Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LISTA din 26 iulie 2022  a speciilor de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării acestora, în cadrul Proiectului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LISTA din 26 iulie 2022 a speciilor de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării acestora, în cadrul Proiectului "Completarea nivelului de cunoaştere a biodiversităţii prin implementarea sistemului de monitorizare a stării de conservare a speciilor de păsări de interes comunitar din România şi raportarea în baza articolului 12 al Directivei Păsări 2009/147/CE", finanţat prin Programul operaţional Infrastructura mare 2014 - 2020

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 796 bis din 11 august 2022
──────────
        Aprobată prin ORDINUL nr. 2.014 din 26 iulie 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 796 din 11 august 2022.
──────────

    Cuprins
        Introducere
        Principiile de întocmire a listei speciilor prioritare pentru conservare şi a speciilor pentru care România are o responsabilitate mare de conservare
        Sursa datelor pe baza cărora a fost realizată lista speciilor de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării acestora
        Rezultate şi discuţii
        Concluzii
        Bibliografie
    Subanexa 1 - Lista speciilor de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării acestora. Versiunea Finală.
        Introducere
        În linii mari, într-o listă roşie, organismele sunt grupate în funcţie de existenţa lor în prezent, în specii extincte (specii dispărute) şi specii extante, acestea din urmă fiind afiliate unei categorii care estimează riscul de extincţie, pornind de la un risc de extincţie minim şi sfârşind cu un risc de extincţie foarte mare. Dezvoltarea listei roşii reprezintă primul pas pentru selecţia speciilor prioritare pentru conservare. La dezvoltarea listei speciilor prioritare pentru conservare sunt luate în calcul pe lângă riscul de extincţie şi alte criterii, respectiv posibilităţile de finanţare ale măsurilor de conservare, şansele de succes ale acestora şi relevanţa programelor de conservare propuse. Pe lângă speciile prioritare pentru conservare, o analiză importantă constă în identificarea acelor specii, pentru a căror conservare, un anumit stat are un rol foarte important, comparativ cu alte state. Aceste specii au efective foarte importante numeric cantonate într-un stat sau o regiune, comparativ cu populaţia lor europeană sau mondială şi din acest motiv acel stat are o responsabilitate specială în a asigura conservarea lor la nivel internaţional. Rolul acestei ultime liste (a speciilor prioritare pentru conservare şi a speciilor pentru care un anumit stat are o responsabilitate specială de conservare) este de a identifica speciile care au cea mai mare nevoie de programe de conservare special concepute. Dezvoltarea şi implementarea acestor programe precum şi canalizarea resurselor financiare revine statului, care prin implementarea lor, trebuie să asigure un statut de conservare favorabil pentru acele specii.
        Principiile de întocmire a listei speciilor prioritare pentru conservare
      şi a speciilor pentru care România are o responsabilitate mare de conservare
        Pentru dezvoltarea listei speciilor de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării acestora, am folosit o abordare diferenţiată, bazată pe distincţia dintre "prioritate" şi "responsabilitate" pe de o parte, şi pe o serie de criterii calitative (statutul de periclitare european şi naţional) sau cantitative (procentul populaţiei naţionale din populaţia europeană), pe de altă parte. Sunt considerate specii prioritare pentru conservare acele specii care, datorită situaţiei nefavorabile de conservare, necesită dezvoltarea şi implementarea unor măsuri de conservare. Pe de altă parte, există şi specii pentru care, deşi nu necesită măsuri de conservare urgente implementate, România are o responsabilitate specială în asigurarea supravieţuirii acestor specii datorită faptului că un procent mare din populaţia globală sau europeană trăieşte la un moment dat (în perioada de cuibărit, pasaj sau iarna) în interiorul ţării.
        În acest sens, în funcţie de procentul populaţiei naţionale din populaţia europeană, s-a utilizat clasificarea în specii pentru care România are o responsabilitate mare de conservare şi specii pentru care România nu are o responsabilitate deosebită de conservare.
        Pentru a identifica speciile pentru care România are o responsabilitate specială de conservare s-a folosit un prag numeric populaţional de minim 25% din populaţia europeană. Acest prag a fost stabilit considerându-se că un declin populaţional de 25% (respectiv efectivul populaţional naţional) ar duce specia foarte aproape de pragul de la care o specie este considerată vulnerabilă (declin populaţional de 30% conform criteriului A2, 3 şi 4. Astfel, speciile la care România găzduieşte un procent de 25% din populaţia europeană, sunt catalogate ca specii pentru care România are responsabilitate de conservare, fiind esenţiale activităţile de monitorizare a tendinţelor populaţionale, pentru ca în caz de declin să poată fi elaborate, în funcţie de ameninţările detectate, măsurile de conservare necesare. În această clasificare a fost folosit doar criteriul cantitativ menţionat, fără a se folosi criterii de prioritate de conservare sau ameninţările la care este supusă specia.
           Alte specii însă, datorită unor ameninţări care au dus la un declin populaţional accentuat sau la o diminuare a arealului de distribuţie, au devenit specii ameninţate şi necesită măsuri urgente de conservare, pentru a reveni la statutul de specie de "preocupare minimă". Aceste specii alcătuiesc grupa speciilor prioritare pentru conservare. Speciile menţionate anterior (speciile pentru care România are o responsabilitate specială de conservare) pot deveni prioritare pentru conservare dacă:
        ● au statut de periclitare naţional sau european
        ● sunt identificate ameninţări care pot duce specia într-o categorie de periclitare
        ● din rezultatele monitorizării tendinţa populaţională devine negativă.

        Pentru identificarea speciilor prioritare pentru conservare au fost folosite adiţional mai multe criterii cantitative şi calitative după cum urmează:
        ● Statutul de periclitare european şi naţional - dacă o specie este clasificată ca periclitată la nivel naţional şi/sau la nivel european sau global atunci automat intră în categoria speciilor prioritare pentru conservare.
        ● Ameninţările şi presiunile cunoscute: aplicate doar dacă specia are un efectiv naţional de minim 15% din efectivul european. Dacă specia are ameninţări care pot duce la declin populaţional sever şi este prezentă în ţară cu un efectiv de minim 15% din efectivul european atunci se califică ca specie prioritară pentru conservare.
        ● Tendinţa populaţională negativă: Dacă la nivel naţional este detectată o tendinţă populaţională negativă iar specia este prezentă în ţară într-un efectiv de minim 15% din populaţia europeană atunci specia se califică ca specie prioritară pentru conservare.
        ● O specie pentru care România are o responsabilitate specială de conservare, devine prioritară pentru conservare doar dacă sunt identificate ameninţări şi presiuni care pot duce specia într-o categorie de periclitate sau dacă tendinţa populaţională a acelei specii devine negativă.
        ● Speciile care au dispărut ca specii cuibăritoare au fost încadrate la lista speciilor prioritare pentru conservare doar dacă este viabil din punct de vedere tehnic dezvoltarea unui program de reintroducere.

        De asemenea trebuie menţionat că dacă era îndeplinit primul criteriu de selecţie pentru speciile prioritare (statut de periclitare pe lista roşie europeană) s-au calificat şi în consecinţă au fost adăugate pe lista speciilor prioritare pentru conservare şi specii sau populaţii de pasaj care nu au fost evaluate pentru lista roşie naţională (de exemplu ielcovanul) dar care sunt prezente în perioada de pasaj într-un efectiv important pe teritoriul ţării. Raţionamentul pe baza căruia au fost introduse şi aceste specii este că, o dată ce speciile respective sunt periclitate în zonele de cuibărire sau de iernare, atunci pentru ele trebuie dezvoltate şi implementate măsuri de conservare şi pe traseele de migraţie sau în cartierele de iernare, în măsura în care sunt identificate ameninţări sau presiuni considerabile în aceste zone.
        Datele colectate despre ciocârlia de câmp (Alauda arvensis) indică că populaţia cuibăritoare pe teritoriul României se încadrează ca specie "aproape ameninţată (NT)". Fiind o specie tipică habitatelor deschise, populaţia cuibăritoare de ciocârlie de câmp din România (asemenea altor specii caracteristice habitatelor agricole) este afectată în cea mai mare măsură de intensificarea agriculturii, în România şi Europa https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/wildbirds/hunting/docs/skylark.pdf. Cu privire la populaţia de ciocârlie (Alauda arvensis) aflată în migraţie (pasaj) pe direcţia nord - sud vest ce traversează România în perioada toamnei încadrarea estimată este "preocupare minimă (LC)". Precizăm că este singura specie pentru care s-au introdus linii suplimentare cu privire la populaţia de pasaj. Evaluarea s-a realizat pe bază de "expert opinion", folosindu-se tendinţa populaţională a speciei, la nivel european, care deşi este în declin, se bănuieşte că rata acestuia nu trece pragul de 30% (European Red List, 2021) şi pe baza tendinţei arealului (EBBA2) care nu este în scădere în Rusia şi Ucraina, de unde provine majoritatea populaţiei care tranzitează România. Deoarece datele din aceste ţări sunt, în special pe bază de expert opinion şi deoarece se recomandă ca tendinţa arealului să fie folosită cu precauţie (EBBA2), la rândul nostru recomandăm ca acest statut de pasaj să fie utilizat cu precauţie. Pentru a avea un grad de precizie mai ridicat se recomandă implementarea unor scheme de monitorizare la nivel naţional pentru populaţiile migratoare. Cu privire la desfăşurarea programelor viitoare de monitorizare, se vor notifica în prealabil în scris administratorii ariilor naturale protejate unde se vor implementa activităţile de monitorizare, precum şi gestionarii fondurilor cinegetice.
     Lista speciilor prioritare pentru conservare şi a speciilor pentru care România are o responsabilitate de conservare poate fi consultată în Subanexa 1 a acestui document.
                          Sursa datelor pe baza cărora a fost
               realizată lista speciilor de interes comunitar pentru care
         România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării acestora
        Pentru evaluare au fost folosite date din mai multe surse după cum urmează:
        ● Efectivele naţionale şi numărul de indivizi maturi - raportarea realizată în anul 2020 pentru Articolul 12 al Directivei Păsări, perioada 2013 - 2018.
        ● Tendinţele pe 3 generaţii sau pentru 10 ani (în funcţie de care perioadă e mai lungă): calculate pe baza datelor provenite din:
        o Raportarea realizată în anul 2020 pentru articolul 12 al Directivei păsări, perioada 2013 - 2018.
        o Programul de monitorizare a speciilor acvatice şi palustre cuibăritoare (2013 - 2014 şi 2020 - 2021)
        o Programul de monitorizare a păsărilor răpitoare de zi şi a berzei negre (2005 - 2021)
        o Programul de monitorizare a acvilei de munte şi al şoimului călător (2007 - 2021)
        o Programul Monitorizarea Păsărilor Comune din perioada 2010 - 2021
        o Programul de monitorizare al vânturelului de seară (2015 - 2021)
        o Programul de monitorizare al şoimului dunărean (2006 - 2021)
        o Programul de monitorizare a speciilor nocturne din habitate deschise (2014 - 2021)
        o Programul de monitorizare a speciilor de huhurezi (2013 - 2021)
        o Arealul geografic şi zonele de distribuţie au fost calculate din hărţile de distribuţie din:
        o Raportarea României pe Articolul 12, perioada 2008 - 2018
        o Atlasul păsărilor cuibăritoare din România 2006 - 2017 (nepublicat)


                                 Rezultate şi discuţii
    a) specii prioritare pentru conservare
     Lista de specii prioritare pentru conservare din România este formată dintr-un număr de 95 specii (subanexa 1) care se califică prin aplicarea principiilor enumerate pentru întocmirea listei, principii care au fost detaliate într-un capitol anterior. Această listă a rezultat din analiza celor 300 de specii de pe lista de referinţă, principiile aplicându-se şi unor specii care nu s-au calificat pentru evaluarea pentru lista roşie (de exemplu pentru specii de pasaj, pe baza cărora s-au declarat Arii Speciale de Protecţie Avifaunistică).
        Acestor specii prioritare, statul va trebui să le acorde o atenţie specială şi prin măsuri specifice de conservare să încerce să le îmbunătăţească statutul de periclitare sau, în cel mai pesimist scenariu, să se asigure că nu vor intra într-o categorie de periclitare cu risc mai mare de extincţie. Speciile cuibăritoare care au dispărut de pe teritoriul României în perioada 1900 - 2021 şi care sunt amintite pe această listă se califică pe lista speciilor prioritare dacă pot fi reintroduse prin programe speciale de reintroducere.
        Cele 95 de specii din care este alcătuită lista speciilor prioritare pentru conservare sunt: corcodelul cu gât roşu (Podiceps grisegena), corcodelul cu gât negru (Podiceps nigricollis), ielcovanul (Puffinus yelkouan), cormoranul mic (Microcarbo pygmaeus), pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), pelicanul creţ (Pelecanus crispus), stârcul pitic (Ixobrychus minutus), stârcul de cireadă (Bubulcus ibis), barza neagră (Ciconia nigra), ţigănuşul (Plegadis falcinellus), lopătarul (Platalea leucorodia), lebăda mică (Cygnus columbianus bewickii), gârliţa mică (Anser erythropus), gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), raţa suliţar (Anas acuta), raţa cu cap castaniu (Aythya ferina), raţa roşie (Aythya nyroca), raţa catifelată (Melanitta fusca), raţa sunătoare (Bucephala clangula), ferestraşul mic (Mergellus albellus), raţa cu cap alb (Oxyura leucocephala), gaia neagră (Milvus migrans), codalbul (Haliaeetus albicilla), zăganul (Gypaetus barbatus), hoitarul (Neophron percnopterus), vulturul sur (Gyps fulvus), vulturul negru (Aegypius monachus), eretele sur (Circus pygargus), uliul porumbar (Accipiter gentilis), acvila ţipătoare mică (Clanga pomarina), acvila ţipătoare mare (Clanga clanga), acvila de câmp (Aquila heliaca), acvila de munte (Aquila chrysaetos), acvila mică (Hieraaetus pennatus), vânturelul de seară (Falco vespertinus), şoimul de iarnă (Falco columbarius), şoimul dunărean (Falco cherrug), cocoşul de mesteacăn (Lyrurus tetrix), cocoşul de munte (Tetrao urogallcus), potârnichea (Perdix perdix), cresteţul pestriţ (Porzana porzana), cresteţul cenuşiu (Zapornia parva), cresteţul mic (Zapornia pusilla), cristelul de câmp (Crex crex), lişiţa (Fulica atra), spârcaci (Tetrax tetrax), dropie (Otis tarda), scoicar (Haematopus ostralegus), ciovlică ruginie (Glareolapratincola), ciovlica negrie (Glareola nordmanni), prundăraşul de sărătură (Charadrius alexandrinus), prundăraşul de munte (Eudromias morinellus), nagâţul (Vanellus vanellus), fugaciul roşcat (Calidris ferruginea), prundaşul de nămol (Calidris falcinellus), becaţina comună (Gallinago gallinago), sitarul de mal (Limosa limosa), culicul cu cioc subţire (Numenius tenuirostris), culicul mare (Numenius arquata arquata), fluierarul cu picioare roşii (Tringa totanus), pescăruşul asiatic (Larus ichthyaetus), pescăruşul cu cap negru (Larus melanocephalus), pescăruşul rozalb (Larus genei), pescăriţa râzătoare (Gelochelidon nilotica), chira de mare (Thalasseus sandvicensis), chira mică (Sternula albifrons), chirighiţa neagră (Chlidonias niger), chirighiţa cu aripi albe (Chlidonias leucopterus), turturica (Streptopelia turtur), buha (Bubo bubo), ciuvica (Glaucidium passerinum), ciuful de câmp (Asio flammeus), minuniţa (Aegolius funereus), drepneaua palidă (Apus pallidus), ciocănitoarea cu spate alb (Dendrocopos leucotos), ciocănitoarea de munte (Picoides tridactylus), ciocârlia de Bărăgan (Melanocorypha calandra), ciocârlia de câmp (Alauda arvensis), rândunica (Hirundo rustica), fâsa de câmp (Anthus campestris), fâsa de pădure (Anthus trivialis), pescărelul negru (Cinclus cinclus), guşa vânătă (Cyanecula svecica), mărăcinar mare (Saxicola rubetra), mărăcinar negru (Saxicola torquatus), pietrarul mediteranean (Oenanthe hispanica), mierla de piatră (Monticola saxatilis), greluşelul pătat (Locustella naevia), muscarul semigulerat (Ficedulasemitorquata), fluturaşul de stâncă (Tichodroma muraria), sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor), sfrânciocul mare (Lanius excubitor), cioara de semănătură (Corvus frugilegus), câneparul (Linaria cannabina) şi mugurarul roşu (Carpodacus erythrinus).

    b) specii pentru care România are o responsabilitate specială de conservare
     Separat de speciile prioritare pentru conservare, a mai fost identificată o categorie de specii care au populaţii foarte importante din punct de vedere procentual în România comparativ cu populaţia europeană. Conform criteriilor, enumerate într-un capitol anterior, 19 specii se califică pe această listă pentru care România are responsabilităţi pentru conservare (subanexa 1), respectiv: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), stârcul pitic (Ixobrychus minutus), stârcul galben (Ardeola ralloides), gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), călifarul roşu (Tadorna ferruginea), raţa roşie (Aythya nyroca), cresteţul cenuşiu (Zapornia parva), huhurezul mare (Strix uralensis), ciocănitoarea de stejar (Leiopicus medius), fâsa de câmp (Anthus campestris), codobatura galbenă (Motacilla flava), codobatura de munte (Motacilla cinerea), greluşelul de stuf (Locustella luscinioides), silvia porumbacă (Sylvia nisoria), muscarul gulerat (Ficedula albicollis), piţigoiul de livadă (Poecile lugubris), sfrânciocul roşiatic (Lanius collurio), sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor) şi botgrosul (Coccothraustes coccothraustes).
        Analizând speciile pentru care România are o responsabilitate de conservare se identifică trei categorii de specii:
        ● specii cu populaţii foarte importante cantitativ care trăiesc în România şi care sunt într-o categorie de periclitare naţională sau europeană. Trei specii se califică aici: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) cu peste 90% la sută din populaţia europeană în România şi care este vulnerabil la nivel naţional, gâsca cu gât rosu (Branta ruficollis), vulnerabil atât la nivel naţional cât şi la nivel global şi sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor), specie vulnerabilă în România care adăposteşte 37% din populaţia europeană. Aceste specii sunt în acelaşi timp şi specii prioritare iar activităţile de conservare de pe teritoriul României sunt poate mai relevante pentru situaţia speciei la nivel internaţional, decât în cazul celorlalte specii prioritare.
        ● Specii cu populaţii foarte importante cantitativ care trăiesc în România, care nu sunt periclitate naţional sau european dar pentru care s-au identificat ameninţări care pot duce specia într-o categorie de periclitare. 4 specii intră în această categorie, respectiv: stârcul pitic (Ixobrychus minutus), raţa rosie (Aythya nyroca), cresteţul mic (Porzana parva) şi fâsa de câmp (Anthus campestris). Aceste specii se califică automat în categoria speciilor prioritare pentru conservare.
        ● Specii care nu sunt periclitate nici la nivel naţional nici continental dar care au populaţii foarte importante din punct de vedere procentual pe teritoriul ţării, raportat la populaţia europeană a speciei. Aceste specii nu sunt prioritare pentru conservare şi trebuie doar monitorizate cu atenţie pentru a evita intrarea acestora într-o categorie de periclitare. În această categorie intră 12 specii, adică majoritatea speciilor pentru care România are o responsabilitate mare de conservare.


                                       Concluzii
        Prezentul raport sintetizează procesul prin care a fost dezvoltată lista speciilor de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării şi rezultatele acestui demers. Rezultatele acestui proces vizează identificare stării de periclitare şi implicit statutul de conservare al speciilor de păsări din România şi identificarea speciilor care sunt prioritare pentru conservare şi a speciilor pentru care România are o responsabilitate specială de conservare, comparativ cu alte state din Europa. Aceşti termeni (gradul de periclitare şi statutul de conservare) sunt într-o relaţie de corelaţie directă, speciile ameninţate fiind în acelaşi timp şi specii cu statut de conservare nefavorabil la nivel naţional iar speciile care nu sunt ameninţate sunt speciile cu statut de conservare favorabil.
        Pe baza statutului de conservare naţional şi european, a ameninţărilor care afectează o anumită specie şi a procentului populaţiei naţionale din populaţia europeană a fost dezvoltată lista speciilor prioritare pentru conservare din România, care cuprinde 95 de specii. Aceste specii trebuie evaluate cu atenţie şi pentru ele trebuie dezvoltate şi implementate măsuri sau programe (dacă pentru unele specii aceste programe sau planuri de acţiune există, ele trebuie doar implementate).
        De asemenea au fost identificate speciile care au în România un procent foarte mare (peste 30%) din populaţia europeană. Aceste specii formează lista speciilor pentru care România are o responsabilitate specială de conservare şi cuprinde 19 specii. Aceste specii nu trebuie să fie neapărat periclitate dar, deoarece un efectiv important din populaţia europeană trăieste aici, România are o responsabilitate specială în a asigura supravieţuirea acestor populaţii. Din cele 19 specii, 3 au şi un statut de periclitare naţional sau global - pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), vulnerabil la nivel naţional, deoarece întreaga populaţie cuibăritoare este cantonatată în special într-o colonie, gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), vulnerabilă atât la nivel naţional cât şi global şi sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor) vulnerabilă pe plan naţional - şi din acest motiv aceste specii se califică şi pe lista speciilor prioritare pentru conservare. Din acest motiv pelicanul comun trebuie monitorizat în continuare şi trebuie analizate şi identificate eventuale măsuri de conservare necesare pentru a menţine populaţia. Pentru gâsca cu gât roşu trebuie continuate activităţile de monitorizare şi implementat planul naţional de acţiune. Pentru sfrânciocul cu frunte neagră (Lanius minor) şi adiţional pentru alte 4 specii care au statut dublu de specii prioritare pentru conservare şi specie pentru care România are responsabilităţi speciale de conservare (Ixobrychus minutus, Aythya nyroca, Zapornia parva şi Anthus campestris) trebuie identificate măsurile de conservare necesare pentru a fi implementate pentru a stopa tendinţa populaţională negativă a speciilor. Restul speciilor trebuie doar monitorizate cu atenţie pentru a detecta din timp eventuale perturbări populaţionale care le-ar califica automat în lista speciilor prioritare pentru conservare.
        Este îmbucurător faptul că marea majoritate a speciilor de păsări din România nu sunt ameninţate, însă este necesară finanţarea adecvată şi implementarea măsurilor de conservare identificate, a planurilor de acţiune pentru specii şi a planurilor de management pentru ariile protejate, reţeaua de arii naturale trebuie întărită iar terenurile agricole trebuie administrate şi în beneficiul biodiversităţii, pentru ca în timp să atingem dezideratul pentru conservare al Uniunii Europene, respectiv să "plaseze biodiversitatea Europei pe drumul către redresare până în 2030, în beneficiul oamenilor, al climei şi al planetei" (COM/2020/380 final).
                                      Bibliografie
        Bird, J.P., Martin, R., Akcakaya, H.R., Gilroy, J., Burfield, I.J., Garnett, S.T., Symes, A., Taylor, J., Şekercioglu, C.H. and Butchart, S.H.M. (2020), Generation lengths of the world's birds and their implications for extinction risk. Conservation Biology, 34: 1252-1261. https://doi.org/10.1111/cobi.13486
        BirdLife International (2015) European Red List of Birds. Luxembourg: Publications Office for Official Publications of the European Communities.
        BirdLife International (2021) European Red List of Birds. Luxembourg: Publications Office of the European Union.
        Botnariuc N., Tatole V. 2005 Cartea Roşie a vertebratelor din România, Muzeul Naţional de Istorie "Grigore Antipa" Bucureşti
        Ciochia V. 1992. Păsările clocitoare din România. Editura Ştiinţifică, Bucureşti
        IUCN Red List Categories and Criteria, Version 3.1 second edition, https://www.iucnredlist.org/resources/categories-and-criteria
        IUCN. (2012). IUCN Red List Categories and Criteria: Version 3.1. Second edition. Gland, Switzerland and Cambridge, UK: IUCN. iv + 32pp.
        IUCN. (2012). Guidelines for Application of IUCN Red List Criteria at Regional and National Levels: Version 4.0. Gland, Switzerland and Cambridge, UK: IUCN. iii + 41pp.
        IUCN Standards and Petitions Committee. 2019. Guidelines for Using the IUCN Red List Categories and Criteria. Version 14. Prepared by the Standards and Petitions Committee. Downloadable from http://www.iucnredlist.org/documents/RedListGuidelines.pdf.
        Iuşan C., Zahorec., L., 2020, Contributions to knowledge of nesting black grouse (Tetrao tetrix) in Rodna Mountains National Park and Natura 2000 site (Romania), Studii şi Cercetări - Seria Biologie (sub tipar),
        Klemm W., Kohl S, 1988, Die Ornis Siebenburgens, vol. 3, Bohlau Verlag, Koln-Wien
        Linţia Dionisie (1954) Păsările din R.P.R, volumul al 2-lea, Editura Academiei Republicii Populare Romîne, Bucureşti
        Linţia Dionisie (1955) Păsările din R.P.R, volumul al 3-lea, Editura Academiei Republicii Populare Romîne, Bucureşti
        Munteanu D., Papadopol A., Weber P. 2002 Atlasul păsărilor cuibăritoare din România, ediţia a II-a, Publicaţiile Societăţii Ornitologice Române, nr. 16, Cluj-Napoca
        Salmen H., 1980, Die Ornis Siebenburgens, vol. 1, Bohlau Verlag, Koln-Wien
        Von Dombrowsky, Robert Ritter (1946) Păsările României, Ornis Romaniae, volumul 1 Editura pentru literatură şi artă, Bucureşti
        Weber P., Kohl S. (1992 - 1995): Zur Vogelwelt von Siebenburgen-Rumanien. - Monticola - 7: 145 - 148
        Weber P., Munteanu D., Papadopol A. 1994 Atlasul provizoriu al păsărilor clocitoare din România, Publicaţiile Societăţii Ornitologice Române 2, Mediaş
        Weber Peter (2000) Aves Histriae - Avifauna zonei Histria, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Editura Aves
        ********* Raportarea României pentru articolul 12 al Directivei Păsări, perioada 2013 - 2018, https://nature-art12.eionet.europa.eu/article12/
        ********* Handbook of the Birds of the World and BirdLife International (2020). Handbook of the Birds of the World and BirdLife International digital checklist of the birds of the world. Version 5. Available at: http://datazone.birdlife.org/userfiles/file/Species/Taxonomy/HBW-BirdLife Checklist_v5_Dec20.zip.
        ********* COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ŞI SOCIAL EUROPEAN ŞI COMITETUL REGIUNILOR Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030 Readucerea naturii în vieţile noastre COM/2020/380 final

    SUBANEXA nr. 1
             Lista speciilor de interes comunitar pentru care România are o
       responsabilitate mare în asigurarea conservării acestora. Versiunea Finală
        Explicaţiile coloanelor:
        Euring - codul Euring al speciilor;
        Cod N2000 - codul Natura 2000 al speciilor;
        Categorie finală LR - încadrarea finală a speciei în Lista Roşie a României (Categoria maximă, codificarea oficială IUCN: RE - regionally extinct/dispărut din regiune; CR/PE - Critically Endangered/Possible extinct/Critic periclitat/Posibil dispărut; CR - Critically Endangered/Critic periclitat; EN - Endangered/Periclitat; VU - Vulnerable/Vulnerabil; NT - Near Threatened/Aproape ameninţate; LC - Least Concern/Preocupare minimă; NE - Not Evaluated/Neevaluat; NA - Not Applicable/Nu se aplică); în paranteză este dată fenologia pentru care a fost făcută încadrarea în categoria maximă (B - breeding/cuibărire, W - wintering/iernare, P - passage/pasaj);
        Priorit. - specie prioritară în ceea ce priveşte conservarea;
        Resp. - Specie de interes comunitar pentru care România are o responsabilitate mare în asigurarea conservării.


┌──────┬──────┬──────────────┬─────────────┬─────────┬────────┬─────┬────────────────┐
│ │Cod │Specia │Specia │Categorie│ │ │Justificare │
│Euring│N2000 │(den. │(den. │finală LR│Priorit.│Resp.│prioritate şi │
│ │ │ştiinţifică) │populară) │ │ │ │responsabilitate│
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│20 │A001 │Gavia stellata│Cufundar mic │NE │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│30 │A002 │Gavia arctica │Cufundar │NE │ │ │ │
│ │ │ │polar │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│70 │A004 │Tachybaptus │Corcodel mic │LC (B) │ │ │ │
│ │ │ruficollis │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│90 │A005 │Podiceps │Corcodel mare│LC (B) │ │ │ │
│ │ │cristatus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│100 │A006 │Podiceps │Corcodel cu │EN (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │grisegena │gât roşu │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specia este │
│ │ │ │ │ │ │ │aproape │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitată la │
│ │ │ │ │ │ │ │nivel european │
│ │ │ │ │ │ │ │(NT) însă │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece specia │
│ │ │ │ │ │ │ │este extrem de │
│110 │A007 │Podiceps │Corcodel de │NE │ │ │rară în România │
│ │ │auritus │iarnă │ │ │ │atât în perioada│
│ │ │ │ │ │ │ │de pasaj cât şi │
│ │ │ │ │ │ │ │iarna, nu se │
│ │ │ │ │ │ │ │impun momentan │
│ │ │ │ │ │ │ │dezvoltarea unor│
│ │ │ │ │ │ │ │măsuri de │
│ │ │ │ │ │ │ │conservare │
│ │ │ │ │ │ │ │speciale. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│120 │A008 │Podiceps │Corcodel cu │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │nigricollis │gât negru │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitată la │
│ │ │ │ │ │ │ │nivel european. │
│ │ │ │ │ │ │ │Prin urmare │
│ │ │Puffinus │ │ │ │ │populaţiile de │
│462 │A464 │yelkouan │Ielcovan │NE │X │ │pasaj prezente │
│ │ │ │ │ │ │ │pe teritoriul │
│ │ │ │ │ │ │ │României sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritare │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru │
│ │ │ │ │ │ │ │conservare. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│722 │A391 │Phalacrocorax │Cormoran mare│LC (B) │ │ │ │
│ │ │carbo │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│802 │A392 │Phalacrocorax │Cormoran │NE │ │ │ │
│ │ │aristotelis │moţat │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │20% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană şi │
│ │ │ │ │ │ │ │suplimentar sunt│
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│820 │A875 │Microcarbo │Cormoran mic │LC (B) │X │ │presiuni │
│ │ │pygmaeus │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │(braconaj, │
│ │ │ │ │ │ │ │mortalitate │
│ │ │ │ │ │ │ │directa cauzata │
│ │ │ │ │ │ │ │de plasele de │
│ │ │ │ │ │ │ │pescuit). │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│ │ │ │ │ │ │ │încadrată într-o│
│ │ │ │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
│880 │A019 │Pelecanus │Pelican comun│VU (B) │X │X │Populaţia din │
│ │ │onocrotalus │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │depăşeşte 25% │
│ │ │ │ │ │ │ │din populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│ │ │ │ │ │ │ │responsabilitate│
│ │ │ │ │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│890 │A020 │Pelecanus │Pelican creţ │VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │crispus │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│950 │A021 │Botaurus │Buhai de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │stellaris │baltă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │51% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│ │ │ │ │ │ │ │responsabilitate│
│980 │A022 │Ixobrychus │Stârc pitic │NT (B) │X │X │în conservarea │
│ │ │minutus │ │ │ │ │speciei; specie │
│ │ │ │ │ │ │ │încadrată în │
│ │ │ │ │ │ │ │categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│ │ │ │ │ │ │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1040 │A023 │Nycticorax │Stârc de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │nycticorax │noapte │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │31% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│1080 │A024 │Ardeola │Stârc galben │LC(B) │ │X │responsabilitate│
│ │ │ralloides │ │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; nu sunt│
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│1110 │A025 │Bubulcus ibis │Stârc de │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │ │cireada │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1190 │A026 │Egretta │Egretă mică │LC(B) │ │ │ │
│ │ │garzetta │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1210 │A773 │Ardea alba │Egretă mare │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1220 │A028 │Ardea cinerea │Stârc cenuşiu│LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1240 │A029 │Ardea purpurea│Stârc roşu │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │15% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană şi │
│ │ │ │ │ │ │ │suplimentar sunt│
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│1310 │A030 │Ciconia nigra │Barza neagră │LC(B) │X │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │(deranj/ │
│ │ │ │ │ │ │ │exploatări │
│ │ │ │ │ │ │ │forestiere în │
│ │ │ │ │ │ │ │urma cărora sunt│
│ │ │ │ │ │ │ │extraşi arborii │
│ │ │ │ │ │ │ │maturi). │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1340 │A031-B│Ciconia │Barza albă │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ciconia │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│1360 │A032 │Plegadis │Ţigănuş │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │falcinellus │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│1440 │A034 │Platalea │Lopătar │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │leucorodia │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1520 │A036 │Cygnus olor │Lebăda de │LC (B) │ │ │ │
│ │ │ │vară │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│ │ │ │ │ │ │ │încadrată într-o│
│ │ │Cygnus │ │ │ │ │categorie de │
│1532 │A037 │columbianus │Lebăda mică │VU (W) │X │ │periclitare în │
│ │ │bewickii │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
│ │ │ │ │ │ │ │Măsurile se │
│ │ │ │ │ │ │ │aplică şi pentru│
│ │ │ │ │ │ │ │populaţiile de │
│ │ │ │ │ │ │ │pasaj. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1540 │A038 │Cygnus cygnus │Lebăda de │NE │ │ │ │
│ │ │ │iarnă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1574 │A702 │Anser fabalis │Gâscă de │NE │ │ │ │
│ │ │rossicus │semănătură │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1591 │A394 │Anser │Gârliţă mare │NE │ │ │ │
│ │ │albifrons │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│ │ │ │ │ │ │ │încadrată într-o│
│ │ │ │ │ │ │ │categorie de │
│1600 │A042 │Anser │Gârliţă mică │CR (W) │X │ │periclitare în │
│ │ │erythropus │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
│ │ │ │ │ │ │ │Măsurile se │
│ │ │ │ │ │ │ │aplică şi pentru│
│ │ │ │ │ │ │ │populaţiile de │
│ │ │ │ │ │ │ │pasaj. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1610 │A043 │Anser anser │Gâscă de vară│LC (B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│ │ │ │ │ │ │ │încadrată într-o│
│ │ │ │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
│ │ │Branta │Gâscă cu gât │ │ │ │Populaţia care │
│1690 │A396 │ruficollis │roşu │VU (W) │X │X │iernează în │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │depăşeşte 25% │
│ │ │ │ │ │ │ │din populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│ │ │ │ │ │ │ │responsabilitate│
│ │ │ │ │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │20% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană (iar │
│ │ │ │ │ │ │ │la nivelul U.E.,│
│ │ │ │ │ │ │ │peste 90%), în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│1710 │A397 │Tadorna │Călifar roşu │LC (B) │ │X │România are │
│ │ │ferruginea │ │ │ │ │responsabilitate│
│ │ │ │ │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; │
│ │ │ │ │ │ │ │Datorită │
│ │ │ │ │ │ │ │procentului mare│
│ │ │ │ │ │ │ │la nivelul U.E.,│
│ │ │ │ │ │ │ │specia este │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată şi │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1730 │A048 │Tadorna │Călifar alb │LC (B) │ │ │ │
│ │ │tadorna │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1790 │A855 │Mareea │Raţa │NE │ │ │ │
│ │ │penelope │fluierătoare │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1820 │A889 │Mareea │Raţa pestriţă│LC (B) │ │ │ │
│ │ │strepera │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1840 │A052 │Anas crecca │Raţa mică │NE │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1860 │A053 │Anas │Raţa mare │LC (B) │ │ │ │
│ │ │platyrhynchos │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece │
│ │ │ │ │ │ │ │beneficiază de │
│ │ │ │ │ │ │ │statut de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională şi │
│1890 │A054 │Anas acuta │Raţa suliţar │NE │X │ │europeană │
│ │ │ │ │ │ │ │(2021). Măsurile│
│ │ │ │ │ │ │ │se aplică în │
│ │ │ │ │ │ │ │special │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţiilor de │
│ │ │ │ │ │ │ │pasaj, mult mai │
│ │ │ │ │ │ │ │numeroase decât │
│ │ │ │ │ │ │ │exemplarele care│
│ │ │ │ │ │ │ │rămân peste │
│ │ │ │ │ │ │ │iarnă. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1910 │A856 │Spatula │Raţa │LC(B) │ │ │ │
│ │ │querquedula │cârâitoare │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1940 │A857 │Spatula │Raţa lingurar│NE │ │ │ │
│ │ │clypeata │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│1960 │A058 │Netta rufina │Raţa cu ciuf │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │15% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană şi │
│ │ │ │ │ │ │ │suplimentar are │
│ │ │ │ │ │ │ │tendinţă │
│ │ │ │Raţa cu cap │ │ │ │descrescătoare │
│1980 │A059 │Aythya ferina │castaniu │VU (B) │X │ │la nivel │
│ │ │ │ │ │ │ │european; de │
│ │ │ │ │ │ │ │asemenea, o │
│ │ │ │ │ │ │ │consideram │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru că are │
│ │ │ │ │ │ │ │statut de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare │
│ │ │ │ │ │ │ │global şi │
│ │ │ │ │ │ │ │european. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │34% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│ │ │ │ │ │ │ │responsabilitate│
│ │ │ │ │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; │
│ │ │ │ │ │ │ │suplimentar, │
│2020 │A060 │Aythya nyroca │Raţa roşie │LC(B) │X │X │sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │(managementul │
│ │ │ │ │ │ │ │pescăriilor, │
│ │ │ │ │ │ │ │braconaj, │
│ │ │ │ │ │ │ │desecarea │
│ │ │ │ │ │ │ │habitatelor │
│ │ │ │ │ │ │ │umede etc.). │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│2030 │A061 │Aythya │Raţa moţată │LC (W) │ │ │ │
│ │ │fuligula │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│2040 │A062 │Aythya marila │Raţa cu cap │NE │ │ │ │
│ │ │ │negru │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│2151 │A066 │Melanitta │Raţa │NE │X │ │încadrată într-o│
│ │ │fusca │catifelată │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│2180 │A067 │Bucephala │Raţa │CR (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │clangula │sunătoare │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│2200 │A767 │Mergellus │Ferestraş mic│CR (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │albellus │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│2210 │A069 │Mergus │Ferestraş │NE │ │ │ │
│ │ │serrator │moţat │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│2230 │A070 │Mergus │Ferestraş │LC(B) │ │ │ │
│ │ │merganser │mare │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│2260 │A071 │Oxyura │Raţa cu cap │EN (W) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │leucocephala │alb │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│2310 │A072 │Pernis │Viespar │LC(B) │ │ │ │
│ │ │apivorus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│2380 │A073 │Milvus migrans│Gaie neagră │CR (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │ │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│2390 │A074 │Milvus milvus │Gaie roşie │RE (B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│2430 │A075 │Haliaeetus │Codalb │VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │albicilla │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deoarece a │
│ │ │ │ │ │ │ │dispărut ca │
│ │ │ │ │ │ │ │specie │
│ │ │ │ │ │ │ │cuibăritoare în │
│ │ │ │ │ │ │ │România şi │
│ │ │Gypaetus │ │ │ │ │există în Europa│
│2460 │A076 │barbatus │Zăgan │RE(B) │X │ │programe de │
│ │ │ │ │ │ │ │reintroducere, │
│ │ │ │ │ │ │ │care pot fi │
│ │ │ │ │ │ │ │implementate şi │
│ │ │ │ │ │ │ │în România, │
│ │ │ │ │ │ │ │califică specia │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deoarece a │
│ │ │ │ │ │ │ │dispărut ca │
│ │ │ │ │ │ │ │specie │
│ │ │ │ │ │ │ │cuibăritoare în │
│ │ │ │ │ │ │ │România şi │
│ │ │Neophron │ │ │ │ │există în Europa│
│2470 │A077 │percnopterus │Hoitar │RE(B) │X │ │programe de │
│ │ │ │ │ │ │ │reintroducere, │
│ │ │ │ │ │ │ │care pot fi │
│ │ │ │ │ │ │ │implementate şi │
│ │ │ │ │ │ │ │în România, │
│ │ │ │ │ │ │ │califică specia │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deoarece a │
│ │ │ │ │ │ │ │dispărut ca │
│ │ │ │ │ │ │ │specie │
│ │ │ │ │ │ │ │cuibăritoare în │
│ │ │ │ │ │ │ │România şi │
│ │ │ │ │ │ │ │există în Europa│
│2510 │A078 │Gyps fulvus │Vultur sur │RE (B) │X │ │programe de │
│ │ │ │ │ │ │ │reintroducere, │
│ │ │ │ │ │ │ │care pot fi │
│ │ │ │ │ │ │ │implementate şi │
│ │ │ │ │ │ │ │în România, │
│ │ │ │ │ │ │ │califică specia │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deoarece a │
│ │ │ │ │ │ │ │dispărut ca │
│ │ │ │ │ │ │ │specie │
│ │ │ │ │ │ │ │cuibăritoare în │
│ │ │ │ │ │ │ │România şi │
│ │ │Aegypius │ │ │ │ │există în Europa│
│2550 │A079 │monachus │Vultur negru │RE (B) │X │ │programe de │
│ │ │ │ │ │ │ │reintroducere, │
│ │ │ │ │ │ │ │care pot fi │
│ │ │ │ │ │ │ │implementate şi │
│ │ │ │ │ │ │ │în România, │
│ │ │ │ │ │ │ │califică specia │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│2560 │A080 │Circaetus │Şerpar │LC(B) │ │ │ │
│ │ │gallicus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│2600 │A081 │Circus │Erete de stuf│LC(B) │ │ │ │
│ │ │aeruginosus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│2610 │A082 │Circus cyaneus│Erete vânăt │LC (W) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│2620 │A083 │Circus │Erete alb │RE (B) │ │ │ │
│ │ │macrourus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│2630 │A084 │Circus │Erete sur │VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │pygargus │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│2670 │A899 │Accipiter │Uliu porumbar│NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │gentilis │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│2690 │A898 │Accipiter │Uliu păsărar │LC(B) │ │ │ │
│ │ │nisus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │din România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │15% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană (şi │
│ │ │Accipiter │Uliu cu │ │ │ │peste 25% din │
│2730 │A402 │brevipes │picioare │LC(B) │ │ │populaţia EU28),│
│ │ │ │scurte │ │ │ │nu sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│2870 │A087 │Buteo buteo │Şorecar comun│LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│2880 │A403 │Buteo rufinus │Şorecar mare │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │Acvila │ │ │ │"aproape │
│2920 │A858 │Clanga │ţipătoare │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │pomarina │mică │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │Acvila │ │ │ │deoarece este │
│2930 │A859 │Clanga clanga │ţipătoare │EN (W) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │ │mare │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│2950 │A404 │Aquila heliaca│Acvila de │CR (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │ │câmp │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│2960 │A091 │Aquila │Acvila de │VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │chrysaetos │munte │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│2980 │A092 │Hieraaetus │Acvila mică │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │pennatus │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│3010 │A094 │Pandion │Uligan pescar│NE │ │ │ │
│ │ │haliaetus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│3040 │A096 │Falco │Vânturel roşu│LC(B) │ │ │ │
│ │ │tinnunculus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│3070 │A097 │Falco │Vânturel de │VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │vespertinus │seară │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece │
│ │ │ │ │ │ │ │beneficiază de │
│ │ │ │ │ │ │ │statut de │
│3090 │A098 │Falco │Şoim de iarnă│NE │X │ │periclitare (Vu)│
│ │ │columbarius │ │ │ │ │în lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană. │
│ │ │ │ │ │ │ │Măsurile se │
│ │ │ │ │ │ │ │aplică şi │
│ │ │ │ │ │ │ │exemplarelor │
│ │ │ │ │ │ │ │aflate în pasaj.│
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│3100 │A099 │Falco subbuteo│Şoimul │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ │rândunelelor │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│3160 │A511 │Falco cherrug │Şoim dunărean│EN (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │ │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│3200 │A103 │Falco │Şoim călător │LC(B) │ │ │ │
│ │ │peregrinus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│3260 │A104 │Bonasa bonasia│Ieruncă │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│3320 │A876 │Lyrurus tetrix│Cocoş de │EN (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │tetrix │mesteacăn │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi nu este │
│ │ │ │ │ │ │ │încadrată în │
│ │ │ │ │ │ │ │nici o categorie│
│ │ │ │ │ │ │ │de periclitare │
│ │ │ │ │ │ │ │în lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, │
│ │ │ │ │ │ │ │specia este │
│ │ │ │ │ │ │ │supusă unor │
│ │ │ │ │ │ │ │serii de │
│ │ │ │ │ │ │ │ameninţări │
│ │ │ │ │ │ │ │(degradarea │
│ │ │ │ │ │ │ │habitatului │
│ │ │Tetrao │Cocoş de │ │ │ │datorată │
│3350 │A659 │urogallus │munte │LC(B) │X │ │exploatărilor │
│ │ │ │ │ │ │ │forestiere) │
│ │ │ │ │ │ │ │care, dacă nu │
│ │ │ │ │ │ │ │ţin cont de │
│ │ │ │ │ │ │ │necesităţile │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei, poate │
│ │ │ │ │ │ │ │duce la un │
│ │ │ │ │ │ │ │declin viitor al│
│ │ │ │ │ │ │ │speciei." Din │
│ │ │ │ │ │ │ │acest motiv │
│ │ │ │ │ │ │ │monitorizarea │
│ │ │ │ │ │ │ │continuă a │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei este │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│3570 │A465 │Alectoris │Potârniche de│RE (B) │ │ │ │
│ │ │graeca │stâncă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi nu este │
│ │ │ │ │ │ │ │încadrată în │
│ │ │ │ │ │ │ │Lista Roşie a │
│ │ │ │ │ │ │ │României, datele│
│ │ │ │ │ │ │ │preliminare │
│ │ │ │ │ │ │ │sugerează un │
│ │ │ │ │ │ │ │declin al │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei la nivel│
│ │ │ │ │ │ │ │naţional care │
│ │ │ │ │ │ │ │cumulat cu │
│ │ │ │ │ │ │ │declinul speciei│
│ │ │ │ │ │ │ │la nivel │
│ │ │ │ │ │ │ │european şi cu │
│3670 │A644 │Perdix perdix │Potârniche │LC(B) │X │ │degradarea │
│ │ │ │ │ │ │ │continuă a │
│ │ │ │ │ │ │ │habitatelor │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritizează │
│ │ │ │ │ │ │ │activităţile de │
│ │ │ │ │ │ │ │monitorizare a │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei în │
│ │ │ │ │ │ │ │scopul │
│ │ │ │ │ │ │ │clarificării │
│ │ │ │ │ │ │ │tendinţei │
│ │ │ │ │ │ │ │naţionale şi a │
│ │ │ │ │ │ │ │ameninţărilor la│
│ │ │ │ │ │ │ │care este supusă│
│ │ │ │ │ │ │ │specia. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│3700 │A113 │Coturnix │Prepeliţă │LC(B) │ │ │ │
│ │ │coturnix │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│3940 │A115-X│Phasianus │Fazan │NA │ │ │ │
│ │ │colchicus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│4070 │A118 │Rallus │Cârstel de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │aquaticus │baltă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│4080 │A119 │Porzana │Cresteţ │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │porzana │pestriţ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă │
│ │ │ │ │ │ │ │aproape 35% din │
│ │ │ │ │ │ │ │cea europeană, │
│ │ │ │ │ │ │ │în consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│ │ │ │ │ │ │ │responsabilitate│
│ │ │ │ │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; │
│ │ │ │Cresteţ │ │ │ │suplimentar, │
│4100 │A892 │Zapornia parva│cenuşiu │LC(B) │X │X │sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │(managementul │
│ │ │ │ │ │ │ │pescăriilor, │
│ │ │ │ │ │ │ │desecarea │
│ │ │ │ │ │ │ │habitatelor │
│ │ │ │ │ │ │ │umede etc.). │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│4110 │A893 │Zapornia │Cresteţ mic │VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │pusilla │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│4210 │A122 │Crex crex │Cristel de │VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │ │câmp │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│4240 │A123 │Gallinula │Găinuşa de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │chloropus │baltă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│4290 │A125 │Fulica atra │Lişiţa │NT (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │ │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│4330 │A127 │Grus grus │Cocor │RE(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deoarece a │
│ │ │ │ │ │ │ │dispărut ca │
│ │ │ │ │ │ │ │specie │
│ │ │ │ │ │ │ │cuibăritoare în │
│ │ │ │ │ │ │ │România şi │
│ │ │ │ │ │ │ │există în Europa│
│4420 │A725_B│Tetrax tetrax │Spârcaci │RE(B) │X │ │programe de │
│ │ │ │ │ │ │ │reintroducere, │
│ │ │ │ │ │ │ │care pot fi │
│ │ │ │ │ │ │ │implementate şi │
│ │ │ │ │ │ │ │în România, │
│ │ │ │ │ │ │ │califică specia │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│4460 │A129 │Otis tarda │Dropie │CR (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │ │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│4500 │A130 │Haematopus │Scoicar │VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │ostralegus │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│4550 │A131 │Himantopus │Piciorong │NE │ │ │ │
│ │ │himantopus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│4560 │A132 │Recurvirostra │Ciocîntors │LC(B) │ │ │ │
│ │ │avosetta │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│4590 │A133 │Burhinus │Pasărea │LC(B) │ │ │ │
│ │ │oedicnemus │ogorului │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│4650 │A135 │Glareola │Ciovlică │VU (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │pratíncola │ruginie │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│4670 │A515 │Glareola │Ciovlică │CR/PE (B)│X │ │încadrată într-o│
│ │ │nordmanni │negrie │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│4690 │A136 │Charadrius │Prundăraş │LC(B) │ │ │ │
│ │ │dubius │gulerat mic │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│4770 │A138 │Charadrius │Prundăraş de │VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │alexandrinus │săritură │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│4820 │A727 │Eudromias │Prundăraş de │CR/PE (B)│X │ │încadrată într-o│
│ │ │morinellus │munte │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│4851 │A140 │Pluvialis │Ploier auriu │NE │ │ │ │
│ │ │apricaria │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│4920 │ │Vanellus │Nagâţ cu │NE │ │ │ │
│ │ │leucurs │coada albă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│4930 │A142 │Vanellus │Nagâţ │VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │vanellus │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5010 │A145 │Calidris │Fugaci mic │NE │ │ │ │
│ │ │minuta │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│5090 │A147 │Calidris │Fugaci roşcat│NE │X │ │încadrată într-o│
│ │ │ferruginea │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5120 │A149 │Calidris │Fugaci de │NE │ │ │ │
│ │ │alpina │ţărm │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitată la │
│ │ │ │ │ │ │ │nivel european. │
│ │ │ │ │ │ │ │Prin urmare │
│ │ │Calidris │Prundaş de │ │ │ │populaţiile de │
│5140 │A860 │falcinellus │nămol │NE │X │ │pasaj prezente │
│ │ │ │ │ │ │ │pe teritoriul │
│ │ │ │ │ │ │ │României sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritare │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru │
│ │ │ │ │ │ │ │conservare. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5170 │A861 │Calidris │Bătăuş │NE │ │ │ │
│ │ │pugnax │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5180 │A152 │Lymnocryptes │Becaţina mică│NE │ │ │ │
│ │ │minimus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│5190 │A153 │Gallinago │Becaţina │VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │gallinago │comună │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5200 │A154 │Gallinago │Bacaţina mare│NE │ │ │ │
│ │ │media │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5290 │A155 │Scolopax │Sitar de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │rusticóla │pădure │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│5320 │A156 │Limosa limosa │Sitar de mal │VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │ │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5380 │A158 │Numenius │Culic mic │NE │ │ │ │
│ │ │phaeopus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│5400 │A159 │Numenius │Culic cu cioc│NE │X │ │încadrată într-o│
│ │ │tenuirostris │subţire │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │Numenius │ │ │ │ │deoarece este │
│5410 │A768 │arquata │Culic mare │CR/PE (B)│X │ │încadrată într-o│
│ │ │arquata │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5450 │A161 │Tringa │Fluierar │NE │ │ │ │
│ │ │erythropus │negru │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │Fluierar cu │ │ │ │"aproape │
│5460 │A162 │Tringa totanus│picioare │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │ │roşii │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5470 │A163 │Tringa │Fluierar de │NE │ │ │ │
│ │ │stagnatilis │lac │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5540 │A166 │Tringa │Fluierar de │NE │ │ │ │
│ │ │glareola │mlaştină │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5560 │A168 │Actitis │Fluierar de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │hypoleucos │munte │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5640 │A170 │Phalaropus │Notatiţă │NE │ │ │ │
│ │ │lobatus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│5730 │A800 │Larus │Pescăruş │EN (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │ichthyaetus │asiatic │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│5750 │A176 │Larus │Pescăruş cu │EN (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │melanocephalus│cap negru │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5780 │A862 │Hydrocoloeus │Pescăruş mic │NE │ │ │ │
│ │ │minutus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5820 │A179 │Larus │Pescăruş │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ridibundus │râzător │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitată la │
│ │ │ │ │ │ │ │nivel european. │
│ │ │ │ │ │ │ │Prin urmare │
│ │ │ │Pescăruş │ │ │ │populaţiile de │
│5850 │A180 │Larus genei │rozalb │RE(B) │X │ │pasaj prezente │
│ │ │ │ │ │ │ │pe teritoriul │
│ │ │ │ │ │ │ │României sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritare │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru │
│ │ │ │ │ │ │ │conservare. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5900 │A182 │Larus canus │Pescăruş sur │NE │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │Larus │Pescăruş cu │ │ │ │ │
│5926 │A604 │michahellis │picioare │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ │galbene │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│5927 │A459 │Larus │Pescăruş │LC(B) │ │ │ │
│ │ │cachinnans │pontic │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│6050 │A189 │Gelochelidon │Pescăriţă │CR (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │nilotica │râzătoare │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│6060 │A894 │Hydroprogne │Pescăriţă │RE (B) │ │ │ │
│ │ │caspia │mare │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│6110 │A863 │Thalasseus │Chiră de mare│VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │sandvicensis │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│6150 │A193 │Stema hirundo │Chiră de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ │baltă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│6240 │A885 │Sternula │Chiră mică │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │albifrons │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│6260 │A734 │Chlidonias │Chirighiţă cu│LC(B) │ │ │ │
│ │ │hybrida │obraz alb │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│6270 │A197 │Chlidonias │Chirighiţă │VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │niger │neagră │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│6280 │A198 │Chlidonias │Chirighiţă cu│VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │leucopterus │aripi albe │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│6657 │A206-X│Columba livia │Porumbel │NA │ │ │ │
│ │ │f. domestica │domestic │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│6680 │A207 │Columba oenas │Porumbel de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ │scorbură │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│6700 │A687 │Columba │Porumbel │LC(B) │ │ │ │
│ │ │palumbus │gulerat │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │din România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │20% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │Streptopelia │ │ │ │ │europeană, nu │
│6840 │A209 │decaocto │Guguştiuc │LC(B) │ │ │sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specia se │
│ │ │ │ │ │ │ │califică ca │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│6870 │A210 │Streptopelia │Turturică │LC(B) │X │ │datorită │
│ │ │turtur │ │ │ │ │statutului de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare │
│ │ │ │ │ │ │ │global şi │
│ │ │ │ │ │ │ │european. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │Psittacula │Papagalul │ │ │ │ │
│7120 │A760-X│krameri │micul │NA │ │ │ │
│ │ │ │alexander │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│7240 │A212 │Cuculus │Cuc │LC(B) │ │ │ │
│ │ │canorus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│7350 │A213 │Tyto alba │Strigă │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│7390 │A214 │Otus scops │Ciuş │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│7440 │A215 │Bubo bubo │Buha │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│7510 │A217 │Glaucidium │Ciuvică │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │passerinum │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│7570 │A218 │Athene noctua │Cucuvea │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│7610 │A219 │Strix aluco │Huhurez mic │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │28% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│ │ │Strix │ │ │ │ │responsabilitate│
│7650 │A220 │uralensis │Huhurez mare │LC(B) │ │X │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; nu sunt│
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │ameninţări şi │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│7670 │A221 │Asio otus │Ciuf de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ │pădure │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│7680 │A222 │Asio flammeus │Ciuf de câmp │EN (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │ │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi nu este │
│ │ │ │ │ │ │ │încadrată în │
│ │ │ │ │ │ │ │nici o categorie│
│ │ │ │ │ │ │ │de periclitare │
│ │ │ │ │ │ │ │în lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, │
│ │ │ │ │ │ │ │specia este │
│ │ │ │ │ │ │ │supusă unor │
│ │ │ │ │ │ │ │serii de │
│ │ │ │ │ │ │ │ameninţări │
│ │ │Aegolius │ │ │ │ │(degradarea │
│7700 │A223 │funereus │Minuniţă │LC(B) │X │ │habitatului │
│ │ │ │ │ │ │ │datorată │
│ │ │ │ │ │ │ │exploatărilor │
│ │ │ │ │ │ │ │forestiere) care│
│ │ │ │ │ │ │ │prognozează un │
│ │ │ │ │ │ │ │declin în viitor│
│ │ │ │ │ │ │ │al speciei. Din │
│ │ │ │ │ │ │ │acest motiv │
│ │ │ │ │ │ │ │monitorizarea │
│ │ │ │ │ │ │ │continuă a │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei este │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│7780 │A224 │Caprimulgus │Caprimulg │LC(B) │ │ │ │
│ │ │europaeus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│7950 │A226 │Apus apus │Drepnea │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ │neagră │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│7960 │A227 │Apus pallidus │Drepnea │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │ │palidă │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│7980 │A228 │Tachymarptis │Drepnea mare │LC(B) │ │ │ │
│ │ │melba │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│8310 │A229 │Alcedo atthis │Pescăruş │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ │albastru │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│8400 │A230 │Merops │Prigorie │LC(B) │ │ │ │
│ │ │apiaster │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│8410 │A231 │Coradas │Dumbrăveancă │LC(B) │ │ │ │
│ │ │garrulus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │din România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │15% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, nu │
│8460 │A232 │Upupa epops │Pupăza │LC(B) │ │ │sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│8480 │A233 │Jynx torquilla│Capîntortură │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │din România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │15% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │ │Ghionoaie │ │ │ │europeană, nu │
│8550 │A234 │Picus canus │sură │LC(B) │ │ │sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│8561 │A866 │Picus viridis │Ghionoaie │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ │verde │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│8630 │A236 │Dryocopus │Ciocănitoare │LC(B) │ │ │ │
│ │ │martius │neagră │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│8760 │A658 │Dendrocopos │Ciocănitoare │LC(B) │ │ │ │
│ │ │major │pestriţă mare│ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │din România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │15% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │Dendrocopos │Ciocănitoare │ │ │ │europeană, nu │
│8780 │A429 │syriacus │de grădini │LC(B) │ │ │sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │45% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│8830 │A868 │Leiopicus │Ciocănitoare │LC(B) │ │X │responsabilitate│
│ │ │medius │de stejar │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; nu sunt│
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi nu este │
│ │ │ │ │ │ │ │încadrată în │
│ │ │ │ │ │ │ │nici o categorie│
│ │ │ │ │ │ │ │de periclitare │
│ │ │ │ │ │ │ │în lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, │
│ │ │ │ │ │ │ │specia este │
│ │ │ │ │ │ │ │supusă unor │
│ │ │ │ │ │ │ │serii de │
│ │ │ │ │ │ │ │ameninţări │
│ │ │Dendrocopos │Ciocănitoare │ │ │ │(degradarea │
│8840 │A239 │leucotos │cu spate alb │LC(B) │X │ │habitatului │
│ │ │ │ │ │ │ │datorată │
│ │ │ │ │ │ │ │exploatărilor │
│ │ │ │ │ │ │ │forestiere) care│
│ │ │ │ │ │ │ │prognozează un │
│ │ │ │ │ │ │ │declin în viitor│
│ │ │ │ │ │ │ │al speciei. Din │
│ │ │ │ │ │ │ │acest motiv │
│ │ │ │ │ │ │ │monitorizarea │
│ │ │ │ │ │ │ │continuă a │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei este │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│8870 │A869 │Dryobates │Ciocănitoare │LC(B) │ │ │ │
│ │ │minor │pestriţă mică│ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi nu este │
│ │ │ │ │ │ │ │încadrată în │
│ │ │ │ │ │ │ │nici o categorie│
│ │ │ │ │ │ │ │de periclitare │
│ │ │ │ │ │ │ │în lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, │
│ │ │ │ │ │ │ │specia este │
│ │ │ │ │ │ │ │supusă unor │
│ │ │ │ │ │ │ │serii de │
│ │ │ │ │ │ │ │ameninţări │
│ │ │Picoides │Ciocănitoare │ │ │ │(degradarea │
│8980 │A241 │tridactylus │de munte │LC(B) │X │ │habitatului │
│ │ │ │ │ │ │ │datorată │
│ │ │ │ │ │ │ │exploatărilor │
│ │ │ │ │ │ │ │forestiere) care│
│ │ │ │ │ │ │ │prognozează un │
│ │ │ │ │ │ │ │declin în viitor│
│ │ │ │ │ │ │ │al speciei. Din │
│ │ │ │ │ │ │ │acest motiv │
│ │ │ │ │ │ │ │monitorizarea │
│ │ │ │ │ │ │ │continuă a │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei este │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│9610 │A242 │Melanocorypha │Ciocârlie de │EN (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │calandra │bărăgan │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│9680 │A243 │Calandrella │Ciocârlie de │LC (B) │ │ │ │
│ │ │brachydactyla │sol │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│9720 │A244 │Galerida │Ciocârlan │LC (B) │ │ │ │
│ │ │cristata │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│9740 │A246 │Lullula │Ciocârlie de │LC (B) │ │ │ │
│ │ │arborea │pădure │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│9760 │A247 │Alauda │Ciocârlie de │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │arvensis │câmp │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia în │
│ │ │ │ │ │ │ │pasaj ce │
│ │ │ │ │ │ │ │tranzitează │
│ │ │ │ │ │ │ │România de la │
│ │ │ │ │ │ │ │nord la sud-vest│
│ │ │ │ │ │ │ │se apreciază că │
│ │ │ │ │ │ │ │provine din │
│ │ │ │ │ │ │ │Rusia şi Ucraina│
│ │ │ │ │ │ │ │iar arealul │
│ │ │Alauda │Ciocârlie de │ │ │ │speciei (EBBA2) │
│9760 │A247 │arvensis │câmp │LC (P) │ │ │nu s-a │
│ │ │ │ │ │ │ │modificat. │
│ │ │ │ │ │ │ │Scăderea │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţiei │
│ │ │ │ │ │ │ │înregistrată în │
│ │ │ │ │ │ │ │Europa nu este │
│ │ │ │ │ │ │ │una accelerată, │
│ │ │ │ │ │ │ │specia fiind │
│ │ │ │ │ │ │ │încadrată la │
│ │ │ │ │ │ │ │preocupare │
│ │ │ │ │ │ │ │minimă (LC). │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│9780 │A248 │Eremophila │Ciocârlie │LC (B) │ │ │ │
│ │ │alpestris │urecheată │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│9810 │A249 │Riparia │Lăstun de mal│LC (B) │ │ │ │
│ │ │riparia │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│9910 │A250 │Ptyonoprogne │Lăstun de │LC (B) │ │ │ │
│ │ │rupestris │stâncă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│9920 │A251 │Hirundo │Rândunică │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │rustica │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│9950 │A479 │Cecropis │Rândunică │LC (B) │ │ │ │
│ │ │daurica │roşcată │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│10010 │A738 │Delichon │Lăstun de │LC (B) │ │ │ │
│ │ │urbicum │casă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │42% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│ │ │ │ │ │ │ │responsabilitate│
│ │ │ │ │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; │
│ │ │ │ │ │ │ │suplimentar, │
│ │ │ │ │ │ │ │sunt │
│10050 │A255 │Anthus │Fâsă de câmp │LC (B) │X │X │identificate │
│ │ │campestris │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │(intensificarea │
│ │ │ │ │ │ │ │agriculturii, │
│ │ │ │ │ │ │ │reducerea │
│ │ │ │ │ │ │ │suprafeţei │
│ │ │ │ │ │ │ │pajiştilor prin │
│ │ │ │ │ │ │ │transformarea în│
│ │ │ │ │ │ │ │terenuri │
│ │ │ │ │ │ │ │agricole etc.). │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│10090 │A256 │Anthus │Fâsă de │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │trivialis │pădure │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│10110 │A257 │Anthus │Fâsă de luncă│NE │ │ │ │
│ │ │pratensis │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│10140 │A259 │Anthus │Fâsă de munte│LC (B) │ │ │ │
│ │ │spinoletta │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │36% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│10170 │A260 │Motacilla │Codobatură │LC(B) │ │X │responsabilitate│
│ │ │flava │galbenă │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; nu sunt│
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│10180 │A608 │Motacilla │Codobatură cu│NE │ │ │ │
│ │ │citreola │cap galben │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │25% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│10190 │A261 │Motacilla │Codobatură de│LC(B) │ │X │responsabilitate│
│ │ │cinerea │munte │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; nu sunt│
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│10200 │A262 │Motacilla alba│Codobatură │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ │albă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│10500 │A264 │Cinclus │Pescărel │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │cinclus │negru │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│10660 │A676 │Troglodytes │Ochiuboului │LC(B) │ │ │ │
│ │ │troglodytes │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│10840 │A266 │Prunella │Brumăriţă de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │modularis │pădure │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│10940 │A267 │Prunella │Brumăriţă de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │collaris │stâncă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│10990 │A269 │Erithacus │Măcăleandru │LC(B) │ │ │ │
│ │ │rubecula │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│11030 │A270 │Luscinia │Privighetoare│LC(B) │ │ │ │
│ │ │luscinia │de zăvoi │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│11040 │A271 │Luscinia │Privighetoare│LC(B) │ │ │ │
│ │ │megarhynchos │roşcată │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│11060 │A480 │Cyanecula │Guşă vânătă │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │svecica │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│11210 │A273 │Phoenicurus │Codroş de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ochruros │munte │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│11220 │A274 │Phoenicurus │Codroş de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │phoenicurus │pădure │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│11370 │A275 │Saxicola │Mărăcinar │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │rubetra │mare │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│11390 │A276 │Saxicola │Mărăcinar │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │torquatus │negru │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│11440 │A435 │Oenanthe │Pietrar │LC(B) │ │ │ │
│ │ │isabellina │răsăritean │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│11460 │A277 │Oenanthe │Pietrar sur │LC(B) │ │ │ │
│ │ │oenanthe │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│11470 │A533 │Oenanthe │Pietrar negru│LC(B) │ │ │ │
│ │ │pleschanka │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│11480 │A278 │Oenanthe │Pietrar │EN (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │hispanica │mediteranean │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│11620 │A280 │Montícola │Mierla de │EN (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │saxatilis │piatră │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │din România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │15% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │Turdus │Mierla │ │ │ │europeană, nu │
│11860 │A282 │torquatus │gulerată │LC (B) │ │ │sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│11870 │A283 │Turdus merula │Mierla │LC (B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│11980 │A284 │Turdus pilaris│Cocoşar │LC (B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│12000 │A285 │Turdus │Sturz │LC (B) │ │ │ │
│ │ │philomelos │cântător │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│12010 │A286 │Turdus iliacus│Sturzul │NE │ │ │ │
│ │ │ │viilor │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│12020 │A287 │Turdus │Sturz de vâsc│LC (B) │ │ │ │
│ │ │viscivorus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│12200 │A288 │Cettia cetti │Stufărică │LC (B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│12360 │A290 │Locustella │Greluşel │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │naevia │pătat │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│12370 │A291 │Locustella │Greluşel de │LC (B) │ │ │ │
│ │ │fluviatilis │zăvoi │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │48% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│12380 │A292 │Locustella │Greluşel de │LC (B) │ │X │responsabilitate│
│ │ │luscinioides │stuf │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; nu sunt│
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│12410 │A293 │Acrocephalus │Privighetoare│LC (B) │ │ │ │
│ │ │melanopogon │de baltă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│12430 │A295 │Acrocephalus │Lăcar mic │LC (B) │ │ │ │
│ │ │schoenobaenus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│12470 │A680 │Acrocephalus │Lăcar cafeniu│LC (B) │ │ │ │
│ │ │agricola │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │din România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │15% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │Acrocephalus │Lăcar de │ │ │ │europeană, nu │
│12500 │A296 │palustris │mlaştină │LC (B) │ │ │sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│12510 │A297 │Acrocephalus │Lăcar de stuf│LC (B) │ │ │ │
│ │ │scirpaceus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │din România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │15% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │Acrocephalus │ │ │ │ │europeană, nu │
│12530 │A298 │arundinaceus │Lăcar mare │LC (B) │ │ │sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│12553 │A487 │Iduna pallida │Frunzăriţă │LC (B) │ │ │ │
│ │ │ │cenuşie │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│12590 │A299 │Hippolais │Frunzăriţă │LC (B) │ │ │ │
│ │ │icterina │galbenă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │45% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│12730 │A307 │Sylvia nisoria│Silvie │LC(B) │ │X │responsabilitate│
│ │ │ │porumbacă │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; nu sunt│
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │din România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │15% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, nu │
│12740 │A574 │Sylvia curruca│Silvie mică │LC(B) │ │ │sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│12750 │A309 │Sylvia │Silvie de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │communis │câmp │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│12760 │A310 │Sylvia borin │Silvie de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ │zăvoi │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│12770 │A311 │Sylvia │Silvie cu cap│LC(B) │ │ │ │
│ │ │atricapilla │negru │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│13080 │A314 │Phylloscopus │Pitulice │LC(B) │ │ │ │
│ │ │sibilatrix │sfârâitoare │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│13110 │A572 │Phylloscopus │Pitulice mică│LC(B) │ │ │ │
│ │ │collybita │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│13120 │A316 │Phylloscopus │Pitulice │LC(B) │ │ │ │
│ │ │trochilus │fluierătoare │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│13140 │A317 │Regulus │Auşel cu cap │LC(B) │ │ │ │
│ │ │regulus │galben │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│13150 │A318 │Regulus │Auşel │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ignicapilla │sprâncenat │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│13350 │A319 │Muscicapa │Muscar sur │LC(B) │ │ │ │
│ │ │striata │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│13430 │A320 │Ficedula parva│Muscar mic │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│13470 │A442 │Ficedula │Muscar │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │semitorquata │semigulerat │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │34% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│13480 │A321 │Ficedula │Muscar │LC(B) │ │X │responsabilitate│
│ │ │albicollis │gulerat │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; nu sunt│
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│13490 │A322 │Ficedula │Muscar negru │LC(B) │ │ │ │
│ │ │hypoleuca │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│13640 │A323 │Panurus │Piţigoi de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │biarmicus │stuf │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│14370 │A324 │Aegithalos │Piţigoi codat│LC(B) │ │ │ │
│ │ │caudatus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │din România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │15% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │Poecile │ │ │ │ │europeană, nu │
│14400 │A493 │palustris │Piţigoi sur │LC(B) │ │ │sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │50% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│14410 │A491 │Poecile │Piţigoi de │LC(B) │ │X │responsabilitate│
│ │ │lugubris │livadă │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; nu sunt│
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│14420 │A492 │Poecile │Piţigoi de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │montanus │munte │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│14540 │A497 │Lophophanes │Piţigoi moţat│LC(B) │ │ │ │
│ │ │cristatus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│14610 │A472 │Periparus ater│Piţigoi de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ │brădet │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│14620 │A483 │Cyanistes │Piţigoi │LC(B) │ │ │ │
│ │ │caeruleus │albastru │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│14640 │A330 │Parus major │Piţigoi mare │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│14790 │A332 │Sitta europaea│Ţiclean │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│14820 │A333 │Tichodroma │Fluturaş de │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │muraria │stâncă │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│14860 │A334 │Certhia │Cojoaică de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │familiaris │pădure │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│14870 │A637 │Certhia │Cojoaică cu │LC(B) │ │ │ │
│ │ │brachydactyla │degete scurte│ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │din România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │15% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │Remiz │ │ │ │ │europeană, nu │
│14900 │A336 │pendulinus │Boicuş │LC(B) │ │ │sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│15080 │A337 │Oriolus │Grangur │LC(B) │ │ │ │
│ │ │oriolus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │37% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│15150 │A338 │Lanius │Sfrâncioc │LC(B) │ │X │responsabilitate│
│ │ │collurio │roşiatic │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; nu sunt│
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │37% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│ │ │ │ │ │ │ │responsabilitate│
│ │ │ │ │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; │
│ │ │ │ │ │ │ │suplimentar, au │
│ │ │ │ │ │ │ │fost │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │Sfrâncioc cu │ │ │ │presiuni │
│15190 │A339 │Lanius minor │frunte neagră│VU (B) │X │X │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │(intensificarea │
│ │ │ │ │ │ │ │agriculturii, │
│ │ │ │ │ │ │ │comasarea │
│ │ │ │ │ │ │ │parcelelor │
│ │ │ │ │ │ │ │cumulată cu │
│ │ │ │ │ │ │ │dispariţia │
│ │ │ │ │ │ │ │elementelor de │
│ │ │ │ │ │ │ │peisaj etc.). în│
│ │ │ │ │ │ │ │plus, specia se │
│ │ │ │ │ │ │ │află în declin │
│ │ │ │ │ │ │ │în România. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│15200 │A340 │Lanius │Sfrâncioc │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │excubitor │mare │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│15230 │A341 │Lanius senator│Sfrâncioc cu │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ │cap roşu │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│15390 │A342 │Garrulus │Gaiţă │LC(B) │ │ │ │
│ │ │glandarius │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│15490 │A343 │Pica pica │Coţofană │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Deşi populaţia │
│ │ │ │ │ │ │ │din România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │15% din │
│ │ │ │ │ │ │ │populaţia │
│ │ │Nucifraga │ │ │ │ │europeană, nu │
│15570 │A344 │caryocatactes │Alunar │LC(B) │ │ │sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│15600 │A347 │Corvus │Stăncuţă │LC(B) │ │ │ │
│ │ │monedula │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │în versiunea din│
│ │ │ │ │ │ │ │2021 a listei │
│ │ │ │ │ │ │ │roşii europene, │
│ │ │Corvus │Cioara de │ │ │ │specia a fost │
│15630 │A348 │frugilegus │semănătură │LC(B) │X │ │încadrată ca │
│ │ │ │ │ │ │ │"vulnerabilă", │
│ │ │ │ │ │ │ │statut care o │
│ │ │ │ │ │ │ │califică ca │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│15670 │A349 │Corvus corone │Cioara neagră│LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│15720 │A350 │Corvus corax │Corb │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│15820 │A351 │Sturnus │Graur │LC(B) │ │ │ │
│ │ │vulgaris │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│15840 │A494 │Pastor roseus │Lăcustar │NE │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│15910 │A620 │Passer │Vrabie de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │domesticus │casă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│15920 │A355 │Passer │Vrabie │LC(B) │ │ │ │
│ │ │hispaniolensis│negricioasă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│15980 │A356 │Passer │Vrabie de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │montanus │câmp │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│16360 │A657 │Fringilla │Cinteza │LC(B) │ │ │ │
│ │ │coelebs │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│16400 │A361 │Serinus │Cănăraş │LC(B) │ │ │ │
│ │ │serinus │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│16490 │A363 │Chloris │Florinte │LC(B) │ │ │ │
│ │ │chloris │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│16530 │A364 │Carduelis │Sticlete │LC(B) │ │ │ │
│ │ │carduelis │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│16540 │A478 │Spinus spinus │Scatiu │LC(B) │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară │
│ │ │ │ │ │ │ │deoarece este │
│16600 │A476 │Linaria │Cânepar │VU (B) │X │ │încadrată într-o│
│ │ │cannabina │ │ │ │ │categorie de │
│ │ │ │ │ │ │ │periclitare în │
│ │ │ │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│16660 │A369 │Loxia │Forfecuţă │LC(B) │ │ │ │
│ │ │curvirostra │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Specie încadrată│
│ │ │ │ │ │ │ │în categoria │
│ │ │ │ │ │ │ │"aproape │
│16790 │A371 │Carpodacus │Mugurar roşu │NT (B) │X │ │ameninţat"/NT în│
│ │ │erythrinus │ │ │ │ │lista roşie │
│ │ │ │ │ │ │ │naţională, fapt │
│ │ │ │ │ │ │ │care o califică │
│ │ │ │ │ │ │ │ca prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│17100 │A372 │Pyrrhula │Mugurar │LC(B) │ │ │ │
│ │ │pyrrhula │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Populaţia din │
│ │ │ │ │ │ │ │România │
│ │ │ │ │ │ │ │reprezintă peste│
│ │ │ │ │ │ │ │33% din cea │
│ │ │ │ │ │ │ │europeană, în │
│ │ │ │ │ │ │ │consecinţă │
│ │ │ │ │ │ │ │România are │
│17170 │A373 │Coccothraustes│Botgros │LC(B) │ │X │responsabilitate│
│ │ │coccothraustes│ │ │ │ │în conservarea │
│ │ │ │ │ │ │ │speciei; nu sunt│
│ │ │ │ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │ │ │ │presiuni │
│ │ │ │ │ │ │ │justificative │
│ │ │ │ │ │ │ │pentru a fi │
│ │ │ │ │ │ │ │considerată │
│ │ │ │ │ │ │ │prioritară. │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│18570 │A376 │Emberiza │Presura │LC(B) │ │ │ │
│ │ │citrinella │galbenă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│18580 │A377 │Emberiza │Presură │LC(B) │ │ │ │
│ │ │cirlus │bărboasă │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│18600 │A378 │Emberiza cia │Presura de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │ │munte │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│18660 │A379 │Emberiza │Presura de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │hortulana │grădină │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│18770 │A381 │Emberiza │Presura de │LC(B) │ │ │ │
│ │ │schoeniclus │stuf │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│18810 │A382 │Emberiza │Presura cu │LC(B) │ │ │ │
│ │ │melanocephala │cap negru │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼─────┼────────────────┤
│18820 │A383 │Emberiza │Presură sură │LC(B) │ │ │ │
│ │ │calandra │ │ │ │ │ │
└──────┴──────┴──────────────┴─────────────┴─────────┴────────┴─────┴────────────────┘


                                         ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016