Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 99 din 7 aprilie 2004  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 70/2002 privind administrarea unitatilor sanitare publice de interes judetean si local    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 99 din 7 aprilie 2004 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 70/2002 privind administrarea unitatilor sanitare publice de interes judetean si local

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 321 din 14 aprilie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Se aprobã <>Ordonanţa Guvernului nr. 70 din 29 august 2002 privind administrarea unitãţilor sanitare publice de interes judeţean şi local, adoptatã în temeiul <>art. 1 pct. VII.7 din Legea nr. 411/2002 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 648 din 31 august 2002, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1 - (1) Terenurile şi clãdirile în care îşi desfãşoarã activitatea unitãţile sanitare publice de interes judeţean sau local, denumite în continuare unitãţi sanitare publice, sunt parte integrantã a domeniului public al judeţelor, comunelor, oraşelor şi municipiilor şi se dau în administrarea unitãţilor sanitare publice prin hotãrâre a consiliului judeţean, Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, dupã caz, în condiţiile legii. Componentele bazei materiale achiziţionate cu finanţare de la bugetul de stat sau credite externe garantate de Guvern sunt proprietate privatã a statului şi sunt administrate de unitãţile sanitare publice. Celelalte componente ale bazei materiale sunt proprietate privatã a statului şi sunt administrate de unitãţile sanitare publice.
(2) Schimbarea destinaţiei sau înstrãinarea bazei materiale a unitãţilor sanitare publice se poate face în condiţiile legii şi numai cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii. Actele de înstrãinare sau de schimbare a destinaţiei bazei materiale a unitãţilor sanitare publice, fãrã aprobarea Ministerului Sãnãtãţii, sunt nule. Nulitatea se constatã de instanţa de judecatã, la solicitarea Ministerului Sãnãtãţii. În cazul în care unitãţile sanitare publice prevãzute la alin. (1), inclusiv cabinetele medicale, sunt concesionate sau scoase la licitaţie în vederea vânzãrii, medicii au dreptul de preemţiune.
(3) Îndrumarea, coordonarea şi monitorizarea activitãţii desfãşurate în unitãţile sanitare publice se exercitã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, ca autoritate centralã în domeniul asistenţei de sãnãtate publicã, şi de direcţiile de sãnãtate publicã, unitãţi descentralizate care reprezintã autoritatea de sãnãtate publicã la nivel local.
(4) Ministerul Sãnãtãţii exercitã controlul asupra activitãţii unitãţilor sanitare publice, precum şi asupra modului de aplicare de cãtre acestea a dispoziţiilor legale în vigoare în domeniul sanitar.
(5) Terenurile şi clãdirile în care îşi desfãşoarã activitatea spitalele clinice şi spitalele universitare sunt proprietate publicã a statului, în administrarea Ministerului Sãnãtãţii."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2 - (1) În aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe Ministerul Sãnãtãţii, ca autoritate centralã în domeniul sãnãtãţii, are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã normativele de personal, care se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii;
b) aprobã structura organizatoricã a unitãţilor sanitare publice cu personalitate juridicã;
c) centralizeazã situaţiile financiare trimestriale şi anuale ale unitãţilor sanitare publice, potrivit reglementãrilor legale în domeniu;
d) asigurã repartizarea şi redistribuirea echilibratã a medicilor în unitãţile sanitare publice, pe baza comunicãrii de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale a posturilor neocupate şi a excedentului de medici, potrivit normelor ce se vor elabora în acest scop în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe.
(2) Responsabilitatea şi atribuţia prevãzute la alin. (1) lit. b) se realizeazã cu avizul consiliilor judeţene sau al consiliilor locale, dupã caz."
3. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3 - În aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe direcţiile de sãnãtate publicã au urmãtoarele atribuţii:
a) avizeazã, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data primirii, proiectele bugetelor de venituri şi cheltuieli ale unitãţilor sanitare publice;
b) aprobã, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data primirii, statele de funcţii pentru unitãţile sanitare publice cu personalitate juridicã şi le încadreazã în normativele de personal aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii, precum şi în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate;
c) centralizeazã situaţiile financiare trimestriale şi anuale transmise de unitãţile sanitare publice şi înainteazã situaţiile centralizatoare Ministerului Sãnãtãţii;
d) înainteazã Ministerului Sãnãtãţii propuneri privind înfiinţarea, reorganizarea sau desfiinţarea unitãţilor sanitare publice, dupã caz, precum şi pe cele referitoare la schimbarea profilului sau a denumirii acestor unitãţi."
4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4 - În aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti au urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã sumele necesare pentru cheltuielile de întreţinere şi gospodãrire, reparaţii, consolidare, extindere şi modernizare a unitãţilor sanitare publice, în limita creditelor bugetare aprobate cu aceastã destinaţie în bugetele locale;
b) avizeazã, în cel mult 10 zile de la data primirii, proiectele bugetelor de venituri şi cheltuieli, trimise de unitãţile sanitare publice;
c) avizeazã, în termen de 5 zile de la data primirii, statele de funcţii pentru unitãţile sanitare publice."
5. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5 - (1) Consiliile judeţene şi consiliile locale pot înfiinţa, cu avizul Ministerului Sãnãtãţii, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi al Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, unitãţi de asistenţã medicosocialã, prin reorganizarea unor unitãţi sanitare publice.
(2) Unitãţile de asistenţã medico-socialã se organizeazã ca instituţii publice cu personalitate juridicã finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetele locale, în funcţie de subordonare.
(3) Veniturile proprii ale unitãţilor de asistenţã medicosocialã se constituie din:
a) sume decontate de casele de asigurãri de sãnãtate, pe bazã de contracte încheiate cu acestea, pentru finanţarea cheltuielilor de personal aferente medicilor şi asistenţilor medicali din aceste unitãţi, precum şi a cheltuielilor cu medicamente şi materiale sanitare, conform prevederilor contractului-cadru;
b) contribuţii personale ale beneficiarilor serviciilor prestate sau ale susţinãtorilor legali ai acestora, aprobate în condiţiile legii prin hotãrâre a consiliilor locale, consiliilor judeţene sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, dupã caz;
c) donaţii, sponsorizãri şi alte venituri.
(4) Finanţarea unor cheltuieli pentru repararea şi amenajarea clãdirilor în care vor funcţiona unitãţile de asistenţã medico-socialã poate fi susţinutã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, iar alocarea sumelor se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
(5) În aplicarea prevederilor alin. (1) şi (2) Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei şi Ministerul Administraţiei şi Internelor vor elabora norme privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea unitãţilor de asistenţã medico-socialã, care se aprobã prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe."
6. Dupã articolul 5 se introduce articolul 5^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1 - Beneficiarii serviciilor acordate în unitãţile de asistenţã medico-socialã sunt persoane cu afecţiuni cronice care necesitã, permanent sau temporar, supraveghere, asistare, îngrijire, tratament şi care, datoritã unor motive de naturã economicã, fizicã, psihicã sau socialã, nu au posibilitatea sã îşi asigure nevoile sociale, sã îşi dezvolte propriile capacitãţi şi competenţe pentru integrare socialã."
7. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6 - (1) În aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe conducerea unitãţilor sanitare publice are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã, în termen de 5 zile de la data aprobãrii bugetului de venituri şi cheltuieli, statul de funcţii şi îl înainteazã spre aprobare direcţiei de sãnãtate publicã;
b) organizeazã concursurile pentru ocuparea posturilor vacante;
c) elaboreazã situaţiile financiare trimestriale şi anuale, potrivit reglementãrilor legale în vigoare, pe care le înainteazã spre avizare, dupã caz, preşedintelui consiliului judeţean sau primarului şi direcţiei de sãnãtate publicã, în vederea centralizãrii;
d) urmãreşte încadrarea cheltuielilor în bugetul de venituri şi cheltuieli; elaboreazã şi aplicã mãsuri de utilizare eficientã a bazei materiale şi a fondurilor în vederea creşterii calitãţii actului medical.
(2) Conducerea unitãţilor sanitare publice are obligaţia de a dimensiona, cu avizul direcţiilor de sãnãtate publicã, numãrul de personal, în limita statului de funcţii şi a bugetului de venituri şi cheltuieli aprobate."
8. Articolele 7 şi 8 se abrogã.
ART. II
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã <>art. III din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 48/2003 privind unele mãsuri în vederea întãririi disciplinei financiare şi a creşterii eficienţei utilizãrii fondurilor în sistemul sanitar, precum şi modificarea unor acte normative, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 435 din 19 iunie 2003.

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 17 februarie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 18 martie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 7 aprilie 2004.
Nr. 99.
------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016