Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   MEMORANDUM DE INTELEGERE din 21 martie 2012  privind implementarea mecanismului financiar norvegian 2009-2014 intre Regatul Norvegiei, denumit in continuare Norvegia, si Guvernul Romaniei, denumit in continuare statul beneficiar, denumite in continuare impreuna partile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MEMORANDUM DE INTELEGERE din 21 martie 2012 privind implementarea mecanismului financiar norvegian 2009-2014 intre Regatul Norvegiei, denumit in continuare Norvegia, si Guvernul Romaniei, denumit in continuare statul beneficiar, denumite in continuare impreuna partile

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 275 din 25 aprilie 2012

    Întrucât Acordul dintre Regatul Norvegiei şi Uniunea Europeanã privind mecanismul financiar norvegian 2009-2014 stabileşte un mecanism financiar (denumit în continuare mecanismul financiar norvegian 2009-2014) prin care Norvegia va contribui la reducerea disparitãţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European,
    întrucât mecanismul financiar norvegian 2009-2014 urmãreşte întãrirea relaţiilor dintre Norvegia şi statul beneficiar în beneficiul reciproc al cetãţenilor lor,
    întrucât cooperarea sporitã dintre Norvegia şi statul beneficiar va contribui la asigurarea unei Europe stabile, paşnice şi prospere, pe baza bunei guvernãri, instituţiilor democratice, statului de drept, respectãrii drepturilor omului şi dezvoltãrii durabile,
    întrucât pãrţile sunt de acord sã stabileascã un cadru de cooperare pentru a asigura implementarea eficientã a mecanismului financiar norvegian 2009-2014,
    au convenit urmãtoarele:

    ART. 1
    Obiective
    1. Obiectivele generale ale mecanismului financiar norvegian 2009-2014 sunt de a contribui la reducerea disparitãţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la întãrirea relaţiilor bilaterale dintre Norvegia şi statele beneficiare prin contribuţii financiare în sectoarele prioritare enumerate în paragraful 2. Prin urmare, pãrţile semnatare ale acestui memorandum de înţelegere vor selecta pentru finanţare programe ce contribuie la atingerea acestor obiective.
    2. Contribuţia financiarã este alocatã pentru urmãtoarele sectoare prioritare:
    (a) captarea şi stocarea carbonului;
    (b) inovarea în industria verde;
    (c) cercetare şi burse;
    (d) dezvoltarea umanã şi socialã;
    (e) justiţie şi afaceri interne;
    (f) promovarea muncii decente şi a dialogului tripartit.
    ART. 2
    Cadrul legal
    Acest memorandum de înţelegere se citeşte corelat cu urmãtoarele documente, care, împreunã cu acest memorandum de înţelegere, constituie cadrul legal al mecanismului financiar norvegian 2009-2014:
    (a) Acordul dintre Regatul Norvegiei şi Uniunea Europeanã privind mecanismul financiar norvegian 2009-2014 (denumit în continuare Acordul);
    (b) Regulamentul privind implementarea mecanismului financiar norvegian 2009-2014 (denumit în continuare Regulamentul), emis de Norvegia în conformitate cu art. 8.8 din Acord;
    (c) acordurile de program ce se vor încheia pentru fiecare program; şi
    (d) toate ghidurile adoptate de Ministerul Norvegian al Afacerilor Externe (MNAE) în conformitate cu Regulamentul.
    ART. 3
    Cadrul financiar
    1. În conformitate cu art. 2 din Acord, suma totalã a contribuţiei financiare este de 800 milioane euro în tranşe anuale de 160 milioane euro pe parcursul perioadei cuprinse între 1 mai 2009 şi 30 aprilie 2014 inclusiv.
    2. În conformitate cu art. 5 din Acord, o sumã totalã de 115.200.000 euro este alocatã statului beneficiar pe perioada menţionatã la paragraful 1.
    3. În conformitate cu art. 8.7 din Acord şi cu art. 1.8 din Regulament, costurile de management ale Norvegiei se acoperã din suma totalã menţionatã mai sus. În Regulament sunt stabilite prevederi suplimentare în acest sens. Suma netã a alocãrii ce va fi pusã la dispoziţia statului beneficiar este de 106.560.000 euro.
    ART. 4
    Roluri şi responsabilitãţi
    1. Norvegia pune la dispoziţie fonduri pentru sprijinirea programelor eligibile propuse de statul beneficiar şi agreate de MNAE în cadrul sectoarelor prioritare enumerate la art. 3 din Acord şi în cadrul domeniilor de finanţare identificate în anexa B la acest memorandum de înţelegere. Norvegia şi statul beneficiar se pot consulta cu privire la anumite programe posibile şi specifice înainte de transmiterea oficialã a fişei de program cãtre MNAE.
    2. Statul beneficiar asigurã cofinanţarea completã a programelor ce beneficiazã de sprijin prin mecanismul financiar norvegian 2009-2014 în conformitate cu anexa B şi cu acordurile de program.
    3. MNAE administreazã mecanismul financiar norvegian 2009-2014 şi adoptã decizii cu privire la acordarea asistenţei financiare în conformitate cu Regulamentul.
    4. MNAE este asistat de Oficiul mecanismului financiar (denumit în continuare OMF). OMF este responsabil pentru derularea operaţiunilor curente ale mecanismului financiar norvegian 2009-2014 şi îndeplineşte funcţia de punct de contact.
    ART. 5
    Desemnarea autoritãţilor
    Statul beneficiar a autorizat un punct focal naţional sã acţioneze în numele sãu. Punctul focal naţional deţine responsabilitatea generalã pentru atingerea obiectivelor mecanismului financiar norvegian 2009-2014, precum şi pentru implementarea mecanismului financiar norvegian 2009-2014 în statul beneficiar în conformitate cu Regulamentul. În temeiul art. 4.2 din Regulament, în anexa A sunt desemnate punctul focal naţional, autoritatea de certificare, autoritatea de audit şi o entitate naţionalã adecvatã responsabilã pentru elaborarea şi transmiterea rapoartelor de nereguli.
    ART. 6
    Cadrul multianual de programare
    1. În conformitate cu art. 2.1 din Regulament, pãrţile au convenit asupra cadrului de implementare constituit din urmãtorii parametri financiari şi substanţiali:
    (a) o listã a domeniilor de finanţare convenite, contribuţia financiarã din partea mecanismului financiar norvegian 2009-2014 pentru fiecare domeniu de finanţare;
    (b) identificarea programelor, a obiectivului lor principal şi a rezultatelor aşteptate, dupã caz, precum şi a oricãror probleme specifice privind grupurile-ţintã, zonele geografice sau alte elemente;
    (c) identificarea operatorilor de program, dacã este cazul;
    (d) iniţiativele de întãrire a relaţiilor bilaterale dintre Norvegia şi statul beneficiar, inclusiv identificarea domeniilor de finanţare în cadrul cãrora se elaboreazã programe de parteneriat cu statul donator, astfel cum prevede art. 3.2, desemnarea partenerilor de program din statul donator, alocarea fondurilor pentru aceste programe şi programele sau componente ale acestora care sunt dedicate exclusiv proiectelor de parteneriat cu statul donator;
    (e) în cazuri specifice, identificarea proiectelor predefinite ce vor fi incluse în programele relevante;
    (f) identificarea schemelor de granturi mici, dupã caz.
    2. Cadrul de implementare este descris în anexa B.
    ART. 7
    Reuniuni anuale
    În conformitate cu art. 2.3 din Regulament, între MNAE şi punctul focal naţional va avea loc o reuniune anualã. În cadrul reuniunii anuale, MNAE şi punctul focal naţional analizeazã progresul înregistrat pe parcursul perioadei anterioare de raportare şi convin asupra mãsurilor necesare ce vor fi întreprinse.
    ART. 8
    Modificarea anexelor
    1. Anexa A poate face obiectul revizuirii în cadrul reuniunilor anuale. Amendamentele la anexa A convenite în cadrul reuniunilor anuale nu necesitã o modificare formalã a acestui memorandum de înţelegere. Astfel de amendamente se confirmã prin schimb de scrisori între MNAE şi punctul focal naţional.
    2. Anexa B poate fi modificatã prin schimb de scrisori între MNAE şi punctul focal naţional.
    ART. 9
    Controlul şi accesul la informaţii
    MNAE, Oficiul Auditorului General al Norvegiei şi reprezentanţii acestora au dreptul de a realiza misiuni tehnice sau financiare ori revizuiri pe care le considerã necesare pentru a urmãri planificarea, implementarea şi monitorizarea programelor şi a proiectelor, precum şi utilizarea fondurilor. Statul beneficiar va furniza tot sprijinul, informaţiile şi documentele necesare.
    ART. 10
    Principii directoare
    1. Implementarea acestui memorandum de înţelegere este guvernatã sub toate aspectele sale de Regulament, cu modificãrile ulterioare.
    2. Urmãrirea obiectivelor mecanismului financiar norvegian 2009-2014 se realizeazã în cadrul unei cooperãri strânse între Norvegia şi statul beneficiar. Pãrţile sunt de acord sã aplice cel mai înalt grad de transparenţã, responsabilitate şi eficienţã economicã, precum şi principiile bunei guvernãri, dezvoltãrii durabile, egalitãţii de gen şi egalitãţii de şanse în toate fazele de implementare ale mecanismului financiar norvegian 2009-2014.
    3. Statul beneficiar va lua mãsuri proactive pentru a asigura respectarea acestor principii la toate nivelurile implicate în implementarea mecanismului financiar norvegian 2009-2014.
    ART. 11
    Intrarea în vigoare
    Acest memorandum de înţelegere intrã în vigoare în ziua urmãtoare datei ultimei semnãturi.

    Acest memorandum de înţelegere este semnat în douã exemplare originale în limba englezã.

                 Semnat la Bucureşti la data de 21 martie 2012
                           Pentru Guvernul României,
                                 Leonard Orban

                 Semnat la Bucureşti la data de 21 martie 2012
                           Pentru Regatul Norvegiei,
                                   Gry Larsen


    ANEXA A

                 Structurile naţionale de management şi control

    1. Punctul focal naţional
    Direcţia asistenţã SEE (DA SEE) din cadrul Ministerului Afacerilor Europene îndeplineşte rolul de punct focal naţional.
    DA SEE este o structurã în cadrul Ministerului Afacerilor Europene, sub coordonarea secretarului de stat responsabil pentru coordonarea naţionalã a fondurilor europene, şi este dedicatã în exclusivitate coordonãrii şi implementãrii mecanismului financiar SEE şi mecanismului norvegian în România.
    Directorul DA SEE va îndeplini rolul de conducãtor al punctului focal naţional.
    Rolul şi responsabilitãţile punctului focal naţional sunt prevãzute în Regulament, cu precãdere la art. 4.3.

    2. Autoritatea de certificare
    Autoritatea de certificare şi platã (ACP) funcţioneazã ca direcţie generalã sub directa coordonare a secretarului de stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi va îndeplini rolul de autoritate de certificare.
    ACP este organismul executiv al responsabilului naţional cu autorizarea finanţãrii (RNA) pentru fondurile europene de preaderare, autoritate de certificare şi platã pentru fondurile structurale şi de coeziune şi autoritate de platã pentru granturile SEE 2004-2009.
    ACP este în principal responsabilã pentru certificarea sumelor incluse în declaraţiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeanã/Oficiul mecanismului financiar şi pentru primirea/încasarea sumelor/fondurilor transferate României din instrumentele structurale/fondurile de preaderare/alte fonduri nerambursabile, inclusiv granturile SEE 2004-2009.
    Directorul general al ACP din cadrul Ministerului Finanţelor Publice va îndeplini rolul de conducãtor al autoritãţii de certificare.
    Rolul şi responsabilitãţile autoritãţii de certificare sunt prevãzute în Regulament, cu precãdere la art. 4.5.

    3. Autoritatea de audit
    Unitatea centralã de armonizare pentru auditul public intern (UCAAPI), înfiinţatã ca direcţie generalã în cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi direct subordonatã ministrului finanţelor publice, îndeplineşte rolul de autoritate de audit.
    Directorul general al UCAAPI va îndeplini rolul de conducãtor al autoritãţii de audit.
    Rolul şi responsabilitãţile autoritãţii de audit sunt prevãzute în Regulament, cu precãdere la art. 4.6.
    Autoritatea de audit este independentã din punct de vedere funcţional de punctul focal naţional şi de autoritatea de certificare.

    4. Entitatea publicã naţionalã responsabilã cu pregãtirea şi transmiterea rapoartelor de nereguli
    Autoritatea de certificare şi platã (ACP), înfiinţatã ca direcţie generalã şi sub directa coordonare a secretarului de stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, este responsabilã de pregãtirea şi transmiterea rapoartelor de nereguli.
    Rolul şi responsabilitãţile Autoritãţii de certificare şi platã în ceea ce priveşte neregulile sunt prevãzute în Regulament, cu precãdere la art. 11.3.

    5. Comitetul de monitorizare
    Comitetul de monitorizare va fi stabilit în termen de 6 luni de la semnarea memorandumului de înţelegere. Rolul sãu este prevãzut în Regulament, la art. 4.4.

    6. Raportul strategic şi rapoartele de program anuale
    În conformitate cu prevederile art. 2.2 din Regulament, punctul focal naţional va transmite anual Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe un raport strategic cu privire la implementarea mecanismului financiar norvegian 2009-2014 în statul beneficiar. Pãrţile semnatare vor depune eforturi sã organizeze reuniuni anuale în luna iunie a fiecãrui an.

    7. Organigramã


┌─────────────────────────────┐ ┌──────────────────────────────────────────┐
│ MINISTERUL │ │ MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE │
│ AFACERILOR EUROPENE │◄───►│ │
│ │ │ Ministrul finanţelor publice │
│Ministrul afacerilor europene│ │ │
└─────────────────────────────┘ └──────────────────────────────────────────┘
              ▲ ▲ ▲
              │ │ │
              ▼ ▼ ▼
┌──────────────────────────┐ ┌───────────────────────┐ ┌─────────────────────┐
│ Secretar de stat │ │ Secretar de stat │ │Autoritatea de audit │
│ │ │ │ │ │
│ Secretarul de stat │ │ Secretarul de stat │ │ Unitatea centralã │
│responsabil cu coordonarea│ │ responsabil cu │ │de armonizare pentru │
│ naţionalã a fondurilor UE│ │coordonarea activitãţii│ │auditul public intern│
│ │ │ ACP │ │ │
└──────────────────────────┘ └───────────────────────┘ └─────────────────────┘
              ▲ ▲
              │ │
              ▼ ▼
┌───────────────────────────┐ ┌─────────────────────────────┐
│ Punctul focal naţional │ │ Autoritatea de certificare │
│ │ │ şi entitatea responsabilã │
│ Direcţia asistenţã SEE │ │cu pregãtirea şi transmiterea│
└───────────────────────────┘ │ rapoartelor de nereguli │
                               │ │
                               │ Direcţia generalã │
                               │ Autoritatea de certificare │
                               │ şi platã │
                               └─────────────────────────────┘




    ANEXA B

                           Cadrul de implementare

    În conformitate cu prevederile art. 2.1 din Regulament, pãrţile semnatare ale acestui memorandum de înţelegere au convenit asupra cadrului de implementare prezentat în aceastã anexã.

    1. Parametrii financiari ai cadrului de implementare


┌────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│ ROMÂNIA │ Contribuţia │
│ │mecanismului │
│ │ financiar │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┤ norvegian │
│Domeniul de finanţare │ (euro) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Captarea şi stocarea carbonului (CSC) │ 40.000.000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Inovare în industria verde │ 24.000.000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Fondul global pentru muncã decentã şi dialog tripartit │ 1.152.000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Întãrirea capacitãţii şi cooperare instituţionalã între │ │
│instituţiile publice, autoritãţile locale şi regionale │ │
│norvegiene şi cele din statul beneficiar │ 6.000.000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Iniţiative în sãnãtatea publicã │ 8.104.000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Violenţa domesticã şi violenţa bazatã pe deosebirea de sex │ 4.000.000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Cooperare în spaţiul Schengen şi combaterea crimei organizate │ │
│şi a infracţionalitãţii transfrontaliere, inclusiv a traficului │ │
│şi a grupurilor infracţionale itinerante │ 5.000.000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Întãrirea capacitãţii judiciare şi cooperare │ 8.000.000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Servicii corecţionale, inclusiv sancţiuni nonprivative de │ │
│libertate │ 8.000.000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Alte alocãri │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Asistenţã tehnicã acordatã statelor beneficiare (art. 1.9) │ 1.728.000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Fondul pentru relaţii bilaterale la nivel naţional (art. 3.5.1) │ 576.000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Alocarea netã pentru România │ 106.560.000│
└────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘



    2. Parametrii substanţiali ai cadrului de implementare
    Relaţiile bilaterale dintre Norvegia şi România vor fi dezvoltate atât cu scopul de a stimula cooperarea pe termen lung, în special în domeniile de finanţare prezentate mai jos, cu partenerii de program din statul donator, cât şi prin alte modalitãţi, cum ar fi parteneriatele la nivel de proiect în toate domeniile de finanţare susţinute.
    Evaluarea fişelor de program va ţine cont de drepturile omului şi de standardele de guvernare aferente ale Consiliului Europei (precum cele monitorizate de CPT, GRECO, GRETA, ECRI etc.), inclusiv Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale.
    Pãrţile semnatare ale acestui memorandum acceptã ca cel puţin 10% din totalul finanţãrii pentru domeniile de finanţare din cadrul mecanismului financiar norvegian 2009-2014 sã fie direcţionate cãtre îmbunãtãţirea situaţiei populaţiei rome. Domeniile de finanţare relevante sunt: iniţiative în sãnãtatea publicã; violenţa domesticã şi violenţa bazatã pe deosebirea de sex; cooperare în spaţiul Schengen şi combaterea crimei organizate şi a infracţionalitãţii transfrontaliere, inclusiv traficul şi grupurile infracţionale itinerante; întãrirea capacitãţii judiciare şi cooperare; servicii corecţionale, inclusiv sancţiuni nonprivative de libertate. Pãrţile semnatare vor conveni, dupã consultãri, modul în care se vor atinge obiectivele din cadrul domeniilor de finanţare relevante.

    3. Parametrii substanţiali ai cadrului de implementare
    Domeniile descrise mai jos vor fi elaborate şi, în funcţie de aprobarea Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe, vor fi implementate în statul beneficiar.
    Operatorii de program, acolo unde este cazul, împreunã cu partenerii de program din statul donator, vor detalia programele în etapa de programare.
    Donatorii vor evalua în mod deosebit capacitatea operatorilor de program agreaţi în timpul etapei de analizã a propunerilor de program.





A. Domeniul de finanţare: Captarea şi stocarea carbonului (CSC)

Program: Captarea şi stocarea carbonului (CSC)
Obiectiv: Atenuarea schimbãrilor climatice
Rezultate aşteptate: CO(2) captat şi stocat în condiţii de siguranţã
                           Creşterea gradului de cunoaştere a problematicii CSC şi cooperarea
                           transnaţionalã în domeniul CSC
Alocarea programului: 40.000.000 euro
Operator de program: Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Direcţia
                           generalã planificare şi dezvoltare economicã, Serviciul protecţia mediului
Partener de program: Gassnova (GN)
Proiect predefinit: Sprijin acordat proiectului-pilot în domeniul CSC al Getica,
                           însoţit de creşterea conştientizãrii CSC
Observaţii specifice: Sprijinul acordat va depinde de asigurarea întregii finanţãri
                           pentru proiect.

B. Domeniul de finanţare: Inovare în industria verde

Program: Inovare în industria verde
Obiectiv: Creşterea competitivitãţii întreprinderilor ecologice, inclusiv
                           ecologizarea industriilor existente, a inovãrii în industria verde
                           şi a spiritului antreprenorial
Rezultate aşteptate: Creşterea oportunitãţilor de afaceri în ecologizarea economiei europene
                           Reducerea producţiei de deşeuri şi a emisiilor în aer, apã şi pãmânt
                           Creşterea utilizãrii tehnologiilor prietenoase cu mediul
                           Crearea de noi locuri de muncã şi dezvoltarea antreprenoriatului
                           în industria verde
Alocarea programului: 24.000.000 euro
Operator de program: Innovation Norway (IN)
Observaţii specifice: Operatorul de program va consulta şi va coopera cu Ministerul
                           Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în implementarea programului.

C. Domeniul de finanţare: Muncã decentã şi dialog tripartit

Program: Muncã decentã şi dialog tripartit
Obiectiv: Promovarea muncii decente şi a cooperãrii tripartite între
                           organizaţiile patronale, sindicate şi autoritãţile publice în
                           vederea sprijinirii unei economii durabile şi echitabile şi a
                           dezvoltãrii sociale
Alocarea programului: 1.152.000 euro
Operator de program: Innovation Norway (IN)

D. Domeniul de finanţare: Întãrirea capacitãţii şi cooperare instituţionalã între
                           instituţiile publice, autoritãţile locale şi regionale româneşti
                           şi norvegiene

Program: Întãrirea capacitãţii şi cooperare instituţionalã între
                           instituţiile publice, autoritãţile locale şi regionale româneşti
                           şi norvegiene
Obiectiv: Întãrirea capacitãţii instituţionale şi dezvoltarea resurselor
                           umane în instituţiile publice, în cadrul autoritãţilor locale şi
                           regionale din România în cadrul sectoarelor prioritare agreate prin
                           cooperare şi transfer de cunoştinţe cu instituţii şi cu autoritãţi
                           similare din Norvegia
Alocarea programului: 6.000.000 euro
Operator de program: Punctul focal naţional
Partener de program: Autoritatea norvegianã pentru protecţia împotriva radiaţiilor
                           (Statens Stralevern)
Proiecte predefinite: Va fi inclus în program proiectul predefinit între Autoritatea
                           norvegianã pentru protecţia împotriva radiaţiilor şi Comisia
                           Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare din România
                           (CNCAN) (3.500.000 euro).
                           Posibil proiect predefinit al Secretariatului General al Guvernului
                           din România: Îmbunãtãţirea accesului cetãţenilor la serviciile
                           furnizate de instituţiile locale şi judeţene, prin cooperare
                           instituţionalã şi creşterea capacitãţii (2.500.000 euro).

E. Domeniul de finanţare: Iniţiative în sãnãtatea publicã

Program: Iniţiative în sãnãtatea publicã
Obiectiv: Îmbunãtãţirea sãnãtãţii publice şi reducerea inegalitãţilor în
                           domeniul sanitar
Rezultate aşteptate: Îmbunãtãţirea prevenirii şi tratãrii bolilor contagioase (inclusiv
                           HIV/SIDA şi TB)
                           Dezvoltarea resurselor la toate nivelurile din domeniul sanitar
                           Prevenirea sau reducerea bolilor cauzate de un stil de viaţã nesãnãtos
Alocarea programului: 8.104.000 euro
Operator de program: Ministerul Sãnãtãţii, Direcţia implementare şi coordonare programe
Proiect predefinit: Posibil proiect predefinit al Ministerului Sãnãtãţii: Iniţiative
                           naţionale pentru a întãri capacitatea Ministerului Sãnãtãţii în
                           monitorizarea şi îmbunãtãţirea calitãţii şi a accesului la servicii
                           medicale în România (987.000 euro)
Observaţii specifice: Programul se va axa în principal pe serviciile medicale primare,
                           inclusiv cele pentru copii şi bãtrâni.
                           Programul se va adresa nevoilor grupurilor minoritare, cu accent pe
                           populaţia romã.
                           Programul va consolida serviciile sanitare primare din punct de
                           vedere calitativ şi cantitativ.

F. Domeniul de finanţare: Violenţa domesticã şi violenţa bazatã pe deosebirea de sex

Program: Violenţa domesticã şi violenţa bazatã pe deosebirea de sex
Obiectiv: Abordarea şi prevenirea violenţei bazate pe deosebirea de sex
Rezultate aşteptate: Reducerea violenţei bazate pe deosebirea de sex
                           Reducerea violenţei domestice
                           Sprijinirea victimelor traficului de persoane
Alocarea programului: 4.000.000 euro
Operator de program: Ministerul Justiţiei
Parteneri de program: Consiliul Europei (CoE) şi Directoratul Poliţiei Norvegiene (DPN)
Obiectiv principal: Obiectivul principal este reducerea violenţei bazate pe deosebirea
                           de sex în România şi sprijinirea victimelor traficului de persoane.
Observaţii specifice: Comitetul de cooperare va include, ca membri, reprezentanţi din
                           partea autoritãţilor publice relevante sau ai instituţiilor
                           responsabile pentru stabilirea politicilor în domeniile respective.
                           Ministerul Administraţiei şi Internelor va fi unul dintre membrii
                           comitetului de cooperare.

G. Domeniul de finanţare: Cooperare în spaţiul Schengen şi combaterea crimei organizate şi a
                           infracţionalitãţii transfrontaliere, inclusiv a traficului şi a
                           grupurilor infracţionale itinerante

Program: Cooperare în spaţiul Schengen şi combaterea crimei organizate şi a
                           infracţionalitãţii transfrontaliere, inclusiv a traficului şi a
                           grupurilor infracţionale itinerante
Obiectiv: Creşterea siguranţei cetãţenilor prin îmbunãtãţirea eficienţei
                           cooperãrii dintre autoritãţile cu atribuţii în aplicarea legii din
                           statele membre ale spaţiului Schengen în combaterea crimei
                           organizate, inclusiv a traficului de persoane
Rezultate aşteptate: Întãrirea cooperãrii dintre poliţiile statelor membre ale spaţiului Schengen
                           Îmbunãtãţirea capacitãţii de a preveni şi a combate crima organizatã
                           şi transfrontalierã, inclusiv traficul de persoane şi grupurile
                           criminale itinerante
Alocarea programului: 5.000.000 euro
Operator de program: Ministerul Administraţiei şi Internelor
Partener de program: Directoratul Poliţiei Norvegiene (DPN)
Proiect predefinit: Un proiect predefinit cu Directoratul Poliţiei Norvegiene (DPN) va
                           fi inclus în program. Proiectul ar trebui sã se axeze pe combaterea
                           crimei organizate şi a infracţionalitãţii transfrontaliere.

H. Domeniul de finanţare: Întãrirea capacitãţii judiciare şi cooperare

Program: Întãrirea capacitãţii judiciare şi cooperare
Obiectiv: Un sistem judiciar mai echitabil şi mai eficient
Rezultate aşteptate: Îmbunãtãţirea eficienţei sistemului tribunalelor, inclusiv
                           dezvoltarea unor sisteme pentru administrarea cazurilor
                           Creşterea competenţei actorilor implicaţi în cadrul sistemului judiciar
                           Îmbunãtãţirea accesului la justiţie, inclusiv pentru persoanele
                           vulnerabile (de exemplu, victime, minori, minoritãţi)
                           Dezvoltarea unor sisteme alternative de soluţionare a disputelor
                           (justiţie restaurativã)
Alocarea programului: 8.000.000 euro
Operator de program: Ministerul Justiţiei
Parteneri de program: Administraţia Tribunalelor din Norvegia (AT) şi Consiliul Europei (CoE)
Obiectiv principal: Programul va include şi sprijinul pentru dezvoltarea capacitãţii
                           sistemului judiciar din România pentru o mai bunã implementare a
                           noilor coduri judiciare.

I. Domeniul de finanţare: Servicii corecţionale, inclusiv sancţiuni nonprivative de libertate

Program: Servicii corecţionale, inclusiv sancţiuni nonprivative de libertate
Obiectiv: Îmbunãtãţirea sistemului de servicii corecţionale în concordanţã cu
                           documentele internaţionale relevante referitoare la drepturile omului
Rezultate aşteptate: Depãşirea provocãrilor cauzate de creşterea numãrului deţinuţilor
                           şi supraaglomerarea penitenciarelor
                           Creşterea utilizãrii alternativelor la penitenciare
                           Creşterea gradului de atenţie acordat grupurilor vulnerabile din
                           penitenciare
                           Îmbunãtãţirea competenţelor atât a deţinuţilor, cât şi a personalului
                           din penitenciare şi a celui implicat în acordarea eliberãrii condiţionate
Alocarea programului: 8.000.000 euro
Operator de program: Ministerul Justiţiei
Partener de program: Serviciile corecţionale norvegiene (SCN)
Obiectiv principal: Principalul obiectiv îl reprezintã creşterea eficienţei sistemului
                           penitenciarelor din România şi a sistemului de eliberare condiţionatã.
Observaţii specifice: Se va acorda o atenţie deosebitã infractorilor juvenili.



                                --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016