Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 7 din 9 ianuarie 2007  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 7 din 9 ianuarie 2007 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007
LEGE nr. 7 din 9 ianuarie 2007
pentru aprobarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 17 ianuarie 2007

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. I
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:

1. La articolul 1, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cele 12 luni prevãzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre urmãtoarele situaţii:
a) şi-au însoţit soţul/sotia trimis/trimisa în misiune permanenta în strãinãtate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilitã conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevãzute la <>art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevãzute de actele normative cu caracter special care reglementeazã concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare socialã;
g) au beneficiat de indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fãrã plata pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesionalã din initiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca în strãinãtate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
k) se afla în perioada de întrerupere temporarã a activitãţii, din initiativa angajatorului, fãrã încetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, în vederea angajãrii ori, dupã caz, trecerii în şomaj, potrivit legii."

2. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Persoanele care sunt îndreptãţite sa beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului, reglementatã de prezenta ordonanta de urgenta, şi realizeazã venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor <>Legii nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, beneficiazã de un stimulent în cuantum lunar de 300 lei.
(2) Stimulentul prevãzut la alin. (1) se acorda şi persoanelor care au fost îndreptãţite sa beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului reglementatã de dispoziţiile aplicabile pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, cuprinse în <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de <>Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã, cu modificãrile ulterioare, de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile şi alte drepturi de asigurãri sociale ale avocaţilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 452/2001 , precum şi de alte acte normative referitoare la stabilirea şi acordarea acestui drept, denumite în continuare acte normative speciale.
(3) În cazul persoanelor care beneficiazã de indemnizaţia pentru creşterea copilului şi solicita dreptul la stimulent, plata acestei indemnizaţii se suspenda.
(4) Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevãzut la alin. (1) este de 100 lei."

3. La articolul 5, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, cãreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenta, cu excepţia asistentului maternal profesionist, precum şi persoana care a fost numita tutore.
(3) În situaţia persoanelor prevãzute la alin. (2), acordarea drepturilor prevãzute la art. 1, respectiv la art. 2, se face ţinându-se seama de perioada de 12 luni anterioare datei la care, dupã caz, s-a aprobat adoptia, a fost facuta încredinţarea, s-a instituit plasamentul sau tutela."

4. La articolul 6, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Concediul şi indemnizaţia lunarã prevãzute la art. 1, respectiv la art. 2, precum şi stimulentul prevãzut la art. 3 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, dupã caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (2), dupã data de 1 ianuarie 2006.
(2) Se ia în calcul la stabilirea celor 3 naşteri şi naşterea survenitã pana la data de 31 decembrie 2005 inclusiv, în situaţia în care solicitantii drepturilor prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta îndeplinesc condiţiile de acordare a acestora dupã data de 1 ianuarie 2006."

5. Dupã articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 6^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - (1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 1 au dreptul la concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului dupã primele 3 naşteri sau, dupã caz, dupã primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (2).
(2) Durata concediului prevãzut la alin. (1) este de 3 luni şi se acorda integral, o singura data, fiecãruia dintre pãrinţii fireşti ai copilului sau, dupã caz, persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (2), în perioada pana la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani, respectiv a vârstei de 3 ani în cazul copilului cu handicap.
(3) Cererea pentru acordarea concediului fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistreazã la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.
(4) Perioada în care o persoana beneficiazã de concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie perioada asimilatã stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevãzute de <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, a drepturilor stabilite de <>Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de munca, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurãri de sãnãtate prevãzute de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, cu modificãrile ulterioare, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 399/2006 ."

6. La articolul 8 alineatul (1), dupã litera k) se introduce o noua litera, litera k^1), cu urmãtorul cuprins:
"k^1) dovada eliberata de autoritãţile competente pentru realizarea veniturilor din activitãţi independente sau, dupã caz, din activitãţi agricole şi a plãţii impozitului pentru acestea;".

7. La articolul 10 alineatul (1), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dacã cererea este depusa în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea data;".
8. La articolul 12 alineatul (1), dupã litera g) se introduce o noua litera, litera h), cu urmãtorul cuprins:
"h) se constata ca timp de 3 luni consecutive se înregistreazã mandate poştale returnate."

9. La articolul 12, dupã alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspenda în situaţia în care beneficiarii acestei indemnizaţii primesc diverse sume în baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfãşurarea efectivã a unei activitãţi profesionale.
(2^2) Plata indemnizaţiei se suspenda în situaţia în care persoanele, pentru care se asigura continuitatea plãţii acesteia în condiţiile prevãzute la art. 24 alin. (1) lit. a), nu depun cererea în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta."

10. La articolul 12, alineatul (6) va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Reluarea plãţii drepturilor suspendate în situaţiile prevãzute la alin. (2), (2^2), (3) şi (4) se face începând cu data depunerii cererii."

11. La articolul 14, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Beneficiarul drepturilor prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice în scris primãriei orice modificare intervenita în situaţia sa, de natura sa determine încetarea sau suspendarea plãţii drepturilor, în termen de 15 zile lucrãtoare de la apariţia acesteia."

12. La articolul 18, dupã alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5), (6) şi (7), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Perioada în care o persoana beneficiazã de drepturile prevãzute la art. 1, respectiv art. 2, constituie perioada asimilatã stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 399/2006 .
(6) În situaţia prevãzutã la alin. (5), la stabilirea cuantumului indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate se ia în calcul salariul de baza minim brut pe ţara garantat în plata din perioada respectiva.
(7) Perioada concediului pentru creşterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în munca şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda în raport cu aceasta."

13. La articolul 20, alineatele (2) şi (4) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Drepturile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta se achitã lunar beneficiarului, reprezentantului legal ori mandatarului acestora, împuternicit prin procura, pe baza de mandat poştal sau, dupã caz, în cont curent personal ori cont de card.
.......................................................
(4) Modalitãţile de plata a drepturilor prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta se stabilesc prin ordin al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei."

14. La articolul 20, dupã alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5), (6) şi (7), cu urmãtorul cuprins:
"(5) În cazul achitãrii drepturilor prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta în cont curent personal sau în cont de card, direcţiile teritoriale efectueazã plata prin unitãţile bancare pe baza de borderou, cu plata unui comision bancar.
(6) Comisionul bancar prevãzut la alin. (5) nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate şi va fi stabilit, prin negociere, la nivel teritorial între direcţiile teritoriale şi unitãţile bancare.
(7) Fondurile necesare achitãrii comisionului bancar pentru plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta se suporta din bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei din aceleaşi fonduri din care se suporta plata drepturilor."

15. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenta se aplica şi persoanelor care, la data de 31 decembrie 2005, se aflau în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) în plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, reglementatã de dispoziţiile cuprinse în actele normative speciale prevãzute la art. 3 alin. (2);
b) în concediu de maternitate şi în plata indemnizaţiei aferente şi care, dupã încheierea acestei perioade, ar fi fost îndreptãţite sa beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului reglementatã de dispoziţiile cuprinse în actele normative speciale prevãzute la art. 3 alin. (2);
c) ar fi fost îndreptãţite sa beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului reglementatã de dispoziţiile cuprinse în actele normative speciale prevãzute la art. 3 alin. (2) şi nu au solicitat acest drept;
d) cererile privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, reglementatã de dispoziţiile cuprinse în actele normative speciale prevãzute la art. 3 alin. (2), nu au fost soluţionate pana la data de 31 decembrie 2005 inclusiv.
(2) Drepturile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda şi persoanelor care, pana la data de 31 octombrie 2006, au realizat în sistemul public de pensii perioade de stagiu de cotizare de cel puţin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei naşterii copilului.
(3) Condiţia prevãzutã la art. 1 alin. (1) se considera a fi îndeplinitã de persoanele prevãzute la alin. (1) şi (2).
(4) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) lit. a), drepturile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin şi se acorda începând cu data de 1 ianuarie 2006 în baza dosarelor transmise la direcţiile teritoriale de cãtre plãtitorii acestui drept.
(5) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) lit. b, drepturile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin şi se acorda începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dacã cererea este depusa în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, respectiv de la data depunerii cererii, dacã a fost depusa dupã acest termen.
(6) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) lit. c) şi d) şi la alin. (2), drepturile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin şi se acorda în condiţiile prevãzute la art. 10 alin. (1)."

16. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - De la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta înceteazã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, efectuatã în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi de actele normative speciale menţionate la art. 3 alin. (2)."

17. Dupã articolul 26 se introduce un nou articol, articolul 26^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 26^1 - Pentru persoanele care au beneficiat pana la data de 31 decembrie 2005 de drepturile prevãzute la <>art. 79 alin. (4) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã, cu modificãrile ulterioare, se aplica prevederile prezentei ordonanţe de urgenta."

18. Articolul 27 se abroga.

ART. II
În termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentei legi, Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei va supune aprobãrii prin hotãrâre a Guvernului modificarea şi completarea corespunzãtoare a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.825/2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 7 din 4 ianuarie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. III
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Prezenta ordonanta de urgenta transpune prevederile Clauzei 2 "Concediul pentru creşterea copilului" pct. 1, 2, pct. 3 lit. a)-c), precum şi ale pct. 8 din anexa la Directiva 96/34/CE din 3 iunie 1996 referitoare la Acordul-cadru privind concediul pentru creşterea copilului, încheiat între UNICE, CEIP şi CES, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) L 145 din 19 iunie 1996.

Aceasta lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU


p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Bucureşti, 9 ianuarie 2007.
Nr. 7.
---
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016