Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 73 din 12 iulie 1996  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 73 din 12 iulie 1996 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 174 din 2 august 1996
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, emisã în temeiul art. 1 lit. a) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 246 din 31 august 1994, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 1 alineatul (1) litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) asocierile dintre persoanele fizice romane şi persoanele juridice romane care nu dau naştere unei persoane juridice, pentru veniturile realizate atît în România, cît şi în strãinãtate. În acest caz, impozitul datorat se calculeazã, se retine şi se vãrsa de cãtre persoana juridicã."
2. Articolul 1 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Sînt exceptate de la plata impozitului pe profit:
a) trezoreria statului, pentru operaţiunile din fondurile publice derulate prin contul general al trezoreriei;
b) instituţiile publice, pentru fondurile publice constituite, inclusiv pentru veniturile extrabugetare şi disponibilitãţile realizate şi utilizate potrivit Legii privind finanţele publice, dacã legea nu prevede altfel;
c) organizaţiile de nevãzãtori şi de invalizi, asociaţiile persoanelor handicapate şi unitãţile economice ale acestora, constituie potrivit prevederilor Legii nr. 21/1924 pentru persoanele juridice;
d) asociaţiile de binefacere;
e) cooperativele care funcţioneazã ca unitãţi protejate, special organizate, potrivit legii;
f) unitãţile aparţinînd cultelor religioase, pentru veniturile obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activitãţii de cult, menţionate la <>art. 1 din Legea nr. 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult."
3. Articolul 2 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Contribuabilii avizaţi şi atestaţi de Ministerul Finanţelor în condiţiile legii, care obţin venituri şi în domeniul jocurilor de noroc, precum şi cei care obţin venituri din activitatea barurilor de noapte şi a cluburilor de noapte, plãtesc o cota adiţionalã de impozit de 22% asupra partii din profitul impozabil care corespunde ponderii veniturilor înregistrate din aceste activitãţi în volumul total al veniturilor."
4. Articolul 2 alineatul (5) va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Cota de impozit pe profit în cazul contribuabililor care realizeazã anual cel puţin 80% din venituri din agricultura este de 25%. În sensul prezentei ordonanţe, prin agricultura se înţelege activitatea desfasurata în domeniul culturii vegetale, creşterii animalelor pentru prasila, producţie, reproducţie, selecţie şi în piscicultura, din care se obţin materii prime cu sau fãrã prelucrarea ulterioara a acestora pe capacitãţi proprii, cu excepţia culturii florilor, plantelor ornamentale şi a tutunului."
5. Articolul 3 se elimina.
6. Articolul 4 devine articolul 3.
7. Capitolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"CAP. 2
Determinarea profitului impozabil
ART. 4
(1) Profitul impozabil se calculeazã ca diferenţa între veniturile din livrarea bunurilor mobile, a bunurilor imobiliare pentru care s-a transferat dreptul de proprietate, servicii prestate şi lucrãri executate, inclusiv din cistiguri din orice sursa, şi cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, dintr-un an fiscal, la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
(2) Pentru determinarea profitului impozabil, cheltuielile sînt deductibile numai dacã sînt aferente realizãrii veniturilor şi cele considerate deductibile conform prevederilor legale în vigoare. Cînd o cheltuiala este aferentã mai multor activitãţi, ea se repartizeazã pe activitãţile respective.
(3) Pentru determinarea profitului impozabil, cheltuielile pentru care nu se admite deducerea sînt:
a) impozitul pe profit, datorat conform prezentei legi, precum şi impozitul pe venitul realizat din strãinãtate;
b) amenzile sau penalitãţile datorate cãtre autoritãţi romane sau strãine;
c) cheltuielile pentru protocol, reclama şi publicitate care depãşesc limitele prevãzute de legea bugetarã anuala;
d) sumele utilizate pentru constituirea sau majorarea rezervelor şi provizioanelor peste limita legalã, cu excepţia celor create de bãnci în limita a 2% din soldul creditelor acordate şi a fondului de rezerva potrivit Legii nr. 33/1991 privind activitatea bancarã, a rezervelor tehnice ale societãţilor de asigurare şi reasigurare create conform prevederilor legale în materie, precum şi a fondului de rezerva, în limita a 5% din profitul contabil anual, pînã ce acesta va atinge a cincea parte din capitalul social;
e) sumele care depãşesc limitele cheltuielilor considerate deductibile, conform legii bugetare anuale.
(4) Cheltuielile de sponsorizare sînt deductibile în limita cotei prevãzute în Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea.
(5) Limitele cheltuielilor deductibile se aplica lunar astfel încît la finele anului fiscal sa se încadreze în prevederile dispoziţiilor legale în vigoare.
(6) Contribuabilii care au în componenta unitãţi fãrã personalitate juridicã determina limitele cheltuielilor deductibile la nivelul unitãţii cu personalitate juridicã.
ART. 5
Amortizarea activelor corporale şi necorporale se face în concordanta cu prevederile legale în vigoare.
ART. 6
Profitul impozabil stabilit potrivit art. 4 şi impozitul pe profit se calculeazã şi se evidenţiazã lunar, cumulat de la începutul anului fiscal.
ART. 7
(1) Impozitul pe profit se reduce astfel:
a) proporţional cu ponderea persoanelor considerate, potrivit legii, handicapate sub aspectul capacitãţii lor fizice şi intelectuale, pentru contribuabilul cu un numãr de peste 250 de salariaţi, care a creat locuri de munca protejate, special organizate, şi are angajate cel puţin 3% persoane handicapate;
b) cu 50% în cazul contribuabililor care încaseazã venituri în valuta din exportul bunurilor realizate din activitate proprie, din prestãri de servicii internaţionale, pentru partea din profitul impozabil care corespunde ponderii acestor venituri în volumul total al veniturilor;
c) cu 50% pentru profitul folosit în anul fiscal curent la modernizarea tehnologiilor de fabricaţie sau la extinderea activitãţii în scopul obţinerii de profituri suplimentare, precum şi pentru investiţii destinate protejãrii mediului înconjurãtor, care se concretizeazã în active corporale şi necorporale amortizabile, dupã consumarea celorlalte surse de finanţare a investiţiilor, inclusiv a creditelor pentru investiţii. Sumele echivalente reducerii se folosesc cu aceeaşi destinaţie.
(2) Reducerea prevãzutã la art. 50 din Legea nr. 77/1994 privind asociaţiile salariaţilor şi membrilor conducerii societãţilor comerciale care se privatizeazã are prioritate fata de reducerile menţionate mai sus, acestea aplicindu-se în ordinea prezentatã în acest articol.
(3) Reducerile menţionate în acest articol se calculeazã lunar, cumulat de la începutul anului, cu excepţia celei prevãzute la alin. (1) lit. a), care se calculeazã lunar.
(4) Suma totalã a reducerilor menţionate în acest articol nu poate depãşi 50% din impozitul pe profit determinat înainte de aplicarea reducerilor.
ART. 8
Pierderea anuala declarata de contribuabili se recupereazã din profitul impozabil lunar obţinut în exerciţiile fiscale urmãtoare, fãrã a se depãşi 36 de luni."
8. Capitolul 3 "Determinarea profitului impozabil pentru contribuabilii mici" se elimina.
9. Capitolul 4 devine capitolul 3 şi va avea urmãtorul titlu:
"CAP. 3
Determinarea veniturilor persoanelor nerezidente"
10. Articolul 12 alineatul (1) devine articolul 9, care va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 9
Contribuabilii definiţi la art. 1 alin. (1) lit. b) şi c) datoreazã impozitul pentru activitãţile desfãşurate în România."
11. Articolul 12 alineatul (2) devine articolul 10, care va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 10
Venitul este aferent unei activitãţi desfãşurate în România, dacã este:
a) atribuibil unui sediu permanent din România al unei persoane juridice nerezidente;
b) plãtit persoanelor juridice sau fizice nerezidente pentru serviciile prestate în România;
c) obţinut din sau în legatura cu proprietãţi imobiliare situate în România, inclusiv închirierea în scopul utilizãrii unei asemenea proprietãţi şi cîştigul obţinut prin înstrãinarea unui drept asupra unei astfel de proprietãţi;
d) plãtit ca urmare a exploatãrii resurselor naturale localizate în România, inclusiv cîştigul obţinut din vînzarea unui drept aferent unor asemenea resurse naturale;
e) obţinut din înstrãinarea unui drept de proprietate;
f) obţinut din înstrãinarea de cãtre un rezident roman, persoana juridicã, a unei proprietãţi situate în strãinãtate, alta decît activele aferente desfãşurãrii unei activitãţi în afarã teritoriului României;
g) obţinut din dobinda, în cazul în care: datoria este garantatã cu proprietãţi imobiliare situate în România; debitorul este o persoana juridicã sau o persoana fizica rezidenţã în România; creditul se referã la o afacere desfasurata în România".
12. Articolul 12 alineatul (3) devine articolul 11, care va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 11
Orice alt venit care nu este menţionat la art. 10 este venit realizat pe teritoriul României, dacã este plãtit de un rezident roman, de sau prin intermediul unui sediu permanent în România."
13. Articolul 12 alineatul (4) devine articolul 12 alineatul (1).
14. Articolul 12 alineatul (5) devine articolul 12 alineatul (2).
15. Alineatele (6) şi (7) ale articolului 12 devin alineatul (3) al articolului 12, care va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru reflectarea realã a profitului impozabil al sediului permanent se scad numai cheltuielile aferente realizãrii veniturilor acestuia, avînd în vedere şi prevederile art. 4."
16. Articolul 12 alineatul (8) devine articolul 12 alineatul (4).
17. Capitolul 5 devine capitolul 4, cu acelaşi titlu.
18. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 15
(1) Plata impozitului pe profit se efectueazã trimestrial, pînã la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul urmãtor, cu excepţia Bãncii Naţionale a României şi a societãţilor bancare care efectueazã plati lunar, pînã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei pentru care se calculeazã impozitul.
(2) Banca Nationala a României şi societãţile bancare au obligaţia sa plãteascã în contul impozitului pe profit, pentru luna decembrie a fiecãrui an fiscal, o suma egala cu impozitul datorat pe luna noiembrie a aceluiaşi an, pînã la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmãtor, urmînd ca regularizarea pe baza datelor din bilanţul contabil sa se efectueze pînã la termenul prevãzut pentru depunerea bilanţului contabil.
(3) Contribuabilii, alţii decît cei prevãzuţi la alineatul precedent, au obligaţia sa plãteascã în contul impozitului pe profit pentru trimestru IV, pînã la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmãtor, o suma egala cu impozitul calculat şi evidenţiat pe lunile octombrie şi noiembrie, iar pentru luna decembrie adauga o suma echivalenta cu impozitul calculat pentru luna noiembrie, urmînd ca regularizarea pe baza datelor din bilanţul contabil sa se efectueze pînã la termenul prevãzut pentru depunerea bilanţului contabil."
19. Articolul 16 alineatul (1) se elimina.
20. Alineatul (2) al articolului 16 devine alineatul (1) al articolului 16 şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 16
(1) În cursul anului fiscal, contribuabilii au obligaţia de a depune declaraţia de impunere pînã la termenul de plata al impozitului inclusiv, urmînd ca dupã definitivarea impozitului pe profit pe baza datelor din bilanţul contabil anual sa depunã declaraţia de impunere pentru anul fiscal expirat pînã la termenul prevãzut pentru depunerea bilanţului contabil."
21. Alineatele (3) şi (4) ale articolului 16 devin alineatele (2) şi (3) ale articolului 16.
22. Articolul 17 se elimina.
23. Articolul 18 devine articolul 17, care va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 17
(1) În cazul în care organele fiscale considera ca stabilirea impozitului pe profit nu a fost facuta conform prezentei ordonanţe, acestea vor face un nou calcul al impozitului şi vor comunica în scris contribuabilului modul de stabilire a acestuia.
(2) Stabilirea impozitului pe profit va fi facuta de organul fiscal şi în cazul în care contribuabilul nu a completat declaraţia de impunere sau nu a furnizat informaţiile necesare pentru a determina obligaţia fiscalã.
(3) Sarcina de a dovedi ca stabilirea impozitului pe profit de cãtre organele fiscale nu este realã revine contribuabilului, acesta avînd, în continuare, obligaţia de a depune declaraţia de impunere.
(4) Contribuabilul trebuie sa plãteascã impozitul pe profit care a fost stabilit conform alin. (1) şi (2) pe baza înştiinţãrii de plata, la data şi locul stabilite în înştiinţare.
(5) Organul fiscal competent poate încheia un acord scris cu contribuabilul, conform cãruia acestuia din urma îi este permis sa plãteascã în rate impozitul pe profit şi profitul net al regiilor autonome, dacã acordul va facilita încasarea integrala a obligaţiei de plata, în care sens Ministerul Finanţelor va stabili competentele unitãţilor fiscale teritoriale."
24. Articolul 19 devine articolul 18, care va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 18
(1) Plata impozitelor reglementate de prezenta ordonanta se face în lei.
(2) În situaţiile în care plata veniturilor cãtre beneficiarul de venit se face în valuta, plata impozitelor, a taxelor sau a eventualelor majorãri de intirziere şi a amenzilor se efectueazã în lei proveniţi din schimb valutar la cursul în vigoare la data plãţii. Dovada plãţii acestora se face cu documentul de plata la extern de cãtre contribuabilul care are obligaţia de a calcula, de a retine şi de a vãrsa impozitul aferent veniturilor în valuta la societatea bancarã la care acesta îşi are deschis contul în valuta, însoţit de documentele de schimb valutar."
25. Articolul 20 alineatul (1) devine articolul 19 alineatul (1), care va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 19
(1) În cazul în care orice suma reprezentind o obligaţie fiscalã nu este plãtitã la data stabilitã prin prezenta ordonanta, contribuabilul este obligat sa plãteascã majorãri de intirziere la aceasta suma pentru perioada cuprinsã între termenul de plata prevãzut de ordonanta şi data la care obligaţia fiscalã este efectuatã, inclusiv. Majorarea va fi, de asemenea, plãtitã şi de organul fiscal pentru sumele plãtite în plus ca impozit şi nerestituite în termenul prevãzut la alin. (2)."
26. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 20 se elimina.
27. Articolul 20 alineatul (4) devine articolul 19 alineatul (2), care va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul unei plati peste suma impozitului datorat, majorarea de intirziere se calculeazã dupã 30 de zile de la data depunerii cererii contribuabilului de restituire a diferenţei conform art. 25. Dacã termenul stabilit mai sus este anterior datei obligatorii de plata a impozitului, majorarea se calculeazã de la data obligaţiei de plata a impozitului."
28. Articolul 20 alineatul (5) devine articolul 19 alineatul (3).
29. Articolul 20 alineatul (6) se elimina.
30. Articolul 21 devine articolul 20.
31. Articolul 22 devine articolul 21.
32. Articolul 23 devine articolul 22.
33. Articolul 24 devine articolul 23.
34. Articolul 25 devine articolul 24.
35. Articolul 26 devine articolul 25, care va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 25
(1) În cazul unei cereri pentru restituirea unei plati de impozite peste suma datoratã, depusa în termenul stabilit prin prezenta ordonanta, organul fiscal va putea compensa suma acelei plati, asa cum a fost determinata de acesta, inclusiv majorarea de intirziere aferentã, prevãzutã de aceasta ordonanta, cu alte obligaţii fiscale ale contribuabilului care a fãcut plata peste nivelul impozitului datorat.
(2) Organele fiscale vor restitui, pe baza de cerere, în lipsa altor datorii scadente ale contribuabilului, sumele plãtite în plus.
(3) Compensarea sau restituirea va putea fi facuta şi din oficiu de cãtre organele fiscale, fãrã o cerere de restituire prealabilã. Despre mãsura luatã va fi înştiinţat şi contribuabilul.
(4) Nu se admit compensãri ale impozitului cu eventuale creanţe deţinute de contribuabili asupra statului, altele decît cele de natura fiscalã."
36. Articolul 27 alineatul (3) se elimina.
37. Articolul 27 devine articolul 26.
38. Articolul 28 devine articolul 27.
39. Articolul 29 alineatul (4) devine articolul 28 alineatul (5).
40. Articolul 29 alineatul (5) devine articolul 28 alineatul (4), care va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Termenul de soluţionare a cererii de revizuire a impunerii fãcute de organul fiscal, înregistratã la direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeteana sau a municipiului Bucureşti, precum şi a contestaţiilor înregistrate la Ministerul Finanţelor, începe sa curgã de la data la care contribuabilul a depus documentaţia, potrivit normelor stabilite de Ministerul Finanţelor pentru soluţionarea cauzelor, potrivit legii."
41. Articolul 29 alineatele (6), (7) şi (8) se elimina.
42. Articolul 29 alineatul (9) devine articolul 28 alineatul (6).
43. Capitolul 6 devine capitolul 5, cu acelaşi titlu.
44. Articolul 30 alineatul (1) se completeazã cu litera e), care va avea urmãtorul cuprins:
"e) nedepunerea în termenul prevãzut de prezenta ordonanta a declaraţiei de impunere, în cazul contribuabililor care nu înregistreazã profit, se sancţioneazã cu amenda de 0,1% din cifra de afaceri aferentã perioadei pentru care nu s-a depus declaraţia."
45. Articolul 30 alineatul (4) se completeazã cu urmãtorul text: "...., cu excepţia art. 25 şi 26."
46. Articolul 30 devine articolul 29.
47. Capitolul 7 devine capitolul 6, cu urmãtorul titlu:
"CAP. 6
Dispoziţii tranzitorii şi finale"
48. Articolul 31 devine articolul 30.
49. Articolul 32 devine articolul 31.
50. Articolul 33 devine articolul 32, care va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 32
Metodologia de calcul şi de reflectare în profit a operaţiunilor legate de distribuirea activelor, în cazul lichidãrilor parţiale sau totale ale contribuabililor, precum şi al reorganizãrii acestora va fi menţionatã în instrucţiunile prevãzute la art. 36."
51. Articolul 34 devine articolul 33, care va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 33
(1) Pierderile înregistrate pînã la data de 1 ianuarie 1995 pot fi recuperate din profitul impozabil în anul 1995 şi în anii urmãtori, potrivit prevederilor legale existente pînã la data de 1 ianuarie 1995.
(2) Pierderea neta înregistratã în perioada de scutire poate fi recuperatã din profiturile impozabile viitoare, conform prevederilor prezentei ordonanţe. Pierderea neta se calculeazã ca diferenţa între profitul impozabil aferent perioadei de scutire şi pierderile înregistrate în aceeaşi perioada."
52. Articolul 35 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Termenul de vãrsare a profitului net este termenul legal de depunere a bilanţului contabil. În acest caz, prevederile cap. 4 se aplica în mod corespunzãtor."
53. Articolul 35 devine articolul 34.
54. Articolul 36 se elimina.
55. Articolul 37 devine articolul 35.
56. Articolul 38 devine articolul 36, care va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 36
(1) Pînã la punerea în aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe, Guvernul va aproba, la propunerea Ministerului Finanţelor, Instrucţiunile privind metodologia de calcul şi formularistica corespunzãtoare referitoare la impozitul pe profit.
(2) Pentru aplicarea unitarã a prevederilor prezentei ordonanţe se constituie Comisia centrala fiscalã a impozitelor directe, coordonata de secretarul de stat care rãspunde de activitatea veniturilor statului. Componenta comisiei se aproba prin ordin al ministrului finanţelor.
(3) Ordinele, modelele de formulare şi normele de completare referitoare la impozitul pe profit, precum şi deciziile comisiei prevãzute la alin. (2) se publica în Monitorul Oficial al României.
57. Articolul 39 se elimina.
58. Articolul 40 devine articolul 37.
59. Articolul 41 devine articolul 38, la care se adauga:
"<>Decretul nr. 425/1972 privind impozitul pe beneficiile societãţilor mixte constituite în Republica Socialistã România şi <>Hotãrîrea Guvernului nr. 759/1995 pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit" şi se elimina textele: "<>art. 68 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie; <>art. 5 din Legea nr. 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult; <>art. 13 lit. a) din Legea nr. 53/1992 privind protecţia specialã a persoanelor handicapate; <>art. 5 alin. (4) din Legea nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor, modificatã prin Legea nr. 1/1994."
ART. 2
<>Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, cu actualizarea şi renumerotarea corespunzãtoare a textelor.
ART. 3
Prezenta lege intra în vigoare la data de 1 ianuarie 1997.

Aceasta lege a fost adoptatã în şedinţa comuna a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 26 iunie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE

PREŞEDINTELE SENATULUI
prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016