Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 75 din 6 iulie 1995  privind producerea, controlul calitatii, comercializarea si folosirea semintelor si materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de plante agricole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 75 din 6 iulie 1995 privind producerea, controlul calitatii, comercializarea si folosirea semintelor si materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de plante agricole

EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 150 din 14 iulie 1995
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei asigura cadrul organizatoric şi respectarea prevederilor legale privind producerea, controlul calitãţii, comercializarea şi folosirea seminţelor şi materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante agricole.
ART. 2
În domeniul de activitate circumscris la art. 1, Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei îi revin urmãtoarele atribuţii şi raspunderi principale:
a) autorizeaza agenţii economici specializaţi, indiferent de forma de proprietate, sa producã, sa prelucreze şi sa comercializeze seminţe de plante agricole şi material sãditor;
b) organizeazã certificarea şi controlul puritatii varietale, stãrii fitosanitare şi valorii culturale a seminţelor şi materialului sãditor, încurajeazã şi urmãreşte producerea de seminţe şi material sãditor cu valoare biologica ridicatã, în cantitãţi suficiente pentru nevoi interne şi export;
c) urmãreşte şi controleazã aplicarea, de cãtre agenţii economici autorizaţi, a tehnologiilor specifice şi a normelor tehnice stabilite împreunã cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti", institutele şi staţiunile de cercetãri agricole de profil, pentru producerea seminţelor şi materialului sãditor;
d) sprijinã dezvoltarea cercetãrilor autohtone pentru crearea de soiuri de plante agricole şi stabileşte mãsuri pentru protejarea producãtorilor agricoli impotriva riscului utilizãrii de seminţe şi material sãditor necorespunzãtor sau din soiuri neadaptate condiţiilor agricole din ţara noastrã;
e) acorda asistenta agenţilor economici autorizaţi în producerea, prelucrarea şi comercializarea seminţelor şi materialului sãditor şi, de asemenea, în prognozarea necesarului de seminţe pe specii, soiuri şi categorii biologice, punîndu-le la dispoziţie informaţiile relevante de care dispune;
f) urmãreşte aplicarea prevederilor prezentei legi, precum şi a prevederilor ce rezulta din convenţiile şi acordurile internaţionale în domeniul producerii, controlului calitãţii, comercializãrii şi folosirii seminţelor şi materialului sãditor, precum şi înregistrãrii soiurilor de plante agricole, la care România este parte.
ART. 3
Definirea termenilor de specialitate utilizaţi în prezenta lege este precizatã în anexa.
CAP. 2
Producerea, prelucrarea şi comercializarea seminţelor şi materialului sãditor
ART. 4
Producerea, prelucrarea şi comercializarea seminţelor şi materialului sãditor se realizeazã de cãtre agenţii economici - persoane fizice şi juridice - autorizaţi în acest scop de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei prin organele teritoriale de specialitate.
Autorizaţia se acorda la cerere acelor persoane fizice sau juridice care fac dovada ca dispun de o baza materialã adecvatã şi de personal cu pregãtire corespunzãtoare, pentru obţinerea seminţelor şi a materialului sãditor de calitate şi pentru menţinerea puritatii varietale a acestora, conform normelor în vigoare.
ART. 5
Agenţii economici autorizaţi pentru producerea, prelucrarea şi comercializarea seminţelor şi materialului sãditor au urmãtoarele obligaţii:
a) sa respecte cerinţele tehnologiilor şi ale normelor în vigoare privind producerea, prelucrarea şi comercializarea seminţelor şi materialului sãditor.
b) sa ţinã evidenta producţiei, tranzacţiilor şi a stocurilor de seminţe şi material sãditor, pe care sa o punã la dispoziţia organelor competente de control, la cererea acestora;
c) sa respecte prevederile legale privind protecţia soiurilor;
d) sa anunţe, în termenele fixate de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, suprafeţele pentru producerea seminţelor şi materialului sãditor pe care le propun pentru certificare.
ART. 6
Producãtorii agricoli - persoane fizice sau juridice, în urma convenţiilor sau înţelegerilor încheiate în scris cu producãtorii de seminţe, au obligaţia sa respecte distanţele de izolare fata de culturile invecinate destinate loturilor semincere, conform normelor tehnice stabilite.
ART. 7
Creatorii de soiuri au obligaţia sa punã la dispoziţia agenţilor economici autorizaţi care multiplica aceste soiuri tehnologiile specifice de producere a seminţelor şi materialului sãditor pe specii, soiuri şi hibrizi, în condiţiile legii.
ART. 8
Autorizaţia acordatã unui agent economic specializat în producerea, prelucrarea şi comercializarea seminţelor şi materialului sãditor poate fi retrasã de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, dacã se constata ca au fost incalcate obligaţiile ce îi revin potrivit art. 5.
ART. 9
Producerea seminţelor din categoriile biologice superioare, saminta de prebaza şi saminta de baza, revine persoanelor fizice şi juridice specificate ca "mentinator" în Registrul de stat al soiurilor de plante agricole omologate pentru a fi cultivate pe teritoriul României, denumit în continuare registrul de stat, şi în Lista oficialã a soiurilor şi hibrizilor de plante de cultura din România pentru anul respectiv, denumita în continuare lista oficialã.
ART. 10
Agenţii economici autorizaţi în producerea, prelucrarea şi comercializarea seminţelor şi materialului sãditor rãspund de calitatea şi autenticitatea acestora şi vor suporta daunele provocate beneficiarilor pentru livrarea de seminţe şi material sãditor necorespunzãtor.
ART. 11
Agenţii economici care produc, prelucreaza sau comercializeazã seminţe şi material sãditor au obligaţia de a le depozita, pãstra, manipula şi transporta, astfel încît sa fie evitat orice pericol de pierdere a autenticitatii, iar identitatea lor sa poatã fi determinata cu usurinta. Pãstrarea seminţelor şi materialului sãditor se va face pe loturi, pe soiuri şi pe categorii biologice, în containere sau în ambalaje corespunzãtoare.
ART. 12
Normele tehnice privind prelucrarea, formarea loturilor, tratarea, ambalarea, etichetarea, transportul, depozitarea şi pãstrarea seminţelor se elaboreazã de cãtre Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, cu respectarea prevederilor prezentei legi, a convenţiilor şi a acordurilor internaţionale la care România este parte.
ART. 13
Comercializarea seminţelor şi materialului sãditor se face numai în ambalaje specifice, etichetate oficial, care sa ateste autenticitatea, identitatea şi calitatea acestora potrivit normelor în vigoare.
ART. 14
Agenţii economici autorizaţi în producerea, prelucrarea şi comercializarea seminţelor şi materialului sãditor pot efectua importuri şi exporturi de seminţe şi material sãditor, cu avizul prealabil al Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
ART. 15
Sunt admise la import numai seminţele şi materialul sãditor din soiurile înscrise în registrul de stat şi în lista oficialã. Fac excepţie:
a) esantioanele de seminţe şi material sãditor obţinute în cadrul schimburilor de cãtre institutele şi staţiunile de cercetare agricolã şi instituţiile de învãţãmînt superior de profil agricol, destinate cercetãrilor ştiinţifice;
b) seminţele şi materialul sãditor din soiuri strãine, care se introduc în ţara în vederea testarilor oficiale la Institutul pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor;
c) seminţele şi materialul sãditor din soiuri strãine, neinregistrate în registrul de stat, care se multiplica pe baza de contract, în vederea exportului, integral, atît ca saminta cît şi ca produs comercial.
ART. 16
Exportul de seminţe şi material sãditor constituit din elite, înainte de omologare, precum şi din soiurile noi, omologate, înainte de brevetare, este interzis.
CAP. 3
Certificarea şi controlul calitãţii seminţelor şi materialului sãditor
ART. 17
Controlul calitãţii şi eliberarea certificatelor de calitate a seminţelor şi materialului sãditor în fazele de producere, condiţionare, tratare, ambalare, etichetare, depozitare, pãstrare, transport şi comercializare se fac de cãtre Inspecţia de stat pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, în conformitate cu normele tehnice interne şi cu reglementãrile internaţionale.
Inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor şi Laboratorul Central pentru Controlul Calitãţii Seminţelor funcţioneazã ca unitãţi cu personalitate juridicã, finanţate de la bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi subordonate Inspecţiei de stat pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor.
Inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor rãspund de autenticitatea şi calitatea seminţelor şi materialului sãditor, prin actele pe care le emit, şi vor suporta daunele provocate unitãţilor beneficiare pentru livrarea de seminţe şi material sãditor necorespunzãtoare.
ART. 18
Inspecţia de stat pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor are urmãtoarele atribuţii:
a) elibereazã şi retrage autorizaţiile de funcţionare pentru agenţii economici care produc, prelucreaza şi comercializeazã seminţe şi material sãditor;
b) supune spre aprobare Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei proiecte de acte normative privind calitatea seminţelor şi materialului sãditor;
c) organizeazã, coordoneazã şi controleazã activitatea inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor şi a Laboratorului Central pentru Controlul Calitãţii Seminţelor;
d) elaboreazã norme interne de certificare şi difuzeazã celor interesaţi normele organismelor internaţionale în domeniul seminţelor şi materialului sãditor la care România este afiliatã, avizeazã programe anuale de certificare şi urmãreşte aplicarea acestora;
e) asigura şi exercita controlul în scopul menţinerii calitãţii seminţelor şi materialului sãditor la toate categoriile biologice în precontrol şi postcontrol, prin scheme şi tehnici ştiinţifice adecvate;
f) asigura legatura cu organizaţiile internaţionale specializate în domeniul seminţelor şi materialului sãditor.
Pentru efectuarea controlului în cimp în vederea certificãrii şi a analizelor de laborator, solicitantul va plati contravaloarea prestaţiilor, o data cu depunerea cererii, conform tarifelor stabilite de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei. Din sumele rezultate, inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor şi Laboratorul Central pentru Controlul Calitãţii Seminţelor vor folosi 70% pentru cheltuieli de capital.
ART. 19
Categoriile biologice de saminta şi material sãditor se supun controlului şi pentru care se emit acte ce atesta autenticitatea şi calitatea seminţelor şi materialului sãditor, în condiţiile prezentei legi, sunt:
a) saminta de prebaza;
b) saminta de baza;
c) saminta certificatã.
ART. 20
Se admit pentru certificare numai loturile semincere din soiurile care sunt înscrise în registrul de stat şi publicate în lista oficialã, formele parentale folosite la producerea hibrizilor înscrişi în lista oficialã, precum şi categoriile de seminţe şi material sãditor prevãzute la art. 15 lit. c).
Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va constitui fondul seminţelor de rezerva, în limita cantitãţilor stabilite prin hotãrîre a Guvernului, iar cheltuielile necesare vor fi prevãzute în bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
ART. 21
Este interzisã comercializarea seminţelor şi materialului sãditor a cãror calitate nu a fost controlatã şi certificatã de Inspecţia de stat pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor sau de autoritatea corespunzãtoare din ţara exportatorului.
CAP. 4
Înregistrarea soiurilor de plante agricole
ART. 22
Pe teritoriul României sunt admise producerea, multiplicarea, comercializarea şi folosirea seminţelor şi materialului sãditor numai din soiurile înscrise în registrul de stat şi publicate anual în lista oficialã.
ART. 23
Se excepteazã de la prevederile art. 22 seminţele şi materialul sãditor din soiurile radiate din lista oficialã, care mai pot fi comercializate în urmãtorii 3 ani, în vederea lichidãrii stocurilor existente.
ART. 24
Înscrierea unui soi în registrul de stat şi în lista oficialã se face prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei, dupã ce s-a stabilit, în urma examinãrii prealabile efectuate de cãtre Institutul pentru testarea şi înregistrarea soiurilor, ca îndeplineşte condiţiile de distinctibilitate, stabilitate şi omogenitate prevãzute de reglementãrile în vigoare şi ca poseda valoare agronomica şi tehnologicã.
ART. 25
La înscrierea în registrul de stat şi în lista oficialã, fiecare soi va fi individualizat printr-o denumire care sa facã posibila identificarea sa.
ART. 26
Înscrierea soiurilor pentru examinare la Institutul pentru testarea şi înregistrarea soiurilor în vederea înscrierii în registrul de stat şi în lista oficialã se face pe baza unei cereri a amelioratorului sau a reprezentantului acestuia, împuternicit în scris, însoţitã de fişele descriptive ale soiului şi de asigurarea cantitãţilor de seminţe necesare examinãrii.
ART. 27
Radierea unui soi din lista oficialã se face prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei, în cazurile în care:
a) este depãşit ca performanta agronomica şi tehnologicã de alte soiuri similare şi nu mai prezintã interes pentru utilizarea sa de cãtre agenţii economici;
b) se dovedeşte necorespunzãtor cerinţelor de distinctibilitate, stabilitate şi omogenitate, în sensul în care aceste însuşiri au fost luate în considerare la înscrierea sa în registrul de stat şi în lista oficialã;
c) au apãrut elemente care ar fi împiedicat înscrierea sa în registrul de stat şi în lista oficialã, necunoscute la data cînd s-a fãcut aceasta înscriere;
d) la solicitarea mentinatorului, precum şi în cazul în care mentinatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin de a prezenta în orice moment saminta necesarã care sa asigure reproducerea soiului cu caracteristicile iniţiale, avute la înregistrare, şi de a se supune inspecţiei fãcute în scopul verificãrii modului cum se efectueazã selecţia conservativa;
e) nu mai exista un responsabil cu menţinerea în selecţie conservativa a soiului;
f) se dovedeşte ca acelaşi soi se regaseste în registrul de stat şi în lista oficialã sub un alt nume;
g) titularul certificatului de omologare a soiului nu achitã taxele prevãzute de lege pentru verificarea puritatii soiului, pe durata de înscriere în registrul de stat;
h) dupã 10 ani de la înscrierea în registrul de stat nu se mai solicita sau nu se mai aproba reînscrierea;
j) la cererea autorului.
ART. 28
Institutul de stat pentru testarea şi înregistrarea soiurilor funcţioneazã ca organ de specialitate al Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi are urmãtoarele atribuţii principale:
a) elaboreazã metodologia de prezentare şi de examinare a noilor soiuri în vederea înscrierii în registrul de stat şi în lista oficialã, ţinînd seama de reglementãrile interne şi internaţionale în materie;
b) examineazã soiurile pentru care se solicita înscrierea în registrul de stat şi în lista oficialã;
c) previne înstrãinarea materialului biologic aflat în examinare şi asigura secretul informaţiilor obţinute;
d) asigura conservarea esantioanelor de seminţe din soiurile înscrise în registrul de stat;
e) efectueazã verificarea anuala a puritatii varietale a soiurilor multiplicate pentru comercializare;
f) este depozitarul registrului de stat, editeazã şi publica anual lista oficialã.
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Institutului pentru testarea şi înregistrarea soiurilor se aproba prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
ART. 29
În cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei se organizeazã Consiliul tehnic pentru soiuri şi seminţe de plante agricole. Componenta şi atribuţiile acestuia se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
ART. 30
Pentru efectuarea lucrãrilor de examinare a soiurilor, solicitantul va plati, cu aprobarea înscrierii pentru examinare, tarifele stabilite de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei. Din sumele rezultate Institutul pentru testarea şi înregistrarea soiurilor va folosi 70% pentru cheltuieli de capital.
ART. 31
Soiurile care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 24 şi 25 sunt considerate omologate şi se înscriu în registrul de stat şi în lista oficialã, iar amelioratorului i se elibereazã de cãtre Institutul pentru testarea şi înregistrarea soiurilor un certificat de omologare a soiului, a cãrui valabilitate este de 20 de ani de la data eliberãrii, pentru culturile de cimp, şi de 25 de ani pentru pomi şi vita de vie.
La cererea amelioratorului se pot omologa şi formele parentale folosite la obţinerea de hibrizi comerciali.
ART. 32
Protecţia soiurilor de plante agricole este asigurata potrivit <>Legii nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie.
Brevetul de invenţie conferã titularului dreptul exclusiv de a reproduce, multiplica, comercializa şi concesiona soiul respectiv, plante întregi sau pãrţi de planta, elemente de reproducţie sexuata sau de multiplicare vegetativa.
Dreptul de a produce şi comercializa saminta amelioratorului, saminta de prebaza şi saminta de baza aparţine exclusiv titularului de brevet de invenţie al soiului respectiv.
Dreptul de a produce şi comercializa saminta certificatã poate fi transmis oricãrei persoane fizice sau juridice autorizate conform art. 4, care se angajeazã prin contract sa achite titularului de brevet de invenţie o redeventa, stabilitã de comun acord, din valoarea seminţelor sau materialului sãditor vîndut. Nerespectarea acestui angajament atrage anularea autorizaţiei de producere şi de comercializare a seminţelor şi plata daunelor corespunzãtoare care rezulta din aceasta. Aceste drepturi pot fi transmise, în condiţiile legii, prin vînzare de licenţe sau cesionare, dobinditorul devenind în mod automat mentinator.
ART. 33
Pentru soiurile omologate înainte de intrarea în vigoare a <>Legii nr. 64/1991 , certificatul de omologare a soiului conferã posesorului dreptul exclusiv de a produce şi comercializa saminta amelioratorului, saminta de prebaza şi saminta de baza şi de a beneficia de redeventa pentru saminta certificatã produsã şi comercializata.
ART. 34
Drepturile patrimoniale cuvenite persoanelor fizice, autori de soiuri, se stabilesc pe baza de contract, din veniturile obţinute de ameliorator.
ART. 35
Institutul pentru testarea şi înregistrarea soiurilor este desemnat ca instituţie de depozit al materialului biologic reproductibil pentru soiurile de plante agricole.
ART. 36
Institutul pentru testarea şi înregistrarea soiurilor este împuternicit sa efectueze toate experimentarile şi verificãrile în vederea controlului materialului biologic pentru care s-a acordat brevet de invenţie.
ART. 37
Dupã obţinerea certificatului de omologare a soiului titularul acestuia are obligaţia sa punã la dispoziţia Institutului pentru testarea şi înregistrarea soiurilor un esantion-martor de plante sau de seminţe, care se va conserva şi care va constitui proba-etalon pentru verificarea puritatii varietale şi a autenticitatii.
ART. 38
Titularul certificatului de omologare a soiului plãteşte efectuarea testelor de verificare a puritatii varietale pe toatã durata în care soiul este înscris în registrul de stat.
CAP. 5
Sancţiuni
ART. 39
Inspecţia de stat pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor poate dispune reţinerea oricãrui lot de saminta sau de material sãditor, care circula fãrã documente de calitate sau de stare fitosanitara, pînã la clarificarea situaţiei, dar nu mai mult de 30 de zile.
În situaţia în care lotul de saminta sau de material sãditor este necorespunzãtor din punct de vedere calitativ sau al stãrii fitosanitare, se dispune folosirea lui în alte scopuri sau distrugerea pe cheltuiala titularului.
ART. 40
Constituie contravenţii la normele privind producerea, prelucrarea, condiţionarea, depozitarea, pãstrarea, transportul, valorificarea şi controlul calitãţii seminţelor şi materialului sãditor urmãtoarele fapte, dacã nu au fost sãvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni:
a) comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor necertificate sau din loturi provenite de la producãtori neautorizati;
b) producerea de seminţe şi material sãditor în scop comercial fãrã autorizaţia eliberata de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei;
c) introducerea în ţara de seminţe de plante agricole sau material sãditor, neautorizate de cãtre Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei;
d) comercializarea de seminţe de plante agricole sau material sãditor din import, neautorizate de cãtre Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei;
e) nerespectarea tehnologiilor de cultura pentru producerea seminţelor şi a materialului sãditor care determina reducerea puritatii biologice sub limita standardelor în vigoare;
f) neasigurarea mãsurilor corespunzãtoare menţinerii calitãţii şi autenticitatii la recoltarea, prelucrarea sau condiţionarea seminţelor şi a materialului sãditor;
g) depozitarea şi transportul seminţelor şi materialului sãditor fãrã documente care sa ateste calitatea şi provenienta acestora, precum şi neasigurarea mãsurilor de protecţie a calitãţii şi autenticitatii lor;
h) lipsa evidentei producerii, tranzacţiilor şi stocurilor de seminţe şi material sãditor;
i) refuzul de a prezenta documentele privind calitatea seminţelor şi a materialului sãditor, precum şi evidentele prevãzute la lit. h), la cererea organelor de control autorizate de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei;
j) înscrierea unor date eronate în documentele de atestare a calitãţii seminţelor şi a materialului sãditor;
k) comercializarea de seminţe sau material sãditor fãrã documente care sa ateste calitatea şi starea fitosanitara corespunzãtoare pentru insamintare sau plantare;
l) comercializarea de seminţe şi material sãditor care nu corespund standardelor în vigoare.
ART. 41
Contravenţiile prevãzute la art. 40 din prezenta lege se sancţioneazã cu amenda aplicatã persoanelor fizice sau, dupã caz, juridice, dupã cum urmeazã:
a) cele de la lit. e), f), h), i), cu amenda de la 300.000 lei 900.000 lei;
b) cele de la lit. g), j), l), cu amenda de la 900.00 lei la 1.500.000 lei;
c) cele de la lit. a), b), k), cu amenda de 1.500.000 lei la 3.000.000 lei;
d) cele de la lit. c) şi d), cu amenda de 3.000.000 lei la 5.000.000 lei.
ART. 42
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 41 se fac prin proces-verbal întocmit de cãtre Inspecţia de stat pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor. Ministrul agriculturii şi alimentaţiei poate imputernici şi alte persoane care sa constate contravenţiile şi sa aplice sancţiunile.
Dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor se aplica în mãsura în care prezenta lege nu dispune altfel.
CAP. 6
Dispoziţii finale
ART. 43
Prevederile prezentei legi se aplica şi soiurilor care sunt înscrise în registrul de stat şi în lista oficialã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va lua mãsuri ca pentru toate soiurile înscrise în registrul de stat şi în lista oficialã pînã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi sa se emita certificatele de omologare a soiurilor respective şi sa se stabileascã dreptul de mentinator institutelor, staţiunilor de cercetãri agricole, instituţiilor de învãţãmînt superior de profil agricol şi altor amelioratori, la propunerea acestora.
ART. 44
Societãţile comerciale cu profil agricol, societãţile agricole, asociaţiile agricole fãrã personalitate juridicã, precum şi producãtorii agricoli individuali, beneficiazã de reduceri la preţurile de cumpãrare ale seminţelor provenite de la agenţii economici autorizaţi, de pînã la 50%, dacã reinnoiesc saminta la:
- 3 ani - pentru soiurile de cereale paioase, leguminoase boabe, cartofi de toamna, plante tehnice şi furajere anuale;
- anual - pentru hibrizi de porumb, floarea-soarelui, sorg, sfecla de zahãr, legume;
- anual - pentru soiurile de tutun, legume, cartofi timpurii şi de vara, sfecla de zahãr.
Nivelul reducerilor de preţuri pentru fiecare cultura şi categorie biologica se stabileşte anual, pînã la data de 1 septembrie pentru culturile de toamna şi cartofi, respectiv 31 ianuarie pentru culturile de primavara, prin hotãrîre a Guvernului.
ART. 45
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga:
- <>Legea nr. 13/1971 privind producerea, folosirea şi controlul calitãţii seminţelor şi materialului sãditor pentru producţia agricolã vegetala, publicatã în Buletinul Oficial nr. 132 din 21 octombrie 1971;
- H.C.M. nr. 780/1972 privind contractarea, preluarea, condiţionarea, valorificarea şi controlul calitãţii seminţelor şi materialului sãditor în R.S. România, publicatã în Buletinul Oficial nr. 77 din 17 iulie 1972;
- orice alte dispoziţii contrare prezentei legi.
ART. 46
Prezenta lege intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 6 iunie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 26 iunie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE


ANEXA 1
DEFINIREA
termenilor de specialitate utilizaţi în lege

1. Saminta înseamnã orice material de reproducere (seminţe, fructe, material sãditor, produs prin orice metode de înmulţire) destinat multiplicãrii sau reproducerii unei plante agricole.
2. Soi înseamnã o populaţie de plante creata sau identificata, care:
a) se diferentiaza de cele deja cunoscute prin cel puţin un caracter important, precis şi puţin fluctuant, ce poate fi clar definit şi descris, sau prin mai multe caractere a cãror combinatie este de natura sa dea calitatea de nou (distinctibilitate);
b) este omogenã pentru ansamblul caracterelor luate în considerare de reglementãrile în vigoare privind uniformitatea soiurilor, cu excepţia unui numãr foarte redus de forme atipice, ţinînd seama de particularitãţile de reproducere (omogenitate);
c) este stabilã în caracterele sale esenţiale, adicã în urma reproducerii sau multiplicãrii succesive, sau la sfîrşitul fiecãrui ciclu de reproducere definit de ameliorator, caracterele esenţiale rãmîn asa cum au fost descrise iniţial (stabilitate);
d) la hibrizi comerciali, noutatea este data de caracterele pãrinţilor constituanti şi de formula care asociaza formele parentale.
3. Ameliorator înseamnã persoana juridicã sau fizica care a creat sau identificat prin metode ştiinţifice un soi. Amelioratorii pot fi institutele şi staţiunile de cercetãri agricole, instituţiile de învãţãmînt superior de profil agricol şi alte institute, producãtorii privati, specializate în acest scop, firme strãine sau agenţii ale acestora, asociaţii între instituţii de cercetare, producãtori privati şi firme strãine etc.
4. Mentinator înseamnã persoana juridicã sau fizica indicatã în registrul de stat ca responsabilã de menţinerea unui soi cu caracteristicile avute la data înscrierii în registrul de stat.
Mentinatorul poate fi amelioratorul soiului sau persoana autorizata cãreia amelioratorul i-a transferat acest drept printr-o tranzacţie legalã.
5. Titular înseamnã persoana juridicã sau fizica cu drept de proprietate asupra soiului omologat, destinat reproducerii, comercializãrii etc.
6. Comercializare înseamnã oferirea spre vînzare, expunerea spre vînzare, vînzarea, posedarea în vederea vinzarii şi orice tranzacţie prin care dreptul de proprietate al seminţelor este transferat de la o persoana la alta sau prin care seminţele sau materialul sãditor sunt transferate de la o persoana la alta printr-un contract potrivit cãruia acestea vor fi folosite pentru a produce seminţe sau pentru a obţine recolta pentru orice alta utilizare.
7. Categoriile biologice din procesul de producere a seminţelor sunt definite dupã cum urmeazã:
a) saminta amelioratorului înseamnã saminta:
- produsã de cãtre sau sub directa responsabilitate a amelioratorului sau a mentinatorului, folosind selecţia conservativa sau alte metode ştiinţifice specifice;
- care este destinatã producerii seminţelor de prebaza;
- care satisface cerinţele impuse de reglementãrile în vigoare privind puritatea varietala pentru seminţele de prebaza;
b) saminta de prebaza înseamnã saminta din toate verigile biologice dintre saminta amelioratorului şi saminta de baza, care:
- a fost produsã de sau sub directa responsabilitate a mentinatorului;
- a fost produsã din saminta amelioratorului sau din saminta de prebaza;
- este destinatã producerii de saminta de prebaza sau de baza;
- satisface cerinţele impuse de reglementãrile în vigoare privind puritatea varietala, germinatia etc., specificate pentru seminţele de prebaza.
În terminologia curenta, saminta de prebaza poate fi echivalentul categoriilor biologice de baza superelita şi superelita linii consangvinizate (cimp de menţinere), în cazul cartofului - clonele A, B, C, D, E;
c) saminta de baza înseamnã saminta:
- produsã de cãtre sau sub directa responsabilitate a mentinatorului;
- care a fost produsã din saminta de prebaza;
- care este destinatã producerii de saminta certificatã;
- care satisface cerinţele impuse de reglementãrile în vigoare privind puritatea varietala, germinatia etc., specificate pentru seminţele de baza.
În terminologia curenta, saminta de baza corespunde categoriei biologice de elita, linii consangvinizate androsterile şi restauratoare de fertilitate sau hibrizi simpli, forme parentale folosite pentru loturile de hibridare în vederea producerii semintei comerciale (F1);
d) saminta certificatã înseamnã:
- în cazul hibrizilor comerciali, saminta produsã în loturi de hibridare, din saminta de baza şi care este destinatã producerii de recolta pentru consum uman, animal sau industrializare;
- în cazul soiurilor, saminta produsã direct din saminta de baza pentru reinmultiri sau pentru consum şi care satisface cerinţele impuse de reglementãrile în vigoare privind puritatea varietala, germinatia etc., specificate pentru seminţele certificate.
În cazul speciilor autogame este admisã şi producerea seminţelor certificate în generatia a II-a.
În terminologia curenta, saminta certificatã corespunde categoriilor biologice:
- înmulţirea I (I1);
- înmulţirea a II-a (I2);
- hibrizi comerciali (F1) HSC; HT; HD; hibrizi Top Cross, hibrizi între soiuri;
- soi sintetic;
- soi multilineal;
- material sãditor viticol - selecţionat şi autentic;
- material sãditor de dud, hamei şi dendrologic - autentic.

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016