Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 89 din 28 aprilie 1998  a apiculturii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 89 din 28 aprilie 1998 a apiculturii

EMITENT: Parlament
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 170 din 30 aprilie 1998
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
În România creşterea albinelor este o îndeletnicire tradiţionala a populaţiei şi constituie, prin rolul sau economic, ecologic şi social, o parte a avutiei naţionale.
ART. 2
Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei împreunã cu Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului sprijinã activitatea apicola, în scopul protejãrii albinelor, creşterii numãrului şi producţiei familiilor de albine, al valorificãrii superioare a resurselor melifere şi a produselor apicole.

CAP. 2
Conservarea, dezvoltarea şi valorificarea fondului melifer

ART. 3
(1) Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei contribuie, prin mãsuri adecvate, la îmbunãtãţirea bazei melifere în cadrul fondului funciar.
(2) Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului asigura, prin mãsuri adecvate, prevãzute la amenajamentele silvice, protejarea resurselor melifere din cadrul fondului forestier naţional.
ART. 4
Autoritãţile administraţiei publice locale, pe terenurile pe care le au în administrare, în scopul îmbunãtãţirii resurselor melifere vor folosi cu prioritate, la plantarea terenurilor improprii pentru agricultura, a rapelor, a marginilor de drumuri, a spaţiilor verzi, arbori, arbuşti şi alte plante ornamentale care prezintã şi interes pentru apicultura.
ART. 5
Apicultorii care amplaseaza stupine în pastoral sau la iernat sunt obligaţi sa anunţe autoritãţile administraţiei publice locale, în a cãror raza teritorialã se afla, locul, perioada, numãrul familiilor de albine, precum şi adresa deţinãtorului de stupi.
ART. 6
(1) Polenizarea dirijata a culturilor agricole entomofile cu ajutorul albinelor se realizeazã pe baza de contracte încheiate între proprietarii familiilor de albine şi deţinãtorii de culturi.
(2) Costurile prestaţiei de polenizare se stabilesc prin negociere între pãrţi.
ART. 7
(1) Autoritãţile administraţiei publice locale, precum şi regiile autonome, cu profil agricol sau silvic, vor asigura apicultorilor vetre de stupina temporare sau permanente, pe baza autorizaţiei eliberate de cãtre Comisia de baza melifera şi stuparit pastoral.
(2) Vetrele de stupina pot fi atribuite în judeţul de domiciliu al apicultorului sau în alte judeţe.
(3) Instalarea stupinelor pe vetre permanente şi de valorificare a culesurilor se va face astfel încât sa se asigure protecţia populaţiei şi a animalelor.
ART. 8
(1) Suprafeţele de teren atribuite pentru vatra de stupina se acorda în funcţie de mãrimea stupinei, în locuri accesibile mijloacelor de transport, şi nu vor fi mai mici de 5 mp pentru fiecare familie de albine.
(2) Durata atribuirii şi condiţiile de folosire a acestor terenuri, precum şi obligaţiile pãrţilor se stabilesc prin contracte care se încheie între beneficiari şi deţinãtorii terenurilor.
ART. 9
În scopul conservãrii fondului genetic apicol şi melifer şi al producerii materialului biologic şi semincer, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului pot infiinta rezervaţii naturale în zone bioapicole caracteristice.
ART. 10
(1) Reţeaua sanitar-veterinara de stat asigura asistenta de specialitate în conformitate cu programul naţional sanitar-veterinar privind apãrarea sãnãtãţii animalelor.
(2) Diagnosticarea, tratamentul şi eliberarea medicamentelor folosite în combaterea varroozei albinelor se fac prin reţeaua sanitar-veterinara, costul acestora fiind suportat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
ART. 11
Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, precum şi autoritãţile administraţiei publice locale asigura mãsurile necesare pentru prevenirea intoxicatiilor la albine, datorate acţiunilor de combatere a bolilor şi dãunãtorilor din culturile agricole, vitipomicole, din fondul forestier etc., potrivit reglementãrilor legale în vigoare.

CAP. 3
Cercetarea ştiinţificã şi pregãtirea personalului tehnic pentru apicultura

ART. 12
(1) Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, precum şi alte instituţii publice, împreunã cu Asociaţia Crescatorilor de Albine din România, vor asigura, prin institutele de cercetare-dezvoltare, ameliorarea continua a rasei autohtone de albine şi a speciilor de plante nectaro-polenifere.
(2) Instituţiile prevãzute la alin. (1) exercita mãsurile necesare pentru dezvoltarea cercetãrii ştiinţifice, în vederea obţinerii de produse chimice selective în combaterea bolilor şi a dãunãtorilor din apicultura şi silvicultura, care sa asigure protejarea albinelor.
(3) Societãţile comerciale "Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura" - S.A. şi "Complexul Apicol" - S.A., precum şi alte unitãţi de profil asigura elaborarea tehnologiilor necesare pentru pãstrarea, condiţionarea, prelucrarea şi diversificarea produselor apicole care fac obiectul consumului intern şi al exportului, în vederea încadrãrii acestora în parametrii de calitate prevãzuţi de normele comunitare.
ART. 13
Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Asociaţia Crescatorilor de Albine din România vor lua mãsuri pentru pregãtirea şi perfecţionarea personalului din apicultura, precum şi pentru intensificarea activitãţii de mediatizare din acest domeniu.

CAP. 4
Stimularea producãtorilor agricoli

ART. 14
Asociaţia Crescatorilor de Albine din România, prin Societatea Comercialã "Complexul Apicol" - S.A., precum şi alte societãţi comerciale de profil autorizate asigura aprovizionarea crescatorilor de albine cu material biologic, stupi, subansambluri, unelte şi utilaje, biostimulatori, medicamente de uz apicol, faguri artificiali, precum şi achiziţionarea de la producãtori a produselor apicole oferite.
ART. 15
Mierea de albine destinatã comerţului intern şi exportului este scutitã de taxa pe valoarea adãugatã.
ART. 16
Producãtorii apicoli beneficiazã, totodatã, şi de urmãtoarele facilitãţi:
a) acordarea de credite cu dobanda subventionata de la bugetul de stat pentru procurarea de stupi şi familii de albine, unelte şi utilaje apicole, precum şi pentru retehnologizarea capacitãţilor de producţie existente;
b) scutirea de la plata impozitului pentru mijloacele de transport specializate în transportul stupilor;
c) asigurarea, pentru familiile de albine înscrise în registrul agricol, de biostimulatori furajeri şi medicamentosi la nivelul a 5 kg zahãr/familie de albine, pe baza unor recepturi autorizate, subvenţionate în proporţie de 50% de la bugetul de stat;
d) în fondul forestier, amplasarea gratuita a stupilor în pastoral pentru valorificarea surselor nectaro-polenifere.
ART. 17
Veniturile realizate din practicarea apiculturii sunt scutite de impozit.

CAP. 5
Asociaţia Crescatorilor de Albine din România

ART. 18
(1) Asociaţia Crescatorilor de Albine din România este organizaţia profesionalã şi autonomã a apicultorilor din România, cu personalitate juridicã şi patrimoniu propriu, care îşi desfãşoarã activitatea potrivit reglementãrilor legale în vigoare şi statutului sau.
(2) Asociaţia reprezintã apicultorii şi interesele acestora la toate nivelurile.
ART. 19
(1) Patrimoniul Asociaţiei Crescatorilor de Albine din România, alcãtuit din bunuri mobile şi imobile, constituie proprietate privatã şi este ocrotit de lege.
(2) Bunurile imobile ale asociaţiei sunt indivizibile şi nu pot fi împãrţite între membrii organizaţiei sau între organizaţiile asociate.
(3) Construcţiile realizate pe terenurile prevãzute la alin. (1) pot face obiectul ipotecarii şi executãrii silite, urmând ca regimul juridic al terenului sa fie reglementat prin contract civil între proprietarul terenului şi noul proprietar al clãdirii.
ART. 20
În termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Regulamentul privind organizarea stuparitului pastoral în România va fi reactualizat. Totodatã, vor fi elaborate norme metodologice orientative privind polenizarea culturilor agricole entomofile cu ajutorul albinelor.
ART. 21
Institutul Internaţional de Tehnologie şi Economie Apicola al Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Apicultura - APIMONDIA funcţioneazã în conformitate cu prevederile <>Decretului nr. 370/1970 , publicat în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 97 din 3 august 1970, şi a regulamentului propriu de organizare şi funcţionare.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 22
Încãlcarea dispoziţiilor prezentei legi şi a reglementãrilor adoptate în aplicarea acesteia atrage rãspunderea disciplinarã, administrativã, civilã sau penalã, potrivit legii.
ART. 23
În cazul sancţiunilor contravenţionale se aplica dispoziţiile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
ART. 24
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga orice alte dispoziţii contrare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 23 martie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VASILE LUPU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 30 martie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
RADU VASILE

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016