Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 89 din 25 mai 1999  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe caile ferate romane si reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 89 din 25 mai 1999 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe caile ferate romane si reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 247 din 1 iunie 1999
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12 din 7 iulie 1998 privind transportul pe cãile ferate romane şi reorganizarea Societãţii Naţionale a Cãilor Ferate Romane, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 254 din 8 iulie 1998, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul 1, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Transportul feroviar public constituie, prin natura sa, un sector strategic de interes naţional, reprezintã un serviciu public esenţial pentru societate, contribuie la libera circulaţie, la rezolvarea unor interese majore ale economiei, la deplasarea persoanelor, mãrfurilor şi a altor bunuri, în interiorul tarii şi în trafic internaţional, cu un grad înalt de siguranta, în condiţii ecologice, eficiente, şi îndeplineşte sarcini specifice pentru nevoile de apãrare a tarii, potrivit legii."
2. La articolul 1, dupã alineatul (3) se introduc alineatele (3^1) şi (3^2) cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Serviciile conexe transportului sunt activitãţile ce se desfãşoarã în legatura nemijlocitã cu sau în timpul transportului.
(3^2) Serviciile adiacente transportului sunt activitãţile ce au ca obiect asigurarea desfãşurãrii în siguranta a transportului."
3. La articolul 2, literele b) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) deţin în proprietate sau cu chirie material rulant de tracţiune înmatriculat de autoritatea competenta, necesar pentru remorcarea trenurilor, sau trenuri automotoare, cu caracteristicile tehnice şi de dotare impuse de prescripţiile de siguranta a circulaţiei feroviare şi de calitatea serviciului de transport;
........................................................................
d) dispun de personalul necesar atestat pentru efectuarea operaţiunilor de transport feroviar care fac obiectul activitãţii operatorului respectiv;"
4. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Licenta pentru efectuarea serviciilor de transport feroviar prevãzute la art. 1 se acorda de Ministerul Transporturilor."
5. La articolul 5, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Transportul feroviar public de cãlãtori are caracter de serviciu public social. Pentru aceste servicii operatorii de transport feroviar public primesc de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, dupã caz, diferenţele dintre tarifele stabilite cu avizul autoritãţilor publice competente şi costurile reale de transport, la care se adauga o cota de profit între 3 şi 5% ."
6. La articolul 7 alineatul (2), literele b) şi l) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) elaboreazã şi supune aprobãrii Guvernului programele de dezvoltare şi de modernizare a infrastructurii feroviare deschise accesului public;
..................................................................
l) asigura gestionarea proprietãţii publice şi private a statului din domeniul transportului feroviar;"
7. La articolul 7 alineatul (3), literele i) şi r) vor avea urmãtorul cuprins:
"i) emite norme obligatorii pentru efectuarea transporturilor de mãrfuri periculoase pe calea feratã;
.....................................................................
r) aproba norme şi regulamente obligatorii pentru deţinãtorii de linii ferate industriale şi de mijloace de transport pe calea feratã, care au acces pe infrastructura feroviara deschisã accesului public, dupã caz, precum şi pentru beneficiarii de transport;"
8. La articolul 7, alineatul (4) se abroga:
9. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Gestionarea infrastructurii feroviare, proprietate publica sau proprietate privatã a statului, se asigura de cãtre o companie nationala rezultatã ca urmare a reorganizãrii Societãţii Naţionale a Cãilor Ferate Romane, cãreia i se atribuie în concesiune, fãrã plata redeventei, infrastructura feroviara publica şi care deţine în proprietate alte elemente ale infrastructurii feroviare preluate de la Societatea Nationala a Cãilor Ferate Romane, stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Contractul de concesiune se încheie, în numele statului, cu Ministerul Transporturilor, pentru o perioada de 49 de ani."
10. La articolul 10 alineatul (1), dupã litera e) se introduce litera f) cu urmãtorul cuprins:
"f) alte instalaţii şi clãdiri aferente infrastructurii feroviare."
11. La articolul 10, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Elementele concrete ale infrastructurii feroviare publice, prevãzute la alin. (1), se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Celelalte elemente ale ansamblului infrastructurii feroviare, neprevãzute la alin. (1), constituie proprietate privatã a companiei care gestioneazã infrastructura feroviara publica sau, dupã caz, a societãţilor naţionale şi a societãţilor comerciale, rezultate din reorganizare, precum şi a Societãţii Naţionale a Cãilor Ferate Romane, rãmasã dupã reorganizare."
12. La articolul 11, partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Exploatarea infrastructurii feroviare publice se realizeazã de cãtre compania nationala care gestioneazã infrastructura feroviara, prin:"
13. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Pentru realizarea de noi elemente ale infrastructurii feroviare publice sau pentru dezvoltarea, modernizarea ori reabilitarea celor existente, a cãror finanţare nu se poate asigura de compania prevãzutã la art. 9 alin. (1), precum şi pentru exploatarea acestora Ministerul Transporturilor poate încheia contracte de concesionare cu alte persoane juridice, romane sau strãine, în condiţiile legii.
(2) Pe data aprobãrii concesiunii contractul încheiat de Ministerul Transporturilor cu compania prevãzutã la art. 9 alin. (1) se modifica în mod corespunzãtor."
14. La articolul 23, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Închiderea liniilor ferate din motive de rentabilitate, urmatã de conservare sau de dezafectare, ori menţinerea în exploatare a liniei respective şi regimul exploatãrii ei se aproba de cãtre Guvern, la propunerea Ministerului Transporturilor, cu avizul Ministerului Apãrãrii Naţionale şi al administraţiei publice locale."
15. La articolul 25, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Zona de protecţie a infrastructurii feroviare publice cuprinde terenurile limitrofe, situate de o parte şi de alta a axei caii ferate, indiferent de proprietar, în limita a maximum 100 m de la axa caii ferate, precum şi terenurile destinate sau care servesc, sub orice forma, la asigurarea functionarii acesteia. Limitele concrete ale zonelor de protecţie se stabilesc pe baza normativelor emise de Ministerul Transporturilor, cu informarea scrisã a proprietarilor terenurilor în termen de 30 de zile."
16. La articolul 32, litera g) va avea urmãtorul cuprins:
"g) propun spre aprobare sau aproba, dupã caz, în condiţiile legii, studii de fezabilitate pentru modernizãri şi obiective de investiţii noi care privesc transporturile pe cãile ferate, proiectarea sau execuţia de obiective de investiţii noi şi participa la recepţia şi la punerea în funcţiune a acestora, în conformitate cu programele aprobate;"
17. Articolul 44 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - Societatea Nationala a Cãilor Ferate Romane continua sa fiinteze, având ca obiect principal de activitate gestionarea datoriei şi a creanţelor existente la data reorganizãrii. Dupã finalizarea procesului de divizare Societatea Nationala a Cãilor Ferate Romane se va reorganiza prin hotãrâre a Guvernului, care va stabili forma juridicã, atribuţiile şi patrimoniul acesteia."
18. Articolul 45 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - Compania nationala, societãţile naţionale şi societãţile comerciale prevãzute la art. 43 se organizeazã şi funcţioneazã sub autoritatea Ministerului Transporturilor, prin hotãrâre a Guvernului, care va stabili forma juridicã, atribuţiile şi patrimoniul acestora."
19. La articolul 48 alineatul (1), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) pot constitui societãţi comerciale, filiale, agenţii şi reprezentante în ţara şi în strãinãtate, în condiţiile legii;"
20. Articolul 57 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 57. - Majorãrile de întârziere pentru neplata la termen a obligaţiilor cãtre stat şi instituţii publice, existente la data înmatriculãrii în registrul comerţului a companiei naţionale care gestioneazã infrastructura feroviara, a societãţilor naţionale şi a societãţilor comerciale rezultate din reorganizare, precum şi majorãrile datorate de Societatea Nationala a Cãilor Ferate Romane în forma rãmasã dupã reorganizare sunt scutite de la plata."
ART. 2
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 19 aprilie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI
DEPUTAŢILOR,
PAULA IVANESCU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 19 aprilie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ULM SPINEANU

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016