Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 7 din 3 aprilie 1974 (*republicata*)  cu privire la realizarea, exploatarea intretinerea si finantarea amenajarilor de irigatii si a celorlalte lucrari de imbunatatiri funciare (republicare*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 7 din 3 aprilie 1974 (*republicata*) cu privire la realizarea, exploatarea intretinerea si finantarea amenajarilor de irigatii si a celorlalte lucrari de imbunatatiri funciare (republicare*)

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 62 din 14 iunie 1975
_______________
*) Republicare in temeiul <>art. VI din Decretul Consiliului de Stat nr. 55/1975 , publicat in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania, Partea I, nr. 52 din 31 mai 1975.
<>Legea nr. 7/1974 a fost publicata in Buletinul Oficial nr. 51 din 3 aprilie 1974.
In Republica Socialista Romania amenajarile de irigatii si celelalte lucrari de imbunatatiri funciare constituie o activitate de o deosebita importanta pentru protectia si ridicarea capacitatii de productie a pamintului tarii noastre, principalul mijloc de productie in agricultura.
Tinind sama de amploarea si complexitatea actiunilor de imbunatatiri funciare, pentru asigurarea unei conceptii unitare si intarirea disciplinei de stat in desfasurarea acestei activitati,
Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste Romania adopta prezenta lege.

CAP. I
Dispozitii generale

ART. 1
Lucrarile de imbunatatiri funciare au drept scop punerea cit mai deplina in valoare a capacitatii de productie a terenurilor agricole, ridicarea fertilitatii paminturilor slab productive, darea in productia agricola a unor suprafete cit mai mari de terenuri neproductive, prevenirea si combaterea unor fenomene naturale care influenteaza negativ productivitatea terenurilor agricole.
Prin lucrari de imbunatatiri funciare se inteleg:
- amenajarile de irigatii;
- amenajarea terenurilor agricole in panta;
- indiguirea si regularizarea cursurilor de apa;
- desecare si drenaj;
- ameliorarea, terenurilor saraturate si amendarea solurilor acide;
- nivelarea si modelarea terenurilor agricole;
- defrisarea si curatirea terenurilor.
ART. 2
Dupa importanta lor economica, lucrarile de imbunatatiri funciare constituie:
a)sisteme, care se realizeaza pe terenurile apartinind mai multor unitati agricole socialiste, in cadrul sistemelor sint lucrari de interes comun mai multor unitati agricole socialiste si lucrari de amenajari interioare care se executa pe terenul si in interesul fiecarei unitati agricole socialiste;
b)amenajari locale, care se executa pe suprafete limitate de teren, folosind in principal posibilitatile locale si se realizeaza, de regula, pe teritoriul unei singure unitati agricole socialiste.
ART. 3
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor raspunde de infaptuirea politicii partidului si statului in domeniul amenajarilor de irigatii si al celorlalte lucrari de imbunatatiri funciare, asigurind, prin unitatile sale de specialitate, cercetarea, proiectarea, realizarea, exploatarea si intretinerea lucrarilor.

CAP. II
Obiectul si modul de realizare a lucrarilor

Sectiunea A
Amenajarile de irigatii

ART. 4
Amenajarile de irigatii au drept scop combaterea efectelor daunatoare ale secetei si completarea deficitului de umiditate, in vederea obtinerii unor productii agricole mari an de an, neconditionate de regimul precipitatiilor.
La proiectarea si realizarea amenajarilor de iritatii se va tine seama de posibilitatile folosirii lor, dupa caz, si in alte scopuri ca: alimentarea cu apa a centrelor gospodaresti agricole, a amenajarilor piscicole, a localitatilor si obiectivelor industriale, producerea de energie electrica, navigatie si agrement.
ART. 5
Activitatea de cercetare in domeniul irigatiilor se asigura de catre Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor - Academia de Stiinte Agricole si Silvice -, prin institutele de cercetari din subordine si prin institutele de invatamint superior.
ART. 6
Activitatile de studii si proiectare in domeniul amenajarilor de irigatii se realizeaza, in functie de importanta economica si complexitatea lucrarilor, prin unitatile de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor sau a comitetelor executive ale consiliilor populare judetene.
ART. 7
Documentatiile tehnico-economice pentru sistemele de irigatii se elaboreaza pe bazine si sub bazine hidrografice sau pe unitati naturale, in corelare cu schemele cadru de amenajare a bazinelor hidrografice din punct de vedere al gospodaririi apelor si cu studiile de organizare a teritoriului agricol si a productiei agricole.
ART. 8
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor raspunde de realizarea unei conceptii unitare la intocmirea studiilor si proiectelor pentru irigatii, elaboreaza prin unitatile de cercetare si proiectare din subordine metodologii, normative tehnice, proiecte tip si directive, precum si instructiuni pentru toate unitatile care au sarcini in acest domeniu si asigura:
- reducerea suprafetelor care se scot din productia agricola vegetala, prin folosirea judicioasa a configuratiei terenului si adoptarea unor solutii tehnice corespunzatoare;
- cresterea continua a gradului de automatizare a functionarii sistemelor de irigatii si de mecanizare a activitatilor de exploatare si intretinere a amenajarilor, in vederea reducerii fortei de munca si a costurilor de exploatare;
- reducerea continua a consumurilor specifice de materiale, combustibili si energie electrica.
ART. 9
Sistemele de irigatii se executa prin unitatile de constructii-montaj de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor si prin unitatile de specialitate din subordinea comitetelor executive ale consiliilor populare judetene.
Organizatiile agricole cooperatiste executa cu forte proprii amenajari locale cu asistenta tehnica a unitatilor de specialitate din subordinea comitetelor executive ale consiliilor populare judetene si cu sprijinul unitatilor socialiste care pot executa, contra cost, lucrarile de constructii-montaj de tehnicitate ridicata.
ART. 10
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, prin unitatile de constructii-montaj de specialitate si unitatile de exploatare a lucrarilor de imbunatatiri funciare, raspunde de instruirea, in timpul executarii lucrarilor, a personalului tehnic si a muncitorilor calificati necesari exploatarii, pusi la dispozitie de catre unitatile beneficiare, pentru asigurarea intrarii in productie a amenajarilor de irigatii imediat dupa terminarea lor si a realizarii, in termenul planificat, a indicatorilor tehnico-economici aprobati.

Sectiunea B
Amenajarea terenurilor agricole in panta

ART. 11
Amenajarea terenurilor, agricole in panta prin lucrari de combatere a eroziunii solului, regularizare a scurgerii apei pe versanti si de corectare a formatiunilor torentiale, are drept scop apararea terenurilor agricole si silvice de pe versanti si de la baza acestora, conservarea si ridicarea potentialului de productie a solului, imbunatatirea regimului hidrologic al cursurilor de apa, protectia lacurilor de acumulare impotriva colmatarii, apararea localitatilor, cailor de comunicatii, constructiilor hidrotehnice si a altor, obiective din zona.
ART. 12
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor va lua masuri ca, prin documentatiile de amenajare a terenurilor agricole in panta, sa se stabileasca cele mai corespunzatoare folosinte ale terenurilor si structura culturilor care sa asigure o eficienta economica ridicata la exploatarea suprafetelor agricole.
ART. 13
Detinatorii terenurilor care beneficiaza de lucrari de amenajare a terenurilor agricole in panta sint obligati sa execute, in acelasi timp cu lucrarile de combatere a eroziunii solului si de corectare a torentilor, lucrarile si masurile agrofitoameliorative specifice si sa nu efectueze nici o alta lucrare care poate favoriza procesul de eroziune a terenurilor sau poate pune in pericol lucrarile executate in acest scop.
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, prin directiile generale pentru agricultura, industrie alimentara si ape si prin institutele si statiunile de cercetari ale Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, va elabora tehnologii adecvate cultivarii terenurilor in panta, cu caracter obligatoriu, si va indruma unitatile agricole socialiste in aplicarea masurilor agrofitoameliorative, diferentiat in functie de conditiile naturale locale.

Sectiunea C
Combaterea inundatiilor si eliminarea excesului de umiditate

ART. 14
Lucrarile de indiguire si regularizare a cursurilor de apa au drept scop apararea de inundatii a terenurilor agricole si silvice, a bunurilor situate pe acestea, a localitatilor, precum si a obiectivelor social-economice.
Lucrarile de indiguire si regularizare a cursurilor de apa se studiaza si se realizeaza pe bazine si subbazine hidrografice sau pe unitati naturale, incadrindu-se in prevederile de ansamblu ale schemelor cadru de amenajare a bazinelor hidrografice din punct de vedere al regularizarii scurgerii de suprafata.
ART. 15
Lucrarile de desecare-drenaj au ca obiect eliminarea excesului de apa de la suprafata terenului si reglarea umiditatii din sol, in vederea crearii de conditii corespunzatoare pentru efectuarea lucrarilor agricole si intensificarea productiei.
Unitatile agricole socialiste pe ale caror terenuri se executa lucrari de desecare-drenaj sint obligate ca, odata cu realizarea acestora, sa efectueze lucrarile si masurile agroameliorative specifice (nivelari, modelari, afinarea adinca a solului, aplicarea de amendamente, ingrasaminte organice si minerale) in vederea imbunatatirii insusirilor hidrofizice si biologice ale solului.
Lucrarile si masurile agroameliorative se vor realiza diferentiat, dupa conditiile naturale locale, pe baza indicatiilor tehnice elaborate de catre institutele si statiunile de cercetari ale Academiei de Stiinte Agricole si Silvice.
ART. 16
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor are sarcina ca, prin ansamblul de lucrari de indiguire, regularizare a cursurilor de apa, desecare si drenaj, sa asigure cresterea suprafetei agricole si in special a celei arabile, prin punerea in valoare a terenurilor ocupate de balti, mlastini, stufarisuri si a altor terenuri neproductive, precum si prin trecerea la o categorie de folosinta superioara a terenurilor exploatate in mod neeficient.

Sectiunea D
Alte lucrari de imbunatatiri funciare

ART. 17
In scopul extinderii suprafetelor cultivate si ridicarii continue a potentialului de productie al solului, din sistemele de irigatii, indiguiri, desecari si combatere a eroziunii solului, cit si din afara acestora, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor va lua masuri sa se execute, in functie de conditiile specifice ale terenurilor, lucrari de ameliorare a saraturilor, de amendare a solurilor acide, de nivelare, modelare, defrisare si curatire a acestor terenuri.
ART. 18
Barajele de retentie si derivatiile de cursuri de apa care se executa in cadrul sistemelor de irigatii, indiguiri, desecari si combatere a eroziunii solului vor fi concepute si realizate astfel incit sa serveasca pentru atenuarea viiturilor si pentru crearea de noi surse de apa, in scopul apararii terenurilor agricole si silvice, dezvoltarii irigatiilor si altor folosinte.
ART. 19
Activitatilor de cercetare, studii, proiectare si executie necesare lucrarilor prevazute la lit. B), C) si D) din prezentul capitol le sint aplicabile dispozitiile art. 4 alin. 2 si art. 5-10.

CAP. III
Finantarea lucrarilor si urmarirea realizarii lor

ART. 20
Lucrarile din cadrul sistemelor de irigatii, de indiguiri, desecari-drenaje, combatere a eroziunii solului, lucrarile de regularizare si consolidare a cursurilor de apa, acumulari si derivatii complexe, de ameliorare a terenurilor saraturate, ce se vor realiza atit pe terenurile proprietate de stat, cit si pe cele ale cooperativelor agricole de productie, incepind cu anul de plan 1974, se vor finanta din fonduri de stat, aceste lucrari raminind, dupa executarea lor, in proprietatea exclusiva a statului. Statul dobindeste dreptul de folosinta asupra terenului proprietatea cooperatista, ocupat de lucrarile respective, pe durata existentei lor.
ART. 21
Amenajarile interioare din cadrul sistemelor de irigatii, de desecari si de combatere a eroziunii solului, executate pe terenurile apartinind cooperativelor agricole de productie, se finanteaza de acestea din fonduri proprii si aport in munca, precum si din credite pe termen lung acordate de stat, in conditiile prevazute de lege, si ramin in proprietatea exclusiva a acestor cooperative.
Prevederiie alin. 1 se aplica urmatoarelor categorii de lucrari:
a) la irigatii: reteaua de canale sau conductele ingropate de ultim ordin, cu accesoriile aferente (constructii hidrotehnice, vane hidranti, dispozitive), precum si echipamentul de udare;
b) la desecari: reteaua de canale de ultim ordin, de pe terenul unei cooperative agricole de productie, cu constructiile hidrotehnice aferente;
c) la combaterea eroziunii solului: agroterase si lucrari agrofitoameliorative (benzi inerbate, culturi in fisii, bilonari, fertilizari, suprainsamintari si reinsamintari pe pasuni).
ART. 22
Amenajarile locale pentru irigatii, desecari, combaterea eroziunii solului si alte lucrari de imbunatatiri funciare de interes local, realizate pe terenurile unei singure unitati agricole socialiste, se vor finanta:
a) la unitatile de stat, din fondurile de investitie;
b) la cooperativele agricole de productie, prin mijloacele acestora: din fonduri proprii si aport in munca; precum si din credite pe termen lung acordate de stat.
ART. 23
Creditele pe termen lung pentru realizarea lucrarilor de imbunatatiri funciare prevazute la art. 21 si 22 se acorda, in conditiile legii, cooperativelor agricole de productie pe un termen de pina la 25 de ani; rambursarea primei rate se va face dupa darea in functiune a obiectivului, dar nu mai tirziu de 5 ani de la acordarea creditelor.
Creditele pe termen lung acordate cooperativelor agricole de productie pentru executarea lucrarilor de imbunatatiri funciare si nerambursate pina la 31 decembrie 1973 se vor reesalona de catre Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara, impreuna cu organele agricole, corespunzator posibilitatilor de plata, in cadrul termenului maxim prevazut la alineatul precedent.
ART. 24
Pentru realizarea lucrarilor de nivelare de baza, modelare si scarificare a terenurilor din sistemele de indiguiri si desecari si din afara acestora, se autoriza Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara sa acorde credite unitatilor agricole de stat si cooperativelor agricole de productie, cu dobinda legala.
Rambursarea creditelor se va face din cheltuielile de productie, pe o perioada de pina la 8 ani, prima rata urmind a fi achitata dupa un an de la darea in folosinta a terenului amenajat.
Lucrarile de nivelare de baza, modelare si scarificare, ce se executa de catre unitatile agricole de stat, nu vor afecta cheltuielile la 1.000 lei productie marfa, precum si rezultatele financiare prevazute in plan. Cheltuielile pentru efectuarea acestor lucrari vor fi acoperite din sporurile de productie ce se vor obtine de pe terenurile respective.
Pentru lucrarile de nivelare de baza, modelare si scarificare a terenurilor din cadrul perimetrelor pe care se executa lucrari de combatere a eroziunii solului, finantarea se face din fonduri de stat.
In sistemele de irigatii, incepind cu anul 1975, lucrarile de nivelare de baza sau modelare, inclusiv lucrarile de scarificare aferente, se cuprind in valoarea investitiilor, se finanteaza din fondurile statului si se executa concomitent cu amenajarile pentru irigatii.
Lucrarile de nivelare de baza sau modelare, inclusiv lucrarile de scarificare aferente, din amenajarile locale de irigatii se vor cuprinde, de asemenea, in valoarea investitiilor si se vor executa odata cu amenajarile de irigatii, finantarea facindu-se, in functie de beneficiari, din sursele prevazute la art. 22 din prezenta lege.
Terenurile proprietate cooperatista pe care se executa lucrari de nivelare de baza sau modelare, finantate din fonduri de stat, se excepteaza de la prevederile art. 20 si ramin in folosinta cooperativelor agricole de productie.
Lucrarile de nivelare de intretinere se finanteaza din fonduri proprii sau din credite de productie de catre unitatile detinatoare de terenuri pe care s-a efectuat nivelarea de baza si se executa de acestea cu utilaje din dotarea proprie sau prin statiunile pentru mecanizarea agriculturii.*)

__________________
*) Conform dispozitiilor <>art. II din Decretul Consiliului de Stat nr. 55/1975 , lucrarile de nivelare de baza sau modelare neexecutate pe terenurile din sistemele si amenajarile locale de irigatii date in folosinta pina la 31 decembrie 1974, se vor finanta, dupa caz, din sursele prevazute la art. 24.

ART. 25
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor impreuna cu Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara vor stabili anual, inaintea definitivarii lucrarilor de plan pentru anul urmator, volumul de lucrari si de credite aferente lucrarilor prevazute la art. 24, precum si sursele de acoperire.
ART. 26
Raspunderea pentru realizarea lucrarilor de investitii privind amenajarile de irigatii si celelalte lucrari de imbunatatiri funciare revine Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, care urmareste executarea lor la termen si de calitate corespunzatoare prin:
a) unitatile din subordinea sa, special organizate ca beneficiare de investitii, pentru sistemele finantate din fonduri de stat;
b) unitatile de specialitate din subordinea comitetelor executive ale consiliilor populare judetene, in calitate de beneficiare de investitii, pentru lucrarile de interes local finantate din fonduri de stat;
c) unitatile agricole, pentru amenajarile interioare din cadrul sistemelor si pentru amenajarile locale, la care acestea sint beneficiare de investitii.
ART. 27
Sistemele de irigatii si celelalte lucrari de imbunatatiri funciare se receptioneaza de comisii a caror componenta se aproba de:
a) Consiliul de Ministri, pentru investitiile ai caror principali indicatori tehnico-economici au fost aprobati de Consiliul de Ministri;
b) Consiliul de conducere al Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, pentru lucrarile ai caror indicatori tehnico-economici sint in competenta de aprobare a titularului de investitie.
Din comisiile de receptie vor face parte reprezentanti ai consiliilor populare judetene si bancilor finantatoare, cadre din invatamintul superior si din institutele de cercetari de profil, alti specialisti, precum si reprezentanti ai beneficiarilor de lucrari si proiectantului. Ca presedinti ai comisiilor de receptie, pentru lucrarile din competenta de aprobare a Consiliului de Ministri, se vor numi cadre cu munci de raspundere din afara aparatului Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor.
Comisiile vor receptiona atit lucrarile executate, cit si suprafetele de teren amenajate prin lucrari de irigatii, desecari-drenaje, combatere a eroziunii, indiguiri, regularizari de diguri si alte lucrari de imbunatatiri funciare, pe detinatori si categorii de folosinta, rezultate in urma executarii lucrarilor. Pe baza actelor de receptie astfel intocmite se vor inscrie, in cadastrul funciar, lucrarile executate si suprafetele de teren amenajata.

CAP. IV
Administrarea amenajarilor de irigatii si a celorlalte lucrari de imbunatatiri funciare

Sectiunea A
Administrare si evidenta

ART. 28
Exploatarea, intretinerea si paza amenajarilor de irigatii si a celorlalte lucrari de imbunatatiri funciare constituie o sarcina de a carei realizare raspund toate unitatile de stat, cooperatiste, si alte organizatii obstesti care au in admimistrare sau, dupa caz, in proprietate, astfel de lucrari.
ART. 29
Lucrarile executate din fonduri de stat se administreaza de catre intreprinderile de exploatare a lucrarilor de imbunatatiri funciare, din subordinea Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, sau de catre oficiile de imbunatatiri funciare si proiectare de constructii agricole, din subordinea comitetelor executive ale consiliilor populare judetene:

● Fac exceptie amenajarile interioare, inclusiv lucrarile de nivelare de baza si modelare, din cadrul sistemelor de lucrari de combatere a eroziunii solului, lucrarile de nivelare de baza si modelare din sistemele de irigatii si desecari, motopompele, echipamentul de udare, precum si amenajarile locale de irigatii, desecare, combatere a eroziunii solului sau alte lucrari de imbunatatiri funciare de interes local, executate pe terenurile apartinind unitatilor agricole socialiste de stat, care se administreaza de acestea.
● Fac de asemenea exceptie lucrarile de nivelare de baza si modelare, finantate din fondurile de stat, executate, in sistemele de irigatii si de combatere a eroziunii solului, pe terenuri aflate in folosinta cooperativelor agricole de productie, care vor fi preluate in administrare de catre acestea, cu obligatia de a executa periodic lucrarile de nivelare de intretinere.

___________________
*) Conform dispozitiilor <>art. III din Decretul Consiliului de Stat nr. 55/1975 , prevederile art. 28 alin. 2 si 3 si ale art. 32 alin. 5 si 6 vor fi aduse la indeplinire in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a decretului, pentru lucrarile existente unitatile agricole detinatoare avind obligatia aducerii lor la nivelul parametrilor initiali sau sa suporte cheltuielile de refacere a acestora. Lucrarile noi se vor prelua odata cu punerea in functiune.
Comitetele executive ale consiliilor populare judetene au obligatia de a controla activitatea intreprinderilor de exploatare a lucrarilor de imbunatatiri funciare si a unitatilor agricole socialiste, pe linie de exploatare si intretinere a lucrarilor si de folosire a terenurilor amenajate in sistemele de irigatii si alte lucrari de imbunatatiri funciare de pe teritoriul judetului.

ART. 30
Amenajarile interioare din sistemele de imbunatatiri funciare si amenajarile locale, executate pe terenurile apartinind cooperativelor agricole de productie, prin aport propriu in munca si bani si din credite, se administreaza de catre acestea.
ART. 31
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor raspunde de evidenta pe tara a lucrarilor de imbunatatiri funciare, pe care o va tine, prin organele sale, pe categorii de unitati socialiste si genuri de lucrari.
Comitetele executive ale consiliilor populare judetene raspund de evidenta lucrarilor de imbunatatiri funciare de pe teritoriul judetului, care se va tine pe beneficiari, pe genuri de lucrari si pe categorii de folosinta a terenurilor amenajate.

Sectiunea B
Exploatare si intretinere

ART. 32
Unitatile socialiste care au in administrare amenajari de irigatii si alte lucrari de imbunatatiri funciare raspund de exploatarea, intretinerea si paza acestora, pentru asigurarea functionarii lor la parametrii stabiliti prin documentatiile aprobate.
Regulile generale de exploatare, intretinere si paza a lucrarilor de imbunatatiri funciare se stabilesc de catre Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor. In activitatea lor unitatile socialiste care au in administrare lucrari de imbunatatiri funciare au obligatia sa respecte intocmai aceste reguli, precum si prevederile din regulamentele de exploatare intocmite de catre unitatile de proiectare, pentru fiecare lucrare si obiectiv in parte.
Unitatile agricole care au in administrare amenajari de irigatii si alte lucrari de imbunatatiri funciare vor inscrie, in planurile anuale de productie si financiare, fondurile si mijloacele necesare exploatarii, intretinerii si pazei acestor lucrari, raspunzind de executarea lor.
Pentru buna exploatare si intretinere a lucrarilor care sint administrate de catre unitatile de stat, de cooperativele agricole de productie sau de alte organizatii obstesti, unitatile de exploatare a lucrarilor de imbunatatiri funciare, la cerere, vor executa, contra plata, intretinerea si repararea acestor lucrari.
● Lucrarile de amenajari interioare, din sistemele de irigatii si desecari executate pe terenurile unitatilor agricole cooperatiste, prin aport propriu in munca si bani si din credite, vor fi exploatate si intretinute, contra plata, de catre unitatile de exploatare a lucrarilor de imbunatatiri funciare.
● In sistemele de irigatii, statiunile pentru mecanizarea agriculturii vor prelua, pe baza de contract, in exploatare, grupurile termice mobile si semimobile pentru pomparea apei, proprietate a cooperativelor agricole de productie, si vor asigura, contra plata, intretinerea, repararea si functionarea lor. De asemenea, statiunile pentru mecanizarea agriculturii vor executa, pe baza de contract, contra plata, cu utilajele mecanice din dotare, intretinerea lucrarilor de imbunatatiri funciare aflate in administrarea cooperativelor agricole de productie, cit si repararea utilajelor si a echipamentelor de udare proprietatea acestora.
In cazul cind unitatile socialiste prevazute la alin. 1 nu executa, in termenele stabilite prin normative, lucrarile de intretinere si reparatii si nici nu solicita executarea lor de catre unitatea de exploatare a lucrarilor de imbunatatiri funciare, pe a carei raza de activitate sint situate, aceasta este obligata sa execute lucrarile necesare; Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara va deconta contravaloarea prestatiilor din conturile beneficiarilor, pe baza documentatiilor de lucrari efectuate, fara alt aviz, in ordinea de preferinta stabilita de normele legale in vigoare.
ART. 33
Unitatile socialiste care au in administrare amenajari de irigatii sau alte lucrari de imbunatatiri funciare sint obligate sa constituie, pe baza normativului tehnic elaborat de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, stocul minim de materiale, combustibili, lubrifianti, unelte si utilaje necesare executarii lucrarilor de reparatii ce pot surveni, in mod neprevazut pe timpul exploatarii lucrarilor, precum si stocul de aparare impotriva inundatiilor stabilit potrivit dispozitiilor legale.
ART. 34
In cadrul fiecarui sistem de irigatii, desecari si combatere a eroziunii solului se constituie un consiliu de conducere, format din seful acestui sistem, directorii si inginerii sefi ai unitatilor agricole de stat, presedintii si inginerii sefi ai unitatilor agricole cooperatiste, detinatoare de terenuri amenajate in cadrul sistemului.
Consiliul raspunde de elaborarea si aplicarea planului de exploatare, intretinere si paza a lucrarilor din cadrul sistemului si de luarea masurilor tehnico-organizatorice necesare folosirii corespunzatoare a terenurilor agricole amenajate, in vederea realizarii prevederilor planului de productie si a parametrilor tehnico-economici aprobati pentru functionarea sistemului.
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor si Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Productie stabilesc, prin regulament, modul de organizare si functionare a consiliului de conducere.
ART. 35
Pentru realizarea parametrilor tehnico-economici aprobati, pentru functionarea sistemului, unitatile agricole socialiste care detin terenuri amenajate sint obligate:
- sa foloseasca in cultura, cu randament ridicat, intreaga suprafata agricola amenajata;
- sa respecte structura culturilor prevazuta in studiul tehnico-economic, eventuale modificari putind fi facute numai in masura in care acestea ridica valoarea productiei si imbunatatesc eficienta economica a amenajarilor;
- la amenajarile de irigatii, sa respecte programele de udari stabilite;
- sa inscrie in planurile anuale de productie si sa foloseasca fondurile necesare, semintele cele mai corespunzatoare, ingrasamintele, erbicidele, forta de munca si celelalte mijloace tehnice, pentru realizarea productiilor prevazute, dind prioritate, in cadrul cantitatilor primite, terenurilor amenajate pentru irigatii;
- sa aplice intocmai tehnologiile specifice culturilor de pe terenurile irigate, indiguite, desecate si amenajate, prin lucrari de combatere a eroziunii solului.
ART. 36
Unitatile de exploatare a lucrarilor de imbunatatiri funciare raspund, alaturi de unitatile de productie agricola, de realizarea productiilor planificate. Ele au dreptul sa controleze modul in care organizatiile agricole socialiste cuprinse in raza lor de activitate aplica normativele si regulamentele de exploatare si intretinere a amenajarilor interioare, precum si intregul complex de masuri tehnico-organizatorice necesar pentru realizarea productiei agricole, si pot cere organelor locale competente sa pretinda unitatilor agricole sa respecte toate obligatiile ce le revin.
In scopul bunei exploatari a lucrarilor din cadrul sistemelor de irigatii, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor va constitui, pe sisteme sau grupe de sisteme, colective de specialisti agricoli care vor urmari aplicarea programelor de dezvoltare a agriculturii in perimetrele amenajate pentru irigatii si executarea prevederilor din planurile anuale ale unitatilor agricole, in vederea realizarii productiilor si rezultatelor economice cel putin la nivelul parametrilor proiectati.
ART. 37
Scoaterea unei lucrari de imbunatatiri funciare din fondul amenajat se poate face numai prin casarea acesteia, cu respectarea prevederilor legale, si se aproba de organul care a aprobat investitia. Pe aceasta baza se vor opera modificarile necesare in cadastrul funciar.

Sectiunea C
Prestari de servicii

ART. 38
Unitatile de exploatare a lucrarilor de imbunatatiri funciare raspund de efectuarea, urmatoarelor categorii de prestari de servicii:
a) captarea, transportul si distribuirea apei pentru irigatii, consum industrial, piscicultura si in alte scopuri;
b) apararea impotriva inundatiilor;
c) evacuari de apa din sistemele de desecare, amenajari piscicole si altele.
ART. 39
Unitatile socialiste care beneficiaza de amenajari de irigatii si de lucrari de imbunatatiri funciare in sisteme vor incheia, anual, contracte cu unitatile prestatoare de servicii, prevazute in articolul precedent, plata contravalorii prestatiilor efectuindu-se potrivit tarifelor in vigoare.
Contractele se vor incheia pentru suprafata de teren amenajata, inscrisa in evidenta fondului funciar.
Nu se cuprind in suprafata ce face obiectul contractului:
a) la distribuirea apei pentru irigatii: terenurile ocupate de constructii, drumurile si terenurile neproductive, perdelele de protectie care nu se iriga; precum si suprafetele amenajate care din cauza de forta majora nu pot fi cultivate;
b) la apararea impotriva inundatiilor: terenurile din perimetrul construibil al localitatilor, cele acoperite cu balti neproductive si mlastini, drumurile publice, precum si padurile de plop si de salcie care depasesc 2 ani de la plantare.
De asemenea, unitatile agricole socialiste vor plati contravaloarea prestatiilor efectuate de catre intreprinderile de exploatare a lucrarilor de imbunatatiri funciare si oficiile de imbunatatiri funciare si proiectari de constructii agricole pentru exploatarea si intretinerea amenajarilor interioare din sistemele de irigatii si desecari, potrivit tarifelor legale.
ART. 40
Drepturile si obligatiile prestatorului de servicii si ale beneficiarului se stabilesc prin contract. Ei raspund, pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, potrivit legii.

CAP. V
Control si sanctiuni

ART. 41
Controlul, privind exploatarea, intretinerea si paza amenajarilor de irigatii si a celorlalte lucrari de imbunatatiri funciare, precum si realizarea indicatorilor tehnico-economici, se executa, pentru toti detinatorii unor astfel de lucrari, de catre specialisti din Ministerul, Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor si din unitatile de specialitate subordonate acestuia sau comitetelor executive ale consiliilor populare judetene, numiti prin ordinul ministrului agriculturii, industriei alimentare si apelor.
ART. 42
Incalcarea dispozitiilor prezentei legi atrage raspunderea disciplinara, materiala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz.
ART. 43
Degradarea sau distrugerea amenajarilor de irigatii si a celorlalte lucrari de imbunatatiri funciare constituie infractiune si se pedepseste potrivit art. 231 din Codul penal.
ART. 44
Contraventiile la normele privind protectia amenajarilor de irigatii si a celorlalte lucrari de imbunatatiri funciare si persoanele competente sa le constate si sa aplice sanctiuni contraventionale se stabilesc prin hotarire a Consiliului de Ministri. Sanctiunile contraventionale se aplica si persoanelor juridice.
Amenzile aplicate unitatilor socialiste vor fi imputate persoanelor fizice vinovate de savirsirea contraventiei.

CAP. VI
Dispozitii finale

ART. 45
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, odata cu realizarea unor noi sisteme de irigatii, indiguiri, desecari si combatere a eroziunii solului, va asigura si organizarea unitatilor de exploatare a acestor sisteme, precum si dotarea lor cu utilajele, mijloacele de transport si materialele specifice, corelata cu punerea in functiune a noilor capacitati.
ART. 46
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor va asigura pregatirea, din timp, a cadrelor tehnice si de muncitori calificati, necesare unitatilor agricole socialiste, pentru intretinerea lucrarilor de amenajare interioara si exploatarea agricola a terenurilor amenajate.
ART. 47
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, prin Academia de Stiinte Agricole si Silvice, raspunde de introducerea tehnologiilor si utilajelor noi in activitatea de exploatare si intretinere a lucrarilor, in vederea imbunatatirii continue a nivelurilor indicatorilor tehnico-economici ce trebuie obtinuti prin realizarea amenajarilor de irigatii si a celorlalte lucrari de imbunatatiri funciare.
ART. 48
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor raporteaza anual Consiliului de Ministri executarea programului de amenajari si realizarea indicatorilor tehnico-economici aprobati, pe terenurile pe care s-au realizat amenajari de irigatii si alte lucrari de imbunatatiri funciare.
Consiliul de Ministri prezinta Consiliului de Stat, anual, situatia realizarii amenajarilor de irigatii si a celorlalte lucrari de imbunatatiri funciare prevazute in planul national unic de dezvoltare economico-sociala, masurile luate pentru mentinerea in exploatare a lucrarilor executate, precum si rezultatele obtinute pe terenurile irigate.
ART. 49
Se autoriza Consiliul de Ministri, ca, pe baza documentatiei prezentate de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor, pusa de acord cu Comitetul de Stat al Planificarii si Ministerul Finantelor, sa introduca in planul national unic de dezvoltare economico-sociala si bugetul de stat pe anul 1974 modificarile ce decurg din aplicarea prevederilor cap. III din prezenta lege, in cadrul volumului total de investitii si de credite pe termen lung, aprobat pentru acest an Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor.
ART. 50
Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania*).

______________
*) Fac exceptie prevederile art. 24, 29 alin. 1 si 4, art. 32 alin. 1-4 si 7 art. 36 alin. 2 si art. 39 alin. final, care intra in vigoare la data publicarii in Buletinul Oficial a <>Decretului Consiliului de Stat nr. 55/1975 .
Pe aceeasi data se abroga prevederile Hotaririi Consiliului de Ministri nr. 1279/1967 privind administrarea si finantarea lucrarilor de imbunatatiri funciare, precum si aprobarea tarifelor pentru unele prestari de servicii, cu exceptia art. 12 si 13, si <>art. 2 si 9 lit. d) din Hotarirea Consiliului de Ministri nr. 1686/1970 privind finantarea, proiectarea, executarea si administrarea lucrarilor de combatere a eroziunii solului, de regularizare a scurgerii apelor pe versanti si de corectare a torentilor, precum si orice alte dispozitii contrare.



──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016