
│ managementul │ │ mediului, inspectorate locale │ │ │
│deşeurilor (C)│ │ pentru protecţia mediului) │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ │ Consiliul pentru dezvoltare │ │ │
│ │ │ regionala/Consiliul naţional │ │ │
│ │ │ pentru dezvoltare regionala │ │ Ministerul Transporturilor, │
│Infrastructuri│ │ (maturitatea şi impactul │ │Construcţiilor şi Turismului (Ministerul │
│regionale (D1)│ (MIE) │ proiectelor evaluate la nivel │ ADR │ Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi │
│ │ │ regional, lista proiectelor │ │ Mediului) │
│ │ │ aprobate de CDR, aprobarea │ │ │
│ │ │ finala a CNDR având la baza pe │ │ │
│ │ │ aprobarea CDR) │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │Ministerul Administraţiei şi Internelor, │
│ │ │Comitetul Naţional de Coordonare│ Ministerul │Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul│
│ SAMTID (D2) │ (MIE) │SAMTID/Consiliul Naţional pentru│Administraţiei│ Transporturilor, Construcţiilor şi │
│ │ │ dezvoltare regionala │şi Internelor │ Turismului, Ministerul Agriculturii, │
│ │ │ │ │ Pãdurilor, Apelor şi Mediului │
├──────────────┼─────────────┼────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Ajutor pentru │ │ │ │ │
│ Dezvoltarea │ (MIE) │ │ MIE │Agenţia Nationala pentru Întreprinderile │
│ Afacerilor │ │ │ │ Mici şi Mijlocii şi cooperatie │
│ (E) │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ Ministerul │ │
│ Asistenta │ (MIE) │ │ Integrãrii │ │
│ tehnica (F) │ │ │ Europene şi │ │
│ │ │ │ ADR │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ Dezvoltare │ │ │ Ministerele │ │
│institutionala│ │ │ şi agenţiile │ │
├──────────────┤ │ │ pentru │ │
│ Asistenta │ Ministerul │ │ dezvoltare │ │
│ tehnica │ Integrãrii │ │ regionala │ │
│ │ Europene │ │ interesate │ │
│ │ │ │ │ │
│ Twinning │ Ministerul │ │ Ministerele │ │
│ │ Finanţelor │ │ interesate │ │
│ │ Publice │ │(beneficiari) │ │
└──────────────┴─────────────┴────────────────────────────────┴──────────────┴─────────────────────────────────────────┘




SUBPROGRAMUL 6 - 2003/000-586.06 (Total: 23,40 MEUR)

PROGRAME COMUNITARE


PHARE/2003/005-551.06.01 Participarea la programele şi agenţiile
comunitare (19,40 MEUR)



Pe baza deciziilor Consiliului de Asociere şi a Acordurilor, ţãrile candidate pot participa în anumite programe şi agenţii ale Comunitãţii Europene.
În cadrul Programului Phare naţional 2003 pentru România se aloca fonduri pentru a acoperi o parte din contribuţia financiarã pe care România trebuie sa o plãteascã în urmãtorul an calendaristic (2004) pentru a participa în aceste programe şi agenţii.
Intreaga alocare pentru programele comunitare respecta principiul general conform cãruia maximum 10% din programul naţional Phare poate fi folosit pentru aceasta cofinantare. Participarea în programul de D-C nu intra în limita de 10%.
Alocarile individuale estimate pentru programe specifice sunt detaliate într-o fişa separatã de informare.
Ministerul Integrãrii Europene este responsabil de coordonarea participãrii României în programele comunitare şi agenţii.


PHARE/2003/005-551.06.02 Sprijin Phare pentru participanţii la
programele de mobilitate din cadrul
Programului Comunitar Socrates II (3,50 MEUR)


Programul finanţat prin acest proiect va facilita accesul studenţilor de la universitãţile româneşti şi a profesorilor din învãţãmântul preuniversitar la resursele educaţionale şi de formare din Europa prin asigurarea de fonduri suplimentare pentru toţi studenţii şi profesorii romani care participa în programele de mobilitate ale Programului comunitar Socrates II (Acţiunile ERASMUS şi COMENIUS 2.2). Phare 2003 reprezintã o continuare a mecanismului şi activitãţilor stabilite în programele Phare anterioare pentru studenţi, împreunã cu extinderea programului de ajutor de care beneficiazã profesorii preuniversitari, pentru creşterea posibilitãţilor de frecventare a cursurilor de formare pentru profesori europeni.
Proiectul Phare pentru participanţi va sprijini:
a) mobilitatea studenţilor prin programul Socrates, punând accent pe sprijinirea mobilitatii pentru Acţiunea 2 Erasmus;
b) mobilitatea profesorilor prin Acţiunea 2.2. Comenius, pentru cursuri de formare la locul de munca pentru profesori
Dat fiind nivelul ridicat de cereri de a participa în Socrates II, proiectul va asigura acces egal la studii în strãinãtate tuturor participanţilor, indiferent de posibilitãţile lor financiare.
Acest program va fi administrat de Agenţia Nationala Socrates (ANS), care acţioneazã ca agenţie de implementare în baza acordului de finanţare care va fi semnat cu Fondul Naţional din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. Acest acord stabileşte condiţiile pentru transferul totalitãţii fondurilor cãtre Agenţia Nationala Socrates, criteriile pentru acordarea sprijinului participanţilor, prioritãţile, nivelul de finanţare şi stabileşte procedurile pentru luarea deciziilor şi pentru raportare.
ANS este responsabilã pentru publicarea detaliilor proiectului şi pentru verificarea transparenţei informaţiilor la nivel de universitate. Acest program va fi implementat conform regulilor stabilite de ANS şi aprobate de Delegaţia CE.
În ceea ce priveşte ERASMUS, ANS va semna acorduri de acordare de burse cu universitãţile participante la acest program. Bursele pentru beneficiarii finali vor fi alocate pe baza unui contract individual între universitate şi fiecare student.
În ceea ce priveşte COMENIUS, bursele pentru profesori vor fi alocate pe baza acordurilor de finanţare directe între ANS şi beneficiari.


PHARE/2003/005-551.06.02 Ajutor pentru îmbunãtãţirea participãrii
României în cel de-al saselea program-cadru
şi în spaţiul de cercetare european
(0,50 MEUR)


Principalul instrument pentru promovarea integrãrii UE în cercetare şi dezvoltare este participarea în programele-cadru UE pentru cercetare şi dezvoltare şi implementarea spaţiului de cercetare european. România a participat ca stat asociat la cel de-al cincilea program-cadru (1998 - 2002) al Uniunii Europene şi în prezent participa la cel de-al saselea. Participarea României este sprijinita de Phare. Totuşi, propunerile româneşti au avut mai puţin succes în competiţia pentru finanţare decât cele provenind din alte tari candidate.
În timpul celui de-al cincilea program, România a înfiinţat o reţea de puncte de contact regionale pentru diseminarea informaţiilor şi sprijinirea pregãtirii propunerilor. Aceasta reţea cuprinde 7 centre regionale. Pe baza acestei experienţe, proiectul vizeazã stabilirea unei reţele regionale permanente.
În prezentul proiect, se va oferi sprijin pentru creşterea numãrului şi îmbunãtãţirea calitãţilor propunerilor în vederea promovãrii participãrii comunitãţii ştiinţifice româneşti în program.
Proiectul va avea doua componente, în componenta de dezvoltare institutionala (care include un contract de asistenta tehnica şi twinning light), se va acorda asistenta la elaborarea metodologiilor şi procedurilor pentru îmbunãtãţirea fluxului informaţional şi a diseminarii informatiei despre cel de-al saselea program cadru. De asemenea, va fi asigurata formarea. Mai mult, formarea va fi asigurata pentru intreaga reţea de puncte de contact acoperind pregãtirea propunerilor de proiect şi implementarea financiarã a proiectului.
Prin componenta de investiţie, se va asigura un sprijin limitat pentru înfiinţarea unei reţele permanente de puncte de contact regionale pentru cel de-al saselea program-cadru.
Autoritatea de implementare a proiectului va fi Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, iar agenţia de implementare va fi OPCP.

2. BUGET




┌─────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬──────────────┬────────┐
│ │Investiţii │ Dezvoltare │ Total │
│ SUBPROGRAM │(indicativ)│institutionala│Phare în│
│ │ │ (indicativ) │ MEUR │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼────────┤
�/005-551.01 Criterii politice │ 22.10 │ 12.80 │ 34.90 │
│Dezvoltarea şi diversificarea activitãţilor de protecţie │ │ │ │
│a copilului, Accesul grupurilor dezavantajate la │ │ │ │
│educaţie, Dezvoltare institutionala în domeniul │ │ │ │
│antidiscriminarii, Sprijinirea reformei sistemului în │ │ │ │
│domeniul protecţiei persoanelor cu handicap, Întãrirea │ │ │ │
│societãţii civile în România │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼────────┤
�/005-551.02 Criterii economice │ 3.585 │ 7.815 │ 11.40 │
│Implementarea sistemului de înregistrare a drepturilor de│ │ │ │
│proprietate şi de cadastru în România, Întãrirea Bãncii │ │ │ │
│Naţionale a României în domeniile privind acquis-ul │ │ │ │
│comunitar, Întãrirea capacitãţii de analiza, de │ │ │ │
│previziune macroeconomica şi elaborarea de politici │ │ │ │
│economice în Comisia Nationala pentru Prognoza │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼────────┤
�/005-551.03 Întãrirea capacitãţii administrative │ 8.93 │ 18.47 │ 27.395 │
│Sprijinirea procesului de reforma în administraţia │ │ │ │
│publica din România, Întãrirea capacitãţii administrative│ │ │ │
│a parlamentului romanesc, Dezvoltarea capacitãţii pentru │ │ │ │
│resurse umane profesionale în cadrul administraţiei │ │ │ │
│româneşti pentru administrarea şi monitorizarea │ │ │ │
│fondurilor de preaderare UE, Sprijinirea Ministerului │ │ │ │
│Finanţelor în implementarea strategiei TI. │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼────────┤
�/005-551.04 Îndeplinirea obligaţiilor acquis-ului │ 32.140 │ 24.26 │ 56.40 │
│Proiectarea unui sistem integrat de administrare şi │ │ │ │
│control (SIAC) în România şi sprijinirea formularii unei │ │ │ │
│politici pentru consolidarea fermelor, Întãrirea │ │ │ │
│capacitãţii pentru gestionarea acquis-ului din domeniul │ │ │ │
│sanitar-veterinar, Asistenta pentru implementarea noilor │ │ │ │
│aspecte ale legislaţiei UE privind securitatea în │ │ │ │
│domeniul transportului rutier, Dezvoltarea durabila a │ │ │ │
│sistemului statistic romanesc, Programul pentru │ │ │ │
│sprijinirea dezvoltãrii instituţionale în Ministerul │ │ │ │
│Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, Promovarea │ │ │ │
│dialogului social autonom, Îmbunãtãţirea eficientei │ │ │ │
│sistemului romanesc pentru protecţia sãnãtãţii │ │ │ │
│lucrãtorilor, Întãrirea capacitãţii de reglementare a │ │ │ │
│sectorului energetic, Îmbunãtãţirea capacitãţii │ │ │ │
│instituţionale a Autoritãţii Naţionale de Reglementare în│ │ │ │
│Comunicaţii (ANRC), Implementarea unui sistem │ │ │ │
│corespunzãtor de raportare şi monitorizare a │ │ │ │
│radioactivitatii mediului, Îmbunãtãţirea │ │ │ │
│responsabilitãţii şi transparenţei privind alocarea şi │ │ │ │
│utilizarea resurselor în domeniul sãnãtãţii, Întãrirea │ │ │ │
│controlului la frontiera, Respectarea criteriilor UE de │ │ │ │
│aderare privind cooperarea politieneasca şi lupta │ │ │ │
│impotriva crimei organizate, Întãrirea gestionãrii │ │ │ │
│migrarii, Sprijin pentru Parchetul Naţional Anticoruptie,│ │ │ │
│Sprijin pentru îmbunãtãţirea justiţiei în cazul │ │ │ │
│minorilor, Sprijin pentru îmbunãtãţirea activitãţilor din│ │ │ │
│sistemul penitenciar │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼────────┤
�/005-551.05 Coeziunea economicã şi socialã │ 92.895 │ 19.11 �.005 │
│Dezvoltare institutionala pentru coeziunea economicã şi │ │ │ │
│socialã, investiţii în coeziunea economicã şi socialã │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼────────┤
�/005-551.06 Programe comunitare │ 8.715 │ 14.685 │ 23.40 │
│Participarea la programe comunitare şi agenţii, sprijin │ │ │ │
│pentru utilizatorul final, sprijin pentru îmbunãtãţirea │ │ │ │
│participãrii României în cel de-al saselea program-cadru │ │ │ │
│şi în aria de cercetare europeanã │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼────────┤
│TOTAL │ 168.365 │ 97.135 �.500 │
└─────────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴──────────────┴────────┘



Conform Liniilor directoare Phare din 1999 şi Liniilor directoare revizuite din 2003, toate proiectele de investiţii sprijinite de Phare trebuie sa primeascã cofinantare de la fondurile publice naţionale. Contribuţia comunitara se poate ridica pana la 75% din totalul cheltuielilor publice eligibile*1).
___________
*1) Taxele nu sunt un element eligibil pentru cofinantare.

Cofinantarea pentru proiectele de dezvoltare institutionala este asigurata de beneficiarul care are parte din costurile de implementare operationala şi de infrastructura, prin finanţarea resurselor umane sau a altor resurse, necesare pentru absorbtia eficienta şi efectivã a asistenţei Phare.
Orice cofinantare de la bugetul public naţional aferente investiţiilor (de ex. planuri de finanţare, achiziţionarea de echipament sau contracte de lucrãri) este furnizatã pe baza cofinanţãrii în comun a contractelor prin Phare şi prin fonduri de la bugetul public naţional conform regulilor şi procedurilor Phare, cu excepţia cazurilor în care se prevãd înţelegeri specifice în memorandumul de finanţare privind proiecte specifice.

3. MÃSURI DE IMPLEMENTARE
a) Managementul proiectului şi cel financiar al tarii candidate
Programul va fi gestionat conform procedurilor Sistemului Phare extins de implementare descentralizata (EDIS) asa cum sunt stabilite în decizia de acreditare EDIS şi în Acordul de Implementare EDIS (Acordul de Implementare EDIS; EIA) încheiat de România şi Comisie*2). Înaintea încheierii acordului menţionat, implementarea va urma procedurile Sistemului Phare de implementare descentralizata (DIS)*3). Totuşi, descentralizarea extinsã se va aplica cel mai târziu la data aderãrii.
___________
*2) Conform regulilor stabilite în Regulamentul Consiliului nr. 1605/2002 (Regulamentul financiar), în special art. 164, Regulamentul Comisiei nr. 2342/2002 (Norme de aplicare a regulamentului financiar) şi anexei la Regulamentul Consiliului nr. 1266/1999.
*3) Conform regulilor stabilite în Regulamentul Consiliului nr. 1605/2002 (Regulament financiar), Regulamentul Comisiei nr. 2342/2002 (Norme de aplicare a regulamentului financiar) şi anexei la Regulamentul Consiliului nr. 1266/1999.

Coordonatorul Naţional de Asistenta (CNA) va avea intreaga responsabilitate pentru programarea şi monitorizarea programelor Phare. Responsabilul Naţional cu Autorizarea Finanţãrii (RNAF) şi responsabilii cu autorizarea proiectelor (RAP) se vor asigura ca implementarea programelor se face conform procedurilor stabilite în acordul de implementare EDIS şi/sau în Manualul DIS, precum şi conform altor instrucţiuni ale Comisiei, şi ca toate contractele necesare implementarii memorandumului de finanţare sunt atribuite conform procedurilor şi documentelor standard definite şi publicate cel mai recent de Comisia Europeanã pentru implementarea acţiunilor externe. CNA şi RNA vor fi responsabili solidar pentru coordonarea dintre Phare (inclusiv CB C Phare), ISPA şi SAP ARD precum şi cu Fondurile de coeziune şi structurale.
Fondul Naţional (FN) din Ministerul Finanţelor din România, condus de RNAF, va supraveghea gestionarea financiarã a programului şi va fi responsabil de raportarea cãtre Comisia Europeanã. RNAF va avea intreaga responsabilitate pentru gestionarea financiarã a fondurilor Phare. Se va asigura ca sunt respectate regulile, reglementãrile şi procedurile Phare referitoare la achiziţii, raportare şi gestionare financiarã precum şi regulile comunitare privind ajutorul de stat şi ca un sistem de informare şi raportare privind proiectul funcţioneazã. Aceasta include responsabilitatea raportarii tuturor cazurilor reale sau suspecte de frauda sau neregularitãţi. RNAF va avea intreaga responsabilitate pentru fondurile Phare dintr-un program pana la încheierea acestuia.
b) Mãrimea proiectului
Toate proiectele vor fi mai mari de 2 MEUR, cu excepţia urmãtoarelor:



2003/005-551.01.03 Construcţie institutionala în domeniul antidiscriminarii
2003/005-551.02.03 Întãrirea capacitãţii de analiza, de previziune
macroeconomica şi de elaborare a politicilor economice în
Comisia Nationala de Prognoza
2003/005-551.03.02 Întãrirea capacitãţii administrative a Parlamentului din
România
2003/005-551.04.01 Proiectarea unui sistem de control şi de administraţie
integrata (IACS) în România şi sprijinirea formularii unei
politici pentru consolidarea fermelor
2003/005-551.04.05 Programul pentru sprijinirea dezvoltãrii instituţionale în
Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei
2003/005-551.04.06 Promovarea dialogului social autonom
2003/005-551.04.09 Întãrirea capacitãţii de reglementare a sectorului energetic
2003/005-551.04.10 Îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale a Autoritãţii
Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRC)
2003/005-551.04.11 Implementarea unui sistem corespunzãtor de raportare şi
monitorizare a radioactivitatii mediului
2003/005-551.04.14 Întãrirea gestionãrii migrarii
2003/005-551.04.15 Întãrirea capacitãţii instituţionale pentru lupta impotriva
coruptiei
2003/005-551.04.16 Sprijin pentru îmbunãtãţirea justiţiei în cazul minorilor
2003/005-551.06.03 Sprijin pentru îmbunãtãţirea participãrii României în cel
de-al saselea program-cadru şi în aria de cercetare
europeanã



Aceste excepţii sunt justificate prin natura lor predominanta de proiecte de construcţie institutionala.
c) Termenul limita pentru contractarea şi executarea contractelor; programarea termenelor limita
Toate contractele trebuie încheiate pana la 30 noiembrie 2005. În nici un caz perioada de contractare nu poate depãşi 3 ani de la data angajamentului global.
Executarea tuturor contractelor trebuie sa se încheie pana la 30 noiembrie 2006. Angajamentele bugetare care nu s-au concretizat în plati în timpul celor trei ani de la data angajamentului legal nu vor mai fi valabile.
În cazul urmãtoarelor proiecte, executarea contractelor trebuie sa se încheie pana la 30 noiembrie 2007:


2003/0005-5551.04.03 Asistenta pentru implementarea noilor aspecte de
securitate din legislaţia UE privind transportul
rutier-subproiectul 1
2003/0005-5551.05.03 Investiţii în coeziunea socialã şi economicã



d) Procedura de închidere a conturilor şi de recuperare a fondurilor
Se va pune în aplicare o procedura de verificare şi de închidere a conturilor conform art. 53 alin. (5) din Regulamentul financiar*4) şi art. 42 din Normele de aplicare a Regulamentului financiar*5).
Orice neregularitate doveditã sau orice frauda*6) descoperitã oricând în timpul implementarii programului va duce la recuperarea fondurilor de cãtre Comisie.
___________
*4) Regulamentul Consiliului nr. 1605/2002 din 25 iunie 2002.
*5) Regulamentul Comisiei nr. 2342/2002 din 23 decembrie 2002.
*6) Asa cum este definitã la numãrul 8a (Mãsuri de audit şi antifrauda ale ţãrilor candidate) în acest document.

Dacã punerea în aplicare a unei mãsuri nu justifica o parte sau toatã suma alocata, Comisia va face o examinare corespunzãtoare a cazului, cerând în special tarii beneficiare sa-şi prezinte comentariile într-o anumitã perioada de timp şi sa remedieze orice neregularitate.
Urmare a examinãrii menţionate în paragraful precedent, Comisia poate reduce, suspenda sau anula fondurile alocate mãsurilor la care se face referire dacã examinarea dezvaluie neregularitãţi, o combinare necorespunzãtoare a fondurilor sau nerespectarea unei condiţii din memorandumul de finanţare şi, în special, orice schimbare semnificativã care afecteazã natura sau condiţiile de implementare a mãsurii pentru care nu s-a solicitat aprobarea Comisiei. Orice reducere sau anulare a asistenţei va conduce la recuperarea sumelor plãtite.
Dacã Comisia considera ca nu s-a remediat o neregularitate sau ca o operaţiune sau parte din ea nu justifica toatã asistenta oferitã sau o parte din ea, Comisia va examina corespunzãtor cazul şi va cere tarii beneficiare sa-şi prezinte comentariile într-o anumitã perioada de timp. Dupã examinare, dacã ţara beneficiara nu a luat nici o mãsura de remediere, Comisia poate:
a) reduce sau anula orice avans;
b) anula toatã sau o parte din asistenta acordatã mãsurii.
Comisia va hotãrî mãrimea unei corectii luând în considerare natura neregularitatii şi mãrimea deficienţelor din sistemele de gestionare şi control.
Orice fonduri neutilizate pana la data expirãrii programului vor fi returnate Comisiei. O declaraţie finala, în scris, însoţitã de documente justificative va fi emisã de RNAF la doua luni dupã ce s-au efectuat toate plãţile, arãtând suma totalã contractatã şi plãtitã. De asemenea, va fi inclusã o reconciliere bancarã finala care sa prezinte soldurile existente în FN/AI/OPCP.
Deşi dupã expirarea memorandumului de finanţare se recupereazã fondurile neutilizate sau neeligibile, poate fi emis un ordin complementar de recuperare, dupã ce s-a realizat auditul final al credibilitatii şi consistentei contractelor şi a plãţilor, precum şi a respectãrii prevederilor memorandumului de finanţare, ţinând cont de caracterul independent al auditului final.
Responsabilul Naţional cu Autorizarea Finanţãrii se va asigura ca rambursarea oricãror fonduri neutilizate sau a oricãrei sume plãtite în mod greşit se va efectua în decursul a şaizeci de zile de la data notificãrii. Dacã RNAF nu ramburseazã suma datoratã Comunitãţii, ţara beneficiara va rambursa aceasta suma Comisiei. Dobanda calculatã pentru plãţile întârziate va fi cumulatã cu sumele nerestituite, respectându-se dispoziţiile specificate în regulamentul de finanţare care reglementeazã bugetul comunitar.
e) Fluxuri financiare
Comisia va transfera fondurile cãtre FN conform Memorandumului de înţelegere încheiat între Comisie şi de România în decembrie 1998. Fondurile vor fi transferate la cererea RNAF într-un cont bancar separat, denominat în euro, care va fi deschis şi gestionat de FN la o banca stabilitã în prealabil de comun acord cu Comisia.
) Transferul fondurilor cãtre Fondul Naţional
Un prim transfer de pana la 20% din fondurile care urmeazã sa fie gestionate local*), reprezentând prefinantarea*7) va fi trimis FN în urma semnãrii Memorandumului de finanţare şi a acordurilor de finanţare (AF) între FN şi agenţiile de implementare (AI)/Oficiul de Plati şi Contractare Phare (OPCP). Prevederile art. 12 şi 13 din Memorandumul de înţelegere privind FN trebuie de asemenea îndeplinite. Mai mult, RNAF trebuie sa înainteze Comisiei desemnarea RAP şi o descriere a sistemului pus în funcţiune, arãtând fluxul de informaţii între FN şi AI/OPCP şi modul în care se va efectua plata.
___________
*) exclusiv sumele prevãzute pentru programele comunitare.
*7) asa cum este definitã în art. 81 alin. (b) pct. (i) din Regulamentul financiar.

Se vor mai efectua doua transferuri de pana 30% fiecare din fondurile care urmeazã sa fie gestionate local*). Al doilea transfer se va efectua când 5% din buget*) a fost cheltuit de AI şi de OPCP. Al treilea transfer poate fi cerut când 35% din bugetul total*) în vigoare a fost cheltuit. Al patrulea transfer va fi efectuat când 70% din bugetul total în vigoare este cheltuit şi când toate cheltuielile au fost înregistrate (şi anume contractate în întregime). Nu mai târziu de doua luni dupã ce au fost efectuate toate plãţile, Fondul Naţional va prezenta o declaraţie finala de cheltuieli, care va declansa o compensare a soldului tuturor transferurilor cu declaraţia finala de cheltuieli, care în acel moment va fi egala cu plãţile efectuate (încheierea cheltuielilor)*8).
___________
*) exclusiv sumele prevãzute pentru programele comunitare.
8) asa cum este definit în art. 105 din Normele de aplicare.

În mod excepţional, RNAF poate cere un avans de plata mai mare decât procentele menţionate mai sus, conform procedurilor stabilite în sus-mentionatul Memorandum de înţelegere. Cu excepţia cazurilor în care exista acordul prealabil expres al Comisiei, nu se efectueazã nici o plata intermediara dacã limitele menţionate mai sus nu au fost respectate.
bb) Transferul Fondurilor cãtre agenţiile de implementare
Fondul Naţional va transfera fondurile cãtre agenţiile de implementare (AI), inclusiv cãtre Oficiul pentru plati şi contractare Phare (OPCP), conform Acordurilor de Finanţare (AF) încheiate între Fondurile Naţionale şi AI/OPCP, dupã caz. Conturile bancare ale subprogramelor se deschid în numele agenţiei de implementare respective/OPCP, responsabile de administrarea financiarã a subprogramului, în conformitate cu art. 13 din Memorandumul de înţelegere privind înfiinţarea Fondului Naţional.
Conform SDI, fiecare Acord de finanţare va fi aprobat în prealabil de cãtre Comisia Europeanã. În cazurile în care chiar FN este agentul plãtitor pentru OCPC/AI, fondurile nu se mai transfera de la FN cãtre OCPC/AI. Fiecare OCPC şi AI trebuie sa fie conduse de cãtre un Responsabil cu autorizarea programului (RAP), numit de cãtre RNAF, pe baza consultãrilor cu CNA. RAP va fi responsabil pentru operaţiunile efectuate de cãtre OPCP/AI corespunzãtoare.
În cazul contractelor pentru care s-au reţinut fonduri pe o perioada de garanţie, fondurile totale prevãzute în aceste contracte, calculate de cãtre RAP şi stabilite de cãtre Comisie, vor fi plãtite cãtre agenţia de implementare înainte de închiderea oficialã a programului. Agenţia de implementare îşi asuma responsabilitatea deplina pentru depunerea fondurilor pana la data ultimei plati, cu asigurarea ca fondurile respective vor fi folosite numai în scopul efectuãrii de plati prevãzute în clauzele privind retinerile.
Agenţia de implementare îşi asuma, de asemenea, deplina responsabilitate fata de contractanţi pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute în clauzele privind retinerile. Fondurile care nu sunt acordate contractanţilor dupã efectuarea plãţii finale, vor fi rambursate Comisiei. RNAF pune anual la dispoziţia Comisiei o prezentare generalã referitoare la utilizarea fondurilor depuse în conturile de garanţie - şi în special la plãţile care s-au efectuate din aceste fonduri.
cc) Transferul Fondurilor cãtre Fondul Naţional pentru participarea la programele şi implicarea în agenţiile Comunitãţii
Cãtre Fondul Naţional se va efectua o singura plata în avans care sa acopere valoarea totalã a partii Phare din contribuţia financiarã pentru participarea la programele şi implicarea în agenţiile Comunitãţii. Plata în avans respectiva se efectueazã dupã semnarea Memorandumului de Finanţare şi la cererea Fondului Naţional.
Aceasta plata în avans este separatã de plãţile fãcute în avans pentru restul programului. Cu toate acestea, ar trebui menţionat faptul ca, pentru fiecare program, contribuţia Phare va fi transferata numai o data cu intrarea în vigoare a Deciziei Consiliului de Asociere sau a Memorandumului de înţelegere privind stabilirea condiţiilor generale de participare la programul respectiv.
În cazul în care se înregistreazã o întârziere a intrãrii în vigoare a Memorandumurilor de înţelegere, plata cãtre Fondul Naţional poate fi împãrţitã în doua sau mai multe transe, în asa fel încât fondurile necesare programelor în derulare sa poatã fi transferate imediat.
Fondul Naţional va avea responsabilitatea transferãrii fondurilor înapoi la Comisie, în urma cererii de fonduri din partea Direcţiei Generale a Comisiei care rãspunde de programele respective, în termenele prevãzute.
dd) Dobanda
În principiu, toate conturile bancare*9) sunt purtãtoare de dobanda. Aceasta va fi raportatã Comisiei Europene. În cazul în care Comisia decide astfel, pe baza unei propuneri din partea RNAF, dobanda poate fi reinvestita în Program.
___________
*9) În special, dar nu numai, conturi administrate de cãtre FN, OPCP şi AI.

f) Agenţiile de implementare vor fi responsabile de subprograme dupã cum urmeazã:
Agenţia de implementare a întregului program, cu excepţia subprogramului 5 2003/005-551.05 "Coeziunea economicã şi socialã" şi a Proiectelor 2003/005-551.06.1 şi 2 "Participarea la programele şi implicarea în agenţiile Comunitãţii şi sprijinul Phare pentru utilizatorii finali acordat participanţilor la programele de mobilitate din cadrul programului comunitar Socrates II" va fi OPCP din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. Agenţia de implementare pentru coeziune economicã şi socialã va fi Ministerul Integrãrii Europene. Cu toate acestea, în cadrul componentei de construcţie institutionala a subprogramului 5 "2003/005-551.05.02 Construcţie institutionala pentru coeziune economicã şi socialã", rãspunderea pentru convenţiile privind proiectele de twinning va reveni OPCP, şi nu Ministerului Integrãrii Europene, având în vedere experienta OPCP privind aspectele specifice procedurilor de twinning.
Conform subprogramului 6, pentru proiectul 2003/005-551.06.01 "Participarea la programe şi implicarea în agenţii comunitare", fondurile Phare vor fi administrate chiar de cãtre Fondul Naţional. Pentru 2003/005-551.06.02 "Sprijin Phare pentru utilizatori finali acordat participanţilor la programele de mobilitate din cadrul programului comunitar Socrates II", Agenţia de implementare va fi Agenţia Nationala pentru Programul Socrates din România.
g) Evaluarea impactului asupra mediului şi conservarea naturii
Procedurile de evaluare a impactului asupra mediului stabilite în Directiva privind evaluarea impactului asupra mediului*10) se aplica în cazul tuturor proiectelor de investiţii din cadrul Phare. Dacã Directiva privind evaluarea impactului asupra mediului nu a fost încã transpusa integral, procedurile ar trebui sa fie similare celor stabilite în directiva menţionatã mai sus. În cazul în care un proiect se încadreazã în domeniul de aplicare a anexei I sau II la Directiva privind evaluarea impactului asupra mediului, trebuie furnizate documente justificative*11) privind derularea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.
În cazul în care un proiect ar putea afecta obiective importante de conservare naturii, trebuie furnizate documentele necesare privind efectuarea unei evaluãri corespunzãtoare*12) conform art. 6 din Directiva privind habitatele*13).
___________
*10) Directiva 85/337/CE , JO L 175/40; 05.07.1985, modificatã de Directiva 97/11/CEE , JO L 73/5; 14.03.1997.
*11) În anexa la Directiva privind evaluarea impactului asupra mediului corespunzãtoare fisei proiectului de investiţii respectiv.
*12) În anexa Conservarea naturii la fişa proiectului de investiţii corespunzãtor.
*13) Directiva 92/43/CEE , JO 206/7; 22.07.1992.

Toate proiectele de investiţii se desfãşoarã în conformitate cu legislaţia Comunitãţii privind mediul. Fişele proiectelor vor conţine clauze specifice privind respectarea legislaţiei UE corespunzãtoare din domeniul mediului, conform tipului activitãţii desfãşurate în cadrul fiecãrui proiect de investiţii.
h) Norme speciale pentru anumite componente ale programului
Twinning
Sumele alocate pentru proiectele de twinning vor acoperi costurile eligibile (stabilite în manualul SDI) pentru aplicarea planului de lucru stabilit de statele membre şi ţara candidata. Costurile eligibile pot cuprinde costuri suportate de cãtre statul membru selectat pe durata pregãtirii convenţiei privind proiectul de twinning, în perioada dintre data semnãrii Memorandumului de Finanţare şi notificarea finala cu privire la aprobarea de finanţare a convenţiei.
Programe de finanţare nerambursabila (granturi)
Pentru Programele de finanţare nerambursabila în domeniul coeziunii economice şi sociale, aranjamentele specifice de implementare vor fi menţionate în fişele proiectelor corespunzãtoare, în conformitate cu urmãtoarele principii:
● Procedurile şi formatele care trebuie utilizate în implementarea programelor şi acordarea de finanţare nerambursabila respecta prevederile Ghidului practic. O atentie specialã se va acorda procesului de selecţie a proiectelor beneficiare, care trebuie realizatã la nivel tehnic de cãtre comitetele de selecţie compuse din experţi numiţi de cãtre autoritãţile care participa la co-finanţarea programelor, precum şi de cãtre administraţiile şi grupurile de interese corespunzãtoare, implicate în aceste programe.
● RAP-ul abilitat pentru programul în cadrul cãruia se finanţeazã programul de granturi trebuie sa-şi asume responsabilitãţile financiare şi contractuale pentru implementarea programului de granturi. RAP trebuie, în special, sa aprobe oficial cererea de propuneri, formularele de aplicare, criteriile de evaluare, precum şi procesul de selecţie şi rezultatele selecţiei. RAP mai trebuie sa semneze contractele de acordare a finanţãrii nerambursabile cu beneficiarii şi sa asigure monitorizarea şi controlul financiar adecvate, sub autoritatea şi responsabilitatea acestuia. Sub aceasta rezerva, administrarea programelor de granturi poate fi descentralizata de la RAP cãtre organismele abilitate la nivel sectorial şi regional.
● Anterior acreditãrii EDIS, este necesarã aprobarea ex ante a Delegaţiei Comisiei din România, în conformitate cu dispoziţiile prevãzute în capitolul 6 din Ghidul practic (control descentralizat ex ante).
● Implementarea proiectelor selectate prin furnizarea de lucrãri, materiale şi servicii, subcontractate de cãtre beneficiarii finali ai finantarilor nerambursabile individuale, trebuie sa respecte regulile de achizitionare prevãzute în Ghidul practic.
● În urma unei evaluãri pozitive a capacitãţii agenţiei de implementare de a administra operational şi financiar programele de granturi de o maniera corecta şi eficienta, Delegaţia Comisiei poate decide renunţarea la aprobarea sa ex ante a subcontractelor executate de cãtre beneficiarii finali de finantari nerambursabile individuale. Prevederile detaliate privind rolul Delegaţiei în faza de subcontractare menţionatã mai sus vor fi precizate, dupã caz, într-un schimb de scrisori între Delegaţie şi Autoritãţile Naţionale, în urma exerciţiului de evaluare menţionat.
● Programele de finanţare nerambursabila nu vor include proiecte pentru care contribuţia Phare este mai mare de 2 milioane euro şi mai mica de 50.000 euro. Aceasta limita inferioarã poate fi modificatã ca urmare a evaluãrii menţionate mai sus, a capacitãţii agenţiei de implementare de a asigura o buna gestionare a resurselor financiare. Aceasta limita inferioarã nu se aplica în cazul ONG-urilor.
Angajamentele financiare în condiţiile Phare intra în vigoare la data semnãrii contractelor de grant de cãtre RAP-ul abilitat. Proiectele ar trebui sa fie integral implementate înainte de data expirãrii prezentului Memorandum de Finanţare.
Contractele de asistenta tehnica
Pentru proiectul 2003/005-551.01.05 "Întãrirea societãţii civile din România", OPCP va acorda Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societãţii Civile din România (FDSC) un contract de servicii, printr-o procedura negociata cu un singur ofertant. FDSC este o organizaţie non-profit, specializatã în administrarea programelor pentru Societatea Civilã şi a fost înfiinţatã cu sprijin Phare.
În baza acestui contract, FDSC va primi echivalentul costurilor de administrare aferente care nu trebuie sa depãşeascã 7,25% din buget, inclusiv cheltuielile de audit. FDSC nu poate fi un beneficiar eligibil al programului, ci va primi doar plata costurilor de administrare. Fiind o organizaţie non-profit, FDSC nu are nici o obligaţie dintre cele prevãzute de contractele de servicii standard în legatura cu garanţiile bancare.

4. MONITORIZAREA ŞI EVALUAREA
Punerea în aplicare a proiectelor din cadrul acestui program va fi monitorizata de cãtre Comitetul Mixt de Monitorizare (CMM). Din acest comitet fac parte RNAF, CNA şi alte servicii ale Comisiei. CMM se va întruni cel puţin o data pe an pentru a analiza toate programele finanţate din fondurile Phare în vederea evaluãrii evoluţiei acestora cãtre atingerea obiectivelor prezentate în Memorandumurile de Finanţare şi Parteneriatele pentru aderare. CMM poate recomanda o modificare a prioritatilor şi/sau realocarea fondurilor Phare. Mai mult, CMM va analiza anual evoluţia tuturor programelor de asistenta şi pre-aderare finanţate de cãtre UE (Phare, ISPA şi SAP ARD).
În cazul programului Phare, CMM va fi asistatã de cãtre Subcomitetele Sectoriale de Monitorizare (SCSM) din care fac parte CNA, RAP din partea fiecãrei agenţii de implementare (şi OPCP, acolo unde este cazul) şi servicii ale Comisiei. SCSM va analiza amãnunţit evoluţia fiecãrui program, inclusiv a componentelor şi contractelor aferente acestora, grupate de cãtre CMM pe sectoare de monitorizare corespunzãtoare. Fiecare sector va fi monitorizat de cãtre un SCSM, pe baza unor rapoarte periodice de monitorizare realizate de cãtre agenţia de implementare, precum şi evaluãri preliminare efectuate de cãtre evaluatori independenţi. SCSM va prezenta recomandãri referitoare la administrare şi proiectare, asigurându-se ca acestea sunt puse în aplicare. SCSM raporteazã cãtre CMM, cãreia îi prezintã opiniile detaliate globale cu privire la programele din sectorul sau, finanţate din fondurile Phare.
Serviciile Comisiei asigura ca evaluarea ex post este efectuatã dupã închiderea programului.

5. AUDITUL ŞI MÃSURILE ANTIFRAUDA
a) De cãtre ţãrile candidate*14)
Un plan de audit şi un rezumat al constatãrilor auditurilor efectuate vor fi trimise anual Comisiei. Rapoartele de audit vor fi puse la dispoziţia Comisiei.
Autoritatea nationala de control financiar va efectua controlul financiar corespunzãtor cu privire la implementarea programului.
Ţãrile beneficiare vor asigura anchetarea şi tratamentul corespunzãtor al cazurilor de frauda şi neregularitãţilor constatate sau presupuse în urma unor controale naţionale sau ale Comunitãţii.
Neregularitate înseamnã orice încãlcare a unei dispoziţii din legislaţia nationala sau comunitara*15), din prezentul Memorandum de Finanţare sau din contractele aferente sau care apare ca urmare a unui act sau omisiuni ale unui agent economic care are sau ar avea ca efect prejudicierea bugetului general al Comunitãţilor sau bugetele administrate de cãtre acestea, fie prin reducerea sau pierderea veniturilor obţinute din resursele proprii, încasate direct în numele Comunitãţilor, sau printr-o cheltuiala nejustificatã.
Frauda înseamnã orice act sau omisiune premeditate, în legatura cu:
(i) utilizarea sau prezentarea de declaraţii sau documente false, incorecte sau incomplete, ce are ca efect însuşirea sau reţinerea ilegala de fonduri din bugetul general al Comunitãţilor Europene sau din bugetele administrate de cãtre sau în numele Comunitãţilor Europene,
(ii) nedivulgarea informaţiilor prin nerespectarea unei anumite obligaţii, cu acelaşi efect,
(iii) aplicarea incorectã a fondurilor în scopuri diferite de cele pentru care au fost acordate iniţial.
Autoritãţile naţionale vor asigura functionarea unui mecanism de control şi raportare, echivalent cu cel prevãzut în Regulamentul Comisiei nr. 1681/94*16).
___________
*14) în conformitate cu normele stabilite în art. 54 din Regulamentul Financiar.
*15) definitã ca întregul set de legi ale Comunitãţii, care se aplica între Pãrţile la Memorandumul de Finanţare (de exemplu Acordurile Europene, Acordurile-cadru, Memorandumul de înţelegere privind instituirea Fondului Naţional etc.).
*16) JO L 178, 12.07.94, p. 43-46.

În special toate cazurile de frauda şi neregularitate constatate sau presupuse, precum şi mãsurile referitoare la acestea luate de cãtre autoritatea nationala trebuie raportate imediat serviciilor Comisiei. Atunci când nu exista cazuri de frauda şi neregularitate constatate sau presupuse, ţara beneficiara informeazã Comisia în termen de doua luni de la încheierea fiecãrui trimestru.
b) De cãtre Comisie
Toate Memorandumurile de Finanţare, precum şi contractele aferente acestora sunt supuse monitorizarii şi controlului financiar al Comisiei (inclusiv Biroul European Antifrauda) şi auditurilor Curţii de Conturi. Acestea presupun inspecţii la fata locului şi, atât timp cat sistemul extins de implementare descentralizata nu se aplica încã agentiilor de implementare din ţãrile candidate în cauza, mãsuri cum ar fi verificarea ex ante a procedurilor de licitaţie şi contractare efectuate de cãtre Delegaţia din ţara candidata respectiva.
Pentru a asigura protecţia eficienta a intereselor financiare ale Comunitãţii, Comisia poate efectua verificãri şi inspecţii la fata locului în conformitate cu procedurile prevãzute în Regulamentul Consiliului (Euratom, CE) nr. 2185/96*17).
___________
*17) JO L 292, 15.11.1996, p. 2-5.

Conturile şi operaţiunile Fondului Naţional şi, acolo unde este cazul, ale OPCP şi ale tuturor agentiilor de implementare corespunzãtoare pot fi verificate în orice moment când Comisia considera de cuviinţã, de cãtre un auditor extern angajat de cãtre Comisie fãrã a aduce atingere responsabilitãţilor Comisiei şi Curţii de Conturi a Uniunii Europene, menţionate în "Condiţiile Generale privind Memorandumul de Finanţare", anexate la acordul-cadru.

6. TRANSPARENTA/PUBLICITATEA
Responsabilul cu autorizarea programului este responsabil de asigurarea luãrii mãsurilor necesare pentru garantarea publicitãţii corespunzãtoare a tuturor activitãţilor finanţate din program. Acest lucru se realizeazã în strânsã colaborare cu Delegaţia Comisiei. Mai multe detalii sunt prezentate în anexa "Transparenta/Publicitatea".

7. CONDIŢII SPECIALE
Programul Naţional Phare 2001 pentru România cuprindea o condiţie specialã care prevedea elaborarea unui plan de acţiune guvernamental, în care sa se precizeze mãsurile necesare consolidãrii agentiilor de implementare şi a autoritãţilor de implementare, pentru a asigura o dotare adecvatã cu personal calificat încadrat cu norma intreaga, precum şi bugete care sa acopere costurile de funcţionare şi alte condiţii necesare pentru punerea în practica eficienta a programelor.
Ca o condiţie pentru implementarea programului Phare 2003, Guvernul României va prezenta Comisiei, pana la 31 martie 2004, un raport detaliat asupra progreselor înregistrate în aplicarea planului de acţiune menţionat mai sus, în care sa descrie, pentru fiecare agenţie de implementare şi autoritate de implementare, mãsurile care au fost luate în conformitate cu prevederile planului de acţiune. Împreunã cu acest raport, Guvernul va prezenta, de asemenea, o actualizare a planului, având în vedere experienta acumulatã în punerea în aplicare a planului pe o perioada de peste 12 luni, împreunã cu orice alte mãsuri de consolidare la nivel institutional necesare pentru asigurarea capacitãţii corespunzãtoare pentru implementarea programului Phare 2003.
Contractarea ajutorului financiar Phare în cadrul coeziunii economice şi sociale depinde de încheierea contractelor de servicii între MIE şi ADR-uri (prezentate în 2002/000-586.05.02 de mai sus), pe baza aprobãrii Delegaţiei CE.
În cazul în care angajamentele convenite nu sunt îndeplinite din motive care ţin de Guvernul României, Comisia poate modifica programul în sensul, conform deciziei Comisiei, anulãrii sale, integral sau parţial, şi/sau realocarii fondurilor neutilizate în alte scopuri conforme cu obiectivele programului Phare.

ANEXA D

PRIVIND INFORMAREA ŞI PUBLICITATEA PRIVIND PROGRAMELE PHARE,
ISPA, SAPARD ALE COMUNITÃŢILOR EUROPENE

1. Obiectivul şi domeniul de aplicare
Acţiunile de informare şi publicitate privind asistenta acordatã prin programul Phare al Comunitãţii Europene sunt destinate sensibilizarii opiniei publice şi creşterii transparenţei acţiunilor UE, precum şi creãrii unei imagini coerente asupra mãsurilor în cauza în toate ţãrile candidate. Informarea şi publicitatea se aplica mãsurilor care beneficiazã de o contribuţie din programul Phare.
2. Principii generale
Responsabilul cu Autorizarea Programului corespunzãtor care este însãrcinat cu implementarea Memorandumurilor de Finanţare şi a altor forme de asistenta va rãspunde pentru publicitatea la fata locului. Publicitatea se realizeazã în colaborare cu Delegatiile CE care vor fi informate despre mãsurile luate în acest sens.
Autoritãţile naţionale şi regionale competente vor lua toate mãsurile administrative necesare pentru a asigura aplicarea eficienta a acestor aranjamente şi pentru a colabora local cu Delegatiile CE.
Acţiunile de informare şi publicitate prezentate în continuare se bazeazã, pe dispoziţiile prevãzute în regulamentele şi deciziile aplicabile fondurilor structurale. Acestea sunt:
- Regulamentul (CE) nr. 1159/2000 Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 130/30, 31 mai 2000;
- Decizia Comisiei din 31 mai 1994; Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 152/39, 18 iunie 1994.
Dispoziţiile speciale privind ISPA sunt cuprinse în:
- Decizia Comisiei din 22 iunie 2001, Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 182/58.
Acţiunile de informare şi publicitate trebuie sa respecte dispoziţiile prevãzute în regulamentul şi decizia menţionate mai sus. Delegaţia CE pune la dispoziţia autoritãţilor naţionale, regionale şi locale din ţara respectiva un manual privind respectarea acestora.
3. Informarea şi publicitatea privind programele Phare
Informarea şi publicitatea constituie obiectul unui set de mãsuri stabilite de cãtre autoritãţile competente naţionale, regionale şi locale, în colaborare cu Delegatiile CE, pe durata Memorandumului de Finanţare şi se referã atât la programe, cat şi la alte forme de asistenta.
Cheltuielile de informare şi publicitate pentru proiecte individuale se acoperã din bugetul alocat proiectelor respective.
În cazul implementarii programelor Phare, mãsurile prezentate la lit. (a) şi (b) de mai jos se aplica:
(a) Autoritãţile competente din ţãrile candidate publica conţinutul programelor şi al altor forme de asistenta în forma cea mai potrivita. Acestea asigura ca aceste documente sunt corespunzãtor distribuite şi le pãstreazã la dispoziţia tuturor celor interesaţi. Ele asigura prezentarea coerenta pe întreg teritoriul tarii candidate a materialelor de informare şi publicitate produse.
(b) Mãsurile de informare şi publicitate pe loc cuprind:
(i) În cazul investiţiilor de infrastructura, ale cãror costuri sunt mai mari de 1 milion de euro:
- panouri ridicate în zonele specifice, care se amplaseaza în conformitate cu dispoziţiile prevãzute în regulamentul şi decizia menţionate la alin. (2) de mai sus, precum şi în specificaţiile tehnice din manualul care trebuie furnizat de cãtre Delegaţia CE din ţara respectiva.
- Plãci comemorative permanente pentru infrastructuri accesibile marelui public, care se amplaseaza în conformitate cu dispoziţiile prevãzute în regulamentul şi decizia menţionate la alin. (2) de mai sus, precum şi în specificaţiile tehnice din manualul care trebuie furnizat de cãtre Delegaţia CE din ţara respectiva.
(ii) În cazul investiţiilor în producţie, acţiuni de dezvoltare a potenţialului local şi toate celelalte acţiuni care beneficiazã de asistenta financiarã din Phare, ISPA şi SAPARD:
- acţiuni prin care sa se informeze posibilii beneficiari şi marele public despre asistenta Phare, ISPA şi SAPARD, în conformitate cu dispoziţiile menţionate în alin. (3) lit. (b) pct. (i) de mai sus.
- acţiuni care vizeazã aplicantii pentru grantul public finanţat parţial de cãtre Phare, ISPA şi SAPARD, sub forma unei indicaţii pe formularele care trebuie completate de cãtre candidaţii respectivi, care sa precizeze ca o parte din finanţare este acordatã de cãtre UE, în mod specific prin programele Phare, ISPA şi SAPARD, în conformitate cu dispoziţiile menţionate mai sus.
4. Transparenta asistenţei UE în mediile de afaceri şi în rândul posibililor beneficiari şi marelui public
4.1. Mediile de afaceri
Mediile de afaceri trebuie implicate foarte strâns în asistenta care le priveşte direct.
Autoritãţile responsabile pentru implementarea asistenţei asigura existenta canalelor corespunzãtoare de difuzare a informaţiilor cãtre posibilii beneficiari, în special IMM-urilor. Acestea ar trebui sa includã indicaţii privind procedurile administrative care trebuie urmate.
4.2. Alţi posibili beneficiari
Autoritãţile responsabile pentru implementarea asistenţei va asigura existenta canalelor corespunzãtoare de difuzare a informaţiilor cãtre toate persoanelor care beneficiazã sau ar putea beneficia de acţiuni de formare, ocupare a forţei de munca sau dezvoltare a resurselor umane. În acest scop, acestea vor asigura cooperarea instituţiilor de pregãtire implicate în ocuparea forţei de munca, societãţi comerciale sau grupuri de societãţi, centre de pregãtire şi organizaţii neguvernamentale.
Formularele
Formularele eliberate de cãtre autoritãţile naţionale, regionale sau locale privind anunţarea, depunerea candidaturii pentru şi acordarea asistenţei destinate beneficiarilor finali sau tuturor persoanelor eligibile pentru asistenta, vor indica faptul ca ajutorul financiar este furnizat de cãtre UE, şi în mod specific prin Programele Phare, ISPA şi SAPARD. În notificarea privind ajutorul, trimisa beneficiarilor se va preciza suma sau procentajul finanţat din programul în cauza. Atunci când astfel de documente poarta emblema nationala sau regionala, pe ele va fi înscrisã şi sigla UE de aceeaşi dimensiune.
4.3. Marele public
Mijloacele de informare publica
Autoritãţile competente vor informa mijloacele de informare în masa, într-o maniera corespunzãtoare, cu privire la acţiunile cofinantate de cãtre UE, şi în mod specific prin Phare, ISPA şi SAPARD. Informaţiile respective trebuie sa reflecte în mod corect contribuţia acestora.
În acest scop, lansarea operaţiunilor (dupã ce au fost adoptate de cãtre Comisie) şi fazele importante din implementarea lor vor face obiectul unor acţiuni de informare, în special pentru mijloacele de informare în masa regionale (presa, radio şi televiziune). Trebuie asigurata o colaborare corespunzãtoare cu Delegaţia CE din ţara candidata.
Principiile stabilite în cele doua paragrafe precedente se aplica anunţurilor de tipul comunicatelor de presa.
Evenimentele de informare
Organizatorii evenimentelor de informare, cum sunt conferinţele, seminariile, târgurile şi expoziţiile privind desfãşurarea operaţiunilor cu contribuţie parţialã din Programele Phare, ISPA şi SAPARD, îşi vor asuma obligaţia de a face explicita contribuţia UE. Sar putea profita de aceasta ocazie pentru a expune steagurile europene în sãlile de conferinţa şi, dupã caz, a imprima sigla UE pe documente. Delegaţia CE din ţara candidata va acorda asistenta, dacã este necesar, în pregãtirea şi derularea unor astfel de evenimente.
Materialele de informare
Publicaţiile (brosurile şi pliantele) privind programele şi acţiunile similare finanţate sau cofinantate de Phare, ISPA şi SAPARD ar trebui sa conţinã pe prima pagina indicaţia clara a participãrii UE, precum şi sigla UE, atunci când este aplicatã emblema nationala sau regionala.
În cazurile în care publicaţiile au câte o prefata, aceasta ar trebui semnatã atât de persoana responsabilã din ţara candidata, cat şi de Delegatul Comisiei, în numele Comisiei, pentru a face explicita participarea UE.
Aceste publicaţii apeleazã la organismele naţionale şi regionale responsabile de informarea pãrţilor interesate.
Principiile menţionate mai sus se aplica, de asemenea, şi materialelor audio-video.
5. Mãsuri speciale privind panourile, plãcile comemorative şi afisele
Pentru a asigura transparenta acţiunilor finanţate parţial din programele Phare, ISPA şi SAPARD, ţãrile candidate garanteazã ca urmãtoarele mãsuri de informare şi publicitate sunt respectate:
Panourile
Panourile care conţin informaţii despre participarea UE la finanţarea investiţiei ar trebui amplasate în zonele tuturor proiectelor care beneficiazã de o contribuţie a UE în valoare de 1 milion de euro sau mai mult. Chiar şi în cazurile în care autoritãţile naţionale sau regionale competente nu amplaseaza un panou prin care sa facã cunoscutã contribuţia lor la finanţare, asistenta UE trebuie, totuşi, facuta cunoscutã pe un panou special. Dimensiunile panourilor trebuie sa fie în concordanta cu dimensiunile operaţiunilor (ţinând seama de valoarea contribuţiei UE) şi ar trebui sa fie construite conform instrucţiunilor din manualul tehnic care este furnizat de cãtre Delegatiile CE, menţionat mai sus.
Panourile vor fi dezasamblate numai dupã şase luni de la terminarea lucrãrilor şi înlocuit, acolo unde este posibil, cu plãci comemorative, conform instrucţiunilor din manualul tehnic menţionat mai sus.
Plãcile comemorative
Plãcile comemorative permanente ar trebui amplasate în zonele accesibile marelui public (centre de conferinţe, aeroporturi, gãri etc.). Pe lângã sigla UE, aceste plãci trebuie sa mai conţinã informaţii despre contribuţia UE la finanţare, precum şi despre Programul corespunzãtor (Phare, ISPA şi SAPARD).
În cazul în care o autoritate nationala, regionala sau localã sau un alt beneficiar final decide sa amplaseze un panou, sa fixeze o placa comemorativa, sa expuna un afis sau sa ia orice alta mãsura pentru furnizarea informaţiilor referitoare la proiectele a cãror valoare este mai mica de 1 milion de euro, contribuţia UE trebuie, de asemenea, sa fie indicatã.
6. Dispoziţii finale
Autoritãţile naţionale, regionale şi locale implicate, pot, în orice situaţie, sa ia mãsuri suplimentare, în cazul în care considera acest lucru oportun. Acestea vor consulta Delegaţia CE şi o vor informa despre initiativele pe care le iau, în asa fel încât Delegaţia sa poatã participa corespunzãtor la realizarea lor.
Pentru a facilita punerea în aplicare a acestor dispoziţii, Comisia, prin Delegatiile sale în zonele specifice, asigura asistenta tehnica sub forma de orientare cu privire la cerinţele de proiectare, dacã acest lucru este necesar. Se elaboreazã un manual în limbile ţãrilor implicate, în cuprinsul cãruia se regãsesc linii directoare detaliate privind proiectarea, disponibil pe suport electronic, la cerere.

ANEXA E

Anexa E la Memorandumul de Finanţare pentru Programul Naţional al
României pe anul 2003 - Alocarile bugetare totale şi pe componente






┌──┬─────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┬──────────┬────────────┬──────┬──────-┐
│ │ Programe │Bugetul Phare în mil. euro│ Phare │Beneficiar*)│IFI*) │ Total │
│ │ │ │ total │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┬───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │ │Investiţii│ Construcţia │ │ │ │ │
│ │ │ │institutionala │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │ │ │ │ (I + IB) │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈕 │CRITERII POLITICE │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈕 │Dezvoltarea şi diversificarea activitãţilor de │ 10,00 │ 1,50 │ 11,50 │ 3,34 │ │ 14,84 │
│ │protecţie a copilului (Continuarea sprijinului │ │ │ │ │ │ │
│ │pentru proiectul "Copiii mai întâi") │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈖 │Accesul la educaţie al categoriilor defavorizate │ 6,00 │ 3,00 │ 9,00 │ 2,33 │ │ 11,33 │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈗 │Construcţia institutionala în domeniul luptei │ 0,10 │ 0,80 │ 0,90 │ 0,034 │ │ 0,934│
│ │impotriva discriminarii │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈘 │Sprijinirea reformei sistemului de protecţie a │ 6,00 │ 1,50 │ 7,50 │ 2,00 │ │ 9,50 │
│ │persoanelor cu handicap │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈙 │Consolidarea societãţii civile din România │ 0,00 │ 6,00 │ 6,00 │ 0,00 │ │ 6,00 │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │Subtotal │ 22,10 │ 12,80 │ 34,90 │ 7,704 │ │ 42,604│
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈖 │CRITERII ECONOMICE │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈕 │Aplicarea sistemului de cadastru şi de │ 1,15 │ 4,45 │ 5,60 │ 1,098 │ │ 6,698│
│ │înregistrare a drepturilor imobiliare │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈖 │Consolidarea Bãncii Naţionale a României în │ 2,135 │ 1,865 │ 4,00 │ 0,712 │ │ 4,712│
│ │domenii legate de acquis-ul comunitar │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈗 │Întãrirea capacitãţii de analiza, de previziuni │ 0,30 │ 1,50 │ 1,80 │ 0,20 │ │ 2,00 │
│ │macroeconomice şi de elaborare a politicilor │ │ │ │ │ │ │
│ │economice în cadrul Comisiei Naţionale de │ │ │ │ │ │ │
│ │Prognoza │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │Subtotal │ 3,585 │ 7,815 │ 11,40 │ 2,010 │ │ 13,410│
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈗 │ÎNTÃRIREA CAPACITÃŢII ADMINISTRATIVE │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈕 │Sprijinirea procesului de reforma a │ 0,18 │ 4,20 │ 4,38 │ 0,06 │ │ 4,44 │
│ │administraţiei publice din România │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈖 │Consolidarea capacitãţii administrative a │ 0,00 │ 2,00 │ 2,00 │ 0,00 │ │ 2,00 │
│ │Parlamentului României │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈗 │Dezvoltarea capacitãţii în cadrul administraţiei │ 0,00 │ 11,015 │ 11,015 │ 0,00 │ │ 11,015│
│ │româneşti de a gestiona şi a monitoriza fondurile│ │ │ │ │ │ │
│ │UE de preaderare, într-un mod adecvat şi eficient│ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈘 │Sprijinirea Ministerului Finanţelor Publice în │ 8,75 │ 1,25 │ 10,00 │ 3,75 │ │ 13,75 │
│ │aplicarea strategiei informationale │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │Subtotal │ 8,93 │ 18,47 │ 27,395 │ 3,81 │ │ 31,21 │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈘 │ÎNDEPLINIREA OBLIGAŢIILOR PREVÃZUTE DE ACQUIS │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │Agricultura │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈕 │Proiectarea unui Sistem integrat de administrare │ 0,25 │ 1,25 │ 1,50 │ 0,084 │ │ 1,584│
│ │şi control - SIAC în România şi sprijinirea │ │ │ │ │ │ │
│ │elaborãrii unei strategii de consolidare a │ │ │ │ │ │ │
│ │fermelor │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈖 │Întãrirea capacitãţii de gestionare a acquis-ului│ 2,80 │ 1,20 │ 4,00 │ 0,934 │ │ 4,93 │
│ │în domeniul sanitar-veterinar │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │Transporturi │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈗 │Asistenta pentru aplicarea noilor mãsuri de │ 6,20 │ 1,10 │ 7,30 │ 2,398 │ │ 9,698│
│ │siguranta prevãzute de legislaţia UE în domeniul │ │ │ │ │ │ │
│ │transportului rutier │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈘 │Dezvoltarea durabila a sistemului statistic din │ 1,04 │ 2,26 │ 3,30 │ 0,50 │ │ 3,80 │
│ │România │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │Statistica │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈙 │Program pentru sprijinirea construcţiei │ 0,00 │ 0,80 │ 0,80 │ 0,20 │ │ 1,00 │
│ │instituţionale al Ministerului Muncii, │ │ │ │ │ │ │
│ │Solidaritãţii Sociale şi Familiei │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈚 │Promovarea dialogului social autonom │ 0,40 │ 1,60 │ 2,00 │ 0,215 │ │ 2,215│
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈛 │Îmbunãtãţirea eficientei sistemului romanesc de │ 1,40 │ 1,60 │ 3,00 │ 0,47 │ │ 3,47 │
│ │supraveghere, a igienei muncii şi de control al │ │ │ │ │ │ │
│ │bolilor profesionale, al afectiunilor legate de │ │ │ │ │ │ │
│ │locul de munca şi al leziunilor datorate unor │ │ │ │ │ │ │
│ │riscuri profesionale │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈜 │Întãrirea responsabilitãţii şi transparenţei în │ 1,40 │ 1,60 │ 3,00 │ 0,50 │ │ 3,50 │
│ │alocarea şi folosirea resurselor în domeniul │ │ │ │ │ │ │
│ │sãnãtãţii │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │Energie │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈝 │Întãrirea capacitãţii de reglementare în sectorul│ 0,20 │ 1,40 │ 1,60 │ 0,075 │ │ 1,675│
│ │energiei │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │Telecomunicaţii │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
󧓒│Îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale a │ 0,00 │ 2,00 │ 2,00 │ 0,00 │ │ 2,00 │
│ │Autoritãţii Naţionale de Reglementare în │ │ │ │ │ │ │
│ │Comunicaţii (ANRC) │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │Mediu │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
󧓓│Implementarea sistemului adecvat de monitorizare │ 1,70 │ 0,30 │ 2,00 │ 0,567 │ │ 2,567│
│ │şi de raportare a radioactivitatii mediului │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │Justiţie şi afaceri interne │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
󧓔│Întãrirea controlului la frontiera │ 8,50 │ 1,40 │ 9,90 │ 3,15 │ │ 13,05 │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
󧓕│Respectarea criteriilor de aderare la UE în │ 2,00 │ 2,00 │ 4,00 │ 0,805 │ │ 4,805│
│ │materie de cooperare politieneasca şi lupta │ │ │ │ │ │ │
│ │impotriva crimei organizate │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
󧓖│Consolidarea gestionãrii migratiei │ 0,45 │ 0,55 │ 1,00 │ 0,235 │ │ 1,235│
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
󧓗│Continuarea intaririi capacitãţii instituţionale │ 0,80 │ 1,20 │ 2,00 │ 0,67 │ │ 2,67 │
│ │de lupta impotriva coruptiei │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
󧓘│Asistenta pentru îmbunãtãţirea justiţiei pentru │ 0,90 │ 1,10 │ 2,00 │ 0,30 │ │ 2,30 │
│ │minori │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
󧓙│Sprijin acordat pentru perfecţionarea │ 3,00 │ 1,00 │ 4,00 │ 1,00 │ │ 5,00 │
│ │activitãţilor din sistemul de penitenciare │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │Vama │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
󧓚│Continuarea acordãrii asistenţei pentru │ 1,10 │ 1,90 │ 3,00 │ 0,75 │ │ 3,75 │
│ │integrarea României în uniunea vamalã a UE │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │Subtotal │ 32,140 │ 24,26 │ 56,400 │ 12,853 │ │ 69,253│
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈙 │COEZIUNEA ECONOMICÃ ŞI SOCIALÃ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈕 │Construcţia institutionala pentru coeziune │ 0,390 │ 12,710 │ 13,100 │ 0,263 󧓈,00 │ 13,363│
│ │economicã şi socialã - Asistenta tehnica │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈖 │Construcţia institutionala pentru coeziune │ │ 6,40 │ 6,40 │ │ │ 6,40 │
│ │economicã şi socialã - Twinning │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈗 │Investiţii în domeniul coeziunii economice şi │ 92,505 │ 0,00 │ 92,505 │ 30,965 󧓤,00 �,47 │
│ │sociale │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │Subtotal │ 92,895 │ 19,110 │ 112,005 │ 31,228 󧓤,00 �,233│
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈚 │PROGRAME COMUNITARE │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈕 │Participarea la programele comunitare şi agenţii │ 8,635 │ 10,765 │ 19,400 │ 20,21 │ │ 39,614│
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈖 │Sprijinul Phare pentru participanţii la │ 0,00 │ 3,50 │ 3,50 │ 0,00 │ │ 3,50 │
│ │programele de mobilitate din cadrul Programelor │ │ │ │ │ │ │
│ │comunitare Socrates II │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
𗈗 │Sprijin pentru întãrirea participãrii României la│ 0,08 │ 0,42 │ 0,50 │ 0,027 │ │ 0,527│
│ │cel de-al saselea program-cadru şi în spaţiul de │ │ │ │ │ │ │
│ │cercetare european │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │Subtotal │ 8,715 │ 14,685 │ 23,400 │ 20,241 │ │ 43,641│
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
│ │TOTAL │ 168,365 │ 97,135 │ 265,500 │ 77,846 󧓤,00 �,346│
├──┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────┼───────┤
└──┴─────────────────────────────────────────────────┴──────────┴───────────────┴──────────┴────────────┴──────┴───────┘
_____________
*) În prezentul tabel sunt stabilite sumele minime acordate
pentru cofinantarea beneficiarului.



____________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016