Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 87 din 18 octombrie 1994  pentru combaterea evaziunii fiscale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 87 din 18 octombrie 1994 pentru combaterea evaziunii fiscale

EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 299 din 24 octombrie 1994
Parlamentul României adopta prezenta lege.
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Evaziunea fiscalã este sustragerea prin orice mijloace, în întregime sau în parte, de la plata impozitelor, taxelor şi a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi fondurilor speciale extrabugetare de cãtre persoanele fizice şi persoanele juridice romane sau strãine, denumite în continuare contribuabili.
ART. 2
Efectuarea de activitãţi permanente sau temporare, generatoare de venituri impozabile, poate avea loc numai în baza unei autorizaţii emise de organul competent sau a unui alt temei prevãzut de lege.
ART. 3
Contribuabilii au obligaţia ca, în termen de 5 zile de la înregistrare, sa declare la organul fiscal pe a cãrui raza teritorialã îşi au sediul, datele în legatura cu subunitatile constituite în sucursale, filiale, puncte de lucru, depozite, magazine şi cu oricare alte locuri în care se desfãşoarã activitãţi producãtoare de venituri, bãncile şi conturile bancare în lei şi în valuta, indiferent de locul unde funcţioneazã, în ţara sau strãinãtate.
De asemenea, contribuabilii au obligaţia sa declare organului de control bunurile sau valorile impozabile depozitate în alte locuri decît cele prevãzute la alin. 1.
Declararea sediilor subunitatilor prevãzute la alin. 1, de pe teritoriul tarii, se face şi la organul fiscal teritorial unde acestea funcţioneazã.
Orice schimbare intervenita în legatura cu datele prevãzute la acest articol se va comunica organelor fiscale competente, în termen de 15 zile de la data cînd a avut loc.
La solicitarea organelor de control, bãncile sînt obligate sa comunice existenta conturilor deschise de contribuabili.
ART. 4
Contribuabilii sînt obligaţi sa evidentieze veniturile realizate şi cheltuielile efectuate din activitãţile desfãşurate, prin întocmirea registrelor sau a oricãror alte documente prevãzute de lege.
ART. 5
Contribuabilii sînt obligaţi sa declare cu sinceritate veniturile realizate, bunurile mobile şi imobile aflate în proprietate sau obţinute cu orice titlu legal, precum şi alte valori care genereazã titluri de creanta fiscalã.
Cînd legea nu prevede obligaţia de depunere a declaraţiei de impunere, contribuabilii rãspund de calcularea corecta a impozitelor şi a taxelor pe care trebuie sa le verse la buget în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 6
Persoanele fizice sau juridice care realizeazã venituri ori deţin bunuri mobile sau imobile ori desfãşoarã activitãţi, supuse impozitelor şi taxelor, sînt obligate sa plãteascã, la termen, sumele datorate statului.
ART. 7
Nerespectarea reglementãrilor fiscale în domeniul vamal, prin declararea inexactã, sub orice forma, a valorilor sau prin sustragerea bunurilor de la operaţiunile de vamuire, în scopul neachitarii taxelor vamale sau al diminuãrii acestora ori a altor obligaţii fiscale, se sancţioneazã potrivit legii.
ART. 8
Organele financiar-fiscale din cadrul Ministerului Finanţelor şi din unitãţile teritoriale subordonate, Garda financiarã şi alte persoane împuternicite de lege au dreptul de a verifica contribuabilii cu privire la respectarea de cãtre aceştia a dispoziţiilor legale de organizare şi de desfãşurare a activitãţilor economice producãtoare de venituri impozabile sau bunurile supuse impozitelor şi taxelor.
Contribuabilii au obligaţia de a permite efectuarea controlului şi de a pune la dispoziţia organelor de control toate documentele contabile, evidentele şi oricare alte elemente materiale sau valorice solicitate, în vederea cunoaşterii realitãţii obiectelor sau surselor impozabile sau taxabile.
CAP. 2
Infracţiuni şi pedepse
ART. 9
Refuzul de a prezenta organelor de control prevãzute de lege documentele justificative şi actele de evidenta contabila necesare pentru stabilirea obligaţiilor fata de stat se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda de la 200.000 la 1.000.000 lei.
ART. 10
Întocmirea incompleta sau necorespunzãtoare de documente primare sau de evidenta contabila ori acceptarea unor astfel de documente, cu scopul de a impiedica verificãrile financiar-contabile pentru identificarea cazurilor de evaziune fiscalã, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda de la 1.000.000 la 10.000.000 lei.
ART. 11
Sustragerea de la plata impozitelor, taxelor şi a contribuţiilor datorate statului prin neînregistrarea unor activitãţi, pentru care legea prevede obligaţia înregistrãrii, în scopul obţinerii de venituri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi.
ART. 12
Sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale, în întregime sau în parte, prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile sau taxabile, sau efectuarea oricãror alte operaţiuni în acest scop se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.
ART. 13
Fapta de a nu evidenţia prin acte contabile sau alte documente legale, în întregime sau în parte, veniturile realizate ori de a inregistra cheltuieli care nu au la baza operaţiuni reale, dacã au avut ca urmare neplata ori diminuarea impozitului, taxei şi a contribuţiei, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda de la 1.000.000 la 10.000.000 lei.
ART. 14
Organizarea sau conducerea de evidente contabile duble, de cãtre conducãtorul unitãţii sau alte persoane cu atribuţii financiar-contabile, ori alterarea memoriilor aparatelor de taxat, de marcaj sau a altor mijloace de stocare a datelor, în scopul diminuãrii veniturilor supuse impozitelor, taxelor şi a contribuţiilor, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.
Distrugerea actelor contabile sau a altor documente ori a memoriilor aparatelor de taxat sau de marcaj ori a altor mijloace de stocare a datelor, în scopul arãtat la alin. 1, se sancţioneazã cu pedeapsa prevãzutã la alineatul respectiv.
ART. 15
Tentativa la infracţiunile prevãzute la art. 12 şi 14 se pedepseşte.
ART. 16
Declararea fictiva facuta de contribuabili sau împuterniciţii acestora cu privire la sediul unei societãţi comerciale sau la schimbarea acestuia fãrã îndeplinirea obligaţiilor prevãzute de lege, în scopul sustragerii de la controlul fiscal, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.
CAP. 3
Contravenţii şi sancţiuni
ART. 17
Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã nu sînt sãvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, sa constituie infracţiuni:
a) nedeclararea, în termenele prevãzute de lege, de cãtre contribuabili, a veniturilor şi bunurilor supuse impozitelor, taxelor şi contribuţiilor;
b) neintocmirea la termen şi conform prevederilor legale a documentelor primare şi contabile privind veniturile realizate de contribuabili;
c) calcularea eronatã a impozitelor, taxelor şi a contribuţiilor, cu consecinta diminuãrii valorii creanţei fiscale cuvenite statului;
d) neprezentarea de cãtre contribuabili, la cererea organului de control, a documentelor justificative şi contabile referitoare la modul în care au fost îndeplinite obligaţiile fiscale;
e) refuzul de a prezenta organului financiar-fiscal bunurile materiale supuse impozitelor şi taxelor, în vederea stabilirii veridicitatii declaraţiei de impunere şi a realitãţii înregistrãrii acestora;
f) neretinerea sau nevãrsarea, potrivit legii, la termenele legale, de cãtre contribuabilii cãrora le revin asemenea obligaţii, a impozitelor, taxelor şi a contribuţiilor care se realizeazã prin stopaj la sursa;
g) nedepunerea actelor, situaţiilor şi a oricãror alte date în legatura cu activitatea efectuatã de cãtre unitatea şi subunitatile de care rãspund contribuabilii, cerute de organele financiar-fiscale, în vederea cunoaşterii realitãţii financiar-contabile din acea unitate sau subunitate, precum şi utilizarea, în alte condiţii decît cele prevãzute de lege, a documentelor cu regim special;
h) neaducerea la îndeplinire, la termen, a dispoziţiilor date prin actul de control încheiat de organele financiar-fiscale;
i) neîndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 3 din prezenta lege;
j) neonorarea, în mod nejustificat, de cãtre bãnci sau instituţii financiare, la care contribuabilii au deschise conturi de disponibilitati bãneşti, a titlurilor de creanta fiscalã emise de organele competente, în vederea urmãririi silite a impozitelor, taxelor şi a contribuţiilor neachitate la termen, inclusiv a majorãrilor de intirziere;
k) sustragerea de la plata impozitelor, taxelor şi a contribuţiilor datorate statului pentru veniturile obţinute prin exercitarea de activitãţi neautorizate.
Contravenţiile prevãzute în prezentul articol se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
1. cele de la lit. a), b) şi k), cu amenda de la 100.000 la 300.000 lei pentru persoana fizica şi de la 100.000 la 2.000.000 lei pentru persoana juridicã;
2. cele de la lit. c) şi h), cu amenda de la 100.000 la 300.000 lei pentru persoana fizica, iar pentru persoana juridicã cu amenda de la 300.000 la 2.000.000 lei un cazul faptei prevãzute la lit. c) de la 600.000 la 2.000.000 lei în cazul faptei de la lit. h);
3. cele de la lit d), e) şi i), cu amenda de la 100.000 la 300.000 lei pentru persoana fizica şi de la 200.000 la 1.000.000 lei pentru persoana juridicã;
4. cele de la lit. f) şi j), cu amenda de la 100.000 la 500.000 lei pentru persoana fizica şi de la 300.000 la 3.000.000 lei pentru persoana juridicã;
5. fapta de la lit. g), cu amenda de la 100.000 la 300.000 lei pentru persoana fizica şi de la 600.000 la 2.000.000 lei pentru persoana juridicã.
ART. 18
În cazul în care impozitele, taxele şi contribuţiile datorate statului au fost diminuate, prin încãlcarea dispoziţiilor fiscale, persoana contravenienta va vãrsa, pe lîngã impozitele, taxele şi contribuţiile neachitate, o suma egala cu diferenţele de impozite, taxe şi contribuţii stabilite de organul de control.
Dacã organul de control constata ca persoana contribuabila a savirsit o noua contravenţie în termen de un an, va dispune vãrsarea, pe lîngã diferenţele de impozite, taxe şi contribuţii stabilite potrivit legii, o suma egala cu dublul diferenţelor constatate.
ART. 19
În cazul în care, ca urmare a sãvîrşirii unei infracţiuni sau contravenţii, nu se pot stabili, pe baza evidentelor contribuabilului, impozitele, taxele şi contribuţiile datorate, acestea vor fi determinate de organul de control prin estimare, utilizînd în acest scop orice documente şi informaţii referitoare la activitatea şi perioada desfasurata, inclusiv compararea cu activitãţi şi cazuri similare.
ART. 20
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre organele de control financiar-fiscal din cadrul Ministerului Finanţelor şi din unitãţile teritoriale subordonate, Garda financiarã şi alte organe împuternicite de lege.
ART. 21
Procesul-verbal se comunica în copie contravenientului de cãtre organul de control care a aplicat sancţiunea, în termen de cel mult 15 zile de la data întocmirii acestuia.
Plîngerea impotriva procesului-verbal se soluţioneazã de judecãtoria în a carei raza teritorialã a fost sãvîrşitã contravenţia.
ART. 22
Prevederile prezentei legi se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 25-27.
CAP. 4
Dispoziţii finale
ART. 23
Prezenta lege intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.
ART. 24
Orice alte dispoziţii contrare prezentei legi se abroga.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 4 octombrie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
IOAN GAVRA

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 4 octombrie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN
-----------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016