Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 82 din 18 mai 1999  privind inlocuirea inchisorii contraventionale cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 82 din 18 mai 1999 privind inlocuirea inchisorii contraventionale cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 228 din 21 mai 1999
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
(1) Sancţiunea închisorii contravenţionale, reglementatã prin legi speciale sau prin ordonanţe şi hotãrâri ale Guvernului, se înlocuieşte, în condiţiile prezentei legi, cu sancţiunea obligãrii contravenientului la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii.
(2) Sancţiunea obligãrii contravenientului la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii se aplica de cãtre instanta judecãtoreascã, dacã exista consimţãmântul acestuia.
(3) Activitatea în folosul comunitãţii se presteazã în domeniul serviciilor publice pentru: întreţinerea parcurilor şi drumurilor, pãstrarea curãţeniei şi igienizarea localitãţilor, desfãşurarea de activitãţi în folosul cãminelor pentru copii şi bãtrâni, al orfelinatelor, spitalelor, şcolilor, gradinitelor.
(4) Serviciile publice enumerate în prezentul articol au caracter exemplificativ.
(5) În cazul în care contravenientul nu consimte ca sancţiunea închisorii contravenţionale sa fie înlocuitã cu prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii, sancţiunea închisorii contravenţionale aplicatã de instanta se executa în arestul poliţiei sau în locuri anume destinate din penitenciare, stabilite de ministrul justiţiei.
ART. 2
(1) Sancţiunea privind prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii se executa dupã orele de program ale contravenientului, pe o durata între 50 şi 300 de ore, de maximum 3 ore pe zi, iar în zilele nelucrãtoare, exclusiv duminica, de 8 ore pe zi.
(2) În cazul în care contravenientul are posibilitatea sa execute sancţiunea pe durata fiecãrei zile din cursul sãptãmânii, iar primarul localitãţii, prin persoanele împuternicite, poate asigura supravegherea activitãţii contravenientului, durata maxima de lucru este de 8 ore pe zi.
ART. 3
(1) Sancţiunea obligãrii contravenientului la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii, aplicatã prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva, se pune în executare de instanta care a pronunţat hotãrârea. O copie de pe dispozitivul hotãrârii, însoţitã de mandatul de executare emis în acest scop, se comunica primãriei în a carei raza teritorialã îşi are domiciliul contravenientul, precum şi contravenientului.
(2) Mandatul de executare se întocmeşte în patru exemplare şi cuprinde: denumirea instanţei care l-a emis, data emiterii, numãrul şi data hotãrârii care se executa, datele privitoare la persoana contravenientului: numele, prenumele, data şi locul naşterii, numele şi prenumele pãrinţilor, cetãţenia, studiile, situaţia militarã, ocupaţia şi adresa. Pe lângã aceste menţiuni, mandatul de executare mai cuprinde durata activitãţii ce urmeazã sa fie prestatã de contravenient şi unitatea la care se executa sancţiunea, pe care o stabileşte instanta în cursul judecaţii, pe baza datelor comunicate de primãrie.
ART. 4
(1) Consiliul local stabileşte prin hotãrâre, potrivit prevederilor art. 1, domeniile serviciilor publice şi locurile în care contravenienţii vor presta activitãţi în folosul comunitãţii.
(2) Primarul, cãruia îi revine obligaţia sa aducã la îndeplinire mandatul de executare emis de instanta, stabileşte de îndatã conţinutul activitãţii ce urmeazã sa fie prestatã de contravenient, condiţiile în care fãptuitorul executa sancţiunea, precum şi programul de lucru, incunostintand despre mãsurile luate instanta care a pronunţat hotãrârea şi unitatea la care se va presta activitatea.
(3) La stabilirea conţinutului activitãţii ce urmeazã sa fie prestatã de contravenient primarul va avea în vedere pregãtirea profesionalã şi starea sãnãtãţii acestuia, atestate prin acte eliberate în condiţiile legii.
(4) Este interzisã repartizarea contravenientului pentru prestarea de activitãţi în subteran, în mine, metrou ori în alte asemenea locuri cu un grad ridicat de risc în prestarea activitãţii. De asemenea, este interzisã repartizarea pentru prestare de activitãţi în locuri periculoase ori care, prin asprimea lor, pricinuiesc suferinţe fizice sau produc daune sãnãtãţii persoanei.
(5) Sancţiunea obligãrii contravenientului la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii nu poate fi aplicatã în cazul persoanei cu handicap, femeii gravide sau a femeii care are în îngrijire un copil în varsta de pana la 2 ani, precum şi în cazul militarilor în termen.
(6) Sancţiunea obligãrii contravenientului la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii se executa cu respectarea normelor de tehnica şi securitate a muncii.
(7) Dacã serviciul public în cadrul cãruia contravenientul presteazã activitatea a fost concesionat unei societãţi comerciale cu capital integral sau parţial privat, contravaloarea prestaţiilor efectuate se va plati primãriei în a carei raza teritorialã se executa sancţiunea.
ART. 5
(1) Sancţiunea obligãrii contravenientului la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii poate fi aplicatã şi minorilor, dacã fãptuitorul, la data sãvârşirii faptei, implinise varsta de 16 ani. Activitatea se presteazã pe o durata cuprinsã între 25 de ore şi 150 de ore.
(2) Este interzisã obligarea minorului la prestarea unei activitãţi care comporta riscuri sau este susceptibilã sa îi compromita educaţia ori sa îi dãuneze sãnãtãţii sau dezvoltãrii sale fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale.
(3) Primarul, în executarea obligaţiei de a aduce la îndeplinire mandatul de executare emis de instanta, stabileşte conţinutul activitãţii, condiţiile în care aceasta se realizeazã şi programul de lucru al minorului, asigurând aplicarea efectivã a prevederilor alin. (2).
(4) Obligaţia minorului de a presta o activitate neremuneratã într-o instituţie de interes public, prevãzutã la art. 103 alin. 3 lit. c) din Codul penal, se aplica şi se executa în condiţiile prezentei legi.
ART. 6
(1) Supravegherea executãrii sancţiunii se asigura de cãtre persoanele împuternicite de primarul localitãţii sau de primãrii sectoarelor municipiului Bucureşti de care aparţine locul în care contravenientul executa sancţiunea obligãrii la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii, în temeiul hotãrârii judecãtoreşti.
(2) Activitatea în folosul comunitãţii se presteazã conform unui program bazat pe norme orientative de munca stabilite de primari, care sa facã posibila exercitarea controlului, la diferite intervale, de cãtre cei împuterniciţi cu supravegherea executãrii sancţiunii.
(3) Unitatea din domeniul serviciului public la care contravenientul executa sancţiunea este obligatã, la cererea primarului, sa comunice datele şi informaţiile solicitate cu privire la executarea sancţiunii.
ART. 7
Impotriva mãsurilor luate cu privire la conţinutul activitãţii, la condiţiile în care se realizeazã, precum şi la modul în care se exercita supravegherea contravenientul poate face plângere, care se depune la primãria de care aparţine agentul însãrcinat cu supravegherea activitãţii. Plângerea, împreunã cu actul de verificare a aspectelor sesizate se înainteazã, în termen de 5 zile de la înregistrare, instanţei judecãtoreşti care a pronunţat hotãrârea.
ART. 8
(1) Plângerea se soluţioneazã în termen de 10 zile de la primirea acesteia de cãtre instanta judecãtoreascã care a pronunţat hotãrârea.
(2) În cazul în care instanta constata ca plângerea este intemeiata, dispune, dupã caz, schimbarea activitãţii sau a mãsurilor de supraveghere.
(3) Hotãrârea instanţei de judecata este executorie şi se comunica primãriei la care contravenientul a depus plângerea.
ART. 9
(1) Dacã contravenientul a executat cel puţin jumãtate din durata sancţiunii aplicate de instanta judecãtoreascã, a avut o buna conduita şi a fost stãruitor în munca, instanta poate dispune încetarea executãrii sancţiunii, la cererea primãriei, a unitãţii la care a prestat activitatea sau a contravenientului.
(2) Dacã dupã rãmânerea definitiva a hotãrârii sau în timpul executãrii sancţiunii obligãrii la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii contravenientul şi-a pierdut total capacitatea de munca, primãria localitãţii în care s-a dispus executarea sancţiunii sesizeazã instanta care a pronunţat hotãrârea, în vederea înlocuirii acestei sancţiuni cu sancţiunea amenzii, al carei cuantum va fi stabilit în funcţie de întinderea sancţiunii obligãrii contravenientului la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii, rãmasã neexecutata, şi de împrejurãrile care au determinat incapacitatea de munca.
ART. 10
(1) În cazul în care contravenientul, cu rea-vointa, nu se prezintã la locul stabilit de instanta pentru prestarea activitãţii, se sustrage de la executarea sancţiunii dupã începerea activitãţii sau nu îşi îndeplineşte îndatoririle ce îi revin la locul de munca ori sãvârşeşte o noua contravenţie pentru care legea prevede sancţiunea închisorii contravenţionale, ca sancţiune alternativa alãturi de amenda, instanta care a judecat contravenţia, la cererea primarului sau a conducerii unitãţii la care contravenientul avea obligaţia sa se prezinte şi sa aibã o buna conduita, poate înlocui sancţiunea obligãrii contravenientului la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii cu sancţiunea închisorii contravenţionale, care se executa în locurile prevãzute la art. 1 alin. (5).
(2) Dacã dupã rãmânerea definitiva a hotãrârii sau în cursul executãrii sancţiunii obligãrii la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii contravenientul a sãvârşit o infracţiune, instanta, la cererea autoritãţilor prevãzute la alin. (1) sau a organelor de poliţie, dispune înlocuirea sancţiunii aplicate cu sancţiunea închisorii contravenţionale, care se executa dupã executarea pedepsei închisorii aplicate pentru acea infracţiune.
(3) Judecarea cererii se face în cel mult 5 zile.
(4) Contravenientul care a fost prezent la dezbateri sau la pronunţarea hotãrârii şi procurorul pot cere reexaminarea cauzei în cel mult 24 de ore de la pronunţarea hotãrârii. Dacã contravenientul nu a fost prezent, termenul de 24 de ore curge de la comunicarea hotãrârii.
(5) Cererea de reexaminare se soluţioneazã în termen de 3 zile de aceeaşi instanta, în complet format din 2 judecãtori.
(6) Hotãrârea data în cererea de reexaminare este definitiva.
ART. 11
Dispoziţiile din legile speciale şi din celelalte acte normative referitoare la organele şi la persoanele împuternicite sa constate contravenţii şi sa sesizeze instanta în vederea judecãrii cauzei, dispoziţiile privitoare la minori, la confiscarea lucrurilor care au servit la sãvârşirea contravenţiei, dacã sunt ale contravenientului sau au fost dobândite prin sãvârşirea contravenţiei şi dacã nu sunt restituite persoanei vãtãmate, dispoziţiile privind plata amenzii şi cele prin care se instituite posibilitatea ca instanta sa facã eşalonarea ei şi cele privind plata despãgubirilor pentru paguba cauzatã, dispoziţiile privind termenele de prescripţie a aplicãrii şi executãrii sancţiunii, procedura de judecata şi cãile de atac prevãzute în cazul sancţiunii închisorii contravenţionale, precum şi celelalte dispoziţii privitoare la contravenţii sunt aplicabile şi în cazul sancţiunii obligãrii contravenientului la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii, dacã nu contravin prevederilor prezentei legi.
ART. 12
(1) Executarea amenzii neachitate cu rea-credinţa se face potrivit procedurii executãrii silite.
(2) Dacã contravenientul nu plãteşte amenda şi nici nu exista posibilitatea executãrii silite, judecãtoria în a carei raza teritorialã s-a sãvârşit contravenţia, la sesizarea unitãţii de care aparţine agentul constatator, dispune înlocuirea amenzii cu sancţiunea închisorii contravenţionale sau, dacã exista consimţãmântul contravenientului, cu sancţiunea obligãrii acestuia la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii.
ART. 13
(1) Cauzele aflate în curs de judecata, în care agentul constatator a solicitat instanţei aplicarea sancţiunii închisorii contravenţionale, vor fi soluţionate potrivit prezentei legi.
(2) Hotãrârile judecãtoreşti definitive, prin care s-a aplicat sancţiunea închisorii contravenţionale, dar care nu au fost puse în executare, la cererea contravenientului, vor fi comunicate primãriei şi organelor de poliţie în a cãror raza teritorialã acesta domiciliazã, iar judecãtorul delegat cu punerea în executare a hotãrârilor va mentiona în comunicare numãrul orelor de lucru rezultate din înlocuirea sancţiunii închisorii contravenţionale, pe care contravenientul le are de efectuat. Stabilirea orelor de lucru se face în conformitate cu dispoziţiile alin. (5).
(3) Judecãtorul delegat va comunica, de asemenea, contravenientului sancţiunea pe care o are de executat în urma înlocuirii închisorii contravenţionale, locul unde va fi executatã şi numãrul orelor de lucru pe care acesta le are de efectuat.
(4) Dacã pana la intrarea în vigoare a prezentei legi contravenientul nu a executat în întregime sancţiunea închisorii contravenţionale, la cererea acestuia, conducerea locului de deţinere la care executa sancţiunea comunica de îndatã instanţei care a pronunţat hotãrârea restul de sancţiune rãmas neexecutat. Judecãtorul prevãzut la alin. (2) înlocuieşte restul sancţiunii contravenţionale cu sancţiunea obligãrii la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii şi procedeazã potrivit dispoziţiilor alin. (5).
(5) Înlocuirea sancţiunii închisorii contravenţionale care nu a fost pusã în executare sau a restului de sancţiune rãmas neexecutat cu sancţiunea obligãrii contravenientului la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii se face socotind o luna de închisoare pentru 50 de ore de activitate.
ART. 14
Prezenta lege intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 20 octombrie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VASILE LUPU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 15 aprilie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ULM NICOLAE SPINEANU

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016