Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 98 din 2 iunie 2000  privind aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 80/1999 pentru modificarea si completarea   Legii nr. 56/1992 privind frontierea de stat a Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 98 din 2 iunie 2000 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 80/1999 pentru modificarea si completarea Legii nr. 56/1992 privind frontierea de stat a Romaniei

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 256 din 8 iunie 2000
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80 din 4 iunie 1999 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 56/1992 privind frontiera de stat a României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 275 din 16 iunie 1999, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul I punctul 4, articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Pentru soluţionarea problemelor rezultate din înţelegerile bilaterale de frontiera se numesc, prin hotãrâre a Guvernului, reprezentanţii/împuterniciţii de frontiera, loctiitorii şi ajutorii acestora, precum şi delegaţii romani în comisiile mixte interguvernamentale din rândul ofiţerilor Poliţiei de Frontiera Romane şi al funcţionarilor altor instituţii interesate."
2. La articolul I punctul 5, titlul capitolului III va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL III
Atribuţiile Poliţiei de Frontiera Romane"
3. La articolul I punctul 6, articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Paza, supravegherea, controlul trecerii frontierei de stat, precum şi supravegherea, controlul şi jurisdicţia în apele interioare ale Dunãrii, Delta Dunãrii cuprinsã în zona de frontiera, apele maritime interioare, marea teritorialã, zona contigua şi în zona economicã exclusiva a României se exercita de cãtre Poliţia de Frontiera Romana."
4. La articolul I punctul 7, articolul 12 litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) supravegheazã apele de frontiera, apele interioare ale Dunãrii, Delta Dunãrii cuprinsã în zona de frontiera, apele maritime interioare, marea teritorialã, asigura drepturile şi jurisdicţia statului roman în zona contigua şi în zona economicã exclusiva;"
5. La articolul I punctul 8, articolul 13 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin Poliţia de Frontiera Romana coopereazã cu celelalte unitãţi şi formaţiuni ale Ministerului de Interne, cu unitãţile Ministerului Apãrãrii Naţionale şi cu alte instituţii cu competente în domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale. De asemenea, realizeazã cooperarea cu celelalte ministere şi autoritãţi ale administraţiei publice centrale şi locale cu atribuţii în domeniul asigurãrii respectãrii regimului juridic al frontierei de stat, regimului juridic al apelor maritime interioare, marii teritoriale, zonei contigue şi al zonei economice exclusive, precum şi cu autoritãţile vamale, pentru efectuarea unor acţiuni specifice în zona vamalã specialã. Totodatã poate colabora, pe baza acordului prealabil, cu orice persoana juridicã sau fizica."
6. La articolul I punctul 11, articolul 15 partea introductivã şi literele b), g) şi h) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu în apele de frontiera, apele interioare ale Dunãrii, Delta Dunãrii cuprinsã în zona de frontiera, apele maritime interioare, marea teritorialã, zona contigua şi în zona economicã exclusiva personalul Poliţiei de Frontiera Romane are dreptul:
.....................................................................
b) sa supravegheze activitãţile ce se desfãşoarã în apele de frontiera, apele interioare ale Dunãrii, Delta Dunãrii cuprinsã în zona de frontiera, apele maritime interioare, marea teritorialã, zona contigua, zona economicã exclusiva şi în spaţiul aerian adiacent acestora;
.....................................................................
g) sa acţioneze pentru oprirea şi controlul oricãrei nave suspecte, la solicitare sau din proprie initiativa, în situaţia în care se deţin informaţii privind implicarea navei în activitãţi ilegale desfãşurate în apele de frontiera, apele interioare ale Dunãrii, Delta Dunãrii cuprinsã în zona de frontiera, apele maritime interioare, marea teritorialã, zona contigua şi în zona economicã exclusiva a României, informand de îndatã celelalte instituţii cu competente în domeniu. Intreaga rãspundere privind consecinţele ce decurg din oprirea nejustificatã a navei revine solicitantului;
h) sa previnã şi sa combata orice activitate ilegala desfasurata în apele de frontiera, apele interioare ale Dunãrii, Delta Dunãrii cuprinsã în zona de frontiera, apele maritime interioare, marea teritorialã, zona contigua şi în zona economicã exclusiva, care ar afecta interesele şi suveranitatea statului roman, informand de îndatã autoritãţile romane competente."
7. La articolul I punctul 13, articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Pentru combaterea fenomenului infractional personalul specializat al Poliţiei de Frontiera Romane are dreptul, în condiţiile legii, sa culeagã, sa stocheze, sa prelucreze, sa foloseascã şi sa facã schimb de date şi informaţii necesare în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu cu celelalte autoritãţi de stat cu atribuţii în domeniul apãrãrii, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
De asemenea, organizeazã şi realizeazã schimbul de date, de informaţii şi colaboreazã cu autoritãţile de frontiera ale altor state sau cu organizaţii internaţionale, pe baza înţelegerilor bi- sau multilaterale încheiate în acest sens.
Pentru îndeplinirea misiunilor de paza, de supraveghere şi control al trecerii frontierei de stat personalul Poliţiei de Frontiera Romane poate retine şi cerceta, în condiţiile legii, persoanele care au sãvârşit infracţiuni sau despre care exista indicii temeinice ca au sãvârşit astfel de fapte şi în afarã zonei de frontiera."
8. La articolul I punctul 14, articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Personalul Poliţiei de Frontiera Romane, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, poate sa retina, în condiţiile legii - în zona de frontiera, apele de frontiera, apele interioare ale Dunãrii, Delta Dunãrii cuprinsã în zona de frontiera, apele maritime interioare, marea teritorialã, zona contigua şi zona economicã exclusiva - persoanele care au sãvârşit alte fapte penale sau contravenţionale decât cele prevãzute la art. 14 lit. d) şi la art. 15 lit. c) şi d), predandu-le de îndatã organelor competente, împreunã cu obiectele reţinute, mijloacele materiale de proba şi lucrãrile efectuate."
9. La articolul I punctul 18, articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Şeful punctului de control pentru trecerea frontierei este desemnat, prin ordin, de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontiera Romane. Acesta conduce, coordoneazã şi rãspunde de intreaga activitate din punctul de control, potrivit legii.
Şeful punctului de control verifica şi ia mãsurile legale pentru îndeplinirea corecta a îndatoririlor de serviciu de cãtre personalul din punctul de control.
Accesul în zona de responsabilitate destinatã efectuãrii controlului de frontiera este stabilit de şeful punctului de control.
Personalul cu atribuţii de control din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontiera Romane şi şeful punctului de control pentru trecerea frontierei pot dispune efectuarea supracontrolului, dupã încheierea controlului de frontiera, atât la ieşirea, cat şi la intrarea în ţara.
Personalul Poliţiei de Frontiera Romane este obligat sa se sesizeze din oficiu asupra încãlcãrii atribuţiilor legale în domeniul controlului la trecerea frontierei de stat de cãtre persoanele aparţinând instituţiilor prevãzute la art. 21 alin. 1."
10. La articolul I punctul 37, litera i) a articolului 62 va avea urmãtorul cuprins:
"i) sa poarte convorbiri neautorizate, prin viu grai, peste linia de frontiera, sa comita fapte, gesturi sau sa profereze expresii jignitoare la adresa statului vecin sau a cetãţenilor acestuia."
11. La articolul I punctul 39, articolul 65 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 65. - Intrarea sau ieşirea din ţara prin trecerea frauduloasã a frontierei de stat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani."
12. La articolul I punctul 40, articolul 66 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 66. - Dacã trecerea frauduloasã a frontierei de stat a fost sãvârşitã în scopul sustragerii de la executarea unei pedepse, fapta se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani."
13. La articolul I punctul 43, articolul 69 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 69. - Sunt contravenţii, dacã, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni, urmãtoarele fapte:
a) încercarea de ieşire din ţara prin trecerea frauduloasã a frontierei de stat;
b) tragerea cu arma peste frontiera de stat, deteriorarea ori distrugerea semnelor de frontiera, a instalaţiilor sau mijloacelor tehnice de paza, supraveghere şi control ale Poliţiei de Frontiera Romane, producerea sau extinderea de incendii în limita fasiei de protecţie a frontierei de stat;
c) aducerea în România de cãtre transportorii aerieni, navali sau rutieri a cetãţenilor strãini fãrã documente de cãlãtorie, cu documente sau vize false ori ascunsi în mijloacele de transport;
d) refuzul sub orice forma de a permite autoritãţilor de frontiera vizitarea aeronavelor, navelor romane sau strãine, a magaziilor, hambarelor şi a altor locuri ce prezintã interes pentru controlul de frontiera;
e) refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identitãţii sale, de a se legitima cu actele de identitate ori de a prezenta la control bagajele sau mijloacele de transport, la cererea organelor Poliţiei de Frontiera Romane;
f) încãlcarea dispoziţiilor art. 37 alin. 2 şi 4, ale art. 40 şi 43;
g) încãlcarea dispoziţiilor art. 47, 50, 52-54, 56-61 şi ale art. 62 lit. d), f) şi i)."
14. La articolul I punctul 44, articolul 70 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 70. - Contravenţiile prevãzute la art. 69 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu închisoare contravenţionalã de la 15 zile la 3 luni sau cu amenda de la 2.000.000 lei la 5.000.000 lei, cele de la lit. a) şi b);
b) cu amenda de la 3.000.000 lei la 15.000.000 lei, cele de la lit. c);
c) cu amenda de la 2.000.000 lei la 6.000.000 lei, cele de la lit. f);
d) cu amenda de la 1.000.000 lei la 3.000.000 lei, cele de la lit. d) şi e);
e) cu amenda de la 100.000 lei la 500.000 lei, cele de la lit. g).
Prevederile prezentei legi se completeazã cu dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu completãrile şi modificãrile ulterioare. Fac excepţie contravenţiile prevãzute la alin. 1 lit. b) şi c), cãrora nu li se aplica dispoziţiile art. 25-27."
15. La articolul I punctul 45, alineatul 1 al articolului 71 va avea urmãtorul cuprins:
"Contravenţiile prevãzute la art. 69 se constata şi sancţiunile se aplica, potrivit legii, de cãtre cadrele Poliţiei de Frontiera Romane."
16. La articolul I punctul 51, articolul 78^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 78^1. - În exercitarea atribuţiilor de serviciu personalul Poliţiei de Frontiera Romane este investit cu exerciţiul autoritãţii publice şi se bucura de protecţie deosebita potrivit prevederilor legii penale.
În cazul infracţiunilor sãvârşite impotriva soţului/sotiei ori copiilor personalului prevãzut la alin. 1, în scop de intimidare sau de rãzbunare pentru mãsurile luate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, limitele maxime ale pedepselor prevãzute de Codul penal se majoreazã cu 2 ani."
17. La articolul I punctul 53, alineatul 1 al articolului 80 va avea urmãtorul cuprins:
"Soţului/sotiei şi copiilor personalului Poliţiei de Frontiera Romane decedat în timpul sau în legatura cu serviciul li se acorda o pensie egala cu solda integrala pe care a avut-o la data decesului, precum şi, o singura data, o compensaţie bãneascã de cinciprezece ori solda de baza neta avutã la data decesului."
ART. 2
<>Legea nr. 56/1992 privind frontiera de stat a României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 126 din 9 iunie 1992, modificatã şi completatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80 din 4 iunie 1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 275 din 16 iunie 1999, şi prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 29 noiembrie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI
DEPUTAŢILOR
ION DIACONESCU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 11 mai 2000, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
CONSTANTIN DAN VASILIU

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016