Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 76 din 12 martie 2003  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 76 din 12 martie 2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 193 din 26 martie 2003

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
<>Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 148 din 10 aprilie 2000, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, punctele 6, 10 şi 13 vor avea urmãtorul cuprins:
"6. broker de asigurare - persoana juridicã romana sau strãinã, autorizata în condiţiile prezentei legi, care negociaza pentru clienţii sãi, persoane fizice sau juridice, asiguraţi ori potenţiali asiguraţi, încheierea contractelor de asigurare sau reasigurare şi acorda asistenta pe durata derulãrii contractelor ori în legatura cu regularizarea daunelor, dupã caz;
..............................................................
10. acţionar semnificativ - persoana fizica sau juridicã care, nemijlocit şi singura ori prin intermediul sau în legatura cu alte persoane fizice sau juridice, actionand în mod concertat, exercita drepturi aferente unor acţiuni care, cumulate, fie ar reprezenta cel puţin 5% din capitalul social al societãţii de asigurãri, fie i-ar conferi cel puţin 5% din totalul drepturilor de vot în adunarea generalã, sau care dau posibilitatea sa exercite o influenta semnificativã asupra conducerii societãţii de asigurare în care au poziţia semnificativã;
..............................................................
13. prime brute subscrise - primele încasate şi de încasat, inclusiv primele de reasigurare încasate şi de încasat, aferente tuturor contractelor de asigurare şi contractelor de reasigurare, care intra în vigoare în exerciţiul financiar, înainte de deducerea oricãror sume din acestea;"
2. La articolul 4, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Pentru nevoile Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, ale reprezentantelor sale pe care aceasta le înfiinţeazã, Guvernul şi, dupã caz, autoritãţile administraţiei publice locale vor atribui acesteia în administrare imobilele necesare - terenuri şi clãdiri - din domeniul public de interes naţional sau local, dupã caz, în termen de 60 de zile de la data cererii. Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate utiliza propriile venituri pentru construirea, achiziţionarea sau închirierea unor imobile corespunzãtoare, conform prevederilor legale în vigoare."
3. La articolul 4, dupã alineatul (18) se introduce alineatul (18^1) cu urmãtorul cuprins:
"(18^1) Membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, precum şi personalul acesteia, însãrcinat sa exercite atribuţii de supraveghere, nu rãspund civil ori penal, dupã caz, dacã instanţele judecãtoreşti constata îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de cãtre aceste persoane, cu buna-credinţa şi fãrã neglijenţa, a oricãrui act ori fapt în legatura cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere."
4. La articolul 4, alineatul (19) va avea urmãtorul cuprins:
"(19) Preşedintele este reprezentantul de drept al Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, ca autoritate administrativã autonomã, ca persoana juridicã de drept public şi în raporturi de drept comun."
5. La articolul 4, dupã alineatul (24) se introduce alineatul (24^1) cu urmãtorul cuprins:
"(24^1) Membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor îşi exercita mandatul potrivit legii. Ei rãspund pentru activitatea lor în mod solidar, cu excepţia situaţiei în care au votat impotriva unei hotãrâri şi au consemnat opinia separatã în procesul-verbal."
6. La articolul 4, alineatul (25) va avea urmãtorul cuprins:
"(25) În exercitarea atribuţiilor sale Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate încheia acorduri de cooperare cu organisme similare, cu autoritãţi publice sau cu instituţii din alte tari, privind asigurarea schimbului de informaţii confidenţiale necesare în activitatea de supraveghere. Aceste informaţii nu vor putea fi fãcute publice decât prin acordul explicit al autoritãţilor care le-au transmis sau, în anumite cazuri, doar în scopul pentru care autoritãţile şi-au dat acordul."
7. La articolul 5, literele e) şi j) vor avea urmãtorul cuprins:
"e) aproba actionarii semnificativi direcţi sau indirecti, persoane fizice sau juridice, precum şi persoanele semnificative ale asigurãtorilor, în conformitate cu criteriile stabilite prin norme;
..............................................................
j) aproba propriul buget de venituri şi cheltuieli."
8. La articolul 5, dupã litera j) se introduc literele k)-n) cu urmãtorul cuprins:
"k) aproba orice modificare a documentelor sau condiţiilor pe baza cãrora s-a acordat autorizarea de constituire şi funcţionare asigurãtorilor şi brokerilor de asigurare;
l) autorizeaza anual practicarea asigurãrilor obligatorii şi încaseazã ca venituri proprii o contribuţie procentualã din valoarea primelor brute încasate aferent asigurãrilor respective, în vederea exercitãrii supravegherii şi controlului activitãţii de asigurãri obligatorii, în condiţiile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acestei legi;
m) aplica mãsurile sanctionatorii prevãzute în prezenta lege în legatura cu exercitarea unei influente directe sau indirecte, care este incompatibilã cu principiile de conducere prudentiala a activitãţii asigurãtorilor, stabilite prin norme;
n) îndeplineşte alte atribuţii prevãzute de lege."
9. La articolul 6, dupã litera c) a alineatului (2) se introduce litera d) cu urmãtorul cuprins:
"d) în baza acordurilor de cooperare cu organisme similare, cu autoritãţi publice sau cu instituţii din alte tari, conform prevederilor art. 4 alin. (25)."
10. La articolul 8, litera f) a alineatului (2) va avea urmãtorul cuprins:
"f) aproba actionarii semnificativi direcţi sau indirecti şi persoanele semnificative ale asiguratorului;"
11. La articolul 12, literele d), f) şi g) ale alineatului (4) vor avea urmãtorul cuprins:
"d) societatea prezintã calcule specifice pentru activitatea de asigurãri de viata, dacã solicita autorizare pentru practicarea acestei categorii de asigurãri;
..............................................................
f) societatea va desfasura numai operaţiuni de asigurare, astfel cum acestea sunt definite la art. 2 pct. 3;
g) în cazul unui asigurator strãin, dacã face dovada ca în ţara în care este înregistrat s-a constituit legal."
12. Dupã articolul 13 se introduce articolul 13^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 13^1. - (1) Actul prin care se constata şi se individualizeazã obligaţia de plata a unui asigurator, întocmit sau emis, dupã caz, de cãtre organele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, conform legii, constituie titlu de creanta.
(2) La data scadentei titlul de creanta devine titlu executoriu, în baza cãruia Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va declansa procedura silitã de recuperare a creanţelor sale, conform dispoziţiilor Codului de procedura civilã."
13. La articolul 16, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Capitalul social vãrsat sau, dupã caz, fondul de rezerva libera vãrsat, prevãzute la alin. (1) lit. a), trebuie sa fie depuse integral în forma bãneascã, atât la constituirea, cat şi la majorarea acestora."
14. La articolul 20, litera c) a alineatului (3) va avea urmãtorul cuprins:
"c) sa îşi organizeze procedurile de control intern, astfel încât sa îndeplineascã prevederile legale şi sa prezinte organelor de control ale Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor toate documentele, situaţiile şi informaţiile solicitate de acestea."
15. La articolul 21, litera a) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"a) rezerva de primire se calculeazã lunar prin însumarea cotelor-pãrţi din primele brute subscrise, aferente perioadelor neexpirate ale contractelor de asigurare, astfel încât diferenţa dintre volumul primelor brute subscrise şi aceasta rezerva sa reflecte primele brute alocate partii din riscurile expirate la data calculãrii;"
16. La articolul 21, dupã alineatul (4) se introduce alineatul (4^1) cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Primele brute subscrise, pe baza cãrora se vor calcula rezervele tehnice prevãzute la alin. (1) lit. a), d) şi e) şi la alin. (3), se vor stabili în conformitate cu prevederile normelor."
17. La articolul 21, alineatul (6) va avea urmãtorul cuprins:
"(6) În cazurile în care contractul de asigurare prevede încasarea primelor şi plata despãgubirilor în valuta, rezervele tehnice aferente se pot constitui şi menţine în valuta. Evaluarea se va efectua în conformitate cu prevederile normelor."
18. Dupã articolul 24 se introduc articolele 24^1 şi 24^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 24^1. - Asiguratorii sunt obligaţi sa punã la dispoziţie asiguraţilor sau potenţialilor asiguraţi, înainte de încheierea contractului de asigurare, cel puţin urmãtoarele informaţii: durata contractului, modalitãţile de executare, suspendare sau încetare a acestuia, mijloacele şi termenele de plata a primelor de asigurare, metodele de calcul şi de distribuţie a rezultatelor financiare, procedurile de soluţionare a eventualelor litigii rezultate din executarea contractului, precum şi alte informaţii necesare protejãrii intereselor acestora.
Art. 24^2. - Asiguratorii şi brokerii de asigurare efectueazã operaţiunile de asigurare şi de reasigurare de regula în lei, iar dacã îşi asuma obligaţii de plata în moneda strãinã, aceste operaţiuni se efectueazã în moneda strãinã, potrivit legii."
19. La articolul 25, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Asiguratorii emitenti de documente internaţionale de asigurare "Carte verde" vor constitui Biroul Roman Carte Verde, în conformitate cu prevederile Convenţiei Internaţionale Carte Verde, cu avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor. Activitatea Biroului Roman Carte Verde este supusã reglementãrii şi supravegherii Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor."
20. La articolul 39, litera c) a alineatului (2) va avea urmãtorul cuprins:
"c) aprobarea prealabilã a actionarilor semnificativi direcţi, a celor indirecti şi a persoanelor semnificative ale asiguratorului, conform prevederilor art. 5 lit. e);"
ART. 2
<>Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 148 din 10 aprilie 2000, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 5 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 18 februarie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Bucureşti, 12 martie 2003.
Nr. 76.



────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016