Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 84 din 13 mai 2010  privind aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 116/2009 pentru instituirea unor masuri privind activitatea de inregistrare in registrul comertului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 84 din 13 mai 2010 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 116/2009 pentru instituirea unor masuri privind activitatea de inregistrare in registrul comertului

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 323 din 17 mai 2010
LEGE nr. 84 din 13 mai 2010
privind aprobarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 116/2009 pentru instituirea unor mãsuri privind activitatea de înregistrare în registrul comerţului
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 323 din 17 mai 2010


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 116 din 29 decembrie 2009 pentru instituirea unor mãsuri privind activitatea de înregistrare în registrul comerţului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 926 din 30 decembrie 2009, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"<>Art. 1. - Prin derogare de la prevederile Legii nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi de la prevederile celorlalte acte normative incidente, competenţa de soluţionare a cererilor de înregistrare în registrul comerţului şi, dupã caz, a altor cereri aflate în competenţa de soluţionare a judecãtorului delegat, pe o perioadã de maximum 4 luni de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţã, aparţine directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal şi/sau persoanei sau persoanelor desemnate de cãtre directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului."
2. La articolul 2, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Dacã anterior intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã soluţionarea unei cereri de înregistrare în registrul comerţului a fost suspendatã de judecãtorul delegat, directorul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal şi/sau persoana ori persoanele desemnatã/desemnate repune/repun cererea pe rol, din oficiu, dacã perioada de suspendare a depãşit 6 luni, sau la cererea pãrţii, dacã acest termen nu s-a împlinit."
3. Dupã articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1. - (1) Competenţa de numire a lichidatorului în situaţiile prevãzute la <>art. 237 alin. (7) din Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi la <>art. 31 alin. (4) din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum şi la autorizarea funcţionãrii persoanelor juridice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aparţine directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal şi/sau persoanei ori persoanelor desemnate, care dispune/dispun şi cu privire la plata onorariului lichidatorului, în cuantum fix de 1.000 lei.
(2) Decontul final al cheltuielilor efectuate de lichidator în legãturã cu lichidarea unei societãţi comerciale se face de cãtre Uniunea Naţionalã a Practicienilor în Insolvenţã din România, la solicitarea lichidatorului."
4. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Cererile formulate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, prin oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, care anterior intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã erau în competenţa de soluţionare a judecãtorului delegat, se soluţioneazã de instanţã, prin încheiere.
(2) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţã, prin instanţã se înţelege tribunalul comercial sau secţia comercialã a tribunalului în a cãrui circumscripţie îşi are sediul comerciantul.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), cererile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sau ale oricãrei persoane interesate de constatarea dizolvãrii persoanei juridice, formulate în temeiul prevederilor <>art. 227 alin. (1) lit. a) şi alin. (3) din Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 30 din Legea nr. 359/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se soluţioneazã de instanţã, prin sentinţã.
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), cererile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de radiere a persoanei juridice din registrul comerţului, în temeiul dispoziţiilor <>art. 237 alin. (8) din Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 31 alin. (5) din Legea nr. 359/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se soluţioneazã de instanţã, prin sentinţã.
(5) Societãţile comerciale aflate sub incidenţa <>Legii nr. 314/2001 pentru reglementarea situaţiei unor societãţi comerciale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în stare de dizolvare sau de lichidare, se radiazã din registrul comerţului, prin sentinţã pronunţatã de instanţã.
(6) Cererile prevãzute la alin. (1) şi alin. (3)-(5) sunt soluţionate de urgenţã şi cu precãdere, în camera de consiliu, cu citarea pãrţilor. Hotãrârea instanţei este executorie şi este supusã numai recursului.
(7) Sentinţele instanţei pronunţate în soluţionarea cererilor de radiere prevãzute la alin. (4) şi (5) se comunicã persoanei juridice la sediul social, Ministerului Finanţelor Publice - Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, pe cale electronicã, se publicã pe pagina de internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi se afişeazã la sediul oficiului registrului comerţului în care este înregistratã persoana juridicã."
5. Dupã articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 3^1. - Cererile pentru îndreptarea, lãmurirea sau completarea încheierii judecãtorului delegat, formulate în temeiul art. 281-281^3 din Codul de procedurã civilã, vor fi soluţionate de instanţã, care va dispune şi cu privire la modificarea corespunzãtoare a datelor înregistrate în registrul comerţului."
6. Articolul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) În cazul fuziunii, inclusiv al fuziunii transfrontaliere, şi în cazul divizãrii, competenţa de verificare a legalitãţii hotãrârii asupra fuziunii/divizãrii şi, dupã caz, a actului constitutiv ori a actului modificator, precum şi competenţa de soluţionare a cererii de înregistrare în registrul comerţului a menţiunilor de fuziune, fuziune transfrontalierã, divizare aparţin instanţei.
(2) Cererea de înregistrare în registrul comerţului a menţiunilor privitoare la fuziune, fuziune transfrontalierã, divizare şi înscrisurile în susţinerea acesteia se depun la oficiul registrului comerţului, care le înainteazã, în termen de 3 zile de la primire, instanţei competente conform prevederilor alin. (1).
(3) Prin hotãrârea pronunţatã, potrivit dispoziţiilor art. 331-339 din Codul de procedurã civilã, instanţa dispune şi înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor de fuziune, fuziune transfrontalierã, divizare.
(4) Cererile prevãzute de alin. (1) sunt soluţionate de urgenţã şi cu precãdere, în camera de consiliu, cu citarea pãrţilor. Hotãrârea instanţei este executorie şi este supusã numai recursului."
7. La articolul 6, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) În soluţionarea cererilor potrivit art. 1 şi 2, directorul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal şi/sau persoana ori persoanele desemnatã/desemnate autorizeazã, prin rezoluţie, constituirea societãţilor comerciale, efectuarea tuturor înregistrãrilor în registrul comerţului, a publicitãţii, precum şi înregistrarea în registrul comerţului a declaraţiilor-tip pe propria rãspundere şi a datelor cuprinse în acestea, dupã caz, conform prevederilor legale în vigoare."
8. La articolul 6, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) În cazul în care solicitantul renunţã la soluţionarea cererii, prin rezoluţie, directorul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal şi/sau persoana ori persoanele desemnatã/desemnate va/vor lua act de renunţare."
9. La articolul 6, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Plângerea se depune şi se menţioneazã în registrul comerţului unde s-a fãcut înregistrarea. În termen de 3 zile de la data depunerii, oficiul registrului comerţului înainteazã instanţei plângerea."
10. La articolul 6, dupã alineatul (5) se introduc douã noi alineate, alineatele (6) şi (7), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Instanţa soluţioneazã plângerea în complet alcãtuit dintr-un singur judecãtor, în camera de consiliu, fãrã citare. Instanţa poate sã solicite orice lãmuriri şi dovezi pãrţii sau informaţii scrise autoritãţilor competente.
(7) Hotãrârea pronunţatã în soluţionarea plângerii este executorie şi este supusã numai recursului."
11. La articolul 7, alineatele (1), (3) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Soluţionarea cererilor de înregistrare prevãzute la art. 1 şi 2 se realizeazã pe bazã de înscrisuri. La solicitarea expresã a pãrţii sau a reprezentantului acesteia, se organizeazã audienţã publicã pentru susţinerea şi soluţionarea cererii.
...........................................................................
(3) Orice înscrisuri noi în susţinerea cererilor de înregistrare se depun la oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal, prin registratura generalã, cu cel puţin o zi înainte de data soluţionãrii. Ori de câte ori este necesarã modificarea înscrisurilor depuse în susţinerea cererii de înregistrare, solicitantul depune la oficiul registrului comerţului înscrisurile modificate, cele depuse iniţial urmând a fi anulate de directorul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal şi/sau de persoana ori persoanele desemnatã/desemnate.
(4) În condiţiile în care cererile de înregistrare şi documentele depuse în susţinerea acestora nu îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege, se acordã, prin rezoluţie, un termen de amânare de cel mult 15 zile, care poate fi prelungit o singurã datã, cu maximum 15 zile, la cererea motivatã a solicitantului. Termenul de 15 zile se calculeazã fãrã a se lua în considerare ziua când a început şi ziua în care s-a împlinit termenul."
12. La articolul 7, alineatul (7) se abrogã.
13. Dupã articolul 7 se introduce un articol, articolul 7^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 7^1. - (1) Dacã la cererile de înregistrare sunt depuse cereri de intervenţie, directorul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal şi/sau persoana ori persoanele desemnatã/desemnate transmite/transmit instanţei întregul dosar, care cuprinde cererea de înregistrare în registrul comerţului şi cererea de intervenţie, precum şi înscrisurile depuse în susţinerea acestora. Prevederile art. 6 alin. (4) se aplicã în mod corespunzãtor.
(2) Soluţionarea cererilor de înregistrare şi a cererilor de intervenţie se face cu citarea pãrţii şi a intervenienţilor. Instanţa se pronunţã de urgenţã, în condiţiile art. 49-56 din Codul de procedurã civilã.
(3) Hotãrârea pronunţatã în condiţiile alin. (2) este executorie şi este supusã numai recursului."
14. La articolul 12, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În termen de 4 luni de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţã, Guvernul va adopta, la propunerea Ministerului Justiţiei, proiectul de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea profesiei de registrator comercial."

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor <>art. 75 şi ale <>art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã .

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE

PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANÃ

Bucureşti, 13 mai 2010.
Nr. 84.

--------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016