Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 76 din 17 iulie 1992  privind masuri pentru rambursarea creditelor rezultate din actiunea de compensare, regimul platilor agentilor economici, prevenirea incapacitatii de plata si a blocajului financiar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 76 din 17 iulie 1992 privind masuri pentru rambursarea creditelor rezultate din actiunea de compensare, regimul platilor agentilor economici, prevenirea incapacitatii de plata si a blocajului financiar

EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 178 DIN 28/7 /92
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Cu privire la rambursarea creditelor rezultate din acţiunea de compensare

ART. 1
Guvernul şi Banca Nationala a României vor informa Parlamentul, pînã la 30 septembrie 1992, cu rezultatul controlului asupra modului în care consiliile imputernicitilor statului şi consiliile de administraţie ale agenţilor economici care au beneficiat de credite în urma acţiunii de compensare au adus la îndeplinire mãsurile stabilite, potrivit art. 2 din Legea nr. 80/1991, pentru asigurarea rambursarii acestor credite la termenele prevãzute în graficele întocmite cu bãncile.
Pînã la aceeaşi data, Guvernul şi Banca Nationala a României vor informa Parlamentul cu rezultatul inventarierii stocurilor disponibile şi cu soldul plãţilor restante, precum şi cu mãsurile luate pentru readucerea acestor bunuri şi valori în circuitul economic.
Comisiile de cenzori au obligaţia de a urmãri ca bilanţurile contabile sa reflecte rezultatele aplicãrii prevederilor prezentei legi.
ART. 2
Eventualele credite de compensare, nerambursate la scadenta, se vor recupera de bãnci din încasãrile ulterioare fãrã a se admite alte prioritati la plati, cu excepţia celor pentru salarii, pentru cel mult 2 luni din perioada stabilitã pentru rambursarea integrala a creditului de compensare.
ART. 3
Bãncile au dreptul sa retina şi sa foloseascã, pentru rambursarea la scadenta a creditelor de compensare şi a dobinzilor aferente, sumele încasate de agenţii economici din înstrãinarea bunurilor mobile şi imobile care au constituit garanţii ale creditelor respective.
ART. 4
Urmãrirea silitã prin scoatere în vînzare a bunurilor constituie drept garanţii pentru creditele de compensare potrivit art. 2 din Legea nr. 80/1991 se iniţiazã de cãtre bãnci şi se executa potrivit reglementãrilor în vigoare, în situaţia în care nu s-a asigurat rambursarea creditului şi a dobinzilor aferente de cãtre agentul economic în termen de 30 zile de la expirarea scadentei ratei nerestituite.
Valorificarea se va face numai prin vînzare la licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia pentru bunurile mobile este cel rezultat din evaluarea prevãzutã de lege. Pentru bunurile imobile, preţul de la care începe licitaţia se stabileşte în raport cu valoarea pe piata la data începerii executãrii silite. Dacã una dintre pãrţi nu este de acord cu valoarea de piata determinata de executorul judecãtoresc, aceasta se va stabili pe cale judecãtoreascã.
ART. 5
În cazul de nerecuperare integrala a creditului prin urmãrire silitã şi procedura de lichidare a unitãţii debitoare prevãzute de reglementãrile în vigoare, garanţia acordatã de stat pentru creditele de compensare ale agenţilor economici, potrivit art. 2 din Legea nr. 80/1991, devine exigibilã şi se executa în favoarea bãncilor creditoare prin plati din sumele prevãzute în bugetul de stat cu aceasta destinaţie.

CAP. 2
Cu privire la regimul plãţilor agenţilor economici, prevenirea incapacitãţii de plata şi a blocajului financiar

ART. 6
Agenţii economici, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate, au obligaţia efectuãrii tuturor plãţilor datorate cãtre orice creditor persoana juridicã, inclusiv cele pentru achitarea obligaţiilor cu orice titlu cãtre stat, în ordinea scadentei. Scadenta unei plati, se stabileşte prin: contracte între agenţii economici; contracte de credit; titluri de credite; prevederi legale în cazul impozitelor şi taxelor. În cazul plãţilor pentru care nu este prevãzutã scadenta, aceasta se stabileşte de creditor prin înştiinţarea debitorului cu cel puţin 10 zile înaintea termenului de plata.
Sarcina urmãririi efectuãrii plãţilor în ordinea scadentei revine debitorului.
ART. 7
Consiliile de administraţie ale agenţilor economici, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate, au obligaţia de a urmãri şi lua mãsuri ca fondurile proprii ale acestora, inclusiv capitalul social, completate cu creditele bancare sau comerciale primite în condiţiile legii, sa asigure acoperirea financiarã a mijloacelor fixe şi circulante existente, precum şi a disponibilitãţilor bãneşti necesare activitãţii curente şi de investiţii.
ART. 8
Efectuarea unor plati într-o alta prioritate decît cea rezultatã, potrivit scadentelor, se stabileşte prin lege, în care vor fi prevãzute expres natura obligaţiilor în cauza şi perioada de aplicare a prioritatii respective.
Aceste plati se realizeazã sub control bancar.
ART. 9
Începînd cu data intrãrii în vigoare a prezentei legi, sînt consideraţi în incapacitate de plata agenţii economici, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate, care au plati restante a cãror scadenta a fost depãşitã cu 30 de zile calendaristice.
Incapacitatea de plata se constata şi se comunica debitorului de orice creditor, dupã expirarea acestui termen.
Pentru obligaţiile legale datorate de agenţii economici bugetului de stat, starea de incapacitate de plata se constata şi se comunica de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
ART. 10
La primirea comunicãrii potrivit art. 9, agentul economic debitor poate contesta starea de incapacitate de plata, constatatã de creditor, la judecãtoria în a carei raza teritorialã are sediul, în termen de maximum 10 zile de la primirea comunicãrii.
Contestaţia se va soluţiona cu procedura de urgenta, iar hotãrîrea judecãtoriei este definitiva.
Dupã pronunţarea hotãrîrii, creditorii pot acţiona pentru lichidarea creanţelor prin urmãrirea, potrivit legii, a elementelor de avere a debitorului în urmãtoarea ordine: mijloace bãneşti, inclusiv disponibilitati în conturi bancare; produse; materii prime şi materiale; mijloace fixe; creanţe şi alte elemente patrimoniale.
Aplicarea acestei mãsuri va fi comunicatã de creditor debitorului în cauza, cît şi organelor Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Bãncii Naţionale a României.
ART. 11
Agenţii economici, indiferent de forma de organizare şi de tipul de proprietate, vor asigura evidenta obligaţiilor de plata pe scadente şi vor depune lunar lista plãţilor restante şi a situaţiei financiare la organele Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Bãncii Naţionale a României.
ART. 12
Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Banca Nationala a României vor analiza situaţia economico-financiarã a agenţilor economici care înregistreazã plati restante, indiferent de natura creditorului, şi vor declara, în cazuri bine justificate, starea de incapacitate de plata a acestora.
Lista agenţilor economici aflaţi în stare de incapacitate de plata va fi data publicitãţii.
Pînã la 31 ianuarie 1993, Banca Nationala a României va informa, trimestrial, Parlamentul cu situaţia, cauzele şi mãsurile necesare pentru eliminarea plãţilor restante ale agenţilor economici.
ART. 13
În scopul achitãrii obligaţiilor de plata şi evitãrii extinderii blocajului financiar în economie, consiliile de administraţie ale agenţilor economici aflaţi în stare de incapacitate de plata sînt obligate ca în cel mult 30 de zile de la apariţia acestei situaţii sa ia, în ordine, urmãtoarele mãsuri:
a) analiza cu creditorii a unor posibilitãţi de amînare a datoriilor, asanarea acestora prin concordate, fuziuni sau alte mãsuri de ieşire din starea de încetare a plãţii;
b) analiza cu bãncile a posibilitãţilor de reesalonare a scadentei creditelor bancare sau de obţinere a unor noi credite;
c) solicitarea aminarii cu maximum 60 de zile a plãţii impozitelor şi contribuţiilor datorate bugetului de stat, în condiţiile prevãzute de lege;
d) solicitarea obţinerii de credite bancare cu garanţia Guvernului şi aprobarea Parlamentului.
ART. 14
În situaţia prevãzutã de art. 13 lit. d), la agenţii economici aflaţi în incapacitate de plata, pînã la începerea efectivã a activitãţii Fondurilor Proprietãţii Private şi a Fondului Proprietãţii de Stat, comisii ale Guvernului formate din reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor, bãncilor, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi ai ministerului de resort vor analiza cauzele şi, pe baza studiilor de fezabilitate, dupã caz, vor propune mãsuri de restructurare, privatizare sau de declarare a stãrii de faliment.
CAP. 3
Contravenţii

ART. 15
Constituie contravenţie la normele privind constatarea şi comunicarea incapacitãţii de plata a agenţilor economici, urmãtoarele fapte:
a) neefectuarea de cãtre debitor a plãţilor în ordinea scadentei;
b) neasigurarea evidentei obligaţiilor de plata pe scadente de cãtre debitor;
c) necomunicarea de cãtre creditor la organele prevãzute la art. 10 alin. 3 şi 4 a mãsurii de urmãrire, conform prevederilor legale, a elementelor de avere a debitorului;
d) necomunicarea de cãtre debitor a listei plãţilor restante conform art. 11 din prezenta lege.
ART. 16
Contravenţiile prevãzute la art. 15 din prezenta lege se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele de la lit. c), cu amenda de la 30.000 la 80.000 lei;
b) cele de la lit. a), b) şi d), cu amenda de la 50.000 la 100.000 lei.
Sancţiunea poate fi aplicatã şi persoanelor juridice.
ART. 17
Contravenţiilor prevãzute de prezenta lege li se aplica dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 25-27.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre organele de specialitate ale Ministerului Economiei şi Finanţelor.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 18
Prevederile prezentei legi se aplica tuturor agenţilor economici, în afarã cazurilor în care s-au stipulat prevederi exprese referitoare numai la agenţii economici cu capital integral sau majoritar de stat.
ART. 19
Guvernul şi Banca Nationala a României urmeazã sa propunã Parlamentului, pînã la data de 30 septembrie 1992, mãsurile şi soluţiile suplimentare corespunzãtoare, care sa asigure înlãturarea şi prevenirea blocajului în lant.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 7 iulie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
IONEL ROMAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 7 iulie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016