Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 85 din 8 aprilie 2008  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 123/2007 privind unele masuri pentru consolidarea cooperarii judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 85 din 8 aprilie 2008 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 123/2007 privind unele masuri pentru consolidarea cooperarii judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 292 din 15 aprilie 2008

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 123 din 5 noiembrie 2007 privind unele mãsuri pentru consolidarea cooperãrii judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 751 din 6 noiembrie 2007, cu urmãtoarele modificãri:
1. La titlul I, articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 1
Scop
Prezentul titlu creeazã cadrul juridic pentru trimiterea, pe baza unor înţelegeri bilaterale sau a unor acorduri multilaterale, a unor magistraţi de legãturã în state membre ale Uniunii Europene sau, dacã este cazul, şi în state terţe, în aplicarea Acţiunii comune din 22 aprilie 1996, adoptatã de Consiliu în temeiul art. K. 3 din Tratatul privind Uniunea Europeanã, privind crearea unui cadru pentru schimbul de magistraţi de legãturã, în scopul îmbunãtãţirii cooperãrii judiciare între statele membre ale Uniunii Europene, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 105 din 27 aprilie 1996."
2. La titlul I articolul 2, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"(1) În sensul prezentului titlu, în conformitate cu Acţiunea comunã din 22 aprilie 1996, adoptatã de Consiliu în temeiul art. K. 3 din Tratatul privind Uniunea Europeanã, privind crearea unui cadru pentru schimbul de magistraţi de legãturã, în scopul îmbunãtãţirii cooperãrii judiciare între statele membre ale Uniunii Europene, prin magistrat de legãturã se înţelege un judecãtor, procuror sau o persoanã de specialitate juridicã, în sensul prevederilor <>art. 87 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu experienţã în domeniul cooperãrii judiciare internaţionale în materie penalã şi civilã, trimisã într-un stat membru al Uniunii Europene sau, dacã este cazul, într-un stat terţ, pentru facilitarea şi îmbunãtãţirea cooperãrii în domeniu cu acel stat, pe baza unor acorduri bilaterale sau multilaterale."
3. La titlul I articolul 3, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Magistratul de legãturã român desfãşoarã şi activitãţi destinate sã asigure funcţiile de schimb de informaţii şi de date statistice, cu scopul de a favoriza cunoaşterea reciprocã a sistemelor juridice, a bãncilor de date juridice, precum şi relaţiile dintre profesiile juridice din cele douã state."
4. La titlul I articolul 4, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Magistraţii de legãturã sunt trimişi pe baza unei înţelegeri la nivelul ministerelor de justiţie, care nu intrã sub incidenţa <>Legii nr. 590/2003 privind tratatele."
5. La titlul I, articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 5
Drepturi şi obligaţii
(1) Magistraţii de legãturã beneficiazã în statul în care sunt trimişi de drepturile salariale şi de alte drepturi bãneşti corespunzãtoare funcţiei diplomatice de ministru consilier, potrivit legislaţiei de salarizare în vigoare pentru personalul trimis în misiune permanentã în strãinãtate.
(2) Pe perioada desfãşurãrii misiunii permanente în strãinãtate, magistratul de legãturã îşi pãstreazã vechimea în muncã şi magistraturã şi drepturile prevãzute de lege pentru judecãtori, procurori şi asimilaţii acestora, însã nu poate beneficia în ţarã de aceleaşi drepturi acordate potrivit dispoziţiilor alin. (1). În cazul în care drepturile salariale specifice funcţiei de judecãtor, procuror sau asimilat al acestora, de care ar fi beneficiat în ţarã magistratul de legãturã în cauzã, sunt mai mari decât cele prevãzute la alin. (1), acesta îşi va pãstra drepturile salariale mai favorabile.
(3) Dispoziţiile <>art. 58 din Legea nr. 303/2004 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu se aplicã în cazul magistraţilor de legãturã trimişi în misiune permanentã în strãinãtate.
(4) Durata mandatului magistratului de legãturã este de pânã la 3 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singurã datã, şi se stabileşte prin ordin al ministrului justiţiei.
(5) Magistratul de legãturã elaboreazã anual un raport de activitate pe care îl prezintã directorului direcţiei de specialitate a Ministerului Justiţiei pânã la sfârşitul primei luni a anului urmãtor. Rapoartele de activitate ale magistraţilor de legãturã se prezintã ministrului justiţiei de cãtre directorul direcţiei de specialitate, însoţite de evaluarea acestuia cu privire la activitatea desfãşuratã de fiecare magistrat de legãturã, precum şi cu privire la stadiul cooperãrii judiciare cu statul respectiv, în funcţie de care formuleazã propunerile care se impun."
6. La titlul II, articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 3
Statut
(1) Membrul naţional român al Eurojust este trimis în misiune permanentã la sediul Eurojust de la Haga, Regatul Ţãrilor de Jos, şi beneficiazã de drepturile salariale şi de alte drepturi bãneşti corespunzãtoare funcţiei diplomatice de ministru consilier, potrivit legislaţiei de salarizare în vigoare pentru personalul trimis în misiune permanentã în strãinãtate.
(2) Pe perioada desfãşurãrii misiunii permanente în strãinãtate, membrul naţional român al Eurojust îşi pãstreazã vechimea în muncã şi magistraturã şi drepturile prevãzute de lege pentru judecãtori, procurori şi asimilaţii acestora, însã nu poate beneficia în ţarã de aceleaşi drepturi acordate potrivit dispoziţiilor alin. (1). În cazul în care drepturile salariale specifice funcţiei de judecãtor, procuror sau asimilat al acestora, de care ar fi beneficiat în ţarã membrul naţional român al Eurojust în cauzã, sunt mai mari decât cele prevãzute la alin. (1), acesta îşi va pãstra drepturile salariale mai favorabile.
(3) Dispoziţiile <>art. 58 din Legea nr. 303/2004 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu se aplicã în cazul membrului naţional român al Eurojust."
7. La titlul II articolul 5, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Membrul naţional român al Eurojust poate fi chemat pentru a informa comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului României despre activitatea desfãşuratã. Ministrul justiţiei transmite o copie a raportului de activitate al membrului naţional român al Eurojust celor douã Camere ale Parlamentului."
8. La titlul II articolul 7, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Ministrul justiţiei numeşte prin ordin, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii, corespondenţi naţionali ai Eurojust, pentru problemele legate de terorism, criminalitate organizatã şi corupţie, dintre procurorii Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie."
9. La titlul II articolul 16, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Reprezentarea României în Autoritatea comunã de supraveghere a Eurojust se asigurã de un judecãtor care oferã toate garanţiile de independenţã şi care se bucurã de înaltã reputaţie profesionalã şi moralã, numit de ministrul justiţiei, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii."
10. La titlul III articolul 1, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) La desemnarea punctelor naţionale de contact se va ţine seama de necesitatea reprezentãrii atât a autoritãţii judecãtoreşti, cât şi a Ministerului Justiţiei. Judecãtorii sau procurorii sunt numiţi în calitatea de punct naţional de contact al reţelelor judiciare europene cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii."
11. La titlul III articolul 2, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Ministrul justiţiei poate constitui, prin ordin, reţele judiciare române în domeniul cooperãrii judiciare române în materie penalã şi civilã, formate din judecãtori şi procurori şi din personal de specialitate juridicã, în sensul prevederilor <>art. 87 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Judecãtorii şi procurorii sunt numiţi în reţelele judiciare române cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Rolul, funcţiile şi organizarea reţelelor judiciare române, corespondente pe plan naţional ale reţelelor judiciare europene, se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii."
12. În cuprinsul întregii ordonanţe de urgenţã, articolele vor fi numerotate de la articolul 1 la articolul 25.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 8 aprilie 2008.
Nr. 85.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016