Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 83 din 21 mai 1997  pentru privatizarea societatilor comerciale bancare la care statul este actionar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 83 din 21 mai 1997 pentru privatizarea societatilor comerciale bancare la care statul este actionar

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 98 din 23 mai 1997
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Societãţile comerciale bancare la care statul este acţionar, denumite în continuare societãţi bancare, înfiinţate în temeiul <>Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitãţilor economice de stat ca regii autonome şi societãţi comerciale, al <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale şi al <>Legii nr. 33/1991 privind activitatea bancarã, se privatizeazã potrivit prevederilor prezentei legi.
ART. 2
(1) Privatizarea societãţilor bancare se realizeazã utilizînd unul dintre urmãtoarele procedee:
a) majorarea capitalului social prin aport de capital privat, în numerar, în baza unei oferte publice sau a unui plasament privat, efectuate potrivit prevederilor legale în vigoare;
b) vînzarea de acţiuni gestionate de Fondul Proprietãţii de Stat, numai contra numerar, cu plata integrala, cãtre persoane fizice şi persoane juridice romane cu capital social majoritar privat, inclusiv cãtre societãţile de investiţii financiare rezultate din transformarea Fondurilor Proprietãţii Private, precum şi cãtre persoane fizice şi persoane juridice strãine cu capital majoritar privat;
c) combinarea procedeelor prevãzute la lit. a) şi b).
(2) Excepţie de la prevederile alin. (1) referitoare la persoanele juridice strãine o constituie instituţiile financiare internaţionale.
ART. 3
(1) În temeiul art. 3 alin. (5) şi al <>art. 6 alin. (1) din Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare, cotele de capital social alocate Fondurilor Proprietãţii Private, la societãţile bancare, potrivit <>Legii privatizãrii societãţilor comerciale nr. 58/1991 *), fac obiectul regularizãrii între Fondul Proprietãţii de Stat şi societãţile de investiţii financiare rezultate din transformarea Fondurilor Proprietãţii Private, pe baza valorii acestor cote din momentul acordãrii lor.

-----------
*) <>Legea nr. 58/1991 a fost modificatã prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 15/1997, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 88 din 13 mai 1997.

(2) Acţiunile cotelor regularizate în conformitate cu prevederile alin. (1) vor fi gestionate şi vîndute de Fondul Proprietãţii de Stat prin metodele prevãzute în prezenta lege.
ART. 4
Vînzarea de acţiuni gestionate de Fondul Proprietãţii de Stat se poate efectua prin oricare dintre metodele prevãzute de <>Legea privatizãrii societãţilor comerciale nr. 58/1991 , de <>Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori, precum şi de reglementãrile emise în aplicarea acestei legi.
ART. 5
(1) Fondul Proprietãţii de Stat, în calitate de gestionar al participatiei statului, îşi poate rezerva, în cazul fiecãrei societãţi bancare, un numãr de acţiuni aferente unei cote din capitalul social total sau poate opta pentru pãstrarea acţiunii nominative de control, dupã caz.
(2) Acţiunea nominativã de control prevãzutã la alin. (1) conferã statului urmãtoarele drepturi:
a) numirea unui reprezentant în consiliul de administraţie al societãţii bancare;
b) posibilitatea de a se opune, prin exercitarea dreptului de veto în adunarea generalã a actionarilor sau în consiliul de administraţie, deciziilor celorlalţi acţionari, care privesc gajarea sau ipotecarea activelor societãţii bancare, precum şi acelor decizii care privesc fuziunea prin absorbţie sau lichidarea administrativã a acestora conform <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, dacã prin fuziune sau lichidare administrativã s-ar putea aduce atingere intereselor statului.
(3) Acţiunea nominativã de control detinuta de stat la o societate bancarã poate fi transformata în acţiune nominativã comuna, prin hotãrîre a Guvernului.
ART. 6
(1) Pentru privatizarea fiecãrei societãţi bancare se constituie, prin hotãrîre a Guvernului, la propunerea comuna a Bãncii Naţionale a României, Agenţiei Naţionale pentru Privatizare şi Fondului Proprietãţii de Stat, o comisie de privatizare care rãspunde de atingerea obiectivelor prezentei legi şi de respectarea principiilor de transparenta, rigoare şi obiectivitate.
(2) Comisia de privatizare va supraveghea toate operaţiunile legate de privatizarea societãţilor bancare în condiţiile prezentei legi.
(3) Comisia de privatizare se compune din 7 membri, dintre care unul este preşedinte.
(4) Funcţia de membru în comisia de privatizare este incompatibilã cu calitatea de membru în consiliul de administraţie al societãţii bancare, de director în respectiva societate bancarã sau de membru în consiliul ei de supraveghere, precum şi cu prestarea oricãrui gen de activitãţi de natura a-l face dependent de potentialii cumpãrãtori ai pachetelor de acţiuni oferite spre vînzare.
(5) Membrii comisiei de privatizare nu pot dobîndi, prin acte între vii, acţiuni ale societãţii bancare într-o perioada de 3 ani dupã încetarea mandatului, perioada în care le revine şi obligaţia de a pãstra secretul absolut în ceea ce priveşte faptele şi informaţiile la care au avut acces în exercitarea funcţiei lor şi care se referã la societatea bancarã a carei privatizare o supravegheazã.
(6) Membrii comisiei de privatizare nu vor putea deţine, înainte de trecerea unei perioade de 3 ani de la încetarea funcţiei lor, funcţia de administrator, membru al comitetului de direcţie sau al celui de supraveghere al nici unei societãţi bancare care îşi desfãşoarã activitatea pe teritoriul României, al uneia dintre filialele sau sucursalele acesteia, sau sa exercite o activitate retribuitã în respectivele societãţi bancare.
(7) Fiecare comisie de privatizare va prezenta Guvernului raport cu privire la operaţiunea de privatizare pentru care a fost numita, atît la finalizarea acesteia, cît şi cu ocazia finalizarii fiecãrei etape a ei.
ART. 7
(1) Privatizarea societãţilor bancare, prin oricare dintre procedeele şi metodele prevãzute la art. 2 şi 4 din prezenta lege, se va realiza pe baza raportului de evaluare şi a studiului de fezabilitate, întocmite de o firma specializatã, selectata, prin licitaţie, în conformitate cu normele metodologice aprobate prin hotãrîre a Guvernului, la propunerea comuna a Bãncii Naţionale a României, Agenţiei Naţionale pentru Privatizare şi Fondului Proprietãţii de Stat.
(2) Raportul de evaluare a unei societãţi bancare se va întocmi în conformitate cu standardele internaţionale în materie. Studiul de fezabilitate va cuprinde, în mod obligatoriu, şi recomandãri privind:
a) procedeul şi metoda/metodele de privatizare care sînt indicate a fi utilizate;
b) structura optima a actionariatului care trebuie sa rezulte dupã privatizare;
c) cota maxima de capital social care poate fi dobindita de cãtre persoanele fizice şi/sau persoanele juridice;
d) cota maxima de capital social care poate fi oferitã spre privatizare, într-o singura etapa;
e) cota de capital social care va fi rezervatã statului, în condiţiile art. 5 din prezenta lege;
f) categoriile de acţiuni care se pot emite, valoarea primei de emisiune şi a preţului de vînzare, în cazul în care procedeul de privatizare cel mai indicat este majorarea de capital social sau o combinatie a acestuia cu vînzarea de acţiuni de cãtre Fondul Proprietãţii de Stat.
(3) Principalele elemente ale raportului de evaluare şi ale studiului de fezabilitate, însuşite de comisia de privatizare, sînt supuse regimului de publicitate în principalele cotidiene de raspindire nationala, precum şi în principalele saptaminale financiare internaţionale.
ART. 8
(1) Procedeele şi metodele utilizate, precum şi cotele de capital social care pot fi dobîndite de persoanele fizice sau juridice în procesul de privatizare a societãţilor bancare se stabilesc, pentru fiecare caz în parte, prin hotãrîre a Guvernului, la propunerea comisiei de privatizare, pe baza consultãrii şi a avizului comun al Agenţiei Naţionale pentru Privatizare, Bãncii Naţionale a României şi Fondului Proprietãţii de Stat.
(2) Guvernul, la propunerea comisiei de privatizare, va hotãrî asupra circumstanţelor în care pot fi modificate condiţiile de privatizare a unei societãţi bancare, stabilite potrivit alineatului precedent.
ART. 9
(1) Cumpãrarea acţiunilor achiziţionate de la Fondul Proprietãţii de Stat de cãtre persoanele prevãzute la art. 2 lit. b) din prezenta lege se face atît în lei, cît şi în valuta. Sumele în valuta încasate de Fondul Proprietãţii de Stat pentru acţiunile gestionate la societãţile bancare şi care fac obiectul unui contract de vînzare-cumpãrare vor fi cedate la rezerva valutarã a statului, urmînd ca Banca Nationala a României sa deconteze contravaloarea în lei a valutei primite, la cursul anuntat pentru ziua efectuãrii tranzacţiei.
(2) În cazul în care procedeul de privatizare ales este majorarea capitalului social, inclusiv o combinatie a acestuia cu vînzarea de acţiuni de cãtre Fondul Proprietãţii de Stat, subscrierea acţiunilor se efectueazã în lei, iar achitarea acestora se face atît în lei, cît şi în valuta.
(3) În cazul în care persoanele fizice sau persoanele juridice strãine opteazã pentru efectuarea plãţii acţiunilor în lei, total sau parţial, acestea vor trebui sa facã dovada ca sumele respective au fost obţinute cu respectarea regimului valutar aplicabil în România.
ART. 10
(1) Bãncile comerciale, persoane juridice de naţionalitate romana sau strãinã, care îşi desfãşoarã activitatea pe teritoriul României, nu pot acorda credite pentru plata acţiunilor dobîndite de la Fondul Proprietãţii de Stat sau pentru achitarea acţiunilor subscrise în cazul majorãrii de capital social la societãţile bancare care se privatizeazã.
(2) Persoanele fizice sau juridice romane sau strãine nu pot utiliza credite obţinute din ţara pentru achiziţionarea, sub orice forma, a acţiunilor emise de societãţile bancare care intra sub incidenta prevederilor prezentei legi.
(3) În cazul utilizãrii creditelor obţinute din strãinãtate, este interzisã constituirea gajului asupra acţiunilor care urmeazã a fi dobîndite, pentru garantarea rambursarii acestora.
(4) Dobindirea de acţiuni cu încãlcarea dispoziţiilor alin. (1), (2) şi (3) este lovitã de nulitate absolutã.
ART. 11
Prevederile <>art. 48 şi 49 din Legea privatizãrii societãţilor comerciale nr. 58/1991 şi ale <>art. 8 din Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare nu sînt aplicabile în cazul societãţilor bancare care se privatizeazã potrivit prezentei legi.
ART. 12
(1) Sumele rezultate din vînzarea acţiunilor gestionate de Fondul Proprietãţii de Stat pentru societãţile bancare care se privatizeazã potrivit prezentei legi se vãrsa la Fondul special de dezvoltare la dispoziţia Guvernului.
(2) Modul de utilizare a fondului prevãzut la alin. (1) se stabileşte prin lege.
ART. 13
(1) În termen de 60 de zile de la data privatizãrii majoritãţii capitalului social al unei societãţi bancare, va fi convocatã adunarea generalã extraordinarã a actionarilor, în noua structura rezultatã.
(2) Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor, prevãzutã la alin. (1), va avea înscrisã pe ordinea de zi modificarea actelor constitutive şi alegerea noilor administratori ai societãţii bancare privatizate.
(3) La societãţile bancare cu capital social parţial de stat, Fondul Proprietãţii de Stat va fi reprezentat în consiliile de administraţie proporţional cu cota de capital social pe care o gestioneazã.
ART. 14
(1) Persoanele fizice sau juridice, romane sau strãine, care acţioneazã direct sau indirect, individual sau împreunã şi în legatura cu terţi, nu vor putea dobîndi dreptul de proprietate asupra unui numãr de acţiuni care reprezintã mai mult de 20% din capitalul social total al unei societãţi bancare care se privatizeazã potrivit prezentei legi, cu excepţia instituţiilor financiar-bancare internaţionale reputate.
(2) Pentru a putea dobîndi dreptul de proprietate asupra unui numãr de acţiuni care reprezintã mai mult de 5% din capitalul social total al unei societãţi bancare, o persoana fizica sau juridicã, romana sau strãinã, care acţioneazã direct sau indirect, individual sau împreunã şi în legatura cu terţi, trebuie sa obţinã acordul prealabil expres al Bãncii Naţionale a României.
(3) Dobindirea dreptului de proprietate asupra acţiunilor unei societãţi bancare care se privatizeazã, cu încãlcarea dispoziţiilor prevãzute la alin. (1) şi (2), constituie abatere de la normele de prudenta bancarã şi se sancţioneazã cu privarea dobînditorului de exerciţiul drepturilor de vot aferente, precum şi cu obligaţia pentru acesta de a cesiona, în condiţiile legii, cota de capital social astfel dobindita.
(4) Banca Nationala a României va notifica consiliilor de administraţie ale societãţilor bancare privatizate despre pierderea dreptului de vot, în cazurile prevãzute la alin. (3), precum şi despre obligaţiile ce revin persoanelor în cauza.
(5) În cazul în care acţiunile dobîndite cu încãlcarea prevederilor alin. (1) şi (2) nu sînt cesionate în termen de 90 de zile de la data constatãrii abaterii, Banca Nationala a României va dispune societãţii bancare în cauza anularea acţiunilor respective, emiterea de noi acţiuni purtind acelaşi numãr şi vînzarea acestora, urmînd ca preţul încasat sa fie consemnat la dispoziţia dobînditorului iniţial, dupã reţinerea spezelor vinzarii.
ART. 15
Contractele de vînzare-cumpãrare anticipata a acţiunilor, precum şi orice alte înţelegeri în legatura cu aceasta operaţiune, încheiate înaintea perioadei stabilite prin actele normative care guverneazã privatizarea societãţii bancare în cauza, sînt lovite de nulitate absolutã.
ART. 16
Guvernul împreunã cu Banca Nationala a României vor informa, trimestrial, pe baza rapoartelor comisiilor de privatizare, cele doua Camere ale Parlamentului cu privire la evoluţia procesului de privatizare a societãţilor bancare şi la rezultatele acestuia.
ART. 17
(1) Operaţiunile în legatura cu procesul de privatizare a societãţilor bancare, care fac obiectul prezentei legi, nu sînt supuse controlului financiar al Curţii de Conturi.
(2) Curtea de Conturi poate exercita exclusiv controlul preventiv asupra sumelor care se vãrsa la Fondul special de dezvoltare la dispoziţia Guvernului.
ART. 18
(1) Prezenta lege intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.
(2) În termenul prevãzut la alin. (1), Agenţia Nationala pentru Privatizare, Fondul Proprietãţii de Stat şi Banca Nationala a României vor supune Guvernului, spre aprobare, mãsurile organizatorice care se impun pentru aplicarea prezentei legi.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 14 aprilie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
PETRE ROMAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 18 aprilie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VASILE LUPU
---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016