Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGEA nr. 195 din 20 aprilie 2001 (*republicata*)  voluntariatului*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGEA nr. 195 din 20 aprilie 2001 (*republicata*) voluntariatului*)

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 276 din 25 aprilie 2007

--------
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Legea nr. 339/2006 pentru modificarea şi completarea <>Legii voluntariatului nr. 195/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 651 din 27 iulie 2006, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Legea voluntariatului nr. 195/2001 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 206 din 24 aprilie 2001 şi a fost modificatã prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 58/2002 pentru modificarea şi completarea <>Legii voluntariatului nr. 195/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 30 august 2002, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 629/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 848 din 25 noiembrie 2002.

CAP.I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta lege reglementeazã participarea persoanelor fizice la acţiuni de voluntariat organizate de persoane juridice de drept public şi de drept privat, fãrã scop lucrativ, în România.
ART. 2
În sensul prezentei legi:
a) voluntariatul este activitatea de interes public desfãşuratã din proprie iniţiativã de orice persoanã fizicã, în folosul altora, fãrã a primi o contraprestaţie materialã;
b) activitatea de interes public este activitatea desfãşuratã în domenii cum sunt: asistenţa şi serviciile sociale, protecţia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învãţãmânt, ştiinţific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecţie a mediului, social şi comunitar şi altele asemenea;
c) organizaţia gazdã este persoanã jurdicã de drept public sau persoana juridicã de drept privat, fãrã scop patrimonial, care administreazã activitatea de voluntariat. În raport cu natura activitãţii desfãşurate, complexitatea acesteia, riscurile pe care le implicã, impactul produs, respectiv rãspunderea pe care o implicã, între pãrţi se poate încheia un contract de voluntariat;
d) contract de voluntariat este o convenţie cu titlu gratuit, încheiatã între o persoanã fizicã, denumitã voluntar, şi o persoanã juridicã, denumitã organizaţie gazdã, în temeiul cãreia prima persoanã se obligã faţã de a doua sã presteze o activitate de interes public fãrã a obţine o contraprestaţie materialã;
e) beneficiarul voluntariatului este persoana fizicã sau juridicã în folosul cãreia se desfãşoarã activitatea de voluntariat. Organizaţia gazdã poate fi identicã sau diferitã de beneficiarul voluntariatului.
ART. 3
Prezenta lege se fundamenteazã pe urmãtoarele principii:
a) participarea ca voluntar, pe baza consimţãmântului liber exprimat;
b) implicarea activã a voluntarului în viaţa comunitãţii;
c) desfãşurarea voluntariatului cu excluderea oricãrei contraprestaţii materiale din partea beneficiarului activitãţii;
d) participarea persoanelor la activitãţile de voluntariat se face pe baza egalitãţii de şanse şi de tratament, fãrã niciun fel de discriminare.
ART. 4
Activitãţile voluntare izolate, sporadic prestate, în afara raporturilor cu persoanele juridice prevãzute la art. 1, din raţiuni familiale, de prietenie sau de bunã vecinãtate, nu fac obiectul prezentei legi.
ART. 5
Autoritãţile locale oferã sprijin în derularea stagiilor de voluntariat, acordând prioritate activitãţilor care se adreseazã tinerilor din categoriile sau zonele defavorizate.
ART. 6
(1) Este interzis sã se încheie contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncã sau, dupã caz, a unui contract civil de prestãri de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestaţiilor respective.
(2) Sunt lovite de nulitate absolutã contractele de voluntariat încheiate cu aplicarea dispoziţiilor prezentei legi de persoanele juridice prevãzute la art. 1, în scopul evitãrii încheierii unui contract individual de muncã sau, dupã caz, a unui contract civil de prestãri de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros.
(3) Participarea ca voluntar nu poate substitui serviciul militar sau alte formule alternative care înlocuiesc serviciul militar şi nu poate reprezenta un echivalent pentru un loc de muncã remunerat.
(4) Voluntarilor cetãţeni strãini le este garantatã rezidenţa pe durata stagiului de voluntariat.
ART. 7
(1) În sensul programului de acţiune comunitar "Tineret", tânãr voluntar este persoana cu vârsta cuprinsã între 18 şi 25 de ani care încheie, în condiţiile legii, un contract de voluntariat pentru o perioadã limitatã, urmãrindu-se dezvoltarea aptitudinilor şi formarea experienţei personale şi interculturale, contribuind în acelaşi timp la binele comunitãţii.
(2) Tânãrul voluntar participã într-un stat membru al Uniunii Europene, altul decât cel în care îşi are reşedinţa ori domiciliul, sau într-un stat terţ la o activitate nelucrativã şi neremuneratã, care prezintã importanţã pentru comunitate şi are o duratã limitatã de maximum 12 luni, în cadrul unui proiect recunoscut de statul respectiv şi de Uniunea Europeanã.
(3) Stagiile comunitare de voluntariat pentru tineri, în funcţie de durata prevãzutã, se diferenţiazã în stagii pe termen lung, cu durata între 3 luni şi un an, şi stagii pe termen scurt, cu durata între 3 sãptãmâni şi 3 luni.
(4) Pentru programul de acţiune comunitar "Tineret" organizaţia gazdã asigurã tânãrului voluntar acoperirea cheltuielilor de transport intern, cazare şi masã completã. Din fonduri de la Comisia Europeanã se asigurã transportul extern şi o indemnizaţie de deplasare neimpozabilã, sub formã de bani de buzunar, pe întreaga duratã a stagiului de voluntariat.
(5) La sfârşitul stagiului de voluntariat, în cadrul programului de acţiune comunitar "Tineret" se va elibera de cãtre Comisia Europeanã un certificat nominal care sã recunoascã prestarea activitãţii de voluntar, precum şi experienţa şi aptitudinile dobândite.

CAP. II
Contractul de voluntariat

ART. 8
(1) Voluntariatul se desfãşoarã pe baza unui contract încheiat în formã scrisã, sub sancţiunea nulitãţii absolute, între voluntar şi organizaţia gazdã, în condiţii de libertate contractualã a pãrţilor şi cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi.
(2) Organizaţia gazdã este obligatã sã pãstreze un registru de evidenţã a voluntarilor, a duratei şi a tipului activitãţii desfãşurate de aceştia.
(3) Dacã pãrţile convin cã este oportun un contract de voluntariat, acesta se încheie în douã exemplare, dintre care unul se pãstreazã în mod obligatoriu în evidenţa persoanei juridice.
ART. 9
În contractul de voluntariat trebuie sã fie stipulate cel puţin urmãtoarele drepturi ale voluntarului:
a) desfãşurarea activitãţii în concordanţã cu capacitatea şi disponibilitatea sa;
b) asigurarea de cãtre organizaţia gazdã a desfãşurãrii activitãţilor în condiţiile legale de protecţie a muncii, în funcţie de natura şi de caracteristicile activitãţii respective;
c) asigurarea de cãtre organizaţia gazdã, în condiţiile prevãzute de lege, împotriva riscurilor de accident şi de boalã sau a altor riscuri care decurg din natura activitãţii; în lipsa asigurãrii, orice daune suferite de voluntar în decursul desfãşurãrii activitãţii de voluntariat se suportã integral de organizaţia gazdã, dacã acestea nu au fost determinate de culpa voluntarului. Voluntarul poate renunţa la acest drept. Renunţarea trebuie sã fie expresã şi se exprimã în scris;
d) eliberarea de cãtre organizaţia gazdã, la terminarea perioadei de voluntariat, a unui certificat nominal care sã recunoascã prestarea activitãţii de voluntar, precum şi experienţa şi aptitudinile dobândite;
e) în funcţie de înţelegerea dintre organizaţia gazdã şi voluntar, se poate stabili rambursarea de cãtre organizaţia gazdã, în condiţiile convenite în contract, a cheltuielilor efectuate pentru realizarea activitãţii. Renunţarea de cãtre voluntar la acest drept echivaleazã cu un act de liberalitate.
ART. 10
Contractul de voluntariat urmeazã sã cuprindã cel puţin urmãtoarele obligaţii ale voluntarului:
a) sã îndeplineascã sarcinile primite din partea organizaţiei gazdã;
b) sã pãstreze confidenţialitatea informaţiilor la care are acces în cadrul activitãţii de voluntariat;
c) sã participe la cursurile de instruire organizate, iniţiate sau propuse de organizaţia gazdã pentru o mai bunã desfãşurare a activitãţii voluntarului;
d) voluntarul este rãspunzãtor pentru daunele morale sau materiale aduse organizaţiei gazdã în cadrul activitãţii de voluntariat din propria culpã.
ART. 11
În executarea contractului de voluntariat voluntarul se subordoneazã conducerii persoanei juridice cu care a încheiat contractul.
ART. 12
Executarea obligaţiilor contractuale ce revin voluntarului nu se poate face prin reprezentare.
ART. 13
Rãspunderea pentru neexecutarea sau pentru executarea necorespunzãtoare a contractului de voluntariat este supusã regulilor prevãzute de Codul civil.
ART. 14
Dacã pe parcursul executãrii contractului de voluntariat intervine, independent de voinţa pãrţilor, o situaţie de naturã sã îngreuneze executarea obligaţiilor ce revin voluntarului, contractul va fi renegociat, iar dacã situaţia face imposibilã executarea în continuare a contractului, acesta este reziliat de plin drept.
ART. 15
Renegocierea contractului de voluntariat se face la cererea scrisã a uneia dintre pãrţi, în condiţiile stabilite prin contract.
ART. 16
Denunţarea unilaterialã a contractului de voluntariat are loc din iniţiativa oricãreia dintre pãrţi şi se face în formã scrisã, cu arãtarea motivelor. Condiţiile denunţãrii se stabilesc prin contract, termenul stabilit pentru prezentarea preavizului fiind de 30 de zile.
ART. 17
Litigiile izvorâte din încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului de voluntariat sunt de competenţa instanţelor judecãtoreşti, dacã pãrţile contractului nu le pot rezolva pe cale amiabilã. Acţiunile izvorâte din contractul de voluntariat sunt scutite de taxã de timbru.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 18
Se excepteazã de la dispoziţiile prezentei legi pompierii voluntari din cadrul serviciilor de pompieri civili constituie conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 60/1997 privind apãrarea împotriva incendiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 212/1997 , cu modificãrile ulterioare*).
--------
*) <>Ordonanţa Guvernului nr. 60/1997 a fost abrogatã prin <>Legea nr. 307/2006 privind apãrarea împotriva incendiilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 633 din 21 iulie 2006. <>Legea nr. 307/2006 nu mai reglementeazã "serviciile de pompieri civili", ci consacrã "serviciile de urgenţã voluntare sau private".

ART. 19
La concursurile organizate pentru ocuparea de posturi, dacã doi sau mai mulţi candidaţi obţin punctaje egale, autoritãţile şi instituţiile publice, precum şi cele private pot sã acorde punctaj suplimentar persoanelor care prezintã unul sau mai multe certificate nominale de voluntariat prin care se recunoaşte prestarea activitãţii de voluntariat, precum şi experienţa dobândite, în condiţiile în care acestea constituie criterii de selecţie.
ART. 20
Prezenta lege intrã în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016