Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 78 din 6 iulie 1995  privind protectia personalului si a patrimoniului din sectorul productiei de aparare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 78 din 6 iulie 1995 privind protectia personalului si a patrimoniului din sectorul productiei de aparare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 146 din 12 iulie 1995
LEGE Nr. 78 din 6 iulie 1995
privind protecţia personalului şi a patrimoniului din sectorul producţiei de apãrare
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 146 din 12 iulie 1995
Parlamentul României adopta prezenta lege.
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Protecţia personalului şi a patrimoniului din sectorul producţiei de apãrare a României se realizeazã în condiţiile prezentei legi.
ART. 2
Sectorul producţiei de apãrare cuprinde resursele umane şi patrimoniul tuturor agenţilor economici, utilizate în exclusivitate pentru cercetarea, proiectarea, asimilarea, fabricarea, comercializarea şi repararea armamentului, muniţiei, tehnicii de lupta, pieselor de schimb aferente acestora şi altor materiale cu destinaţie specific militarã, necesare forţelor sistemului naţional de apãrare, în timp de pace şi de rãzboi.
ART. 3
Bunurile care, prin natura lor sau printr-o dispoziţie legalã, sînt folosite exclusiv în cadrul sectorului producţiei de apãrare fac obiectul proprietãţii statului.
ART. 4
Agenţii economici cu capital privat beneficiazã de prevederile prezentei legi numai pentru capacitatile de producţie pentru apãrare.
CAP. 2
Protecţia personalului care lucreazã în sectorul producţiei de apãrare
ART. 5
Personalul care desfãşoarã o activitate în sectorul producţiei de apãrare are dreptul la protecţie socialã a muncii în condiţiile legislaţiei în vigoare şi ale prezentei legi.
ART. 6
În cazul unor întreruperi ale activitãţii agenţilor economici din cadrul sectorului producţiei de apãrare, din lipsa de materii prime sau de comenzi, salariaţii afectaţi pot rãmîne la dispoziţia agenţilor economici, indeplinind sarcinile ce li se vor stabili, şi primesc o indemnizaţie egala cu 75% din ultimul salariu de baza lunar, inclusiv sporul de vechime, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, cu menţinerea contractului de munca, pentru o perioada de cel mult 180 de zile lucrãtoare, în cursul ultimelor 12 luni.
Nomenclatorul agenţilor economici, al sectoarelor şi al categoriilor profesionale care beneficiazã de prevederile alin. 1 se stabileşte anual prin hotãrîre a Guvernului.
În perioada întreruperii activitãţii, personalul afectat poate fi calificat, recalificat sau perfectionat profesional.
Plata acestei indemnizaţii şi a cheltuielilor de şcolarizare se va face, pe baza hotãrîrii Guvernului, din fondurile de şomaj constituite conform legii.
ART. 7
În cazul întreruperii activitãţii în condiţiile precizate la art. 6, utilajele vor fi întreţinute, conform prescripţiilor tehnice, pe intreaga durata a întreruperii. Salariaţii afectaţi de întreruperea activitãţilor vor lucra în alte activitãţi sau vor efectua lucrãrile de întreţinere necesare, conform planificarii conducerii unitãţilor, volumul muncii prestate nedepasind 75% din timpul normal de lucru, potrivit indemnizaţiei primite.
CAP. 3
Protecţia patrimoniului sectorului producţiei de apãrare
ART. 8
Pentru coordonarea activitãţii din sectorul producţiei de apãrare se constituie Comisia de Coordonare a Producţiei de Apãrare, condusã de secretarul de stat şi şef al Departamentului inzestrarii şi logisticii armate din cadrul Ministerul Apãrãrii Naţionale.
Compunerea şi atribuţiile Comisiei de Coordonare a Producţiei de Apãrare se stabilesc prin hotãrîre a Guvernului.
ART. 9
În scopul protejãrii patrimoniului sectorului producţiei de apãrare, se instituie "inventarul general al patrimoniului sectorului producţiei de apãrare", denumit în continuare inventar.
Inventarul cuprinde bunurile şi valorile înregistrate, care reflecta valoarea patrimoniului destinat sectorului producţiei de apãrare.
Documentaţia tehnica şi tehnologicã a produselor pentru producţia de tehnica militarã finanţatã din fondurile destinate apãrãrii este şi rãmîne în proprietatea publica a statului şi în administrarea Ministerului Apãrãrii Naţionale.
Departamentul inzestrarii şi logisticii armatei, ca organ metodologic şi de control, va supune spre aprobare ministrului apãrãrii naţionale, în termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei legi, un proiect de instrucţiuni privind modul de elaborare, evidenta şi utilizare a documentaţiei pentru producţia de tehnica militarã.
ART. 10
Obligaţia de a întocmi inventarul o au agenţii economici definiţi la art. 2.
ART. 11
Inventarul se reactualizeazã pe baza de inventar general o data la 5 ani şi nu înlocuieşte inventarierea curenta a bunurilor unitãţii, dispusã în baza altor legi de evidenta contabila.
Inventarul se centralizeazã în evidenta Comisiei de Coordonare a Producţiei de Apãrare.
ART. 12
Capacitatile de producţie ale agenţilor economici cu capital de stat din sectorul producţiei de apãrare, ce fac obiectul proprietãţii statului, pot fi concesionate sau închiriate, în condiţiile legii, numai cu avizul Comisiei de Coordonare a Producţiei de Apãrare.
Schimbarea proprietarului capacitãţilor de producţiei cu capital privat se face cu avizul organului care coordoneazã activitatea sectorului producţiei de apãrare.
ART. 13
Pentru folosirea eficienta a capacitãţilor de producţie rãmase temporar neutilizate, agenţii economici din sectorul producţiei de apãrare pot desfasura alte activitãţi de producţie şi prestãri de servicii, asigurind revenirea la activitatea de baza, conform legii.
ART. 14
Modificarea temporarã a obiectului de activitate al agenţilor economici din sectorul producţiei de apãrare, asocierea acestora cu persoane fizice sau juridice, romane sau strãine, precum şi scoaterea acestora din cadrul sectorului, se fac potrivit legii, cu avizul Comisiei de Coordonare a Producţiei de Apãrare şi al Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale.
ART. 15
Privatizarea agenţilor economici care au în structura şi capacitãţi de producţie pentru apãrare nu poate afecta integritatea, funcţionarea şi nivelul producţiei pe aceste capacitãţi.
ART. 16
Capacitatile din sectorul producţiei de apãrare care rãmîn neutilizate, dar care sînt prevãzute din programe ca, în caz de necesitate, sa-şi reia activitatea de baza, se pot conserva pe o durata mai mare de un an, cu avizul Comisiei de Coordonare a Producţiei de Apãrare şi al Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale şi se scutesc de plata amortismentelor pe perioada conservãrii.
ART. 17
În situaţii deosebite, cauzate de calamitati naturale, incendii sau alte evenimente de forta majorã, care au ca efect scoaterea din funcţiune a unor capacitãţi destinate producerii de tehnica militarã şi de materiale cu destinaţie specific militarã, Guvernul asigura, prin organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi agenţii economici afectaţi, mãsurile necesare repunerii imediate în funcţiune a acestora.
ART. 18
Rãspunderile pentru pãstrarea integritãţii fizice şi functionale a bunurilor de inventar din patrimoniul sectorului producţiei de apãrare revin fiecãrui agent economic, precum şi Comisie de Coordonare a Producţiei de Apãrare, pentru atribuţiile ce i-au fost stabilite.
Guvernul, prin organele sale specializate ori prin persoane anume împuternicite, are drept de control asupra activitãţii sectorului producţiei de apãrare.
ART. 19
Finanţarea activitãţilor din programele curente privind modernizarea, retehnologizarea, conversia, conservarea şi întreţinerea capacitãţilor din sectorul producţiei de apãrare se face din sursele proprii ale agenţilor economici, din sursele atrase sau bugetare, potrivit legii.
ART. 20
Agenţii economici, precum şi celelalte persoane juridice care au în administrare sau în folosinta terenuri proprietate a statului utilizate pentru sectorul producţiei de apãrare, inclusiv depozitele destinate produselor militare şi materialelor cu destinaţie specific militarã, precum şi zonele de siguranta ale acestora stabilite potrivit normelor, sînt scutite de plata taxelor pentru folosirea terenurilor respective şi de impozitul pe clãdirile folosite în acest scop.
CAP. 4
Sancţiuni
ART. 21
Încãlcarea dispoziţiilor prezentei legi atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, materialã, contravenţionalã sau penalã a celor vinovaţi.
ART. 22
Împiedicarea, sub orice forma, a organelor de control de a-şi exercita atribuţiile sau nepunerea la dispoziţia acestora a actelor şi documentelor supuse controlului privind sectorul producţiei de apãrare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
ART. 23
Constituie contravenţii, dacã nu sînt sãvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, sa constituie infracţiuni, urmãtoarele fapte:
a) pãstrarea necorespunzãtoare a capacitãţii de producţie de apãrare trecute în conservare sau neintretinute;
b) nesolicitarea sau nerespectarea avizelor prevãzute la art 12, 14 şi 16 din prezenta lege;
c) neintocmirea sau întocmirea parţialã ori necorespunzãtoare, cu date eronate, a inventarului, precum şi a oricãror situaţii solicitate, în condiţiile legii.
ART. 24
Contravenţiile prevãzute la art. 23 lit. a) şi c) se sancţioneazã cu amenda de la 500.000 lei la 1.500.000 lei, iar cea de la lit. b) se sancţioneazã cu amenda de la 1.000.000 lei la 3.000.000 lei.
Amenzile pot fi aplicate şi persoanelor juridice.
ART. 25
Contravenţiile prevãzute în prezenta lege se constata şi sancţiunile se aplica de cãtre persoanele anume împuternicite de Guvern.
ART. 26
Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a amenzii se poate face plîngere la judecãtoria în raza cãreia s-a savirsit contravenţia, în termen de 15 zile de la data comunicãrii acestuia.
ART. 27
Dispoziţiile prezentei legi, referitoare la contravenţii, se completeazã cu prevederile legale privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
CAP. 5
Dispoziţii finale
ART. 28
Prezenta lege intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Pe aceeaşi data se abroga orice dispoziţii contrare.
Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 26 iunie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE
Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 26 iunie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE SENATULUI
prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN
------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016