Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În scopul infaptuirii politicii partidului şi statului în domeniul turismului, de dezvoltare a colaborãrii cu toate ţãrile printr-o mai buna cunoaştere şi apropiere între popoare,
pentru continua imbuntatire a modului de organizare şi efectuare a excursiilor cu turişti romani în strãinãtate, prin întãrirea rãspunderii Ministerului Turismului, lãrgirea atribuţiilor comisiilor pentru turismul de masa,
precum şi prin creşterea rolului organelor de conducere colectivã şi al organelor sindicale din unitãţi,
în scopul constituirii unui stimulent pentru oamenii muncii care obţin rezultate deosebite în realizarea obiectivelor din planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã a României,
Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste România adopta prezenta lege:
ART. 1
Excursiile cu turişti romani în strãinãtate se organizeazã numai de Ministerul Turismului, prin unitãţile sale autorizate. Excursiile se efectueazã, de regula, în grupuri organizate şi numai în limita fondurilor valutare alocate prin planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã.
Excursiile pentru turistii individuali cu servicii de cazare, masa şi program turistic asigurate se vor putea organiza în ţãrile socialiste, în condiţiile stabilite prin contractele externe şi în limita fondurilor alocate în acest scop.
ART. 2
În termen de 15 zile de la primirea indicatorilor din planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã, Ministerul Turismului va repartiza în profil teritorial fondurile de plati valutare ce i-au fost alocate pentru organizarea de excursii în grupuri în toate ţãrile şi de cãlãtorii în interes personal în ţãrile socialiste.
La repartizarea fondurilor de plati valutare se va da prioritate excursiilor în grup şi se va tine seama de importanta economico-socialã a judeţelor, determinata pe baza volumului şi ponderii producţiei pe principalele ramuri ale economiei naţionale. Fondurile de plati valutare pentru cãlãtoriile individuale pe cont propriu în ţãrile nesocialiste şi în R.S.F. Iugoslavia se repartizeazã, potrivit legii, de cãtre Comisia centrala pentru turismul de masa, pe baza propunerilor Ministerului Turismului.
ART. 3
Repartizarea în profil teritorial a locurilor la excursiile în grupuri organizate, în toate ţãrile, se face de cãtre Comisia centrala pentru turismul de masa, împreunã cu Ministerul Turismului, care va face în acest scop propuneri în termen de 15 zile de la încheierea contractelor cu partenerii din strãinãtate.
ART. 4
În termen de 15 zile de la repartizarea în profil teritorial a locurilor şi fondurilor valutare pentru excursii, Comisia centrala pentru turismul de masa va comunica, la comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru turismul de masa, locurile pentru excursiile în grupuri organizate, precum şi fondurile de plati valutare pentru excursiile individuale, ce le sînt repartizate.
ART. 5
Comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru turismul de masa repartizeazã şi transmit comisiilor pentru turismul de masa din unitãţile economice, sociale şi obşteşti, în termen de 10 zile de la primirea lor, locurile la excursiile în strainatet în grupuri organizate şi fondurile valutare pentru cãlãtoriile în interes personal, proporţional cu numãrul de oameni ai muncii.
Locurile la excursiile organizate şi fondurile valutare pentru cãlãtoriile în interes personal se repartizeazã în raport de realizarea planului de producţie sau, dupã caz, a celorlalte sarcini stabilite, în urmãtoarea ordine de prioritate:
a) unitãţilor cu pondere mare pe principalele ramuri în planul de producţie al judeţului sau al municipiului Bucureşti;
b) unitãţilor care şi-au îndeplinit planul la export;
c) unitãţilor de cercetare ştiinţificã, inginerie tehnologicã şi de proiectare;
d) instituţiilor centrale şi locale, instituţiilor de învãţãmînt superior, şcolilor, spitalelor, dispensarelor policlinici şi altor instituţii;
e) altor unitãţi economice de stat şi cooperatiste, precum şi organizaţiilor obşteşti;
f) caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor.
Persoanele care nu sînt încadrate în unitãţile prevãzute la alineatul precedent vor putea participa la excursii în strãinãtate, prin unitãţile de turism, dupã satisfacerea prioritatilor stabilite în prezentul articol.
ART. 6
Pentru personalul muncitor care a adus o contribuţie deosebita la realizarea şi depãşirea sarcinilor de export, unitatea în care acesta este încadrat suporta o parte din costul excursiilor colective organizate, din fondurile în valuta acordate în limita unei cote de pînã la 5% din fondul de participare la beneficii repartizat de adunarea generalã a oamenilor muncii potrivit dispoziţiilor legale.
ART. 7
Comisiile pentru turismul de masa din unitãţi aduc la cunostinta oamenilor muncii tipurile de excursii repartizate, precum şi fondurile de plati valutare alocate pentru cãlãtoriile în interes personal.
ART. 8
În termen de 10 zile de la primirea repartiţiei locurilor şi a fondurilor de plati valutare, pe baza inscrierilor oamenilor muncii, unitãţile care primesc locuri transmit unitãţilor de turism teritoriale comanda ferma pentru locurile şi fondurile ce le-au fost repartizate, împreunã cu recomandarea cîte unei persoane din cadrul unitãţii ca insotitor pentru fiecare grup.
Locurile la excursiile în strãinãtate în grupuri organizate şi fondurile valutare pentru cãlãtoriile în interes personal repartizate unitãţilor economice, sociale şi obşteşti şi necomandate ferm unitãţilor de turism în termenul prevãzut la alin. 1, se valorifica direct de unitãţile de turism teritoriale.
ART. 9
Înscrierile oamenilor muncii la excursii în strãinãtate se fac prin unitãţile socialiste în care aceştia îşi desfãşoarã activitatea.
Înscrierile la excursiile de 1-2 zile ce se organizeazã în ţãrile socialiste vecine, cu oamenii muncii aflaţi în concediu legal în staţiuni de odihna şi tratament, se vor efectua numai cu acordul conducerii unitãţii de turism din staţiunile în care aceştia îşi petrec concediul de odihna.
ART. 10
Cererile de înscriere la excursiile în grupuri organizate şi la cãlãtoriile în interes personal ale oamenilor muncii se aproba de organele de conducere colectivã ale unitãţilor şi de organele sindicale în urmãtoarea ordine de prioritate:
a) fruntasii în producţie, muncitorii, maistrii, tehnicienii şi inginerii din sectoarele de producţie, care au contribuit efectiv la realizarea sau depãşirea planului de producţie al unitãţii;
b) inventatorii şi inovatorii;
c) cercetatorii, proiectantii, specialiştii cu inalta calificare, ale cãror lucrãri sînt apreciate drept contribuţii importante la realizarea planurilor de dezvoltare economicã şi socialã a României;
d) cadrele de conducere, personalul tehnic, economic, de alta specialitate şi administrativ care au contribuit la realizarea planului unitãţii sau cei evidentiati în munca profesionalã şi activitatea obsteasca.
ART. 11
Aprobãrile cererilor de înscriere la excursii în strãinãtate, date de organele de conducere colectivã şi de organele sindicale din unitãţi, sînt valabile şi pentru membrii de familie, neincadrati în munca, ai celor care au obţinut aprobarea potrivit art. 10 din prezenta lege.
Prevederile alineatului precedent cu privire la membrii de familie se referã la soţ, sotie şi copii minori.
ART. 12
Aprobarea înscrierii tinerilor la excursii în strãinãtate organizate pentru tineret se da de organele Uniunii Tineretului Comunist, pe baza recomandarii organizaţiilor de tineret şi cu acordul organelor de conducere colectivã din unitãţile economice, instituţii, şcoli şi facultãţi.
ART. 13
Documentele necesare înscrierii la excursii în grupuri organizate, completate de fiecare participant, inclusiv aprobarea organului de conducere colectivã şi a organului sindical, se depun la unitãţile de turism de cãtre delegatul desemnat al unitãţii economice, sociale şi obşteşti sau personal de cãtre solicitant. Unitãţile de turism asigura îndeplinirea formalitãţilor legale şi contractuale de participare la excursiile în grupuri organizate.
ART. 14
Ministerul Turismului va repartiza unitãţilor de turism o cota de pînã la 45 % din fondurile de plati valutare destinate cãlãtoriilor în interes personal în ţãrile nesocialiste, precum şi în R.S.F. Iugoslavia, pentru participari la congrese, conferinţe sau sesiuni ştiinţifice, simpozioane, colocvii, seminarii şi alte forme de reuniuni ori manifestãri cu caracter internaţional, precum şi pentru documentarea ştiinţificã, artisticã, culturalã şi alte asemenea acţiuni şi pentru vizite la rude, potrivit legii.
ART. 15
Ministerul Turismului va constitui, la Oficiul Naţional de Turism "Carpaţi" Bucureşti, o rezerva de cel mult 2% din fondurile repartizate, potrivit art. 2 din prezenta lege, pentru cistigatorii premiilor în excursii la Casa de Economii şi Consemnaţiuni şi la Loto-Pronosport.
Locurile la excursii corespunzãtoare cuantumului acestor sume vor fi puse de Ministerul Turismului la dispoziţia unitãţilor judeţene şi a municipiului Bucureşti ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni şi Loto-Pronosport.
Locurile rãmase nefolosite se valorifica cãtre populaţie în ordinea solicitãrilor.
ART. 16
Excursiile cu turişti romani în strãinãtate, cu autoturismul proprietate personalã, se efectueazã potrivit dispoziţiilor legale referitoare la rationalizarea consumului de carburanţi şi la acordarea de sume în valuta pentru excursii în strãinãtate pe cont propriu.
Repartizarea fondurilor de plati valutare, aprobarea pentru efectuarea excursiilor cu autoturismele proprietate personalã şi înscrierea pentru asemenea excursii se fac potrivit condiţiilor stabilite prin prezenta lege.
ART. 17
Punctul 4 din capitolul I şi litera a) din nota cuprinsã în anexa la Decretul Consiliului de Stat nr. 223 din 28 iunie 1978 se abroga.
ART. 18
Prezenta lege intra în vigoare la data de 1 ianuarie 1981.
Aceasta lege a fost adoptatã de Marea Adunare Nationala în şedinţa din 17 octombrie 1980.
PREŞEDINTELE
MARII ADUNĂRI NAŢIONALE
NICOLAE GIOSAN
---------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: