Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   MEMORANDUM DE INTELEGERE din 20 martie 2006  intre Romania si Comunitatea Europeana*) privind participarea Romaniei la Programul comunitar pentru asigurarea interoperabilitatii serviciilor paneuropene de eGuvernare pentru administratiile publice, mediul de afaceri si cetateni (IDABC)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MEMORANDUM DE INTELEGERE din 20 martie 2006 intre Romania si Comunitatea Europeana*) privind participarea Romaniei la Programul comunitar pentru asigurarea interoperabilitatii serviciilor paneuropene de eGuvernare pentru administratiile publice, mediul de afaceri si cetateni (IDABC)

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 979 din 7 decembrie 2006
_____________
*) Traducere.

Comisia Comunitãţilor Europene, denumitã în continuare Comisia, în numele Comunitãţii Europene,
pe de o parte, şi
Guvernul României, denumit în continuare România,
pe de altã parte,
luând în considerare:
(1) <>Decizia nr. 1/2002 a Consiliului de Asociere România-Uniunea Europeanã din data de 18 februarie 2002, care stabileşte principiile generale referitoare la participarea României la programele Comunitãţii, lãsând Comisia şi autoritãţile competente din România sã determine termenii şi condiţiile specifice, incluzând şi contribuţia financiarã, cu referire la o astfel de participare la fiecare program;
(2) Programul IDABC care a fost stabilit prin Decizia nr. 2004/387/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 aprilie 2004*1),
au convenit dupã cum urmeazã:
_____________
*1) JO nr. L 144 din 30 aprilie 2004 (vezi Corrigendum JO nr. L 181 din 18 mai 2004, p. 25).

ART. 1
Program
România va participa la Programul IDABC, denumit în continuare Program, în conformitate cu condiţiile stipulate în <>Decizia nr. 1/2002 a Consiliului de Asociere România - Uniunea Europeanã din data de 18 februarie 2002, care stabileşte principiile generale pentru participarea României la programele Comunitãţii, şi în conformitate cu termenii şi condiţiile la care se face referire în art. 2-4 din prezentul memorandum de înţelegere.
ART. 2
Termenii şi condiţiile privind participarea la Program
1. România va participa la activitãţile Programului în conformitate cu obiectivele, criteriile, procedurile şi termenele limitã definite în Decizia nr. 2004/387/CE.
2. Termenii şi condiţiile aplicabile predãrii, examinãrii şi selectãrii cererilor instituţiilor, organizaţiilor şi ale persoanelor fizice eligibile din România vor fi cele care se aplicã şi instituţiilor, organizaţiilor şi persoanelor fizice eligibile din statele membre ale Uniunii Europene.
3. Pentru participarea la Program, România va plãti o contribuţie financiarã anualã la Bugetul General al Uniunii Europene, în conformitate cu art. 3.
4. Contribuţia financiarã a României privind participarea sa şi implementarea Programului va fi adãugatã la suma specificatã în fiecare an în Bugetul General al Uniunii Europene, pentru îndeplinirea obligaţiilor financiare ce revin din diferitele forme ale mãsurilor necesare ce trebuie luate pentru executarea, gestionarea şi punerea în funcţiune a Programului.
5. Una dintre limbile oficiale ale Comunitãţii va fi folositã pentru procedurile referitoare la cereri, contracte şi rapoarte, precum şi pentru alte aspecte administrative ale Programului.
ART. 3
Contribuţia financiarã
Regulile privind contribuţia financiarã a României sunt stipulate în anexã.
O parte din contribuţia financiarã va fi finanţatã din instrumentul relevant al ajutorului extern al Comunitãţii, dacã România cere astfel*2).
_____________
*2) Suma globalã pentru asistenţa externã acordatã pentru programele comunitare la care România urmeazã sã participe va fi indicatã în Memorandumul financiar din Programul Naţional anual referitor la aceastã asistenţã (PHARE).

ART. 4
Raportare şi evaluare
Fãrã a aduce atingere responsabilitãţilor Comisiei şi ale Curţii de Conturi a Comunitãţilor Europene, referitoare la monitorizarea şi evaluarea Programului, participarea României la Program va fi monitorizatã continuu pe baza parteneriatului în care sunt implicate Comisia şi România. România va trimite Comisiei rapoarte relevante şi va lua parte la alte activitãţi specifice oferite de Comunitate în acel context.
În conformitate cu regulamentele (CE, Euratom) nr. 1.605/2002 din 25 iunie 2002 şi (CE, Euratom) nr. 2.342/2002 din 23 decembrie 2002, precum şi cu celelalte reguli prevãzute în prezentul memorandum de înţelegere, contractele încheiate cu beneficiarii programelor stabiliţi în România trebuie sã prevadã posibilitatea efectuãrii în orice moment de controale financiare sau de altã naturã, pe baza documentelor şi la faţa locului, de cãtre reprezentanţii Comisiei sau de alte persoane mandatate de Comisie.
Reprezentanţii Comisiei, precum şi alte persoane mandatate de Comisie vor avea acces corespunzãtor la documente şi la toate informaţiile cerute în vederea efectuãrii unor asemenea controale, inclusiv în format electronic. Acest drept de acces va fi prevãzut în mod expres în contractele încheiate în vederea implementãrii instrumentelor la care se face referire în prezentul memorandum. Curtea Europeanã de Conturi va avea aceleaşi drepturi ca şi Comisia.
ART. 5
Dispoziţii finale
Prezentul memorandum de înţelegere se va aplica pe durata Programului. Cu toate acestea, dacã Comunitatea Europeanã va decide sã prelungeascã durata Programului fãrã nicio schimbare esenţialã în cadrul acestuia, atunci prezentul memorandum de înţelegere va fi, de asemenea, prelungit în mod corespunzãtor şi automat, dacã nicio parte nu îl va denunţa în termen de o lunã de la data deciziei de prelungire a duratei Programului.
Proiectele şi activitãţile aflate în derulare la data încheierii programului, precum şi înţelegerile contractuale care sunt aplicabile acestor proiecte sau activitãţi vor continua pânã la îndeplinirea lor, în condiţiile prevãzute în prezentul memorandum de înţelegere.
Anexa face parte integrantã din prezentul memorandum de înţelegere.
Prezentul memorandum de înţelegere va putea fi amendat numai în scris, prin acordul comun al pãrţilor.
Prezentul memorandum de înţelegere va intra în vigoare la data la care România va informa Comisia Europeanã, prin canale diplomatice, cã a fost finalizatã procedura internã de ratificare.

Încheiat la Bucureşti

în data de

pentru Guvernul României,
Zsolt Nagy,
ministrul comunicaţiilor
şi tehnologiei informaţiei din România


Încheiat la

în data de

pentru Comisie,
în numele Comunitãţii Europene,
G'fcnter Verheugen,
membru al Comisiei Europene
Pentru Întreprinderi şi Industrie

ANEXĂ

REGULI
privind contribuţia financiarã a României la Program

1. Contribuţia financiarã aferentã participãrii la Program va fi plãtitã de România la Bugetul General al Uniunii Europene şi va fi urmãtoarea:
- 131.056 euro pentru anul 2005;
- 146.232 euro pentru anul 2006;
- 162.709 euro pentru anul 2007;
- 178.048 euro pentru anul 2008;
- 193.386 euro pentru anul 2009.
2. Contribuţia României va acoperi costurile referitoare la pregãtirea, fezabilitatea, dezvoltarea şi executarea proiectelor de interes comun, precum şi pentru dezvoltarea şi implementarea mãsurilor orizontale, conform prevederilor Programului.
3. Costurile cu deplasãrile şi diurna reprezentanţilor şi experţilor români cu scopul de a lua parte în calitate de observatori la activitatea comitetului, la care se face referire în art. 11 din Decizia nr. 2004/387/CE, sau la alte întâlniri referitoare la implementarea Programului vor fi rambursate de cãtre Comisie pe aceeaşi bazã şi în conformitate cu procedurile în vigoare pentru reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene.
4. Regulamentul financiar aplicabil Bugetului General al Uniunii Europene va fi aplicat şi gestionãrii contribuţiei României.
5. Când prezentul memorandum de înţelegere va intra în vigoare, precum şi la începutul fiecãrui an fiscal Comisia va trimite României o cerere de fonduri corespunzãtoare contribuţiei ei la costurile acoperite de prezentul memorandum de înţelegere.
6. Contribuţia corespunzãtoare va fi plãtitã în euro, într-un cont al Comisiei special stabilit pentru plãţi în euro.
7. România va plãti contribuţia sa financiarã la costurile anuale, în conformitate cu cererea de fonduri, dar nu mai târziu de 3 luni de la data cererii. Orice întârziere de platã va duce la plata de dobânzi de cãtre România, adãugate la suma respectivã, începând de la data limitã pentru efectuarea plãţii. Rata dobânzii va fi aceea a Bãncii Centrale Europene pentru operaţiunile sale principale de refinanţare, aşa cum este aceasta publicatã în seria C a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, aflatã în vigoare în prima zi calendaristicã a lunii în care se gãseşte data limitã pentru efectuarea plãţii, cu o creştere de 3,5%. În cazul în care întârzierea plãţii contribuţiei este atât de mare încât poate periclita în mod semnificativ implementarea şi gestionarea Programului, precum şi în cazul neefectuãrii plãţii în termen de 20 de zile lucrãtoare de la trimiterea cãtre România a unei scrisori oficiale de avertizare din partea Comisiei, participarea la Program a României pentru anul respectiv va fi suspendatã.


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016