Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 85 din 22 iulie 1992 *** Republicata  privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 85 din 22 iulie 1992 *** Republicata privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 264 din 15 iulie 1998
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Legea nr. 79/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 87 din 12 mai 1997.
<>Legea nr. 85/1992 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 180 din 29 iulie 1992, şi a mai fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 260 din 15 septembrie 1994.

ART. 1
Locuintele construite din fondurile statului pot fi cumpãrate de titularii contractelor de închiriere, cu plata integrala sau în rate a preţului, în condiţiile <>Decretului-lege nr. 61/1990 privind vânzarea de locuinţe construite din fondurile statului cãtre populaţie şi ale prezentei legi.
Sunt exceptate de la prevederile alin. 1 locuintele care depãşesc suprafeţele maxime prevãzute în actele normative în baza cãrora s-au executat locuintele din fondurile statului şi din fondurile unitãţilor economice şi bugetare de stat, precum şi cele care prezintã, la data vânzãrii, finisaje superioare echivalente unor lucrãri de arta sau ornamentale deosebite, sau care beneficiazã de dotãri speciale, cum ar fi: piscina, sauna, sera, crama, bar-vinoteca, camera frigorifica sau altele asemenea.
De asemenea, sunt exceptate locuintele de protocol, care au servit sau servesc demnitarilor sau altor persoane alese sau numite în funcţii drept locuinţe pe durata exercitãrii funcţiei, chiar dacã acestea sunt scoase ulterior din evidenta locuinţelor de protocol.
ART. 2
Construcţiile de locuinţe finanţate din fondurile statului, în curs de execuţie şi nerepartizate nominal pana la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, care nu pot fi terminate şi vândute în condiţiile reglementãrilor în vigoare, pot fi vândute pe apartamente, pe paliere, pe scãri, pe tronsoane de clãdiri sau în întregime, prin licitaţie publica.
Fac excepţie de la prevederile alin. 1 locuintele în curs de execuţie care trec, prin protocol, fãrã plata, în patrimoniul Parlamentului României, Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informaţii, Serviciului de Protecţie şi Paza, Ministerului Justiţiei - Direcţia generalã a penitenciarelor, precum şi cele pe care acestea le construiesc prin planuri proprii de investiţii sau le achiziţioneazã folosind alocaţii bugetare care se asigura în acest scop. Aceste locuinţe sunt supuse regimului locuinţelor prevãzute la art. 1 alin. 3.
Licitaţiile se organizeazã de consiliile locale.
Locuintele prevãzute la alin. 1, repartizate ori pentru care s-au încheiat antecontracte sau contracte de vânzare-cumpãrare pana la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, se pot cumpara de beneficiarii actului de repartiţie sau de titularii antecontractelor ori ai contractelor de vânzare-cumpãrare, fãrã licitaţie, la valoarea lucrãrilor executate de unitatea proprietara, în condiţiile art. 1.
Preţul de la care începe licitaţia se stabileşte de cãtre unitãţile proprietare, ţinând seama de stadiul fizic de execuţie, la care se adauga şi cheltuielile aferente de proiectare. Din preţul obţinut la licitaţie, pentru acoperirea cheltuielilor de evidenta şi vânzare, unitãţile beneficiazã de un comision de pana la 1% .
ART. 3
Spaţiile destinate activitãţilor de comerţ şi de prestãri de servicii, de mica industrie şi oricãror alte activitãţi similare, situate în construcţiile de locuinţe în curs de execuţie şi aflate în proprietatea regiilor autonome specializate în administrarea locuinţelor sau ale consiliilor locale, pot fi vândute la licitaţie publica, în condiţiile art. 2.
La oferte egale beneficiazã de prioritate la adjudecarea prin licitaţie a spaţiilor prevãzute la alin. 1 persoanele fizice şi juridice care au încheiat convenţii sau alte documente echivalente cu regiile autonome proprietare sau cu consiliile locale, pentru închirierea respectivelor spaţii, dacã, în baza unei autorizaţii de construcţie eliberate potrivit legii, aceste persoane au efectuat cheltuieli pentru executarea de lucrãri de construcţii sau instalaţii în vederea finalizarii acestor spaţii.
Preţul de la care începe licitaţia se stabileşte în condiţiile prevãzute la art. 2 alin. 5.
Spaţiile prevãzute la alin. 1, aflate în proprietatea societãţilor comerciale, sunt considerate active şi se pot vinde potrivit legii.
ART. 4
Garajele construite din fondurile statului, din fondurile unitãţilor economice sau bugetare de stat ori care înainte de 6 martie 1945 au aparţinut instituţiilor sau societãţilor cu capital privat pot fi cumpãrate de cãtre titularii contractelor de închiriere, fãrã licitaţie.
Preţul de vânzare al acestor spaţii se stabileşte la valoarea de circulaţie de la data vânzãrii.
ART. 5
Persoanele fizice sau juridice care au dobândit dreptul de proprietate asupra unor construcţii în curs de execuţie sunt obligate sa obţinã, potrivit legii, autorizaţia pentru continuarea lucrãrilor şi sa asigure executarea acestora în condiţiile şi la termenele prevãzute în autorizaţie.
ART. 6
Locuintele construite din fondurile statului şi din fondurile unitãţilor economice sau bugetare de stat, care nu fac obiectul unui contract de închiriere sau pentru care nu au fost emise ordine de repartiţie, precum şi cele care au ca titular de contract de închiriere o persoana juridicã pot fi vândute prin licitaţie publica organizatã de consiliile locale sau agenţii economici care deţin spaţiile respective. La stabilirea preţului de la care începe licitaţia sunt aplicabile dispoziţiile art. 2 alin. 5.
Se excepteazã de la vânzarea prin licitaţie publica locuintele realizate din fondurile statului şi din fondurile unitãţilor economice sau bugetare de stat, care au ca titular al contractului de închiriere o persoana juridicã cu scop nelucrativ care utilizeazã spaţiul exclusiv în scopul pentru care i-a fost închiriat.
ART. 7
Locuintele construite din fondurile unitãţilor economice sau bugetare de stat, pana la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, altele decât locuintele de intervenţie, vor fi vândute titularilor contractelor de închiriere, la cererea acestora, cu plata integrala sau în rate a preţului, în condiţiile <>Decretului-lege nr. 61/1990 şi ale prezentei legi.
De asemenea, vor fi vândute la cerere, în condiţiile prevederilor alin. 1 şi cu respectarea dispoziţiilor art. 1 alin. 3, titularilor de contracte de închiriere şi locuintele care înainte de 6 martie 1945 au aparţinut regiilor autonome, instituţiilor şi societãţilor cu capital de stat, mixt sau privat, care şi-au încetat existenta dupã aceasta data sau, dupã caz, au devenit, prin reorganizare, unitãţi economice sau bugetare de stat.
Locuintele care înainte de 6 martie 1945 au aparţinut societãţilor cu capital privat sau mixt vor fi vândute în condiţiile de evaluare, de achitare integrala sau în rate a preţului şi de exceptare de la vânzare, prevãzute în <>Legea nr. 112/1995 .
Evaluarea şi vânzarea locuinţelor prevãzute la alin. 1 şi 2 şi la art. 1 alin. 1, pentru care nu s-au încheiat contracte de vânzare-cumpãrare pana la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, se vor face în condiţiile <>Decretului-lege nr. 61/1990 şi ale prezentei legi, completate cu prevederile referitoare la coeficienţii de uzura din <>Decretul nr. 93/1977 , la un preţ indexat în funcţie de creşterea salariului minim brut pe ţara la data cumpãrãrii, fata de cel existent la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 85/1992 .
Art. 1 alin. 2 se aplica în mod corespunzãtor.
Beneficiazã de prevederile alin. 1 şi chiriaşii care nu sunt angajaţii unitãţilor proprietare.
Locuintele de intervenţie, în sensul prezentei legi, sunt cele destinate cazarii personalului unitãţilor economice sau bugetare care, prin contractul de munca, îndeplineşte activitãţi sau funcţii ce necesita prezenta, permanenta sau în caz de urgenta, în cadrul unitãţilor. Aceste locuinţe nu se vand.
Unitãţile economice sau bugetare pot sa detina şi sa construiascã din fonduri proprii locuinţe de serviciu, destinate închirierii salariaţilor acestora, cu contract de închiriere accesoriu la contractul de munca. Modul de administrare şi eventuala înstrãinare a acestor locuinţe se vor stabili de consiliile de administraţie, respectiv de conducerile unitãţilor.
Locuintele de serviciu din mediul rural, destinate personalului medical, didactic, altor specialişti sau personalului Ministerului de Interne, nu se vand.
ART. 8
Construcţiile prevãzute la art. 7, în curs de execuţie şi nerepartizate nominal pana la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, pot fi vândute cu aprobarea organelor de conducere ale persoanelor juridice care le au în proprietate, în condiţiile art. 2.
ART. 9
Sumele încasate din vânzarea locuinţelor, potrivit art. 6, 7 şi 8, vor fi utilizate cu prioritate pentru restituirea eventualelor credite contractate pentru executarea locuinţelor.
Diferenţele rãmase dupã rambursarea creditelor prevãzute la alin. 1 şi plata dobânzilor vor fi utilizate ca resurse pentru finanţarea investiţiilor, pentru finalizarea construcţiilor de locuinţe în curs de execuţie, care vor rãmâne şi în viitor în proprietatea unitãţilor economice şi bugetare de stat.
ART. 10
În cazul în care într-o clãdire sunt mai multe locuinţe şi spaţii cu alta destinaţie, o data cu dreptul de proprietate asupra acestora se dobândeşte şi dreptul de proprietate pe cote-pãrţi de construcţii şi instalaţii, precum şi asupra dotãrilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decât în comun.
Dreptul de proprietate prevãzut la alin. 1 se dobândeşte indiferent de tronsonul, scara sau etajul la care sunt situate locuinta şi spaţiul cu alta destinaţie.
Dreptul de proprietate prevãzut la alin. 1 se dobândeşte şi asupra terenului aferent clãdirii, asa cum a fost determinat prin autorizaţia de construire sau prin fişele tehnice de mãsurãtori ale terenului aferent clãdirii.
Pentru persoanele care dobândesc locuintele în condiţiile <>Decretului-lege nr. 61/1990 şi ale prezentei legi, atribuirea terenului se face în condiţiile <>art. 36 alin. 2 din Legea nr. 18/1991 *).
Persoanele care nu pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor în România vor primi, sub forma de concesiune, cotele de terenuri aferente, pe toatã durata existenţei clãdirii.
Dreptul de proprietate prevãzut la alin. 1, 3 şi 4 se determina pe cote, proporţional cu suprafata construitã a locuinţelor şi a spaţiilor cu alta destinaţie.
--------
*) <>Legea nr. 18/1991 a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998.

ART. 11
În cazul vânzãrii locuinţelor prevãzute la art. 1, art. 2 alin. 4 şi art. 7, cu plata în rate a preţului, la încheierea contractului se va achitã un avans minim de 10% din preţul locuinţei.
Ratele lunare pentru achitarea contravalorii locuinţei se vor esalona pe o perioada de maximum 25 de ani, cu o dobanda anuala de 4% .
Nu pot cumpara locuinţe cu plata preţului în rate persoanele care, în familia lor, au alta locuinta proprietate personalã.
Familia, în înţelesul reglementat prin dispoziţiile <>art. 15 alin. 2 din Legea nr. 5/1973 , care deţine mai multe locuinţe cu chirie, poate cumpara, în condiţiile prezentei legi şi ale <>Decretului-lege nr. 61/1990 , doar o singura locuinta.
ART. 12
Avansul se încaseazã de cãtre unitãţile vanzatoare o data cu încheierea contractului, iar ratele lunare, inclusiv dobânzile aferente, se vor achitã astfel:
a) de cãtre salariaţi, prin reţinerea pe statul de plata la chenzina a doua;
b) de cãtre pensionari, prin reţineri din pensie;
c) de cãtre alte categorii de cumpãrãtori, prin achitarea la ghiseele C.E.C., în contul prevãzut în contract.
Sumele încasate din avans şi din ratele lunare ale preţului pentru locuintele construite din fondurile statului se vãrsa integral la bugetele municipiilor, oraşelor sau comunelor în care se afla situate locuintele respective.
Sumele obţinute din vânzarea la licitaţie a construcţiilor finanţate din fondurile statului, prevãzute la art. 2 alin. 1, art. 3 alin. 1 şi art. 6 alin. 1, se reţin în afarã bugetelor locale, la nivelul autoritãţilor publice locale pe a cãror raza teritorialã se afla construcţiile respective, pentru a fi utilizate numai pentru finalizarea celorlalte locuinţe aflate în diferite stadii de execuţie şi pentru care se continua finanţarea din fondurile statului. În situaţia în care nu mai exista locuinţe în curs de execuţie în unitatea administrativ-teritorialã, sumele respective se vor vãrsa conform alin. 2.
Sumele rezultate din încasarea dobânzii, în cazul locuinţelor construite din fondurile statului, se vãrsa la bugetul de stat, dupã reţinerea, de cãtre unitãţile proprietare sau vanzatoare, a cheltuielilor pentru urmãrirea şi ţinerea evidentei ratelor, care se vor încadra într-o cota de o pãtrime din dobanda prevãzutã la art. 11 alin. 2.
ART. 13
Pentru ţinerii în varsta de pana la 30 de ani, titulari de contract de închiriere sau de repartiţie, încheiat sau, dupã caz, emisã pana la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, dobanda va fi de 2% .
ART. 14
De prevederile art. 13 beneficiazã şi persoanele prevãzute la <>art. 10 din Decretul-lege nr. 61/1990 , precum şi persoanele prevãzute la art. 8, art. 9*) şi <>art. 10 din Legea nr. 42/1990 **) pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, rãniţilor, precum şi luptãtorilor pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989.
--------
*) <>Art. 9 din Legea nr. 42/1990 , republicatã, a fost abrogat prin Legea nr. 209 din 15 decembrie 1997, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 361 din 16 decembrie 1997.
**) <>Legea nr. 42/1990 a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 198 din 23 august 1996.

ART. 15
Prevederile art. 11 se aplica la contractele cu plata în rate a preţului, care se vor încheia cu începere de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
În cazul neachitarii la termenele stabilite a ratelor lunare din preţul locuinţei, cumpãrãtorul va plati o dobanda de 8% pe an asupra acestor rate.
În caz de neplata a 6 rate scadente de cãtre cumpãrãtorul locuinţei, unitatea vanzatoare va putea cere executarea silitã asupra locuinţei şi evacuarea deţinãtorului, în condiţiile legii.
Pana la achitarea integrala a preţului, locuinta dobandita în condiţiile prezentei legi nu poate fi instrainata sau restructurata fãrã autorizarea prealabilã a unitãţii vanzatoare. Unitatea vanzatoare îşi garanteazã încasarea preţului prin înscrierea ipotecii asupra locuinţei, operaţiune care este scutitã de taxa de timbru.
ART. 16
Anexa nr. 1 la <>Decretul-lege nr. 61/1990 se completeazã cu preţurile de vânzare ale locuinţelor cu confort redus, prevãzute în anexa, care face parte integrantã din prezenta lege.
ART. 17
Locuintele şi construcţiile prevãzute de prezenta lege pot fi cumpãrate numai de persoane fizice cu cetãţenie romana sau de persoane juridice care au sediul în România.
ART. 18
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba normele tehnice de evaluare, precum şi condiţiile în care se vor organiza licitaţiile prevãzute la art. 2, 3 şi 6.
ART. 19
Contractele de vânzare-cumpãrare încheiate cu încãlcarea dispoziţiilor <>Decretului-lege nr. 61/1990 şi ale prezentei legi sunt lovite de nulitate absolutã.
Nulitatea poate fi invocatã de orice persoana şi pe orice cale.
Prefectii vor organiza depistarea acestor cazuri şi sesizarea instanţelor judecãtoreşti pentru constatarea nulitãţii şi restabilirea situaţiei anterioare. Din sumele ce se restituie cumparatorilor se va retine chiria aferentã perioadei de la contractare şi pana la restituire. Sumele restituite nu sunt purtãtoare de dobânzi şi nici nu se actualizeazã.
ART. 20
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga <>art. 4 din Decretul-lege nr. 61/1990 , precum şi orice alte dispoziţii contrare.
Nivelul dobânzilor la împrumuturile contractate în baza <>Decretului-lege nr. 61/1990 rãmâne cel prevãzut în acel act normativ.

ANEXA 1

Preţurile de vânzare cãtre populaţie ale locuinţelor construite din fondurile statului înainte de 1 ianuarie 1977, prevãzute în anexa nr. 1 la <>Decretul-lege nr. 61/1990 , se completeazã dupã cum urmeazã:



════════════════════════════════════════════════════════════════════════════
1 camera 2 camere
Gradul de ──────────────────────────── ────────────────────────
confort Suprafata Preţ pe Suprafata Preţ pe
utila apartament utila apartament
(mp) (lei) (mp) (lei)
════════════════════════════════════════════════════════════════════════════
Confort
III 21 48.300 34 77.100
════════════════════════════════════════════════════════════════════════════

════════════════════════════════════════════════════════════════════════════
3 camere 4 camere
Gradul de ──────────────────────────── ────────────────────────
confort Suprafata Preţ pe Suprafata Preţ pe
utila apartament utila apartament
(mp) (lei) (mp) (lei)
════════════════════════════════════════════════════════════════════════════
Confort
III 45 100.300 56 127.600
════════════════════════════════════════════════════════════════════════════



La stabilirea preţurilor locuinţelor cu alte suprafeţe decât cele din tabel,
pentru diferenţa de suprafata se adauga sau se scad câte 2.220 lei de fiecare mp suprafata utila pentru locuintele de confort III.
Pentru locuintele cu grad de confort inferior gradului III, preţul pe apartament şi preţul pentru mp suprafata utila se determina prin aplicarea reducerii de 10% la preţurile corespunzãtoare gradului III.

NOTA:
La locuintele construite din fondurile statului, indiferent de gradul de confort şi la care lipsesc unele instalaţii, se aplica urmãtorii termeni de corectie:


Se scade
──────────
- Lipsa obiectelor şi a instalaţiilor
aferente pentru:
- cada de baie 3.740 lei/locuinta
- lavoar 1.445 lei/locuinta
- W.C. 1.445 lei/locuinta
- chiuveta de bucatarie 1.445 lei/locuinta


------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Becker Becker Narcisa
16 Septembrie 2020
Ap. Cu 2 camere Maramures Sighetu Marmatiei Jud MM Cart. Independentei 32 m patrati.
Becker Becker Narcisa
16 Septembrie 2020
Ap. Cu 2 camere PRET, Apartament de Stat, chirias peste 40 de ani. Maramures Sighetu Marmatiei Jud MM Cart. Independentei 32 m patrati.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016