Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LISTA din 11 aprilie 2025  actelor necesare pentru depunerea cererilor de acordare sau de redobândire a cetăţeniei române ori de renunţare la cetăţenia română    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LISTA din 11 aprilie 2025 actelor necesare pentru depunerea cererilor de acordare sau de redobândire a cetăţeniei române ori de renunţare la cetăţenia română

EMITENT: Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 349 bis din 22 aprilie 2025
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 85 din 11 aprilie 2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 349 din 22 aprilie 2025.
──────────
        AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU CETĂŢENIE
 (a se vedea imaginea asociată)
                             LISTA ACTELOR PE CARE LE DEPUN
                           SOLICITANŢII DE CETĂŢENIE, CONFORM
                      LEGII NR. 21/1991 MODIFICATĂ ŞI REPUBLICATĂ
    1. Lista actelor necesare care trebuie depuse odată cu cererile formulate în temeiul art. 11 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
    1. Cerere tip privind cetăţenia română, completată olograf în faţa funcţionarului ANC/MAE şi care include şi cele trei declaraţii necesare pentru soluţionarea cererii, respectiv declaraţia privind opţiunea cu privire la dobândirea cetăţeniei române cu păstrarea domiciliului în străinătate sau cu stabilirea domiciliului în România, declaraţia din care să rezulte dacă petentul a mai depus sau nu anterior o altă cerere de dobândire a cetăţeniei române şi cea din care să rezulte că în trecut solicitantul nu a întreprins şi nu a sprijinit acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale din România;
    2. Paşaportul actual al solicitantului, în copie legalizată (cu traducere, după caz). Dacă acesta deţine cetăţenii multiple, se vor depune copii ale tuturor actelor deţinute. În cazul în care solicitantul nu are un paşaport valabil şi depune cererea la MD/OC din ţara de domiciliu, acesta va putea să facă dovada identităţii sale cu un act de identitate valabil emis în ţara respectivă.
    3. Buletinul sau cartea de identitate eliberată de ţara de provenienţă a solicitantului, în copie legalizată, cu traducere, după caz.
    4. Certificat de cazier judiciar din străinătate detaliat, în original, apostilat/supralegalizat şi cu traducere legalizată în limba română, dacă este cazul. În cazul certificatelor emise în ţările semnatare ale Convenţiei de la Haga, va fi obligatorie aplicarea apostilei pe act, în condiţiile legii. Supralegalizarea este procedura efectuată de către autorităţile competente, prin care se atestă, pentru statele care nu au calitatea de parte a Convenţiei de la Haga sau cu care România nu are tratate bilaterale pentru recunoaşterea reciprocă a actelor, faptul că actul supus acestei proceduri este un act oficial, veridicitatea semnăturii, calitatea în care a acţionat semnatarul actului şi identitatea sigiliului sau a ştampilei de pe acest act. Dacă solicitantul deţine cetăţenii multiple, se vor depune certificate de cazier judiciar originale emise de fiecare ţară al cărui cetăţean este solicitantul. În situaţia în care solicitantul deţine rezidenţa legală pe teritoriul altui stat, acesta va depune inclusiv cazierul judiciar emis de autorităţile statului de reşedinţă, în original, apostilat/supralegalizat, cu traducere legalizată în limba română.
    5. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    6. Extras original de pe actul de stare civilă privind căsătoria solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care solicitantul a fost căsătorit de mai multe ori, acesta va depune extrase originale pentru fiecare căsătorie, din care să rezulte data încheierii căsătoriei anterioare şi schimbările de nume, după caz.
    7. Extras original de pe actul de stare civilă privind divorţul solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    8. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea tatălui solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care solicitantul este născut într-o familie monoparentală, acesta va depune un extras original care să confirme acest lucru, eliberat de autorităţile competente din ţara de naştere a solicitantului, act care va înlocui certificatul de naştere al tatălui. În cazul în care solicitantul solicită redobândirea cetăţeniei române ca fost cetăţean român, care a pierdut cetăţenia română din motive neimputabile, nu este nevoie de depunerea actelor pentru ascendenţii solicitantului.
    9. Extras original de pe actul de stare civilă privind decesul tatălui solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    10. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea mamei solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    11. Extras original de pe actul de stare civilă privind decesul mamei solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    12. Extras original de pe actul de stare civilă privind căsătoria părinţilor solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care părinţii solicitantului au fost căsătoriţi de mai multe ori, aceştia vor depune extrase originale pentru fiecare căsătorie, din care să rezulte data încheierii căsătoriei anterioare şi schimbările de nume, după caz.
    13. Extras original de pe actul de stare civilă privind divorţul părinţilor solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    14. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea bunicului patern al solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care tatăl solicitantului este născut într-o familie monoparentală, se va depune un extras original care să confirme acest lucru, eliberat de autorităţile competente din ţara de naştere a solicitantului, act care va înlocui certificatul de naştere al bunicului patern. În cazul în care solicitantul solicită redobândirea cetăţeniei române ca descendent de gradul I al unui fost cetăţean român (tată/mamă), nu este nevoie de depunerea actelor pentru bunicii sau străbunicii solicitantului.
    15. Extras original de pe actul de stare civilă privind decesul bunicului patern al solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    16. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea bunicii paterne a solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    17. Extras original de pe actul de stare civilă privind decesul bunicii paterne a solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    18. Extras original de pe actul de stare civilă privind căsătoria bunicilor paterni ai solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care bunicii paterni ai solicitantului au fost căsătoriţi de mai multe ori, aceştia vor depune extrase originale pentru fiecare căsătorie, din care să rezulte data încheierii căsătoriei anterioare şi schimbările de nume, după caz.
    19. Extras original de pe actul de stare civilă privind divorţul bunicilor paterni ai solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    20. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea bunicului matern al solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care mama solicitantului este născută într-o familie monoparentală, aceasta va depune un extras original care să confirme acest lucru, eliberat de autorităţile competente din ţara de naştere a titularului, act care va înlocui certificatul de naştere al bunicului matern.
    21. Extras original de pe actul de stare civilă privind decesul bunicului matern al solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    22. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea bunicii materne a solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    23. Extras original de pe actul de stare civilă privind decesul bunicii materne a solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    24. Extras original de pe actul de stare civilă privind căsătoria bunicilor materni ai solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care bunicii materni ai solicitantului au fost căsătoriţi de mai multe ori, aceştia vor depune extrase originale pentru fiecare căsătorie, din care să rezulte data încheierii căsătoriei anterioare şi schimbările de nume, după caz.
    25. Extras original de pe actul de stare civilă privind divorţul bunicilor paterni ai solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    26. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea străbunicului patern/matern al solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care bunicul patern/matern al solicitantului este născută într-o familie monoparentală, acesta va depune un extras original care să confirme acest lucru, eliberat de autorităţile competente din ţara de naştere a titularului, act care va înlocui certificatul de naştere al străbunicului patern/matern. În cazul în care solicitantul solicită redobândirea cetăţeniei române ca descendent de gradul II al unui fost cetăţean român (bunic/bunică paternă/maternă), nu este nevoie de depunerea actelor pentru străbunicii solicitantului. În cazul în care solicitantul solicită redobândirea cetăţeniei române ca descendent de gradul III al unui fost cetăţean român (străbunic/străbunică paternă/maternă), solicitantul va depune acte doar pentru cei care au fost cetăţeni români care au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile şi în baza cărora înţelege să solicite redobândirea cetăţeniei române.
    27. Extras original de pe actul de stare civilă privind decesul străbunicului patern/matern al solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    28. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea străbunicii paterne/materne a solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    29. Extras original de pe actul de stare civilă privind decesul străbunicii paterne/materne a solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    30. Extras original de pe actul de stare civilă privind căsătoria străbunicilor paterni/materni al solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care străbunicii paterni/materni ai solicitantului au fost căsătoriţi de mai multe ori, aceştia vor depune extrase originale pentru fiecare căsătorie, din care să rezulte data încheierii căsătoriei anterioare şi schimbările de nume, după caz.
    31. Extras original de pe actul de stare civilă privind divorţul străbunicilor paterni/materni al solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    32. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea copiilor minori ai solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    33. Acordul părinţilor pentru dobândirea cetăţeniei române de către copiii minori, dat prin declaraţie autentificată la notar sau de către funcţionarul consular de la MD/OC unde este depusă cererea.
    34. Consimţământul minorilor de peste 14 ani pentru dobândirea cetăţeniei române dat prin declaraţie autentificată la notar sau de către funcţionarul consular de la MD/OC unde este depusă cererea, în prezenţa unui părinte.
    35. Certificat de competenţă lingvistică eliberat de instituţiile de învăţământ superior din România acreditate pentru programul de studii "An pregătitor de limba română", de Institutul Limbii Române, de Institutul Cultural Român sau de institutele culturale româneşti din străinătate, care atestă cunoaşterea limbii române la un nivel nu mai mic decât nivelul B1 al Cadrului european comun de referinţă pentru limbi - CECRL sau copia legalizată a foii matricole emise de unităţi de învăţământ de nivel liceal sau de instituţii de învăţământ superior din statul de cetăţenie sau de reşedinţă, în care se atestă studiul pentru minimum 3 ani în limba română. Persoanele care au fost cetăţeni români şi persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani la data depunerii cererii şi care solicită redobândirea cetăţeniei potrivit art. 11, nu au obligaţia de a face dovada cunoaşterii limbii române.
    36. În cazul persoanelor cu privire la care, prin hotărâre judecătorească, a fost instituită, în condiţiile legii, măsura de ocrotire a consilierii judiciare sau a tutelei speciale ori o altă măsură corespondentă care are drept efect restrângerea sau, după caz, lipsirea de capacitatea de exerciţiu, cererea de redobândire a cetăţeniei române se poate depune, în numele persoanei ocrotite, de către ocrotitorul sau reprezentantul acesteia. În acest caz, vor fi depuse copii legalizate şi apostilate de pe actele care fac dovada stării solicitantului, precum şi dovada identităţii persoanei care depune cererea pentru acesta.
    37. Extras original de pe actul de stare civilă care face dovada schimbării numelui sau prenumelui solicitantului/părinţilor acestuia/bunicilor paterni sau materni sau străbunicilor paterni/materni, dacă este cazul de un astfel de eveniment de stare civilă în familia solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    38. Extras original de pe actul care face dovada schimbărilor intervenite în onomastica naţională cu privire la numele sau prenumele solicitantului/părinţilor acestuia/bunicilor paterni sau materni sau străbunicilor paterni/materni sau în cazul localităţii de naştere, după caz, eliberat de autoritatea competentă din ţara de provenienţă, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române. Extrasul va fi însoţit de copia legalizată şi apostilată a actului, cu traducere legalizată în limba română.
        Menţiuni:
        Comisia pentru cetăţenie poate solicita petentului orice alte acte necesare soluţionării cererii, inclusiv înscrisuri care să facă dovada certă a cetăţeniei române deţinute de către solicitant sau descendentul/descendenţii acestuia.


    2. Lista actelor necesare care trebuie depuse odată cu cererile formulate în temeiul art. 10 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
    1. Cerere tip privind cetăţenia română, completată olograf în faţa funcţionarului ANC/MAE şi care include şi cele trei declaraţii necesare pentru soluţionarea cererii, respectiv declaraţia privind opţiunea cu privire la dobândirea cetăţeniei române cu păstrarea domiciliului în străinătate sau cu stabilirea domiciliului în România, declaraţia din care să rezulte dacă petentul a mai depus sau nu anterior o altă cerere de dobândire a cetăţeniei române şi cea din care să rezulte că în trecut solicitantul nu a întreprins şi nu a sprijinit acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale din România;
    2. Paşaportul actual al solicitantului, în copie legalizată, cu traducere, după caz. Dacă acesta deţine cetăţenii multiple, se vor depune copii ale tuturor actelor deţinute. În cazul în care solicitantul nu are un paşaport valabil şi depune cererea la MD/OC din ţara de domiciliu, acesta va putea să facă dovada identităţii sale cu un act de identitate valabil emis în ţara respectivă.
    3. Buletinul sau cartea de identitate eliberată de ţara de provenienţă a solicitantului, în copie legalizată, cu traducere, după caz.
    4. Certificat de cazier judiciar din străinătate detaliat, în original, apostilat/supralegalizat şi cu traducere legalizată în limba română, (dacă este cazul). În cazul certificatelor emise în ţările semnatare ale Convenţiei de la Haga, va fi obligatorie aplicarea apostilei pe act, în condiţiile legii. Supralegalizarea este procedura efectuată de către autorităţile competente, prin care se atestă, pentru statele care nu au calitatea de parte a Convenţiei de la Haga sau cu care România nu are tratate bilaterale pentru recunoaşterea reciprocă a actelor, faptul că actul supus acestei proceduri este un act oficial, veridicitatea semnăturii, calitatea în care a acţionat semnatarul actului şi identitatea sigiliului sau a ştampilei de pe acest act. Dacă solicitantul deţine cetăţenii multiple, se vor depune certificate de cazier judiciar originale emise de fiecare ţară al cărui cetăţean este solicitantul. În situaţia în care solicitantul deţine rezidenţa legală pe teritoriul altui stat, acesta va depune inclusiv cazierul judiciar emis de autorităţile statului de reşedinţă, în original, apostilat/supralegalizat, cu traducere legalizată în limba română, (dacă este cazul). În situaţia în care solicitantul deţine rezidenţa legală pe teritoriul altui stat, acesta va depune inclusiv cazierul judiciar emis de autorităţile statului de reşedinţă, în original, apostilat/supralegalizat şi cu traducere legalizată în limba română.
    5. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    6. Extras original de pe actul de stare civilă privind căsătoria solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care solicitantul a fost căsătorit de mai multe ori, acesta va depune extrase originale pentru fiecare căsătorie, din care să rezulte data încheierii căsătoriei anterioare şi schimbările de nume, după caz.
    7. Extras original de pe actul de stare civilă privind divorţul solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    8. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea tatălui solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care solicitantul este născut într-o familie monoparentală, acesta va depune un extras original care să confirme acest lucru, eliberat de autorităţile competente din ţara de naştere a solicitantului, act care va înlocui certificatul de naştere al tatălui. În cazul în care solicitantul solicită redobândirea cetăţeniei române ca fost cetăţean român, care a pierdut cetăţenia română din motive neimputabile, nu este nevoie de depunerea actelor pentru ascendenţii solicitantului.
    9. Extras original de pe actul de stare civilă privind decesul tatălui solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    10. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea mamei solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    11. Extras original de pe actul de stare civilă privind decesul mamei solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    12. Extras original de pe actul de stare civilă privind căsătoria părinţilor solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care părinţii solicitantului au fost căsătoriţi de mai multe ori, aceştia vor depune extrase originale pentru fiecare căsătorie, din care să rezulte data încheierii căsătoriei anterioare şi schimbările de nume, după caz.
    13. Extras original de pe actul de stare civilă privind divorţul părinţilor solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    14. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea bunicului patern al solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care tatăl solicitantului este născut într-o familie monoparentală, se va depune un extras original care să confirme acest lucru, eliberat de autorităţile competente din ţara de naştere a solicitantului, act care va înlocui certificatul de naştere al bunicului patern. În cazul în care solicitantul solicită redobândirea cetăţeniei române ca descendent de gradul I al unui fost cetăţean român (tată/mamă), nu este nevoie de depunerea actelor pentru bunicii sau străbunicii solicitantului.
    15. Extras original de pe actul de stare civilă privind decesul bunicului patern al solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    16. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea bunicii paterne a solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    17. Extras original de pe actul de stare civilă privind decesul bunicii paterne a solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    18. Extras original de pe actul de stare civilă privind căsătoria bunicilor paterni ai solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care bunicii paterni ai solicitantului au fost căsătoriţi de mai multe ori, aceştia vor depune extrase originale pentru fiecare căsătorie, din care să rezulte data încheierii căsătoriei anterioare şi schimbările de nume, după caz.
    19. Extras original de pe actul de stare civilă privind divorţul bunicilor paterni ai solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    20. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea bunicului matern al solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care mama solicitantului este născută într-o familie monoparentală, aceasta va depune un extras original care să confirme acest lucru, eliberat de autorităţile competente din ţara de naştere a titularului, act care va înlocui certificatul de naştere al bunicului matern.
    21. Extras original de pe actul de stare civilă privind decesul bunicului matern al solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    22. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea bunicii materne a solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    23. Extras original de pe actul de stare civilă privind decesul bunicii materne a solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    24. Extras original de pe actul de stare civilă privind căsătoria bunicilor materni ai solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române. În cazul în care bunicii materni ai solicitantului au fost căsătoriţi de mai multe ori, aceştia vor depune extrase originale pentru fiecare căsătorie, din care să rezulte data încheierii căsătoriei anterioare şi schimbările de nume, după caz.
    25. Extras original de pe actul de stare civilă privind divorţul bunicilor paterni ai solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    26. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea copiilor minori ai solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    27. Acordul părinţilor pentru dobândirea cetăţeniei române de către copiii minori, dat prin declaraţie autentificată la notar sau de către funcţionarul consular de la MD/OC unde este depusă cererea.
    28. Consimţământul minorilor de peste 14 ani pentru dobândirea cetăţeniei române dat prin declaraţie autentificată la notar sau de către funcţionarul consular de la MD/OC unde este depusă cererea, în prezenţa unui părinte.
    29. Certificat de competenţă lingvistică eliberat de instituţiile de învăţământ superior din România acreditate pentru programul de studii "An pregătitor de limba română", de Institutul Limbii Române, de Institutul Cultural Român sau de institutele culturale româneşti din străinătate, care atestă cunoaşterea limbii române la un nivel nu mai mic decât nivelul B1 al Cadrului european comun de referinţă pentru limbi - CECRL sau copia legalizată a foii matricole emise de unităţi de învăţământ de nivel liceal sau de instituţii de învăţământ superior din statul de cetăţenie sau de reşedinţă, în care se atestă studiul pentru minimum 3 ani în limba română. Persoanele care au fost cetăţeni români şi persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani la data depunerii cererii şi care solicită redobândirea cetăţeniei potrivit art. 10, nu au obligaţia de a face dovada cunoaşterii limbii române.
    30. În cazul persoanelor cu privire la care, prin hotărâre judecătorească, a fost instituită, în condiţiile legii, măsura de ocrotire a consilierii judiciare sau a tutelei speciale ori o altă măsură corespondentă care are drept efect restrângerea sau, după caz, lipsirea de capacitatea de exerciţiu, cererea de redobândire a cetăţeniei române se poate depune, în numele persoanei ocrotite, de către ocrotitorul sau reprezentantul acesteia. În acest caz, vor fi depuse copii legalizate şi apostilate de pe actele care fac dovada stării solicitantului, precum şi dovada identităţii persoanei care depune cererea pentru acesta.
    31. Extras original de pe actul de stare civilă care face dovada schimbării numelui sau prenumelui solicitantului/părinţilor acestuia/bunicilor paterni sau materni, dacă este cazul de un astfel de eveniment de stare civilă în familia solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extra multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    32. Extras din registrele de evidenţă a populaţiei, emis de autoritatea competentă din ţara de domiciliu a solicitantului sau înscris reconstituit pe cale administrativă/judecătorească, emis de autorităţile competente din ţara de domiciliu, cu aplicarea apostilei, însoţit de traducerea în limba română legalizată, în măsură să clarifice eventualele neconcordanţe privind numele şi/sau orice date de stare civilă ale părinţilor şi/sau ale bunicilor pe linie paternă sau maternă, după caz.
    33. Dovadă scrisă privind data pierderii cetăţeniei române prin adeverinţă eliberată de misiunea diplomatică a României, prin adeverinţă eliberată de Direcţia Generală de Paşapoarte, prin copia Hotărârii de Guvern prin care s-a aprobat renunţarea la cetăţenia română titularului cererii sau ascendenţilor acestuia până la gradul II inclusiv (părinţi, bunici), sau prin depunerea certificatului de naturalizare sau a certificatului doveditor al obţinerii cetăţeniei străine, în copie legalizată, cu apostilă şi traducere legalizată, prin care petentul sau ascendenţii petentului (părinţi, bunici), foşti cetăţeni români, au obţinut pentru prima dată de la plecarea din România o cetăţenie străină din care să reiasă data acordării acesteia, inclusiv copia legalizată şi tradusă a actului oficial din ţara respectivă prin care a obţinut cetăţenia străină, cu extras de pe anexa unde este indicată persoana, dacă este cazul.
    34. Înscrisuri din care rezultă data când petentul sau ascendenţii petentului (părinţi, bunici), foşti cetăţeni români, au emigrat din România (copie legalizată după paşaportul românesc cu viza de ieşire sau document de călătorie), dacă este cazul.
    35. Certificat de echivalare al numelui, în copie legalizată, cu apostilă şi traducere legalizată, pentru a face dovada eventualelor schimbări ale numelui la plecarea din România pentru solicitant sau ascendenţii acestuia, dacă acest act există în legislaţia ţării a cărei cetăţenie a obţinut-o ulterior plecării din România.
    36. Dovada asigurării în România a mijloacelor legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor, inclusiv a domiciliului în ţară, pentru petenţii care solicită redobândirea cetăţeniei române cu stabilirea domiciliului în România.
        Menţiuni:
        Comisia pentru cetăţenie poate solicita petentului orice alte acte necesare soluţionării cererii, inclusiv înscrisuri care să facă dovada certă a cetăţeniei române deţinute de către solicitant sau descendentul/descendenţii acestuia.


    3. Lista actelor necesare care trebuie depuse odată cu cererile formulate în temeiul art. 8 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
    1. Paşaport în original şi copie legalizată şi traducere în limba română, legalizată;
    2. Permis de şedere pe termen lung pentru cetăţeni străini valabil la data depunerii cererii, cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent care înregistrează cererea.
    3. Adeverinţă eliberată de Inspectoratul General pentru Imigrări din care să rezulte perioada de şedere legală în România, inclusiv data de la care s-a acordat dreptul de şedere permanentă în România.
    4. Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar, din care să rezulte că în trecut solicitantul nu a întreprins şi nu a sprijinit acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale din România;
    5. Certificat de cazier judiciar din străinătate detaliat, în original, apostilat/supralegalizat şi cu traducere legalizată în limba română, (dacă este cazul). În cazul certificatelor emise în ţările semnatare ale Convenţiei de la Haga, va fi obligatorie aplicarea apostilei pe act, în condiţiile legii. Supralegalizarea este procedura efectuată de către autorităţile competente, prin care se atestă, pentru statele care nu au calitatea de parte a Convenţiei de la Haga sau cu care România nu are tratate bilaterale pentru recunoaşterea reciprocă a actelor, faptul că actul supus acestei proceduri este un act oficial, veridicitatea semnăturii, calitatea în care a acţionat semnatarul actului şi identitatea sigiliului sau a ştampilei de pe acest act. Dacă solicitantul deţine cetăţenii multiple, se vor depune certificate de cazier judiciar originale emise de fiecare ţară al cărui cetăţean este solicitantul.
    6. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române.
    7. Extras original de pe actul de stare civilă privind căsătoria solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române. În cazul în care solicitantul a fost căsătorit de mai multe ori, acesta va depune extrase originale pentru fiecare căsătorie, din care să rezulte data încheierii căsătoriei anterioare şi schimbările de nume, după caz.
    8. Extras original de pe actul de stare civilă privind divorţul solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române.
    9. Adeverinţă în exemplar original, emisă de misiunea diplomatică din România a statului străin pe teritoriul căruia a avut loc naşterea solicitantului, cu datele de stare civilă complete, însoţită de traducerea în limba română legalizată, în cazul în care sunt necesare precizări suplimentare cu privire la datele de stare civilă.
    10. În situaţia în care din actele de stare civilă depuse la dosar nu rezultă menţiunile referitoare la nume, prenume, localitatea naşterii, nume/prenume părinţi şi ambasada ţării de provenienţă nu poate elibera actul prev. la pct. 9, se va depune o declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar, din care să rezulte datele de stare civilă
    11. Dovada cetăţeniei române a soţului sau a soţiei (actul de identitate prezentat în original pentru conformarea copiei), dacă este cazul;
    12. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea copiilor minori ai solicitantului, dacă se solicită acordarea cetăţeniei române şi pentru aceştia, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române.
    13. Acordul părinţilor pentru dobândirea cetăţeniei române de către copiii minori, dat prin declaraţie originală, autentificată la notar.
    14. Consimţământul minorilor de peste 14 ani pentru dobândirea cetăţeniei române dat prin declaraţie originală, autentificată la notar, în prezenţa unui părinte.
    15. Permis de şedere al copilului minor pe teritoriul României, valabil la data cererii, în original pentru conformarea copiei făcute la depunerea cererii;
    16. Dovada locuinţei, în copie legalizată, prin una din următoarele variante:
    1. Contract de închiriere înregistrat la Administraţia Financiară.
    2. Contract de vânzare-cumpărare în copie legalizată şi extras CF de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.
    3. Contract de comodat în copie legalizată şi extras CF de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.
    4. Declaraţie autentificată la notar de luare în spaţiu şi extras CF de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.

    17. Dovada mijloacelor legale pentru o existenţă decentă în România, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor (după caz):
    1. venituri din activităţi comerciale
    1. actul constitutiv al societăţii comerciale în copie legalizată;
    2. bilanţ contabil de la sfârşitul anului precedent, înregistrat la Administraţia Financiară.
    3. hotărârea AGA de repartizare a dividendelor, respectiv procesul verbal al asociatului unic;
    4. dovada încasării dividendelor cuvenite;
    5. dovada achitării impozitului pe dividendele încasate;
    6. certificat de atestare fiscală eliberat de Administraţia Finanţelor Publice de la sediul societăţii comerciale privind plata impozitelor şi taxelor către stat.

    2. Contract individual de muncă, în copie legalizată, respectiv actele adiţionale la C.I.M. de modificare a salariului brut, dacă este cazul, având viza Inspectoratului Teritorial de Muncă sau dovada înregistrării în Registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic, precum şi adeverinţă din care să rezulte salariul lunar net.
    3. Venituri din cedarea folosinţei bunurilor
    1. declaraţia de venit global privind obţinerea de venituri din cedarea folosinţei bunurilor.
    2. certificat de atestare fiscală pentru persoane fizice.
    3. adeverinţă A.N.A.F. - venit realizat pe anul precedent.
    4. adeverinţă A.N.A.F. - venit estimat pentru anul în curs.

    4. Talon de pensie sau orice alte dovezi de venituri obţinute lunar pe teritoriul României sau declarate în ţară, potrivit reglementărilor în vigoare.


    4. Lista actelor necesare care trebuie depuse odată cu cererile formulate în temeiul art. 27 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
    1. Cerere tip privind renunţarea la cetăţenia română, completată olograf în faţa funcţionarului ANC/MAE;
    2. Cartea de identitate românească, prezentată în original, pentru conformarea copiei, dacă este cazul;
    3. Paşaportul românesc, prezentat în original, pentru conformarea copiei.
    4. Procură specială (pentru depunerea cererii de renunţare) autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României, dacă este cazul. Mandatarul va depune şi copia propriului act de identitate;
    5. Adeverinţă privind debitele către stat eliberată de Administraţia Financiară de la ultimul domiciliu din România;
    6. Adeverinţă privind debitele către stat eliberată de direcţia de impozite şi taxe locale a primăriei de la ultimul domiciliu din România;
    7. Declaraţie pe propria răspundere, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României, privind debitele faţă de persoane fizice sau juridice din România;
    8. Certificatul de naştere al solicitantului, în original, pentru conformarea copiei, în cazul actelor emise în România. Dacă actul este emis în altă ţară, se va depune o copie legalizată şi apostilată, după caz, cu traducere legalizată.
    9. Certificatul de căsătorie al solicitantului, în original, pentru conformarea copiei, în cazul actelor emise în România, dacă acesta este căsătorit. Dacă actul este emis în altă ţară, se va depune o copie legalizată şi apostilată, după caz, cu traducere legalizată.
    10. Certificatul de divorţ al solicitantului, în original, pentru conformarea copiei, în cazul actelor emise în România, dacă este cazul. Dacă actul este emis în altă ţară, se va depune o copie legalizată şi apostilată, după caz, cu traducere legalizată. Dacă naşterea/căsătoria/divorţul au avut loc în străinătate, vor fi depuse şi certificatele transcrise în România.
    11. Promisiunea acordării cetăţeniei statului de domiciliu, în copie legalizată cu apostilă/supralegalizare (dacă este cazul) şi traducerea legalizată în limba română, dacă există un astfel de act.
    12. Dovada obţinerii cetăţeniei statului de domiciliu (certificat de naturalizare/certificat doveditor al obţinerii cetăţeniei străine), în copie legalizată, cu apostilă/supralegalizare (dacă este cazul) şi traducerea legalizată în limba română sau paşaportul eliberat de autorităţile străine, în copie legalizată, cu traducere.
    13. Certificatul de naştere al minorului pentru care se solicită renunţarea la cetăţenia română, în copie legalizată, dacă este emis în afara României sau transcris, dacă este cazul;
    14. Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani va depune şi consimţământul său autentificat dat în faţa notarului sau a consulului în prezenţa unui părinte;
    15. Declaraţia pe propria răspundere a părinţilor că minorul domiciliază în străinătate;
    16. asigurarea dobândirii unei alte cetăţenii în care să se menţioneze minorii care vor dobândi cetăţenia statului de domiciliu sau dovada că aceştia au şi o altă cetăţenie;
    17. acordul în formă autentică al celuilalt părinte, cetăţean român (în situaţia în care doar unul dintre părinţi solicită renunţarea la cetăţenia română);
    18. În cazul în care copilul minor a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească părintelui care are domiciliul în străinătate şi care renunţă la cetăţenie, va fi depusă copia legalizată a hotărârii judecătoreşti de încredinţare a minorului, definitivă şi irevocabilă.

    5. Lista actelor necesare care trebuie depuse odată cu cererile formulate în temeiul art. 8^1 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
    1. Cerere tip privind cetăţenia română, completată olograf în faţa funcţionarului ANC/MAE şi care include şi cele trei declaraţii necesare pentru soluţionarea cererii, respectiv declaraţia privind opţiunea cu privire la dobândirea cetăţeniei române cu păstrarea domiciliului în străinătate sau cu stabilirea domiciliului în România, declaraţia din care să rezulte dacă petentul a mai depus sau nu anterior o altă cerere de dobândire a cetăţeniei române şi cea din care să rezulte că în trecut solicitantul nu a întreprins şi nu a sprijinit acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale din România;
    2. Paşaportul actual al solicitantului, în copie legalizată (cu traducere, după caz). Dacă acesta deţine cetăţenii multiple, se vor depune copii ale tuturor actelor deţinute. În cazul în care solicitantul nu are un paşaport valabil şi depune cererea la MD/OC din ţara de domiciliu, acesta va putea să facă dovada identităţii sale cu un act de identitate valabil emis în ţara respectivă.
    3. Certificat de cazier judiciar din străinătate detaliat, în original şi cu traducere legalizată în limba română, (dacă este cazul). În cazul certificatelor emise în ţările semnatare ale Convenţiei de la Haga, va fi obligatorie aplicarea apostilei pe act, în condiţiile legii. Dacă solicitantul deţine cetăţenii multiple, se vor depune certificate de cazier judiciar originale emise de fiecare ţară al cărui cetăţean este solicitantul.
    4. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române.
    5. Extras original de pe actul de stare civilă privind căsătoria solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române. În cazul în care solicitantul a fost căsătorit de mai multe ori, acesta va depune extrase originale pentru fiecare căsătorie, din care să rezulte data încheierii căsătoriei anterioare şi schimbările de nume, după caz.
    6. Extras original de pe actul de stare civilă privind divorţul solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române.
    7. Extras original de pe actul de stare civilă care face dovada schimbării numelui sau prenumelui solicitantului/părinţilor acestuia/bunicilor paterni sau materni, dacă este cazul de un astfel de eveniment de stare civilă în familia solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române
    8. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea copiilor minori ai solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    9. Acordul părinţilor pentru dobândirea cetăţeniei române de către copiii minori, dat prin declaraţie autentificată la notar sau de către funcţionarul consular de la MD/OC unde este depusă cererea.
    10. Consimţământul minorilor de peste 14 ani pentru dobândirea cetăţeniei române dat prin declaraţie autentificată la notar sau de către funcţionarul consular de la MD/OC unde este depusă cererea, în prezenţa unui părinte.
    11. Permis de şedere al copilului minor pe teritoriul României, valabil la data cererii, în original, pentru conformarea copiei făcute la depunerea cererii;
    12. Documente relevante din care să reiasă faptul că solicitantul a contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti prin activităţi desfăşurate în mod regulat pe o perioadă de cel puţin 3 ani înainte de data cererii, astfel:
        ● Înscrisuri relevante prin care solicitantul dovedeşte contribuţia la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti prin activităţi prin care se asigură promovarea imaginii României în străinătate sau a drepturilor românilor din străinătate ori care au drept scop susţinerea mediului asociativ românesc din străinătate;
        ● Înscrisuri relevante prin care solicitantul dovedeşte contribuţia la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti printr-o activitate didactică şi ştiinţifică de promovare a limbii şi culturii române sau activitate publicistică în limba română;
        ● Înscrisuri relevante prin care solicitantul dovedeşte contribuţia la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti prin activităţi prin care se asigură menţinerea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din străinătate.

    6. Lista actelor necesare care trebuie depuse odată cu cererile formulate în temeiul art. 8^2 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
    1. Cerere tip privind cetăţenia română, completată olograf în faţa funcţionarului ANC şi care include şi cele trei declaraţii necesare pentru soluţionarea cererii, respectiv declaraţia privind opţiunea cu privire la dobândirea cetăţeniei române cu păstrarea domiciliului în străinătate sau cu stabilirea domiciliului în România, declaraţia din care să rezulte dacă petentul a mai depus sau nu anterior o altă cerere de dobândire a cetăţeniei române şi cea din care să rezulte că în trecut solicitantul nu a întreprins şi nu a sprijinit acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale din România;
    2. Paşaportul actual al solicitantului, în copie legalizată (cu traducere, după caz). Dacă acesta deţine cetăţenii multiple, se vor depune copii ale tuturor actelor deţinute. În cazul în care solicitantul nu are un paşaport valabil şi depune cererea la MD/OC din ţara de domiciliu, acesta va putea să facă dovada identităţii sale cu un act de identitate valabil emis în ţara respectivă.
    3. Certificat de cazier judiciar din străinătate detaliat, în original şi cu traducere legalizată în limba română, (dacă este cazul). În cazul certificatelor emise în ţările semnatare ale Convenţiei de la Haga, va fi obligatorie aplicarea apostilei pe act, în condiţiile legii. Dacă solicitantul deţine cetăţenii multiple, se vor depune certificate de cazier judiciar originale emise de fiecare ţară al cărui cetăţean este solicitantul.
    4. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române.
    5. Extras original de pe actul de stare civilă privind căsătoria solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române. În cazul în care solicitantul a fost căsătorit de mai multe ori, acesta va depune extrase originale pentru fiecare căsătorie, din care să rezulte data încheierii căsătoriei anterioare şi schimbările de nume, după caz.
    6. Extras original de pe actul de stare civilă privind divorţul solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare a cetăţeniei române.
    7. Extras original de pe actul de stare civilă care face dovada schimbării numelui sau prenumelui solicitantului/părinţilor acestuia/bunicilor paterni sau materni, dacă este cazul de un astfel de eveniment de stare civilă în familia solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române
    8. Propunerea Agenţiei Naţionale pentru Sport privind acordarea cetăţeniei române solicitantului, în temeiul art. 8^2, în original.
    9. Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar, prin care să se exprime ataşamentul faţă de România şi faţă de sistemul de valori specific societăţii româneşti, aşa cum prevede art. 8^2 lit. b) din Legea nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    10. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea copiilor minori ai solicitantului, dacă este cazul, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    11. Acordul părinţilor pentru dobândirea cetăţeniei române de către copiii minori, dat prin declaraţie autentificată la notar.
    12. Consimţământul minorilor de peste 14 ani pentru dobândirea cetăţeniei române dat prin declaraţie autentificată la notar, în prezenţa unui părinte.
    13. Permis de şedere al copilului minor pe teritoriul României, valabil la data cererii, în original pentru conformarea copiei făcute la depunerea cererii;

    7. Lista actelor necesare care trebuie depuse odată cu cererile formulate în temeiul art. 10 alin. 5) şi art. 11 alin. 2) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
    1. Cerere tip completată olograf care include declaraţia pe propria răspundere a părintelui/părinţilor minorului, din care să rezulte că nu a/au solicitat transcrierea certificatului de naştere al minorului la autorităţile competente;
    2. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea copilului minor al solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    3. Acordul părinţilor pentru dobândirea cetăţeniei române de către copilul minor, dat prin declaraţie autentificată la notar.
    4. Consimţământul minorului de peste 14 ani pentru dobândirea cetăţeniei române dat prin declaraţie autentificată la notar, în prezenţa unui părinte.
    5. Dovada cetăţeniei române pentru părintele care depune cererea, prin actele indicate la art. 21 alin. (1) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    8. Lista actelor necesare care trebuie depuse odată cu cererile formulate în temeiul art. 9 alin. 5) din Lege
    1. Cerere tip completată olograf care include declaraţia pe propria răspundere a părintelui/părinţilor minorului, din care să rezulte că nu a/au solicitat transcrierea certificatului de naştere al minorului la autorităţile competente;
    2. Extras original de pe actul de stare civilă privind naşterea copilului minor al solicitantului, eliberat de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române, însoţit de copia legalizată a certificatului de stare civilă, apostilat sau, după caz, prin extras multilingv original eliberat conform prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române.
    3. Acordul părinţilor pentru dobândirea cetăţeniei române de către copilul minor, dat prin declaraţie autentificată la notar.
    4. Consimţământul minorului de peste 14 ani pentru dobândirea cetăţeniei române dat prin declaraţie autentificată la notar, în prezenţa unui părinte.
    5. Dovada cetăţeniei române pentru părintele care depune cererea, prin actele indicate la art. 21 alin. (1) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    6. Permisul de şedere pe teritoriul României al copilului minor, valabil la data cererii, în copie
    7. Dovada veniturilor obţinute pe teritoriul României de părintele care depune cererea.


    Formular nr. 1
        Revizie: 01.09.2024
                                  Domnule Preşedinte,
        Subsemnatul (a) .......... născut (ă) la data de .......... în localitatea (oraş/com./sat) .......... jud .......... ţara .......... fiul/fiica lui .......... şi al/a .......... cetăţean .........., cu domiciliul în ţara .........., jud .........., localitatea (oraş/com./sat) .......... str. .........., nr ..., bl ...., sc ..., et. ..., ap ...., tel .........., e-mail ................, având adresa de corespondenţă aleasă:
        [ ] la aceeaşi adresă cu cea de domiciliu, indicată mai sus;
        [ ] în ţara .........., jud .........., localitatea (oraş/com./sat) .......... str. .........., nr ...., bl ...., sc ..., et ...., ap ....,

        şi solicitând să-mi fie comunicate actele şi corespondenţa Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie prin poştă electronică:
        [ ] DA [ ] NU

     solicit acordarea cetăţeniei române în temeiul art. 8 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
        Solicit acordarea cetăţeniei române şi pentru următorii copii minori:
    1. .......... născut (ă) la data de ..........
    2. .......... născut (ă) la data de ..........
    3. .......... născut (ă) la data de ..........

     Sunt de acord ca anunţul prevăzut de art. 34^1 alin. (3) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, privind comunicarea corespondenţei Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, să cuprindă:
        [ ] iniţialele numelui şi prenumelui
        [ ] numele şi prenumele în clar.

        Motivele cererii mele sunt (se completează de către petent după înregistrarea dosarului):
        Menţionez că domiciliez în România din anul ....., studii .........., ocupaţia .........., locul de muncă .........., conform dovezilor anexate. Cunosc limba română şi am asigurate mijloacele de existenţă. Nu am mai formulat altă cerere de acordare a cetăţeniei române.
        În situaţia modificării, rectificării sau anulării unor menţiuni în registrele de stare civilă ale subsemnatului/subsemnatei până la data soluţionării cererii, respectiv în cazul schimbării adresei de domiciliu/ reşedinţă/ corespondenţă, declar pe propria răspundere că voi transmite de îndată aceste modificări. În caz contrar o eventuală cerere de rectificare a menţiunilor cuprinse în Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, respectiv de prelungire termen de depunere a jurământului de credinţă, pe motivul neprimirii comunicării din cauza schimbării adresei de domiciliu/ reşedinţă/ corespondenţă, nu va fi aprobată.

     Sunt de acord cu prelucrarea datelor furnizate în conformitate cu Regulamentul European (UE 2016/679) privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.
        Data: ..........
        Semnătura: ..........
        Note:
    1. Toată cererea se va completa cu majuscule.
    2. Cererea se depune personal la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

        Domnului Preşedinte al Comisiei pentru Cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie
 (a se vedea imaginea asociată)

    Formular nr. 2
        Revizie: 01.09.2024
                                  Domnule Preşedinte,
        Subsemnatul (a) .......... născut (ă) la data de .......... localitatea (oraş/com./sat) .......... jud./raion .......... ţara .......... fiul/fiica lui .......... şi al/a .......... cetăţean .........., cu domiciliul în ţara .......... jud./raion .........., localitatea (oraş/com./sat) .........., nr. ...., bl ....., sc ...., et ..., ap ....., tel .........., e-mail .........., având adresa de corespondenţă aleasă:
        [ ] la aceeaşi adresă cu cea de domiciliu, indicată mai sus;
        [ ] în ţara .........., jud./raion .........., localitatea (oraş/com./sat) .......... str. .........., nr. ...., bl ....., sc ...., et ..., ap ...,

        şi solicitând să-mi fie comunicate actele şi corespondenţa Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie prin poştă electronică:
        [ ] DA [ ] NU

     solicit acordarea cetăţeniei române în temeiul art. 8^1 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
        Solicit acordarea cetăţeniei române şi pentru următorii copii minori:
    1. .......... născut (ă) la data de ..........
    2. .......... născut (ă) la data de ..........
    3. .......... născut (ă) la data de ..........
    4. .......... născut (ă) la data de ..........

     Cunoscând prevederile art. 326 din Codul Penal Român, potrivit cărora declararea necorespunzătoare a adevărului constituie infracţiunea de FALS ÎN DECLARAŢII, declar prin prezenta, pe propria răspundere, următoarele:
    - nu întreprind şi nu sprijin acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale a României şi că nici în trecut nu am fost implicat în astfel de acţiuni;
    – doresc acordarea cetăţeniei române cu domiciliul în statul ..........;
        [ ] am mai depus o cerere de redobândire a cetăţeniei române, având nr. dosar ..........;
        [ ] nu am mai depus o cerere de redobândire a cetăţeniei române.

     Sunt de acord ca anunţul prevăzut de art. 34^1 alin. (3) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, privind comunicarea corespondenţei Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, să cuprindă:
        [ ] iniţialele numelui şi prenumelui
        [ ] numele şi prenumele în clar.

        Sunt de acord cu prelucrarea datelor furnizate în conformitate cu Regulamentul European (UE 2016/679) privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.
        Data: ..........
        Semnătura: ..........
        Note:
    1. Toată cererea se va completa cu majuscule.
    2. Cererea se depune personal.

        Data: ....................
        Dată în faţa mea: ........
        Semnătura: ...............
        Domnului Preşedinte al Comisiei pentru Cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie
        Date personale suplimentare:
        Studii: ......................
        Ocupaţie: ....................
        Loc de muncă: ................

        În situaţia modificării, rectificării sau anulării unor menţiuni în registrele de stare civilă ale subsemnatului/subsemnatei până la data soluţionării cererii, respectiv în cazul schimbării adresei de domiciliu/ reşedinţă/ corespondenţă, declar pe propria răspundere că voi transmite de îndată aceste modificări. În caz contrar o eventuală cerere de rectificare a menţiunilor cuprinse în Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, respectiv de prelungire termen de depunere a jurământului de credinţă, pe motivul neprimirii comunicării din cauza schimbării adresei de domiciliu/ reşedinţă/ corespondenţă, nu va fi aprobată.
 (a se vedea imaginea asociată)

    Formular nr. 3
        Revizie: 01.09.2024
                                  Domnule Preşedinte,
        Subsemnatul (a) .......... născut (ă) la data de .......... localitatea (oraş/com./sat) .......... jud./raion .......... ţara .......... fiul/fiica lui .......... şi al/a .......... cetăţean .........., cu domiciliul în ţara .......... jud./raion .........., localitatea (oraş/com./sat) .........., nr. ...., bl ....., sc ...., et ..., ap ....., tel .........., e-mail .........., având adresa de corespondenţă aleasă:
        [ ] la aceeaşi adresă cu cea de domiciliu, indicată mai sus;
        [ ] în ţara .........., jud./raion .........., localitatea (oraş/com./sat) .......... str. .........., nr. ...., bl ....., sc ...., et ..., ap ...,

        şi solicitând să-mi fie comunicate actele şi corespondenţa Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie prin poştă electronică:
        [ ] DA [ ] NU

     simţindu-mă ataşat faţă de România şi de poporul român, solicit redobândirea cetăţeniei române în temeiul art. 10 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
        Solicit acordarea cetăţeniei române şi pentru următorii copii minori:
    1. ........ născut (ă) la data de .........
    2. ........ născut (ă) la data de .........
    3. ........ născut (ă) la data de .........
    4. ........ născut (ă) la data de .........

        Cunoscând prevederile art. 326 din Codul Penal Român, potrivit cărora declararea necorespunzătoare a adevărului constituie infracţiunea de FALS ÎN DECLARAŢII, declar prin prezenta, pe propria răspundere, următoarele:
    - nu întreprind şi nu sprijin acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale a României şi că nici în trecut nu am fost implicat în astfel de acţiuni;
    – doresc redobândirea cetăţeniei române cu domiciliul în statul .........;
        [ ] am mai depus o cerere de redobândire a cetăţeniei române, având nr. dosar ....;
        [ ] nu am mai depus o cerere de redobândire a cetăţeniei române.

        Sunt de acord ca anunţul prevăzut de art. 34^1 alin. (3) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, privind comunicarea corespondenţei Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, să cuprindă:
        [ ] iniţialele numelui şi prenumelui
        [ ] numele şi prenumele în clar.

        Sunt de acord cu prelucrarea datelor furnizate în conformitate cu Regulamentul European (UE 2016/679) privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.
        Data: ..............
        Semnătura: .........
        Note:
    1. Toată cererea se va completa cu majuscule.
    2. Cererea se depune personal.

        Data: .....................
        Dată în faţa mea: .........
        Semnătura: ................
        Domnului Preşedinte al Comisiei pentru Cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie
        Nume ........................................................................
        Prenume .....................................................................
        Data naşterii .................. Locul naşterii .............................
        Domiciliul: ţara ..............., jud./raion ................................
        localitatea (oraş/com./sat) .................................................
        str. ......, nr. ...., bl ...., sc ...., et ...., ap ...., cod poştal .......
        Paşaport ............... Telefon ............... E-mail .....................
        Studii ............... Ocupaţie ............... Loc de muncă ................
        ASCENDENŢI (gradul I şi II)
    1. PĂRINŢI:
        Tata (Nume/ Prenume)................
        Data naşterii ......................
        Locul naşterii .....................
        Mama (Nume/ Prenume)................
        Data naşterii ......................
        Locul naşterii .....................

    2. BUNICI:
        Nume .......................
        Prenume ....................
        Data naşterii ..............
        Locul naşterii .............
        Nume .......................
        Prenume ....................
        Data naşterii ..............
        Locul naşterii .............


        În situaţia modificării, rectificării sau anulării unor menţiuni în registrele de stare civilă ale subsemnatului/subsemnatei până la data soluţionării cererii, respectiv în cazul schimbării adresei de domiciliu/ reşedinţă/ corespondenţă, declar pe propria răspundere că voi transmite de îndată aceste modificări. În caz contrar o eventuală cerere de rectificare a menţiunilor cuprinse în Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, respectiv de prelungire termen de depunere a jurământului de credinţă, pe motivul neprimirii comunicării din cauza schimbării adresei de domiciliu/ reşedinţă/ corespondenţă, nu va fi aprobată.
 (a se vedea imaginea asociată)

    Formular nr. 4
        Revizie: 01.09.2024
                                  Domnule Preşedinte,
        Subsemnatul (a) .......... născut (ă) la data de .......... localitatea (oraş/com./sat) .......... jud./raion .......... ţara .......... fiul/fiica lui .......... şi al/a .......... cetăţean .........., cu domiciliul în ţara .......... jud./raion .........., localitatea (oraş/com./sat) .........., nr. ...., bl ....., sc ...., et ..., ap ....., tel .........., e-mail .........., având adresa de corespondenţă aleasă:
        [ ] la aceeaşi adresă cu cea de domiciliu, indicată mai sus;
        [ ] în ţara .........., jud./raion .........., localitatea (oraş/com./sat) .......... str. .........., nr. ...., bl ....., sc ...., et ..., ap ...,

        şi solicitând să-mi fie comunicate actele şi corespondenţa Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie prin poştă electronică:
        [ ] DA [ ] NU

     simţindu-mă ataşat faţă de România şi de poporul român, solicit redobândirea cetăţeniei române în temeiul art. 11 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
        Solicit acordarea cetăţeniei române şi pentru următorii copii minori:
    1. ........ născut (ă) la data de .........
    2. ........ născut (ă) la data de .........
    3. ........ născut (ă) la data de .........
    4. ........ născut (ă) la data de .........

        Cunoscând prevederile art. 326 din Codul Penal Român, potrivit cărora declararea necorespunzătoare a adevărului constituie infracţiunea de FALS ÎN DECLARAŢII, declar prin prezenta, pe propria răspundere, următoarele:
    - nu întreprind şi nu sprijin acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale a României şi că nici în trecut nu am fost implicat în astfel de acţiuni;
    – doresc redobândirea cetăţeniei române cu domiciliul în statul .........;
        [ ] am mai depus o cerere de redobândire a cetăţeniei române, având nr. dosar .........;
        [ ] nu am mai depus o cerere de redobândire a cetăţeniei române.

        Sunt de acord ca anunţul prevăzut de art. 34^1 alin. (3) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, privind comunicarea corespondenţei Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, să cuprindă:
    [ ] iniţialele numelui şi prenumelui
        [ ] numele şi prenumele în clar.

        Sunt de acord cu prelucrarea datelor furnizate în conformitate cu Regulamentul European (UE 2016/679) privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.
        Data: .........
        Semnătura: .........
        Note:
    1. Toată cererea se va completa cu majuscule.
    2. Cererea se depune personal.

        Data: .....................
        Dată în faţa mea: .........
        Semnătura: ................
        Domnului Preşedinte al Comisiei pentru Cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie
        Nume .................................................................
        Prenume ..............................................................
        Data naşterii ....... Locul naşterii .................................
        Domiciliul: ţara ......., jud./raion .................................
        localitatea (oraş/com./sat) ..........................................
        str. ......., nr. ..., bl ..., sc .., et .., ap .., cod poştal .......
        Paşaport ....... Telefon ....... E-mail .............................
        Studii ....... Ocupaţie ....... Loc de muncă .........................
        ASCENDENŢI (gradul I, II şi III)
    1. PĂRINŢI:
        Tata (Nume/ Prenume)................
        Data naşterii ......................
        Locul naşterii .....................
        Mama (Nume/ Prenume)................
        Data naşterii ......................
        Locul naşterii .....................

    2. BUNICI:
        Nume .......................
        Prenume ....................
        Data naşterii ..............
        Locul naşterii .............
        Nume .......................
        Prenume ....................
        Data naşterii ..............
        Locul naşterii .............

    3. STRĂBUNICI:
        Nume .......................
        Prenume ....................
        Data naşterii ..............
        Locul naşterii .............
        Nume .......................
        Prenume ....................
        Data naşterii ..............
        Locul naşterii .............


        În situaţia modificării, rectificării sau anulării unor menţiuni în registrele de stare civilă ale subsemnatului/subsemnatei până la data soluţionării cererii, respectiv în cazul schimbării adresei de domiciliu/ reşedinţă/ corespondenţă, declar pe propria răspundere că voi transmite de îndată aceste modificări. În caz contrar o eventuală cerere de rectificare a menţiunilor cuprinse în Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, respectiv de prelungire termen de depunere a jurământului de credinţă, pe motivul neprimirii comunicării din cauza schimbării adresei de domiciliu/ reşedinţă/ corespondenţă, nu va fi aprobată.
 (a se vedea imaginea asociată)

    Formular nr. 5
        Revizie: 01.09.2024
                                  Domnule Preşedinte,
        Subsemnatul/(a) ......... prin mandatar (cu procură) ......... fiul lui ......... şi născut la data de ......... în localitatea ........., judeţul ........., ţara ........., cu domiciliul actual în ........., cu ultimul domiciliu în România, ........., telefon ......... e-mail ........., având adresa de corespondenţă aleasă:
        [ ] la aceeaşi adresă cu cea de domiciliu, indicată mai sus;
        [ ] în ţara ........., jud./raion ........., localitatea (oraş/com./sat) ......... str. ........., nr. ..., bl ...., sc ..., et ...., ap ...., şi solicitând să-mi fie comunicate actele şi corespondenţa Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie prin poştă electronică:
        [ ] DA [ ] NU


     solicit renunţarea la cetăţenia română în temeiul art. 27 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată.
        Solicit renunţarea la cetăţenia română şi pentru copiii minori (dacă este cazul):
    1. ........ născut (ă) la data de .........
    2. ........ născut (ă) la data de .........
    3. ........ născut (ă) la data de .........

        Sunt de acord ca anunţul prevăzut de art. 34^1 alin. (3) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, privind comunicarea corespondenţei Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie să cuprindă:
        [ ] iniţialele numelui şi prenumelui
        [ ] numele şi prenumele în clar.

        Motivele cererii mele sunt:
    - obţinerea cetăţeniei ţării de domiciliu / păstrarea cetăţeniei ţării de domiciliu

        Ultima ocupaţie din România este .............
        Ocupaţia actuală este ........................
        Sunt de acord cu prelucrarea datelor furnizate în conformitate cu Regulamentul European (UE 2016/679) privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.
        Data ............
        Semnătura ........
        Notă: Toată cererea se va completa cu majuscule.
        Domnului Preşedinte al Comisiei pentru Cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie
 (a se vedea imaginea asociată)

    Formular nr. 10
        Revizie: 01.09.2024
                                  Domnule Preşedinte,
        Subsemnatul/Subsemnata ........., cetăţean român, fiul/fiica lui ......... şi al ........., născut/născută la data de ......... în ........., posesor al actului de identitate seria ......... nr. ......... eliberat de şi/sau al paşaportului seria ......... nr ......... respectiv al certificatului de cetăţenie română nr. ......... din data ......... cu domiciliul actual în ......... tel ........., email ......... având adresa de corespondenţă aleasă:
        [ ] la aceeaşi adresă cu cea de domiciliu, indicată mai sus;
        [ ] în ţara ........., jud ........., localitatea (oraş/com./sat) ......... str. ........., nr. ..., bl ...., sc ...., et ...., ap ....,

        şi solicitând să-mi fie comunicate actele şi corespondenţa Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie prin poştă electronică:
        [ ] DA [ ] NU

     în temeiul art. 10 alin. 5 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, solicit dobândirea cetăţeniei române de către copilul meu minor:
        Nume copil minor ..............
        Prenume copil minor ...........
        Data naştere minor ............
        Loc naştere ...................
        Nume/prenume tată .............
        Nume/prenume mamă .............

        Cunoscând prevederile art. 326 din Codul Penal, potrivit cărora declararea necorespunzătoare a adevărului constituie infracţiunea de FALS ÎN DECLARAŢII, declar prin prezenta, pe propria răspundere, următoarele:
        [ ] am solicitat transcrierea certificatului de naştere al minorului la autorităţile competente;
        [ ] nu am solicitat transcrierea certificatului de naştere al minorului la autorităţile competente.

        De asemenea, solicit eliberarea certificatului de cetăţenie al minorului / minorei de la:
        [ ] sediul misiunii diplomatice / oficiului consular al României din ţara de domiciliu / reşedinţă
        [ ] sediul ANC din Mun. Bucureşti, str. Smârdan nr. 3, sector 3

        Sunt de acord ca anunţul prevăzut de art. 34^1 alin. (3) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată,privind comunicarea corespondenţei Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, să cuprindă:
        [ ] iniţialele numelui şi prenumelui
        [ ] numele şi prenumele în clar.

        Sunt de acord cu prelucrarea datelor furnizate în conformitate cu Regulamentul European (UE 2016/679) privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.
        Data: .........
    Semnătura: .......
        Notă: Toată cererea se va completa cu majuscule.
        Data: .......
        Dată în faţa mea: ........
        Semnătura: ...........
        Domnului Preşedinte al Comisiei pentru Cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie
 (a se vedea imaginea asociată)

    Formular nr. 11
        Revizie: 01.09.2024
                                  Domnule Preşedinte,
        Subsemnatul/Subsemnata ........., cetăţean român, fiul/fiica lui ......... şi al ........., născut/născută la data de ......... în ........., posesor al actului de identitate seria ......... nr. ......... eliberat de şi/sau al paşaportului seria ......... nr ......... respectiv al certificatului de cetăţenie română nr. ......... din data ......... cu domiciliul actual în ......... tel ........., email ......... având adresa de corespondenţă aleasă:
        [ ] la aceeaşi adresă cu cea de domiciliu, indicată mai sus;
        [ ] în ţara ........., jud ........., localitatea (oraş/com./sat) ......... str. ........., nr. ..., bl ...., sc ...., et ...., ap ....,

        şi solicitând să-mi fie comunicate actele şi corespondenţa Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie prin poştă electronică:
        [ ] DA [ ] NU

     în temeiul art. 11 alin. 2 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, solicit dobândirea cetăţeniei române de către copilul meu minor:
        Nume copil minor ..............
        Prenume copil minor ...........
        Data naştere minor ............
        Loc naştere ...................
        Nume/prenume tată .............
        Nume/prenume mamă .............

     Cunoscând prevederile art. 326 din Codul Penal, potrivit cărora declararea necorespunzătoare a adevărului constituie infracţiunea de FALS ÎN DECLARAŢII, declar prin prezenta, pe propria răspundere, următoarele:
        [ ] am solicitat transcrierea certificatului de naştere al minorului la autorităţile competente;
        [ ] nu am solicitat transcrierea certificatului de naştere al minorului la autorităţile competente.

        De asemenea, solicit eliberarea certificatului de cetăţenie al minorului / minorei de la:
        [ ] sediul misiunii diplomatice / oficiului consular al României din ţara de domiciliu / reşedinţă
        [ ] sediul ANC din Mun. Bucureşti, str. Smârdan nr. 3, sector 3

        Sunt de acord ca anunţul prevăzut de art. 34^1 alin. (3) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată,privind comunicarea corespondenţei Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, să cuprindă:
        [ ] iniţialele numelui şi prenumelui
        [ ] numele şi prenumele în clar.

        Sunt de acord cu prelucrarea datelor furnizate în conformitate cu Regulamentul European (UE 2016/679) privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.
        Data: ......
        Semnătura: ......
        Notă: Toată cererea se va completa cu majuscule.
        Data: .............
        Dată în faţa mea: .......
        Semnătura: ........
        Domnului Preşedinte al Comisiei pentru Cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie
 (a se vedea imaginea asociată)

                                        -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016