Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 96 din 16 aprilie 2007 (*republicata*)  privind exercitarea profesiei de tehnician dentar, precum si infiintarea, organizarea si functionarea Ordinului Tehnicienilor Dentari din Romania*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 96 din 16 aprilie 2007 (*republicata*) privind exercitarea profesiei de tehnician dentar, precum si infiintarea, organizarea si functionarea Ordinului Tehnicienilor Dentari din Romania*)

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 269 din 24 aprilie 2009
------------
*) Republicatã în temeiul dispoziţiilor <>art. III din Legea nr. 269/2008 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 96/2007 privind exercitarea profesiei de tehnician dentar, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 768 din 14 noiembrie 2008, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Legea nr. 96/2007 privind exercitarea profesiei de tehnician dentar, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ordinului Tehnicienilor Dentari din România a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 20 aprilie 2007.

CAP. I
Exercitarea profesiei de tehnician dentar în România

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Profesia de tehnician dentar se exercitã, pe teritoriul României, în condiţiile prezentei legi, de cãtre persoanele fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare în profesia de tehnician dentar, care pot fi:
a) cetãţeni ai statului român;
b) cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene;
c) membri de familie ai unui cetãţean al unuia dintre statele prevãzute la lit. b), aşa cum sunt definiţi la <>art. 2 alin. (1) pct. 3 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 260/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) cetãţeni ai statelor terţe, beneficiari ai statutului de rezident permanent în România;
e) beneficiari ai statutului de rezident pe termen lung, acordat de cãtre unul dintre statele prevãzute la lit. b).
(2) În sensul prezentei legi, prin titlu oficial de calificare în profesia de tehnician dentar se înţelege diplomele, titlurile sau certificatele care atestã formarea şi perfecţionarea în profesia de tehnician dentar, dobândite de persoanele prevãzute la alin. (1) în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, într-un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţianã şi recunoscute conform legii.
(3) Diplomele, titlurile sau certificatele care atestã formarea şi perfecţionarea în profesia de tehnician dentar, dobândite într-un alt stat decât cele prevãzute la alin. (2) de cãtre persoanele prevãzute la alin. (1), se echivaleazã potrivit legii. Excepţie de la aceste prevederi fac cele care au fost recunoscute de un stat membru al Uniunii Europene, de un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau de Confederaţia Elveţianã.
ART. 2
În sensul prezentei legi, prin termenul dispozitiv tehnico-medical unicat la comandã se înţelege orice dispozitiv dentar executat în mod special în conformitate cu comanda scrisã, semnatã şi parafatã a medicului dentist. Dispozitivul cuprinde caracteristici specifice şi este destinat exclusiv unei singure utilizãri, pentru un singur pacient, individual determinat.
ART. 3
(1) Controlul şi supravegherea exercitãrii profesiei de tehnician dentar se realizeazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi de cãtre Ordinul Tehnicienilor Dentari din România, denumite în continuare autoritãţi competente române.
(2) Ordinul Tehnicienilor Dentari din România are obligaţia furnizãrii datelor şi a informaţiilor privind exercitarea profesiei de tehnician dentar cãtre coordonatorul naţional de recunoaştere a calificãrilor profesionale.
ART. 4
Profesia de tehnician dentar se exercitã în regim independent şi/sau în regim salarial, cu respectarea prevederilor prezentei legi.
ART. 5
Profesia de tehnician dentar poate fi practicatã:
a) în unitãţile sanitare publice sau în laboratoarele private şi în instituţiile de învãţãmânt ori de cercetare cu profil de tehnicã dentarã;
b) în cabinetele de liberã practicã pentru servicii publice conexe actului medical. Veniturile acestora pot fi realizate şi din servicii prestate în baza contractului cu furnizorii de servicii medicale ori cu casele de asigurãri sociale de sãnãtate sau/şi casele de asigurãri private de sãnãtate;
c) în cadrul societãţilor comerciale cu rãspundere limitatã, asociaţii familiale, precum şi de cãtre persoane fizice autorizate potrivit legislaţiei în vigoare.
ART. 6
(1) Exercitarea profesiei de tehnician dentar se realizeazã prin urmãtoarele activitãţi:
a) confecţionarea şi producerea de dispozitive tehnico-medicale şi proteze dentare, fixe sau mobile, unicate, pe bazã de comandã scrisã semnatã şi parafatã, eliberatã de medicul dentist şi conform pregãtirii şi specializãrii;
b) participarea, împreunã cu medicii şi alte categorii de personal, la cercetarea în domeniul tehnicii dentare;
c) participarea, împreunã cu alte categorii de personal, la protejarea mediului ambiant.
(2) Tehnicianul dentar care a absolvit o formã de învãţãmânt universitar cu profil de tehnicã dentarã este competent sã exercite şi alte activitãţi profesionale, precum:
a) marketing şi management al laboratorului de tehnicã dentarã;
b) activitate didacticã de instruire practicã sau de administraţie în domeniul tehnicii dentare.
(3) În activitãţile prevãzute la alin. (1) lit. a) tehnicianul dentar are deplinã rãspundere şi drept de decizie în alegerea tehnicii de lucru şi a aparaturii folosite.
ART. 7
(1) Profesia de tehnician dentar poate fi exercitatã pe teritoriul României de orice persoanã prevãzutã la art. 1 alin. (1), care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) este posesoare a unui titlu oficial de calificare în profesia de tehnician dentar, prevãzut de prezenta lege;
b) este aptã din punct de vedere medical pentru exercitarea acestei profesii;
c) nu are antecedente penale;
d) este membrã a Ordinului Tehnicienilor Dentari din România.
(2) Tehnicienii dentari, cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în România, au în exercitarea profesiei aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi tehnicienii dentari, cetãţeni români, membri ai Ordinului Tehnicienilor Dentari din România.
ART. 8
Tehnicianul dentar are urmãtoarele drepturi:
a) sã beneficieze, pentru serviciile prestate în relaţiile contractuale ce se stabilesc cu medicul dentist, de un onorariu negociat în mod liber cu acesta;
b) sã realizeze venituri din serviciile prestate în baza contractului cu furnizorii de servicii medicale sau cu casele de asigurãri sociale de sãnãtate şi/sau casele de asigurãri private de sãnãtate;
c) sã introducã în contractul încheiat cu medicul dentist clauze privind condiţiile şi termenul de execuţie a dispozitivelor medicale şi protezelor dentare unicat la comandã;
d) sã se perfecţioneze prin programe cu conţinut şi duratã specifice, în specializãrile prevãzute de prezenta lege;
e) poate angaja persoane salarizate în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 9
Tehnicianul dentar are urmãtoarele obligaţii:
a) sã cunoascã şi sã respecte reglementãrile legale în vigoare referitoare la exercitarea profesiei de tehnician dentar;
b) sã respecte Codul de eticã şi deontologie al profesiei de tehnician dentar şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a Ordinului Tehnicienilor Dentari din România;
c) sã se pregãteascã prin programe de educaţie profesionalã continuã, avizate de Ordinul Tehnicienilor Dentari din România şi de Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar;
d) sã colaboreze cu medicul dentist la alegerea celei mai bune soluţii protetice în acord cu interesul pacientului;
e) sã respecte indicaţiile scrise de medicul dentist privind soluţia proteticã aleasã de acesta pentru fiecare caz, sã îşi asume întreaga rãspundere în realizarea acesteia din punct de vedere tehnic, morfologic, funcţional şi estetic, în conformitate cu comanda primitã, semnatã şi parafatã, şi sã elibereze un certificat de conformitate.

SECŢIUNEA a 2-a
Autorizarea exercitãrii profesiei de tehnician dentar

ART. 10
(1) Exercitarea profesiei de tehnician dentar se face pe baza certificatului de membru al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, eliberat pe baza urmãtoarelor documente:
a) diploma, titlul sau certificatul de absolvire a unei forme de învãţãmânt cu profil de tehnicã dentarã;
b) certificatul de cazier judiciar;
c) certificatul de sãnãtate fizicã şi psihicã.
(2) Documentul prevãzut la alin. (1) lit. c) este valabil 3 luni de la data emiterii.
ART. 11
(1) În România, accesul tehnicienilor dentari cetãţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene la activitãţile profesionale exercitate în regim temporar sau ocazional, precum şi recunoaşterea titlurilor oficiale de calificare de tehnician dentar, eliberate de aceste state persoanelor prevãzute la <>art. 1 alin. (1), se fac în condiţiile prevãzute de Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Prin excepţie de la prevederile art. 10, în caz de prestare temporarã sau ocazionalã de servicii, tehnicienii dentari care întrunesc condiţiile prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. b), c) sau e) trebuie sã înştiinţeze Ministerul Sãnãtãţii cu privire la prestarea temporarã sau ocazionalã de servicii medicale pe teritoriul României şi sã fie înregistraţi pe aceastã perioadã la Ordinul Tehnicienilor Dentari din România.

SECŢIUNEA a 3-a
Formarea, perfecţionarea şi specializarea tehnicienilor dentari din România

ART. 12
În România, formarea tehnicienilor dentari se realizeazã în instituţii de învãţãmânt de profil recunoscute de lege.
ART. 13
(1) Specializarea tehnicianului dentar se realizeazã prin programe specifice, cu duratã de 6 luni, în unitãţi de învãţãmânt cu profil de tehnicã dentarã acreditate.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) tehnicienii dentari cu vechime de cel puţin 5 ani în domeniul tehnicii dentare sau în instituţii de învãţãmânt şi cercetare cu profil biomedical.
ART. 14
Programele de pregãtire profesionalã continuã se realizeazã de furnizori acreditaţi, cu avizul Ordinului Tehnicienilor Dentari din România.
ART. 15
Specializãrile în profesia de tehnician dentar sunt:
a) tehnica executãrii şi confecţionãrii protezelor fixe metalo-ceramice;
b) tehnica executãrii şi confecţionãrii protezelor pe implante;
c) tehnica executãrii şi confecţionãrii protezelor scheletate;
d) tehnica executãrii şi confecţionãrii aparatelor ortodontice şi protezelor chirurgicale.
ART. 16
Activitãţile de tehnicã dentarã se exercitã în România cu titlul profesional de tehnician dentar.

SECŢIUNEA a 4-a
Norme de eticã şi deontologie profesionalã

ART. 17
În exercitarea profesiei, tehnicianul dentar respectã demnitatea fiinţei umane şi principiile eticii, dând dovadã de responsabilitate profesionalã şi moralã, acţionând întotdeauna în interesul clientului şi al comunitãţii.
ART. 18
Tehnicianul dentar este obligat sã pãstreze secretul profesional.
ART. 19
Litigiile sau abaterile de la etica profesionalã se analizeazã, iar mãsurile se iau de conducerea unitãţii ori de cãtre Ordinul Tehnicienilor Dentari din România, dupã caz, potrivit Codului de eticã şi deontologie al profesiei de tehnician dentar.

SECŢIUNEA a 5-a
Relaţii care se stabilesc în exercitarea profesiei de tehnician dentar

ART. 20
(1) Relaţia dintre tehnicianul dentar şi medicul dentist are la bazã un contract de prestãri de servicii privind buna desfãşurare a actului medical.
(2) Tehnicianul dentar este obligat sã respecte indicaţiile scrise semnate şi parafate de medicul dentist privind modul de confecţionare a dispozitivelor medicale şi protezelor dentare din punct de vedere tehnic, morfologic, funcţional şi estetic.
ART. 21
Relaţiile dintre tehnicienii dentari se bazeazã pe corectitudine, colaborare, respect reciproc şi solidaritate profesionalã, potrivit Codului de eticã şi deontologie al profesiei de tehnician dentar.
ART. 22
Titularul laboratorului privat/cabinetului de liberã practicã sau angajatorul din unitãţile sanitare publice are obligaţia asigurãrii protecţiei tehnicianului dentar pentru riscurile ce decurg din practica profesionalã prin intermediul societãţilor de asigurãri.

CAP. II
Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ordinului Tehnicienilor Dentari din România

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 23
(1) Ordinul Tehnicienilor Dentari din România se înfiinţeazã în condiţiile legii ca organizaţie profesionalã, nonprofit, cu personalitate juridicã de drept privat, apoliticã, de interes public, cu patrimoniu şi buget proprii, autonomã şi independentã.
(2) Prezenta lege nu limiteazã dreptul de liberã aderare a tehnicienilor dentari la alte forme de asociere profesionalã.
(3) Ordinul Tehnicienilor Dentari din România cuprinde tehnicieni dentari autorizaţi sã îşi exercite profesia în unitãţi ale Ministerului Sãnãtãţii sau ale altor ministere cu reţea sanitarã proprie, în sectorul privat şi în unitãţi de învãţãmânt sau de cercetare.
ART. 24
Ordinul Tehnicienilor Dentari din România are sediul central în municipiul Bucureşti.

SECŢIUNEA a 2-a
Atribuţiile Ordinului Tehnicienilor Dentari din România

ART. 25
Ordinul Tehnicienilor Dentari din România are urmãtoarele atribuţii:
a) apãrã prestigiul şi demnitatea profesionalã ale membrilor sãi în relaţiile cu terţe persoane fizice sau juridice;
b) apãrã şi promoveazã interesele profesionale ale membrilor sãi;
c) emite norme cu caracter intern, cu respectarea dispoziţiilor legale;
d) elaboreazã Codul de eticã şi deontologie a profesiei de tehnician dentar;
e) supravegheazã respectarea Codului de eticã şi deontologie al profesiei de tehnician dentar;
f) reprezintã membrii sãi în relaţiile cu organizaţiile guvernamentale, neguvernamentale şi cu sindicatele, pe plan intern şi internaţional;
g) acordã asistenţã profesionalã şi juridicã membrilor sãi în situaţiile de judecare a cazurilor de abateri de la normele de eticã şi deontologie profesionalã, precum şi de soluţionare a litigiilor;
h) elaboreazã reglementãrile privind înregistrarea în Registrul unic al tehnicienilor dentari din România;
i) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea şi monitorizarea programelor de formare, specializare şi perfecţionare a pregãtirii profesionale teoretice şi practice a tehnicienilor dentari;
j) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii în scopul elaborãrii normelor specifice şi a reglementãrilor privind profesia de tehnician dentar;
k) întocmeşte, actualizeazã permanent Registrul unic al tehnicienilor dentari din România şi administreazã pagina de internet pe care este publicat.

SECŢIUNEA a 3-a
Membrii Ordinului Tehnicienilor Dentari din România

ART. 26
(1) Membrii Ordinului Tehnicienilor Dentari din România sunt înscrişi în Registrul unic al tehnicienilor dentari din România.
(2) Membrii ajunşi la vârsta pensionãrii rãmân înscrişi, la cerere, în Ordinul Tehnicienilor Dentari din România.
ART. 27
Membrii Ordinului Tehnicienilor Dentari din România sunt obligaţi:
a) sã respecte reglementãrile legale privind exercitarea profesiei de tehnician dentar;
b) sã respecte statutul Ordinului Tehnicienilor Dentari din România privind exercitarea acestei profesiuni;
c) sã respecte şi sã aplice normele de eticã şi deontologie profesionalã.
ART. 28
Veniturile Ordinului Tehnicienilor Dentari din România se constituie din:
a) taxa de înscriere şi cotizaţiile lunare ale membrilor;
b) donaţii şi sponsorizãri, potrivit legii;
c) contravaloarea serviciilor prestate membrilor sau persoanelor fizice şi juridice;
d) legate;
e) drepturi editoriale;
f) încasãri din vânzarea publicaţiilor proprii;
g) fonduri rezultate din manifestãri culturale şi ştiinţifice;
h) organizarea de cursuri de educaţie profesionalã continuã;
i) alte surse, cu respectarea prevederilor legale.
ART. 29
Fondurile bãneşti ale Ordinului Tehnicienilor Dentari din România pot fi utilizate pentru cheltuieli de administrare, cum ar fi: salarizarea personalului, procurarea de mijloace fixe, materiale gospodãreşti, finanţarea cheltuielilor organizatorice, perfecţionarea pregãtirii profesionale, acordarea de burse prin concurs, crearea de instituţii cu scop filantropic şi ştiinţific şi altele, care se stabilesc de Consiliul naţional al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România.

SECŢIUNEA a 4-a
Organizarea şi funcţionarea Ordinului Tehnicienilor Dentari din România

ART. 30
Ordinul Tehnicienilor Dentari din România este organizat la nivel naţional, judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti.
ART. 31
Organele de conducere ale Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, la nivel naţional şi judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, sunt adunarea generalã naţionalã, judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, consiliul naţional, consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, şi birourile executive ale acestora.
ART. 32
(1) Alegerile pentru organele de conducere ale Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, la nivel naţional şi judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, se desfãşoarã o datã la 4 ani.
(2) Membrii organelor de conducere ale Ordinului Tehnicienilor Dentari din România la nivel naţional, judeţean şi respectiv, al municipiului Bucureşti, se aleg pe perioada unui mandat hotãrât de Adunarea generalã naţionalã a Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, cu posibilitatea de a fi realeşi pentru maximum douã mandate.
(3) Nu pot candida la funcţia de preşedinte al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România la nivel naţional, judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, persoanele care au împlinit vârsta legalã de pensionare. Persoanele care împlinesc aceastã vârstã pe durata exercitãrii mandatului rãmân în funcţie pânã la finalizarea acestuia.
ART. 33
(1) Adunarea generalã a Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, constituitã din reprezentanţi aleşi de adunarea generalã la nivel judeţean, respectiv a municipiului Bucureşti, se întruneşte anual.
(2) Adunarea generalã a Ordinului Tehnicienilor Dentari din România alege prin vot secret, cu majoritate simplã, membrii Consiliului naţional al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, în prezenţa a cel puţin douã treimi din numãrul total al membrilor sãi.
(3) Adunarea generalã a Ordinului Tehnicienilor Dentari din România adoptã, în prezenţa a cel puţin douã treimi din numãrul total al membrilor sãi, Codul de eticã şi deontologie al profesiei de tehnician dentar, statutul şi Regulamentul de organizare şi funcţionare ale Ordinului Tehnicienilor Dentari din România.
ART. 34
(1) Consiliul naţional al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România este alcãtuit din 49 de membri, dupã cum urmeazã: câte un reprezentant al fiecãrui judeţ, 4 reprezentanţi ai municipiului Bucureşti, 4 reprezentanţi ai laboratoarelor private din România, aleşi de Adunarea generalã naţionalã a Ordinului Tehnicienilor Dentari din România.
(2) Consiliul naţional prevãzut la alin. (1) este legal constituit în prezenţa a jumãtate din numãrul membrilor sãi şi hotãrãşte cu majoritate simplã.
(3) Consiliul naţional prevãzut la alin. (1) se întruneşte în sesiuni anuale, ordinare şi extraordinare.
(4) În cadrul consiliului naţional prevãzut la alin. (1) funcţioneazã comisii de specialitate.
ART. 35
Între sesiunile Consiliului naţional prevãzut la art. 34, Ordinul Tehnicienilor Dentari din România este coordonat de Biroul executiv.
ART. 36
(1) Biroul executiv al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România asigurã activitatea permanentã a acestuia, potrivit legii şi regulamentelor proprii.
(2) Biroul executiv este alcãtuit din preşedinte, 3 vicepreşedinţi, un secretar, un trezorier şi 3 membri, aleşi dintre membrii Consiliului naţional al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România prin vot secret.
(3) Funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte, secretar şi trezorier sunt incompatibile cu deţinerea oricãror funcţii de conducere într-un sindicat.
ART. 37
(1) Consiliul judeţean al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România are un numãr de membri proporţional cu numãrul de tehnicieni dentari înregistraţi în evidenţã, dupã cum urmeazã:
a) pânã la 30 de membri înscrişi în Registrul unic al Tehnicienilor Dentari din România şi cotizanţi - pânã la 5 membri;
b) peste 30 de membri înscrişi în Registrul unic al Tehnicienilor Dentari din România şi cotizanţi - pânã la 11 membri.
(2) Consiliul Ordinului Tehnicienilor Dentari din România constituit la nivelul municipiului Bucureşti este format din 11 membri.
(3) Alegerea membrilor consiliilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, prevãzute la alin. (1) şi (2), se face de cãtre adunarea generalã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, prin vot secret, cu majoritate simplã, prin participarea a minimum douã treimi din numãrul total al membrilor înscrişi în Registrul unic al Tehnicienilor Dentari din România şi cotizanţi. Alegerea reprezentanţilor pentru Adunarea generalã naţionalã a Ordinului Tehnicienilor Dentari din România se face prin vot secret, cu majoritate simplã, potrivit normei de reprezentare, de un delegat la 2 membri înscrişi în Registrul unic al Tehnicienilor Dentari din România. Alegerile sunt validate în prezenţa a douã treimi din numãrul total al delegaţilor.
(4) În cazul în care se constatã lipsa cvorumului la adunãrile generale la nivel naţional, judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, se convoacã o nouã adunare generalã în termen de douã sãptãmâni, ale cãrei decizii vor fi adoptate cu majoritate simplã, indiferent de numãrul participanţilor.
(5) Consiliul judeţean, respectiv Consiliul municipiului Bucureşti al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România prevãzute la alin. (1) şi (2), vor alege dintre membrii sãi un birou format din: preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi un secretar.
(6) Funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi secretar ai birourilor consiliilor prevãzute la alin. (5) sunt incompatibile cu deţinerea oricãror funcţii de conducere într-un sindicat.
ART. 38
(1) Persoanele care exercitã funcţii de conducere la nivel naţional, judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, în structurile Ordinului Tehnicienilor Dentari din România îşi menţin locurile de muncã pe perioada în care îndeplinesc funcţiile respective.
(2) Indemnizaţiile pentru persoanele care exercitã funcţii de conducere sunt stabilite de cãtre Adunarea generalã naţionalã a Ordinului Tehnicienilor Dentari din România.
ART. 39
Organele de conducere ale Ordinului Tehnicienilor Dentari din România îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu prevederile legale şi cu regulamentele proprii.

SECŢIUNEA a 5-a
Filialele teritoriale ale Ordinului Tehnicienilor Dentari din România

ART. 40
(1) La nivelul judeţelor în care existã cel puţin 50 de membri, precum şi în municipiul Bucureşti se vor înfiinţa prin liberã asociere filiale teritoriale ale Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, care cuprind tehnicienii dentari cu domiciliul în raza teritorialã a judeţului.
(2) Dacã într-un judeţ existã un numãr mai mic de 50 de membri, se vor putea înfiinţa filiale teritoriale prin asocierea tehnicienilor dentari cu domiciliile în judeţe limitrofe, pânã când numãrul acestora va ajunge la minimum 50 de membri.
(3) În cadrul unui judeţ sau într-o zonã formatã din douã ori mai multe judeţe limitrofe, precum şi în municipiul Bucureşti se poate înfiinţa o singura filialã a Ordinului Tehnicienilor Dentari din România.

SECŢIUNEA a 6-a
Proceduri şi sancţiuni

ART. 41
(1) Membrilor Ordinului Tehnicienilor Dentari din România care încalcã regulamentele specifice privind exercitarea profesiei de tehnician dentar, precum şi Codul de eticã şi deontologie al profesiei de tehnician dentar li se aplicã, gradual, una dintre urmãtoarele sancţiuni:
a) mustrare;
b) avertisment;
c) suspendarea calitãţii de membru al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România;
d) retragerea calitãţii de membru al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România.
(2) Aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) este de competenţa consiliilor judeţene, respectiv a Consiliului municipiului Bucureşti, ale Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, iar aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) lit. c) şi d) este de competenţa Consiliului naţional al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, dupã pronunţarea hotãrârii judecãtoreşti definitive.
ART. 42
Concluziile anchetei şi sancţiunile aplicate se comunicã în scris persoanei în cauzã, consiliului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, ale Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, angajatorului şi, dupã caz, Ministerului Sãnãtãţii.
ART. 43
Contestaţiile împotriva sancţiunilor prevãzute la art. 41 se pot face la comisia de specialitate din cadrul Consiliului naţional al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, în termen de 30 de zile de la comunicarea sancţiunii, adresându-se apoi organelor de judecatã.
ART. 44
Rãspunderea disciplinarã a membrilor Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, prevãzutã la art. 41, nu exclude rãspunderea civilã, patrimonialã, contravenţionalã şi penalã, dupã caz, potrivit prevederilor legale.
ART. 45
Calitatea de membru al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România înceteazã ca urmare a pierderii dreptului de exercitare a acestei profesii.
ART. 46
Practicarea profesiei de tehnician dentar de cãtre persoanele care nu au aceastã calitate constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor Codului penal.
ART. 47
(1) Organizarea alegerilor de constituire a primelor organe de conducere la nivel naţional, judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, se desfãşoarã pe baza regulamentului elaborat de o comisie electoralã centralã de iniţiativã, formatã din:
a) un reprezentant al Ministerului Sãnãtãţii;
b) 10 tehnicieni dentari desemnaţi de asociaţii profesionale;
c) câte un reprezentant al ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
(2) Membrii consiliului naţional şi ai consiliului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, ale Ordinului Tehnicienilor Dentari din România se aleg pentru un mandat de 4 ani. Primul mandat face parte din cele douã mandate prevãzute la art. 32 alin. (2).

CAP. III
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 48
Tehnicienii dentari sunt obligaţi sã respecte prevederile prezentei legi şi reglementãrile specifice sectorului în care îşi desfãşoarã activitatea.
ART. 49
Ordinul Tehnicienilor Dentari din România funcţioneazã pe baza prevederilor prezentei legi şi pe baza reglementãrilor proprii, elaborate în conformitate cu prevederile legii.
ART. 50
Prevederile prezentei legi se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 200/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 51
Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.*)
-----------
*) <>Legea nr. 96/2007 privind exercitarea profesiei de tehnician dentar, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ordinului Tehnicienilor Dentari din România a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 20 aprilie 2007.

ART. 52
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi, prevederile referitoare la profesia de tehnician dentar cuprinse în <>art. 67 din Legea nr. 307/2004 **) privind exercitarea profesiei de asistent medical şi a profesiei de moaşã, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 578 din 30 iunie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi alte dispoziţii contrare se abrogã.
------------
**) <>Legea nr. 307/2004 privind exercitarea profesiei de asistent medical şi a profesiei de moaşã, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România a fost abrogatã prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşã şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 785 din 24 noiembrie 2008.


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016