Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 83 din 13 mai 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 275/2006  privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal  Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 83 din 13 mai 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 329 din 19 mai 2010
LEGE nr. 83 din 13 mai 2010
pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a mãsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 329 din 19 mai 2010


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a mãsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 627 din 20 iulie 2006, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 6, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Preşedintele curţii de apel desemneazã anual, cu acordul scris al acestora, unul sau mai mulţi judecãtori delegaţi pentru executarea pedepselor privative de libertate, precum şi grefieri în vederea exercitãrii atribuţiilor judiciare ale acestora, pentru fiecare penitenciar aflat în circumscripţia teritorialã a curţii de apel."
2. Articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate
Art. 14. - (1) În fiecare penitenciar se constituie o comisie pentru stabilirea, schimbarea şi individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, alcãtuitã din: directorul penitenciarului, care exercitã atribuţiile de preşedinte al comisiei, şeful serviciului/biroului pentru aplicarea regimurilor, medicul penitenciarului, şeful serviciului/ biroului educaţie şi şeful serviciului/ biroului asistenţã psihosocialã.
(2) Secretariatul comisiei prevãzute la alin. (1) se asigurã de cãtre şeful serviciului/biroului evidenţã din penitenciarul respectiv."
3. La articolul 20, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Regimul de maximã siguranţã se aplicã iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa detenţiunii pe viaţã şi persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani, precum şi celor care prezintã risc pentru siguranţa penitenciarului."
4. La articolul 20, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Criteriile de stabilire şi procedura de evaluare a riscului pe care îl prezintã persoana condamnatã pentru siguranţa penitenciarului se stabilesc prin regulamentul de aplicare a prezentei legi."
5. La articolul 23, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Persoanele condamnate care executã pedeapsa în regim semideschis pot presta muncã şi desfãşura activitãţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologicã şi asistenţã socialã, în afara penitenciarului, sub supraveghere."
6. La articolul 25, alineatele (1) şi (4)-(6) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Regimul de executare a pedepsei privative de libertate se stabileşte la primirea persoanei condamnate în primul penitenciar în care aceasta urmeazã sã execute pedeapsa, de cãtre comisia prevãzutã la art. 14.
......................................................................
(4) Judecãtorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate soluţioneazã plângerea în termen de 15 zile de la data primirii acesteia şi pronunţã, prin încheiere motivatã, una dintre urmãtoarele soluţii:
a) admite plângerea şi dispune modificarea regimului de executare stabilit de comisia prevãzutã la art. 14;
b) respinge plângerea, dacã aceasta este nefondatã.
(5) Încheierea judecãtorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate se comunicã persoanei condamnate şi administraţiei penitenciarului în termen de douã zile de la data pronunţãrii acesteia.
(6) Împotriva încheierii judecãtorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate persoana condamnatã şi administraţia penitenciarului pot introduce contestaţie la judecãtoria în a cãrei circumscripţie se aflã penitenciarul, în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Contestaţia nu este suspensivã de executare."
7. La articolul 26, alineatele (1), (4), (7) şi (8) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate se dispune de judecãtorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, la cererea persoanei condamnate sau la sesizarea comisiei prevãzute la art. 14. Comisia prevãzutã la art. 14 are obligaţia ca, dupã executarea a 8 ani în cazul pedepselor cu detenţiunea pe viaţã şi a unei pãtrimi din durata pedepsei cu închisoarea, sã analizeze conduita persoanei condamnate şi eforturile depuse de aceasta pentru reintegrare socialã, întocmind un raport care se aduce la cunoştinţa persoanei condamnate, sub semnãturã. În cazul în care comisia apreciazã cã se impune schimbarea regimului de executare, sesizeazã judecãtorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate. În cazul în care comisia apreciazã cã nu se impune schimbarea regimului de executare, stabileşte termenul de reanalizare, care nu poate fi mai mare de un an.
.......................................................................
(4) Împrejurãrile prevãzute la alin. (2) şi (3) sunt constatate de comisia prevãzutã la art. 14 printr-un raport care se anexeazã la cererea persoanei condamnate ori la sesizarea comisiei.
.......................................................................
(7) Încheierea judecãtorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate se comunicã persoanei condamnate şi administraţiei penitenciarului în termen de douã zile de la data pronunţãrii acesteia.
(8) Împotriva încheierii judecãtorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate persoana condamnatã şi administraţia penitenciarului pot introduce contestaţie la judecãtoria în a cãrei circumscripţie se aflã penitenciarul, în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Contestaţia nu este suspensivã de executare."
8. La articolul 26, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Persoana condamnatã are posibilitatea de a formula cererea de schimbare a regimului de executare dupã executarea fracţiunii de pedeapsã prevãzute la alin. (1)."
9. La articolul 26, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmãtorul cuprins:
"(5^1) Încheierea prin care se dispune menţinerea sau schimbarea regimului de executare a pedepsei cuprinde şi termenul de la împlinirea cãruia comisia prevãzutã la art. 14 va reanaliza situaţia persoanei condamnate, termen care nu poate fi mai mare de 6 luni."
10. La articolul 27, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - (1) Individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate se stabileşte de comisia prevãzutã la art. 14, în funcţie de conduita, personalitatea, vârsta, starea de sãnãtate şi posibilitãţile de reintegrare socialã ale persoanei condamnate."
11. Articolul 30 se abrogã.
12. La articolul 31, alineatul (6) se abrogã.
13. La articolul 34, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul în care persoanele condamnate nu dispun de ţinutã civilã personalã şi nici de mijloace financiare suficiente, ţinuta civilã se asigurã gratuit de cãtre administraţia penitenciarului."
14. La articolul 38, alineatele (6) şi (7) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(6) Încheierea judecãtorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate se comunicã persoanei condamnate şi administraţiei penitenciarului în termen de douã zile de la data pronunţãrii acesteia.
(7) Împotriva încheierii judecãtorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate persoana condamnatã şi administraţia penitenciarului pot introduce contestaţie la judecãtoria în a cãrei circumscripţie se aflã penitenciarul, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii."
15. La articolul 42, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - (1) Persoana condamnatã sau oricare altã persoanã, cu acordul persoanei condamnate, are acces la dosarul individual şi poate obţine, la cerere, într-un numãr de exemplare justificat, fotocopii din acesta."
16. La articolul 42, dupã alineatul (1) se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Cheltuielile ocazionate de fotocopierea documentelor sunt suportate de persoanele prevãzute la alin. (1).
(1^2) Dacã persoanele private de libertate nu dispun de mijloacele bãneşti necesare, cheltuielile prevãzute la alin. (1^1) sunt suportate de cãtre administraţia locului de deţinere. Sunt considerate persoane fãrã mijloace bãneşti persoanele care nu au sau nu au avut în ultimele 10 zile sume de bani disponibile în contul personal."
17. La articolul 45, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Dispoziţiile alin. (4) nu se aplicã în cazul corespondenţei cu apãrãtorul, cu organizaţiile neguvernamentale care îşi desfãşoarã activitatea în domeniul protecţiei drepturilor omului, precum şi cu instanţele sau organizaţiile internaţionale a cãror competenţã este acceptatã ori recunoscutã de România."
18. La articolul 46, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Dispoziţiile art. 42 alin. (1^2) se aplicã în mod corespunzãtor."
19. La articolul 48, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate beneficiazã de vizitã intimã, în condiţiile prevãzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi."
20. La articolul 49, alineatele (5) şi (6) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) În situaţia în care persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate nu dispun de mijloace bãneşti la punerea în libertate şi au domiciliul sau reşedinţa în România, administraţia penitenciarului va asigura acestora contravaloarea transportului pânã la domiciliu, la nivelul tarifelor practicate de Societatea Naţionalã a Cãilor Ferate Române - S.N.C.F.R. - R.A.
(6) Bunurile interzise şi sumele de bani gãsite asupra persoanelor private de libertate, cu prilejul percheziţiilor, se confiscã. Bunurile confiscate se valorificã sau se distrug potrivit legii, iar sumele de bani se fac venit la bugetul de stat."
21. La articolul 49, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmãtorul cuprins:
"(7) Procedura de valorificare şi de distrugere a bunurilor confiscate se stabileşte prin regulamentul de aplicare a prezentei legi."
22. La articolul 54, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Persoanele condamnate care executã pedeapsa în regim semideschis sau deschis pot încheia cãsãtoria în localitatea în care domiciliazã sau în localitatea în a cãrei razã teritorialã este situat penitenciarul, cu acordul directorului penitenciarului, şi pot primi în acest scop o permisiune de ieşire din penitenciar de pânã la 5 zile."
23. La articolul 57, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Persoanelor condamnate la pedepse cu privare de libertate li se poate cere sã munceascã în funcţie de aptitudinea lor fizicã şi mentalã şi de sfatul medicului."
24. La articolul 57, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Persoanele condamnate, pe bazã de voluntariat, pot presta muncã în orice loc din interiorul sau exteriorul penitenciarului, în condiţii stabilite prin ordin al ministrului justiţiei."
25. La articolul 59, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Persoanele condamnate care muncesc beneficiazã de douã zile consecutive pe sãptãmânã pentru odihnã."
26. La articolul 61, alineatul (3) se abrogã.
27. La articolul 62 alineatul (1), literele a) şi b) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) 40% din venit revin persoanei condamnate, care poate folosi pe durata executãrii pedepsei 75% din acesta, iar 25% se consemneazã pe numele sãu, urmând sã fie încasat, împreunã cu dobânda aferentã, în momentul punerii în libertate;
b) 60% din venit revin Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, constituind venituri proprii care se încaseazã, se contabilizeazã şi se utilizeazã potrivit dispoziţiilor legale privind finanţele publice;"
28. La articolul 62 alineatul (1), dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera c), cu urmãtorul cuprins:
"c) administraţia penitenciarului are obligaţia de a aduce la cunoştinţa persoanei private de libertate posibilitatea încheierii unui contract de asigurare privind contribuţia la bugetul asigurãrilor sociale de stat pentru veniturile realizate din munca prestatã, pe perioada executãrii pedepsei."
29. La articolul 63, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Sumele stabilite şi avansate de Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor în condiţiile prevãzute la art. 31 alin. (5) se reţin din cota de 25% din cea de 40% consemnatã pe numele persoanei condamnate conform art. 62 alin. (1) lit. a). Pentru diferenţa rãmasã neachitatã, dacã aceasta nu este plãtitã de persoana condamnatã pânã la liberarea din penitenciar, Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor emite ordin de imputare care constituie titlu executoriu. Dispoziţiile alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor."
30. La articolul 64, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Condiţiile privind organizarea şi desfãşurarea activitãţilor prevãzute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei."
31. La articolul 65, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Persoanele condamnate sunt obligate sã frecventeze învãţãmântul de stat obligatoriu."
32. La articolul 65, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cursurile de şcolarizare a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate se organizeazã şi se desfãşoarã în condiţiile stabilite de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, împreunã cu Ministerul Justiţiei, cu personal didactic asigurat şi salarizat de inspectoratul şcolar, în condiţiile legii, prin bugetele unitãţilor administrativ-teritoriale în a cãror razã teritorialã este situat penitenciarul."
33. La articolul 65, alineatul (4) se abrogã.
34. Dupã articolul 65 se introduce un nou articol, articolul 65^1, cu urmãtorul cuprins:
"Acces la cursuri universitare
Art. 65^1. - (1) Persoanele condamnate la pedepse privative de libertate pot urma cursuri de învãţãmânt universitar la distanţã sau în forma frecvenţei reduse. Cheltuielile sunt suportate de persoanele condamnate sau de alte persoane fizice ori juridice.
(2) Cheltuielile legate de instruirea şcolarã, exceptând cursurile universitare, sunt suportate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului şi Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor."
35. La articolul 66, alineatul (4) se abrogã.
36. La articolul 68, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Recompensele prevãzute la alin. (1) lit. a)-e) pot fi acordate de o comisie formatã din director, directorul adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, directorul adjunct pentru educaţie şi asistenţã psihosocialã, la propunerea cadrelor care desfãşoarã activitãţi directe cu persoanele private de libertate şi a lucrãtorului în cadrul serviciului producţie, dupã caz, cu avizul şefului secţiei unde este deţinutã persoana condamnatã."
37. La articolul 68, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Recompensele prevãzute la alin. (1) lit. f)-g) pot fi acordate de cãtre directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la propunerea comisiei prevãzute la alin. (2)."
38. La articolul 70 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) tulburarea în orice mod a orarului zilnic, a programului de muncã, a programelor socioeducative care se deruleazã în penitenciar;".
39. La articolul 71, alineatul (2) se abrogã.
40. La articolul 73, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Comisia de disciplinã este formatã din directorul adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, în calitate de preşedinte, directorul adjunct pentru educaţie şi asistenţã psihosocialã şi un supraveghetor ales anual de ceilalţi supraveghetori, în calitate de membri."
41. La articolul 74, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Împotriva încheierii judecãtorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate persoana condamnatã şi administraţia penitenciarului pot introduce contestaţie la judecãtoria în a cãrei circumscripţie se aflã penitenciarul, în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii."
42. La capitolul VII secţiunea a 2-a, dupã articolul 74 se introduce o nouã secţiune, secţiunea a 3-a, cu urmãtorul cuprins:
"SECŢIUNEA a 3-a
Infracţiuni
Sustragerea de la executarea pedepselor
Art. 74^1. - Neprezentarea nejustificatã a persoanei condamnate la locul de deţinere la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate şi pãrãsirea, fãrã autorizare, de cãtre persoana condamnatã a locului de muncã, aflat în exteriorul locului de deţinere, se asimileazã infracţiunii de evadare şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.
Introducerea de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar
Art. 74^2. - (1) Introducerea în mod ilicit în penitenciar a bunurilor şi obiectelor interzise a se afla în posesia persoanelor private de libertate, în scopul utilizãrii de cãtre acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lunã la 2 ani sau cu amendã.
(2) Dacã fapta prevãzutã la alin. (1) a fost sãvârşitã de personalul din sistemul administraţiei penitenciare, la maximul pedepsei se poate adãuga un spor de pânã la 2 ani."
43. La articolul 76 alineatul (1), literele a) şi e) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) în cazul în care se presteazã o muncã remuneratã în condiţiile prevãzute la art. 59 alin. (1) şi (2), pe bazã de voluntariat sau în caz de calamitate, se considerã 5 zile executate pentru 4 zile de muncã, în cazul condamnaţilor majori, şi 3 zile executate pentru douã zile de muncã, în cazul condamnaţilor minori şi tineri;
.....................................................................
e) în cazul participãrii la cursuri de şcolarizare sau de calificare ori recalificare profesionalã, se considerã 30 de zile executate pentru absolvirea unui an şcolar sau pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionalã;".
44. La articolul 77, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) O comisie formatã din director, directorul adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, directorul adjunct pentru educaţie şi asistenţã psihosocialã, consilierul de probaţiune, medicul penitenciarului, un lucrãtor în cadrul serviciului producţie, cu participarea judecãtorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, în calitate de preşedinte, propune liberarea condiţionatã ţinând seama de fracţiunea din pedeapsã efectiv executatã şi de partea din durata pedepsei care este consideratã ca executatã pe baza muncii prestate, de conduita persoanei condamnate şi de eforturile acesteia pentru reintegrarea socialã, în special în cadrul activitãţilor educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologicã şi asistenţã socialã, al instruirii şcolare şi al formãrii profesionale, de responsabilitãţile încredinţate, de recompensele acordate, de sancţiunile disciplinare aplicate şi de antecedentele sale penale."
ART. II
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, la propunerea ministrului justiţiei, Guvernul va modifica, prin hotãrâre, Regulamentul de aplicare a <>Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a mãsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.897/2006 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 24 din 16 ianuarie 2007.
ART. III
<>Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a mãsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 627 din 20 iulie 2006, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor <>art. 75 şi ale <>art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã .


PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE

PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANÃ


Bucureşti, 13 mai 2010.
Nr. 83.
___________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016