Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 83 din 12 iulie 1996  a serviciilor postale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 83 din 12 iulie 1996 a serviciilor postale

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 156 din 22 iulie 1996
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Accesul oricãrei persoane fizice sau juridice la serviciile poştale şi transmiterea libera a trimiterilor poştale sînt garantate în condiţiile prezentei legi.
ART. 2
În înţelesul prezentei legi se definesc:
a) servicii poştale: primirea, prelucrarea, transportul sau transmiterea şi predarea trimiterilor poştale la destinaţie în condiţiile stabilite prin reglementãrile în vigoare;
b) trimiteri poştale: comunicãri scrise sau înregistrate, documente, valori, acte, bunuri materiale, mandate poştale sau telegrafice încredinţate operatorilor postali pentru a fi transportate sau transmise şi predate la destinaţie;
c) servicii poştale de baza: serviciile poştale destinate publicului, efectuate contra cost în interiorul tarii şi în traficul internaţional privind:
- corespondenta: scrisori, cãrţi poştale imprimate (inclusiv înscrisurile în relief, înregistrãrile sonore pentru folosinta nevazatorilor), acte de procedura juridicã, telegrame (cu excepţia transmiterii);
- pachete mici (pînã la doua kilograme);
- mandate poştale sau telegrafice.
ART. 3
Serviciile poştale se efectueazã numai prin persoane juridice abilitate conform prevederilor prezentei legi, denumite în continuare operatori de servicii poştale.
ART. 4
(1) Secretul scrisorilor, telegramelor şi al altor trimiteri poştale este garantat prin lege. Toate persoanele implicate în activitãţi poştale sînt obligate sa asigure confidenţialitatea trimiterilor. Este interzis a viola sau a divulga conţinutul corespondentei sau al altor trimiteri poştale, de a da informaţii despre cei ce utilizeazã serviciile poştale sau de a înlesni şi incuraja asemenea fapte.
(2) Operatorii de servicii poştale pot deschide trimiterile poştale numai în cazul deteriorarii acestora în timpul prelucrãrii sau transportului, exceptind culpa proprie, în scopul obţinerii datelor necesare predãrii acestora la destinatar sau la expeditor.
(3) În cazul suspiciunii de utilizare frauduloasã a serviciilor poştale, fapte care pot constitui contravenţii conform art. 34 din prezenta lege, sau la solicitarea organelor vamale pentru verificarea conţinutului, operatorii de servicii poştale pot solicita deschiderea trimiterilor poştale de cãtre expeditor sau destinatar.
(4) În scopul descoperirii infracţiunilor şi a autorilor lor şi pentru aflarea adevãrului în cauzele penale, operatorii de servicii poştale vor pune la dispoziţia organelor de urmãrire penalã sau a instanţelor de judecata toate valorile şi trimiterile poştale considerate corpuri delicte şi toate actele de care au nevoie, pe baza dispoziţiei scrise, date de magistratul competent conform Codului de procedura penalã.
ART. 5
(1) Autoritatea de reglementare privind domeniul serviciilor poştale este Ministerul Comunicaţiilor, care acţioneazã pentru aplicarea prevederilor prezentei legi şi îşi exercita atribuţiile prin ordin al ministrului.
(2) Reglementarea serviciilor poştale trebuie sa asigure dezvoltarea armonioasã a acestor servicii la nivel naţional, eficienta, operativitatea, calitatea şi diversificarea lor, precum şi furnizarea serviciilor poştale de baza pentru publicul larg, avînd în vedere protecţia socialã a utilizatorilor conform principiului serviciului universal.
ART. 6
Principiul serviciului universal se aplica unui ansamblu minimal de servicii de calitate determinata, care trebuie furnizate la un preţ rezonabil pentru toţi utilizatorii, în condiţii nediscriminatorii, pe întreg teritoriul tarii.

CAP. 2
Servicii poştale
ART. 7
(1) Operatorul naţional desemnat pentru a efectua servicii poştale de baza este Regia Autonomã "Posta Romana". Aceste servicii poştale sînt rezervate Regiei Autonome "Posta Romana" pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade prin lege.
(2) În perioada prevãzutã la alin. (1), Regia Autonomã "Posta Romana" se poate transforma în societate comercialã pe acţiuni de interes public, cu obligativitatea asigurãrii serviciului universal conform art. 6, preluind efectuarea serviciilor poştale de baza.
ART. 8
Nu constituie încãlcare a drepturilor de rezervare şi nu se supune autorizãrii prevãzute la art. 13 prestarea urmãtoarelor activitãţi:
a) corespondenta transportatã, cu titlu gratuit, de cãtre persoane fizice împuternicite de expeditor pentru a fi predatã destinatarului;
b) transportul banilor şi al valorilor agenţilor economici prin angajaţi proprii, efectuarea de plati sau încasãri de sume datorate sau cuvenite din activitatea proprie a acestor agenţi;
c) corespondenta secreta a autoritãţilor publice, unitãţilor militare, unitãţilor de cercetare sau producţie care executa comenzi în domeniul apãrãrii naţionale, ori a altor instituţii publice, colectata, transportatã şi distribuita prin curieri speciali, reglementatã prin alte acte normative.
ART. 9
Regia Autonomã "Posta Romana" are drept de rezervare pentru amplasarea cutiilor poştale în locuri publice şi în mijloacele de transport în comun.
ART. 10
(1) Regia Autonomã "Posta Romana" are obligaţia sa asigure, în condiţiile legii şi conform principiului serviciului universal, serviciile poştale de baza pe întreg teritoriul naţional şi în relaţiile internaţionale pentru orice persoana fizica sau juridicã, cu respectarea, de cãtre utilizatori, a dispoziţiilor legale şi a instrucţiunilor specifice.
(2) Regia Autonomã "Posta Romana" poate refuza orice trimitere poştalã, dacã prin acceptarea ei în circuitul poştal se pune în pericol viata sau sãnãtatea unor persoane ori se pot produce pagube materiale sau deteriorarea altor trimiteri poştale.
(3) Organizarea activitãţilor în reţeaua Regiei Autonome "Posta Romana" va asigura efectuarea serviciilor poştale în toate zonele locuite şi în fiecare zi lucrãtoare, iar pentru telegrame, şi în zilele nelucrãtoare.
ART. 11
(1) Serviciile poştale, altele decît cele de baza, pot fi efectuate de orice operator, inclusiv Regia Autonomã "Posta Romana", în condiţii de competiţie reglementatã potrivit legii.
(2) Din categoria serviciilor poştale menţionate la alin. (1) fac parte prezentarea, transportul şi distribuirea corespondentei expres sau prin curier accelerat, serviciul de mesagerie şi alte servicii, în interiorul tarii şi în trafic internaţional.
ART. 12
Operatorii de servicii poştale, altele decît cele rezervate Regiei Autonome "Posta Romana", pot folosi reţeaua poştalã aparţinînd acesteia, pe baze contractuale, în condiţiile respectãrii prezentei legi.

CAP. 3
Autorizarea operatorilor de servicii poştale
ART. 13
(1) Pot fi autorizate pentru efectuarea serviciilor poştale, altele decît cele de baza, persoane juridice romane sau reprezentante ale unor persoane juridice strãine, înregistrate în România, care au în obiectul lor de activitate prestarea unor astfel de servicii.
(2) Autorizaţia se acorda de cãtre Ministerul Comunicaţiilor pentru o perioada de cel mult 10 ani, cu dreptul de a fi prelungitã în condiţiile legii.
(3) Autorizaţia de operator de servicii poştale menţioneazã tipul serviciului, zona geograficã şi condiţiile de operare a serviciilor. Neîndeplinirea obligaţiilor stabilite în autorizaţie sau încãlcarea unor prevederi legale poate duce la retragerea parţialã sau totalã a acesteia.
(4) Pentru activitatea de autorizare Ministerul Comunicaţiilor percepe taxe de autorizare, prevãzute în anexa la prezenta lege, care se fac venit la bugetul de stat. Taxele de autorizare vor fi modificate prin hotãrîre a Guvernului în funcţie de indicele de inflaţie.
ART. 14
(1) Definirea, greutatea maxima, dimensiunile maxime şi condiţiile generale privind prezentarea şi distribuirea trimiterilor poştale, precum şi normele principale tehnice şi de calitate pentru serviciile poştale de baza se stabilesc prin ordin al ministrului comunicaţiilor.
(2) Regia Autonomã "Posta Romana" emite instrucţiuni privind aplicarea acestor condiţii pentru serviciile proprii, în special retragerea, modificarea adresei, înapoierea la expeditor, imposibilitatea predãrii la destinatar a trimiterilor poştale, termenul de pãstrare, precum şi responsabilitãţile ce decurg din acestea, instrucţiuni care se supun aprobãrii autoritãţii de reglementare.
ART. 15
(1) Autoritatea de reglementare poate solicita operatorilor de servicii poştale informaţiile şi datele statistice necesare pentru evaluarea modului de îndeplinire a prevederilor autorizaţiei, precum şi a functionarii şi calitãţii serviciului poştal prestat.
(2) Datele privind modul de funcţionare şi parametrii de calitate ai serviciilor poştale rezervate se publica anual de cãtre Regia Autonomã "Posta Romana".

CAP. 4
Emiterea şi comercializarea de timbre şi efecte poştale
ART. 16
În exercitarea atribuţiilor sale, Regia Autonomã "Posta Romana" are dreptul exclusiv de a emite, de a pune şi de a retrage din circulaţie timbre şi efecte poştale.
ART. 17
(1) Timbrele şi efectele poştale cu timbru imprimat se tiparesc pe baza machetelor grafice realizate de Regia Autonomã "Posta Romana" în concordanta cu reglementãrile interne şi internaţionale în domeniu şi cu avizul Comisiei filatelice.
(2) Regia Autonomã "Posta Romana" elaboreazã programe anuale ale emisiunilor de timbre şi efecte poştale, stabilind structura şi tematica lor.
ART. 18
Componenta, atribuţiile şi modul de funcţionare a Comisiei filatelice se aproba prin ordin al ministrului comunicaţiilor.
ART. 19
(1) Timbrele poştale sînt valorificate atît la valoarea lor nominalã, cît şi la valoarea filatelica, prin Regia Autonomã "Posta Romana" sau prin alţi agenţi economici.
(2) Timbrele poştale se comercializeazã atît în ţara, cît şi în strãinãtate sau formeazã obiectul schimburilor filatelice în condiţiile legii.
(3) Comercializarea timbrelor poştale se efectueazã în condiţiile stabilite de legislaţia interna şi de acordurile internaţionale în domeniu la care ţara noastrã este parte.
ART. 20
Regia Autonomã "Posta Romana" stabileşte şi asigura condiţiile de conservare, evidenta şi pãstrare a timbrelor şi efectelor poştale cu timbru imprimat, a timbrelor de patrimoniu, a altor bunuri filatelice, precum şi stocul de timbre necesar schimbului cu administraţiile poştale din alte tari în Conservatorul sau de timbre.

CAP. 5
Tarifarea serviciilor poştale
ART. 21
(1) Pentru prestarea serviciilor poştale se percep tarife stabilite conform legii.
(2) În cazul serviciilor poştale rezervate Regiei Autonome "Posta Romana", tarifele se supun aprobãrii autoritãţii de reglementare, cu avizul autoritãţilor cu atribuţii în domeniul stabilirii preţurilor şi tarifelor.
(3) Tarifele se stabilesc avînd în vedere furnizarea pe termen lung a serviciilor poştale, pe baza eficientei economice, diferenţiat pentru persoane fizice şi persoane juridice, şi asigurarea, dupã caz, a caracterului universal al serviciului poştal şi a condiţiilor pentru dezvoltarea reţelei poştale.
(4) Tarifele vor fi fãcute publice de cãtre operatorul de servicii poştale.
ART. 22
(1) Este interzisã subvenţionarea serviciilor poştale deschise concurentei din veniturile obţinute ca urmare a activitãţilor rezervate Regiei Autonome "Posta Romana".
(2) Expedierea grupata sub forma unei singure trimiteri a mai multor trimiteri poştale din domeniul serviciilor poştale rezervate, cu destinatari diferiţi, în scopul neachitarii tarifului pe fiecare trimitere, este interzisã.
ART. 23
Nu sînt supuse tarifarii:
a) trimiterile poştale expediate de administraţiile poştale şi oficiile lor;
b) schimbul de trimiteri între organele Uniunii Poştale Universale şi organele uniunilor regionale, între organale acestor uniuni şi cele expediate de acestea cãtre administraţiile poştale sau oficiile lor;
c) trimiterile poştale care conţin înscrisuri în relief şi înregistrãri sonore pentru folosirea nevazatorilor, transmise de asociaţiile nevazatorilor sau adresate acestora;
d) alte trimiteri specificate în convenţiile şi acordurile internaţionale la care România este parte.

CAP. 6
Rãspunderea pentru prestarea serviciilor poştale
ART. 24
(1) Rãspunderea operatorilor de servicii poştale, în condiţiile prezentei legi, începe de la prezentarea trimiterilor poştale şi dureazã pînã la sfîrşitul termenului de reclamare administrativã.
(2) Termenul de reclamare administrativã şi termenul de pãstrare pentru trimiterile poştale interne este de 6 luni, iar pentru cele externe, de un an, calculat din ziua prezentãrii trimiterii poştale.
(3) Termenul de soluţionare a reclamatiilor administrative este de 3 luni pentru trimiterile poştale interne şi de 6 luni pentru trimiterile externe, de la data depunerii reclamaţiei administrative.
(4) Dupã expirarea acestor termene expeditorul sau destinatarul poate solicita informaţii despre trimiterile poştale înregistrate pînã la expirarea termenului de arhivare (de regula 2 ani) a documentelor poştale, fãrã a avea dreptul la despãgubiri.
(5) Pentru serviciile poştale deschise concurentei, termenele de reclamare administrativã pot fi stabilite prin contract între operator şi beneficiar.
ART. 25
Trimiterile poştale aparţin expeditorului pînã în momentul predãrii lor la destinatar. Pînã în acest moment, expeditorul are dreptul de a le retrage, de a modifica adresa înscrisã pe ele, de a anula sau de a modifica indicaţiile speciale. Asupra lor nu se pot aplica sechestre sau popriri.
ART. 26
(1) Termenul pentru chemare în judecata este de 6 luni pentru trimiterile poştale interne şi de un an pentru cele externe.
(2) Termenul pentru introducerea acţiunii se socoteşte de la data primirii rãspunsului la reclamaţia administrativã sau, în cazul în care nu s-a rãspuns la reclamaţia administrativã introdusã în termen, de la expirarea termenului de soluţionare a acesteia.
(3) Acţiunea nu va fi primitã dacã nu se face dovada introducerii reclamaţiei administrative în termen.
ART. 27
(1) Expeditorul are dreptul la o despãgubire corespunzãtoare valorii reale a pierderii, distrugerii sau avarierii trimiterilor poştale înregistrate, care nu va depãşi valorile specificate la art. 28. Pagubele indirecte şi beneficiile nerealizate, provenite din erori, pierderi sau intirzieri în transmiterea sau predarea trimiterilor poştale, nu se despagubesc.
(2) Expeditorul poate renunţa la dreptul sau de despãgubire în favoarea destinatarului.
ART. 28
Regia Autonomã "Posta Romana" rãspunde pentru trimiterile poştale interne înregistrate, dupã cum urmeazã:
1. În caz de pierdere, sustragere sau predare gresita:
a) cu intreaga valoare declarata pentru o trimitere poştalã expediatã cu valoarea declarata;
b) cu intreaga valoare declarata pentru o trimitere poştalã depusa cu ramburs pînã în momentul predãrii la destinatar;
c) cu intreaga valoare a rambursului pentru o trimitere poştalã cu ramburs, dupã predarea acesteia destinatarului, cînd operatorul poştal a omis încasarea rambursului de la destinatar;
d) cu intreaga valoare pentru mandate;
e) cu suma reprezentind de zece ori tariful de prezentare pentru o trimitere poştalã recomandatã;
f) cu suma reprezentind de zece ori tariful de prezentare pentru un colet fãrã valoare declarata, indiferent de greutate.
Despãgubirile prevãzute la lit. a), b) şi c) nu vor depãşi valoarea realã a conţinutului.
În afarã despãgubirilor prevãzute la pct. 1 se restituie şi tarifele încasate la prezentare.
2. În caz de lipsa parţialã sau avariere:
a) cu valoarea declarata pentru partea lipsa sau avariata, înscrisã în nota de inventar, pentru scrisorile deschise cu valoare declarata;
b) cu valoarea proporţionalã corespunzãtoare greutatii lipsa, pentru scrisorile închise cu valoare declarata;
c) cu cota-parte din despãgubirea prevãzutã la pct. 1 lit. f), stabilitã în raport cu greutatea lipsa sau cu greutatea conţinutului avariat, pentru coletele fãrã valoare declarata;
d) cu valoarea stabilitã care nu poate depãşi valoarea declarata şi nici pe cea realã a conţinutului lipsa sau avariat, luatã în considerare la locul şi în momentul prezentãrii coletului cu valoare declarata.
Pierderea completa a conţinutului este similarã cu pierderea trimiterii poştale.
Cînd expeditorul a declarat o valoare mai mica decît cea realã, despãgubirea este la nivelul valorii declarate.
3. (1) Cu tarifele încasate la prezentare:
a) pentru telegramele şi avizele telefonice nepredate;
b) pentru telegramele predate mai tirziu decît ar fi ajuns prin posta terestra;
c) pentru avizele telefonice care nu au fost predate în timp util;
d) pentru telegramele al cãror conţinut este denaturat.
(2) În cazul neefectuarii serviciilor poştale suplimentare, nominalizate de expeditor prin indicaţii speciale, se restituie numai tarifele încasate suplimentar.
ART. 29
Regia Autonomã "Posta Romana" nu rãspunde pentru trimiterile poştale neinregistrate sau pentru cele înregistrate, dacã paguba s-a produs din vina expeditorului, dacã trimiterea a fost primitã fãrã obiecţii de cãtre destinatar sau cînd paguba s-a produs ca urmare a unui caz de forta majorã.
ART. 30
Regia Autonomã "Posta Romana" rãspunde pentru trimiterile poştale externe în conformitate cu prevederile convenţiilor şi aranjamentelor internaţionale la care România este parte.
ART. 31
Bunurile din trimiterile poştale expediate prin Regia Autonomã "Posta Romana", care nu au putut fi predate destinatarilor şi nici expeditorilor, dupã expirarea termenului de reclamare administrativã şi pãstrare se vor valorifica sau se vor distruge de cãtre aceasta, sumele rezultate fiind fãcute venit la Regia Autonomã "Posta Romana".
ART. 32
Operatorii serviciilor poştale deschise concurentei rãspund fata de expeditori conform prevederilor contractuale.
ART. 33
Expeditorii unor trimiteri poştale rãspund fata de operatorii postali pentru daunele rezultate din natura periculoasa a trimiterilor poştale sau a condiţiilor de ambalare neadecvate conţinutului acestora, în limita valorii daunelor şi a sumelor plãtite ca despãgubire altor beneficiari ai serviciilor poştale ale cãror trimiteri poştale au fost deteriorate din aceasta cauza.

CAP. 7
Sancţiuni
ART. 34
Constituie contravenţii la dispoziţiile prezentei legi urmãtoarele fapte, dacã, potrivit legii penale, nu constituie infracţiuni:
1. predarea sau expedierea, fãrã a declara natura realã a bunurilor, prin orice trimitere poştalã, de:
a) obiecte care prin natura lor sau prin modul cum sînt ambalate pericliteazã, la manipulare sau la transport, viata ori sãnãtatea oamenilor, distrug, degradeaza sau deterioreazã instalaţiile ori alte trimiteri poştale;
b) materii explozibile, inflamabile, stupefiante, otravuri, substanţe corosive, toxice sau radioactive;
c) materiale sau obiecte a cãror circulaţie este interzisã, cu excepţia cazurilor cînd se prezintã o autorizaţie specialã data de organele competente;
d) animale vii, cu excepţia celor admise conform instrucţiunilor privind serviciile poştale;
2. introducerea, în trimiterile poştale pentru care se percepe un tarif inferior, de alte trimiteri poştale pentru care sînt stabilite tarife superioare:
a) introducerea, în scrisori simple sau recomandate, de bani, valori ori alte obiecte preţioase de orice natura;
b) sustragerea de la plata individualã a tarifelor prin expedierea într-o singura trimitere poştalã a mai multor trimiteri cu destinatari diferiţi.
În cazul în care destinatarul va plati despãgubirile, i se va preda trimiterea poştalã, expeditorul raminind obligat numai la plata amenzii;
3. francarea trimiterilor poştale cu timbre decupate din cãrţi poştale sau din alte formulare cu marca poştalã imprimata ori cu mãrci poştale întrebuinţate sau prin oricare alt mijloc neautorizat;
4. împiedicarea instalãrii cutiilor poştale;
5. distrugerea sau deteriorarea cutiilor poştale sau deschiderea lor neautorizata;
6. colectarea, primirea, transportul şi distribuirea corespondentei de orice fel, a banilor, a valorilor care pot face obiectul trimiterilor poştale, efectuate în mod repetat de cãtre persoane fizice sau juridice neautorizate de Ministerul Comunicaţiilor, cu excepţia cazurilor prevãzute la art. 8.
ART. 35
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 34 pct. 1-4 se sancţioneazã cu amenda de la 50.000 lei la 500.000 lei, iar cele de la pct. 5 şi 6, cu amenda de la 300.000 lei la 3.000.000 lei.
(2) În cazul contravenţiilor prevãzute la art. 34 pct. 1 şi 2, contravenientul datoreazã, dupã caz, şi despãgubirile prevãzute la art. 33.
(3) Cuantumul amenzilor poate fi modificat prin hotãrîre a Guvernului, în funcţie de cursul de referinta al monedei naţionale.
ART. 36
(1) Contravenţiile se constata de cãtre agenţii împuterniciţi de Ministerul Comunicaţiilor, care aplica şi sancţiunea.
(2) Pot fi contravenienti persoanele fizice şi persoanele juridice.
ART. 37
Bunurile care fac obiectul contravenţiilor prevãzute la art. 34 pct. 1 vor fi confiscate şi valorificate conform legii.
ART. 38
În mãsura în care prezenta lege nu dispune altfel, contravenţiilor prevãzute la <>art. 34 li se aplica dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile ulterioare, cu excepţia art. 25, 26 şi 27.
ART. 39
Faptele sãvîrşite în legatura cu serviciile poştale şi cu efectuarea acestora, care prin natura lor constituie infracţiuni, se pedepsesc conform legii penale.

CAP. 8
Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 40
În exercitarea responsabilitãţilor sale în domeniul reglementãrii serviciilor poştale, Ministerul Comunicaţiilor negociaza şi participa, dupã caz, la acorduri sau convenţii cu autoritãţi de reglementare a serviciilor poştale din alte tari sau cu organizaţii internaţionale de resort.
ART. 41
Pentru condiţii deosebite: stare de asediu, stare de urgenta, de dezastru sau calamitati, Ministerul Comunicaţiilor, în colaborare cu Ministerul Apãrãrii Naţionale, poate dispune reorganizarea, restrîngerea sau suspendarea temporarã a prestãrii serviciilor poştale, fãcînd publica aceasta decizie.
ART. 42
(1) Construcţiile, spaţiile şi terenurile aferente, proprietate publica a statului, în care se desfãşoarã activitatea oficiilor poştale şi care nu sînt proprietatea Regiei Autonome "Posta Romana", se transfera în administrarea acesteia, pe baza de protocol, prin hotãrîre a Guvernului.
(2) Autoritãţile administraţiei publice locale vor sprijini Regia Autonomã "Posta Romana" prin asigurarea spaţiilor necesare desfãşurãrii serviciilor poştale, prin închirierea lor cu prioritate sau prin concesionare în condiţiile legii.
ART. 43
(1) Agenţii economici care efectueazã transportul trimiterilor poştale pe cale terestra, aerianã, fluviala sau maritima au obligaţia sa asigure acest serviciu cu prioritate, precum şi accesul salariaţilor postali la mijlocul de transport sau în incinta acestuia.
(2) În vederea alinierii la reglementãrile Uniunii Poştale Universale şi ale Uniunii Europene privind schimburile poştale internaţionale, operatorii de servicii poştale beneficiazã de acces şi prioritate la punctele de frontiera şi la organele vamale.
ART. 44
(1) Dreptul de a utiliza emblema Regiei Autonome "Posta Romana" aparţine în exclusivitate acesteia.
(2) Uniformele salariaţilor Regiei Autonome "Posta Romana", cu emblema acesteia, vor fi purtate numai în timpul exercitãrii atribuţiilor de serviciu.
ART. 45
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga:
- <>Decretul nr. 197/1955 privind exploatarea serviciilor de posta şi telecomunicaţii, partea referitoare la sectorul de posta;
- <>art. 1 şi 2 din H.C.M. nr. 2.487/1969 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la dispoziţiile legale privind funcţionarea serviciilor de posta şi telecomunicaţii;
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 1.014/1990 cu privire la valorificarea, conservarea, evidenta şi pãstrarea timbrelor şi efectelor poştale cu timbru imprimat şi organizarea Comisiei filatelice;
- <>art. 7 din Decretul nr. 106/1990 privind regimul timbrelor în România;
- orice alte dispoziţii contrare.
ART. 46
Prezenta lege intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 27 iunie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 27 iunie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
VALER SUIAN

ANEXA 1

TAXELE DE AUTORIZARE

Taxele de autorizare prevãzute la art. 13 sînt urmãtoarele:
1. Taxa de autorizare pentru servicii poştale pe aria unei localitãţi: 300.000 lei
2. Taxa de autorizare pentru servicii poştale pe aria unui judeţ: 1.000.000 lei
3. Taxa de autorizare pentru servicii poştale pe aria mai multor judeţe sau pe teritoriul naţional: 3.000.000 lei.

---------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016