Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   MEMORANDUM DE FINANŢARE din 10 martie 2006  între Comisia Europeană şi Guvernul României privind asistenţa financiară nerambursabilă acordată prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare pentru măsura Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 MEMORANDUM DE FINANŢARE din 10 martie 2006 între Comisia Europeană şi Guvernul României privind asistenţa financiară nerambursabilă acordată prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare pentru măsura "Varianta de ocolire Lugoj, localizată în judeţul Timiş, România"*)

EMITENT: COMISIA EUROPEANA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 722 bis din 23 august 2006
──────────
    *) Aprobat de Ordinul nr. 561 din 7 aprilie 2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 din 23 august 2006.
──────────

    Măsura ISPA nr. 2005/RO/16/P/PT/001

                            MEMORANDUM DE FINANŢARE

    Comisia Europeană, denumită în continuare "Comisia", acţionând în numele şi pentru Comunitatea Europeană, denumită în continuare "Comunitatea" reprezentată prin dl. Graham Meadows, Director General pentru Politici Regionale,
    pe de o parte, şi
    Guvernul României, denumit în continuare "Beneficiarul"
    pe de altă parte,

    AU CONVENIT URMĂTOARELE:

    ART. 1
    Măsura la care se face referire în art. 2 va fi implementată şi finanţată din resursele bugetare ale Comunităţii, în conformitate cu prevederile cuprinse în prezentul memorandum. Măsura la care se face referire în art. 2 va fi implementată cu respectarea condiţiilor generale prevăzute în anexa la Acordul cadru semnat între Comisie şi Beneficiar, completat cu prevederile prezentului memorandum şi ale anexelor la acesta.
    ART. 2
    Identificarea măsurii
    Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare va contribui, sub forma asistenţei financiare nerambursabile, la finanţarea următoarei masuri, descrise în anexa nr. I:

  Numărul măsurii: 2005/RO/16/P/PT/001
  Denumirea măsurii: "Varianta de ocolire Lugoj"
  Durata: Data începerii: Data semnării memorandumului de finanţare
                      de către Comisie
                      Data finalizării: 31 decembrie 2009
  Localizarea: Judeţul Timiş, România
  Grupul: Coridorul IV Transeuropean, TEN-T


    ART. 3
    Angajamentul
    1. Cheltuielile publice sau echivalente maxime care vor fi luate în considerare pentru calcularea asistenţei financiare nerambursabile vor fi de 23.750.000 euro;
    2. Procentul corespunzător asistenţei acordate de către Comunitate pentru aceasta măsura este stabilit la 75% din totalul cheltuielilor publice sau echivalente, conform celor indicate în planul financiar din anexa nr. II;
    3. Valoarea maxima a asistenţei asigurate prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare este fixată la 17.812.500 euro;
    4. O suma de 8.521.890 euro este angajată din bugetul pentru anul 2005 din linia bugetara 13.050.101. Angajamentele privind transele ulterioare se vor baza pe planul financiar iniţial sau revizuit al măsurii, în funcţie de stadiul implementării măsurii şi de disponibilităţile bugetare.
    ART. 4
    Plăţile
    1. Asistenţa comunitară va acoperi plăţile referitoare la măsura, pentru care s-au făcut angajamente valabile din punct de vedere juridic de către Beneficiar şi pentru care s-a alocat în mod specific finanţarea necesara. Aceste plăţi trebuie să fie în legatură cu lucrările descrise în anexa nr. I.
    2. Plăţile efectuate înainte de data semnării memorandumului de finanţare de către Comisie nu sunt eligibile pentru asistenţa acordata prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare.
    3. Măsura descrisă în anexa nr. I şi plăţile efectuate de autoritatea responsabilă cu implementarea acestei masuri se vor încheia nu mai târziu de data finalizării indicată mai sus, în art. 2.
    Raportul solicitat pentru efectuarea plăţii finale va fi înaintat în maximum 6 luni de la data finalizării indicată mai sus, în art. 2.
    4. Plata în avans este fixată la 3.562.500 euro şi va fi transferată după cum urmează:
    - suma de 1.781.250 euro va fi plătită după semnarea prezentului memorandum de către Beneficiar;
    - diferenţa se va achita după semnarea primului contract important de lucrări, precum şi după îndeplinirea condiţiilor specificate în paragraful 3 al art. 8.
    ART. 5
    Respectarea legilor şi politicilor Comunităţii
    Măsura se va realiza cu respectarea prevederilor relevante stabilite în acordurile europene şi va contribui la punerea în aplicare a politicilor comunitare, în special a celor referitoare la transport şi reţele transeuropene.
    ART. 6
    Proprietatea intelectuală
    Beneficiarul şi autoritatea responsabilă cu implementarea, menţionată la pct. 3 din anexa nr. I, se vor asigura în ceea ce priveşte obţinerea tuturor drepturile de proprietate intelectuală pentru studii, schiţe, planuri, publicitate şi pentru alte materiale elaborate în legatură cu planificarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea măsurii. Aceştia vor garanta accesul şi dreptul de a utiliza astfel de materiale de către Comisie sau de către orice alt organism ori persoana delegată de Comisie. Comisia va utiliza aceste materiale numai în scop propriu.
    ART. 7
    Permise şi autorizaţii
    Orice tipuri de permise şi/sau autorizaţii necesare pentru implementarea măsurii trebuie să fie eliberate de autorităţile competente ale Beneficiarului, la timp şi în conformitate cu legislaţia naţională.
    ART. 8
    Condiţii specifice referitoare la măsura
    Fără a se aduce atingere condiţiilor generale prevăzute în anexa nr. III, asistenţa financiara nerambursabila acordata din partea Comunităţii se afla sub rezerva următoarelor condiţii:
    1. Condiţia privind evaluările şi situaţia activelor:
    Comisia îşi rezerva dreptul de a revizui valoarea asistenţei pentru ISPA stabilită la art. 3 dacă în termen de cinci ani de la data finalizării lucrărilor, condiţiile de exploatare (tarife, venituri etc.) diferă în mod semnificativ faţă de evaluările iniţiale făcute pentru stabilirea nivelului asistenţei financiare nerambursabile şi/sau exista o modificare substanţială care:
    a) afectează natura exploatării sau condiţiile de implementare ori conferă unui organism public sau privat un avantaj nejustificat, şi
    b) rezulta fie din modificarea formei de proprietate asupra oricărei părţi a infrastructurii finanţate, fie din încetarea sau modificarea esenţială a aranjamentelor de exploatare. Ţara beneficiara va informa Comisia asupra oricărei modificări şi va solicita acordul prealabil din partea Comisiei pentru aceste modificări.
    2. Condiţia privind viabilitatea:
    Asistenţa financiara nerambursabila a Comunităţii pentru aceasta măsura se acorda sub rezerva punerii la dispoziţie de către autorităţile implicate a unor resurse suficiente pentru asigurarea exploatării efective şi a întreţinerii activelor
    3. Condiţii care trebuie îndeplinite înaintea plăţii celei de-a doua transe a avansului:
    a) Au fost transmise de către Beneficiar toate documentelor necesare care au legatură cu procedurile de evaluare a impactului asupra mediului, incluzând: rezumatul nontehnic al studiului final de impact asupra mediului, rezultatele consultărilor cu autorităţile de mediu competente; rezultatele consultărilor cu publicul interesat; declaraţia referitoare la hotărârea de a accepta sau de a refuza implementarea proiectului a fost adusa la cunostinta publicului de către autorităţile competente.
    b) A fost transmis planului de management al mediului aprobat, cu o precizare clara a responsabilităţilor pentru implementarea sa şi un angajament al autorităţilor de implementare de a lua masurile corective necesare pentru a diminua impactul proiectului asupra mediului;
    c) A fost transmisa de către Beneficiar o lista de indicatori fizici, actualizata în urma proiectului tehnic final, care trebuie să fie aprobata de către Comisie.
    ART. 9
    Prevederile privind implementarea măsurii, cuprinse în anexele la prezentul memorandum de finanţare, fac parte integranta din acesta.
    Nerespectarea condiţiilor şi prevederilor privind implementarea va fi tratata de către Comisie conform procedurilor stipulate în secţiunea a VII-a din anexa nr. III.1.
    ART. 10
    Textul autentic al acestui memorandum de finanţare este prezentul document, semnat mai jos.

                              Semnat la Bucureşti,
                               la 10 martie 2006

                                Şi la Bruxelles,
                              la 29 noiembrie 2005

                               Pentru Beneficiar,
                       Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu
                         Ministerul Finanţelor Publice

                               Pentru Comunitate,
                                 Graham Meadows
                                Director General


    Lista anexelor

  Anexa nr. I Descrierea măsurii
                 Anexa nr. I.a Plan de achiziţii
  Anexa nr. II Plan financiar
  Anexa nr. III
                 Anexa nr. III.1 Prevederi financiare privind implementarea
                                   ISPA
                 Anexa nr. III.2 Prevederi privind eligibilitatea
                                   cheltuielilor pentru masurile finanţate prin
                                   ISPA
                 Anexa nr. III.3 Model pentru fisa de raportare catre
                                   Comitetul de Monitorizare şi pentru
                                   solicitarea de modificări
                 Anexa nr. III.4 Sisteme de management şi control pentru
                                   asistenţa financiara nerambursabila acordata
                                   prin ISPA şi proceduri pentru realizarea de
                                   corecţii financiare
                 Anexa nr. III.5 Acord cu privire la iregularităţi şi la
                                   recuperarea sumelor încasate în mod eronat
                                   prin ISPA
                 Anexa nr. III.6 Cerinţe prinvind informarea şi publicitatea



    ANEXA I
                               Descrierea măsurii
                           Varianta de ocolire Lugoj
                      Numărul măsurii: 2005/RO/16/P/PT/001

    1. DENUMIREA MĂSURII
    "Varianta de ocolire Lugoj"

    2. AUTORITATEA CARE PREZINTA CEREREA (Coordonator Naţional ISPA)
    2.1. Denumirea: Ministerul Finanţelor Publice, Coordonator Naţional ISPA, Domnul Eugen Teodorovici, Director General, Coordonator Naţional ISPA Adjunct
    2.2. Adresa: Bd. Mircea Voda, nr. 44, sector 3, Bucureşti
    2.3. E-mail: eugen.teodorovici@mfinante.gv.ro

    3. AUTORITATEA RESPONSABILĂ CU IMPLEMENTAREA (conform celor definite în secţiunea II (2) din anexa nr. III.2)
    3.1. Denumirea: Compania Nationala de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România
    3.2. Adresa: Bd. Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti
    3.3. E-mail: ispa@andnet.ro

    4. BENEFICIARUL FINAL (in cazul în care este un alt organism decat autoritatea menţionată la pct. 3)
    4.1. Denumirea: vezi pct. 3.1
    4.2. Adresa: vezi pct. 3.2
    4.3. E-mail: vezi pct. 3.3

    5. LOCAŢIA
    5.1. Ţara beneficiara: România
    5.2. Regiunea: Judeţul Timiş, Regiunea 5 - Vest România

    6. DESCRIEREA
    Proiectul consta în construirea unei variante de ocolire de aproximativ 9,4 km în jurul oraşului Lugoj, în partea de vest a României.
    Drumul existent care este şi Drumul Naţional DN 6 şi E 70 şi parte a TEN-T şi ramura sudica a Coridorului IV trans-european, străbate centrul oraşului Lugoj, unde, din cauza creşterii nivelului traficului, s-a produs o importanta strangulare a circulaţiei.
    Municipiul Lugoj este localizat în partea central-estica a judeţului Timiş, pe ambele maluri ale raului Timiş şi are o suprafata totala de aproximativ 83 kilometri pătraţi şi o populaţie de aproximativ 52.000 de locuitori.
    Varianta de ocolire va fi construita la standard de drum naţional, cu o singura banda pe fiecare sens, va avea o lungime de aproximativ 9,4 km, începând la km 494+100 pe DN 6 la est de Lugoj şi terminându-se la km 503+000 înainte de intrarea în localitatea Costeiu. De asemenea, vor exista sensuri giratorii la ambele capete făcând legatură cu DN 6 existent, intersecţii cu drumurile locale, un pod de aproximativ 130 m peste raul Timiş la km 0+900, un pasaj superior de aproximativ 285 m peste calea ferata Lugoj-Ilia şi peste DN 6 la km 8+400 şi un pasaj superior de aproximativ 185 m peste drumul DN 68A la km 3+400. Drumul va fi construit cu o lăţime de 12 m, din care 7 m partea carosabila şi 2x2,5 m acostamente. Acesta va trece prin partea de nord-est a Lugojului.
    În prezent, media anuala a traficului zilnic, AADT de 5.000 vehicule pe drum prin oraşul Lugoj şi cu o rata de creştere substanţială prezenta şi preconizata, drumul naţional DN 6 existent este foarte congestionat şi va deveni şi mai congestionat în viitorul apropiat.
    La scara naţională, acest lucru impiedica dezvoltarea comerţului cu Uniunea Europeană extinsa. La scara locala, în afara de timpul de călătorie semnificativ mai mare, pe DN 6 existent se înregistrează o rata de accidente în jur de 5-10 ori mai mare decat pe un drum asemănător din multe state membre ale UE. De asemenea, creează un nivel inalt de poluare fonica, dar şi poluare provocata de gazele de eşapament în centrul urban pe care il străbate.
    Studiul de fezabilitate, proiectul tehnic detaliat şi pregătirea documentaţiei de licitaţie pentru varianta ocolitoare Lugoj au fost finanţate prin ISPA. Studiul de fezabilitate a fost finalizat în martie 2003, iar proiectul tehnic de detaliu şi documentaţia de licitaţie în septembrie 2003.
    În plus faţă de lucrările mai sus menţionate, proiectul include asistenţa tehnică pentru supervizare (Ingineri FIDIC) şi asistenţa tehnica pentru evaluarea ofertelor de către evaluatori independenţi.

    7. OBIECTIVE
    Obiectivul global al proiectului este acela de a susţine dezvoltarea economică a României, în mod special schimburile economice cu UE largita şi de a îmbunătăţi atat nivelul de trai cât şi mediul înconjurător pentru locuitorii Lugojului, transferand traficul naţional şi internaţional în afara centrului urban.
    Măsura va contribui la dezvoltarea Coridorului IV paneuropean cu o infrastructura de inalta calitate, după cum este precizat prin Decizia nr. 1692/96/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 iulie 1996 din cadrul Liniilor Directoare ale Comunităţii pentru dezvoltarea reţelei transeuropene de transport, amendata prin Deciziile nr. 1346/2001/CE şi nr. 884/2004/CE.
    Scopul măsurii este de a construi o varianta de ocolire a Lugojului la standard de drum naţional în vederea eliminării strangularilor de trafic de-a lungul coridorului IV. Drumul naţional va fi construit la standarde internaţionale şi va putea deveni parte a ramurii sudice complet realizate a Coridorului IV TEN-T în România.
    Beneficiile aşteptate în urma construirii variantei de ocolire includ creşterea capacităţii de preluare a traficului rutier, reducerea timpului de călătorie pentru tranzitarea zonei Lugoj, creşterea siguranţei traficului şi reducerea numărului de accidente pe aceasta ruta, îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi creşterea calităţii vieţii în oraşul Lugoj, permiţând traficului de tranzit să ocoleasca oraşul şi să protejeze astfel clădirile de patrimoniu din centrul urban, cele mai multe dîntre ele monumente istorice care datează de câteva sute de ani.

    8. PROGRAMUL DE LUCRU

┌──────────────────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────┐
│ Categoria de lucrări │ Data începerii │ Data finalizării │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Studiu de fezabilitate │ octombrie 2002 │ martie 2003 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Analiza cost-beneficiu │ octombrie 2002 │ martie 2003 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Analiza financiara │ octombrie 2002 │ martie 2003 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Studiu de impact asupra mediului │ decembrie 2002 │ mai 2003 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Studii pentru proiectare │ martie 2003 │ septembrie 2003 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Documentaţia de licitaţie │ martie 2003 │ septembrie 2003 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Achiziţii de teren │ ianuarie 2006 │ martie 2007 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Licitare/Contractare │ ianuarie 2006 │ decembrie 2006 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Construcţie │ ianuarie 2007 │ decembrie 2008 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┘
│Faza de exploatare │ ianuarie 2009 │
└──────────────────────────────────────┴──────────────────┘


    9. ANALIZA ECONOMICA ŞI SOCIALA COST-BENEFICIU
    Studiul de fezabilitate pentru construcţia variantei de ocolire Lugoj a fost elaborat prin Asistenţa tehnica finanţata prin măsura ISPA 2000/RO/16/P/PA/002, al carei raport final a fost emis în martie 2003.
    9.1. Date de trafic
    Datele de trafic au fost colectate din sursele existente şi dintr-o serie de studii. Sursele datelor existente au inclus numaratori de trafic pe DN 6, DN 68A şi DN 58A, de la Recensământul Naţional de Trafic şi numaratori automate de trafic pe DN 6 şi DN 68A.
    Studiile origine-destinaţie şi numaratorile asociate clasificate manual au fost realizate în apropiere de Lugoj pe DN 6 şi DN 68A, pentru a suplimenta datele existente şi pentru a furniza informaţii despre traficul specific care ar putea utiliza varianta de ocolire Lugoj propusa.
    Un model de trafic a fost dezvoltat utilizând software specializat pentru a realiza fluxuri de trafic pe varianta de ocolire propusa, atat în ceea ce priveşte vehicule/km, cât şi în ceea ce priveşte vehicule/ora, pentru a fi introdus în evaluarea economica, atat în varianta realizării proiectului cât şi în cea a nerealizării acestuia.
    Previziunile de trafic au fost realizate pentru anii 2006, 2011, 2016, 2021 şi 2026 pentru vehiculele de pasageri şi pentru vehiculele de bunuri. Previziunile s-au bazat pe coeficienţii de creştere furnizaţi de către Institutul Naţional de Cercetare a Drumurilor, CESTRIN şi pe o evaluare a dezvoltării locale estimate şi a traficului generat.
    La deschiderea noii variante de ocolire, modelul previzioneaza ca vor fi în jur de 6.000 de vehicule pe zi pe sectorul nordic şi în jur de 4.000 pe sectorul sudic.
    În 2026, traficul mediu total pe varianta de ocolire este previzional să fie de ordinul a 8.000 de vehicule pe zi. Fluxurile în AADT sunt indicate în tabelul de mai jos:

┌───────────────┬────────────────────┬───────────────────┬────────────────────┐
│ Anul │ DN 6(N) - DN 68A │ DN 68A - DJ 680 │ DJ 680 - DN 6(S) │
├───────────────┼────────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│ 2006 │ 5.995 │ 4.289 │ 4.165 │
├───────────────┼────────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│ 2011 │ 5.984 │ 5.786 │ 5.644 │
├───────────────┼────────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│ 2016 │ 7.121 │ 6.877 │ 6.755 │
├───────────────┼────────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│ 2021 │ 7.996 │ 7.718 │ 7.522 │
├───────────────┼────────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│ 2026 │ 8.717 │ 8.412 │ 8.198 │
└───────────────┴────────────────────┴───────────────────┴────────────────────┘


    9.2. Analiza economica
    Evaluările economice ale opţiunilor variantei de ocolire au fost realizate utilizând analiza cost-beneficiu standard. Procedurile sunt în conformitate cu liniile directoare stabilite în "Ghidul analizei cost-beneficiu a proiectelor majore în contextul politicii regionale a CE" şi în ghidul TINA "Analiza cost-beneficiu socio-economica în contextul evaluării proiectului pentru dezvoltarea reţelei de transport transeuropean".
    A fost elaborat un document de lucru pentru a stabili evaluările economice. Documentul de lucru respectiv a fost proiectat pentru a permite testarea de scenarii şi variante alternative, precum şi pentru a furniza date pentru teste de sensibilitate.
    Evaluarea economica s-a bazat pe costurile de construcţie, costurile de întreţinere, economiile costului de exploatare a vehiculelor şi economiile valorii de timp. Beneficiile de siguranta nu au fost incluse în analizele principale datorita unei lipse de date, dar au fost luate în considerare în mod indicativ, ca parte a testului de sensibilitate.
    Rezultatele modelului de trafic a furnizat principalele date pentru evaluarea economica, acestea fiind în principal: (1) vehicule kilometru în funcţie de tipul de drum şi de tipul de vehicul; (2) vehicule ora în funcţie de tipul de vehicul; (3) kilometru vehicul de drum generat în funcţie de tipul de vehicul; şi (4) ore vehicul de drum generat în funcţie de tipul de vehicul.
    Au fost calculate trei tipuri de beneficii ale utilizatorului: (1) economii din costul de operare a vehicolului (COV); (2) economii din valoarea timpului (VT) şi (3) economii din costurile accidentelor.
    Beneficiile COV şi VT au fost calculate prin scăderea kilometrilor şi a orelor vehiculelor în situaţia "cu proiect" din situaţia "fara proiect", pentru a produce economii de distanta şi timp.
    Toate rezultatele au fost obţinute cu şi fara proiect, pentru anii 2006, 2011, 2016, 2021 şi 2026. Anul estimat pentru deschiderea variantei de ocolire este 2006, iar proiectul a fost evaluat la peste 20 de ani, ex. pana în 2026. Datele pentru anii intermediari-altele decat cele specificate mai sus au fost interpolate.
    Rata interna de rentabilitate economica a fost estimata la 16,6%, valoarea neta actualizata a fost estimata la 9,92 milioane euro cu o rata de discount de 10% şi valoarea actuala/cost (VA/C) a fost estimata la 0,56.
    Testul de sensibilitate a indicat o rata interna economica de rentabilitate solida în ceea ce priveşte schimbările relevante în economiile de timp, economiile COV, costurile de construire, costurile de întreţinere, economiile din reducerea accidentelor şi valoarea reziduala.

    10. PRINCIPALELE ELEMENTE ALE ANALIZEI FINANCIARE
    Deoarece măsura este publica şi nu generează venituri financiare directe, nu a fost realizata nici o analiza financiara detaliata.

    11. ANALIZA IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI
    Evaluarea impactului asupra mediului a fost finalizata în luna mai 2003 de către Consultantul angajat prin măsura de Asistenţa tehnica ISPA 2000/RO/16/P/PA/002. O consultare publica preliminară în bazele opţiunilor identificate pentru varianta de ocolire a fost efectuata pe 18 decembrie 2002 cu proprietarii utilităţilor din zona, iar pe data de 3 aprilie 2003 cu locuitorii şi toate celelalte instituţii interesate, cum ar fi autorităţile publice centrale şi locale, ONG-urile şi Inspectoratul pentru Protecţia Mediului Timiş.
    Permisul de mediu va fi emis cel mai probabil în luna martie 2006, în urma unei consultări finale a publicului, pe baza evaluării impactului asupra mediului şi a opţiunii alese pentru varianta de ocolire.
    Motivul întârzierii aparente în obţinerea permisului de mediu se datorează modificării legislaţiei româneşti, care a fost armonizata cu Directivele Europene de Mediu în 2004, cu privire la perioadele de timp şi procedurile pentru obţinerea permisului de mediu, consultarea publica, etc. Ca urmare, perioadele de timp pentru consultarea direcţiilor tehnice ale Agenţiilor de mediu şi a Ministerului Mediului au fost extinse şi de aceea permisul de mediu nu a fost emis inca.
    Conform Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor este putin probabil ca proiectul să aiba efecte semnificative asupra conservării unui amplasament natural deoarece nu exista nici o arie naturala protejata în vecinătatea variantei de ocolire Lugoj şi nu exista nici un amplasament Natura 2000 prevăzut în zona.

    12. COST ŞI ASISTENŢĂ (în euro)

┌──────────────┬──────────────┬─────────────┬────────────┬──────────┬──────────┐
│ │ Contribuţia │ Cheltuieli │ Total │Asistenţa │ Rata │
│ Cost total │ sectorului │ neeligibile │ cheltuieli │ ISPA │asistenţei│
│ │ privat │ │ eligibile │ │ % │
├──────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
│ 26.510.000 │ - │ 2.760.000 │ 23.750.000 │17.812.500│ 75 │
└──────────────┴──────────────┴─────────────┴────────────┴──────────┴──────────┘
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Defalcarea orientativa a costurilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                 Element Costuri totale Costuri Costuri
                                            neeligibile eligibile
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Lucrări:
- Construirea variantei de ocolire Lugoj 18.990.000 - 18.990.000
Asistenţa tehnica:
- Supervizare 2.500.000 - 2.500.000
- Asistenţa tehnica pentru evaluarea 100.000 - 100.000
ofertelor de către evaluatori independenţi
Cheltuieli neprevăzute (10%) 2.160.000 - 2.160.000
Costuri neeligibile (achiziţii terenuri, 2.760.000 2.760.000 -
impozite/taxe etc.)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total 26.510.000 2.760.000 23.750.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Costurile neeligibile includ achiziţia de terenuri (ex. elaborarea documentaţiei cadastrale, taxele solicitate de Oficiul de Cadastru, achiziţia terenului) şi taxe publice/impozite (ex: comisioane bancare, taxe pentru emiterea acorduri/avize şi o taxa de 0,7% solicitata de Inspectoratul de Stat în Construcţii).

    13. IMPLICAREA INSTITUŢIILOR FINANCIARE INTERNAŢIONALE (IFI)
    Construirea variantei de ocolire Lugoj face parte din etapa a IV-a a programului de reabilitare a drumurilor din România, care primeşte suport financiar substanţial de la BEI şi ISPA, iar Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională furnizează finanţare pentru sectorul dintre Timişoara şi Lugoj. Totuşi, nici o cofinanţare IFI nu este prevazuta pentru aceasta măsura, care va fi finanţata din fonduri ISPA şi din fonduri ale Guvernului României.

    14. CONDIŢII SPECIFICE REFERITOARE LA MASURĂ
    Vezi articolul 8 din memorandumul de finanţare.

    15. PLANUL DE ACHIZIŢII
    Lucrările vor fi implementate conform planului de achiziţii prezentat în anexa nr. I.a.

    ANEXA I.a
                          Plan de achiziţii provizoriu

┌─────────┬──────────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ │ │ Tipul │Luna prevazuta│ Rata de │
│ │ │contractului │ pentru │ rambursare a │
│Licitaţia│ Descrierea lucrărilor şi a │ (lucrări, │ lansarea │ facturilor │
│ nr. │serviciilor ce trebuie contractate│achiziţii sau│ licitaţiei │ aferente │
│ │ │ servicii) │ (luna/anul) │ contractului │
│ │ │ │ │ specific │
├─────────┼──────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 1 │Construcţia variantei de ocolire │ Lucrări │februarie 2006│ 75% │
│ │Lugoj │ │ │ │
├─────────┼──────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ 2 │Asistenţa tehnica, supraveghere │ Servicii │ianuarie 2006 │ 75% │
├─────────┼──────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ Altele │Asistenţa tehnica pentru evaluarea│ Servicii │noiembrie 2005│ 75% │
│ │ofertelor de către evaluatori │ │ │ │
│ │independenţi (membri votanti) │ │ │ │
└─────────┴──────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴──────────────┘


    Condiţiile specifice pentru acordarea contractelor vor fi disponibile în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene şi/sau pe internet.


    ANEXA II

            PLAN FINANCIAR (bazat pe angajamentele de la bugetul UE)

    Titlul măsurii: Varianta de ocolire Lugoj
    Măsura ISPA nr. 2005/RO/16/P/PT/001



  Rata asistenţei: 75%
┌──────────┬──────────┬───────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐┌──────────┐
│ │ │ │ Costuri eligibile ││ │
│ │ │ ├──────────────────┬───────────────┬──────────────────────────────────────┤│ │
│ Anul │Cost total│ Costuri │ │ │ Autorităţi naţionale ││ Împrumut │
│ │ │neeligibile│ Total │ ISPA ├─────────┬──────────┬──────────┬──────┤│de la IFI │
│ │ │ │ │ │ Guvern │Autorităţi│Autorităţi│Altele││ │
│ │ │ │ │ │ │regionale │ locale │ ││ │
├──────────┼──────────┼───────────┼─────────────┬────┼──────────┬────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────┤├────┬─────┤
│ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 ││ 11 │ 12 │
│ │ │ │ │(%) │ │(%) │ │ │ │ ││ │ (%) │
│ │ =2+3 │ │=5+6+7+8+9+10│=3/1│ │=5/3│ │ │ │ ││ │=11/1│
├──────────┼──────────┼───────────┼─────────────┼────┼──────────┼────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────┤├────┼─────┤
│ 2000 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -││ -│ -│
├──────────┼──────────┼───────────┼─────────────┼────┼──────────┼────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────┤├────┼─────┤
│ 2001 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -││ -│ -│
├──────────┼──────────┼───────────┼─────────────┬────┼──────────┬────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────┤├────┬─────┤
│ 2002 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -││ -│ -│
├──────────┼──────────┼───────────┼─────────────┬────┼──────────┬────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────┤├────┬─────┤
│ 2003 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -││ -│ -│
├──────────┼──────────┼───────────┼─────────────┬────┼──────────┬────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────┤├────┬─────┤
│ 2004 │ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -│ -││ -│ _│
├──────────┼──────────┼───────────┼─────────────┬────┼──────────┬────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────┤├────┬─────┤
│ 2005 │11.362.520│ 0│ 11.362.520│ 100│ 8.521.890│ 75│2.840.630│ -│ -│ -││ -│ -│
├──────────┼──────────┼───────────┼─────────────┬────┼──────────┬────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────┤├────┬─────┤
│ 2006 │12.387.480│ 0│ 12.387.480│ 100│ 9.290.610│ 75│3.096.870│ -│ -│ -││ -│ -│
├──────────┼──────────┼───────────┼─────────────┬────┼──────────┬────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────┤├────┬─────┤
│nedefalcat│ 2.760.000│ 2.760.000│ 0│ 0│ -│ -│ -│ -│ -│ -││ -│ -│
│ pe ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ │
├──────────┼──────────┼───────────┼─────────────┬────┼──────────┬────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────┤├────┬─────┤
│ Total │26.510.000│ 2.760.000│ 23.750.000│89,6│17.812.500│ 75│5.937.500│ -│ -│ -││ -│ -│
└──────────┴──────────┴───────────┴─────────────┴────┴──────────┴────┴─────────┴──────────┴──────────┴──────┘└────┴─────┘



    ANEXA III.1

                Prevederi financiare privind implementarea ISPA

    SECŢIUNEA I
    Forme şi rate de asistenţă

    (1) Asistenţa Comunităţii prin ISPA poate fi sub forma de asistenţa nerambursabila directa, de asistenţa rambursabila sau orice alta forma de asistenţa.
    Asistenţa rambursata către autoritatea de management sau către alta autoritate publica va fi refolosita în acelaşi scop.
    (2) Rata asistenţei din partea Comunităţii acordata prin ISPA poate fi de pana la 75% din cheltuiala publica sau echivalenta, inclusiv cheltuielile făcute de organismele ale căror activităţi se încadrează intr-un cadru legal sau administrativ care face să fie privite ca echivalente ale unor organisme publice. Comisia poate propune creşterea acestei rate pana la 85%, în special unde considera ca o rata mai mare de 75% este necesara pentru îndeplinirea unor masuri esenţiale pentru atingerea obiectivelor generale ale ISPA. Rata asistenţei şi suma maxima a asistenţei ISPA vor fi specificate în memorandumul de finanţare aferent măsurii respective.
    În cazul asistenţei rambursabile sau în cazul în care exista un interes special al comunităţii, rata de asistenţa trebuie redusa ţinând cont de:
    (a) disponibilitatea cofinanţării;
    (b) capacitatea măsurii de a genera venituri; şi
    (c) aplicarea corespunzătoare a principiului "poluatorul plăteşte".
    (3) Masurile care generează venituri în conformitate cu paragraful 2(b) sunt acelea care privesc:
    (a) infrastructura a carei folosinta implica taxe provenite de la utilizatori;
    (b) investitii productive în sectorul de mediu.
    Comisia a elaborat recomandări privind aplicarea principiului poluatorul plăteşte.
    (4) Masurile privind studiile preliminare şi asistenţa tehnica pot fi finanţate în mod excepţional în proporţie de 100% din costurile totale.
    (5) Masurile acoperite de un memorandum de finanţare vor fi implementate de către ţara beneficiara în stransa colaborare cu Comisia, care îşi va păstra responsabilitatea pentru utilizarea fondurilor alocate.

    SECŢIUNEA a II-a
    Angajamente

    (1) Comisia implementează cheltuielile prin ISPA în conformitate cu Reglementarea financiara aplicabila bugetului general al Comunităţii Europene, pe baza memorandumului de finanţare care va fi încheiat între Comisie şi ţara beneficiara.
    Totuşi, angajamentele bugetare anuale referitoare la asistenţa acordata masurilor vor fi efectuate intr-unul din următoarele doua moduri:
    (a) angajamentele pentru masurile finanţate prin ISPA care vor fi realizate pe parcursul a 2 ani sau mai mult trebuie, ca regula generala şi sub rezerva punctului (b), să fie efectuate în rate anuale.
    Angajamentul pentru prima rata anuala va fi făcut de către Comisie la semnarea memorandumului de finanţare referitor la măsura.
    Acest angajament va corespunde valorii menţionate în planul de finanţare pentru primul an. Aceasta valoare ar trebui să fie suficienta pentru a acoperi lucrările ce vor fi contractate în primii ani, în timpul perioadei în care se urmăreşte descentralizarea totala.
    Angajamentele pentru ratele anuale următoare trebuie să se bazeze pe planul de finanţare iniţial sau revizuit al măsurii. Acestea vor fi acordate, în principiu, la începutul fiecărui an financiar dar nu mai târziu de 1 aprilie al anului în discuţie, cu condiţia ca, cheltuielile preconizate pentru anul viitor să le justifice şi ca progresul lucrărilor demonstrează ca proiectul avanseaza satisfăcător către finalizare şi sub rezerva disponibilităţii resurselor bugetare.
    (b) Pentru masurile cu o durata mai mica de 2 ani şi pentru care asistenţa comunităţii nu depăşeşte 20 milioane euro, un prim angajament de pana la 80% din totalul asistenţei acordate poate fi făcut când Comisia semneaza memorandumul de finanţare referitor la măsura.
    Diferenţa va fi angajată în condiţiile în care progresul lucrărilor demonstrează ca proiectul inainteaza satisfăcător către finalizare şi sub rezerva disponibilităţii resurselor bugetare.
    (2) Cu exceptia cazurilor deplin justificate, asistenţa angajată pentru o măsura la care lucrările fizice nu au început în intervalul de 2 ani de la data semnării de către Comisie a memorandumului de finanţare referitor la măsura, va fi anulata.
    În orice caz Comisia trebuie să informeze în timp util ţara beneficiara şi autoritatea desemnata atunci când exista riscul unei anulări.

    SECŢIUNEA a III-a
    Plăţi

    (1) Plăţile pot lua forma fie a unui avans, fie a unor plăţi intermediare sau a diferenţei finale.
    Plăţile intermediare şi plata diferenţei finale trebuie să se refere la cheltuieli certificate şi plătite, care trebuie susţinute de facturi primite sau documente contabile cu valoare probativa echivalenta.
    (2) Plăţile în avans
    Ca o regula generala, un avans de pana la 20% din totalul asistenţei acordata prin ISPA, asa cum a fost iniţial decis, va fi plătit autorităţii desemnate asa cum este definita la paragraful (9).
    Avansul este, ca regula generala, transferat în următoarele moduri:
    - o prima transa de pana la jumătate din valoarea avansului este plătită când ţara beneficiara semneaza memorandumul de finanţare;
    - diferenţa este plătită după semnarea primului contract, în mod normal primul contract de lucrări.
    Abaterile de la aceasta regula generala trebuie aprobate printr-o decizie a Comisiei în memorandumul de finanţare referitor la măsura.
    Întregul avans sau părţi din acesta trebuie returnate de către autoritatea desemnata, menţionată în paragraful (2), dacă nici o cerere de plata nu a fost transmisa Comisiei în 12 luni de la data la care a fost plătit avansul. Valoarea avansului care trebuie returnat va fi stabilit de Comisie pe baza cheltuielilor eligibile efectiv plătite. Returnarea avansului nu duce la anularea asistenţei acordata de către Comunitate.
    (3) Plăţile intermediare
    Plăţile intermediare sunt efectuate de către Comisie către autoritatea desemnata la cererea acesteia, dacă măsura progreseaza satisfăcător către finalizare şi vor fi făcute pentru a rambursa cheltuielile efectuate şi certificate, sub rezerva următoarelor condiţii:
    - ţara beneficiara a înaintat un raport care să descrie progresul măsurii din punct de vedere al indicatorilor fizici şi financiari şi conformitatea acesteia cu memorandumul de finanţare, inclusiv, atunci când este cazul, orice condiţii specifice referitoare la asistenţa;
    - s-au luat masuri în sensul îndeplinirii observaţiilor şi recomandărilor autorităţilor de inspecţie naţionale şi/sau comunitare;
    - au fost indicate masurile luate pentru corectarea oricăror probleme tehnice, financiare şi legale care au apărut;
    - a fost analizata orice abatere de la planul financiar iniţial;
    - au fost descrise etapele parcurse pentru publicitatea măsurii.
    Ţara beneficiara va fi informata de către Comisie dacă nu a îndeplinit una din condiţiile stipulate mai sus.
    Va fi folosit modelul standard furnizat de Comisie pentru cererile de plata şi pentru rapoartele de progres fizic şi financiar.
    (4) Tarile beneficiare trebuie să se asigure ca cererile de plata sunt înaintate Comisiei, ca regula generala, de 3 ori pe an, pana la 1 martie, 1 iulie şi 1 noiembrie cel mai târziu.
    (5) Suma totala a platilor efectuate conform paragrafelor (2) şi (3) nu trebuie să depaseasca 80% din totalul asistenţei acordate. Comisia poate creşte acest procent pana la 90% în cazuri justificate.
    (6) Plata diferenţei finale din asistenţa acordata de către Comunitate. Plata diferenţei finale din asistenţa acordata de către Comunitate, calculată pe baza cheltuielilor certificate şi intr-adevăr efectuate, va fi facuta dacă:
    - măsura a fost realizata în conformitate cu obiectivele sale;
    - măsura a îndeplinit condiţiile sale specifice, cum sunt menţionate în memorandumul de finanţare;
    - raportul final menţionat în secţiunea a V-a a fost înaintat Comisiei;
    - autoritatea desemnata sau organismul menţionat în paragraful (2) a înaintat către Comisie o cerere de plata, în termen de 6 luni de la data limita de finalizare a lucrării, pentru cheltuielile specificate în memorandumul de finanţare;
    - ţara beneficiara certifica Comisiei ca informaţiile furnizate în cererea de plata şi în raport sunt corecte;
    - ţara beneficiara a transmis Comisiei declaraţia menţionată în anexa nr. III.4.C.
    - toate masurile de informare şi publicitate stabilite de Comisie în anexa nr. III.6 au fost implementate;
    - când managementul asistenţei acordat pentru o măsura este conferit agenţiilor de implementare din tarile beneficiare în sistem descentralizat, tarile beneficiare furnizează Comisiei toate informaţiile necesare pentru a verifica dacă regulile comunităţii privind achiziţiile publice au fost îndeplinite, în special cele care privesc publicarea anunţurilor de licitaţie şi transmiterea rapoartelor de evaluare a ofertelor şi de adjudecare a contractului, şi ca au fost respectate toate condiţiile specificate în memorandumul de finanţare.
    (7) Dacă raportul final menţionat mai sus nu este transmis Comisiei în termen de 6 luni de la data finala de terminare a lucrărilor şi de efectuare a platilor, asa cum este specificat în memorandumul de finanţare, partea de asistenţa care reprezinta diferenţa finala pentru acea măsura va fi anulata.
    (8) Cererile pentru plăţile intermediare şi pentru plata finala prezentate de către ţara beneficiara sunt însoţite de o declaraţie a Responsabilului Naţional cu Autorizarea, care specifica numai plăţile legate de cheltuielile susţinute de facturile primite sau de alte documente contabile cu valoare probativa şi care sunt conforme cu prevederile care guvernează eligibilitatea cheltuielilor pentru proiectele asistate prin ISPA, asa cum sunt specificate în anexa nr. III.2.
    (9) Toate plăţile pentru ajutorul acordat de Comisie prin acest memorandum de finanţare vor fi făcute către o entitate centrala, Fondul Naţional, desemnat de ţara beneficiara să primeasca asemenea plăţi. Ca regula generala, plăţile trebuie făcute de către Comisie intr-un singur cont bancar desemnat de ţara beneficiara, nu mai târziu de 2 luni de la primirea unei cereri de plata valide şi complete. Fondul Naţional trebuie să transfere cât de repede posibil şi în totalitate contribuţia ISPA către organismele responsabile cu implementarea.
    (10) Fondul Naţional, condus de Responsabilul Naţional cu Autorizarea (RNA), va avea intreaga responsabilitate pentru managementul fondurilor în cadrul tarii beneficiare. RNA va fi de asemenea responsabil pentru returnarea către Comisie a oricăror fonduri plătite în plus sau nejustificat.
    Responsabilităţile Responsabilului Naţional cu Autorizarea sunt stabilite în memorandumul de înţelegere încheiat între Comisie şi tarile beneficiare.

    SECŢIUNEA a IV-a
    Folosirea euro
    (1) Sumele cuprinse în cererile de asistenţa, impreuna cu planul de finanţare relevant, vor fi exprimate în euro.
    (2) Sumele privind asistenţa şi planurile de finanţare aprobate de Comisie vor fi exprimate în euro.
    (3) Declaraţiile de cheltuieli care justifica solicitările de plata corespunzătoare trebuie exprimate în euro.
    Rata de schimb care va fi folosita trebuie să fie rata financiara contabila a Comisiei aplicabila pentru luna în care declaraţia de cheltuieli a fost inregistrata în documentele contabile ale autorităţilor responsabile cu managementul financiar al proiectului. Rata lunara de schimb este fixată conform prevederilor menţionate în articolul 7(2) al Regulamentului Comisiei (CE, Euratom) nr. 2342/2002 din data de 23 decembrie 2002 care stabileşte regulile detaliate de implementare a unor prevederi ale regulamentului general (CE, Euratom) nr. 1605/2002 asupra Regulamentului financiar aplicabil pentru bugetul general al Comunităţii Europene. Rata de schimb este rata din penultima zi lucrătoare a lunii precedente pentru care ratele sunt stabilite. Comisia va informa autorităţile responsabile cu privire la aceasta rata*1).
──────────
    *1) http://europa.eu.int/comm/dg19/infoeuro/fr/index.htm
──────────
    (4) Plăţile asistenţei financiare acordate de către Comisie trebuie făcute în euro către autoritatea desemnata de ţara beneficiara în acest sens.

    SECŢIUNEA a V-a
    Raportul final

    Autoritatea sau organismul responsabil pentru măsura trebuie să transmită Comisiei un Raport final în cel mult 6 luni de la finalizarea măsurii. Raportul final va conţine următoarele:
    (a) o descriere a lucrărilor efectuate, insotita de indicatori fizici, cuantificări ale cheltuielilor pe categorii de lucrări şi masurile luate cu privire la clauzele specifice conţinute în decizia de acordare a asistenţei;
    (b) certificatul de conformitate a lucrărilor cu decizia de acordare a asistenţei;
    (c) o prima evaluare a gradului de îndeplinire a rezultatelor aşteptate, mai ales cu privire la:
    - data efectiva de implementare a măsurii;
    - o indicare a modului în care măsura va fi administrata după finalizare;
    - confirmarea, dacă este necesar, a previziunilor financiare, în special cele privind costurile de operare şi veniturile aşteptate;
    - confirmarea previziunilor socio-economice, în special costurile şi beneficiile aşteptate;
    - o indicare a acţiunilor luate pentru a asigura protecţia mediului şi costurile acestora inclusiv concordanta cu principiul poluatorul plăteşte;
    - data la care măsura finanţata devine operationala.
    (d) informaţii referitoare la acţiunile de publicitate.

    SECŢIUNEA a VI-a
    Amendamente la memorandumul de finanţare

    (1) Dacă cheltuiala publica sau echivalenta intr-adevăr efectuata diferă de cheltuiala planificata iniţial, asistenţa acordata de Comunitate va fi modificata luându-se în calcul aceasta dar nu trebuie să depaseasca suma maxima stabilită în memorandumul de finanţare.
    O schimbare a ratei asistenţei comunităţii faţă de rata acordata iniţial sau faţă de asistenţa financiara maxima va necesita o modificare a memorandumului de finanţare conform procedurilor descrise în paragraful (3).
    (2) Dacă atunci când planul de finanţare al unui proiect este amendat, angajamentele şi/sau plăţile Comunităţii depăşesc deja sumele menţionate în planul de finanţare amendat, Comisia va opera ajustările necesare ţinând cont de suma supraangajata sau supraplatita, când autorizează prima operaţie financiara (angajare sau plata) după acel amendament.
    (3) Orice amendament la memorandumul de finanţare se va face în conformitate cu următoarele proceduri:
    (a) amendamentele care impun o modificare substanţială a obiectivelor sau caracteristicilor proiectului sau o schimbare substanţială în planul financiar sau în programul cheltuielilor, trebuie făcute printr-un memorandum de finanţare, ca răspuns la solicitarea tarii beneficiare sau la initiativa Comisiei după consultarea cu ţara beneficiara. Definiţia modificării "substanţiale" este data în prevederile referitoare la eligibilitatea cheltuielilor.
    (b) în cazul unor altor amendamente, ţara beneficiara va trimite Comisiei o propunere în acest sens. Comisia va face observaţiile necesare sau va transmite acordul în cel mult 20 de zile lucrătoare de la primirea propunerii. Amendamentul va fi adoptat după ce Comisia şi-a dat acordul. Comitetul de Management ISPA va fi informat despre aceste amendamente.
    (c) orice schimbare în cheltuiala anuala, mai mica de 25% din totalul cheltuielilor planificate pentru proiect nu va fi considerata o modificare substanţială a planului de finanţare şi a programului de cheltuieli.

    SECŢIUNEA a VII-a
    Managementul şi controlul financiar

    (1) Statele beneficiare trebuie:
    (a) să stabilească de la 1 ianuarie 2000 şi în nici un caz mai târziu de 1 ianuarie 2002, sisteme de management şi control care să asigure:
    - implementarea adecvata a asistenţei acordate în virtutea acestui memorandum în conformitate cu principiile unui management financiar solid,
    - separarea funcţiilor de management şi control,
    - ca declaraţiile de cheltuieli prezentate Comisiei sunt corecte şi provin de la sisteme de contabilitate fundamentate pe documente justificative deschise oricăror verificări;
    (b) să verifice periodic ca masurile finanţate de Comunitate sunt derulate în mod adecvat;
    (c) să prevină iregularităţile şi să acţioneze impotriva lor;
    (d) să recupereze orice suma pierduta ca rezultat al iregularităţilor sau neglijenţei.
    (2) Controale interne şi externe adecvate trebuie derulate în conformitate cu standardele de audit acceptate internaţional, de către organismele naţionale competente, care trebuie să fie independente pentru a îndeplini aceasta funcţie. În fiecare an un plan de audit şi un rezumat al rezultatelor misiunilor de audit derulate trebuie transmise Comisiei. Rapoartele de audit se vor afla la dispoziţia Comisiei.
    (3) Fara a aduce prejudicii verificărilor realizate de statele beneficiare, serviciile Comisiei şi Curtea Europeană de Conturi pot, prin intermediul personalului propriu sau al unor reprezentanţi autorizaţi, să efectueze audituri financiare şi tehnice la fata locului, inclusiv verificări prin sondaj şi audituri finale.
    (4) Ţara beneficiara trebuie să se asigure ca atunci când personalul Comisiei sau reprezentanţii sai autorizaţi şi/sau când Curtea Europeană de Conturi efectueaza verificări, aceste persoane au dreptul de a inspecta, la fata locului toata documentaţia relevanta şi conturile corespunzătoare articolelor finanţate în conformitate cu memorandumul de finanţare. Tarile beneficiare trebuie să sprijine serviciile Comisiei şi Curtea Europeană de Conturi în derularea auditurilor privind utilizarea fondurilor acordate în cadrul programului ISPA. Prevederile anexei nr. III.5 vor fi aplicabile verificărilor efectuate de Comisie la fata locului.
    (5) Prevederile detaliate asupra managementului şi controlului financiar sunt stabilite în anexa nr. III.4.

    SECŢIUNEA a VIII-a
    Monitorizarea

    Tarile beneficiare şi Comisia vor asigura implementarea şi monitorizarea în conformitate cu următoarele prevederi:
    (1) Înfiinţarea Comitetelor de monitorizare trebuie să aiba loc în urma unei înţelegeri între tarile beneficiare implicate şi Comisie. Autorităţile şi organismele desemnate de ţara beneficiara, Comisie şi, unde este cazul, BEI şi/sau alte instituţii cofinanţatoare, vor fi reprezentate în aceste comitete. Vor fi de asemenea reprezentate în aceste comitete şi autorităţile regionale sau locale şi societăţile private, în cazul în care acestea au competenta necesara pentru executarea unui proiect şi dacă sunt direct implicate în acest proiect.
    (2) Monitorizarea va fi facuta pe baza unor proceduri de raportare convenite în comun, verificare prin sondaj şi, dacă este necesar, prin înfiinţarea unor comitete ad hoc. Monitorizarea se va face pe baza indicatorilor fizici şi financiari. Indicatorii se vor referi la caracterul specific al proiectului şi la obiectivele acestuia. Aceştia vor fi stabiliţi în asa fel incat să arate stadiul atins în executarea măsurii în relaţie cu planul şi obiectivele propuse iniţial, şi progresul realizat în domeniul managementului şi în alte probleme legate de acesta.
    (3) (a) Pentru fiecare măsura, coordonatorul naţional ISPA trebuie să înainteze Comisiei rapoarte de progres după 3 luni de la sfârşitul fiecărui an întreg de implementare.
    (b) Pentru întâlnirile Comitetelor de monitorizare, Coordonatorul Naţional ISPA trebuie să înainteze rapoarte de progres conform modelului standard furnizat de Comisie. Raportul trebuie să între în posesia Comisiei cu 15 zile lucrătoare înaintea întâlnirii programate.
    (4) Pe baza rezultatelor monitorizării şi ţinând cont de comentariile Comitetului de monitorizare, Comisia va ajusta sumele şi condiţiile de acordare a asistenţei aprobate iniţial, ca şi planul financiar prevăzut, dacă este necesar, la propunerea tarilor beneficiare.
    Comisia va întocmi aranjamentele corespunzătoare pentru aceste modificări, în funcţie de natura şi importanta lor.

    SECŢIUNEA a IX-a
    Transparenta în adjudecarea contractelor

    (1) Procedura care trebuie urmata pentru acordarea contractelor de lucrări, achiziţii sau servicii, va respecta principiile cheie stabilite în Titlul IV din Reglementarea financiara (acţiuni externe) aplicabila bugetului general al Uniunii Europene.
    (2) (a) Participarea la procedurile de licitaţie trebuie să fie deschisa şi pe baze egale pentru toate persoanele fizice sau juridice pentru care este aplicabil tratatul şi tuturor persoanelor fizice sau juridice din tarile beneficiare ISPA şi din Turcia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Republica Federala Iugoslavia şi Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.
    Prin urmare se va cere ofertanţilor să îşi declare naţionalitatea şi să prezinte în sprijinul acesteia probe normal acceptate de propria legislaţie.
    (b) În cazurile justificate corespunzător cum ar fi cofinanţarea de la IFI şi după o examinare facuta din timp de Comitetul de management ISPA, Comisia poate permite naţionalilor unor terţe tari să participe la licitaţia pentru contracte.
    (3) (a) Tarile beneficiare vor lua toate masurile necesare pentru a asigura o participare cât mai mare posibila. Pentru aceasta şi când valoarea contractelor o cere, ele trebuie să asigure publicarea în avans a invitaţiei de participare la licitaţie, în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene şi în "Monitorul Oficial" din tarile beneficiare.
    (b) Se vor elimina, de asemenea, orice practici discriminatorii şi specificaţii tehnice care pot să limiteze participarea pe baze egale a tuturor persoanelor fizice sau juridice din tarile membre sau din tarile beneficiare.
    (c) În plus, informaţia trebuie lansata pe internet intr-o forma transparenta.
    (4) Procedurile detaliate privind licitaţiile şi contractele sunt, ca regula generala, stabilite în Ghidul Practic pentru Phare, ISPA şi SAPARD.

    SECŢIUNEA a X-a
    Transparenta în contabilitate şi în rapoartele proiectelor

    Ţara beneficiara trebuie să se asigure ca, pentru măsura la care se refera memorandumul de finanţare, toate organismele publice sau private implicate în managementul şi implementarea operaţiilor au fie un sistem separat de contabilitate fie o codificare contabila adecvata a tuturor tranzacţiilor implicate, ceea ce va facilita verificarea de către Comisie şi de către autorităţile naţionale de control, a cheltuielilor efectuate. De asemenea, trebuie să se asigure ca toate cheltuielile sunt corect atribuite proiectului în cauza.
    Autorităţile responsabile vor asigura disponibilitatea tuturor documentelor justificative cu privire la cheltuielile pentru fiecare proiect pe o perioada de 5 ani de la efectuarea ultimei plăţi pentru proiectul respectiv.

    SECŢIUNEA a XI-a
    Evaluarea ex-post

    Prin evaluarea ex-post se va analiza utilizarea resurselor, eficacitatea şi eficienta asistenţei şi impactului sau. Evaluarea ex-post va analiza factorii care contribuie la succesul sau eşecul implementării masurilor, realizările şi rezultatele.
    După finalizarea masurilor, Comisia şi tarile beneficiare vor evalua apoi modul în care acestea au fost îndeplinite, inclusiv eficacitatea şi eficienta utilizării resurselor. Evaluarea va cuprinde şi impactul real al implementării lor pentru a stabili dacă obiectivele iniţiale au fost atinse. Printre altele, aceasta evaluare se va referi şi la contribuţia masurilor la implementarea politicilor Comunităţii în domeniul mediului sau contribuţia acestora la politicile privind reţeaua Trans-Europeană extinsa şi transportul în comun. De asemenea, ele vor evalua şi impactul masurilor asupra mediului.


    ANEXA III.2

             Prevederi privind eligibilitatea cheltuielilor pentru
                          masurile finanţate prin ISPA

    SECŢIUNEA I
    Domeniul cheltuielilor

    ISPA acorda asistenţa pentru următoarele masuri:
    (1) Proiecte de mediu care dau posibilitatea tarilor beneficiare să se alinieze la cerinţele legilor Comunităţii privind protecţia mediului şi la obiectivele Parteneriatului pentru Aderare;
    (2) Proiectele de infrastructura în transport, care promovează o mobilitate sustinuta şi, în particular, cele care constituie proiecte de interes comun în baza criteriilor deciziei nr. 1692/96/CE*2) şi acelea care permit tarilor beneficiare să se conformeze obiectivelor Parteneriatului de Preaderare; acesta include interconectarea şi interoperabilitatea reţelelor naţionale ca şi reţelele trans-europene impreuna cu accesul la aceste reţele;
──────────
    *2) Decizia nr. 1692/96/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 iulie 1996 privind directivele Comunităţii pentru dezvoltarea reţelei de transport trans-european.
──────────
    (3) Studii preliminare, evaluări şi masuri de asistenţa tehnica inclusiv acţiunile de informare şi publicitate legate de proiectele eligibile. Acestea includ asistenţa tehnica şi administrativa în beneficiul mutual al Comisiei şi al tarilor beneficiare, care nu cad în mod normal în sarcina administraţiei publice naţionale, acoperind identificarea, pregătirea, managementul, monitorizarea, auditul şi supervizarea proiectelor.
    Regulile specificate în secţiunile II-XII de mai jos referitoare la proiectele listate la punctele (1) şi (2) de mai sus sunt totuşi aplicate prin analogie şi deciziilor pentru proiectele listate la punctul (3).

    SECŢIUNEA a II-a
    Definiţii şi concepte de baza

    (1) Conceptul de proiect, etape ale proiectului şi grupuri de proiecte
    În scopul prevăzut de acest document, se vor aplica următoarele definiţii:
    a) un "proiect" reprezinta o serie de lucrări indivizibile economic în scopul atingerii unei funcţii tehnice precise şi cu un scop clar identificat.
    b) o "etapa independenta tehnic şi financiar" reprezinta o etapa care poate fi identificata ca operationala în întregul sau.
    O etapa poate acoperi de asemenea studiile preliminare, de fezabilitate sau tehnice necesare pentru îndeplinirea unui proiect.
    c) pot fi grupate proiectele care îndeplinesc următoarele condiţii:
    - trebuie să fie localizate pe acelaşi curs de apa sau arie de captare sau să fie situate de-a lungul aceluiaşi coridor de transport;
    - trebuie cuprinse în acelaşi plan global privind cursul de apa sau aria de captare sau coridorul, în scopuri bine identificate;
    - trebuie supervizate de un organism responsabil pentru coordonarea şi monitorizarea grupului de proiecte în cazurile în care proiectele sunt derulate de autorităţi competente diferite.
    (2) "Autoritatea responsabilă cu implementarea"
    (a) Pentru proiectele finanţate prin ISPA "autoritatea responsabilă cu implementarea" este organismul responsabil cu licitaţiile şi contractările. Acest organism este specificat la punctul (3) din anexa nr. I la memorandumul de finanţare.
    Ca o consecinta, orice schimbare a "autorităţii responsabile cu implementarea" unui proiect trebuie să fie aprobata de către Comisie printr-un memorandum de finanţare.
    În mod normal prin acest organism se intelege beneficiarul final al asistenţei acordata prin ISPA. Numai acest organism efectueaza cheltuieli eligibile.
    (b) Totuşi, aceasta autoritate poate delega implementarea altui organism care poate, de asemenea, să efectueze cheltuieli eligibile. În asemenea cazuri, Comisia trebuie informata de tipul delegărilor propuse şi trebuie să primeasca o copie a documentelor relevante.
    (3) Conceptul de "administraţie publica"
    Administraţia publica poate cuprinde următoarele trei niveluri de guvernare:
    - Organisme de guvernare centrale (nivel naţional);
    - Organisme de guvernare regionale;
    - Organisme de guvernare locale.
    În plus, acest concept poate include şi organismele a căror activitate poate intra intr-un cadru legal sau administrativ în virtutea faptului ca sunt privite ca echivalentul unor organisme publice.
    (4) Implementarea şi perioada de implementare a unui proiect
    (a) Implementarea unui proiect cuprinde toate etapele de la planificarea preliminară (incluzând studiul variantelor) pana la finalizarea proiectului aprobat şi la masurile de publicitate pentru un proiect finanţat;
    (b) Memorandumul de finanţare se poate aplica uneia sau mai multor etape mai sus menţionate;
    (c) Perioada de implementare a proiectului reprezinta, ca regula generala, perioada necesara pentru finalizarea etapelor mai sus-menţionate pana la momentul de timp la care proiectul devine complet operaţional şi la care obiectul fizic descris în memorandumul de finanţare a fost finalizat.
    (5) Evidenta documentelor şi transparenta
    Orice cheltuiala declarata Comisiei trebuie să se bazeze pe înţelegeri legale obligatorii şi/sau pe documente. Este imperativa existenta unei evidente documentare corespunzătoare.
    În scopul maximizării transparentei şi pentru a permite controlul asupra cheltuielilor din partea Comisiei şi/sau al autorităţii naţionale de control financiar competente, fiecare ţara beneficiara trebuie să se asigure ca orice organism implicat în managementul şi implementarea proiectelor a stabilit o evidenta contabila separata privitoare la proiectul descris în memorandumul de finanţare.
    (6) Cheltuieli
    Cheltuielile trebuie raportate la plăţile certificate şi efectiv făcute de către organismul responsabil cu implementarea, susţinute de facturi plătite sau documente contabile cu valoare probativa echivalenta.
    "Documentul contabil cu valoare probativa echivalenta" reprezinta orice document transmis de către autoritatea definita la punctul (2) al acestei secţiuni pentru a demonstra ca intrările contabile oferă o imagine adevarata şi corecta a tranzacţiilor reale implicate, în concordanta cu practicile contabile standard. Este necesara o aprobare prealabila a Comisiei când se folosesc documente contabile cu valoare probativa echivalenta.

    SECŢIUNEA a III-a
    Principalele categorii de cheltuieli eligibile

    Ca regula generala cheltuielile legate de:
    - studiile de fezabilitate;
    - planificare şi proiectare, inclusiv studiul de impact asupra mediului;
    - pregătirea terenului;
    - clădiri şi construcţii;
    - utilaje şi instalaţii implicate permanent în proiect;
    - testare şi instruire;
    - managementul proiectului;
    - masuri compensatorii şi de reducere a impactului asupra mediului;
    - alte tipuri de cheltuieli specificate în memorandumul de finanţare;
    - masuri luate ca urmare a prevederilor anexei nr. III.6 privind informarea şi publicitatea sunt subiecte eligibile pentru competentele prezentate mai jos.

    SECŢIUNEA a IV-a
    Studii de fezabilitate, planificarea şi proiectarea proiectului

    (1) Cheltuieli legate de studiile de fezabilitate, planificarea şi proiectarea proiectelor
    (a) Cheltuielile legate de studiile de fezabilitate, planificare incluzând studiile privind impactul asupra mediului, expertize legate de proiect şi proiectarea proiectelor sunt, ca regula generala, eligibile, cu condiţia ca aceste cheltuieli să fie direct legate de unul sau mai multe proiecte şi aprobate în mod special printr-un memorandum de finanţare;
    (b) În acele cazuri, când mai multe proiecte se deruleaza prin acelaşi contract sau când autoritatea responsabilă cu implementarea exercita funcţiile de mai sus pe cont propriu, costurile trebuie contabilizate printr-un sistem contabil separat şi transparent al proiectului, bazat pe documente contabile sau pe documente cu valori probative echivalente (de exemplu cu ajutorul sistemului de alocare a timpului).
    (2) Implicarea administraţiei publice
    În acele cazuri în care functionarii din administraţia publica sunt implicaţi în activităţile menţionate la punctul 1(a) al acestei secţiuni, cheltuielile pot fi acceptate ca eligibile de către Comisie, în cazuri bine justificate şi în concordanta cu următoarele criterii:
    - funcţionarul a renunţat temporar la statutul sau de funcţionar în administraţia publica;
    - cheltuielile trebuie să aiba la baza un contract privind unul sau mai multe proiecte specificate; în cazul în care un contract se refera la mai multe proiecte, costurile trebuie să fie alocate intr-un mod transparent (de exemplu cu ajutorul programărilor în timp);
    - cheltuielile trebuie să fie direct legate de unul sau mai multe proiecte individuale avute în vedere;
    - contractul trebuie să fie limitat în timp şi nu trebuie să depaseasca data limita stabilită pentru finalizarea proiectului;
    - sarcinile care trebuie îndeplinite pentru acel contract nu trebuie să acopere atribuţii administrative generale, ca cele specificate la punctul (1) din secţiunea a VIII-a;
    - dispoziţiile nu trebuie să fie folosite pentru a ocoli procedurile de achiziţii publice ale Comunităţii.

    SECŢIUNEA a V-a
    Pregătirea terenului şi construcţiile

    (1) În acele cazuri în care autoritatea responsabilă cu implementarea executa pregătirea terenului şi lucrările de construcţie sau părţi din acestea, pe cont propriu, costurile trebuie contabilizate printr-un sistem contabil al proiectului separat şi transparent bazat pe documente contabile sau pe documente cu valoare probativa echivalenta.
    În cazul în care sunt implicaţi functionari ai administraţiei publice, se aplica prevederile specificate la punctul 2 din secţiunea a IV-a.
    (2) Costurile eligibile trebuie să includa doar costurile reale apărute după datele specificate la punctul 1 din secţiunea a X-a şi legate direct de proiect. Costurile eligibile pot include toate sau numai unele din următoarele categorii:
    - costuri privind munca (salarii brute şi nete);
    - cheltuieli pentru utilizarea echipamentelor durabile pe perioada construcţiilor;
    - costuri de producţie folosite pentru implementarea proiectului;
    - costuri de funcţionare şi alte categorii de cheltuieli, dacă sunt în mod specific justificate; acestea trebuie alocate în mod echitabil, în concordanta cu standardele contabile general recunoscute;
    - cheltuielile de funcţionare impuse nu sunt eligibile în cazul în care autoritatea menţionată la punctul (1) de mai sus este inclusa în administraţia publica.
    (3) Ca regula generala, costurile trebuie să fie evaluate la preţul pieţei.

    SECŢIUNEA a VI-a
    Achiziţii, închirieri de echipamente şi active necorporale

    (1) Echipamentul durabil care este parte a cheltuielilor de capital din cadrul proiectului
    (a) Cheltuielile privind achiziţiile sau producţia de utilaje şi echipamente care vor fi permanent instalate şi fixate în proiect sunt eligibile dacă acestea sunt cuprinse în inventarul echipamentului durabil de către autoritatea specificata la punctul (2) din secţiunea II şi sunt tratate ca şi cheltuieli de capital, în concordanta cu convenţiile standard de contabilitate;
    (b) Fara a prejudicia punctul (3) din secţiunea a IX-a, închirierea acestor echipamente este considerata ca parte a costurilor de operare şi este neeligibilă.
    (2) Achiziţiile de active necorporale
    Achiziţiile şi utilizarea activelor necorporale, ca de exemplu patentele, sunt eligibile dacă sunt necesare pentru implementarea proiectului.
    (3) Echipamente durabile utilizate pentru implementarea proiectului
    (a) În cazul în care autoritatea responsabilă cu implementarea executa pregătirea terenului şi lucrările de construcţie, sau o parte din acestea, pe cont propriu, cheltuielile privind achiziţiile sau producţia echipamentelor durabile care sunt angajate pe perioada fazei de implementare a proiectului, nu sunt eligibile. Acestea se refera la maşinile grele de construcţie, ca şi la echipament de birou şi alte tipuri de echipament.
    (b) Echipamentele durabile, care sunt în mod expres achiziţionate sau produse pentru implementarea proiectului, pot fi considerate eligibile dacă acestea sunt fara valoare economica ori distruse după folosinta şi dacă sunt specificate în memorandumul de finanţare.
    (4) Echipamentele durabile utilizate de administraţia publica
    (a) Cheltuielile privind achiziţia sau închirierea de echipamente durabile utilizate de administraţia publica nu sunt eligibile.
    (b) Fara a prejudicia prevederile punctelor (2) şi (3) din secţiunea a VIII-a, cheltuielile privind achiziţia sau închirierea echipamentului utilizat de administraţia publica ca urmare a sarcinilor privind monitorizarea şi supervizarea, pot fi eligibile numai cu acordul Comisiei.

    SECŢIUNEA a VII-a
    Achiziţionare terenuri şi taxa pe valoarea adaugata

    Cheltuielile cu achiziţionarea de terenuri şi taxa pe valoarea adaugata (TVA) nu sunt eligibile.

    SECŢIUNEA a VIII-a
    Cheltuieli administrative

    (1) Principii generale
    Ca regula generala, cheltuielile administraţiei publice, inclusiv salariile functionarilor de la nivel naţional, regional şi local nu sunt eligibile pentru asistenţa (inclusiv asistenţa tehnica), cu exceptia cheltuielilor clar fundamentate provenite din obligaţiile de realizare a controalelor financiare, monitorizării financiare şi fizice, evaluării şi prevenirii neregulilor şi cheltuielile care intra sub incidenta obligaţiilor de recuperare a sumelor pierdute.
    Cu exceptia Fondului Naţional, costurile care includ salariile legate de angajarea temporara, la initiativa Comisiei, a personalului temporar, fie functionari publici, fie proveniţi din sectorul privat pentru lucrări privind managementul, urmărirea, evaluarea şi controlul sunt eligibile prin masuri de asistenţa tehnica asa cum sunt definite la punctul (3) din secţiunea I.
    Echipamentului pentru monitorizare poate fi eligibil dacă este permis în mod specific printr-o măsura de asistenţa tehnica menţionată în memorandumul de finanţare.
    (2) Organizarea Comitetelor de monitorizare
    (a) Fara a prejudicia punctul (1) de mai sus, cheltuielile apărute în organizarea procesului de monitorizare sunt eligibile prin prezentarea unor documente justificative;
    (b) Ca regula generala, costurile permise includ una sau mai multe dintre următoarele categorii:
    - servicii de traducere;
    - închirierea de sali de conferinta şi aranjamentele auxiliare;
    - închirierea de echipamente audio-video şi alte echipamente electronice necesare;
    - procurarea documentaţiei şi facilitatilor aferente;
    - taxe pentru participarea experţilor;
    - cheltuieli pentru călătorii.
    (c) Salariile şi alocaţiile pentru functionarii din administraţia publica survenite în acest context nu sunt eligibile.
    (3) Întâlniri la cererea Comisiei
    Regulile prevăzute la punctul (2) de mai sus pot fi aplicate prin analogie la organizarea de întâlniri ad-hoc la cererea Comisiei.

    SECŢIUNEA a IX-a
    Alte tipuri de cheltuieli

    (1) Managementul şi supervizarea proiectului
    Cheltuielile referitoare la managementul şi supervizarea proiectului sunt, ca regula generala, eligibile. Se aplica prevederile specificate la punctele (1) şi (2) din secţiunea a IV-a.
    (2) Costuri financiare
    Orice tip de costuri financiare legate de realizarea proiectului nu sunt eligibile; acestea privesc în particular dobânzile pentru finanţarea intermediara, comisioane bancare, comisioane de garanţie etc.
    Garanţiile bancare legate de împrumuturile bancare folosite pentru finanţarea proiectului pot fi eligibile cu acordul Comisiei.
    (3) Tehnici financiare care nu implica un transfer imediat al activelor proprii
    Fara a prejudicia prevederile punctului (2), tehnicile financiare, care nu necesita neapărat implicarea imediata a transferului activelor proprii, pot fi considerate eligibile, dacă sunt justificate şi aprobate în memorandumul de finanţare.
    Tarile beneficiare trebuie să demonstreze, printr-o analiza a riscurilor, ca tehnicile folosite sunt mai avantajoase din punct de vedere economic decat achiziţionarea directa a unor bunuri.
    (4) Cheltuieli de operare, costuri curente ale proiectelor asistate
    (a) Nici un tip de costuri de operare apărute după finalizarea proiectului nu sunt eligibile;
    (b) Ca excepţie de la prevederile punctului (a) mai sus menţionat, cheltuielile pentru pregătirea personalului pentru operare şi testarea proiectului şi a echipamentelor pot fi luate în considerare ca şi cheltuieli eligibile pentru o anumita perioada, definita în memorandumul de finanţare.
    (c) Principiile definite la punctele (a) şi (b) menţionate mai sus sunt valabile de asemenea pentru o componenta individuala completa a unui proiect sau a unui grup de proiecte, chiar şi în cazul în care întregul proiect nu a fost inca finalizat.
    (5) Masuri de publicitate şi informare
    Cheltuielile pentru masurile luate în conformitate cu prevederile anexei nr. III.6 privind informarea şi publicitatea sunt eligibile.

    SECŢIUNEA X
    Perioada de eligibilitate

    (1) Limita initiala de timp privind eligibilitatea
    Limita initiala de timp privind eligibilitatea este evaluata diferenţiat în conformitate cu următoarele doua situaţii:
    (a) Cand selecţia proiectului, licitaţia şi contractarea de către tarile beneficiare fac obiectul aprobării ex-ante a Comisiei*3), cheltuielile sunt eligibile pentru asistenţa de la data la care memorandumul de finanţare al proiectului este semnat de Comisie.
──────────
    *3) Vezi Articolul 12.(1), Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1266/99 din 21 iunie 1999.
──────────
    În cazuri excepţionale şi atunci când finanţarea proiectului este realizata printr-o combinaţie fie de la BEI, fie de la alta instituţie financiara şi grantul ISPA, cheltuielile sunt eligibile pentru asistenţa de la data încheierii acordului cu BEI sau cu alta instituţie financiara, pentru fiecare proiect în parte. Ca regula generala, aceasta data nu trebuie să fie mai devreme de 6 luni de la data menţionată la primul subparagraf. Sunt obligatoriu necesare următoarele condiţii:
    - Lucrările şi contractele pentru care se aplica prevederile trebuie să fie identificate în memorandumul de finanţare;
    - BEI sau alta instituţie financiara certifica respectarea prevederilor articolelor 167 şi 168 (1) ale regulamentului Consiliului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 şi prevederilor art. 239 şi 240 ale regulamentului Comisiei (CE, Euratom) nr. 2342/2002.
    În cazurile de mai sus, ca regula generala, Comisia dispune aplicarea, după examinarea de către Comitetul de management ISPA, a prevederilor articolului 168 (2) din Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităţilor Europene.
    (b) După decizia Comisiei de a acorda sprijin agenţiilor de implementare ale tarilor candidate în mod descentralizat*4), cheltuielile sunt eligibile pentru asistenţa de la data la care aplicaţia ajunge la Comisie (serviciul ISPA) cu condiţia ca aplicaţia să poată fi considerata completa.
──────────
    *4) Vezi Articolul 12.(2), Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1266/99 din 21 iunie 1999. Plăţile făcute înainte de data specificata la punctele (a) şi (b) de mai sus sunt neeligibile.
──────────
    (2) Modificări ale proiectelor
    (a) Orice modificare a unui proiect aprobat, care este egala sau mai mare de 5 milioane euro ori de 20% din costul total al acestuia, oricare ar fi mai mic, trebuie considerata o modificare substanţială a proiectului. Modificările majore ale obiectelor fizice ale proiectelor care schimba natura acestuia sunt de asemenea tratate ca fiind "substanţiale". Regulile stabilite la paragraful (1), se aplica şi pentru eligibilitatea cheltuielilor privind modificările de mai sus.
    (b) Pentru orice alta modificare a proiectului, cheltuielile privind noi elemente fizice suplimentare sau extinse sunt eligibile din momentul în care cererea de modificare este primita de Comisie (serviciul ISPA).
    (c) Cererea pentru modificări şi informaţiile relevante ataşate la aceasta pot fi prezentate Comitetului de monitorizare, înregistrarea cererii şi a materialelor depuse trebuie să fie facuta în minuta întâlnirii.
    (3) Timpul limita final privind eligibilitatea
    (a) Data finala a eligibilităţii este specificata, ca regula generala, în articolul 4, paragraful 3 din memorandumul de finanţare.
    (b) Data finala depinde de plăţile făcute de către autoritatea responsabilă cu implementarea.
    (c) Data finala a eligibilităţii este prevazuta în memorandumul de finanţare respectiv. După ce aceasta data a expirat, statul beneficiar dispune de o perioada de sase luni pentru a supune Comisiei solicitarea de plata finala impreuna cu raportul final şi o declaraţie, asa cum este prevăzut în paragraful (6) din secţiunea a III-a din anexa nr. III.1 şi în apendicele C din anexa nr. III.4. la memorandumul de finanţare.
    (d) Comisia nu poate extinde aceasta perioada de sase luni.

    SECŢIUNEA a XI-a
    Solicitările de plata

    Solicitările de plata prezentate Comisiei de către tarile beneficiare au la baza facturile deja plătite, asa cum sunt definite la punctul (6) din secţiunea a II-a.
    În cazul lucrărilor angajate de către un concesionar sau un organism echivalent, autoritatea guvernamentala responsabilă trebuie să certifice corectitudinea cheltuielilor.
    Solicitările de plata trebuie să fie înregistrate şi certificate de către responsabilul naţional cu autorizarea finanţării. Solicitările sunt apoi înaintate Comisiei prin intermediul Delegaţiei Comisiei Europene.

    SECŢIUNEA a XII-a
    Alte elemente nespecificate în detaliu

    (1) Orice întrebări apărute, care nu sunt explicit specificate în principiile referitoare la eligibilitatea cheltuielilor în cadrul proiectelor finanţate prin ISPA, trebuie discutate cu Comisia. Comisia se va strădui să răspundă întrebărilor în mod deschis, în spiritul înscris în aceste principii şi cu referire la principiile stabilite pentru Fondul de Coeziune.
    (2) În cazul conflictelor între aceste principii şi regulile naţionale de eligibilitate, principiile prezentate mai sus trebuie să primeze.


    ANEXA III.3.a

              MODEL CE VA FI ÎNAINTAT COMITETULUI DE MONITORIZARE
                               DIN ZIUA/LUNA/ANUL


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ FISA DE MONITORIZARE ISPA │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
         Toate datele din raport trebuie să fie actualizate pana la 30 iunie sau 31 decembrie
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1A. IDENTIFICAREA MĂSURII │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Denumirea măsurii: │
│Codul măsurii ISPA: │
│Agenţia de Implementare: │
│Rata asistenţei ISPA: │
│Data semnării Memorandumului de finanţare: - Comisia │
│ - Ţara │
│Numărul amendamentului Memorandumului de finanţare: - Comisia │
│ - Ţara │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1B. AGENŢIA DE IMPLEMENTARE (AI) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele: │
│Adresa: │
│Codul poştal: Localitatea: │
│Persoana de contact: │
│Telefon: │
│E-mail: │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│2. SCURTA DESCRIERE CRONOLOGICA A ACTIVITĂŢILOR/LUCRĂRILOR REALIZATE │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│3. CONDIŢII SPECIFICE REFERITOARE LA MĂSURA (ARTICOLUL 8 AL MEMORANDUMULUI DE FINANŢARE MF) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Se va face referire la condiţiile specifice, dacă exista, şi se va preciza modului în care au │
│fost îndeplinite, precum şi data îndeplinirii acestora (nr. scrisorii Comisiei prin care se │
│aduce la cunostinta îndeplinirea condiţiilor respective). │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4. ACTUALIZAREA PLANULUI DE ACHIZIŢII │
├────────────┬────────────┬──────────┬──────────────────────┬─────────────┬──────────┬───────────────┤
│ Contract │ Data │ Tipul │ Data publicării │ Costul │ Tipul │ Data semnării │
│(Nr., Tip & │ publicării │licitaţiei│anunţului de licitaţie│contractului/│ co- │ şi numele │
│Descriere(*)│anunţului de│vizate(**)├───────────┬──────────┤ costul │finanţării│câştigătorului/│
│ │previzionare│ │Dacă nu s-a│ Dacă s-a │estimativ al │ │ stadiu(***) │
│ │a licitaţiei│ │ publicat │ publicat │contractului │Combinata/│ │
│ │ │ ├───────────┼──────────┤milioane euro│ paralela │ │
│ │ │ │ Data │Data, nr. │ │ │ │
│ │ │ │estimativa │ MO/ │ │ │ │
│ │ │ │ │ Internet │ │ │ │
├────────────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────────┼──────────┼───────────────┤
│Semnat │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────────┼──────────┼───────────────┤
│În ├────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────────┼──────────┼───────────────┤
│pregătire │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────┴────────────┴──────────┴───────────┴──────────┴─────────────┴──────────┴───────────────┘


──────────
   (*) Specificaţi contractul principal.
   (**) Indicaţi dacă acordul contractual va fi conform Cartii FIDIC Roşii, Galbene sau Argintii. Specificaţi dacă licitaţia este locala, internaţională sau restransa şi justificati procedura în cazul precalificarii.
   (***) Pentru contractele aflate în pregătire, oferiţi câteva detalii despre stadiul pregătirii documentelor de licitaţie.
──────────


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│5. PLAN DE CHELTUIELI UM: EURO │
├───────┬──────────────────────┬───────────────────┬───────────────────┬───────────────┬─────────────┤
│ │Costul eligibil total │ Plăţile efectuate │Cheltuieli viitoare│ Cheltuieli │ Diferenţa/ │
│ │ │ │ estimative │ totale │ Cost │
│ ├─────────┬────────────┼───────────┬───────┼───────────┬───────┼───────┬───────┼total % (9) =│
│ Anul │Estimarea│ Estimare │ (pana la │ (%) │(de la data│ (%) │ (7) = │ (%) │ (7)-(2)/ │
│ │initiala │acceptata**)│ data │(3)/(2)│raportării)│(5)/(2)│(3)+(5)│(7)/(2)│ /total (2) │
│ │ *) │ curenta │raportării)│ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │ (7) │ (8) │ (9) │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ 2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ 2001 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ 2002 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Trim. 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│Trim. 2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│Trim. 3│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│Trim. 4│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ 2003 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Trim. 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│Trim. 2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│Trim. 3│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│Trim. 4│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ 2004 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ 2005 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ 2006 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼─────────────┤
│ Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┴─────────┴────────────┴───────────┴───────┴───────────┴───────┴───────┴───────┴─────────────┤
│Propuneri de schimbare a planului de finanţare Da [ ] Nu [ ] │
│Transmise la CE în data de: │
│Vor fi transmise la CE în data de: │
│Vor fi prezentate în cadrul Comitetului de Monitorizare (ataşaţi planul şi motivele schimbării) │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

──────────
  *) La momentul semnării Memorandumului de Finanţare
  **) Ultimul Comitet de Monitorizare
──────────


┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│6. FISA INFORMATIVA PRIVIND EXECUŢIA FIZICA ŞI FINANCIARA (*) │
├─────────────┬───────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Execuţia fizica │ Execuţia financiara │
│Categorii de ├───────────────┬────────────┬────────────┬─────────┼─────────────┬────────────┬────────────┬──────────┬──────────┤
│ cheltuieli │ Indicatori │ Execuţia │ Execuţia │ │ Indicatori │ Cheltuieli │ Cheltuieli │ │ │
│eligibile (*)│ fizici (*) │fizica de la│fizica pana │ Rata │ financiari │ de la │ pana la │ Rata │ │
│ ├─────┬─────────┤ ultimul │la actualul │execuţie ├────────┬────┤ ultimul │ actualul │execuţiei │ Progres │
│ │ │ │ Comitet de │ Comitet de │ fizice │ Costul │ % │ Comitet de │ Comitet de │financiare│ fizic │
│ │ UM │Cantitate│Monitorizare│Monitorizare│ (%) │eligibil│din │Monitorizare│Monitorizare│ % │ │
│ │ │ │ │ │ │estimat │cost│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ (euro) │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────────┼────────────┼────────────┼─────────┼────────┼────┼────────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ (1) │ (2) │ (3) │4-(3)/(1)│ (5) │(6) │ (7) │ (8) │ 9=8/5 │10=4*6/100│
├─────────────┼─────┼─────────┼────────────┼────────────┼─────────┼────────┼────┼────────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
├─────────────┼─────┼─────────┼────────────┼────────────┼─────────┼────────┼────┼────────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
├─────────────┼─────┼─────────┼────────────┼────────────┼─────────┼────────┼────┼────────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
├─────────────┼─────┼─────────┼────────────┼────────────┼─────────┼────────┼────┼────────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
├─────────────┼─────┼─────────┼────────────┼────────────┼─────────┼────────┼────┼────────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
├─────────────┼─────┼─────────┼────────────┼────────────┼─────────┼────────┼────┼────────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
│TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ Progres │ Progres │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │financiar │ fizic │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ total │ total │
│─────────────┴─────┴─────────┴────────────┴────────────┴─────────┴────────┴────┴────────────┴────────────┴──────────┴──────────┤
│(*) se va acoperi 100% din costul eligibil. │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│7. CAUZA DIFERENŢELOR (DACĂ EXISTA) DINTRE EXECUŢIA FIZICA ŞI CEA FINANCIARA │
│ EXPLICAŢII PRIVIND ÎNTÂRZIERILE (DACĂ EXISTA) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│8. PROBLEME TEHNICE, FINANCIARE SAU LEGALE (ANEXA NR. III.1 LA MEMORANDUMUL DE FINANŢARE) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Se va face referire la orice problema aparuta în implementarea măsurii, inclusiv modificări ale │
│planului de finanţare original şi se va explica ce acţiuni au fost întreprinse pentru a fi │
│corectate. │
│ Se va face referire la orice suspendare, corecţie financiara şi/sau iregularitate. │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│9. OBSERVAŢII ŞI RECOMANDĂRI ALE AUTORITĂŢILOR DE INSPECŢIE NAŢIONALE ŞI/SAU COMUNITARE (ANEXA │
│ NR. III.1 LA MEMORANDUMUL DE FINANŢARE) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Se vor prezenta pe scurt observaţiile sau recomandările, dacă exista, (cu referire la sursa) şi se│
│va declara modul prin care s-a răspuns la acestea. │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│10. MASURI ADOPTATE PENTRU PROMOVAREA ASISTENTEI COMUNITARE (ANEXA NR. III.6 LA MEMORANDUMUL PE │
│ FINANŢARE) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Panouri ridicate la locul execuţiei? Da [ ] Nu [ ] │
│Mijloacele de comunicare utilizate pentru informarea publicului despre măsura: │
│Presa [ ] Televiziune [ ] Radio [ ] │
│Alte mijloace audio-vizuale [ ] │
│Tipul documentaţiei tipărite aflata la dispoziţia publicului: │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│11. DATA PREVAZUTA PENTRU FINALIZARE │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│În memorandumul de finanţare iniţial (data finala iniţial stabilită): │
│În memorandumul de finanţare curent (data finala în memorandumul de finanţare de modificat): │
│Data prevazuta pentru finalizare: │
│Modificarea datei va fi propusa în comitetul de monitorizare: Da [ ] │
│ Nu [ ] │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    ANEXA III.3.b

                     Model pentru solicitarea de modificări


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ PROPUNEREA DE MODIFICARE ISPA │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 Autoritatea responsabilă cu implementarea:
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1. IDENTIFICAREA MĂSURII │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Denumirea măsurii: │
│Autoritatea responsabilă cu implementarea: │
│Codul ISPA al măsurii: │
│Memorandum de finanţare nr.: Data: │
│Rata asistenţei ISPA: │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│2. SCHIMBAREA DATEI DE FINALIZARE A MĂSURII │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Data curenta: Data propusa pentru finalizare: │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│3. SCHIMBĂRI PROPUSE IN PLANUL DE FINANŢARE (*) Euro│
├─────┬──────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────┤
│ │ Cheltuieli eligibile totale conform │ Cheltuieli eligibile efectuate sau previziuni │
│ │ memorandumului de finanţare în vigoare │ pentru cheltuielile totale │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│2000 │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│2001 │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│2002 │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│2003 │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│2004 │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│2005 │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│După │ │ │
│2006 │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│Total│ │ │
├─────┴──────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────┤
│ Solicitare de creştere a asistenţei Da [ ] Nu [ ] │
│ │
│Suma creşterii solicitate (dacă este cazul) euro │
│ │
│(*) De anexat planul de finanţare modificat │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4. MODIFICĂRI IN COSTURILE ELIGIBILE ALE MĂSURII EURO│
├───────────────────────┬─────────────────────────┬──────────────────────┬───────────────────────────┤
│Categoria de cheltuieli│Costuri totale eligibile │Modificarea solicitata│ Costuri totale eligibile │
│ (*) │ curente │ │ propuse │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Taxe de │ │ │ │
│planificare/proiectare │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Organizare de şantier │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Lucrări principale │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Utilaje şi echipamente │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Asistenţa tehnica │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Supervizare │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Altele (specificari) │ │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────┤
│Total │ │ │ │
└───────────────────────┴─────────────────────────┴──────────────────────┴───────────────────────────┘
   (*) Categoriile sunt exemple, care trebuie ajustate cu scopul de a evidenţia realitatea
proiectului. Este de dorit şi o defalcare pe contract.
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│5. MODIFICĂRI ALE INDICATORILOR FIZICI │
├────────────────────┬────────────────────┬───────────────────────────────┬──────────────────────────┤
│ Tipul lucrării │ Unitatea │Data estimata pentru finalizare│ Propuneri │
├────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────────────┤
├────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────────────┤
├────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────────────┤
├────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────────────┤
├────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────────────┤
├────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────────────┤
├────────────────────┴────────────────────┴───────────────────────────────┴──────────────────────────┤
│6. MODIFICĂRI ALE CARACTERISTICILOR MĂSURII │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A se detalia │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7. MOTIVE PENTRU MODIFICĂRILE PROPUSE │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A se detalia │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Propunerea de modificare:
    Data înaintării solicitării de modificare:
    Semnatura coordonatorului naţional ISPA:



    ANEXA III.4

     Sisteme de management şi control a asistenţei nerambursabile acordate
        prin ISPA şi proceduri pentru realizarea de corecţii financiare

    SECŢIUNEA 1
    Aceasta anexa stabileşte reguli detaliate privind sistemele de management şi control a asistenţei nerambursabile acordate de ISPA şi în ceea ce priveşte procedura de a aduce corecţii financiare acestei asistenţe.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Sisteme de management şi control

    1. Fiecare stat beneficiar va asigura ca:
    (i) Coordonatorul Naţional ISPA,
    (ii) Fondul Naţional şi responsabilul naţional cu autorizarea,
    (iii) Agenţiile de implementare şi responsabilii sectoriali cu autorizarea şi
    (iv) Beneficiarii finali
    asa cum sunt definiţi în Memorandumul de înţelegere ISPA asupra utilizării Fondului Naţional pentru ISPA, primesc o îndrumare adecvata privind crearea unor sisteme de management şi control necesare pentru asigurarea unui management solid al ISPA în conformitate cu principiile şi standardele general acceptate, şi în special pentru asigurarea adecvata a corectitudinii, regularităţii şi eligibilităţii solicitărilor pentru asistenţa ISPA, dar de asemenea să asigure ca aceste masuri sunt derulate în conformitate cu termenii memorandumului de finanţare şi cu obiectivele atribuite măsurii.
    2. Pentru obiectivele acestei anexe, agenţiile de implementare vor include alte entităţi decat beneficiarii finali, cărora le este delegată, de către agenţia de implementare sau responsabilul sectorial cu implementarea (denumite în continuare organisme delegate), implementarea masurilor finanţate de ISPA.
    3. Pentru obiectivele acestei anexe, cu exceptia cazurilor în care s-a specificat altfel, masurile inseamna proiecte individuale, etape de proiecte sau grupuri de proiecte care intra sub incidenta paragrafului (1) din secţiunea a II-a din anexa nr. III. la memorandumul de finanţare.

    SECŢIUNEA a 3-a
    1. Sistemele de management şi control ale coordonatorului naţional ISPA, Fondului Naţional, agenţiilor de implementare, organismelor delegate şi ale beneficiarilor finali vor prevedea, cu respectarea proporţionalităţii în raport cu volumul asistenţei administrate:
    (a) o definiţie clara, o alocare clara şi, în măsura în care este necesar pentru un management solid, o separare adecvata a funcţiilor în cadrul organizaţiei implicate;
    (b) sisteme eficace pentru a asigura ca funcţiile sunt îndeplinite intr-o maniera satisfăcătoare;
    (c) în cazul organismelor delegate şi a beneficiarilor finali, raportarea către autoritatea responsabilă privind îndeplinirea sarcinilor şi mijloacele folosite.

    SECŢIUNEA a 4-a
    1. Sistemele de management şi control la care se face referire în secţiunea a 3-a vor include proceduri pentru verificarea autenticităţii cheltuielilor reclamate şi execuţia măsurii, începând de la etapa pregătitoare pana la intrarea în serviciu a investiţiei finanţate, în conformitate cu termenii memorandumului de finanţare relevant, cu obiectivele stabilite ale măsurii şi cu regulile naţionale şi comunitare aplicabile în ceea ce priveşte, în special, eligibilitatea cheltuielilor în cadrul ISPA, protecţia mediului, transporturile (inclusiv reţele transeuropene), concurenta şi adjudecarea contractelor publice.
    Verificările vor acoperi toate aspectele, de natura financiara, tehnica, sau administrativa, care să determine utilizarea efectiva a asistenţei angajate.
    2. Procedurile vor necesita înregistrarea verificării masurilor la fata locului. Înregistrările vor atesta lucrările executate, rezultatele verificării şi masurile luate în ceea ce priveşte discrepanţele descoperite. Acolo unde verificările administrative sau tehnice nu sunt exhaustive, ci realizate pe un eşantion de lucrări şi tranzacţii. Înregistrările vor identifica lucrările sau tranzacţiile selectate şi vor descrie metoda de selectare.

    SECŢIUNEA a 5-a
    1. Statul beneficiar va informa Comisia, intr-un interval de 3 luni de la intrarea în vigoare a memorandumului de finanţare, asupra organizării coordonatorului naţional ISPA, Fondului Naţional, agenţiilor de implementare şi organismelor delegate responsabile pentru masurile ISPA, asa cum au fost identificate în secţiunea a 2-a, asupra sistemelor de management şi control existente în cadrul acestor autorităţi sau organisme şi asupra îmbunătăţirilor planificate ca urmare a îndrumării la care se face referire la paragraful (1) din secţiunea a 2-a.
    2. Comunicarea va conţine următoarele informaţii în legatură cu coordonatorul naţional ISPA, Fondul Naţional, agenţiile de implementare şi organismelor delegate:
    (a) funcţiile create în cadrul acestora,
    (b) împărţirea funcţiilor între sau în departamentele acestora,
    (c) procedurile de inspecţie şi recepţie a lucrărilor şi cele prin care sunt primite, verificate şi validate solicitările de rambursare a cheltuielilor, precum şi procedurile prin care sunt autorizate, executate şi contabilizate plăţile către beneficiari, şi
    (d) prevederile pentru auditul sistemelor de management şi control.
    3. Comisia, în cooperare cu statul beneficiar, se va convinge ca sistemele de management şi control prezentate în paragrafele (1) şi (2) îndeplinesc standardele stabilite de aceasta anexa, şi va face cunoscut orice impediment în ceea ce priveşte transparenta verificărilor asupra operaţiilor ISPA şi descărcarea de responsabilităţi a Comisiei. Revizuiri ale operării sistemelor se vor realiza periodic.

    SECŢIUNEA a 6-a
    1. Sistemele de management şi control pentru masuri vor prevedea o pista de audit corespunzătoare.
    2. O pista de audit va fi considerata corespunzătoare atunci când permite:
    (a) reconcilierea sumelor certificate către Comisie cu înregistrările cheltuielilor individuale şi documentele justificative deţinute la diferite nivele administrative, de către agenţiile de implementare şi beneficiarii finali;
    (b) verificarea alocării şi transferului fondurilor comunitare şi naţionale disponibile;
    (c) verificarea corectitudinii informaţiilor furnizate asupra executării măsurii în conformitate cu termenii memorandumului de finanţare prin care se oferă asistenţa şi obiectivele stabilite pentru măsura.
    3. O descriere indicativa a necesarului de informaţii pentru o pista de audit corespunzătoare este prezentata în apendicele A la anexa nr. III.4.
    4. Statul beneficiar se va convinge asupra următoarelor:
    (a) ca exista proceduri pentru a se asigura ca documentele relevante pentru aspecte specifice privind cheltuielile realizate, plăţile făcute, lucrările realizate şi verificările acestora, făcute în legatură cu măsura şi care sunt necesare pentru o pista de audit corespunzătoare, sunt ţinute în conformitate cu prevederile menţionate la secţiunea a X-a din anexa nr. III.1, precum şi cu prevederile menţionate la apendicele A din anexa nr. III.4;
    (b) ca o înregistrare este mentinuta de organul care o deţine şi localizarea sa;
    (c) ca documentele sunt disponibile pentru inspectarea de către persoanele sau organismele care au în mod normal dreptul de a inspecta asemenea documente.
    5. Persoanele şi organismele la care se face referire în paragraful 4(c) sunt:
    (a) personalul Coordonatorului Naţional ISPA, Fondului Naţional, agenţiilor de implementare şi al organismelor delegate care procesează solicitările de plata;
    (b) serviciile care auditează sistemele de management şi control;
    (c) Responsabilul Naţional cu Autorizarea Finanţării, în calitate de persoana responsabilă cu certificarea solicitărilor de plata intermediare şi finale, conform prevederilor menţionate la paragraful (8) din secţiunea a III-a din anexa nr. III.1 şi persoana sau departamentul care emite declaraţiile de finalizare a masurilor, asa cum sunt prevăzute în apendicele C din anexa nr. III.4;
    (d) oficiali mandataţi ai instituţiilor naţionale de audit şi ai Comunităţii.
    Ei pot solicita să le fie furnizate extrase sau copii ale documentelor ori înregistrărilor contabile la care se face referire în paragraful 4.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Fondul Naţional va tine un registru al sumelor recuperabile din plăţile deja făcute în cadrul asistenţei ISPA şi se va asigura ca sumele să fie recuperate fara nici o intarziere nejustificata. După recuperare, acesta va replati sumele recuperate care fuseseră plătite neregulamentar, impreuna cu dobanda primita în contul plăţii întârziate, prin deducerea sumelor respective din următoarea declaraţie de cheltuiala şi cerere de plată către Comisie în legatură cu măsura respectivă. Dacă aceasta este insuficientă, Comisia poate solicita ca sumele în exces să îi fie înapoiate.
    Fondul Naţional va transmite Comisiei anual, în anexa la cel de-al patrulea raport trimestrial asupra recuperărilor realizate conform anexei nr. III.5, o declaraţie asupra sumelor ce vor fi recuperate din măsura ISPA la acea data, clasificate pe an al iniţierii procedurilor de recuperare.

    SECŢIUNEA a 8-a
    Certificarea cheltuielilor

    1. Certificatele şi declaraţia cheltuielilor intermediare şi finale la care se face referire la aliniatul 5 de la paragraful (6), precum şi la paragraful (8), ambele din secţiunea a III-a din anexa nr. III.1, vor fi emise în forma stabilită în anexa nr. III.4.B de către Responsabilul Naţional cu Autorizarea Finanţării, care este independent din punct de vedere funcţional de orice serviciu care aproba solicitările.
    2. Înainte de certificarea unei declaraţii de cheltuieli, Responsabilul Naţional cu Autorizarea Finanţării se va convinge ca următoarele condiţii sunt îndeplinite:
    (a) Coordonatorul Naţional ISPA, agenţiile de implementare, organele delegate şi beneficiarii finali au îndeplinit cerinţele de la paragraful (3) şi (6) din secţiunea a III-a şi cele de la secţiunea a VII-a din anexei nr. III.1 şi au respectat termenii memorandumului de finanţare;
    (b) Declaraţia de cheltuieli include numai cheltuielile:
    (i) Care au fost efectiv făcute în cadrul perioadei de eligibilitate stabilite în memorandumul de finanţare prin care se acorda asistenţa şi care pot fi justificate prin facturi sau documente contabile cu valoare probativa echivalenta;
    (ii) Legate de lucrările care nu fuseseră încheiate la data când aplicaţia pentru asistenţa a fost depusa;
    (iii) Care sunt justificate prin progresele sau încheierea măsurii, în conformitate cu termenii memorandumului de finanţare prin care se acorda asistenţa şi cu obiectivele atribuite măsurii.
    3. Pentru ca suficienta sistemelor de control şi a pistelor de audit să poată fi luata întotdeauna în considerare înainte ca o declaraţie de cheltuieli să fie prezentata Comisiei, statul beneficiar se va asigura ca Fondul Naţional este la curent cu procedurile urmate de Coordonatorul Naţional ISPA, agenţiile de implementare şi organismele delegate, pentru:
    (a) A verifica autenticitatea cheltuielilor reclamate şi executarea măsurii în conformitate cu termenii memorandumului de finanţare şi obiectivele atribuite măsurii;
    (b) A asigura conformitatea cu regulile aplicabile; şi
    (c) A menţine pista de audit.

    SECŢIUNEA a 9-a
    Verificarea selectiva

    1. Statul beneficiar va organiza verificările asupra masurilor pe o baza selectiva adecvata, în special cu scopul:
    (a) De a verifica eficienta sistemelor de management şi control existente;
    (b) De a verifica în mod selectiv, pe baza unei analize de risc, declaraţiile de cheltuieli făcute la diverse nivele implicate.
    2. Verificările efectuate pe perioada derulării asistenţei ISPA vor acoperi cel putin 15% din totalul cheltuielilor eligibile realizate în cadrul măsurii aprobate în timpul acelei perioade. Acest procentaj poate fi redus proporţional cu cheltuielile realizate înainte de 1 ianuarie 2003. Verificările se vor baza pe un eşantion reprezentativ de tranzacţii, ţinând cont de cerinţele paragrafului 3.
    Statul beneficiar va încerca să extinda implementarea verificărilor chiar dincolo de perioada respectiva. Se va asigura o separare adecvata a sarcinilor între asemenea verificări şi procedurile de implementare sau plata privind masurile.
    3. Selectarea eşantionului de tranzacţii ce vor fi verificate va tine cont de:
    (a) Necesitatea de a verifica un ansamblu adecvat de masuri, din punct de vedere al tipului şi dimensiunii;
    (b) Orice factor de risc identificat cu ocazia verificărilor naţionale sau comunitare;
    (c) Necesitatea de a asigura ca diferitele tipuri de organe implicate în managementul şi implementarea masurilor şi cele doua sectoare de activitate (transport şi mediu) sunt verificate în mod corespunzător.

    SECŢIUNEA a 10-a
    În cadrul controalelor statul beneficiar va încerca să verifice următoarele:
    (a) aplicarea practica şi eficienta sistemelor de management şi control;
    (b) executarea măsurii în conformitate cu memorandumul de finanţare prin care s-a acordat asistenţa şi cu obiectivele stabilite pentru măsura;
    (c) pentru un numar adecvat de înregistrări contabile, conformitatea acelor înregistrări cu documentele justificative deţinute de agenţiile de implementare, organismele delegate şi beneficiarii finali;
    (d) prezenta unei piste de audit corespunzătoare;
    (e) pentru un numar adecvat de tipuri de cheltuieli, ca natura şi calendarul cheltuielilor relevante sunt în conformitate cu prevederile comunitare şi corespund specificaţiilor aprobate ale măsurii şi lucrărilor executate în realitate;
    (f) cofinanţarea naţională corespunzătoare a fost intr-adevăr disponibilizata;
    (g) ca masurile cofinanţate au fost implementate în conformitate cu regulile şi politicile Comunităţii, conform articolului 5 din memorandumul de finanţare.

    SECŢIUNEA a 11-a
    Verificările vor stabili dacă problemele întâmpinate au un caracter sistemic, ridicând un risc pentru alte masuri sau toate masurile operate de către aceleaşi agenţii de implementare ori în statul beneficiar respectiv. De asemenea, vor identifica cauzele unor asemenea situaţii, orice examinare suplimentara considerata necesara, masurile de corecţie şi acţiunile preventive necesare.

    SECŢIUNEA a 12-a
    Fiecare stat beneficiar şi Comisia se vor consulta cel putin o data pe an în vederea coordonării programelor lor de control, astfel incat să se maximizeze efectul util al resurselor alocate controalelor la nivel naţional şi comunitar. Aceste consultări vor aborda tehnicile de analiza a riscului ce trebuie aplicate şi vor tine cont de controalele recente, rapoartele şi comunicările autorităţilor naţionale, ale Comisiei şi Curţii Europene de Conturi.

    SECŢIUNEA a 13-a
    În conformitate cu secţiunea a 12-a, statul beneficiar va informa Comisia pana la data de 30 iunie a fiecărui an, şi pentru prima data pana la data de 30 iunie 2002, asupra aplicării secţiunilor 9-11 ale acestei anexe pentru anul calendaristic precedent şi, în plus, va furniza orice completare sau actualizare necesara a descrierii sistemelor de management şi control, comunicate conform paragrafului (1) din secţiunea a 5-a.

    SECŢIUNEA a 14-a
    Declaraţia de finalizare a proiectelor

    Persoana sau departamentul desemnat pentru a emite declaraţii de finalizare a masurilor, conform apendicelui C din anexa nr. III.4. va avea o funcţie independenta de Coordonatorul Naţional ISPA, Responsabilul Naţional cu Autorizarea Finanţării, Fondul Naţional, agenţiile de implementare, organismele delegate şi beneficiarii finali.
    Acesta va conduce examinarea în conformitate cu standardele de auditare internaţional acceptate. I se vor furniza de către Coordonatorul Naţional ISPA, Responsabilul Naţional cu Autorizarea Finanţării, Fondul Naţional, agenţiile de implementare, organismele delegate şi beneficiarii finali toate informaţiile solicitate şi va avea acces la înregistrările şi documentele justificative necesare pentru elaborarea declaraţiei.

    SECŢIUNEA a 15-a
    Declaraţiile vor fi fundamentate pe o examinare a sistemelor de management şi control, pe rezultatele verificărilor deja făcute şi, unde este necesar, pe o verificare selectiva suplimentara a tranzacţiilor şi a raportului final elaborat conform secţiunii a V-a din anexa nr. III.1. Persoana sau departamentul ce emite declaraţia va face toate investigaţiile necesare pentru a obţine o asigurare rezonabila ca declaraţia certificata a cheltuielilor este corecta, ca tranzacţiile sunt legale şi reale şi ca măsura a fost realizata în conformitate cu termenii memorandumului de finanţare şi cu obiectivele atribuite măsurii.
    Declaraţiile vor fi elaborate pe baza modelului indicativ din apendicele C din anexa nr. III.4. şi vor fi însoţite de un raport care va include toate informaţiile relevante pentru justificarea declaraţiei, inclusiv un rezumat al rezultatelor tuturor verificărilor realizate de organismele naţionale şi comunitare, la care declarantul a avut acces.

    SECŢIUNEA a 16-a
    Dacă prezenta unor lipsuri majore în ceea ce priveşte managementul şi controlul, sau frecventa ridicata a iregularităţilor descoperite, ori unele îndoieli privind implementarea adecvata a măsurii nu permit o asigurare generala pozitiva în ceea ce priveşte validitatea cererii finale de plata şi a certificatului final de cheltuieli, declaraţia se va referi la aceste circumstanţe şi va estima amploarea problemei şi impactul financiar al acesteia. Intr-un asemenea caz, Comisia poate cere verificarea suplimentara în vederea identificării şi corectării iregularităţilor intr-un interval specificat de timp.

    SECŢIUNEA a 17-a
    Informaţiile contabile ce trebuie deţinute şi comunicate Comisiei la cerere

    1. Înregistrările contabile asupra masurilor la care se face referire în apendicele A din anexa nr. III.4. vor trebui ţinute, pe cât este posibil, în format electronic. Asemenea înregistrări vor fi puse la dispoziţia Comisiei la cerere în scopul verificării documentelor şi pe teren, fara a aduce prejudicii cererii de a furniza rapoarte de progres conform secţiunii a VIII-a din anexa nr. III.1.
    2. La cererea scrisa a Comisiei, statul beneficiar va transmite acesteia înregistrările la care se face referire în paragraful 1, intr-un interval de 10 zile lucrătoare de la primirea cererii. O perioada diferita poate fi agreata între Comisie şi statul beneficiar, în special în cazul în care înregistrările nu sunt disponibile în format electronic.
    3. Comisia se va asigura ca informaţiile înaintate de statul beneficiar sau colectate în cursul verificărilor pe teren raman confidenţiale şi în siguranta.
    4. Cu respectarea legilor naţionale, oficialii Comisiei vor avea acces la toate documentele pregătite în vederea sau în cursul controalelor desfăşurate conform acestei anexe, precum şi la datele deţinute, inclusiv cele din sistemele computerizate.

    SECŢIUNEA a 18-a
    Corecţii financiare

    1. Dacă, după finalizarea verificărilor necesare, Comisia ajunge la concluzia:
    (a) ca implementarea unei masuri nu justifica o parte sau intreaga asistenţa acordata, inclusiv neîndeplinirea uneia din condiţiile din memorandumul de finanţare prin care se acorda asistenţa şi, în special, orice schimbare semnificativa afectând natura sau condiţiile de implementare a măsurii pentru care aprobarea Comisiei nu a fost ceruta, sau
    (b) ca exista o iregularitate cu privire la asistenţa ISPA şi ca statul beneficiar nu a luat masurile corective necesare,
    Comisia va suspenda asistenţa în ceea ce priveşte măsura respectiva şi declarând motivele, solicita statului beneficiar să expuna comentariile sale, intr-o perioada specificata de timp.
    Dacă statul beneficiar obiecteaza în ceea ce priveşte observaţiile făcute de Comisie, statul beneficiar va fi invitat la o audiere de către Comisie, în care ambele părţi vor face eforturi pentru a ajunge la un acord în privinta observaţiilor şi concluziilor finale rezultate.
    2. La sfârşitul perioadei stabilite de către Comisie, aceasta, cu respectarea procedurilor existente şi dacă nu se ajunge la un acord în termen de trei luni, luând în consideraţie orice comentariu făcut de statul beneficiar, va decide:
    (a) să reduca plata în avans la care se face referire la paragraful (2) din secţiunea a III-a din anexa nr. III.1, sau
    (b) să opereze corecţiile financiare cerute. Aceasta va însemna anularea întregii sau unei părţi din asistenţa acordata pentru măsura.
    Aceste decizii vor respecta principiul proporţionalităţii. Comisia, atunci când decide asupra sumei ce face obiectul corecţiei, va tine cont de tipul iregularităţii sau schimbării şi de amploarea impactului financiar potenţial a oricărei deficiente a sistemelor de management şi control. Orice reducere sau anulare va duce la recuperarea sumelor plătite.
    3. Orice suma primita nejustificat şi care trebuie recuperata va fi plătită Comisiei. Dobanda datorata întârzierii rambursării va fi calculată în conformitate cu regulile stabilite în secţiunea a 21-a.

    SECŢIUNEA a 19-a
    1. Totalul corecţiilor financiare efectuate de Comisie în conformitate cu prevederile paragrafului (2) din secţiunea a 18-a pentru iregularităţi individuale sau sistemice vor fi evaluate oriunde este posibil şi practic pe baza dosarelor individuale şi vor fi egale cu totalul cheltuielilor atribuite greşit fondurilor ISPA, ţinându-se cont de principiul proporţionalităţii.
    2. Cand nu este posibil sau practic să se cuantifice totalul exact al cheltuielilor incorecte, sau când ar fi disproporţionat să se anuleze în întregime cheltuielile respective şi Comisia îşi bazează corecţiile financiare pe o extrapolare sau o rata fixa, va proceda după cum urmează:
    (a) în cazul extrapolării, va folosi un eşantion reprezentativ de tranzacţii asemănătoare;
    (b) în cazul ratei fixe, va evalua importanta încălcării regulilor, amploarea şi implicaţiile financiare ale oricăror deficiente a sistemului de management şi control care au condus la iregularitatea stabilită.
    3. Acolo unde Comisia îşi fundamentează poziţia pe datele stabilite de auditori, altii decat cei ai propriilor servicii, aceasta îşi va elabora propriile concluzii privind consecinţele financiare, după examinarea masurilor luate de statul beneficiar respectiv, conform secţiunii a VII-a din anexa nr. III.1, paragrafelor (1) şi (2) din secţiunea a 18-a ale acestei anexe, a rapoartelor transmise conform anexei nr. III.5 şi a răspunsurilor statului beneficiar.

    SECŢIUNEA a 20-a
    1. Perioada de timp în care statul beneficiar respectiv poate răspunde la o cerere conform paragrafului (1) din secţiunea a 18-a, poate înainta comentariile sale şi, unde este cazul, poate face corecţii, va fi de doua luni, cu exceptia cazurilor pe deplin justificate în care o perioada mai lunga poate fi agreata de Comisie.
    2. Acolo unde Comisia propune corecţii financiare pe baza extrapolării sau a unei rate fixe, statului beneficiar i se va oferi oportunitatea de a demonstra, prin intermediul unei examinări a dosarelor respective, ca amploarea reala a iregularităţilor a fost mai mica decat aceea evaluata de Comisie. În acord cu Comisia, statul beneficiar poate limita aria examinării la o proporţie adecvata sau un eşantion de dosare.
    Cu exceptia cazurilor pe deplin justificate, timpul alocat pentru aceasta examinare nu va depăşi o perioada suplimentara de doua luni, după cele doua luni la care se face referire în paragraful 1. Rezultatele unei asemenea examinări vor fi analizate în maniera specificata în al doilea aliniat din paragraful (1) din secţiunea a 18-a.
    Comisia va lua în consideraţie orice dovada inaintata de statul beneficiar în perioada de timp stabilită.
    3. Oricând statul beneficiar obiecteaza fata de observaţiile făcute de Comisie şi are loc o audiere conform aliniatului al doilea din paragraful (1) din secţiunea a 18-a, Comisia va putea formula o decizie intr-o perioada de trei luni de la data audierii.

    SECŢIUNEA a 21-a
    1. Orice rambursare ce trebuie facuta către Comisie, conform paragrafului (3) din secţiunea a 18-a, va fi efectuata înaintea datei indicate în cererea transmisa Responsabilului Naţional cu Autorizarea Finanţării. Aceasta data va fi ultima zi a celei de-a doua luni de la data transmiterii cererii de rambursare.
    2. Orice intarziere în efectuarea rambursării va da naştere la dobanda datorita întârzierii de plata, începând cu data la care se face referire în paragraful 1 şi sfârşind cu data plăţii efective. Rata dobânzii va fi cu 1,5% mai mare decat rata aplicata de Banca Centrala Europeană în operaţiile sale de refinanţare în prima zi lucrătoare a lunii în care data respectiva cade.
    3. O corecţie financiara conform paragrafului (2) din secţiunea a 18-a nu va aduce prejudicii obligaţiei statului beneficiar de a urmări recuperarea conform secţiunii a VII-a din anexa nr. III.1.
    4. Atunci când trebuie recuperate sume ca urmare a corecţiilor financiare, serviciul sau organismul competent va iniţia procedurile de recuperare şi va notifica aceasta Coordonatorului Naţional ISPA, Fondului Naţional şi agenţiilor de implementare.

    SECŢIUNEA a 22-a
    Nimic din aceasta anexa nu va impiedica statul beneficiar să aplice reguli mai stricte decat cele stabilite aici.


    ANEXA III.4.a

         Descrierea indicativa a cerinţelor referitoare la informaţiile
                necesare pentru o pista de audit corespunzătoare

    O pista de audit corespunzătoare, descrisă în paragraful (2) din secţiunea a 6-a, este indeplinita, pentru o măsura data, inclusiv proiecte individuale în cadrul grupurilor de proiecte, atunci cand:
    1. Evidentele contabile ţinute la nivelul de management corespunzător furnizează informaţii detaliate despre cheltuielile efectiv făcute în cadrul măsurii cofinanţate de către agenţia de implementare, inclusiv atunci când aceasta din urma nu este destinatarul final al finanţării, organismele şi firmele implicate în implementarea măsurii, fie ca sunt concesionari, delegaţi sau alt tip. Înregistrările contabile arata data în care au fost create, valoarea fiecărui articol de cheltuiala, natura documentelor justificative şi data şi metoda de plata. Documentarul justificativ necesar (de exemplu facturile) sunt ataşate.
    2. În cazul cheltuielilor legate doar parţial de măsura cofinanţata, este demonstrata corectitudinea cheltuielilor între măsura cofinanţata şi restul operaţiunilor. Aceeaşi regula se aplica tipurilor de cheltuieli care sunt considerate eligibile numai în cadrul unor anumite limite sau în raport cu alte costuri.
    3. Specificaţiile tehnice şi planul de finanţare al măsurii, rapoartele de progres, documentele privind licitaţiile şi procedurile de contractare, şi rapoartele inspecţiilor asupra executării măsurii în conformitate cu secţiunea a 4-a, sunt păstrate la nivelul de management adecvat.
    4. Pentru declararea cheltuielilor reale făcute în cadrul măsurii către Fondul Naţional, informaţiile menţionate în paragraful 1 sunt introduse intr-o declaraţie de cheltuieli detaliata pe categorii. Declaraţiile detaliate ale cheltuielilor constituie documente justificative pentru înregistrările contabile ale Fondului Naţional şi reprezinta baza pentru pregătirea declaraţiilor de cheltuieli către Comisie.
    5. În cazul în care exista unul sau mai multe organisme delegate la un nivel intermediar între agenţia de implementare sau organismele sau firmele implicate în implementarea măsurii şi Fondul Naţional, fiecare organism delegat solicita declaraţii detaliate de cheltuieli, pentru aria sa de responsabilitate, de la organismul de la nivelul inferior, ca documente justificative pentru propriile înregistrări contabile, din care transmite cel putin un rezumat al cheltuielilor făcute în cadrul măsurii către organismul de la nivelul superior.
    6. În cazul transferurilor computerizate de date, toate autorităţile şi organismele implicate vor obţine suficiente informaţii de la nivelul inferior pentru a îşi justifica propriile înregistrări contabile şi sumele raportate la nivel superior, asigurând în acest fel o pista de audit corespunzătoare a rezumatelor sumelor raportate Comisiei pentru fiecare cheltuiala şi pentru documentele justificative la nivelul agenţiei de implementare şi ale celorlalte organisme şi firme implicate în implementarea măsurii.


    ANEXA III.4.b

            CERTIFICAT INTERMEDIAR/FINAL ŞI DECLARAŢIE DE CHELTUIELI
                               ŞI CERERE DE PLATĂ

                               COMISIA EUROPEANĂ
                                      ISPA


            Certificat intermediar/final şi declaraţie de cheltuieli
                               şi cerere de plata
      (De transmis la Unitatea ........... a Directoratului General pentru
            Politici Regionale prin intermediul canalelor oficiale)


  Denumirea măsurii:
  .............................................................................
  Memorandum de finanţare nr. ........... din .................................
  Referinta Comisiei (CCI Nr.) ................................................

                                   CERTIFICAT

  Subsemnatul ............................................, reprezentând Fondul
  Naţional desemnat de*5) ....................., certific ca toate cheltuielile
  eligibile incluse în declaraţia atasata, reprezentând contribuţii prin
  intermediul asistenţei ISPA şi ale finanţării naţionale, au fost plătite in
  conformitate cu progresele măsurii
           ┌──┬──┬─────┐ ┌───────────────┬────┐
  după*6): │ │ │20 │ în valoare de: │ │euro│
           └──┴──┴─────┘ └───────────────┴────┘
            zz ll aaaa (Suma exacta pana la
                                                              doua zecimale)

  Declaraţia de cheltuieli atasata, detaliata pe categorii de cheltuieli, şi pe
  măsura în cazul unui grup de proiecte, acoperă cheltuieli pana la

  ┌──┬──┬─────┐
  │ │ │20 │ (zz/ll/aaaa)
  └──┴──┴─────┘
  şi este parte integrala a acestui certificat, la fel ca raportul însoţitor
  asupra progreselor măsurii comparat cu planurile/raportul final.
  De asemenea, certific ca măsura face progrese satisfăcătoare în vederea
  finalizării ei/a fost incheiata în conformitate cu obiectivele şi ca
  informaţiile date în raportul de progres/raportul final sunt corecte.
  Certific, în plus, ca măsura este în curs de implementare/a fost implementată
  în conformitate cu termenii memorandumului de finanţare, în special în ceea
  ce priveşte:
  (1) Conformitatea cu reglementările privind protecţia mediului,
  transporturile (inclusiv reţelele trans-europene), concurenta, şi acordarea
  contractelor publice (Ghidul practic pentru PHARE, ISPA şi SAPARD);
  (2) Aplicarea procedurilor de management şi control pentru măsura, în special
  pentru verificarea realităţii cheltuielilor reclamate şi execuţia adecvata a
  măsurii în conformitate cu secţiunea a 4-a şi prevenirea, descoperirea şi
  corectarea iregularităţilor, urmărirea fraudelor şi recuperarea sumelor
  plătite nejustificat (anexa nr. III.5).
  În conformitate cu secţiunea a XII-a a anexei nr. III.1, documentele
  justificative sunt şi vor continua să fie disponibile pentru o perioada de
  minimum 5 ani de la plata finala de către Comisie.
  Certific ca:
  (1) Declaraţia de cheltuieli este corecta şi reiese din sistemele contabile
  bazate pe documente justificative verificabile;
  (2) Declaraţia de cheltuieli şi cererea de plata iau în considerare orice
  recuperare facuta şi dobanda primita pentru acestea;
  (3) Detaliile privind tranzacţiile realizate sunt înregistrate, acolo unde
  este posibil, pe format electronic şi sunt disponibile la cererea
  departamentelor responsabile ale Comisiei.
        ┌──┬──┬─────┐
  Data │ │ │20 │ (zz/ll/aaaa)
        └──┴──┴─────┘

                              Numele cu majuscule,
                  stampila şi semnatura autorităţii competente

  Declaraţie de cheltuieli efectuate în cadrul măsurii*7)
  Document nr. (CCI cod)
  Denumirea măsurii
  Data



┌──────────────┬─────────────┬────────────┬───────────────┬───────────────────┬───────────────┐
│ │ Total │Cheltuielile│ Total │Cheltuielile făcute│ Cheltuieli │
│ Categoria de │ cheltuieli │certificate │ cheltuieli │la aceasta data, ca│ estimative │
│ cheltuieli │ făcute la │in prezenta │ planificate │procent din bugetul│necesare pentru│
│ │ data (intre │ declaraţie │(buget iniţial)│ iniţial (%) │ încheierea │
│ │..*8) şi ...)│ │ │ │ măsurii │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│1. Planificare│ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│2. Studii de │ │ │ │ │ │
│fezabilitate, │ │ │ │ │ │
│proiectare │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│3. Pregătirea │ │ │ │ │ │
│şantierului │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│4. Clădiri şi │ │ │ │ │ │
│construcţie │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│5. Echipament │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│6. Asistenţa │ │ │ │ │ │
│tehnica, │ │ │ │ │ │
│pregătirea │ │ │ │ │ │
│documentelor │ │ │ │ │ │
│de licitaţie │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│7. Altele │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│ TOTAL │ │ │ │ │ │
└──────────────┴─────────────┴────────────┴───────────────┴───────────────────┴───────────────┘

  Anexa la declaraţia de cheltuieli: recuperări efectuate de la ultima declaraţie de
  cheltuieli certificata şi incluse în prezenta declaraţie de cheltuieli
┌─────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────┐
│Suma ordonata a fi recuperata │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│Debitor │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│Data de emitere a ordinului de recuperare │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│Autoritatea care a emis ordinul de recuperare│ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│Data recuperării │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│Suma recuperata │ │
└─────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────┘

                          APLICAŢIE PENTRU PLATA INTERMEDIARA/FINALA

  Denumirea măsurii: ..........................................................................
  Referinta Comisiei (CCI Nr.) ................................................................
  Ca urmare a prevederilor secţiunii a III-a (1) din anexa nr. III.1, subsemnatul (numele cu
  majuscule, stampila, poziţia şi semnatura autorităţii competente), solicit plata sumei de
................... euro ca plata intermediara/finala*9).

  Aceasta aplicaţie îndeplineşte condiţiile de admisibilitate deoarece:
  Stergeti dacă este cazul
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┐
│(a) Raportul asupra progreselor măsurii în ceea ce priveşte indicatorii │- Este inclus │
│ fizici şi financiari şi care demonstrează conformitatea sa cu decizia │ │
│ de acordare a asistenţei, incluzând condiţiile specifice stabilite │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│(b) Ultimul raport de progres/raportul final asupra implementării │- A fost transmis │
│ solicitat conform secţiunilor a V-a şi a X-a ale anexei nr. III.1, │- Este inclus │
│ inclusiv în cel de-al doilea caz detalii privind conformitatea cu │ │
│ Ghidul Practic pentru PHARE, ISPA şi SAPARD │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│(c) Observaţii şi recomandări făcute de autorităţile de audit naţionale │- S-a acţionat │
│ şi/sau comunitare, în special corectarea iregularităţilor bănuite sau │conform │
│ dovedite │- Nu s-au făcut │
│ │observaţii sau │
│ │recomandări │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│(d) Principalele probleme de ordin tehnic, financiar şi juridic apărute şi│- Sunt indicate │
│ masuri pentru corectarea lor │- Nici una │
│ │observata │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│(e) Analiza oricărei abateri de la planul financiar iniţial │- A fost │
│ │transmisa │
│ │- Este inclusa │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│(f) Masuri de publicitate luate în legatură cu măsura │- Sunt indicate │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│(g) Nici una din cheltuielile certificate nu a fost suspendata conform │ │
│ secţiunii a VIII-a (3) a anexei nr. III.1 │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────┘
  Plata trebuie facuta catre:
┌─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│Beneficiarul: │ │
├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Banca: │ │
├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Cont nr. │ │
├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Titularul contului │ │
│(dacă este diferit de beneficiar)│ │
└─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘
        ┌──┬──┬─────┐
  Data │ │ │20 │ (zz/ll/aaaa)
        └──┴──┴─────┘

                    Nume cu majuscule, stampila, poziţia şi
                        semnatura autorităţii competente

──────────
    *5) Indicaţi instrumentul administrativ de desemnare în conformitate cu Secţiunea III (8) şi (9) din Anexa III.1, cu referinţe adecvate şi data.
    *6) Data de începere a eligibilităţii cheltuielilor conform Memorandumului de Finanţare.
    *7) Pentru decizii asupra unor grupuri de proiecte, cheltuielile trebuie împărţite pe proiecte, cu exceptia cazurilor când cheltuielile sunt comune grupului, cum este cazul asistenţei tehnice şi publicităţii.
    *8) Data de începere a eligibilităţii cheltuielilor (semnarea Memorandumului de Finanţare de catre Comisie).
    *9) ştergeti dacă este cazul.
──────────


    ANEXA III.4.c

           MODEL INDICATIV AL DECLARAŢIEI LA FINALIZAREA MĂSURII*10)
                               (Secţiunea a 14-a)

    Catre Comisia Europeană, Directoratul General pentru Politica Regionala

    INTRODUCERE
    1. Subsemnatul, ............... (se specifica numele, funcţia şi serviciul), am examinat declaraţia finala de plata pentru ............. (numele şi numărul de referinta CCI a măsurii finanţate prin ISPA) şi cererea către Comisie pentru plata finala a sumelor provenite din ajutorul Comunităţii.

    SCOPUL CONTROLULUI
    2. Am condus examinarea în conformitate cu prevederile secţiunilor a 14-a, a 15-a şi a 16-a ale anexei nr. III.4. Am planificat şi executat examinarea în vederea obţinerii unei asigurări rezonabile ca declaraţia finala de cheltuieli şi solicitarea de plata a sumelor provenite din ajutorul comunităţii şi raportul final nu conţin declaraţii false, în special în ce priveşte executarea măsurii*11) în conformitate cu termenii şi condiţiile deciziei şi obiectivele atribuite acesteia. Procedura urmata şi informaţiile folosite la examinare, inclusiv concluziile verificărilor efectuate în anii precedenţi, se găsesc în rezumat în raportul ataşat.
──────────
    *10) În cazul grupurilor de proiecte care sunt subiect al unei singure decizii, declaraţia acoperă grupul de proiecte.
    *11) Inclusiv proiectele individuale dintr-un grup de proiecte.
──────────

    OBSERVAŢII
    3. Scopul examinării de control a fost îngrădit de următoarele:
    (a)
    (b)
    (c) etc.
    (Indicaţi orice obstacol cu care v-ati confruntat în timpul examinării, de exemplu probleme sistemice, management defectuos, lipsa unei piste de audit, lipsa documentaţiei justificative, cazurile aflate în proceduri legale etc.; estimaţi suma cheltuielilor afectate de aceste obstacole şi asistenţa Comunitară corespunzătoare acestora).
    4. Examinarea, impreuna cu concluziile altor controale naţionale sau din partea Comunităţii la care am avut acces, au dezvaluit o frecventa mica/ridicata (se va indica corespunzător; dacă este ridicata se va explica) a erorilor/neregulilor. Erorile/neregulile au fost rezolvate satisfăcător de către autorităţile responsabile şi nu par să afecteze suma ajutorului plătibil de către comunitate, cu următoarele excepţii:
    (a)
    (b)
    (c) etc.
    (Indicaţi erorile/neregulile care nu au fost rezolvate corespunzător, şi pentru fiecare caz, posibilul caracter sistemic al acestora şi amploarea problemelor şi mărimea sumelor de ajutor comunitar care par să fie afectate de acestea).

    CONCLUZII
    Fie,
    Dacă nu au existat impedimente la examinare, frecventa erorilor depistate este redusa şi toate problemele au fost rezolvate satisfăcător:
    5.(a) În lumina examinării şi a concluziilor altor verificări naţionale sau comunitare la care am avut acces, opinia mea este ca declaraţia finala de cheltuieli şi raportul final prezinta corect, în toate aspectele materiale, cheltuielile făcute şi lucrările realizate, în concordanta cu prevederile memorandumului de finanţare privind măsura şi obiectivele sale, şi ca solicitarea facuta Comisiei pentru plata finala a asistenţei comunitare pare să fie valida.
    Sau
    Dacă au fost întâmpinate unele dificultăţi în timpul examinării, dar frecventa erorilor nu este ridicata, sau dacă exista probleme care nu au fost rezolvate satisfăcător:
    5.(b) Cu exceptia problemelor la care s-a făcut referire la punctul 3 de mai sus (şi) a erorilor/neregulilor la care s-a făcut referire la punctul 4, care par a nu fi fost rezolvate satisfăcător, opinia mea, bazata pe examinarea şi pe concluziile altor verificări naţionale sau din partea Comunităţii la care am avut acces, este ca declaraţia finala de cheltuieli şi raportul final prezinta corect, în toate aspectele materiale, cheltuielile făcute şi lucrările realizate în concordanta cu prevederile memorandumului de finanţare privind măsura şi obiectivele sale, şi solicitarea facuta Comisiei pentru plata finala a asistenţei din partea comunităţii pare să fie valida.
    Sau
    Dacă obstacole majore au fost întâmpinate în timpul examinării sau frecventa erorilor depistate este ridicata, chiar dacă erorile/neregulile au fost rezolvate satisfăcător:
    5(c) Datorita problemelor la care am făcut referire la punctul 3 (şi) data fiind frecventa ridicata a erorilor arătate la punctul 4, nu sunt în poziţia de a exprima o opinie asupra declaraţiei finale de cheltuieli, raportului final şi a solicitării facuta Comisiei pentru plata finala a asistenţei din partea comunităţii.

         Data, semnatura



    ANEXA III.5

                                     Acord
           cu privire la iregularităţi, recuperarea sumelor încasate
                    eronat prin ISPA şi verificări pe teren

    SECŢIUNEA 1
    Aceasta înţelegere nu trebuie să afecteze aplicarea în ţara beneficiara a regulilor referitoare la procedurile penale sau cooperarea judiciara între tarile beneficiare sau între Comisie şi tarile beneficiare cu privire la problemele penale.

    SECŢIUNEA a 2-a
    (1) Tarile beneficiare trebuie să comunice Comisiei în 3 luni de la data intrarii în vigoare a memorandumului de finanţare:
    - prevederile stabilite de lege, reglementările sau acţiunile administrative pentru aplicanţii masurilor asistate prin ISPA;
    - lista autorităţilor şi organismelor responsabile cu aplicarea măsurii, principalele prevederi referitoare la rolul şi funcţionarea acestor autorităţi şi organisme şi la procedurile pentru aplicarea cărora sunt responsabile.
    (2) Tarile beneficiare trebuie să comunice imediat Comisiei orice amendamente la informaţiile furnizate prin îndeplinirea paragrafului 1.
    (3) Comisia trebuie să studieze comunicările făcute de către tarile beneficiare şi trebuie să le informeze asupra concluziilor pe care intentioneaza să le traga din acest moment. Trebuie să ramana în contact cu acestea cât este necesar pentru îndeplinirea prevederilor acestei secţiuni.

    SECŢIUNEA a 3-a
    "Iregularitate" trebuie să semnifice orice încălcare a unei prevederi a memorandumului de finanţare, sau a unui act normativ naţional relevant, rezultând dintr-un act sau omisiune a unui operator economic, care are, sau ar avea, ca rezultat prejudicierea bugetului general al comunităţilor datorita unei cheltuieli nejustificate.

    SECŢIUNEA a 4-a
    (1) În timpul celor 2 luni după sfârşitul fiecărui trimestru, tarile beneficiare trebuie să raporteze Comisiei, Oficiului European anti-frauda, orice nereguli care au fost subiectul iniţierii unor investigatii administrative sau judiciare.
    Pentru aceasta trebuie, pe cât posibil, să dea detalii privind:
    - detalii privind măsura asistata prin ISPA;
    - prevederile care au fost încălcate, natura şi suma cheltuielilor; în cazurile în care nu s-a efectuat nici o plata, sumele care ar fi fost greşit plătite dacă nu s-ar fi descoperit iregularitate, cu exceptia cazurilor când eroarea sau neglijenta este descoperita înaintea plăţii şi nu conduce la pedepse administrative sau judiciare;
    - suma totala şi distribuţia acesteia între diferitele surse de finanţare;
    - perioada în care, sau momentul în care, neregula a fost comisa;
    - practicile folosite pentru comiterea neregulii;
    - felul în care a fost descoperita neregula;
    - autorităţile naţionale sau organismele care au întocmit raportul oficial cu privire la nereguli;
    - consecinţele financiare, suspendarea, dacă este cazul, a platilor şi posibilităţile de recuperare;
    - data şi sursa primei informaţii care a dus la suspiciunea ca se comite o neregula, data la care a fost întocmit raportul oficial privind neregula, şi unde este cazul, ţara beneficiara şi tarile terţe implicate;
    - identitatea persoanelor fizice sau juridice implicate, exceptând cazurile în care asemenea informaţii nu au relevanta în combaterea neregulilor din cauza caracterului iregularităţii în cauza.
    (2) Unde unele din informaţiile menţionate la paragraful 1, şi în particular cele care privesc practicile folosite în comiterea iregularităţilor şi maniera în care acestea au fost descoperite nu sunt disponibile, tarile beneficiare trebuie, pe cât posibil, să furnizeze informaţiile lipsa când inainteaza Comisiei următoarele rapoarte trimestriale privind iregularităţile.
    (3) Dacă reglementările naţionale prevăd confidenţialitatea investigaţiilor, comunicarea informaţiilor trebuie să fie subiectul unei autorizări din partea unei instanţe judecătoreşti competente.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Fiecare ţara beneficiara trebuie să raporteze Comisiei şi, unde este necesar, statelor membre implicate, orice nereguli descoperite sau presupuse a fi existat, atunci când exista teama ca:
    - Acestea pot avea foarte rapid repercusiuni în afara teritoriului sau şi/sau
    - Arata ca s-a procedat la un nou caz de mal-praxix

    SECŢIUNEA a 6-a
    În timpul celor 2 luni după sfârşitul fiecărui trimestru, tarile beneficiare trebuie să informeze Comisia, cu referire la orice alt raport anterior întocmit sub secţiunea a 4-a, despre procedurile instituite ca urmare a iregularităţilor notificate anterior şi a schimbărilor importante care rezulta din aceasta, incluzând:
    - Sumele care au fost sau se aşteaptă a fi recuperate;
    - Masurile interimare luate de ţara beneficiara pentru asigurarea recuperării sumelor plătite greşit;
    - Procedurile judiciare sau administrative instituite în vederea recuperării sumelor greşit plătite şi pentru impunerea sancţiunilor;
    - Motivele în cazul suspendării procedurilor de recuperare; pe cât posibil, Comisia trebuie notificata înainte de luarea deciziei;
    - Orice suspendări a acuzarilor judiciare.
    Tarile beneficiare trebuie să notifice Comisiei asupra deciziilor administrative sau judiciare sau asupra principalelor motive privind suspendarea acestor proceduri.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Dacă nu există iregularităţi de raportat în perioada de referinţă, tarile beneficiare trebuie să informeze Comisia despre acest lucru în aceeaşi limita de timp stabilită la paragraful (1) din secţiunea a 4-a.

    SECŢIUNEA a 8-a
    Atunci când autorităţile competente din ţara beneficiara decid, la cererea expresa a Comisiei, să iniţieze sau să continue procedurile legale în vederea recuperării sumelor greşit plătite, Comisia poate să decidă să ramburseze tarii beneficiare, total sau parţial, costurile legale şi costurile care decurg direct din procedurile legale, la prezentarea probelor documentare, chiar dacă procedurile nu au avut succes.

    SECŢIUNEA a 9-a
    (1) Comisia trebuie să păstreze contacte corespunzătoare cu ţara beneficiara în scopul suplimentarii informaţiilor furnizate despre neregulile la care se face referire în secţiunea a 4-a, la procedurile menţionate în secţiunea a 6-a şi, în particular, la posibilitatea de recuperare.
    (2) Independent de contactele menţionate în paragraful 1, Comisia trebuie să informeze tarile beneficiare atunci când natura neregulii este de asemenea maniera incat sugerează ca practici similare sau identice pot apărea în alte tari beneficiare.
    (3) Comisia trebuie să organizeze pentru reprezentanţii tarilor beneficiare întâlniri de informare la nivelul comunităţii, pentru a examina impreuna cu aceştia informaţiile obţinute conform secţiunilor a 4-a, a 5-a şi a 6-a, şi paragrafului 1 din aceasta secţiune, în special cu privire la invatamintele care trebuie trase în viitor referitoare la iregularităţi, la masurile de prevenire şi la procedurile legale.
    (4) La cererea unei tari beneficiare sau a Comisiei, tarile beneficiare şi Comisia trebuie să se consulte în scopul eliminării oricărei fisuri care prejudiciaza interesele Comisiei, care devine evidenta în timpul îndeplinirii prevederilor în vigoare.

    SECŢIUNEA a 10-a
    Comisia trebuie să informeze cu regularitate tarile beneficiare, în cadrul convenţiei de prevenire a fraudelor, despre ordinul de mărime al fondurilor implicate în neregulile care au fost descoperite şi despre categoriile de iregularităţi, împărţite pe tipuri şi pe sume (valoric).

    SECŢIUNEA a 11-a
    (1) Tarile beneficiare şi Comisia trebuie să ia toate precauţiile necesare pentru a se asigura ca informaţiile pe care le schimba raman confidenţiale.
    (2) Informaţiile la care se face referire în acest acord nu pot fi trimise în special altor persoane decat celor din tarile beneficiare sau din cadrul instituţiilor comunitare care au, conform atribuţiilor lor, acces la acestea, decat dacă tarile beneficiare care le furnizează au specificat în mod expres aceasta.
    (3) Numele persoanelor fizice sau juridice pot fi dezvăluite altor tari beneficiare sau instituţii comunitare numai dacă aceasta este necesar pentru prevenirea sau pedepsirea unei iregularităţi sau pentru a stabili dacă o presupusa iregularitate a avut loc.
    (4) Informaţiile comunicate sau obţinute în orice mod, potrivit acestui acord, vor fi supuse confidenţialităţii profesionale şi vor fi protejate în acelaşi mod în care informaţii similare sunt protejate de legislaţia naţională a tarilor beneficiare care le primesc şi de către prevederile corespondente aplicabile instituţiilor comunităţii.
    În plus, aceste informaţii nu pot fi folosite în alt scop decat cel prevăzut în prezentul acord, decat dacă autorităţile care le-au furnizat şi-au dat acordul expres, şi cu condiţia ca prevederile în vigoare în tarile beneficiare în care se găseşte autoritatea receptoare să nu interzică asemenea comunicare sau folosire.
    (5) Paragrafele de la 1 la 4 nu impiedica folosirea, în orice acţiune legala sau procedura instituita ulterior pentru neconcordantă cu regulile comunităţii în domeniul ajutoarelor de preaderare, a informaţiilor obţinute conform acestui acord. Autoritatea competenta din tarile beneficiare care a furnizat aceste informaţii trebuie informata înainte de o asemenea folosire.
    (6) Când o ţară beneficiară notifică Comisia ca o persoana fizică sau juridică, al carui nume a fost comunicat Comisiei conform prezentului acord, în urma anchetei ulterioare, se dovedeşte a nu fi fost implicata în nici o neregula, Comisia trebuie în continuare să informeze pe toti aceia cărora le-a dezvaluit numele, conform prezentului acord, asupra acelui fapt. Aceste asemenea persoane nu trebuie, după aceea, să mai fie tratate, în virtutea notificărilor anterioare, ca persoane implicate în neregula în cauza.

    SECŢIUNEA a 12-a
    Sumele recuperate trebuie distribuite între tarile beneficiare şi Comunitate în conformitate cu ratele de cofinanţare, proporţional cu cheltuielile deja făcute de acestea.

    SECŢIUNEA a 13-a
    Verificările pe teren şi inspecţiile efectuate pentru protejarea intereselor financiare ale Comunităţii impotriva neregulilor, asa cum sunt definite în secţiunea a 3-a, trebuie pregătite şi conduse de către Comisie în stransa cooperare cu autorităţile competente din tarile beneficiare, care vor fi notificate în timp util despre obiectul şi scopul verificărilor şi inspecţiilor menţionate în aceasta anexa, astfel incat autorităţile să poată acorda tot sprijinul necesar. În acest scop, oficialii tarii beneficiare implicate pot participa la verificările pe teren şi inspecţii.
    În plus, dacă ţara beneficiara implicata doreşte, verificările pe teren şi inspecţiile pot fi efectuate impreuna de către Comisie şi autorităţile competente ale tarii beneficiare.

    SECŢIUNEA a 14-a
    Verificările pe teren şi inspecţiile trebuie efectuate de către Comisie asupra operatorilor economici, respectiv asupra persoanelor fizice sau juridice, sau asupra altor organisme naţionale cărora le este atribuita putere legala, dacă exista motive să se creadă ca au fost comise neregularităţi.
    Pentru a facilita efectuarea de către Comisie a acestor verificări şi inspecţii, operatorilor economici trebuie să le fie solicitat să permită accesul la premisele, terenul, mijloacele de transport sau alte domenii, folosite în scopuri profesionale.
    Cand este strict necesar pentru a stabili unde şi dacă neregulile exista, Comisia poate efectua verificări şi inspecţii la alti operatori economici implicaţi, pentru a avea acces la informaţiile pertinente deţinute de aceştia referitor la faptele care fac subiectul verificărilor pe teren şi inspecţiilor.

    SECŢIUNEA a 15-a
    (1) Verificările pe teren şi inspecţiile trebuie efectuate în baza responsabilităţii şi autorităţii Comisiei de către oficiali sau alti angajaţi ai acesteia, împuterniciţi corespunzător în baza regulamentelor relevante ale Comisiei şi numiţi de aici înainte "inspectorii Comisiei". Persoanele puse la dispoziţia Comisiei de către ţara beneficiara ca experţi naţionali secondanti, pot asista la aceste verificări şi inspecţii.
    Inspectorii Comisiei îşi vor exercita puterea pe baza unei autorizaţii care le atesta identitatea şi poziţia, impreuna cu un document care să indice subiectul şi scopul verificării pe teren şi inspecţiei.
    Conform legii comunitare aplicabile, este necesar ca ei să corespunda regulilor de procedura stabilite de legile tarii beneficiare implicate.
    (2) Sub rezerva înţelegerii cu ţara beneficiara, Comisia poate cere asistenţa oficialilor din tarile beneficiare ca observatori şi poate apela la alte organisme care activează sub responsabilitatea sa, să acorde asistenţa tehnica.
    Comisia trebuie să se asigure ca toti oficialii şi organismele susmenţionate prezinta toate garanţiile cu privire la competenta tehnica, independenta şi respectarea secretului profesional.

    SECŢIUNEA a 16-a
    (1) Inspectorii Comisiei trebuie să aiba acces, în aceleaşi condiţii ca şi inspectorii administraţiei naţionale şi în conformitate cu legislaţia naţională, la toate informaţiile şi documentaţiile despre operaţiile implicate, care sunt necesare pentru desfăşurarea corespunzătoare a inspecţiilor şi verificărilor pe teren. Aceştia se pot folosi de toata baza materială de inspecţie ca şi inspectorii administraţiei naţionale şi în special pot copia documentele relevante.
    Verificările pe teren şi inspecţiile pot privi, în particular:
    - Registre şi documente profesionale cum ar fi facturi, liste de termene şi condiţii, scapari de plata, declaraţii ale materialelor folosite şi ale muncii efectuate, documente bancare păstrate de operatorii economici,
    - Date computerizate;
    - Sisteme şi metode de producţie, ambalare şi expediere;
    - Verificări fizice privind natura şi cantitatea bunurilor sau a operaţiilor finalizate;
    - Prelevarea şi verificarea de mostre;
    - Progresul lucrărilor şi investiţiilor pentru care s-a acordat finanţarea şi utilizarea investiţiilor finalizate;
    - Documente contabile şi bugetare;
    - Implementarea tehnica şi financiara a proiectelor subsidiare.
    (2) Unde este cazul, este în sarcina tarii beneficiare, la cererea Comisiei, să ia toate masurile de precauţie corespunzătoare, în conformitate cu legislaţia naţională, în special pentru protejarea probelor.

    SECŢIUNEA a 17-a
    (1) Informaţiile comunicate sau obţinute în orice fel, conform prevederilor acestei anexe, sunt protejate de secretul profesional, în acelaşi mod în care informaţiile similare sunt protejate de către legislaţia naţională a tarii beneficiare care le primeşte şi de către prevederile corespondente aplicabile instituţiilor Comunitare.
    Asemenea informaţii nu pot fi comunicate altor persoane în afara celor din instituţiile Comunităţii sau din tarile beneficiare a căror funcţie necesita cunoaşterea lor şi nici nu pot fi folosite de către instituţiile Comunităţii în alte scopuri decat cele de asigurare a unei protecţii eficiente a intereselor financiare ale comunităţii în toate tarile beneficiare. Cand o ţara beneficiara intentioneaza să folosească în alte scopuri informaţiile obţinute de oficialii care participa sub autoritatea sa ca observatori la verificările pe teren şi inspecţii trebuie să ceara aprobarea tarii beneficiare de unde informaţia respectiva a fost obtinuta.
    (2) Comisia trebuie să raporteze în cel mai scurt timp posibil, către autorităţile competente ale tarii pe teritoriul căreia au fost efectuate verificările pe teren şi inspecţiile despre orice fapt sau suspiciune legata de o neregula pe care a aflat-o în cursul verificării sau inspecţiei respective. În aceasta situaţie, Comisiei i se cere să informeze autoritatea mai sus-menţionată despre rezultatele unor asemenea verificări şi inspecţii.
    (3) Inspectorii Comisiei trebuie să se asigure ca la întocmirea rapoartelor lor se tine seama de cerinţele procedurale specificate în legislaţia naţională a tarii beneficiare implicate. Documentele materiale şi probatoare specificate în secţiunea a 16-a trebuie anexate la rapoartele menţionate. Rapoartele astfel întocmite pot fi folosite ca probe (admisibile) în procedurile administrative sau juridice ale tarii beneficiare în care folosirea lor se dovedeşte necesara, în acelaşi mod şi în aceleaşi condiţii ca şi rapoartele administrative întocmite de inspectorii administraţiei naţionale. Acestea trebuie să fie subiectul aceloraşi reguli de evaluare ca acelea aplicabile rapoartelor administrative întocmite de inspectorii administraţiei naţionale şi vor avea aceeaşi valoare ca acestea. Cand o inspecţie este desfasurata în spirit de colaborare, inspectorii naţionali care au luat parte la operaţie vor fi rugati să contrasemneze raportul întocmit de către inspectorii Comisiei.

    SECŢIUNEA a 18-a
    Cand operatorii economici la care se face referire în secţiunea a 14-a, se opun unei verificări pe teren sau inspecţii, ţara beneficiara implicata, acţionând în conformitate cu regulile naţionale, trebuie să acorde inspectorilor Comisiei sprijinul necesar pentru a le permite acestora să îşi indeplineasca sarcinile de verificare pe teren sau inspecţie.
    Este de datoria tarii beneficiare să ia toate masurile necesare în conformitate cu legislaţia naţională.


    ANEXA III.6

                   Cerinţe privind informarea şi publicitatea

      REGULI PRIVIND ACORDURILE DETALIATE PENTRU INFORMARE ŞI PUBLICITATE

    1. Obiective şi scop
    Masurile de informare şi publicitate privind asistenţa acordata prin ISPA au ca scop:
    - să mărească conştientizarea şi transparenta publica fata de activităţile Comunităţii Europene;
    - să informeze potenţialii beneficiari şi organizaţiile profesionale despre posibilităţile ISPA;
    Informarea şi publicitatea trebuie să priveasca toate proiectele pentru care ISPA asigura asistenţa financiara.
    Tinta masurilor de informare şi publicitate este de a informa publicul general şi, de asemenea, potenţialii beneficiari, inclusiv:
    - autorităţile regionale, locale sau publice;
    - partenerii sociali şi economici;
    - organizaţiile neguvernamentale;
    - operatorii şi promotorii de proiect;
    - orice alte părţi interesate
    de oportunităţile oferite de ISPA.

    2. Principii generale
    Organismul responsabil cu implementarea proiectelor ISPA (denumite aici şi în continuare ca "organisme responsabile") este răspunzător pentru toate măsurile de publicitate la fata locului. Publicitatea trebuie efectuata în cooperare cu departamentele Comisiei, care vor fi informate de masurile luate în acest scop.
    Organismul responsabil trebuie să ia toate masurile administrative necesare pentru a asigura aplicarea efectiva a acestor aranjamente şi să colaboreze cu departamentele Comisiei.
    Masurile de informare şi publicitate trebuie luate în timp util, imediat după ce asistenţa ISPA este aprobata. Comisia îşi rezerva dreptul să iniţieze procedura de restrângere, suspendare sau anulare a asistenţei ISPA, dacă ţara beneficiara nu îşi îndeplineşte obligaţiile stabilite în prezenta anexa. În aceasta situaţie, se aplica procedura specificata în secţiunea VIII, Anexa nr. III.1 din memorandumul de finanţare ISPA încheiat cu fiecare ţara beneficiara.

    3. Îndrumări privind activităţile de informare şi publicitate
    În afara regulilor detaliate stabilite la punctul 4, următoarele principii trebuie aplicate în conformitate cu toate masurile de informare şi publicitate:

    3.1. Media
    Organismul responsabil trebuie să informeze media în cel mai corespunzător mod despre acţiunile cofinanţate prin ISPA. Participarea Comunităţii Europene va fi reflectata corect în aceste informări.
    Pentru aceasta, lansarea formala a proiectelor şi fazele importante ale implementării lor vor face obiectul unor masuri de informare, în special în mijloacele media regionale (presa, radio şi televiziune). Trebuie asigurata o colaborare corespunzătoare cu Delegaţiile Comisiei în tarile beneficiare implicate.

    3.2. Acţiunile de informare
    Organizatorii acţiunilor de informare cum ar fi conferinţe, seminarii, târguri şi expoziţii legate de implementarea proiectelor finanţate parţial prin ISPA trebuie să menţioneze explicit participarea Comunităţii Europene. Aceasta oportunitate trebuie folosita pentru a expune steagul Comunităţii Europene în sălile de conferinta şi emblema Comunităţii Europene pe documente. Delegaţiile Comisiei în tarile beneficiare trebuie să sprijine, dacă este necesar, organizarea şi desfăşurarea unor asemenea evenimente.

    3.3. Material informativ
    Publicaţiile (cum ar fi broşuri şi prospecte) despre proiecte sau masuri similare trebuie să conţina pe coperta o indicaţie clara a emblemei Comunităţii Europene când se foloseşte şi o emblema naţională, regionala sau locala.
    Cand publicaţia include o prefata, aceasta trebuie semnata atat de persoana responsabilă din ţara beneficiara cât şi, din partea Comisiei, de membrul comisiei responsabil sau de către un reprezentant desemnat, pentru a asigura faptul ca participarea Comunităţii Europene este clara. Aceste publicaţii trebuie să faca referiri la organismele responsabile pentru informarea partilor interesate.
    Principiile sus-menţionate se vor aplica de asemenea şi materialelor audio vizuale sau de pe paginile de internet.

    4. Obligaţii ale tarilor beneficiare
    Informarea şi publicitatea trebuie să faca obiectul unui sir coerent de masuri definite de către organismul responsabil în colaborare cu Comisia, pe durata proiectului. Tarile beneficiare trebuie să se asigure ca reprezentanţii Comisiei, inclusiv Delegaţiile sale sunt corect implicate în cele mai importante activităţi publice legate de ISPA.
    Cand proiectele sunt implementate, organismul responsabil trebuie să ia următoarele masuri care să indice participarea ISPA în proiectele menţionate:
    a) Informarea referitoare la proiect
    Masurile de informare şi publicitate la fata locului trebuie luate pentru a conştientiza publicul general de asistenţa acordata de Comunitatea Europeană prin ISPA. Organismul responsabil trebuie să publice conţinutul proiectelor în cea mai adecvata forma şi să se asigure ca asemenea documente sunt difuzate către media locala şi regionala şi să le puna la dispoziţia partilor interesate. Masurile la fata locului vor include:
    - panouri amplasate la locul lucrărilor;
    - placi comemorative permanente pentru infrastructurile accesibile publicului general ambele fiind instalate în conformitate cu aranjamentele speciale privind informarea pe teren, detaliate mai jos.
    b) Informaţii generale referitoare la ISPA
    În plus fata de punctul (a), coordonatorul naţional ISPA, este responsabil pentru difuzarea regulata de informaţii generale referitor la asistenţa ISPA alocata tarii lor, subliniind implementarea proiectelor şi rezultatele obţinute. Aceasta informare generala trebuie să aiba loc cel putin o data pe an şi să fie la dispoziţia Comisiei pentru raportul anual. Informarea va avea forma unor broşuri de interes general, material profesional audio video (de exemplu videoclip) şi conferinţe de înştiinţare la un nivel corespunzător. Informarea trebuie să grupeze proiectele după natura lor şi/sau să se focalizeze pe proiectele de interes relevant. Trebuie transmisa către televiziunile sau posturile de radio naţionale şi regionale, către Comisie şi, la cerere, către alte părţi interesate, asa cum sunt definite în paragraful 1.

    5. Activitatea comitetelor de monitorizare
    - Reprezentanţii Comisiei în comitetele de monitorizare, în colaborare cu Coordonatorul Naţional ISPA, vor asigura concordanta cu prevederile adoptate privind publicitatea, în special acelea care privesc panourile şi plăcile comemorative (vezi prevederile de mai jos).
    - Masurile de informare şi publicitate şi probele adecvate, cum sunt fotografiile, trebuie să fie înmânate preşedintelui Comitetului de Monitorizare de către organismul responsabil. Copii ale unor asemenea materiale vor fi transmise Comisiei.
    - Preşedintele Comitetelor trebuie să înainteze Comisiei toate informaţiile necesare a se avea în vedere la întocmirea raportului anual al acesteia.
    - Comitetele de monitorizare trebuie să se asigure ca exista informaţii adecvate cu privire la activitatea lor. În acest scop, fiecare comitet de monitorizare trebuie să informeze media, cât de des considera necesar, despre progresul proiectului(elor) pentru care sunt responsabile. Preşedintele va fi responsabil pentru contactele cu media şi va fi asistat de către reprezentanţii Comisiei.
    - Pregătiri corespunzătoare vor fi făcute de asemenea în colaborare cu Comisia şi cu Delegaţiile acesteia în tarile beneficiare, atunci când au loc evenimente importante cum ar fi întâlniri la nivel inalt sau inaugurari.

    6. Prevederi finale
    Comisia poate iniţia masuri specifice adiţionale care sunt considerate potrivite după discuţiile purtate cu Coordonatorul Naţional ISPA şi autorităţile responsabile.
    Organismul responsabil poate, în orice moment, să desfăşoare acţiuni suplimentare. Acesta trebuie să consulte Comisia şi să o informeze despre iniţiativele pe care le are, astfel incat Comisia să poată participa corespunzător la îndeplinirea acestora.
    Pentru a facilita implementarea acestor prevederi, Comisia, va putea asigura asistenţa adecvata şi va putea întocmi îndrumări detaliate.

           Masuri speciale privind panourile şi plăcile comemorative

    Pentru a asigura vizibilitatea proiectelor ISPA, tarile beneficiare se vor asigura ca sunt îndeplinite următoarele masuri de informare şi publicitate:
    1. Panourile de publicitate
    Panourile vor fi ridicate la locul de desfăşurare a lucrărilor pentru proiectele finanţate prin ISPA. Asemenea panouri trebuie să cuprindă un spaţiu rezervat referirilor privind participarea Comunităţii Europene.
    Panourile trebuie să aiba o dimensiune potrivita cu scala operaţiunilor desfăşurate.
    Partea panoului rezervata Comunităţii Europene trebuie să indeplineasca următoarele criterii:
    - trebuie să ocupe cel putin 50% din suprafata totala a panoului;
    - trebuie să conţina emblema standard a Comunităţii Europene şi să cuprindă textul următor, asa cum este prezentat în tabelul ataşat.
    Atunci când organismul responsabil nu ridica propriul sau panou care să anunţe implicarea acestuia în finanţarea proiectului, asistenţa acordata de Comunitatea Europeană trebuie anuntata pe o placa de avizare speciala. În asemenea cazuri, prevederile sus-menţionate referitoare la partea Comisiei Europene se aplică prin analogie.
    Panourile trebuie dezafectate nu mai târziu de 6 luni de la data finalizării lucrărilor şi înlocuite de o placă comemorativă, în conformitate cu prevederile de la punctul 2.
    2. Plăcile comemorative
    Plăci comemorative permanente trebuie amplasate pe teren, şi trebuie să fie accesibile publicului general. În afara emblemei Comunităţii Europene, asemenea placi trebuie să menţioneze contribuţia Comunităţii Europene la proiect.
    Trebuie folosit textul următor ca model pentru conţinutul cerut:
    "Acest proiect a fost cofinanţat cu % de către Comunitatea Europeană. La finalul lucrării în ...... (se menţionează anul), costul total al proiectului a fost de .......... (moneda naţională), şi contribuţia totală a Comunităţii Europene a fost de ........ (moneda naţională)."

    = EXEMPLU =

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Titlul proiectului │
│ Localizarea │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ ┌───────────────────────┐ │
│ │Sigla Uniunii Europene │ Finanţat de: │
│ └───────────────────────┘ │
│ Uniunea Europeană .... euro .... │
│ (asistenţa) (moneda │
│ naţională) │
│ │
│ IFI (împrumut) .... euro .... │
│ (moneda │
│ naţională) │
│ │
│Autoritatea de implementare: [Ministerul .....] │
│ [Agenţia ........] │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Beneficiar: [Numele beneficiarului] │
│ │
│Supervizare şi management: [Numele firmei] │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Contractant: [Numele contractantului] │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


                             -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016