Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 7 din 29 aprilie 1971  privind organizarea si dezvoltarea activitatilor industriale, de prelucrare a produselor agricole, constructii si prestari de servicii in unitati apartinind consiliilor populare, cooperatiei agricole, mestesugaresti si de consum    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 7 din 29 aprilie 1971 privind organizarea si dezvoltarea activitatilor industriale, de prelucrare a produselor agricole, constructii si prestari de servicii in unitati apartinind consiliilor populare, cooperatiei agricole, mestesugaresti si de consum

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 50 din 29 aprilie 1971

EXPUNERE DE MOTIVE

În vederea sporirii producţiei de bunuri materiale şi de servicii pentru satisfacerea cerinţelor populaţiei, ale unitãţilor socialiste şi pentru creşterea exportului, prin folosirea mai deplina şi eficienta a resurselor locale de materii prime şi materiale, a forţei de munca din localitãţile rurale şi urbane, a apãrut ca necesar sa se ia mãsuri, asa cum a indicat conducerea de partid şi de stat, pentru dezvoltarea mai susţinutã a activitãţilor industriale, de prelucrare a produselor agricole, construcţii şi prestãri de servicii.
Pentru stimularea dezvoltãrii acestor activitãţi economice de cãtre consiliile populare, cooperativele agricole de producţie, meşteşugãreşti şi cele de consum se dispune scutirea, pe o perioada de doi ani, de plata impozitelor aferente realizarilor din activitãţile economice organizate dupã data de 1 ianuarie 1971.
De asemenea, urmeazã sa se acorde aceste înlesniri financiare şi activitãţilor existente, dacã se obţine un volum de producţie marfa sau de prestãri de servicii cu cel puţin 50 la suta mai mare decît realizarile anului precedent, scutirea acordindu-se pe o perioada de doi ani pentru depãşirea respectiva.
Veniturile realizate ca retributie a muncii din astfel de activitãţi în cooperativele agricole de producţie vor fi impuse lunar, dupã normele prevãzute pentru veniturile din salarii.
Totodatã, se prevede ca beneficiile realizate din activitãţile economice de producţie şi prestãri de servicii organizate în mediul rural de cãtre consiliile populare comunale sa fie folosite pentru dezvoltarea activitãţilor respective, pentru rambursarea creditelor bancare, precum şi pentru acţiuni gospodãreşti şi social-culturale.
Fondurile necesare infiintarii şi dezvoltãrii activitãţilor economice de producţie şi prestãri de servicii se vor asigura din mijloacele financiare proprii ale unitãţilor sau prin credite bancare acordate în condiţiile prevãzute în reglementãrile în vigoare, credite de care vor putea beneficia şi comitetele executive ale consiliilor populare comunale.
Pentru produsele şi serviciile care fac obiectul activitãţilor economice sînt prevãzute reglementãri privind modul de stabilire a preţurilor şi tarifelor.
În alãturatã lege s-a prevãzut totodatã posibilitatea pentru comitetele executive ale consiliilor populare comunale şi unitãţile cooperatiste sa execute în anumite condiţii, atît în mediul rural cît şi în cel urban lucrãri de întreţinere, reparaţii şi construcţii pentru nevoile acestora, pentru populaţie, precum şi pentru unitãţile de stat.
În scopul aplicãrii acestor mãsuri, s-a adoptat alãturatã lege.

LEGE
privind organizarea şi dezvoltarea activitãţilor
industriale, de prelucrare a produselor agricole,
construcţii şi prestãri de servicii în unitãţi
aparţinînd consiliilor populare, cooperaţiei agricole,
meşteşugãreşti şi de consum

În vederea folosirii mai complete şi în tot cursul anului a forţei de munca din localitãţile rurale şi urbane, a valorificãrii resurselor locale de materii prime şi materiale, precum şi pentru satisfacerea într-o mãsura mai mare, pe aceasta cale, a cerinţelor crescinde ale populaţiei şi ale unitãţilor socialiste cu unele produse şi servicii şi pentru creşterea exportului,

Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste România adopta prezenta lege.

ART. 1
Consiliile populare, unitãţile aparţinînd acestora, cooperativele agricole de producţie, cooperativele meşteşugãreşti şi cele de consum pot organiza şi dezvolta în localitãţile rurale şi urbane activitãţi industriale, de prelucrare a produselor agricole, construcţii şi prestãri de servicii, denumite în prezenta lege activitãţi economice de producţie şi prestãri de servicii.
Se vor organiza şi dezvolta acele activitãţi economice de producţie şi prestãri de servicii care contribuie la folosirea forţei de munca din localitãţile rurale şi urbane, precum şi la valorificarea resurselor locale de materii prime şi materiale, la obţinerea de produse şi servicii care au desfacerea asigurata la intern sau la export şi dacã prin veniturile realizate recupereazã cheltuielile de producţie şi asigura un beneficiu.
ART. 2
Pentru activitãţile economice noi, prevãzute la art. 1 din prezenta lege, înfiinţate dupã data de 1 ianuarie 1971, unitãţile economice şi cele bugetare beneficiazã de urmãtoarele înlesniri cu caracter financiar pe o perioada de doi ani de la înfiinţare:
a) comitetele executive ale consiliilor populare şi unitãţile aparţinînd acestora se scutesc de plata impozitului pe circulaţia mãrfurilor;
b) cooperativele agricole de producţie se scutesc de plata impozitului pentru încasãrile realizate din valorificarea unor produse provenite din activitãţi fãrã caracter agricol;
c) cooperativele meşteşugãreşti şi cele de consum se scutesc de plata impozitului pe circulaţia mãrfurilor, precum şi de impozitul pe venit.
Pentru a beneficia de înlesnirile financiare prevãzute în prezentul articol, activitãţile economice de producţie şi prestãri de servicii noi înfiinţate vor fi înregistrate la organele financiare locale.
ART. 3
Comitetele executive ale consiliilor populare şi unitãţile aparţinînd acestora, cooperativele agricole de producţie, cooperativele meşteşugãreşti şi cele de consum beneficiazã de înlesnirile financiare prevãzute la art. 2 în cazul în care obţin din dezvoltarea activitãţilor economice existente un volum de producţie marfa sau de prestãri de servicii cu cel puţin 50 la suta mai mare fata de cel realizat în anul precedent.
Înlesnirile financiare se acorda pe o perioada de doi ani, pentru intreaga depasire.
ART. 4
Beneficiile realizate din activitãţile economice de producţie şi prestãri de servicii existente, precum şi din cele nou înfiinţate în mediul rural de cãtre consiliile populare comunale, rãmîn la dispoziţia acestora, dupã deducerea sumelor cuvenite pentru cointeresarea personalului, conform legii. Fondurile constituite vor fi folosite pentru dezvoltarea activitãţilor economice de producţie şi prestãri de servicii în comune, precum şi pentru acţiuni gospodãreşti şi social-culturale.
Comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti vor putea prelua o cota de pînã la 20 la suta din beneficiile realizate din activitãţile economice de producţie şi prestãri de servicii organizate de consiliile populare comunale, atunci cînd acestea au ajuns la un grad mai mare de dezvoltare. Aceste sume se vor folosi în scopul infiintarii sau dezvoltãrii de activitãţi economice, precum şi pentru acţiuni gospodãreşti şi social-culturale în alte comune din judeţ.
ART. 5
Fondurile necesare unitãţilor cooperaţiei agricole, meşteşugãreşti şi de consum pentru înfiinţarea şi dezvoltarea activitãţilor economice de producţie şi prestãri de servicii vor fi asigurate din mijloacele financiare proprii sau din credite bancare acordate potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
Comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti vor asigura fondurile necesare infiintarii şi dezvoltãrii activitãţilor economice de producţie şi prestãri de servicii în comune, din beneficiile peste plan vãrsate bugetelor locale de cãtre întreprinderile şi organizaţiile economice de stat de interes republican, precum şi din fondul de rezerva bugetarã la dispoziţia acestora.
Comitetele executive ale consiliilor populare comunale vor putea folosi în acelaşi scop încasãrile realizate din veniturile proprii, peste cele planificate prin bugetele comunelor, precum şi cele din impozitul asupra clãdirilor situate în mediul rural.
ART. 6
Se autoriza bãncile sa acorde credite direct comitetelor executive ale consiliilor populare comunale care înfiinţeazã şi dezvolta activitãţi economice de producţie şi prestãri de servicii în mediul rural, în condiţiile de creditare a lucrãrilor de mica mecanizare şi a altor lucrãri cu caracter productiv. Pentru desfãşurarea activitãţii curente de producţie şi de prestãri de servicii, se vor acorda credite comitetelor executive ale consiliilor populare comunale, cu o dobinda de 3 la suta pe an.
ART. 7
Bãncile vor deschide conturi separate pentru evidenta încasãrilor şi plãţilor privind activitãţile economice de producţie şi prestãri de servicii organizate de consiliile populare comunale, cooperativele agricole de producţie şi cooperativele de consum, la cererea acestora.
ART. 8
Retribuirea muncii pentru activitãţile industriale, de prelucrare a produselor agricole, construcţii şi prestãri de servicii ale cooperativelor agricole de producţie se face lunar, veniturile realizate impunindu-se conform normelor prevãzute pentru salarii.
ART. 9
Preţurile şi tarifele pentru produsele şi serviciile executate de unitãţile aparţinînd comitetelor executive ale consiliilor populare şi care fac obiectul activitãţilor economice de producţie şi prestãri de servicii din comune se stabilesc de cãtre aceste organe, prin învoiala cu beneficiarii, avînd la baza cheltuielile de producţie antecalculate, un beneficiu de pînã la 10 la suta, precum şi impozitul legal stabilit. Pentru produsele şi serviciile care au preţuri şi tarife unice stabilite de organele centrale de stat, se aplica aceste preţuri şi tarife.
Comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti pot delega competenta de stabilire a preţurilor şi tarifelor unitãţilor subordonate, pentru produse şi servicii de mai mica importanta realizate de acestea.
Organizaţiile cooperaţiei meşteşugãreşti şi ale celei de consum stabilesc preţuri şi tarife pentru produsele şi serviciile care fac obiectul activitãţilor economice de producţie şi prestãri de servicii, potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
Cooperativele agricole de producţie pot stabili preţuri şi tarife prin învoiala cu beneficiarii, pe baza normativelor date de Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Producţie, cu acordul Comitetului de Stat pentru Preţuri.
ART. 10
Comitetele executive ale consiliilor populare comunale, cooperativele agricole de producţie, cooperativele meşteşugãreşti şi cele de consum pot executa, în mediul rural, lucrãri de întreţinere, reparaţii şi construcţii pentru nevoile unitãţilor de stat, unitãţilor cooperatiste şi pentru populaţie, indiferent de valoarea lucrãrilor.
Cooperativele agricole de producţie, cooperativele meşteşugãreşti şi cele de consum pot executa nelimitat asemenea lucrãri în mediul urban, pentru nevoile unitãţilor cooperatiste şi ale populaţiei, iar pentru organizaţiile de stat pînã la valoarea manoperei de 200.000 de lei pentru fiecare obiectiv. Comitetele executive ale consiliilor populare comunale pot efectua asemenea lucrãri în mediul urban fãrã limita de valoare.
Lucrãrile realizate pentru organizaţiile socialiste se vor executa cu respectarea normelor de consum stabilite potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.

Aceasta lege a fost votatã de Marea Adunare Nationala în şedinţa din 29 aprilie 1971, intrunind din cele 435 voturi exprimate, 433 voturi pentru şi 2 voturi impotriva.

Preşedintele Marii Adunãri Naţionale,
ŞTEFAN VOITEC


În conformitate cu art. 57 din Constituţia Republicii Socialiste România, semnam aceasta lege.

Preşedintele Consiliului de Stat,
NICOLAE CEAUŞESCU

Bucureşti, 29 aprilie 1971.
Nr. 7.



──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016