Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 80 din 21 iulie 1992  privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 80 din 21 iulie 1992 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor

EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 180 DIN 29/7 /92
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Agricultorii şi proprietarii de terenuri forestiere, precum şi membrii lor de familie în virsta de peste 15 ani, care presteazã o munca nesalariata în cadrul gospodariilor individuale sau în cadrul formelor asociative din agricultura, în condiţiile şi limitele asigurãrii facultative prevãzute de prezenta lege, au dreptul la:
a) pensie pentru limita de virsta;
b) pensie pentru pierderea capacitãţii de munca;
c) pensie de urmaş;
d) indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de munca;
e) indemnizaţie pentru sarcina şi lehuzie;
f) indemnizaţie pentru creşterea copilului în virsta de pînã la un an;
g) ajutor de deces;
h) alte drepturi de asigurãri sociale.
ART. 2
(1) Pensiile de asigurãri sociale cuvenite agricultorilor nu sînt impozabile.
(2) Dreptul la pensie este imprescriptibil şi netransmisibil.
(3) Cererile privind stabilirea şi plata pensiilor şi a celorlalte drepturi de asigurãri sociale sînt scutite de taxe de timbru.

CAP. 2
Organizarea sistemului de pensii şi asigurãri sociale al agricultorilor

ART. 3
Pensiile şi celelalte drepturi de asigurãri sociale prevãzute în prezenta lege se stabilesc şi se plãtesc prin Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
ART. 4
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale efectueazã, în condiţiile legii, toate operaţiunile privind constituirea şi administrarea fondurilor de pensii şi a celorlalte drepturi de asigurãri sociale pentru agricultori.
ART. 5
(1) Fondurile destinate plãţii pensiilor şi celorlalte drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor se constituie din: contribuţia persoanelor asigurate, a agenţilor economici şi din alte surse.
(2) În cazurile în care sursele arãtate la alin. (1) nu acoperã integral cheltuielile pentru plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurãri sociale, se vor aloca fonduri de la buget, care se vor stabili şi aproba prin legea anuala privind bugetul de stat.
(3) Persoanele asigurate, în condiţiile prezentei legi, în virsta de peste 18 ani, vor achitã o contribuţie de pensii şi de asigurãri sociale stabilitã în cota de 7% asupra venitului mediu lunar asigurat.
(4) Agenţii economici, cu personalitate juridicã, care produc, industrializeaza sau comercializeazã produse agricole şi alimentare, vor achitã la fondul de pensii şi asigurãri sociale al agricultorilor o contribuţie cuprinsã între 2 şi 4% din veniturile realizate din activitatea lor, dupã deducerea impozitului pe circulaţia mãrfurilor.
(5) Încadrarea agenţilor economici prevãzuţi la alin. (4) pe tipuri de activitate şi niveluri de contribuţie, precum şi modalitatea urmãririi şi încasãrii acesteia se stabilesc prin hotãrîre a Guvernului.
(6) Neplata contribuţiei prevãzute la alin. (4), la termenele prevãzute, atrage majorarea sumelor datorate cu 0,2% pentru fiecare zi de intirziere, fãrã ca majorãrile calculate sa depãşeascã suma datoratã. Sumele reprezentind majorãrile de intirziere se fac venit la bugetul asigurãrilor sociale pentru agricultori.
ART. 6
(1) Pentru membrii de familie ai persoanelor asigurate, în virsta de pînã la 18 ani, contribuţia prevãzutã la art. 5 alin. (3) se considera achitatã.
(2) Contribuţia de pensii şi asigurãri sociale a tinerilor agricultori în virsta de peste 18 ani şi care nu au depãşit virsta de 30 ani va reprezenta în primul an de asigurare 50% din nivelul contribuţiei prevãzute la art. 5 alin. (3), 65% în anul al doilea şi 80% în anul al treilea.

CAP. 3
Categorii de pensii şi caracteristicile dreptului la pensie

Secţiunea I
Pensia pentru limita de virsta
ART. 7
Persoanele care au o durata de asigurare, în sistemul organizat prin prezenta lege, de 30 ani bãrbaţii şi 25 ani femeile, au dreptul la pensie integrala la împlinirea virstei de 62 ani bãrbaţii şi 57 ani femeile.
ART. 8
(1) Pensia integrala pentru limita de virsta se stabileşte prin aplicarea cotei de 60% asupra venitului mediu lunar asigurat în ultimii 10 ani pentru care s-a achitat contribuţia de asigurãri sociale.
(2) Venitul mediu lunar asigurat nu poate fi mai mic decît jumãtate din salariul de baza minim brut pe ţara, reglementat la data achitãrii acestei contribuţii.
(3) Persoanele care au o durata de asigurare mai mare de 30 ani bãrbaţii şi 25 ani femeile beneficiazã pentru fiecare an în plus din primii 5 ani de un spor la pensie de 1% şi, pentru fiecare an în plus peste aceasta perioada, de un spor de 0,5% din venitul mediu lunar asigurat.
(4) Persoanele care au o perioada de asigurare mai mica de 30 ani bãrbaţii şi 25 ani femeile, dar nu mai puţin de 10 ani de contribuţie, beneficiazã de o pensie calculatã în condiţiile alin. (1), proporţionalã cu numãrul anilor de asigurare.
(5) Pensia minima integrala pentru limita de virsta, stabilitã conform prevederilor prezentei legi, nu poate fi mai mica decît jumãtate din cuantumul rezultat prin aplicarea cotei de 60% asupra salariului de baza minim brut pe ţara, reglementat la data stabilirii acesteia.
ART. 9
(1) Durata efectivã a contribuţiei se stabileşte în ani. Fracţiunile de timp mai mari de 6 luni se intregesc la un an, dacã cel în cauza are vechimea minima necesarã în vederea pensionãrii.
(2) Se considera perioada de asigurare şi timpul în care persoanele asigurate au fost în concediu pentru sarcina şi lehuzie, au fost internate în spitale sau sanatorii, au îndeplinit obligaţii militare, chiar dacã nu a fost achitatã contribuţia de asigurãri sociale.
(3) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi mama care a îngrijit copilul în virsta de pînã la un an.

Secţiunea a II-a
Pensia pentru pierderea capacitãţii de munca
ART. 10
(1) Persoanele asigurate potrivit prevederilor prezentei legi care, datoritã unor accidente sau boli produse sau contractate în perioada asigurãrii, şi-au pierdut total sau în cea mai mare parte capacitatea de munca, fiind încadrate în gradul I sau II de invaliditate, primesc pensie pe timpul cît dureazã invaliditatea.
(2) Pensia de invaliditate de gradul I se determina în raport cu perioada de asigurare şi cu venitul mediu lunar, în aceleaşi condiţii ca şi cele prevãzute la acordarea pensiei pentru limita de virsta. Atunci cînd perioada de asigurare efectivã este mai mica de 10 ani, în calcularea pensiei se are în vedere media veniturilor lunare din perioada de asigurare.
(3) Cuantumul pensiei de invaliditate de gradul II reprezintã 85% din pensia de invaliditate de gradul I.
ART. 11
În cazul schimbãrii gradului de invaliditate, pensia corespunzãtoare noului grad se stabileşte pe baza cuantumului pensiei avute la gradul de invaliditate anterior.
ART. 12
(1) La împlinirea virstei de 62 ani bãrbaţii şi 57 ani femeile, pensionarilor de invaliditate li se calculeazã, la cerere, pensia pentru limita de virsta, dacã au dovada de contribuţie de peste 10 ani.
(2) În situaţia în care, prin recalculare, rezulta o pensie mai mica, la împlinirea virstei de 62 ani bãrbaţii şi 57 ani femeile se menţine cuantumul pensiei de invaliditate.
ART. 13
Încadrarea în grad de invaliditate se face în condiţiile aplicabile persoanelor cuprinse în sistemul asigurãrilor sociale de stat.

Secţiunea a III-a
Pensia de urmaş
ART. 14
(1) Pensia de urmaş se acorda copiilor şi soţului supravieţuitor, în condiţiile prevãzute de prezenta lege.
(2) Pensia de urmaş se acorda dacã persoana decedata era pensionar sau îndeplinea condiţiile prevãzute pentru obţinerea unei pensii.
ART. 15
(1) Copiii au dreptul la pensie de urmaş pînã la împlinirea virstei de 16 ani sau, dacã continua studiile, pînã la terminarea acestora, fãrã a depãşi virsta de 25 ani, respectiv 26 ani, în cazul celor care urmeazã studii superioare cu o durata mai mare de 5 ani.
(2) Dacã s-au aflat în stare de invaliditate de orice grad la împlinirea virstelor prevãzute la alineatul precedent, copiii primesc pensie de urmaş pe toatã durata invaliditatii.
ART. 16
(1) Sotia sau soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii la împlinirea virstei de 57 ani, respectiv 62 ani, dacã au avut cel puţin 15 ani de cãsãtorie. Dacã durata cãsãtoriei a fost mai mica, dar de cel puţin 10 ani, pensia se acorda proporţional cu anii de cãsãtorie.
(2) Sotia sau soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de virsta şi de durata cãsãtoriei, pe timpul cît este invalid de gradul I sau II.
(3) Sotia sau soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de virsta sau durata cãsãtoriei, dacã la data decesului soţului nu are alte venituri în afarã celor realizate din activitãţi agricole productive şi are în îngrijire unu sau mai mulţi copii în virsta de pînã la 7 ani.
(4) Sotia sau soţul supravieţuitor îşi pãstreazã dreptul la pensie de urmaş şi în cazul în care s-a recãsãtorit.
ART. 17
Pensia de urmaş se stabileşte în condiţiile prevãzute pentru acordarea acesteia în sistemul asigurãrilor sociale de stat.

CAP. 4
Alte drepturi de asigurãri sociale

ART. 18
(1) Persoanele asigurate pe timpul incapacitãţii temporare de munca, determinata de boala sau accident, beneficiazã de o indemnizaţie, dacã au contribuit la fondul de asigurãri al agricultorilor o perioada de minimum 6 luni din ultimele 12 luni calendaristice.
(2) Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de munca se stabileşte în cota de 80% din media lunarã a venitului asigurat din ultimele 6 luni pentru care a fost achitatã contribuţia.
(3) Femeile au dreptul la aceasta indemnizaţie, în caz de sarcina şi lehuzie, pe o durata de 112 zile calendaristice, precum şi în cazul creşterii copilului în virsta de pînã la un an, pe toatã aceasta durata.
ART. 19
(1) Persoanele asigurate, pensionãrii, precum şi membrii lor de familie au dreptul, în caz de imbolnavire, la asistenta medicalã şi medicamente, pe timpul internãrii în spital şi ambulatoriu, în condiţiile legii aplicabile în sistemul asigurãrilor sociale de stat.
(2) Persoanele asigurate şi pensionãrii beneficiazã de tratament în staţiunile balneoclimaterice, în condiţiile legii aplicabile în sistemul asigurãrilor sociale de stat.
ART. 20
(1) La decesul asiguratului se acorda un ajutor de inmormintare egal cu cuantumul pensiei minime integrale pentru limita de virsta.
(2) În cazul decesului unui membru de familie, cu drept la pensie de urmaş, se acorda asiguratului un ajutor de inmormintare egal cu jumãtate din pensia minima integrala pentru limita de virsta.

CAP. 5
Stabilirea şi plata pensiilor şi a celorlalte drepturi de asigurãri sociale

ART. 21
(1) Pensia se stabileşte la cererea persoanei în cauza înregistrate la oficiul de pensii pentru agricultori din cadrul direcţiei de munca şi protecţie socialã în raza cãreia solicitantul domiciliazã.
(2) Dosarul, în vederea pensionãrii, va cuprinde şi carnetul de asigurare cu înregistrãrile la zi, precum şi alte acte necesare stabilirii dreptului la pensie.
ART. 22
(1) Stabilirea pensiei sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisã de oficiul de pensii pentru agricultori din cadrul direcţiei de munca şi protecţie socialã, care va cuprinde temeiurile de fapt şi de drept ce au condus la admiterea sau respingerea cererii de pensionare.
(2) Decizia se comunica în scris petitionarului în termen de 45 zile de la data înregistrãrii dosarului complet.
ART. 23
(1) Impotriva deciziei, emise în condiţiile art. 22, persoana interesatã poate introduce contestaţie, în termen de 30 zile de la comunicare, la comisia de contestaţii ce funcţioneazã pe lîngã direcţia judeteana de munca şi protecţie socialã, respectiv de pe lîngã Direcţia generalã de munca şi protecţie socialã a municipiului Bucureşti.
(2) Deciziile comisiilor prevãzute la alin. (1), date în materie de pensii, pot fi atacate potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990.
ART. 24
(1) Pensia pentru limita de virsta poate fi solicitatã la împlinirea virstei de pensionare şi se acorda cu data de întîi a lunii urmãtoare înregistrãrii dosarului complet, întocmit în vederea pensionãrii.
(2) Pensia de invaliditate se acorda cu începere de la data încetãrii plãţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de munca.
(3) Pensia de urmaş se acorda de la data decesului susţinãtorului, dacã acesta nu era pensionar, sau de la data de întîi a lunii urmãtoare decesului pensionarului.
(4) La pensionarea de invaliditate, dosarul se depune în cel mult 30 zile de la primirea hotãrîrii de încadrare într-unul din gradele de invaliditate, iar pentru urmaş, în cel mult 30 zile de la data decesului susţinãtorului.
(5) În cazul nerespectãrii termenelor prevãzute la alin. (4), plata pensiei se face de la data depunerii cererii.
ART. 25
Pensionãrii care, dupã data stabilirii pensiei, continua sa contribuie la fondul de pensii pot cere recalcularea acesteia în momentul încetãrii contribuţiei cãtre acest fond, dar nu mai devreme de un an.
ART. 26
(1) Sumele plãtite fãrã temei legal se recupereazã potrivit legii de la beneficiarii acestora, pe baza deciziilor emise de cãtre direcţia judeteana de munca şi protecţie socialã sau Direcţia generalã de munca şi protecţie socialã a municipiului Bucureşti. Deciziile constituie titlu executoriu.
(2) Sumele rãmase nerecuperate de pe urma pensionarilor decedati nu se mai urmãresc.
ART. 27
Pensia se suspenda pe perioada cît pensionarul executa o pedeapsa privativã de libertate sau are domiciliul stabil pe teritoriul altei tari. Dupã încetarea cauzelor de mai sus, plata pensiei se reia la cerere.
ART. 28
Sumele rãmase neîncasate de cãtre pensionarul decedat, reprezentind pensia pe luna în care a avut loc decesul şi, dupã caz, drepturile de pensie cuvenite şi neachitate pînã la deces, se plãtesc soţului supravieţuitor, copiilor sau, în lipsa acestora, pãrinţilor celui decedat ori persoanei care dovedeşte ca l-a îngrijit pînã la data decesului.
ART. 29
Dispoziţiile legii din sistemul asigurãrilor sociale de stat, precum şi ale art. 21-23 din prezenta lege se aplica în mod corespunzãtor şi la stabilirea şi plata celorlalte drepturi de asigurãri sociale.

CAP. 6
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 30
(1) Drepturile de pensie ale agricultorilor, stabilite pe baza legislaţiei în vigoare pînã la data prezentei legi, se menţin în continuare şi se achitã indexate şi majorate cu sumele fixe reprezentind compensarea creşterii preţurilor şi tarifelor în cuantumurile aplicabile pensiilor de asigurãri sociale de stat, atît timp cît sînt îndeplinite condiţiile în baza cãrora au fost acordate.
(2) Pensia minima pentru vechime integrala, stabilitã pe baza legislaţiei în vigoare pînã la data prezentei legi, indexata şi majoratã în condiţiile alin. (1), devine, începînd cu 1 iulie 1992, 4.700 lei lunar.
ART. 31
(1) Constituie timp util la pensie şi perioada în care persoanele cuprinse în asigurarea socialã organizatã prin prezenta lege au realizat un volum de munca în fostele cooperative agricole de producţie în care au avut calitatea de cooperator sau au achitat contribuţia minima prevãzutã în <>Legea nr. 5 din 30 iunie 1977 . Pentru foştii cooperatori contribuţia minima prevãzutã de prezenta lege, determinata corespunzãtor salariului de baza minim brut pe ţara, reglementat la data intrãrii în vigoare a legii, se considera achitatã pentru perioada în care au prestat volumul de munca.
(2) Timpul util se stabileşte în ani prin raportarea volumului de munca exprimat în norme, insumat pe intreaga perioada în care persoana asigurata a lucrat în fosta cooperativa agricolã de producţie, la cel mai mic volum anual de norme stabilit de adunarea generalã în perioada respectiva.
(3) Timpul util stabilit în condiţiile alin. (2) nu poate depãşi numãrul de ani în care volumul de munca a fost prestat.
(4) Persoanele care la împlinirea virstei de pensionare prevãzute de art. 7 nu au realizat 10 ani vechime potrivit prevederilor alin. (2), dar nu mai puţin de 5 ani, în fostele cooperative agricole de producţie sau au achitat contribuţia minima prevãzutã de <>Legea nr. 5/1977 şi care nu au drept de pensie din alte sectoare cu sisteme proprii de asigurare, beneficiazã, la cerere, de o pensie de 60% din cuantumul pensiei minime prevãzute de prezenta lege.
(5) De acest drept beneficiazã, la cerere, şi persoanele care au depãşit virsta de pensionare prevãzutã de prezenta lege, chiar dacã li s-a stabilit un drept de pensie suplimentarã.
ART. 32
Persoanele care au o vechime utila la pensie, realizatã potrivit normelor prezentei legi, mai mica de 30 ani bãrbaţii şi 25 ani femeile, pot beneficia de pensie, în condiţiile acestei legi, dacã contribuie la fondul de pensii şi asigurãri sociale al agricultorilor pînã la împlinirea virstei de pensionare.
ART. 33
(1) Persoanele care primesc pensie din sistemul de asigurãri sociale al agricultorilor beneficiazã de aceasta pensie, chiar dacã li se cuvine o pensie şi din alte sectoare cu sisteme proprii de asigurare.
(2) Pensia de asigurãri sociale a agricultorilor poate fi cumulatã cu alte venituri.
ART. 34
(1) Activitatea de pensii şi asigurãri sociale pentru agricultori trece la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Casa Autonomã de Pensii şi Asigurãri Sociale a Ţãrãnimii îşi înceteazã activitatea.
(2) Patrimoniul Casei Autonome de Pensii şi Asigurãri Sociale a Ţãrãnimii, precum şi cel al fostei Uniuni Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie şi al uniunilor sale judeţene, indiferent de deţinãtorii actuali, se preiau de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Direcţia generalã de pensii, asigurãri sociale şi tratament balnear pentru agricultori.
(3) Unitãţile de odihna şi tratament balnear ale ţãrãnimii trec în administrarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pînã la clarificarea situaţiei lor juridice, cu respectarea destinaţiei pentru care au fost înfiinţate. Profitul net obţinut din activitatea acestor unitãţi se face venit la bugetul asigurãrilor sociale al agricultorilor.
(4) Salariaţii aferenţi activitãţii de pensii şi asigurãri sociale pentru taranime şi ai unitãţilor de odihna şi tratament balnear ale ţãrãnimii, preluate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, se considera transferati în interesul serviciului.
(5) Predarea-primirea întregii activitãţi şi a patrimoniilor prevãzute la alin. (2) se face prin protocol, pe baza de bilanţ.
(6) Organizarea sistemului de pensii şi asigurãri sociale, a unitãţilor de odihna şi tratament balnear pentru agricultori, precum şi numãrul de salariaţi se stabilesc prin hotãrîre a Guvernului, în termen de 30 zile de la data intrãrii în vigoare a legii.
(7) Dupã preluarea patrimoniilor prevãzute la alin. (2), Guvernul va organiza controlul gestionãrii anterioare a acestor patrimonii, iar în cazul constatãrii unor nereguli, va lua mãsuri pentru recuperarea pagubelor şi tragerea la rãspundere a vinovatilor.
ART. 35
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga <>Legea nr. 4 din 30 iunie 1977 privind pensiile şi alte drepturi de asigurãri sociale ale membrilor cooperativelor agricole de producţie, <>Legea nr. 5 din 30 iunie 1977 privind pensiile şi alte drepturi de asigurãri sociale ale taranilor cu gospodãrie individualã din zonele necooperativizate, <>Decretul-lege nr. 53/1990 privind majorarea pensiilor şi altor drepturi de asigurãri sociale ale membrilor cooperativelor agricole, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 23 iunie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 25 iunie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
MARŢIAN DAN
-------------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016