Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 98 din 7 aprilie 2004  pentru modificarea   Ordonantei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 98 din 7 aprilie 2004 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 333 din 16 aprilie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 28 august 1992, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Mijloacele de mãsurare şi mãsurãrile care sunt utilizate în domenii de interes public privind sãnãtatea şi siguranţa populaţiei, ordinea publicã, protecţia mediului, protecţia consumatorilor, perceperea taxelor şi impozitelor şi corectitudinea tranzacţiilor comerciale, care afecteazã direct sau indirect viaţa cetãţenilor, se supun controlului metrologic legal, conform prevederilor prezentei ordonanţe.
Activitãţile agenţilor economici, care au ca obiect mijloacele de mãsurare şi mãsurãrile prevãzute la alin. 1, sunt supuse controlului metrologic legal, prin autorizare/avizare şi supraveghere, conform prevederilor prezentei ordonanţe."
2. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Unitãţile de mãsurã legale sunt:
a) unitãţi aparţinând Sistemului Internaţional de Unitãţi, denumite în continuare unitãţi SI, şi multiplii şi submultiplii lor zecimali;
b) unitãţi care sunt definite pe baza unitãţilor SI, dar nu sunt multipli sau submultipli zecimali ai acestora;
c) unitãţi utilizate împreunã cu SI, ale cãror valori în unitãţi SI sunt obţinute experimental;
d) unitãţi admise numai în domenii specializate;
e) unitãţi compuse.
Unitãţile de mãsurã legale se aprobã prin hotãrâri ale Guvernului care stabilesc denumirile, simbolurile şi definiţiile unitãţilor de mãsurã legale, valorile unitãţilor de mãsurã legale, prevãzute la alin. 1 lit. b)-d), exprimate în unitãţi SI, şi, dupã caz, domeniile în care acestea pot fi utilizate."
3. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - În mãsurãrile efectuate în domeniile de interes public prevãzute la art. 3 alin. 1 este obligatoriu sã se utilizeze unitãţi de mãsurã legale.
Se admite utilizarea tranzitorie a indicaţiilor suplimentare exprimate în unitãţi de mãsurã, altele decât cele prevãzute la art. 6 alin. 1, numai în condiţiile stabilite prin hotãrâre a Guvernului."
4. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Înainte de introducerea pe piaţã şi punerea în funcţiune a mijloacelor de mãsurare prevãzute la art. 15 alin. 1, cu excepţia aparatelor de cântãrit cu funcţionare neautomatã, controlul metrologic legal se exercitã în conformitate cu prevederile din instrucţiunile de metrologie legalã, prin urmãtoarele modalitãţi:
a) aprobare de model;
b) aprobare de model CEE;
c) verificare metrologicã iniţialã;
d) verificare iniţialã CEE;
e) aviz metrologic.
Aprobarea de model pentru mijloacele de mãsurare fabricate şi comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, în Turcia, într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European sau într-un stat cu care România a încheiat un acord de recunoaştere în acest sens nu este obligatorie dacã aceste mijloace de mãsurare au obţinut aprobare de model în statul respectiv şi cerinţele în baza cãrora aceasta a fost acordatã sunt echivalente celor impuse în România pentru acordarea aprobãrii de model respective.
Pentru mijloacele de mãsurare fabricate şi comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, în Turcia, într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European sau într-un stat cu care România a încheiat un acord de recunoaştere în acest sens, care fac obiectul unei cereri de aprobare de model, încercãrile efectuate în acel stat sunt acceptate dacã ele sunt echivalente cu încercãrile cerute în România şi dacã rezultatele acestor încercãri sunt puse la dispoziţie Biroului Român de Metrologie Legalã.
Verificãrile metrologice iniţiale pentru mijloacele de mãsurare fabricate şi comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, în Turcia, într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European sau într-un stat cu care România a încheiat un acord de recunoaştere în acest sens nu sunt obligatorii dacã aceste mijloace de mãsurare au fost supuse verificãrilor metrologice iniţiale în statul respectiv şi cerinţele în baza cãrora acestea au fost efectuate sunt echivalente celor impuse în România pentru efectuarea verificãrilor metrologice iniţiale respective.
Condiţiile de introducere pe piaţã şi de punere în funcţiune a aparatelor de cântãrit cu funcţionare neautomatã şi a mijloacelor de mãsurare care fac obiectul normelor de metrologie legalã CEE se stabilesc prin reglementãri tehnice specifice adoptate prin hotãrâre a Guvernului.
Procedurile prin care se stabileşte dacã fabricarea şi comercializarea s-au realizat în mod legal, precum şi dacã existã echivalenţa cerinţelor şi încercãrilor acestor mijloace de mãsurare se prevãd prin norme de aplicare, care se aprobã prin ordin al directorului general al Biroului Român de Metrologie Legalã şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I; procedurile respective vor fi conforme cu practicile europene.
Prevederile alin. 2, 3, şi 4 se aplicã de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã."
5. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Pentru mijloacele de mãsurare care au corespuns la controlul metrologic legal prevãzut la art. 16 alin. 1 şi la art. 16 1 lit. a) şi b) se emit, dupã caz, documente specifice şi li se aplicã, dupã caz, urmãtoarele marcaje metrologice:
a) marcajul aprobãrii de model;
b) marcajul de verificare metrologicã;
c) marcajul aprobãrii de model CEE;
d) marcajul de verificare iniţialã CEE.
Mijloacele de mãsurare prevãzute la alin. 1 sunt mijloace de mãsurare legale.
Reprezentarea graficã, condiţiile de aplicare şi/sau de recunoaştere a marcajelor metrologice se stabilesc prin instrucţiuni de metrologie legalã.
Marcajele metrologice aplicate sub formã de sigiliu se supun şi dispoziţiilor legale referitoare la sigiliile statului şi beneficiazã de aceeaşi protecţie juridicã."
6. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Persoanele fizice sau juridice care fabricã, importã, reparã, modificã, verificã, închiriazã, vând sau monteazã mijloace de mãsurare prevãzute la art. 15 alin. 1, cu excepţia aparatelor de cântãrit cu funcţionare neautomatã, solicitã emiterea de cãtre Biroul Român de Metrologie Legalã, în condiţiile prevãzute de reglementãrile specifice, a urmãtoarelor documente, dupã caz:
a) avize pentru fabricarea, importul, repararea/modificarea, închirierea, vânzarea şi montarea mijloacelor de mãsurare;
b) certificate de aprobare de model sau, dupã caz, certificate de aprobare de model CEE;
c) autorizaţii pentru persoane juridice privind activitatea de verificare a mijloacelor de mãsurare, precum şi de verificator metrolog persoanã fizicã;
d) avize metrologice.
În cazuri speciale, prevãzute de reglementãrile specifice, responsabilitatea obţinerii aprobãrii de model revine deţinãtorului.
Persoanele fizice sau juridice care reparã, modificã, verificã, închiriazã, vând sau monteazã aparate de cântãrit cu funcţionare neautomatã, dupã ce acestea au fost puse în funcţiune, solicitã emiterea de cãtre Biroul Român de Metrologie Legalã, în condiţiile prevãzute de reglementãrile specifice, a urmãtoarelor documente, dupã caz:
a) avize pentru repararea/modificarea, închirierea, vânzarea şi montarea mijloacelor de mãsurare;
b) autorizaţii pentru persoanele juridice privind activitatea de verificare a mijloacelor de mãsurare, precum şi de verificator metrolog persoanã fizicã.
Persoanele fizice şi juridice prevãzute la alin. 1 şi 3 trebuie sã respecte în cursul desfãşurãrii activitãţii cerinţele iniţiale care au stat la baza deciziei de acordare a autorizaţiilor/avizelor şi sã asigure condiţiile necesare realizãrii supravegherii conform prevederilor instrucţiunilor de metrologie legalã.
De la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, mijloacelor de mãsurare fabricate şi comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, în Turcia sau într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European nu le sunt aplicabile prevederile alin. 1 lit. a) referitoare la import, închiriere şi vânzare."
7. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Producãtorul de mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal prin aprobare de model sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoanã juridicã cu sediul în România, are responsabilitatea aplicãrii marcajului aprobãrii de model, în condiţiile prevãzute prin reglementãri specifice.
În cazul în care sunt impuse unele condiţionãri prin certificatul aprobãrii de model, producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat, importatorul, deţinãtorul unui mijloc de mãsurare, dupã caz, este obligat sã respecte şi sã aducã integral la cunoştinţã clienţilor aceste condiţionãri."
8. Literele f) şi g) ale articolului 29 vor avea urmãtorul cuprins:
"f) nerespectarea prevederilor art. 23 alin. 1 şi 3, cu amendã contravenţionalã de la 100.000.000 lei la 200.000.000 lei;
g) nerespectarea prevederilor art. 23 alin. 4, cu amendã contravenţionalã de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei şi restrângerea/suspendarea sau retragerea autorizaţiei/ avizului, dupã caz, conform prevederilor instrucţiunilor de metrologie legalã;"
ART. II
<>Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 17 decembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 16 martie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016