Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 7 din 5 februarie 1992  privind acoperirea financiara a obligatiilor statului ramase neregularizate la 31 decembrie 1990 si preluarea de catre stat si bancile comerciale a pierderilor inregistrate in anii 1989 si 1990 de agentii economici cu capital de stat, precum si a creditelor bancare neperformante    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 7 din 5 februarie 1992 privind acoperirea financiara a obligatiilor statului ramase neregularizate la 31 decembrie 1990 si preluarea de catre stat si bancile comerciale a pierderilor inregistrate in anii 1989 si 1990 de agentii economici cu capital de stat, precum si a creditelor bancare neperformante

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 17 din 11 februarie 1992
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.

    ART. 1
    Se aprobă acoperirea financiară a obligaţiilor statului rămase neregularizate la 31 decembrie 1990 cu regiile autonome, societăţile comerciale şi alte unităţi economice cu capital de stat, în limita sumei de 92,8 miliarde lei, potrivit anexei nr. 1.
    ART. 2
    Se aprobă preluarea de către stat şi de către băncile comerciale, în limita sumei de 173,3 miliarde lei, a pierderilor înregistrate de agenţii economici cu capital de stat în anii 1989 şi 1990, rămase neacoperite, a creditelor bancare neperformante acordate în anii anteriori pentru investiţii, precum şi a creditelor bancare acordate pentru exporturile şi lucrările de construcţii montaj efectuate în anii anteriori în cadrul acordurilor guvernamentale, comerciale şi de cooperare ale României cu alte tari.
    Băncile comerciale finanţatoare vor prelua 10% din suma prevăzută la alineatul precedent, proporţional cu creditele bancare aferente acesteia, cu titlu de discount, care se va acoperi dintr-un fond special constituit în conformitate cu prevederile pct. 9 din anexa nr. 2 la Legea nr. 12/1991 privind impozitul pe profit.
    Diferenţa, pînă la limita sumei de 155,8 miliarde lei, se preia de către stat, constituindu-se contul datoriei publice pentru asanarea pierderilor şi a creditelor bancare neperformante din anii anteriori.
    ART. 3
    Preluarea pierderilor de la agenţii economici cu capital de stat se va face în decurs de 30 de zile de la publicarea prezentei legi.
    Pierderile care se preiau vor fi degrevate cu acea parte ce se acoperă de fiecare agent economic din:
    a) sumele rezultate ca influente favorabile din reevaluarea stocurilor de materii prime, materiale, semifabricate, produse finite etc., determinate şi reţinute în acest scop potrivit reglementărilor legale;
    b) partea de profit din anul 1991 care, potrivit legii, este destinată acoperirii pierderilor din anii precedenti;
    c) disponibilităţile la fondul de dezvoltare neangajate în acoperirea cheltuielilor de investiţii pe anul 1991;
    d) fondul de rezerva constituit potrivit legii;
    e) fondul de asigurare constituit în anul 1990 în agricultura de stat;
    f) sumele puse la dispoziţia agenţilor economici din disponibilităţile de fonduri ale fostelor centrale, blocate la desfiinţarea acestora;
    g) sumele puse la dispoziţia agenţilor economici din fondul extrabugetar constituit la nivelul economiei naţionale din influentele favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor.
    Pierderile înregistrate de agenţii economici cu capital de stat din activitatea anilor 1989 şi 1990, potrivit datelor de bilanţ de la 31 decembrie 1990, precum şi pierderile care se vor prelua de către stat şi de către băncile comerciale, în limita sumei de 84,1 miliarde lei, sînt redate în anexa nr. 2.
    ART. 4
    Preluarea de către stat şi de către băncile comerciale a creditelor bancare acordate agenţilor economici cu capital de stat pentru investiţii în anii anteriori, devenite neperformante, care însumează 51,1 miliarde lei, potrivit anexei nr. 3, precum şi a creditelor bancare în lei acordate întreprinderilor de comerţ exterior pentru exporturile şi lucrările de construcţii-montaj executate în anii anteriori, în cadrul acordurilor guvernamentale, comerciale şi de cooperare ale României cu alte tari, care însumează 33,7 miliarde lei, potrivit anexei nr. 4, se va face, de asemenea, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei legi.
    ART. 5
    Se constituie în rezerva naţionala, asimilată rezervelor geologice cu continuturi de metale neferoase şi rămase în custodia unităţilor care le deţin, pînă la lichidarea lor, stocurile de concentrate zinco-plumboase, de minereuri de mangan sarace şi de subproduse metalurgice, neprelucrabile prin tehnologiile şi capacităţile existente în prezent în ţara.
    Creditele aferente stocurilor respective, în limita sumei de 4.436,7 milioane lei, din care 2.951,7 milioane lei la Societatea Comercială "Sometra" - S.A. Copsa Mica şi 1.485 milioane lei la Regia Autonomă a Plumbului şi Zincului Baia Mare, se vor prelua de către stat în contul datoriei publice şi de băncile comerciale în condiţiile prezentei legi. Cu sumele realizate din valorificarea stocurilor constituite în rezerva naţionala, potrivit prevederilor prezentei legi, se va rambursa datoria publica respectiva.
    ART. 6
    In aplicarea prevederilor art. 3 şi 4 din prezenta lege, se constituie comisii formate din reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor, Băncii Naţionale a României si, după caz, ai Ministerului Comerţului şi Turismului, Băncii Comerciale Romane - S.A., Băncii Romane pentru Dezvoltare - S.A., Băncii Agricole - S.A., Băncii Romane pentru Comerţ Exterior - S.A., care vor analiza, verifica şi aviza, pe baza bilanţurilor contabile, pierderile şi creditele bancare neperformante de la regiile autonome, societăţile comerciale şi celelalte unităţi economice cu capital de stat.
    Preluarea pierderilor, precum şi a creditelor bancare neperformante se va face pe baza de procese-verbale, întocmite între comisiile constituite potrivit alineatului precedent şi consiliile de administraţie ale agenţilor economici.
    Dobînzile datorate de agenţii economici pentru creditele bancare aferente pierderilor, precum şi cele datorate pentru creditele neperformante, calculate şi neîncasate de băncile comerciale pînă în momentul preluării pierderilor şi a creditelor bancare neperformante, se anulează. In mod corespunzător se anulează dobînzile calculate de Banca Naţionala a României pentru refinantare.
    ART. 7
    Creditele bancare pentru investiţiile preluate vor fi evidenţiate, în continuare, de către agenţii economici care le-au primit şi de către băncile comerciale care le-au acordat în conturi în afară bilanţurilor şi vor fi urmărite de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, precum şi de către băncile comerciale respective, în vederea reactivarii şi rambursarii lor, în funcţie de posibilităţile financiare ale agenţilor economici în cauza, din resursele fondului de dezvoltare.
    ART. 8
    Creditele bancare pentru exporturi şi lucrări de construcţii-montaj executate în cadrul acordurilor guvernamentale, comerciale şi de cooperare preluate vor fi, de asemenea, evidenţiate, în continuare, de către agenţii economici care le-au primit şi de către băncile comerciale care le-au acordat, în conturi în afară bilanţurilor, şi vor fi urmărite pînă la încasare sau soluţionare, potrivit prevederilor contractelor externe şi acordurilor de credit.
    Ministerul Comerţului şi Turismului - Departamentul Comerţului Exterior, în colaborare cu Ministerul Economiei şi Finanţelor, Banca Naţionala a României, băncile comerciale si, după caz, alte ministere vor acţiona pentru recuperarea creanţelor externe prin încasarea cash a acestora sau aducerea în ţara de produse prevăzute în balanţele materiale, precum şi a altor mărfuri pentru piaţa interna sau pentru valorificarea pe terţe pieţe, putind recurge şi la alte mecanisme uzuale pe pieţele externe, de încasare a creanţelor, cum sînt: importuri indirecte prin intermediul unor operaţiuni de swich, cesionarea sau vînzarea creanţelor, inclusiv prin licitarea acestora, potrivit reglementărilor legale.
    Valuta obţinută din încasarea creanţelor externe şi a dobînzilor aferente va fi cedata la fondul valutar al statului, la cursul de schimb din data efectuării operaţiunilor.
    ART. 9
    Pentru urmărirea şi încasarea sumelor rezultate din reactivarea creditelor bancare pentru investiţii şi din recuperarea creanţelor externe preluate, băncile comerciale vor incasa, din valoarea în lei a creanţelor recuperate, un comision, care se va negocia cu Ministerul Economiei şi Finanţelor.
    ART. 10
    Datoria publica interna constituită potrivit prevederilor prezentei legi, inclusiv dobînda aferentă împrumuturilor bancare contractate în contul acestei datorii publice, se va rambursa, respectiv plati, din următoarele resurse:
    a) sumele nete obţinute din reactivarea şi rambursarea obligaţiilor agenţilor economici, reprezentind credite bancare pentru investiţii preluate în contul datoriei publice;
    b) sumele nete în lei obţinute din recuperarea creanţelor externe în contul datoriei publice, reprezentind contravaloarea în lei, la cursul oficial, a valutei cedate la fondul valutar al statului şi contravaloarea produselor sau mărfurilor aduse în ţara în contul creanţelor respective;
    c) disponibilităţile de la fondul extrabugetar constituit la nivelul economiei naţionale pe seama influentelor din reevaluarea stocurilor rămase după acoperirea financiară a obligaţiilor statului neregularizate la 31 decembrie 1990 şi a altor cheltuieli legal aprobate din acest fond extrabugetar;
    d) sumele stabilite şi aprobate anual, cu aceasta destinaţie, prin lege, din vînzarea acţiunilor pe care le deţine statul la societăţile comerciale;
    e) alte surse stabilite potrivit legii.
    ART. 11
    Datoria publica constituită potrivit prevederilor prezentei legi va fi acoperită, pînă la lichidare, prin împrumuturi bancare, negociate, în numele statului, în contul şi cu acordul Ministerului Economiei şi Finanţelor, de către Banca Naţionala a României.
    Se autoriza Banca Naţionala a României sa asigure refinantarea băncilor comerciale printr-o facilitate specială, cu o dobînda concesionată. Aceasta facilitate va acoperi doua treimi din creditul acordat de băncile comerciale pentru datoria publica constituită potrivit prezentei legi.
    Dobînda aferentă împrumuturilor bancare se calculează şi se plăteşte, trimestrial, la împrumutul rămas.
    ART. 12
    Pierderile de orice natura ale regiilor autonome, societăţilor comerciale şi altor unităţi economice cu capital de stat, înregistrate după datele prevăzute la art. 2, vor declanşa procedura de faliment.

    Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 23 ianuarie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

                   PREŞEDINTELE SENATULUI
              academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU

    Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 27 ianuarie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

                     PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                              MARŢIAN DAN


    ANEXA 1

                        SITUAŢIA
        obligaţiilor statului neregularizate financiar la
      31 decembrie 1990 şi acoperirea financiară a acestora


                                                              - milioane lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                         acoperite din:
                                                    ───────────────────────────
                                       Obligaţii influenţele fondul
                                       neregula- favorabile extrabugetar*)
                                         rizate din reeva-
                                                       luarea
                                                      aurului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 92.805,5 39.952,7 52.852,8
din care:
- Diferenţe nefavorabile la importuri-
  le de materii prime în perioada 1
  ianuarie - 31 octombrie 1990 25.243,8**) - 25.243,8**)
- Diferenţe nefavorabile la importu-
  rile de materii prime în perioada
  1 noiembrie - 31 decembrie 1990 155,0 - 155,0
- Diferenţe nefavorabile la exportu-
  rile efectuate în perioada 1 noiem-
  brie - 31 decembrie 1990 9.803,9 - 9.803,9
- Subvenţii şi diferenţe de preţ si
  tarif nedecontate de la buget in
  anul 1990 8.170,9 - 8.170,9
- Investiţii şi alte cheltuieli nede-
  contate de la buget în anul 1990 9.479,2 - 9.479,2
- Completarea capitalului vărsat de
  către stat pentru constituirea ca-
  pitalului subscris la băncile
  comerciale 36.143,7 36.143,7 -
- Deficitul bugetului de stat la
  finele anului 1990 3.809,0 3.809,0 -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

-----------
    *) pe măsura ce se constituie fondurile din reevaluarea stocurilor şi vînzarea locuinţelor din fondul locativ de stat.
    **) inclusiv dobînzile aferente creditelor bancare utilizate temporar pentru acoperirea diferenţelor nefavorabile la importuri, pînă la regularizarea acestora din fonduri publice.



    ANEXA 2

                           SITUAŢIA
       pierderilor înregistrate de agenţii economici cu
        capital de stat în anii 1989 şi 1990, rămase
       neacoperite financiar la finele anului 1990, a
     surselor de acoperire şi a pierderilor care se preiau
           de către stat şi băncile comerciale

                                                 - milioane lei -
                                                 ------------------
                                                       Suma
                                                      ------
  - Pierderi din activitatea anului 1989 94.088,0
  - Pierderi din activitatea anului 1990 39.698,1
  - Pierderi din calamitaţi 3.147,6
                                                    ----------
             TOTAL PIERDERI: 136.933,7
  din care:
  1. Pierderi acoperite financiar 52.818,6
  2. Pierderi preluate de către stat şi băncile
     comerciale 84.115,1



    ANEXA 3

                     SITUAŢIA
      creditelor bancare acordate agenţilor economici cu
      capital de stat pentru investiţii în anii anteriori,
               devenite neperformante

                                                            - milioane lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
             Ministerul/Departamentul Suma
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL ECONOMIE: 51.064,9
    Ministerul Industriei 8.480,7
  din care:
  - Regia Autonomă de Electricitate "Renel" Bucureşti 2.930,5
  - Departamentul Industriei Lemnului 613,0
  - Departamentul Industriei Construcţiilor de Maşini 150,0
  - Departamentul Industriei Chimice şi Petrochimice 948,0
  - Departamentul Industriei Metalurgice 3.545,4
  - Departamentul Industriei Electrotehnice 5,2
  - Departamentul Industriei Materialelor de Construcţii 288,6
    Ministerul Comerţului şi Turismului 205,3
  din care:
  - Departamentul Comerţului Interior 12,1
  - Departamentul Comerţului Exterior 104,8
  - Departamentul Turismului 88,4
    Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului 1.167,8
  din care:
  - Departamentul Construcţiilor şi Lucrărilor Publice 1.167,8
    Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei 22.715,3
  din care:
  - Departamentul Agriculturii de Stat 14.596,8
  - Departamentul Alimentaţiei 3.031,6
  - Direcţia Mecanizarii Agriculturii 1.170,0
  - Departamentul Îmbunătăţirii Funciare 1.195,4
  - Unităţi direct subordonate 2.721,5
    Ministerul Mediului 1.319,5
  din care:
  - Departamentul Apelor 1.287,5
  - "Romsilva" -R.A. 32,0
    Judeţe şi municipiul Bucureşti 221,7
  Credite neperformante, stabilite pe judeţe de organele
  financiare şi bancare, care se vor prelua sub controlul si
  pe baza listelor nominale transmise de Ministerul Economiei si
  Finanţelor 16.954,6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 4

                          SITUAŢIA
       creditelor bancare în lei acordate întreprinderilor de
        comerţ exterior pentru exporturile şi lucrările de
       construcţii-montaj executate în anii anteriori, în cadrul
          acordurilor guvernamentale, comerciale şi
               de cooperare cu alte tari

                                                             - milioane lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
          Ministerul/Departamentul Suma
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL ECONOMIE: 33.710,7
    Ministerul Industriei 20.053,6
  din care:
  - Departamentul Industriei Construcţiilor de Maşini 10.802,7
  - Departamentul Industriei Electrotehnice 1.779,5
  - Departamentul Industriei Lemnului 1.043,0
  - Departamentul Industriei Chimice şi Petrochimice 621,4
  - Departamentul Industriei Textile şi Pielariei 3.699,7
  - Departamentul Industriei Metalurgice 650,6
  - Departamentul Petrolului 637,3
  - "Romelectro" 591,3
  - Departamentul Minelor 228,1
    Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei 464,9
    Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului 3.807,3
    Ministerul Apărării Naţionale 9.384,9
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


                           -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016