Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 671 din 19 decembrie 2002  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 80/2000 privind certificarea si/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb si materialelor de exploatare utilizate la vehicule rutiere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 671 din 19 decembrie 2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 80/2000 privind certificarea si/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb si materialelor de exploatare utilizate la vehicule rutiere

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 14 din 10 ianuarie 2003
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 80 din 24 august 2000 privind certificarea şi/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor de exploatare utilizate la vehicule rutiere, adoptatã în temeiul <>art. 1 lit. F pct. 8 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 413 din 30 august 2000, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Titlul ordonanţei va avea urmãtorul cuprins:
"ORDONANTA

privind certificarea sau omologarea echipamentelor,
pieselor de schimb şi materialelor de exploatare utilizate
la vehicule rutiere, precum şi condiţiile de comercializare
şi utilizare a acestora"
2. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Echipamentele, piesele de schimb şi materialele de exploatare produse în ţara sau importate, destinate utilizãrii la vehicule rutiere, pot fi comercializate numai dacã respecta condiţiile prevãzute de prezenta ordonanta.
(2) Echipamentele, piesele de schimb şi materialele de exploatare produse în ţara sau importate, din categoria celor care privesc siguranta circulaţiei, protecţia mediului, eficienta energetica şi protecţia impotriva furturilor vehiculelor rutiere, pot fi comercializate numai dacã sunt certificate sau omologate din punct de vedere tehnic. Certificarea/omologarea este aplicabilã numai produselor noi. Lista acestor produse se stabileşte de cãtre Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în calitate de autoritate competenta.
(3) Omologarea produselor prevãzute la alin. (2) se efectueazã de cãtre Regia Autonomã <<Registrul Auto Roman>>, organism tehnic de specialitate al Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, denumit în continuare R.A.R.
(4) Certificarea produselor prevãzute la alin. (2) se efectueazã de cãtre R.A.R. sau de cãtre alte organisme desemnate, în condiţiile legii, de cãtre Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în calitate de autoritate competenta, pe baza rezultatelor încercãrilor efectuate de laboratoare acreditate/evaluate de autoritatea competenta.
(5) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) urmãtoarele categorii de produse:
a) echipamentele şi piesele de schimb omologate de autoritãţile competente din strãinãtate, în baza Acordului de la Geneva din 1958 privind adoptarea de condiţii uniforme de omologare şi recunoaşterea reciprocã a omologãrii echipamentelor şi pieselor vehiculelor cu motor, la care România a aderat prin <>Decretul nr. 371/1976 ;
b) echipamentele şi piesele de schimb omologate de autoritãţile competente din strãinãtate, în baza Acordului de la Geneva din 1998 privind adoptarea de reglementãri tehnice mondiale aplicabile autovehiculelor, precum şi echipamentelor şi componentelor ce pot fi montate şi/sau utilizate pe autovehicule, la care România a aderat prin <>Legea nr. 97/2002 ;
c) echipamentele, piesele de schimb şi materialele de exploatare omologate de autoritãţile competente din strãinãtate, conform acelor directive ale Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite - CEE -, preluate prin reglementãrile Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei;
d) echipamentele, piesele de schimb şi materialele de exploatare de origine, altele decât cele reglementate prin regulamentele Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi/sau directivele CEE. Prin echipamente, piese de schimb auto şi materiale de exploatare de origine se înţelege toate componentele fabricate de cãtre producãtorul final al unui vehicul rutier şi comercializate sub controlul acestuia sau fabricate de cãtre un producãtor abilitat ca producãtor şi furnizor de componente auto de origine şi comercializate sub controlul acestuia.
(6) Producãtorul final al unui vehicul rutier poate abilita producãtori terţi pentru fabricarea în vederea comercializãrii a echipamentelor şi pieselor de schimb auto destinate vehiculelor pe care le fabrica sau pe care le-a avut în fabricaţie. Producãtorul final al unui vehicul este obligat sa comunice R.A.R. situaţia abilitarilor acordate sau retrase, în termen de 7 zile de la data acordãrii, respectiv a retragerii acestora.
(7) Pentru comercializarea echipamentelor, pieselor de schimb sau materialelor de exploatare produse în ţara sau importate, din categoria celor care nu sunt prevãzute în lista menţionatã la art. 1 alin. (2), se aplica prevederile art. 4."
3. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Certificarea sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor de exploatare produse în ţara sau importate se solicita de cãtre producãtori, importatori sau de reprezentanţii autorizaţi ai acestora, persoane juridice.
(2) Agenţii economici care nu dispun de împuterniciri de reprezentare cu drepturi depline din partea producãtorilor pentru comercializare pot obţine dreptul de comercializare numai cu certificarea loturilor de produse respective.
(3) În cazul în care un material de exploatare în vrac, prevãzut în lista menţionatã la art. 1 alin. (2), este partitionat şi/sau ambalat de cãtre agenţi economici, alţii decât producãtorul, este obligatoriu ca serviciul de partitionare şi ambalare al acestora sa fie autorizat de cãtre R.A.R."
4. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Echipamentele, piesele de schimb şi materialele de exploatare comercializate în condiţiile art. 1 şi 2 vor fi inscriptionate cu toate informaţiile stabilite de reglementãrile în vigoare. În cazul în care dimensiunile sau natura produsului nu permit inscriptionarea direct pe produs, informaţiile se înscriu pe ambalajul individual; pentru materialele de exploatare livrate în vrac informaţiile se înscriu în certificatul de garanţie.
(2) Echipamentele, piesele de schimb şi materialele de exploatare produse în ţara vor fi inscriptionate obligatoriu cu textul: <<Fabricat în România>>. Excepţia de la aceasta regula o constituie materialele de exploatare livrate în vrac, la care inscriptionarea se face pe factura de livrare.
(3) Pentru comercializare produsele omologate sau certificate de cãtre autoritatea competenta romana vor avea aplicate, dupã caz, mãrci de certificare a conformitatii, mãrci de omologare sau numãrul certificatului de conformitate, cu precizarea organismului care a efectuat certificarea.
(4) Obligaţia aplicãrii marcilor sau a numãrului certificatului de conformitate revine exclusiv titularilor certificatelor de conformitate/omologare.
(5) Echipamentele, piesele de schimb şi materialele de exploatare comercializate, cuprinse în lista prevãzutã la art. 1 alin. (2), cu excepţia produselor menţionate la art. 1 alin. (5) şi a materialelor de exploatare livrate în vrac, vor purta suplimentar un marcaj special de securizare, care trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) marcajul special de securizare atesta ca produsul este aprobat pentru comercializare. Marcajul trebuie sa conţinã cel puţin un element de siguranta şi de protecţie impotriva falsificãrii acestuia;
b) macheta marcajului special de securizare este unica pentru toate echipamentele, piesele de schimb şi materialele de exploatare certificate sau omologate şi este aprobatã de Ministerul Lucarilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei. În cazul în care dimensiunile sau natura produsului nu permit aplicarea directa, marcajul special de securizare se aplica pe ambalajul individual sau colectiv;
c) producţia şi distribuţia marcajului special de securizare se desfãşoarã sub autoritatea şi controlul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei;
d) obligaţia aplicãrii marcajului special de securizare pentru toate produsele certificate/omologate de cãtre autoritatea competenta romana, în condiţiile prezentei ordonanţe, revine exclusiv titularului de certificat de conformitate/omologare;
e) aplicarea marcajului special de securizare este facultativã pentru echipamentele, piesele de schimb şi materialele de exploatare omologate/certificate, altele decât cele prevãzute în lista menţionatã la art. 1 alin. (2)."
5. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Echipamentele, piesele de schimb şi materialele de exploatare produse în ţara sau importate, destinate comercializãrii, trebuie sa aibã marca fabricantului aplicatã pe produs sau pe ambalaj, dupã caz, şi vor fi însoţite de un certificat de garanţie şi de o declaraţie de conformitate, întocmite de producãtori, importatori sau de cãtre reprezentanţii autorizaţi ai acestora, potrivit reglementãrilor în vigoare.
(2) Declaraţia de conformitate reprezintã asumarea rãspunderii de cãtre fabricant, importator sau reprezentanţii autorizaţi ai acestora privind conformitatea, calitatea şi interschimbabilitatea produselor comercializate. Forma şi conţinutul declaraţiei de conformitate trebuie sa corespundã cu modelul declaraţiei de conformitate aprobat prin standardul naţional aplicabil.
(3) Dreptul de comercializare înceteazã în urmãtoarele cazuri:
a) agentul economic care a emis declaraţia de conformitate nu face dovada ca a trimis documentaţia tehnica a produsului în termen de 30 de zile de la solicitarea R.A.R.;
b) R.A.R. constata ca declaraţia de conformitate nu corespunde cu documentaţia tehnica de referinta a produsului;
c) documentaţia tehnica de referinta precizatã în declaraţia de conformitate nu cuprinde caracteristicile tehnice ale produsului, care sa asigure interschimbabilitatea echipamentului, piesei de schimb sau a materialului de exploatare utilizat de producãtorul final al vehiculului rutier;
d) produsul este neconform cu documentaţia tehnica de referinta, caz în care agentul economic sau reprezentanţii legali ai acestuia, care au emis declaraţia de conformitate, suporta cheltuielile aferente verificãrilor.
(4) Documentele prevãzute la alin. (1), autentificate prin stampilare, trebuie sa conţinã toate datele cerute de legislaţia în vigoare, înscrise lizibil, explicit şi fãrã ambiguitãţi, şi vor fi semnate de emitent.
(5) Lista produselor neconforme, a cãror comercializare a fost opritã conform alin. (3), va fi facuta publica de cãtre R.A.R. printr-o modalitate stabilitã de cãtre acesta, cu suportarea costurilor de cãtre producãtor. Producãtorul va suporta şi cheltuielile privind remedierea sau înlocuirea produselor respective."
6. Articolul 5 se abroga.
7. Dupã articolul 5 se introduc articolele 5^1 şi 5^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1. - Producãtorii finali de vehicule rutiere sau, dupã caz, reprezentanţii autorizaţi ai acestora au obligaţia de a asigura echipamentele, piesele de schimb şi materialele de exploatare aferente, precum şi service-ul necesar, atât pe durata comercializãrii vehiculelor noi, cat şi dupã încetarea acesteia, pentru o perioada de cel puţin 8 ani, calculatã de la data vânzãrii ultimului lot de vehicule, direct sau prin terţi abilitaţi.
Art. 5^2. - Conform reglementãrilor prezentei ordonanţe se interzic comercializarea şi/sau utilizarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor de exploatare produse în ţara sau importate, în urmãtoarele cazuri:
a) produse necertificate/neomologate;
b) produse nemarcate corespunzãtor, dupã caz, cu marca fabricantului, marca de certificare a conformitatii, numãrul certificatului de conformitate, marca <<Fabricat în România>> sau marcajul special de securizare;
c) produse pe care au fost aplicate inscriptionari şi/sau marcaje falsificate ori neautorizate;
d) produse neinscriptionate cu informaţiile stabilite prin reglementãri;
e) produse neinsotite de declaraţia de conformitate şi certificatul de garanţie;
f) produse având marcaje şi inscriptionari cu denumiri care pot crea confuzii."
8. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Constituie contravenţii, dacã nu au fost sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni, şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) încãlcarea dispoziţiilor art. 1 alin. (2), ale art. 2 alin. (3), ale art. 4 alin. (3) şi ale art. 5^2 lit. a), d) şi e), cu amenda contravenţionalã de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei;
b) încãlcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (1)-(4) şi alin. (5) lit. d), ale art. 4 alin. (1) şi (4) şi ale art. 5^2 lit. b) şi f), cu amenda contravenţionalã de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei;
c) încãlcarea dispoziţiilor art. 5^2 lit. c), cu amenda contravenţionalã de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei;
d) încãlcarea dispoziţiilor art. 5^1, cu amenda contravenţionalã de la 250.000.000 lei la 1.000.000.000 lei.
(2) Personalul împuternicit de cãtre Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei sa constate abaterile şi sa aplice sancţiunile prevãzute de prezenta ordonanta poate dispune, în funcţie de gravitatea faptei, oprirea definitiva sau temporarã a fabricãrii, importului ori comercializãrii de produse necertificate sau neomologate, a celor neinscriptionate ori nemarcate corespunzãtor, a celor neinsotite de certificate de garanţie şi declaraţie de conformitate, precum şi a celor care se dovedesc neconforme, în condiţiile prezentei ordonanţe.
(3) Valoarea amenzilor prevãzute la alin. (1) se actualizeazã prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei."
9. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei va actualiza Reglementãrile şi normele tehnice privind certificarea şi/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor de exploatare utilizate la vehicule rutiere, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor nr. 536/1997 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 348 din 9 decembrie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Reglementãrile şi normele tehnice prevãzute la alin. (1), astfel cum au fost modificate şi completate, se vor actualiza de cãtre Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în termen de 60 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a legii de aprobare a prezentei ordonanţe.
(3) Reglementãrile şi normele tehnice prevãzute la alin. (2) se vor reactualiza periodic de cãtre Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, în funcţie de evoluţia legislaţiei în domeniu.
(4) La actualizarea reglementãrilor şi normelor tehnice Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei va solicita şi punctul de vedere al asociaţiilor profesionale din domeniu, constituite în conformitate cu prevederile legale."
ART. 2
Prezenta lege intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
<>Ordonanta Guvernului nr. 80/2000 , astfel cum a fost modificatã şi completatã prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 21 noiembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 26 noiembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Bucureşti, 19 decembrie 2002.
Nr. 671.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016