Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 82 din 21 iulie 1992 *** Republicata  privind rezervele de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 82 din 21 iulie 1992 *** Republicata privind rezervele de stat

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 354 din 11 decembrie 1997
-----------
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28 din 9 iunie 1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 118 din 10 iunie 1997 şi aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 206 din 4 decembrie 1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 350 din 10 decembrie 1997, dându-se articolelor o noua numerotare.
<>Legea nr. 82 din 21 iulie 1992 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 182 din 30 iulie 1992.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Rezervele de stat se constituie în scopul de a interveni operativ pentru protecţia populaţiei, a economiei şi pentru apãrarea tarii, în situaţii excepţionale determinate de calamitati naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe şi în caz de rãzboi.
ART. 2
Rezervele de stat se constituie ca rezerve materiale şi se administreazã de cãtre Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, având personalitate juridicã.
Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat este condusã de un secretar de stat.
Pãstrarea pe timp îndelungat a produselor se realizeazã atât în unitãţile teritoriale subordonate, care au personalitate juridicã, cat şi la agenţii economici care se obliga ca, în cadrul activitãţii lor, sa asigure improspatarea şi integritatea stocurilor contra cost sau prin crearea unor facilitãţi specifice, stabilite în condiţiile legii.
ART. 3
Nomenclatorul produselor, nivelurile maxime şi cele intangibile ale stocurilor, precum şi termenele de pãstrare îndelungatã a acestora se aproba de cãtre Guvern, la propunerea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat.
Produsele la care se stabilesc stocuri intangibile, precum şi nivelurile acestor stocuri se propun cu avizul ministrului apãrãrii naţionale.

CAP. 2
Acumularea şi scoaterea produselor din rezervele de stat

ART. 4
Acumularea produselor pentru constituirea şi reîntregirea stocurilor rezerve de stat se realizeazã pe baza unui program anual, elaborat pe surse de finanţare de cãtre Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat şi aprobat de Guvern.
Produsele ajunse la limita termenului de pãstrare sau care prezintã pericol de depreciere calitativã se improspateaza pe baza programului anual, stabilit de Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat.
ART. 5
Produsele pot fi scoase din rezervele de stat în urmãtoarele situaţii:
a) în condiţiile prevãzute la art. 1, cu titlu de împrumut pe termen scurt sau cu caracter definitiv, cu aprobarea primului-ministru;
b) din stocurile intangibile, cu avizul ministrului apãrãrii naţionale şi cu aprobarea primului-ministru;
c) în vederea improspatarii şi pentru valorificarea celor devenite disponibile, cu aprobarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat.
Pentru produsele scoase cu titlu de împrumut, agenţii economici beneficiari depun o garanţie, în lei sau în valuta, al carei cuantum sa asigure reîntregirea stocurilor.
Depãşirea termenului de restituire stabilit atrage dupã sine plata unor penalitãţi de 1% din valoarea produsului prevãzutã în contractul de împrumut, pentru fiecare zi de întârziere, pentru primele 20 de zile, şi de 1,5% pentru fiecare zi de depasire de la 21 pana la 30 de zile, dupã care se retine garanţia produsului.
Pentru produsele scoase din rezervele de stat, Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat poate percepe o cota de adaos de pana la 8% din valoarea acestora, în scopul recuperãrii cheltuielilor materiale de administrare aferente şi al stimulãrii personalului. Din sumele încasate se constituie, în limita a 25%, un fond pentru stimularea personalului în activitatea de improspatare şi de valorificare a stocurilor devenite disponibile. Nivelul de constituire şi condiţiile de utilizare a fondului se stabilesc prin norme aprobate de Guvern.
ART. 6
Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat desfãşoarã activitãţi cu caracter comercial de vânzare-cumpãrare la intern şi de import-export pentru acumularea şi improspatarea stocurilor, precum şi pentru valorificarea produselor care se scot din nomenclator sau care depãşesc nivelul maxim al stocurilor şi a celor ce devin disponibile ca urmare a actualizãrii periodice a structurii sortimentale, preţurile fiind stabilite prin negociere sau licitaţie.
Cu aprobarea Guvernului, Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat poate acumula şi unele stocuri de conjunctura din producţia interna sau din import, în scopul valorificãrii ulterioare, în condiţii avantajoase, în ţara sau la export.

CAP. 3
Finanţarea rezervelor de stat

ART. 7
Finanţarea cheltuielilor necesare acumularii de produse în rezervele de stat, administrãrii acestora, precum şi pentru dezvoltarea activitãţii se asigura integral din bugetul de stat.
Cu aprobarea Guvernului, finanţarea acumularii unor stocuri de urgenta se poate face şi din credite externe angajate de Guvern.
ART. 8
Sumele provenite din garanţiile pentru împrumuturile nerestituite, din realizarea programului de improspatare şi din activitãţi cu caracter comercial rãmân la dispoziţia Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, urmând a fi folosite pentru reîntregirea stocurilor şi pentru crearea unor stocuri de conjunctura.
Disponibilitãţile realizate în condiţiile alineatului precedent, pãstrate în contul general al trezoreriei statului, sunt purtãtoare de dobânzi negociate cu Ministerul Finanţelor prin convenţie bilaterala, potrivit actelor normative în vigoare.
În situaţiile când scoaterea la improspatare a unor produse nu se poate realiza datoritã conjuncturii de piata, pentru evitarea deprecierii, cu aprobarea primului-ministru, acestea pot fi valorificate la preţuri reduse fata de cele practicate pe piata.
Influentele valorice determinate de preţurile produselor la ieşire şi la intrare în cadrul programului de improspatare vor fi acoperite din sumele încasate conform prevederilor art. 5 alin. 4 şi ale art. 6, iar diferenţele neacoperite se vor asigura prin bugetul de stat, în anul urmãtor.
În situaţiile prevãzute la art. 1, când datoritã consecinţelor asupra populaţiei sinistrate apar nevoi sociale deosebite, sau pentru acordarea de ajutoare umanitare externe, Guvernul poate aproba scoaterea din rezervele de stat a unor cantitãţi de produse, în mod gratuit, urmând ca fondurile necesare reintregirii stocurilor sa fie finanţate de la bugetul de stat, dacã în actul normativ de aprobare a ajutoarelor nu este prevãzut altfel.
Pentru situaţiile de maxima urgenta, cu consecinţe imprevizibile, primul-ministru poate dispune acordarea imediata a unor ajutoare umanitare populaţiei sinistrate, urmând ca acestea sa fie aprobate în prima şedinţa a Guvernului.

CAP. 4
Sancţiuni

ART. 9
Diminuarea, sub orice forma, fãrã aprobare legalã, a cantitãţilor de produse ale rezervelor de stat încredinţate spre pãstrare unor agenţi economici, dacã fapta nu este comisã în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie consideratã infracţiune, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 250.000 lei la 10.000.000 lei.
Sancţiunea poate fi aplicatã şi persoanelor juridice.
Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de cãtre împuterniciţii Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, precum şi de alte organe de control financiar anume împuternicite în acest scop.
Contravenţiei prevãzute la alin. 1 îi sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia celor prevãzute în art. 25-27 referitoare la plata a jumãtate din minimul amenzii.
ART. 10
În cazurile prevãzute la art. 9, agenţii economici sunt obligaţi sa reintregeasca, în termen de 30 de zile de la constatarea contravenţiei, cantitãţile de produse ale rezervelor de stat.
Neîndeplinirea obligaţiei prevãzute în alineatul precedent constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 11
Înfiinţarea de unitãţi teritoriale, precum şi amplasarea acestora se aproba de cãtre Guvern, la propunerea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, cu avizul Ministerului Apãrãrii Naţionale.
ART. 12
Litigiile patrimoniale în care figureazã ca parte Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat ori o unitate din subordinea acesteia se judeca în prima instanta de Tribunalul Municipiului Bucureşti.
ART. 13
Organizarea, funcţionarea şi administrarea rezervelor de stat în condiţiile prezentei legi se stabilesc prin hotãrâri cu caracter militar ale Guvernului.
ART. 14
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga Decretul nr. 357/1979 privind regimul rezervelor de stat de produse industriale şi agricole vegetale, nepublicat, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016