Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 83 din 30 noiembrie 1993  privind sprijinul acordat de stat producatorilor agricoli    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 83 din 30 noiembrie 1993 privind sprijinul acordat de stat producatorilor agricoli

EMITENT: Parlamentul Romaniei
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 7 decembrie 1993
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
(1) Statul sprijinã producãtorii agricoli prin alocaţii şi subvenţii la dobinzile pentru credite de producţie şi investiţii, prime de producţie şi compensaţii, avantaje fiscale, garanţii pentru obţinerea de credite, garantarea de preţuri de achiziţie remuneratorii pentru produsele agricole de importanta nationala, acordarea de asistenta tehnica de specialitate şi alte facilitãţi.
(2) Lista produselor agricole declarate de importanta nationala se publica de cãtre Guvern în Monitorul Oficial al României pînã la 1 septembrie al fiecãrui an.
(3) Pentru anul 1993, lista se va publica în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României.
ART. 2
(1) Alocaţiile pentru producţie şi investiţii se acorda producãtorilor agricoli pentru: ameliorarea fertilitatii terenurilor agricole, procurarea şi menţinerea în exploatare de efective matca, procurarea de reproducatori şi material seminal, producerea de seminţe şi material sãditor.
(2) Producãtorii agricoli în înţelesul prezentei legi sînt proprietarii şi deţinãtorii legali de animale, de terenuri agricole sau forestiere, situate în extravilan sau în intravilanul comunelor, oraşelor şi municipiilor, indiferent de forma de exploatare a acestora.
ART. 3
(1) Alocaţiile destinate ameliorãrii fertilitatii terenurilor agricole se acorda producãtorilor agricoli sub forma de amendamente şi îngrãşãminte chimice, corespunzãtor suprafeţelor deţinute, pe baza programelor de ameliorare şi fertilizare întocmite de specialişti abilitaţi în acest scop.
(2) Cantitatea de îngrãşãminte chimice, acordatã sub forma de alocatie, reprezintã cel puţin 60 kg substanta activa azot şi fosfor pe hectarul cultivat cu grîu sau secara a cãror producţie este contractatã în producţie de minimum 40% cu agenţii economici mandatati de stat.
(3) Pentru alte culturi, nivelul alocaţiei pe hectar în kg substanta activa se stabileşte, anual, prin hotãrîre a Guvernului.
(4) Amendarea solurilor acide şi alcaline se suporta integral de la bugetul se stat.
ART. 4
(1) Creditele destinate extinderii exploataţiilor agricole proprietate privatã se acorda producãtorilor agricoli, persoane fizice, care deţin în proprietate suprafeţe mai mici de 20 hectare teren agricol în echivalent arabil. Creditele se acorda, la cerere, în baza actelor de proprietate.
(2) Terenurile aparţinînd producãtorilor agricoli pentru care aceştia au beneficiat de creditul destinat extinderii exploataţiilor agricole proprietate privatã nu pot fi înstrãinate prin vînzare, fãrã acordul bãncii creditoare, timp de 10 ani de la data acordãrii creditului, sub sancţiunea nulitãţii absolute a actului de înstrãinare.
ART. 5
(1) Alocaţiile destinate procurãrii de efective matca şi reproducatori se acorda producãtorilor agricoli pentru animalele valoroase atestate de cãtre oficiile de selecţie şi reproducţie a animalelor, din speciile şi rasele stabilite de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
(2) Cuantumul alocaţiilor este de pînã la 50% din preţul de vînzare echivalent în viu, pentru animalele de carne.
(3) Efectivele matca şi reproducatorii, pentru care producãtorii agricoli au beneficiat de alocaţia prevãzutã la alin. (1), nu pot fi înstrãinate şi nici tãiate timp de 4 ani pentru bovine şi 2 ani pentru celelalte specii de la data procurãrii.
(4) Alocaţiile destinate menţinerii în exploatare de efective matca de vaci şi bivolite se acorda tuturor producãtorilor agricoli şi reprezintã 25% din cheltuielile anuale de întreţinere pe animal şi specie.
(5) Alocaţia se acorda producãtorilor agricoli care menţin în exploatare pe durata unui ciclu de producţie cel puţin 3 vaci de lapte sau 3 bivolite.
(6) Alocaţiile destinate procurãrii şi menţinerii în exploatare de efective matca şi reproducatori se acorda producãtorilor agricoli pe baza actelor de vînzare-cumpãrare şi a datelor şi documentelor furnizate de centrele agricole, circumscripţiile sanitar-veterinare şi, dupã caz, oficiile de reproducţie şi selecţie a animalelor şi staţiunile de cercetãri agricole de profil din zona respectiva, certificate de primar.
ART. 6
(1) Proprietarii şi alţi deţinãtori legali de terenuri pentru suprafeţele care se vor impaduri ca mãsura antierozionala sau avînd ca scop crearea de perdele de protecţie, stabilitã de organele în drept, beneficiazã, în compensaţie, de prime de impadurire.
(2) Primele de impadurire se acorda proporţional cu suprafata, prin intermediul ocoalelor silvice, proprietarilor şi altor deţinãtori legali de teren care se obliga în scris sa planteze şi sa exploateze aceste suprafeţe în regim silvic, potrivit legii.
ART. 7
(1) Statul sprijinã dotarea exploataţiilor agricole cu tractoare, maşini şi echipamente agricole, animale de reproducţie şi producţie, construirea de spaţii de producţie, de prelucrare şi depozitare, aprovizionarea materialã, realizarea şi valorificarea producţiei agricole, prin acordarea de credite cu dobinda preferentiala sau, dupã caz, acordarea de garanţii în vederea obţinerii acestora.
(2) Producãtorii agricoli beneficiazã, prin intermediul instituţiilor financiare sau bancare, de:
a) credite pe termen scurt, cu dobinda anuala subventionata în proporţie de 60% pentru aprovizionarea materialã şi realizarea producţiei agricole;
b) credite pe termen mijlociu, cu dobinda anuala subventionata în proporţie de 70% destinate procurãrii de echipamente, tractoare, maşini şi utilaje agricole, animale de producţie şi reproducţie;
c) credite pe termen lung, cu dobinda anuala subventionata în proporţie de 75% şi o perioada de graţie de un an, în vederea realizãrii de investiţii pentru construcţia de adaposturi în zootehnie, spaţii de producţie şi depozitare, sere, plantaţii pomiviticole, introducerea şi extinderea suprafeţelor agricole în proprietate privatã şi a irigatiilor.
(3) Bãncile comerciale pot acorda producãtorilor agricoli credite garantate cu terenurile pe care aceştia le deţin în proprietate. Pînã la eliberarea titlurilor de proprietate, dovada dreptului de proprietate se va face cu adeverinta eliberata de comisia comunalã constituitã în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi a procesului-verbal de punere în posesie.
(4) Durata de rambursare a creditelor prevãzute la lit. b) şi c), acordate producãtorilor agricoli din zona montanã şi submontana, se poate prelungi cu încã 5 ani, la cererea beneficiarilor creditelor.
(5) Diferenţa dintre dobinda pieţei şi nivelurile de subvenţii prevãzute la alin. (2) se acorda de la bugetul de stat.
ART. 8
(1) Primele acordate de stat producãtorilor pentru produsele agricole vegetale şi animale de importanta nationala se referã la:
- produsele vegetale şi zootehnice livrate agenţilor economici mandatati de stat la preţurile de contractare şi de achiziţie garantate de stat;
- viteii obţinuţi de la vacile şi junicile insamintate artificial sau prin monta de la reproducatori atestaţi;
- lucrãrile speciale ale solului - afinarea adinca, scarificarea, nivelarea.
(2) Cuantumul primelor acordate de stat în acest scop se stabileşte anual de cãtre Guvern.
ART. 9
(1) Anual, pînã la data de 1 martie, pe baza evoluţiei pieţei produselor agricole, Guvernul va stabili preţuri minime garantate de achiziţie la produsele agricole de importanta nationala.
(2) Preţul minim garantat reprezintã contravaloarea în lei a preţului mediu, înregistrat în anul precedent pe piata mondialã, al produsului respectiv.
ART. 10
Preţurile minime garantate se stabilesc, în condiţiile prezentei legi, pentru cereale, plante oleaginoase, leguminoase boabe, sfecla de zahãr, cartofi, tomate pentru industrializare, seminţe, material sãditor şi lapte proaspãt. Guvernul poate stabili preţuri garantate şi la alte produse agricole.
ART. 11
(1) Pentru produsele agricole vegetale şi animale contractate cu agenţii economici special mandatati de stat, producãtorii agricoli beneficiazã, la cerere, de avansuri de minimum 30% din valoarea producţiei contractate, determinate în baza preţului minim garantat.
(2) Avansurile se acorda în bani sau în materii prime şi materiale de cãtre agenţii economici special mandatati de stat, în condiţii stabilite de comun acord cu producãtorii agricoli, şi se garanteazã cu producţia agricolã aparţinînd acestora.
ART. 12
(1) Importurile pentru animalele de reproducţie, tractoare, maşini agricole, echipamente pentru agricultura şi valorificarea producţiei agricole, insectofungicide, produse zoo-veterinare, furaje proteice şi aditivi furajeri sînt exceptate de la plata taxelor vamale.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica şi ajutoarelor externe în natura acordate producãtorilor agricoli.
ART. 13
(1) Asistenta tehnica şi consultatiile de specialitate se acorda la nivelul fiecãrei comune, prin personalul de specialitate salarizat de stat.
(2) Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va asigura editarea şi distribuirea de reviste şi materiale de specialitate şi va organiza cursuri gratuite de instruire, perfecţionare şi atestare a agricultorilor, inclusiv de întreţinere, reparare şi exploatare a tractoarelor şi maşinilor agricole, atribuirea de burse pentru ţinerii care frecventeazã şcolile profesionale agricole şi alte asemenea mãsuri.
(3) Prin intermediul serviciilor sale, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei pune gratuit la dispoziţia producãtorilor agricoli, persoane fizice, proiecte şi devize model pentru construcţii gospodãreşti şi de producţie agricolã, instrucţiuni şi tehnologii de cultivare a plantelor, de creştere a animalelor şi de folosire a produselor chimice în agricultura, de protecţie a plantelor, animalelor şi mediului înconjurãtor; organizeazã anual tîrguri, concursuri cu premii, expoziţii, excursii de studii ale producãtorilor agricoli şi altele asemenea privind utilizarea exploataţiilor agricole private.
ART. 14
(1) Sumele necesare acoperirii contravalorii alocaţiilor, primelor, subvenţiilor, compensaţiilor şi pentru activitãţile prevãzute la art. 13, care se acorda producãtorilor agricoli potrivit prezentei legi, se aproba anual prin legea bugetului de stat, începînd cu 1 ianuarie 1994.
(2) Sumele prevãzute la alin. (1) se acorda producãtorilor agricoli prin intermediul organismelor de stat şi al altor instituţii special mandatate de cãtre Guvern.
ART. 15
(1) Sumele aferente alocaţiilor, primelor, compensaţiilor, subvenţiilor şi altor mãsuri de sprijin prevãzute de prezenta lege se acorda producãtorilor agricoli proporţional cu ponderea structurii de proprietate a fondului funciar al României.
(2) Guvernul va stabili, în termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, la propunerea Ministerului Finanţelor şi a Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, modul de identificare pe întreg circuitul bancar a structurilor de proprietate beneficiare de sprijin, norme privind modalitãţile de acordare şi utilizare, precum şi de control al alocaţiilor, primelor, compensaţiilor, subvenţiilor şi al altor mãsuri de sprijin prevãzute de prezenta lege.
ART. 16
Încãlcarea prevederilor prezentei legi atrage rãspunderea civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz.
ART. 17
(1) Constituie contravenţii la normele privind acordarea şi utilizarea alocaţiilor, primelor, subvenţiilor şi a compensaţiilor urmãtoarele fapte, dacã nu au fost sãvîrşite în astfel de condiţii încît sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
a) înstrãinarea, de cãtre proprietarii agricoli, a terenurilor pentru care aceştia au beneficiat de credite destinate extinderii exploataţiilor agricole, înainte de împlinirea termenului prevãzut la art. 4 alin. (2);
b) neacordarea primelor prevãzute la art. 8;
c) neimpadurirea, ca mãsura antierozionala sau avînd ca scop crearea de perdele de protecţie, a suprafeţelor stabilite de organele agricole sau silvice competente;
d) neacordarea asistenţei tehnice şi a consultatiilor de specialitate de cãtre personalul de specialitate salarizat de stat;
e) nepunerea la dispoziţia producãtorilor agricoli, persoane fizice, în mod gratuit, a proiectelor şi devizelor model privind construcţiile gospodãreşti şi de producţie agricolã, a instrucţiunilor şi tehnologiilor de cultivare a plantelor, de aplicare a tratamentelor cu produse chimice, de creştere a animale lor.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei, contravenţiile prevãzute la alin. (1) lit. b), d) şi e);
b) cu amenda de la 100.000 lei la 250.000 lei, contravenţiile prevãzute la alin. (1) lit. a) şi c).
(3) Amenda se poate aplica şi persoanelor juridice.
ART. 18
Contravenţiile prevãzute la art. 17 se constata şi amenda se aplica de personalul anume împuternicit de ministrul agriculturii şi alimentaţiei sau de ministrul apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului, dupã caz.
ART. 19
Contravenţiilor prevãzute la art. 17 le sînt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 25 - 27.
ART. 20
Constituie infracţiuni urmãtoarele fapte:
a) înstrãinarea efectivelor matca sau a reproducatorilor, cu încãlcarea prevederilor art. 5 alin. (3), care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani;
b) nementinerea cu intenţie în exploatare, pe durata unui ciclu de producţie, a numãrului de animale prevãzut la art. 5 alin. (5), care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
ART. 21
Utilizarea alocaţiilor în alte scopuri decît cele pentru care s-au acordat, potrivit art. 3 din lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 6 octombrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) şi ale art. 77 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 11 octombrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) şi ale art. 77 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
RADU BERCEANU

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016