Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 93 din 8 aprilie 2009  privind institutiile financiare nebancare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 93 din 8 aprilie 2009 privind institutiile financiare nebancare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 259 din 21 aprilie 2009

Parlamentul României adoptã prezenta lege.


CAP. I
Dispoziţii generale

SECŢIUNEA 1
Domeniul de aplicare

ART. 1
(1) Prezenta lege reglementeazã condiţiile minime de acces la activitatea de creditare şi desfãşurarea acesteia pe teritoriul României, prin instituţiile financiare nebancare, în scopul asigurãrii şi al menţinerii stabilitãţii financiare.
(2) Prevederile prezentei legi se aplicã în mod corespunzãtor şi sucursalelor din România ale instituţiilor financiare având sediul în strãinãtate, fãrã a aduce atingere dispoziţiilor alin. (3).
(3) Nu sunt supuse dispoziţiilor prezentei legi instituţiile financiare care intrã sub incidenţa secţiunii a 2-a a cap. IV al titlului I al pãrţii I din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) Activitatea de creditare se desfãşoarã cu titlu profesional prin instituţii de credit şi prin instituţiile financiare prevãzute la art. 1 alin. (3), în conformitate cu dispoziţiile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi prin instituţii financiare nebancare, în condiţiile stabilite prin prezenta lege, prin legile speciale care le reglementeazã activitatea şi prin reglementãrile emise de Banca Naţionalã a României în aplicarea prezentei legi.
(2) Este interzisã desfãşurarea cu titlu profesional a activitãţii de creditare de alte persoane decât cele prevãzute la alin. (1).
(3) Achiziţionarea portofoliilor de credite, cu excepţia situaţiei în care creditele sunt încadrate în categoria pierdere, conform reglementãrilor în materia clasificãrii creditelor, sau a cazului în care portofoliile achiziţionate sunt afectate garantãrii emisiunii de instrumente financiare securizate, este permisã doar entitãţilor prevãzute la alin. (1).
ART. 3
(1) Banca Naţionalã a României este singura autoritate în mãsurã sã decidã dacã activitatea desfãşuratã de o entitate este de natura activitãţii de creditare cu titlu profesional şi intrã sub incidenţa prezentei legi.
(2) La încadrarea activitãţilor de creditare în categoria celor desfãşurate cu titlu profesional, Banca Naţionalã a României va avea în vedere aspecte precum: desfãşurarea acestora ca activitãţi economice de sine stãtãtoare, orientate spre obţinerea de venituri cu caracter regulat; existenţa unor structuri interne specializate în domeniul creditãrii care gestioneazã şi analizeazã aceste activitãţi în mod distinct, pe baza unor reguli prestabilite şi cu luarea în considerare a activitãţilor de creditare la proiectarea bugetului societãţii ori la efectuarea de previziuni referitoare la activitatea de ansamblu a societãţii.
ART. 4
În exercitarea competenţelor sale prevãzute de lege, Banca Naţionalã a României poate prelucra orice date şi informaţii relevante, inclusiv de natura datelor cu caracter personal, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

SECŢIUNEA a 2-a
Definiţii

ART. 5
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) acţionar semnificativ - persoana fizicã, persoana juridicã ori grupul de persoane fizice şi/sau juridice care acţioneazã împreunã, ce deţine direct ori indirect o participaţie de 10% ori mai mult din capitalul social al unei entitãţi sau din drepturile de vot ori o participaţie care permite exercitarea unei influenţe semnificative asupra gestiunii şi politicii de afaceri ale acesteia;
b) conducãtori - persoanele care, potrivit actelor constitutive şi/sau hotãrârii organelor statutare, sunt împuternicite sã conducã şi sã coordoneze activitatea zilnicã a instituţiilor financiare nebancare şi sunt învestite cu competenţa de a angaja rãspunderea acestor instituţii;
c) instituţii financiare nebancare - entitãţile, altele decât instituţiile de credit, ce desfãşoarã activitate de creditare cu titlu profesional, în condiţiile stabilite de lege;
d) notificare - procedura în cadrul cãreia o entitate depune/transmite la Banca Naţionalã a României documentaţia stabilitã prin reglementãri, în vederea înscrierii entitãţii respective în registrul corespunzãtor;
e) Registrul general - registrul deschis şi ţinut de Banca Naţionalã a României, în care sunt înscrise instituţiile financiare nebancare ce îndeplinesc cerinţele generale prevãzute la secţiunea 1 a cap. II;
f) Registrul special - registrul deschis şi ţinut de Banca Naţionalã a României, în care sunt înscrise instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul general, ce se încadreazã în criteriile prevãzute de reglementãrile Bãncii Naţionale a României, în conformitate cu prevederile art. 30;
g) Registrul de evidenţã - registrul deschis şi ţinut de Banca Naţionalã a României, în care sunt înscrise instituţiile financiare nebancare care desfãşoarã activitãţi de creditare prevãzute la art. 14 alin. (1) lit. a)-c) şi lit. f), exclusiv din fonduri publice ori puse la dispoziţie în baza unor acorduri interguvernamentale, precum şi instituţiile financiare nebancare organizate sub forma caselor de amanet sau a caselor de ajutor reciproc.

SECŢIUNEA a 3-a
Organizarea şi funcţionarea

ART. 6
(1) Instituţiile financiare nebancare au obligaţia de a se constitui ca societãţi comerciale pe acţiuni.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), persoanele juridice prevãzute în secţiunea a 6-a a cap. II nu au obligaţia de a se constitui sub formã de societãţi comerciale pe acţiuni.
(3) Organizarea şi funcţionarea instituţiilor financiare nebancare sunt reglementate de prevederile prezentei legi, completate, dupã caz, cu cele ale <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu cele ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , cu modificãrile ulterioare, sau/şi cu cele ale legilor speciale aplicabile în materie.
ART. 7
(1) Denumirea unei entitãţi care desfãşoarã activitate de creditare, în condiţiile prezentei legi, va include sintagma instituţie financiarã nebancarã sau abrevierea acesteia, I.F.N. În cazul instituţiilor financiare nebancare ce fac obiectul înscrierii în Registrul de evidenţã, includerea în denumire a sintagmei instituţie financiarã nebancarã sau a abrevierii acesteia, I.F.N., este opţionalã.
(2) Entitãţile care nu se încadreazã în prevederile prezentei legi nu pot utiliza în denumire, în legãturã cu o activitate, un produs sau un serviciu, sintagma ori abrevierea prevãzutã la alin. (1), derivate ori traduceri ale acestora.
(3) Instituţiilor financiare nebancare le este interzis sã foloseascã în denumire, în antet sau în alte atribute de identificare cuvinte şi expresii care pot induce publicul în eroare cu privire la statutul ori la activitãţile şi operaţiunile desfãşurate.
ART. 8
Instituţiile financiare nebancare pot prelucra date cu caracter personal în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 677/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

SECŢIUNEA a 4-a
Secretul profesional în relaţia cu clientela

ART. 9
(1) Instituţia financiarã nebancarã este obligatã sã pãstreze confidenţialitatea asupra tuturor informaţiilor aflate la dispoziţia sa, care privesc persoana, patrimoniul, activitatea, relaţiile personale sau de afaceri ale clienţilor, contractele încheiate cu clienţii sau serviciile prestate pentru aceştia.
(2) În înţelesul prezentei secţiuni, se considerã client al instituţiei financiare nebancare orice persoanã cu care, în desfãşurarea activitãţilor prevãzute la art. 14, instituţia financiarã nebancarã a negociat o tranzacţie, chiar dacã respectiva tranzacţie nu s-a finalizat, precum şi orice persoanã care beneficiazã sau a beneficiat de serviciile instituţiei financiare nebancare.
ART. 10
(1) Persoanele care participã, sub orice formã, la administrarea, conducerea ori activitatea instituţiei financiare nebancare au obligaţia sã pãstreze confidenţialitatea asupra oricãrui fapt, a oricãror date sau informaţii la care se referã art. 9 alin. (1), de care au luat cunoştinţã în cursul exercitãrii atribuţiilor lor în cadrul instituţiei financiare nebancare, şi nu au dreptul de a le utiliza în folos personal sau în folosul altuia, direct ori indirect.
(2) Obligaţiile prevãzute la alin. (1) subzistã şi dupã încetarea activitãţii în cadrul instituţiei financiare nebancare.
ART. 11
Obligaţia de pãstrare a secretului profesional, impusã de prevederile art. 9 şi 10, nu poate fi opusã unei autoritãţi cu atribuţii de supraveghere la nivel individual a instituţiei financiare nebancare sau, dupã caz, la nivel consolidat a grupului din care face parte aceasta, în exercitarea respectivelor competenţe.
ART. 12
Instituţiile financiare nebancare sunt obligate sã furnizeze informaţii de natura celor prevãzute la art. 9 alin. (1), la solicitarea scrisã a procurorului sau a instanţei judecãtoreşti ori, dupã caz, a organelor de cercetare penalã, cu autorizarea procurorului, numai dacã, în oricare dintre aceste situaţii, a fost începutã urmãrirea penalã împotriva clientului respectiv.
ART. 13
Informaţii de natura celor prevãzute la art. 9 alin. (1) se furnizeazã, în mãsura în care sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate:
a) clientului, moştenitorilor sau reprezentanţilor legali/statutari ai acestora ori cu acordul lor expres;
b) în cazurile în care instituţia financiarã nebancarã justificã un interes legitim;
c) structurilor constituite sub forma centralei riscurilor bancare, organizate în condiţiile legii;
d) auditorului financiar al instituţiei financiare nebancare;
e) entitãţilor aparţinând grupului din care face parte instituţia financiarã nebancarã, pentru organizarea supravegherii pe bazã consolidatã şi în scopul prevenirii şi combaterii spãlãrii banilor şi a finanţãrii terorismului;
f) la solicitarea scrisã a altor autoritãţi sau instituţii ori din oficiu, dacã, potrivit reglementãrilor legale, aceste autoritãţi sau instituţii sunt îndrituite, în scopul îndeplinirii atribuţiilor lor specifice, sã solicite şi/sau sã primeascã astfel de informaţii şi sunt identificate clar informaţiile care pot fi furnizate în acest scop.

SECŢIUNEA a 5-a
Activitãţi permise

ART. 14
(1) Instituţiile financiare nebancare pot desfãşura urmãtoarele activitãţi de creditare:
a) acordare de credite, incluzând, fãrã a se limita la: credite de consum, credite ipotecare, credite imobiliare, microcredite, finanţarea tranzacţiilor comerciale, operaţiuni de factoring, scontare, forfetare;
b) leasing financiar;
c) emitere de garanţii, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finanţare;
d) acordare de credite cu primire de bunuri în gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;
e) acordare de credite cãtre membrii asociaţiilor fãrã scop patrimonial organizate pe baza liberului consimţãmânt al salariaţilor/pensionarilor, în vederea sprijinirii prin împrumuturi financiare a membrilor lor de cãtre aceste entitãţi, organizate sub forma juridicã a caselor de ajutor reciproc;
f) alte forme de finanţare de natura creditului.
(2) În cadrul derulãrii activitãţii de creditare, instituţiile financiare nebancare pot emite şi administra carduri de credit pentru clienţi şi pot desfãşura activitãţi legate de procesarea tranzacţiilor cu acestea, cu respectarea reglementãrilor în domeniu.
(3) Instituţiile financiare nebancare pot desfãşura activitãţi conexe şi auxiliare legate de realizarea activitãţilor de creditare sau de funcţionarea entitãţii.
(4) În mãsura în care activitãţile avute în vedere se circumscriu activitãţilor de creditare înscrise în obiectul de activitate al instituţiei financiare nebancare, aceasta poate efectua operaţiuni în mandat şi poate presta servicii de consultanţã.
(5) Instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul general pot efectua şi operaţiuni de schimb valutar aferente activitãţilor permise, cu respectarea tuturor condiţiilor prevãzute de reglementãrile în materie.
(6) Instituţiile financiare nebancare pot administra fonduri publice acordate drept fonduri pentru microcredite de agenţiile guvernamentale, cu respectarea condiţiilor prevãzute de <>Ordonanţa Guvernului nr. 40/2000 privind acreditarea agenţiilor de credit în vederea administrãrii fondurilor pentru acordarea de microcredite, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 376/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(7) Instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul de evidenţã pot desfãşura şi activitãţile prevãzute de legislaţia specialã care le reglementeazã activitatea, precum şi activitãţile auxiliare legate de realizarea acestora.
(8) Instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul general pot efectua în relaţie cu entitãţile din cadrul grupului operaţiuni nefinanciare în mandat sau de comision aferente activitãţilor necesare susţinerii funcţionãrii respectivelor entitãţi.

SECŢIUNEA a 6-a
Interdicţii

ART. 15
(1) Se interzic instituţiilor financiare nebancare:
a) includerea în obiectul principal de activitate a unei activitãţi care nu este prevãzutã la art. 14 alin. (1);
b) includerea în obiectul secundar de activitate a oricãrei altei activitãţi decât, dupã caz, cele prevãzute la art. 14.
(2) Este interzis instituţiilor financiare nebancare sã desfãşoare urmãtoarele activitãţi:
a) atragerea de depozite ori de alte fonduri rambursabile de la public;
b) emiterea de obligaţiuni, cu excepţia ofertei publice adresate investitorilor calificaţi, în înţelesul legii privind piaţa de capital;
c) operaţiuni cu bunuri mobile şi imobile, cu excepţia celor legate de activitatea de creditare sau a celor necesare funcţionãrii în condiţii adecvate a entitãţii;
d) acordarea de credite, condiţionatã de vânzarea sau de cumpãrarea acţiunilor instituţiei financiare nebancare;
e) acordarea de credite, condiţionatã de acceptarea de cãtre client a unor servicii care nu au legãturã cu operaţiunea de creditare respectivã.
ART. 16
Nu pot deţine calitatea de fondator, acţionar, conducãtor, administrator, membru al consiliului de supraveghere, auditor financiar al unei instituţii financiare nebancare:
a) persoanele nominalizate în listele prevãzute la <>art. 23 şi 27 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului;
b) persoanele care se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la <>art. 6 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) persoanele condamnate în ultimii 5 ani pentru sãvârşirea unei infracţiuni prevãzute de prezenta lege.

CAP. II
Cerinţe şi registre

SECŢIUNEA 1
Cerinţe generale

ART. 17
(1) Prezenta secţiune este aplicabilã instituţiilor financiare nebancare ce fac obiectul înscrierii în Registrul general.
(2) Instituţiile financiare nebancare trebuie sã îndeplineascã cerinţele generale prevãzute în prezenta secţiune şi în reglementãrile emise de Banca Naţionalã a României în aplicarea prezentei legi.
ART. 18
(1) Capitalul social minim al instituţiilor financiare nebancare nu poate fi mai mic decât echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro, respectiv 3.000.000 euro în cazul instituţiilor financiare nebancare care acordã credite ipotecare.
(2) Banca Naţionalã a României poate stabili prin reglementãri niveluri ale capitalului social minim superioare celui prevãzut la alin. (1), diferenţiate în funcţie de tipul de activitate a instituţiei financiare nebancare.
(3) Capitalul social al instituţiilor financiare nebancare trebuie vãrsat integral la momentul subscrierii, inclusiv în cazul majorãrii acestuia. Capitalul social se constituie şi se majoreazã prin aporturi în numerar, nefiind permise aporturile în naturã.
(4) Acţiunile emise de instituţiile financiare nebancare nu pot fi decât acţiuni nominative.
ART. 19
Instituţiile financiare nebancare au obligaţia de a furniza Bãncii Naţionale a României informaţii referitoare la acţionarii semnificativi şi la structura grupurilor din care fac parte aceştia, în conformitate cu reglementãrile emise în aplicarea prezentei legi.
ART. 20
Conducãtorii instituţiilor financiare nebancare trebuie sã aibã reputaţie şi experienţã adecvate pentru exercitarea responsabilitãţilor încredinţate, conform criteriilor stabilite de Banca Naţionalã a României.
ART. 21
(1) Instituţiile financiare nebancare vor elabora, cu respectarea legislaţiei aplicabile, norme interne pentru realizarea activitãţilor de creditare, în conformitate cu regulile unei practici prudente şi sãnãtoase.
(2) În cadrul normelor interne de creditare, instituţiile financiare nebancare vor stabili reguli care sã se refere cel puţin la bonitatea beneficiarului, la criteriile şi la condiţiile acordãrii creditului.
ART. 22
(1) Instituţiile financiare nebancare vor organiza şi vor conduce contabilitatea, în conformitate cu prevederile <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, şi cu reglementãrile specifice elaborate de Banca Naţionalã a României, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.
(2) Situaţiile financiare anuale ale instituţiilor financiare nebancare se auditeazã în conformitate cu prevederile art. 55.
ART. 23
(1) Instituţiile financiare nebancare constituie, regularizeazã şi utilizeazã provizioane specifice de risc de credit, potrivit reglementãrilor emise de Banca Naţionalã a României.
(2) Provizioanele astfel constituite sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 24
Instituţiile financiare nebancare raporteazã Bãncii Naţionale a României structura portofoliului de credite şi orice informaţie solicitatã de banca centralã în scop statistic şi de analizã, în conformitate cu reglementãrile acesteia.

SECŢIUNEA a 2-a
Notificarea

ART. 25
(1) Înfiinţarea instituţiilor financiare nebancare ce fac obiectul înscrierii în Registrul general se notificã Bãncii Naţionale a României, în termen de 30 de zile de la data înmatriculãrii în registrul comerţului.
(2) Instituţiile financiare nebancare pot desfãşura activitate de creditare numai dupã înscrierea în Registrul general.
ART. 26
(1) Procedura şi condiţiile de notificare sunt stabilite prin reglementãri ale Bãncii Naţionale a României.
(2) Instituţiile financiare nebancare sunt obligate sã comunice modificãrile cu privire la datele şi informaţiile cuprinse în documentaţia depusã iniţial, potrivit reglementãrilor emise de Banca Naţionalã a României.

SECŢIUNEA a 3-a
Registrul general

ART. 27
(1) Instituţiile financiare nebancare sunt înscrise în Registrul general dacã, în urma notificãrii efectuate, fac dovada respectãrii cerinţelor legale aplicabile.
(2) Banca Naţionalã a României transmite instituţiilor financiare nebancare documentul ce atestã înscrierea în Registrul general, în termen de 30 de zile de la data la care documentaţia depusã este completã şi corespunzãtoare.
(3) Neîndeplinirea cerinţelor legale aplicabile atrage respingerea cererii de înscriere a entitãţii în Registrul general şi, implicit, neacordarea permisiunii de a desfãşura activitate de creditare.
ART. 28
(1) Radierea din Registrul general se poate realiza în urmãtoarele situaţii:
a) la solicitarea instituţiei financiare nebancare;
b) ca urmare a aplicãrii sancţiunii prevãzute la art. 59 alin. (2) lit. e);
c) dacã respectivei instituţii financiare nebancare i-a fost interzisã definitiv şi irevocabil desfãşurarea activitãţii de creditare;
d) dacã instituţia financiarã nebancarã îşi înceteazã existenţa ca urmare a unui proces de fuziune, divizare sau din alte cauze prevãzute de lege.
(2) Banca Naţionalã a României va publica efectuarea radierii din Registrul general în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în douã cotidiene de circulaţie naţionalã.

SECŢIUNEA a 4-a
Cerinţe speciale

ART. 29
(1) Prezenta secţiune este aplicabilã instituţiilor financiare nebancare înscrise în Registrul special.
(2) În plus faţã de cerinţele generale prevãzute la secţiunea 1, instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul special trebuie sã îndeplineascã şi cerinţele prevãzute în prezenta secţiune şi în reglementãrile emise de Banca Naţionalã a României în aplicarea prezentei secţiuni.
ART. 30
(1) Banca Naţionalã a României stabileşte prin reglementãri criteriile de înscriere a instituţiilor financiare nebancare în Registrul special.
(2) Criteriile prevãzute la alin. (1) se pot referi, fãrã a se limita, la:
a) cifra de afaceri;
b) volumul creditelor;
c) gradul de îndatorare;
d) totalul activelor;
e) capitalurile proprii.
ART. 31
(1) Calitatea acţionarilor semnificativi şi structura grupurilor din care aceştia fac parte trebuie sã asigure stabilitatea şi dezvoltarea instituţiei financiare nebancare şi sã permitã realizarea de cãtre Banca Naţionalã a României a unei supravegheri eficiente.
(2) Conducãtorii, administratorii şi membrii consiliului de supraveghere trebuie sã dispunã de bunã reputaţie şi experienţã adecvatã naturii, întinderii şi complexitãţii activitãţii instituţiei financiare nebancare şi responsabilitãţilor încredinţate.
(3) Conducerea trebuie sã fie asiguratã de cel puţin douã persoane, în cazul optãrii pentru sistemul unitar de administrare reglementat de <>Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Niciunul dintre conducãtorii instituţiei financiare nebancare nu va putea fi învestit cu atribuţii de conducere, în sensul prevederilor art. 5 lit. b), în cadrul altei instituţii financiare nebancare sau al altei societãţi comerciale, cu excepţia instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare aflate în acelaşi grup cu respectiva instituţie financiarã nebancarã.
(5) Instituţiile financiare nebancare trebuie sã respecte în activitatea desfãşuratã cerinţele stabilite de Banca Naţionalã a României, care se referã, fãrã a se limita, la:
a) fondurile proprii;
b) expunerea faţã de un debitor şi expunerea agregatã;
c) expunerea faţã de persoanele aflate în relaţii speciale cu instituţia financiarã nebancarã;
d) organizarea, controlul intern, auditul intern şi administrarea riscurilor.
ART. 32
(1) Instituţiile financiare nebancare vor elabora norme interne referitoare la cerinţele prevãzute la art. 31 alin. (5), în conformitate cu prezenta lege şi cu reglementãrile emise de Banca Naţionalã a României.
(2) Normele prevãzute la alin. (1), în forma aprobatã de organele statutare ale instituţiei financiare nebancare, se transmit Bãncii Naţionale a României, împreunã cu celelalte norme interne care reglementeazã desfãşurarea activitãţii instituţiei financiare nebancare, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data primirii documentului care atestã înscrierea în Registrul special.

SECŢIUNEA a 5-a
Registrul special

ART. 33
(1) Înscrierea instituţiilor financiare nebancare în Registrul special şi, respectiv, radierea lor din acest registru pe baza criteriilor prevãzute la art. 30 se realizeazã în conformitate cu reglementãrile emise de Banca Naţionalã a României.
(2) Banca Naţionalã a României transmite instituţiei financiare nebancare documentul prin care o informeazã asupra înscrierii, respectiv a radierii, în termen de 5 zile lucrãtoare de la efectuare.
ART. 34
Instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul special rãmân înscrise şi în Registrul general.

SECŢIUNEA a 6-a
Cerinţe pentru înscrierea în Registrul de evidenţã

ART. 35
(1) Prezenta secţiune este aplicabilã instituţiilor financiare nebancare ce fac obiectul înscrierii în Registrul de evidenţã.
(2) În plus faţã de cerinţele prevãzute în prezenta secţiune, instituţiilor financiare nebancare prevãzute la alin. (1) le sunt aplicabile în mod corespunzãtor prevederile cap. I, V, IX şi X.
ART. 36
(1) Înfiinţarea instituţiilor financiare nebancare se notificã Bãncii Naţionale a României, în termen de 30 de zile de la data înmatriculãrii în registrul comerţului sau, dupã caz, de la data înscrierii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecãtoriei în a cãrei circumscripţie teritorialã îşi au sediul.
(2) Procedura şi condiţiile de notificare se stabilesc prin reglementãri ale Bãncii Naţionale a României.
(3) Instituţiile financiare nebancare sunt obligate sã comunice modificãrile cu privire la datele şi informaţiile cuprinse în documentaţia depusã iniţial, potrivit reglementãrilor emise de Banca Naţionalã a României.
ART. 37
Casele de amanet desfãşoarã activitate de creditare cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) înscrierea în Registrul de evidenţã;
b) organizarea şi funcţionarea potrivit prevederilor <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) activitatea de creditare desfãşuratã se limiteazã la cea prevãzutã la art. 14 alin. (1) lit. d).
ART. 38
Casele de ajutor reciproc desfãşoarã activitate de creditare cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) înscrierea în Registrul de evidenţã;
b) pãstrarea modului de organizare, funcţionare şi asociere, potrivit prevederilor legislaţiei speciale care le reglementeazã activitatea;
c) activitatea de creditare desfãşuratã se limiteazã la cea prevãzutã la art. 14 alin. (1) lit. e);
d) sursele de finanţare se limiteazã la cele prevãzute de legile speciale care le reglementeazã activitatea.
ART. 39
Entitãţile care desfãşoarã activitate de creditare exclusiv din fonduri publice ori puse la dispoziţia acestora în baza unor acorduri interguvernamentale îşi deruleazã activitatea cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) înscrierea în Registrul de evidenţã;
b) organizarea şi funcţionarea, dupã caz, potrivit <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau potrivit legislaţiei speciale aplicabile în materie;
c) activitatea de creditare desfãşuratã se limiteazã la cele prevãzute la art. 14 alin. (1) lit. a)-c) şi lit. f);
d) limitarea surselor de finanţare la fonduri publice ori puse la dispoziţia acestora în baza unor acorduri interguvernamentale.
ART. 40
Banca Naţionalã a României poate stabili prin reglementãri regimul referitor la raportarea de date şi informaţii privind activitatea de creditare.

SECŢIUNEA a 7-a
Registrul de evidenţã

ART. 41
(1) În urma notificãrii efectuate de casele de amanet, casele de ajutor reciproc sau entitãţile care desfãşoarã activitãţi de creditare prevãzute la art. 14 alin. (1) lit. a)-c) şi lit. f) exclusiv din fonduri publice ori puse la dispoziţie în baza unor acorduri interguvernamentale se înscriu în Registrul de evidenţã, dacã fac dovada respectãrii cerinţelor legale.
(2) Banca Naţionalã a României transmite acestor entitãţi documentul care atestã înscrierea în Registrul de evidenţã, în termen de 30 de zile de la data depunerii la Banca Naţionalã a României a documentaţiei complete şi întocmite în mod corespunzãtor.
ART. 42
Radierea din Registrul de evidenţã se poate realiza în urmãtoarele situaţii:
a) la solicitarea instituţiei financiare nebancare;
b) dacã respectivei instituţii financiare nebancare i-a fost interzisã definitiv şi irevocabil desfãşurarea activitãţii de creditare;
c) dacã instituţia financiarã nebancarã îşi înceteazã existenţa ca urmare a unui proces de fuziune, divizare sau din alte cauze prevãzute de lege.

CAP. III
Monitorizarea şi supravegherea

ART. 43
Banca Naţionalã a României realizeazã monitorizarea instituţiilor financiare nebancare înscrise în Registrul general, în principal pe baza informaţiilor furnizate de aceste entitãţi prin raportãrile transmise. Banca Naţionalã a României poate desfãşura ori de câte ori considerã necesar şi inspecţii la sediul instituţiilor financiare nebancare şi la unitãţile teritoriale ale acestora, prin personalul împuternicit în acest sens.
ART. 44
Banca Naţionalã a României realizeazã supravegherea prudenţialã a instituţiilor financiare nebancare înscrise în Registrul special, atât pe baza informaţiilor furnizate de aceste entitãţi prin raportãrile transmise, cât şi prin inspecţii la sediul instituţiilor financiare nebancare şi la unitãţile teritoriale ale acestora, prin personalul împuternicit în acest sens.
ART. 45
(1) Instituţiile financiare nebancare vor permite personalului împuternicit al Bãncii Naţionale a României sã le examineze evidenţele, conturile şi operaţiunile, furnizând în acest scop toate documentele şi informaţiile cu privire la administrarea, controlul intern şi operaţiunile instituţiilor financiare nebancare, astfel cum vor fi solicitate de cãtre acesta.
(2) Instituţiile financiare nebancare sunt obligate sã transmitã Bãncii Naţionale a României orice informaţii solicitate de aceasta, în scopul realizãrii monitorizãrii/supravegherii.
ART. 46
(1) Instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul special sunt persoane juridice declarante la Centrala riscurilor bancare a Bãncii Naţionale a României, în conformitate cu reglementãrile în domeniu emise de Banca Naţionalã a României.
(2) Nu se considerã încãlcare a obligaţiei de pãstrare a secretului bancar transmiterea de cãtre Centrala riscurilor bancare a informaţiilor existente în baza sa de date instituţiilor financiare nebancare.

CAP. IV
Fuziunea şi divizarea

ART. 47
Prevederile prezentului capitol se aplicã instituţiilor financiare nebancare înscrise în Registrul general.
ART. 48
(1) Fuziunea se poate realiza, cu respectarea legislaţiei aplicabile:
a) între douã sau mai multe instituţii financiare nebancare;
b) între instituţii financiare nebancare şi instituţii de credit;
c) între instituţii financiare nebancare şi societãţi al cãror obiect de activitate îl constituie desfãşurarea de activitãţi auxiliare şi conexe, în înţelesul prevederilor art. 14 alin. (3).
(2) Fuziunea şi divizarea se comunicã Bãncii Naţionale a României, în conformitate cu reglementãrile pe care aceasta le emite în aplicarea prezentei legi.

CAP. V
Documente contractuale, registre şi evidenţe

ART. 49
Instituţiile financiare nebancare întocmesc şi pãstreazã la sediul social sau la sediile secundare ale acestora documentele şi evidenţele prevãzute de cadrul legislativ aplicabil, inclusiv:
a) actul constitutiv, precum şi toate actele adiţionale de modificare;
b) procesele-verbale ale şedinţelor şi deliberãrilor comitetelor prevãzute de prezenta lege sau de reglementãrile Bãncii Naţionale a României şi, dupã caz, ale comitetelor constituite pe baza hotãrârilor statutare;
c) reglementãrile proprii referitoare la desfãşurarea activitãţii, precum şi toate amendamentele acestora;
d) alte înregistrãri care sunt cerute potrivit prezentei legi ori reglementãrilor Bãncii Naţionale a României.
ART. 50
(1) Instituţiile financiare nebancare întocmesc şi pãstreazã la sediul social sau la sediile secundare ale acestora un exemplar al documentaţiei de credit şi al celorlalte documente în care sunt consemnate informaţiile privitoare la relaţiile lor de afaceri cu clienţii şi cu alte persoane pe care Banca Naţionalã a României le poate prevedea prin reglementãri, care sunt puse la dispoziţia personalului împuternicit al Bãncii Naţionale a României, la cererea acestuia.
(2) Cu respectarea obligativitãţii punerii la dispoziţia personalului împuternicit al Bãncii Naţionale a României, la cererea acestuia, a documentelor menţionate la alin. (1), instituţiile financiare nebancare pot pãstra aceste documente şi în alte amplasamente corespunzãtoare.
ART. 51
(1) Toate operaţiunile de credit şi garanţie ale instituţiei financiare nebancare trebuie sã se desfãşoare cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecţia consumatorului şi sã fie consemnate în documente contractuale din care sã rezulte clar toţi termenii şi toate condiţiile respectivelor tranzacţii. Aceste documente trebuie pãstrate de instituţia financiarã nebancarã şi puse la dispoziţia personalului împuternicit al Bãncii Naţionale a României, la cererea acestuia.
(2) Documentele contractuale trebuie sã fie redactate astfel încât sã permitã clienţilor înţelegerea tuturor termenilor şi condiţiilor contractuale, în special a prestaţiilor la care aceştia se obligã potrivit contractului încheiat. Instituţiile financiare nebancare nu pot pretinde clientului dobânzi, penalitãţi, comisioane ori alte costuri şi speze, dacã plata acestora nu este stipulatã în contract.
ART. 52
(1) Contractele de credit încheiate de o instituţie financiarã nebancarã, precum şi garanţiile reale şi personale afectate garantãrii creditului constituie titluri executorii.
(2) Garanţiile constituite în favoarea instituţiei financiare nebancare în scopul garantãrii creditelor, care îndeplinesc condiţiile de publicitate prevãzute de lege, conferã instituţiei financiare nebancare prioritate faţã de terţi, inclusiv statul, ale cãror creanţe şi garanţii au îndeplinit ulterior condiţiile de publicitate.

CAP. VI
Situaţii financiare anuale şi auditarea acestora

ART. 53
Instituţiile financiare nebancare trebuie sã întocmeascã situaţii financiare anuale care sã ofere o imagine fidelã a poziţiei financiare, a performanţei financiare, a fluxurilor de trezorerie şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea desfãşuratã.
ART. 54
Instituţiile financiare nebancare sunt obligate sã prezinte Bãncii Naţionale a României situaţiile lor financiare, precum şi alte date şi informaţii cerute de Banca Naţionalã a României, la termenele şi în forma stabilite prin reglementãri emise de aceasta.
ART. 55
(1) Situaţiile financiare anuale ale instituţiilor financiare nebancare înscrise în Registrul general se auditeazã de auditori financiari, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare.
(2) Situaţiile financiare anuale ale instituţiilor financiare nebancare înscrise şi în Registrul special se auditeazã exclusiv de auditori financiari agreaţi de Banca Naţionalã a României, în baza experienţei şi capacitãţii dovedite în exercitarea activitãţii de audit financiar.
ART. 56
La solicitarea Bãncii Naţionale a României, auditorul financiar care auditeazã situaţiile financiare anuale ale instituţiei financiare nebancare are obligaţia sã furnizeze orice detalii, clarificãri şi explicaţii legate de activitatea de audit financiar desfãşuratã.
ART. 57
(1) Auditorul financiar care auditeazã situaţiile financiare anuale ale unei instituţii financiare nebancare înscrise în Registrul special trebuie sã informeze Banca Naţionalã a României de îndatã ce, în exercitarea atribuţiilor sale, a luat cunoştinţã de orice act sau fapt în legãturã cu activitatea instituţiei financiare nebancare, act sau fapt care:
a) constituie o încãlcare gravã a legii şi/sau a reglementãrilor ori a actelor emise în aplicarea acesteia, prin care sunt stabilite condiţiile de desfãşurare a activitãţii instituţiei financiare nebancare;
b) este de naturã sã afecteze capacitatea instituţiei financiare nebancare de a funcţiona în continuare;
c) poate conduce la un refuz din partea auditorului financiar de a-şi exprima opinia asupra situaţiilor financiare anuale ale instituţiei financiare nebancare sau la exprimarea de cãtre acesta a unei opinii cu rezerve.
(2) În cazul instituţiilor financiare nebancare înscrise doar în Registrul general, auditorul financiar are numai obligaţia prevãzutã la alin. (1) lit. a).
(3) Îndeplinirea cu bunã-credinţã de cãtre auditorul financiar a obligaţiei de a informa Banca Naţionalã a României nu constituie o încãlcare a obligaţiei de pãstrare a secretului profesional, care revine acestuia potrivit legii, şi nu poate atrage rãspunderea de orice naturã a acestuia.

CAP. VII
Mãsuri şi sancţiuni

ART. 58
Banca Naţionalã a României este abilitatã sã dispunã, faţã de o instituţie financiarã nebancarã sau faţã de administratorii ori, dupã caz, membrii consiliului de supraveghere sau conducãtorii care încalcã dispoziţiile prezentei legi, ale reglementãrilor ori ale altor acte emise în aplicarea prezentei legi, mãsurile necesare, în scopul înlãturãrii deficienţelor şi a cauzelor acestora, şi/sau sã aplice sancţiuni.
ART. 59
(1) În exercitarea atribuţiilor sale de monitorizare şi supraveghere, Banca Naţionalã a României poate aplica sancţiuni în cazul în care constatã cã o instituţie financiarã nebancarã şi/sau oricare dintre persoanele prevãzute la art. 58 se fac vinovate de:
a) încãlcarea prevederilor prezentei legi, a reglementãrilor emise de Banca Naţionalã a României în aplicarea acesteia ori a reglementãrilor proprii ale instituţiei financiare nebancare, prevãzute la art. 21 şi la art. 32 alin. (1);
b) efectuarea de operaţiuni fãrã acoperire realã;
c) neraportarea, raportarea cu întârziere sau raportarea de date şi informaţii eronate cãtre Banca Naţionalã a României;
d) nerespectarea mãsurilor stabilite de Banca Naţionalã a României.
(2) În cazurile prevãzute la alin. (1), Banca Naţionalã a României poate aplica urmãtoarele sancţiuni:
a) avertisment scris dat instituţiei financiare nebancare;
b) amendã aplicatã instituţiei financiare nebancare, între 0,01% şi 0,5% din capitalul social minim reglementat aplicabil;
c) amendã aplicatã administratorilor sau, dupã caz, membrilor consiliului de supraveghere ori conducãtorilor, între 1 şi 6 remuneraţii nete, conform nivelului remuneraţiei în luna precedentã datei la care s-a constatat fapta;
d) suspendarea temporarã ori limitarea desfãşurãrii uneia sau mai multor activitãţi;
e) radierea din registrul în care este înscrisã instituţia financiarã nebancarã şi, implicit, interzicerea desfãşurãrii activitãţii de creditare.
(3) Amenzile încasate în aplicarea prevederilor alin. (2) lit. b) şi c) se fac venit la bugetul de stat.
(4) Aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (2) se prescrie în termen de un an de la data constatãrii faptei, dar nu mai mult de 3 ani de la data sãvârşirii faptei.
(5) Aplicarea sancţiunilor nu înlãturã rãspunderea materialã, civilã, administrativã sau penalã, dupã caz.
(6) Actele de aplicare a mãsurilor şi sancţiunilor prevãzute în prezentul capitol se emit de cãtre guvernatorul sau viceguvernatorii Bãncii Naţionale a României, cu excepţia sancţiunii prevãzute la alin. (2) lit. e), a cãrei aplicare este de competenţa Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României.
ART. 60
Cãile de contestare a actelor emise de Banca Naţionalã a României în aplicarea prevederilor prezentei legi sunt cele prevãzute în cap. IX "Cãi de contestare" al titlului III al pãrţii I din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. VIII
Infracţiuni

ART. 61
(1) Desfãşurarea activitãţii de creditare cu titlu profesional, cu încãlcarea prevederilor art. 2 alin. (2), de cãtre o persoanã, pe cont propriu sau pe contul unei entitãţi care nu este instituţie financiarã nebancarã înscrisã în registrele Bãncii Naţionale a României, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lunã la un an sau cu amendã de la 1.000 lei la 15.000 lei.
(2) Încãlcarea prevederilor art. 2 alin. (3) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lunã la un an sau cu amendã de la 1.000 lei la 15.000 lei.
(3) Faptele prevãzute la alin. (1) şi (2), dacã sunt sãvârşite de cãtre o persoanã juridicã, se pedepsesc cu amendã de la 5.000 lei la 20.000 lei.
ART. 62
(1) Utilizarea de cãtre o persoanã a unei denumiri specifice unei instituţii financiare nebancare, cu încãlcarea dispoziţiilor art. 7 alin. (2), constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendã de la 1.000 lei la 5.000 lei.
(2) Fapta prevãzutã la alin. (1), dacã este sãvârşitã de cãtre o persoanã juridicã, se pedepseşte cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
ART. 63
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lunã la un an fapta unui administrator sau, dupã caz, membru al consiliului de supraveghere, conducãtor ori angajat al unei instituţii financiare nebancare care, cu rea-credinţã, încalcã dispoziţiile art. 45 alin. (1) sau împiedicã cu intenţie exercitarea competenţelor de monitorizare şi supraveghere ale Bãncii Naţionale a României.

CAP. IX
Dispoziţii tranzitorii

ART. 64
(1) Prezentul capitol se aplicã entitãţilor care, la data de 3 februarie 2006, desfãşurau activitate de creditare în înţelesul prevederilor art. 14 alin. (1).
(2) În cazul persoanelor juridice fãrã scop patrimonial - entitãţi constituite în baza prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau în baza unor legi speciale, care desfãşurau activitate de creditare din fonduri publice ori puse la dispoziţie în baza unor acorduri interguvernamentale, data de referinţã prevãzutã la alin. (1) este 8 iulie 2006.
ART. 65
(1) Contractele prin care se deruleazã activitãţi de creditare în înţelesul prevederilor art. 14 alin. (1), încheiate pânã la data de 3 februarie 2006 de entitãţile care nu au urmat procedura de notificare potrivit dispoziţiilor legale aplicabile, îşi pãstreazã valabilitatea pânã la scadenţã şi nu pot fi modificate decât în sensul prelungirii termenului de rambursare a creditului.
(2) În cazul în care entitatea prevãzutã la alin. (1) este persoanã juridicã fãrã scop patrimonial prevãzutã la art. 64, termenul prevãzut la alin. (1) referitor la încheierea contractelor este prelungit pânã la data de 8 iulie 2006.
(3) Contractele prin care se deruleazã activitãţi de creditare în înţelesul prevederilor art. 14 alin. (1), încheiate anterior datei la care le-a fost adusã la cunoştinţã respingerea cererii de cãtre entitãţile care au întreprins demersurile legale pentru înscrierea în registre, dar a cãror cerere a fost respinsã, îşi pãstreazã valabilitatea pânã la scadenţã şi nu pot fi modificate decât în sensul prelungirii termenului de rambursare a creditului.
ART. 66
Împrumuturile obţinute pânã la data de 3 februarie 2006 de entitãţile prevãzute la art. 64 alin. (1) prin emiterea de obligaţiuni se pot derula pânã la scadenţa acestora.
ART. 67
Contractele încheiate de instituţiile financiare nebancare pânã la data de 8 iulie 2006, prin care se deruleazã alte operaţiuni decât cele permise potrivit prezentei legi, îşi pãstreazã valabilitatea pânã la scadenţã, dar nu mai pot fi prelungite.
ART. 68
(1) Instituţiile financiare nebancare ce fac obiectul înscrierii în Registrul general şi care la momentul înscrierii în acest registru îndeplinesc şi criteriile de înscriere în Registrul special potrivit reglementãrilor Bãncii Naţionale a României se înscriu concomitent şi în Registrul special. Dovada îndeplinirii cerinţelor speciale prevãzute la secţiunea a 4-a a cap. II se face în termen de maximum 6 luni de la data înscrierii în registre.
(2) Banca Naţionalã a României poate decide asupra prelungirii termenului prevãzut la alin. (1) cu cel mult 6 luni, în cazul unor cereri întemeiate.
ART. 69
Banca Naţionalã a României stabileşte modul de soluţionare a cererilor pentru înscrierea în Registrul de evidenţã a caselor de ajutor reciproc care, din motive întemeiate, nu se regãsesc în una dintre listele întocmite de Banca Naţionalã a României, în baza <>art. 62 din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor mãsuri financiar-fiscale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 266/2006 , şi intenţioneazã sã continue desfãşurarea activitãţii de creditare.

CAP. X
Dispoziţii finale

ART. 70
Înscrierea în registre a instituţiilor financiare nebancare prevãzute la art. 1 alin. (3) se realizeazã dupã derularea procedurii prevãzute la <>art. 48 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 71
(1) Instituţiile financiare nebancare cãrora nu le mai este permisã desfãşurarea uneia sau mai multor activitãţi de creditare în înţelesul prevederilor art. 14 pot continua derularea pânã la scadenţã a contractelor aferente acestor activitãţi, fãrã a le modifica altfel decât în sensul prelungirii termenului de rambursare.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzãtor şi entitãţilor care au fost radiate din Registrul de evidenţã sau din Registrul general.
ART. 72
(1) Instituţiile financiare nebancare pot constitui asociaţii profesionale care sã le reprezinte interesele colective, inclusiv faţã de autoritãţile publice, sã analizeze problemele de interes comun, sã promoveze cooperarea şi sã informeze membrii asociaţiilor şi publicul. Asociaţiile profesionale pot colabora cu Banca Naţionalã a României.
(2) Separat sau în cadrul asociaţiei profesionale, instituţiile financiare nebancare pot sã îşi organizeze un corp propriu de executori, a cãrui activitate va fi strict legatã de punerea în executare a titlurilor executorii aparţinând acestora. Statutul acestui corp de executori se aprobã prin ordin al ministrului justiţiei şi libertãţilor cetãţeneşti.
ART. 73
(1) Banca Naţionalã a României va elabora reglementãri în aplicarea prezentei legi, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a acesteia, care vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I. Reglementãrile emise de Banca Naţionalã a României în baza <>Ordonanţei Guvernului nr. 28/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 266/2006 , se aplicã în continuare, pânã la abrogarea lor expresã.
(2) În scopul unei aplicãri unitare a dispoziţiilor prezentei legi şi a reglementãrilor emise în baza acesteia, Banca Naţionalã a României poate emite instrucţiuni şi precizãri, care se publicã pe pagina proprie de internet a Bãncii Naţionale a României.
ART. 74
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi, titlul capitolului V din <>Ordonanţa Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societãţile de leasing, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 9 din 12 ianuarie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Organizarea şi funcţionarea societãţilor de leasing operaţional".
ART. 75
(1) Prezenta lege se completeazã cu dispoziţiile legislaţiei aplicabile în materie, în mãsura în care nu contravin prevederilor acesteia.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã:
a) <>art. 28 din Ordonanţa Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societãţile de leasing, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 9 din 12 ianuarie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 200/2002 privind societãţile de credit ipotecar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 956 din 27 decembrie 2002, aprobatã prin <>Legea nr. 330/2003 ;
c) <>Legea nr. 240/2005 privind societãţile de microfinanţare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 663 din 26 iulie 2005;
d) titlul I al pãrţii I din <>Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor mãsuri financiar-fiscale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 89 din 31 ianuarie 2006, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 266/2006 .

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE

PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANĂ

Bucureşti, 8 aprilie 2009.
Nr. 93.
____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016