Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 9 din 8 ianuarie 1998  privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 9 din 8 ianuarie 1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 13 ianuarie 1998
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
(1) Cetãţenii romani, prejudiciati în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, denumit în continuare tratat, au dreptul la compensaţii stabilite potrivit prezentei legi, în mãsura în care nu au primit anterior sau au primit numai parţial compensaţii ori despãgubiri pentru bunurile imobile - construcţii şi terenuri - pe care le aveau în proprietate în judeţele Durostor şi Caliacra, cedate Bulgariei, precum şi pentru recoltele neculese de porumb, bumbac şi floarea-soarelui.
(2) De prevederile alin. (1) beneficiazã şi cetãţenii romani, moştenitori legali ai foştilor proprietari.
ART. 2
(1) Despãgubirile se acorda celor îndreptãţiţi, sub forma unor compensaţii bãneşti distincte pentru terenuri, pentru construcţii şi pentru recoltele de porumb, bumbac şi floarea-soarelui, dupã cum urmeazã:
a) pentru fiecare hectar de teren, o suma calculatã la valoarea medie a categoriilor de teren, stabilitã în condiţiile prevãzute de dispoziţiile legale pentru valoarea de patrimoniu a terenurilor ce constituie capital social sau, la cerere, acţiuni la societãţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat în judeţul de domiciliu sau invecinat, fãrã ca totalul suprafeţei de teren pentru care se acorda compensaţii sa depãşeascã suprafata prevãzutã de <>Legea fondului funciar nr. 18/1991 , cu modificãrile ulterioare;
b) pentru fiecare locuinta - inclusiv anexele gospodãreşti -, precum şi pentru construcţiile cu alte destinaţii, o suma calculatã în raport cu suprafata construitã şi cu materialele de construcţii folosite, precum, şi cu vechimea construcţiei, în aceasta suma este inclusã şi compensaţia pentru terenul aferente construcţiei, respectiv terenul de sub construcţie şi curtea.
Comisia prevãzutã la art. 6 va putea majorã cu pana la 50% compensaţia bãneascã prevãzutã la alin. (1) lit. a) şi b), în raport cu valoarea deosebita a unor construcţii sau terenuri intravilane - urbane sau rurale -, dacã o asemenea apreciere se justifica pe baza actelor prezentate de cei în cauza;
c) pentru recoltele neculese de porumb, bumbac şi floarea-soarelui, o suma calculatã în raport cu suprafata cultivatã şi cu producţia medie la hectar în anul 1940.
(2) Criteriile de evaluare, modalitãţile concrete de stabilire a cuantumului compensaţiilor pentru terenuri agricole, terenuri intravilane, construcţii şi recolte se vor reglementa prin normele metodologice aprobate de Guvern, prevãzute la art. 12. Criteriile de evaluare a construcţiilor se vor stabili în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului.
ART. 3
În cazul în care, anterior, cei îndreptãţiţi au fost despãgubiţi parţial, în bani sau în natura, pentru prejudiciile suferite în urma aplicãrii tratatului, aceştia au dreptul la compensaţie, proporţional, pentru prejudiciul rãmas neacoperit, în limitele stabilite la art. 2.
ART. 4
(1) În termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, persoanele îndreptãţite la compensaţie, fosti proprietari sau moştenitorii acestora, vor depune, în acest sens, cereri însoţite de catele doveditoare la comisia judeteana sau a municipiului Bucureşti pentru aplicarea legii, în a carei circumscripţie domiciliazã.
(2) Dacã moştenitorii foştilor proprietari domiciliazã în judeţe diferite, aceştia vor depune cererile la comisia municipiului Bucureşti.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (1) şi (2) vor anexa la cerere o declaraţie autentificatã, pe proprie rãspundere, din care sa rezulte suprafeţele de teren, construcţiile şi recoltele pentru care se considera îndreptãţite sa primeascã compensaţii în condiţiile prezentei legi.
(4) În cadrul termenului prevãzut la alin. (1), persoanele îndreptãţite pot depune cereri, neinsotite de acte, în situaţia imposibilitãţii temporare de a procura actele doveditoare, termenul de depunere a actelor prelungindu-se cu maximum 90 de zile de la data depunerii cererii.
ART. 5
(1) Dovada dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor pentru care se solicita compensaţii se face cu înscrisuri.
(2) Arhivele Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, precum şi alte instituţii publice care deţin acte referitoare la situaţia persoanelor evacuate din judeţele Durostor şi Caliacra, ca urmare a aplicãrii tratatului, sunt obligate sa elibereze celor interesaţi copii de pe actele solicitate.
ART. 6
(1) În termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României se constituie, prin ordin al prefectului, în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, câte o comisie pentru aplicarea legii, compusa din directorul general al direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat, directorul general al direcţiei generale pentru agricultura şi alimentaţiei, şeful direcţiei judeţene a Arhivelor Naţionale, şeful inspecţiei judeţene de construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului, un consilier juridic desemnat de prefect şi un notar public desemnat de Ministerul Justiţiei, la propunerea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici. Comisia va funcţiona în cadrul prefecturii.
(2) Preşedintele comisiei prevãzute la alin. (1) este prefectul.
(3) În termenul prevãzut la alin. (1) se constituie, prin hotãrâre a Guvernului, comisia pentru aplicarea dispoziţiilor legii, care va funcţiona la Ministerul Finanţelor.
(4) Comisia Centrala este formatã din 11 membri, dintre care: trei reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, un reprezentant al Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, un reprezentant al Departamentului pentru Administraţie Publica Localã, un reprezentant al Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, un reprezentant al Ministerului Justiţiei, un reprezentant al Arhivelor Naţionale şi doi reprezentanţi ai Asociaţiei Romane a Victimelor Represiunilor Staliniste - Secţia Cadrilater (judeţele Durostor şi Caliacra).
ART. 7
(1) Comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti primesc, verifica şi rezolva cererile de acordare a compensaţiilor. Hotãrârile privind acordarea compensaţiilor se dau în termen de cel mult 6 luni de la primirea cererilor. Hotãrârile se adopta cu majoritatea voturilor membrilor comisiei şi se comunica comisiei centrale, spre validare, precum şi solicitantului.
(2) În termen de 15 zile de la comunicare, solicitantul nemulţumit de hotãrârea comisiei poate face contestaţie la comisia centrala.
(3) În termen de cel mult 60 de zile, comisia centrala va analiza contestaţiile şi va valida sau va invalida mãsurile stabilite de comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti, admiţând sau respingând, dupã caz, contestaţiile ce i-au fost adresate. Hotãrârea comisiei centrale se comunica solicitanţilor şi direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat.
(4) Hotãrârile comisie centrale sunt supuse controlului judecãtoresc, putând fi atacate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la secţia de contencios administrativ a tribunalului în raza cãruia domiciliazã solicitantul.
(5) Hotãrârile pronunţate de tribunal sunt supuse recursului.
(6) În vederea soluţionãrii cererilor, comisiile prevãzute la art. 6 pot solicita acte şi informaţii oricãror instituţii publice, persoane fizice şi juridice.
(7) În cazul în care compensaţia este solicitatã de mai mulţi moştenitori ai aceleiaşi persoane, precum şi atunci când dupã adoptarea hotãrârii apar şi alte persoane având vocaţie succesoralã, raporturile dintre succesori privind compensaţia se soluţioneazã potrivit dreptului comun.
ART. 8
(1) Compensaţiile acordate cetãţenilor romani îndreptãţiţi se suporta din bugetul de stat, în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinaţie, iar plãţile cãtre persoanele fizice se asigura de cãtre primãriile în raza cãrora îşi au domiciliul beneficiarii.
(2) Ministerul Finanţelor este autorizat sa punã la dispoziţie primãriilor sumele necesare despãgubirii, în condiţiile legii.
(3) În termen de 60 de zile de la împlinirea termenului prevãzut la art. 4 alin. (1), în funcţie de volumul compensaţiilor ce urmeazã a se acorda prin hotãrâre a Guvernului, se va stabili modalitatea de eşalonare a acordãrii compensaţiilor, preţurile actualizandu-se în raport cu coeficientul de inflaţie. Eşalonarea plãţilor nu va depãşi 2 ani consecutivi.
(4) În cazul în care compensaţia consta în acţiuni, societãţile comerciale nominalizate au obligaţia sa înregistreze hotãrârile comisiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi sa acorde solicitanţilor acţiuni dintre cele deţinute de stat, prin cesiune la valoarea nominalã, egala cu suma compensatiei.
ART. 9
Cererile adresate oricãror autoritãţi publice, precum şi acţiunile în justiţie având ca obiect acordarea compensaţiilor prevãzute de prezenta lege sunt scutite de orice taxe.
ART. 10
Dreptul la orice compensaţie pentru pagube suferite în urma aplicãrii tratatului se stinge prin epuizarea prevederilor prevãzute de prezenta lege sau prin nesolicitarea compensaţiilor în termenul prevãzut la art. 4.
ART. 11
Activitatea comisiilor prevãzute la art. 6 înceteazã la data finalizarii tuturor cererilor depuse conform art. 4.
ART. 12
Ministerul Finanţelor, împreunã cu Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Justiţiei vor supuse Guvernului, spre aprobare, în termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, norme metodologice cu privire la modul de lucru al comisiilor constituite conform art. 6, remunerarea membrilor comisiilor, gestionarea fondurilor prevãzute în bugetul de stat cu destinaţia de compensaţii, criteriile şi modalitãţile de stabilire a compensaţiilor, precum şi modalitãţile de acordare a acţiunilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a).
ART. 13
Prezenta lege intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 2 decembrie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
RADU VASILE

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 2 decembrie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ANDREI IOAN CHILIMAN
----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016