Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 76 din 8 aprilie 2008  privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 76 din 8 aprilie 2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 289 din 14 aprilie 2008

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta lege are drept scop constituirea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, denumit în continuare S.N.D.G.J., pentru prevenirea şi combaterea unor categorii de infracţiuni prin care se aduc atingeri grave drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale persoanei, în special dreptului la viaţã şi la integritate fizicã şi psihicã, precum şi pentru identificarea cadavrelor cu identitate necunoscutã, a persoanelor dispãrute sau a persoanelor decedate în urma catastrofelor naturale, a accidentelor în masã, a infracţiunilor de omor sau a actelor de terorism.
(2) Prezenta lege stabileşte condiţiile în care pot fi prelevate probe biologice de la anumite persoane fizice sau din urmele rãmase la locul comiterii unor infracţiuni, în vederea determinãrii profilului genetic, precum şi condiţiile în care pot fi prelucrate datele cuprinse în S.N.D.G.J.
(3) În S.N.D.G.J. se verificã şi se comparã profile genetice şi date cu caracter personal, în scopul:
a) excluderii persoanelor din cercul de suspecţi şi identificãrii autorilor infracţiunilor cuprinse în anexa care face parte integrantã din prezenta lege;
b) stabilirii identitãţii persoanelor - victime ale catastrofelor naturale, ale accidentelor în masã şi ale actelor de terorism;
c) realizãrii schimbului de informaţii cu celelalte state şi combaterii criminalitãţii transfrontaliere;
d) identificãrii participanţilor la comiterea infracţiunilor cuprinse în anexã.
ART. 2
În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) profil genetic - codul alfanumeric obţinut din materialul genetic, prin aplicarea tehnicilor de biologie molecularã;
b) analizã geneticã judiciarã - utilizarea unui set de determinãri biochimice prin care informaţia deţinutã în anumite fragmente necodate ale macromoleculei de acid dezoxiribonucleic este transformatã într-un cod alfanumeric specific fiecãrui individ;
c) S.N.D.G.J. - ansamblul de subunitãţi interactive şi independente în care sunt stocate informaţii ce sunt utilizate în scopul prevãzut la art. 1. S.N.D.G.J. cuprinde: baza de date cu caracter personal, baza de date despre caz şi baza de date cu profile genetice;
d) bazã de date cu caracter personal - componenta S.N.D.G.J. care cuprinde: datele cu caracter personal ale persoanelor prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a) şi b) şi date despre infracţiunea comisã sau cercetatã;
e) bazã de date despre caz - componenta S.N.D.G.J. care cuprinde informaţii referitoare la infracţiune şi alte date de interes pentru munca de poliţie, corespondente profilelor genetice ale urmelor biologice ridicate din câmpul infracţional şi neatribuite unui autor;
f) bazã de date cu profile genetice judiciare - componenta S.N.D.G.J. care cuprinde profilele genetice ale persoanelor prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a) şi b) şi ale urmelor biologice prelevate de la faţa locului;
g) prelucrare a datelor cuprinse în S.N.D.G.J. - orice operaţiune sau set de operaţiuni ce se efectueazã asupra datelor cuprinse în S.N.D.G.J., prin mijloace automate sau neautomate, cum ar fi: colectarea, înregistrarea, organizarea, verificarea, stocarea, compararea, extragerea, consultarea, utilizarea, transmiterea cãtre terţi, ştergerea sau distrugerea;
h) urme biologice - urmele care au în componenţã celule, ţesuturi sau secreţii umane;
i) probe biologice - orice urmã sau obiect care are legãturã cu o infracţiune, cu cadavrele cu identitate necunoscutã ori cu persoanele dispãrute şi cele decedate în urma catastrofelor naturale sau a accidentelor în masã şi a cãrei/cãrui examinare este necesarã pentru stabilirea unei situaţii de fapt ori pentru identificarea obiectelor sau persoanelor;
j) metode noninvazive - modalitãţile de recoltare a probelor biologice de la persoane fizice, ce nu aduc atingere intimitãţii şi integritãţii corporale ale persoanei.

CAP. II
Prelevarea probelor biologice

ART. 3
Infracţiunile pentru care pot fi prelevate probe biologice în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J. sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta lege.
ART. 4
(1) S.N.D.G.J. conţine profile genetice, date cu caracter personal şi date despre caz, corespunzãtoare urmãtoarelor categorii:
a) suspecţi - persoanele despre care existã date şi informaţii cã ar putea fi autori, instigatori sau complici ai infracţiunilor cuprinse în anexã;
b) persoane condamnate definitiv la pedeapsa închisorii pentru sãvârşirea infracţiunilor cuprinse în anexã;
c) urme biologice prelevate cu ocazia efectuãrii cercetãrii la faţa locului;
d) cadavre cu identitate necunoscutã, persoane dispãrute ori persoane decedate în urma catastrofelor naturale, a accidentelor în masã, a infracţiunilor de omor sau a actelor de terorism.
(2) S.N.D.G.J. poate fi completat cu alte categorii de date decât cele prevãzute la alin. (1), prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, în funcţie de necesitãţi şi de resursele alocate.
(3) Pentru excluderea persoanelor care au avut contact cu locul comiterii infracţiunii în mod justificat sau accidental, se pot preleva şi analiza probe biologice de la acestea, precum şi de la victimele infracţiunilor, cu consimţãmântul acestora.
(4) Profilele genetice ale persoanelor prevãzute la alin. (3) vor fi verificate prin comparare în S.N.D.G.J., numai pentru infracţiunea respectivã şi în scopul pentru care s-a fãcut recoltarea, fãrã sã fie stocate în baza de date.
(5) Pentru îndeplinirea obiectivelor prevãzute la art. 1, pot fi efectuate comparaţii între profilele genetice înregistrate, în şi între categoriile prevãzute la alin. (1) lit. a)-c). Verificarea şi compararea datelor sunt realizate automat, la introducerea profilului genetic aparţinând unei noi persoane sau a urmelor biologice de la un caz nou.
(6) Profilele genetice provenind de la categoria prevãzutã la alin. (1) lit. d) vor fi comparate, în scopul identificãrii, numai cu profilele genetice provenind de la rude de gradele I şi II. Profilele genetice ale rudelor care servesc pentru identificare nu se stocheazã în baza de date.
ART. 5
(1) Prelevarea probelor biologice se face prin metode noninvazive, respectiv recoltarea celulelor epiteliale prin periaj al mucoasei bucale, iar în situaţiile în care nu se poate realiza aceastã modalitate, prin recoltarea unor celule epiteliale din regiunea feţei.
(2) Prelevarea probelor biologice de la persoanele prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a) se face cu consimţãmântul acestora, la solicitarea scrisã a organelor de urmãrire penalã sau a instanţei de judecatã.
(3) În cazul în care persoana de la care urmeazã sã se recolteze probe biologice sau, în cazul minorului cu vârsta cuprinsã între 14 şi 18 ani, pãrinţii ori reprezentantul legal al acestuia nu îşi dau consimţãmântul, organul competent sã efectueze prelevarea informeazã instanţa de judecatã, care va dispune cu privire la prelevarea sau, dupã caz, neprelevarea probelor biologice fãrã acordul respectivelor persoane.
(4) Prelevarea probelor biologice la minori cu vârsta sub 14 ani, în vederea stabilirii profilului genetic, se face numai cu acordul pãrinţilor sau al reprezentantului legal şi în prezenţa acestora.
(5) Instanţele de judecatã şi organele de urmãrire penalã care dispun prelevarea au obligaţia de a informa persoanele prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a) şi b) cã probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în S.N.D.G.J. a profilului genetic.
ART. 6
(1) În cauzele penale, prelevarea, pãstrarea şi transportul probelor biologice de la persoanele prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a), în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J., se realizeazã de personalul Poliţiei Române instruit în acest sens, la solicitarea organelor de urmãrire penalã şi/sau a instanţelor de judecatã. De asemenea, personalul Poliţiei Române instruit în acest sens poate preleva, pãstra şi transporta probe biologice de la persoanele prevãzute la art. 4 alin. (3).
(2) Prelevarea probelor biologice de la persoanele prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a) şi alin. (3) poate fi efectuatã şi de personalul medico-sanitar calificat.
ART. 7
(1) Prelevarea probelor biologice de la persoanele condamnate definitiv la pedeapsa închisorii pentru sãvârşirea infracţiunilor prevãzute în anexã este dispusã de instanţa de judecatã, prin hotãrârea de condamnare.
(2) Prelevarea probelor biologice de la persoanele prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. b), în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J., se realizeazã la eliberarea din penitenciar de personalul medical al penitenciarului, cu sprijinul personalului de pazã şi în prezenţa unui poliţist, fãrã nicio altã notificare prealabilã din partea instanţei de judecatã.
ART. 8
(1) Prelevarea probelor biologice de la locul sãvârşirii infracţiunii se realizeazã de poliţişti specializaţi.
(2) Prelevarea probelor biologice de la cadavrele cu identitate necunoscutã, cele recoltate cu ocazia efectuãrii autopsiei, precum şi prelevarea probelor biologice prin metode invazive se efectueazã de instituţiile medico-legale.

CAP. III
Prelucrarea datelor cu caracter personal şi a profilelor genetice introduse în S.N.D.G.J.

ART. 9
(1) Autoritatea responsabilã de prelucrarea datelor cuprinse în S.N.D.G.J. este Inspectoratul General al Poliţiei Române din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, denumit în continuare I.G.P.R., prin Institutul de Criminalisticã. Institutul de Criminalisticã are calitatea de administrator al S.N.D.G.J.
(2) Structurile din I.G.P.R. care gestioneazã baza de date cu caracter personal, pe de o parte, respectiv baza de date cu profile genetice judiciare şi baza de date despre caz, pe de altã parte, sunt douã unitãţi distincte ale Institutului de Criminalisticã, între care nu existã relaţii de subordonare, iar comunicarea este restricţionatã.
(3) Beneficiarii datelor existente în S.N.D.G.J. sunt organele de urmãrire penalã şi instanţele judecãtoreşti în cauze penale, Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea atribuţiilor legale în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, precum şi autoritãţile judiciare ale altor state, pe bazã de reciprocitate sau în temeiul unor acorduri internaţionale la care România este parte.
(4) Solicitãrile internaţionale de interogare, cãutare şi verificare a unor date din S.N.D.G.J. se efectueazã prin Centrul de Cooperare Poliţieneascã Internaţionalã sau prin alte cãi de contact stabilite oficial.
(5) Pentru îndeplinirea obiectivelor prevãzute la art. 1, pot fi efectuate prelucrãri de date în S.N.D.G.J., cu respectarea prevederilor alin. (3) şi (4), în temeiul unei solicitãri oficiale a organelor de urmãrire penalã şi/sau a instanţei de judecatã.
(6) Prelucrarea datelor cu caracter personal introduse în S.N.D.G.J. se efectueazã cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(7) Modalitãţile concrete de prelucrare a datelor, inclusiv formularele tipizate necesare, se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
ART. 10
Probele biologice prelevate în condiţiile prezentei legi şi datele din S.N.D.G.J. nu pot fi folosite în alte scopuri decât cele prevãzute de prezenta lege.
ART. 11
(1) Laboratorul de analize genetice judiciare din cadrul I.G.P.R. este abilitat sã analizeze probele biologice prelevate de la categoriile prevãzute la art. 4 alin. (1). Analizele genetice judiciare pot fi efectuate şi de alte laboratoare acreditate, conform standardului internaţional ISO 17025.
(2) Dispoziţiile Codului de procedurã penalã cu privire la expertize se aplicã în mod corespunzãtor şi analizelor genetice judiciare efectuate în laboratoarele prevãzute la alin. (1).
(3) Datele de natura celor cuprinse în bazele de date definite la art. 2 lit. d) şi f) obţinute de laboratoare de geneticã, altele decât Institutul de Criminalisticã din cadrul I.G.P.R., se transmit administratorului S.N.D.G.J., în vederea înregistrãrii.
ART. 12
Analizele genetice judiciare se efectueazã prin aplicarea tehnicilor de biologie molecularã, iar profilele genetice care se introduc în S.N.D.G.J. nu conţin informaţii privind starea de sãnãtate sau alte caracteristici individuale care pot aduce atingere dreptului la viaţa intimã, familialã şi privatã a persoanei.

CAP. IV
Pãstrarea, distrugerea probelor biologice şi ştergerea datelor personale din S.N.D.G.J.

ART. 13
(1) Profilele genetice introduse în S.N.D.G.J., obţinute de la persoanele prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a), sunt pãstrate pânã când organele de urmãrire penalã sau instanţele judecãtoreşti dispun ştergerea lor din baza de date. Pãstrarea profilelor genetice, a datelor cu caracter personal şi a celor despre caz se realizeazã electronic prin stocarea acestora în fişiere din servere ce au aceastã destinaţie.
(2) În cazul în care s-a dispus neînceperea urmãririi penale, scoaterea de sub urmãrire penalã sau încetarea urmãririi penale ori, dupã caz, achitarea sau încetarea procesului penal, ştergerea datelor din S.N.D.G.J. se efectueazã pe baza ordonanţei sau rezoluţiei emise de procuror ori, dupã caz, pe baza hotãrârii judecãtoreşti, dacã în cuprinsul acestora existã menţiuni exprese cu privire la mãsura ştergerii; aceste situaţii vor fi notificate administratorului S.N.D.G.J.
ART. 14
Profilele genetice obţinute de la persoanele prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. b), introduse în S.N.D.G.J., sunt pãstrate pânã când persoana împlineşte vârsta de 60 de ani, iar în cazul în care aceasta decedeazã înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, profilele genetice sunt pãstrate încã 5 ani dupã deces, dupã care sunt şterse.
ART. 15
Datele existente în baza definitã la art. 2 lit. d) se şterg din evidenţã odatã cu profilele genetice, în condiţiile prevãzute la art. 13 şi 14.
ART. 16
Profilele genetice provenite de la categoria prevãzutã la art. 4 alin. (1) lit. d) şi din urmele ridicate de la faţa locului sunt pãstrate pânã când se realizeazã identificarea sau 25 de ani de la înregistrare, nefiind necesarã o notificare prealabilã pentru ştergere.
ART. 17
Probele biologice rãmase în urma analizelor genetice pentru persoanele prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a) şi b) sunt pãstrate în locuri special amenajate şi sunt distruse numai odatã cu ştergerea profilelor genetice din baza de date.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 18
Fondurile necesare constituirii şi funcţionãrii S.N.D.G.J. se asigurã anual din sumele alocate cu aceastã destinaţie de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.
ART. 19
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi Ministerul Justiţiei elaboreazã norme metodologice de aplicare a acesteia, referitoare la recoltarea probelor biologice de referinţã, înregistrarea datelor cu caracter personal, efectuarea analizelor genetice, transmiterea datelor, care se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 20
Prezenta lege intrã în vigoare la 6 luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE
CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 8 aprilie 2008.
Nr. 76.

ANEXĂ

INFRACŢIUNILE
pentru care pot fi prelevate probe biologice,
în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J.

1. Infracţiunea de omor, prevãzutã la art. 174 din Codul penal
2. Infracţiunea de omor calificat, prevãzutã la art. 175 din Codul penal
3. Infracţiunea de omor deosebit de grav, prevãzutã la art. 176 din Codul penal
4. Infracţiunea de pruncucidere, prevãzutã la art. 177 din Codul penal
5. Infracţiunea de ucidere din culpã, prevãzutã la art. 178 din Codul penal
6. Infracţiunea de determinare sau de înlesnire a sinuciderii, prevãzutã la art. 179 din Codul penal
7. Infracţiunea de vãtãmare corporalã, prevãzutã la art. 181 din Codul penal
8. Infracţiunea de vãtãmare corporalã gravã, prevãzutã la art. 182 din Codul penal
9. Infracţiunea de loviri sau vãtãmãri cauzatoare de moarte, prevãzutã la art. 183 din Codul penal
10. Infracţiunea de vãtãmare corporalã din culpã, prevãzutã la art. 184 din Codul penal
11. Infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, prevãzutã la art. 189 din Codul penal
12. Infracţiunea de sclavie, prevãzutã la art. 190 din Codul penal
13. Infracţiunea de viol, prevãzutã la art. 197 din Codul penal
14. Infracţiunea de act sexual cu un minor, prevãzutã la art. 198 din Codul penal
15. Infracţiunea de perversiune sexualã, prevãzutã la art. 201 din Codul penal
16. Infracţiunea de corupţie sexualã, prevãzutã la art. 202 din Codul penal
17. Infracţiunea de incest, prevãzutã la art. 203 din Codul penal
18. Infracţiunea de tâlhãrie, prevãzutã la art. 211 din Codul penal
19. Infracţiunea de torturã, prevãzutã la art. 267^1 din Codul penal
20. Infracţiunea de nerespectare a regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, prevãzutã la art. 279^1 din Codul penal
21. Infracţiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive, prevãzutã la art. 280 din Codul penal
22. Infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului, prevãzutã la art. 306 din Codul penal
23. Infracţiunea de propagandã pentru rãzboi, prevãzutã la art. 356 din Codul penal
24. Infracţiunea de genocid, prevãzutã la art. 357 din Codul penal
25. Infracţiunea de tratamente neomenoase, prevãzutã la art. 358 din Codul penal
26. Infracţiunea de distrugere a unor obiective şi însuşirea unor bunuri, prevãzutã la art. 359 din Codul penal
27. Infracţiunea de distrugere, jefuire sau însuşire a unor valori culturale, prevãzutã la art. 360 din Codul penal
28. Actele de terorism prevãzute de <>Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului
29. Infracţiunile prevãzute la <>art. 2, 3, 10 şi 12 din Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
30. Infracţiunea prevãzutã la <>art. 22 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 121/2006 privind regimul juridic al precursorilor de droguri, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 186/2007

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016