Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 67 din 24 iunie 1995  privind ajutorul social    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 67 din 24 iunie 1995 privind ajutorul social

EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 131 din 29 iunie 1995
CAP. 1
Ajutorul social
SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Familiile, precum şi persoanele singure, fãrã venituri sau cu venituri mici, beneficiazã de ajutor social ca forma de protecţie socialã.
(2) Instituirea ajutorului social se întemeiazã pe principiul solidaritãţii sociale.
ART. 2
(1) În sensul prezentei legi, termenul familie desemneazã soţul, sotia şi copii lor minori care au domiciliul comun: fac parte din familie şi copiii necãsãtoriţi, care au domiciliul comun cu pãrinţii şi care urmeazã cursuri la zi, în instituţii de învãţãmînt care funcţioneazã potrivit legii, pînã la terminarea acestora, dar fãrã sa depãşeascã virsta de 25 de ani, respectiv 26 de ani în cazul acelora care urmeazã studii superioare, cu o durata de şcolarizare mai mare de 5 ani.
(2) Termenul familie desemneazã şi persoana necãsãtoritã, care domiciliazã împreunã cu copilul sau.
(3) Prin termenul copii se înţelege copiii proveniţi din cãsãtoria soţilor, copiii unuia dintre soţi, copiii adoptati, precum şi copiii încredinţaţi potrivit legii unuia sau ambilor soţi.
(4) Pot beneficia de ajutorul social reglementat de prezenta lege şi familiile sau persoanele singure, cetãţeni ai altor state, sau apatrizi, care au resedinta în România, în condiţiile legislaţiei romane.
SECŢIUNEA a 2-a
Stabilirea dreptului la ajutor social şi plata acestuia
ART. 3
(1) Ajutor social se acorda familiilor cu venituri nete lunare de pînã la:
a) 81.000 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
b) 113.000 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
c) 142.000 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
d) 169.000 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
e) cîte 25.000 lei pentru fiecare alta persoana care face parte din familie în condiţiile prezentei legi.
(2) Ajutorul social se acorda şi persoanelor singure ale cãror venituri nete lunare sunt sub 45.000 lei.
(3) Veniturile nete lunare prevãzute la alin. (1) şi (2) se majoreazã cu 5.000 lei pentru fiecare membru din familie care face dovada ca lucreazã în baza unui contract individual de munca, a unei convenţii civile sau ca realizeazã venituri din activitãţi pe cont propriu.
ART. 4
(1) Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţa între sumele prevãzute la art. 3 şi venitul net lunar al familiei respective.
(2) Dacã din calcul rezulta un ajutor social mai mic de 5.000 lei, se acorda 5.000 lei.
ART. 5
(1) Persoanele apte de munca, care nu sunt salariate şi nu realizeazã venituri din alte activitãţi, se iau în considerare ca membri de familie la determinarea nivelului de venituri pe familie numai dacã fac dovada ca s-au prezentat la oficiul forţelor de munca pentru încadrare şi nu au refuzat un loc de munca, precum şi ca au urmat sau urmeazã cursurile de calificare ce li s-au recomandat sau la care au fost înscrise.
(2) Nu are obligaţia de a face dovada prevãzutã la alin. (1):
a) persoana care are în îngrijire, potrivit legii, unul sau mai mulţi copii în virsta de pînã la 7 ani;
b) persoana care urmeazã forme de învãţãmînt la zi, prevãzute de lege, pînã la împlinirea virstei de 25 de ani, respectiv 26 de ani;
c) persoana care îndeplineşte condiţiile legale de pensionare la cerere.
ART. 6
(1) La stabilirea venitului net lunar al familiei se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizeazã, inclusiv cele care provin din creanţe legale sau din convenţii civile de întreţinere aflate în executare, precum şi ajutoare şi indemnizaţii cu caracter permanent, acordate potrivit legii, cu excepţia burselor de merit pentru elevi şi studenţi şi a ajutorului care se acorda sotiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu.
(2) Dacã familia are în proprietate terenuri, clãdiri, spaţii locative sau alte bunuri, mobile sau imobile, la stabilirea venitului net lunar al familiei se iau în considerare arenda, chiriile, alte fructe naturale, industriale sau civile, produse de acestea, precum şi veniturile care se pot obţine din valorificarea bunurilor respective, sub condiţia pãstrãrii locuinţei şi a bunurilor necesare nevoilor familiale.
ART. 7
(1) Ajutorul social se stabileşte pe baza de cerere, însoţitã de actele doveditoare îndeplinirii condiţiilor prevãzute de prezenta lege.
(2) Lipsa sau, dupã caz, existenta oricãror alte venituri decît cele care pot fi dovedite cu acte se menţioneazã în declaraţia pe propria rãspundere a persoanei care solicita ajutorul.
(3) Cererea prevãzutã la alin. (1) se face numai de cãtre unul dintre membrii familiei, care are capacitatea de exerciţiu al drepturilor civile. În cazurile prevãzute de lege, cererea poate fi întocmitã de curatorul sau tutorele persoanei îndreptãţite.
(4) Titularul ajutorului social este persoana care a fãcut cererea, iar beneficiarul ajutorului social este familia.
ART. 8
(1) Cererea de acordare a ajutorului social, declaraţia privind veniturile realizate de membrii familiei, precum şi celelalte acte doveditoare se depun şi se înregistreazã la primarul localitãţii în a carei raza teritorialã domiciliazã titularul.
(2) În cazul cetãţenilor strãini sau apatrizi, documentele prevãzute la alin. (1) se depun la primarul localitãţii în a carei raza teritorialã aceştia au resedinta.
ART. 9
(1) Cererea de acordare a ajutorului social se soluţioneazã în termen de 30 de zile de la înregistrare.
(2) În vederea soluţionãrii cererii de ajutor social, primarul poate dispune efectuarea anchetei sociale.
ART. 10
(1) Stabilirea şi plata ajutorului social se fac prin dispoziţia primarului, pe baza documentaţiei prezentate de serviciile publice de specialitate. Dispoziţia primarului se comunica titularului ajutorului social în termen de 15 zile de la emitere.
(2) Plata ajutorului social se face începînd cu luna urmãtoare celei în care s-a înregistrat cererea la primarul localitãţii.
ART. 11
(1) Schimbarea, la cerere sau din oficiu, a titularului ajutorului social se face prin dispoziţia primarului şi se comunica atît noului titular al ajutorului social, cît şi celui înlocuit.
(2) În cazul în care schimbarea titularului este cerutã de membrii familiei, dispoziţia primarului se comunica şi acestora.
SECŢIUNEA a 3-a
Obligaţiile beneficiarilor
ART. 3
(1) Titularul ajutorului social are obligaţia sa comunice, în scris, primarului orice modificare intervenita cu privire la veniturile şi la numãrul membrilor familiei în termen de 30 de zile.
(2) În cazul cînd eventualele modificãri nu conduc la majorãri sau diminuari ale ajutorului social mai mari de 5.000 lei pe familie, ajutorul social stabilit anterior se menţine pe o durata de cel mult 3 luni.
ART. 13
(1) Persoanele apte de munca, beneficiare ale dreptului de ajutor social, prevãzute la art. 5 alin. (1), au obligaţia sa dovedeascã cu acte, din 3 în 3 luni, ca au solicitat la oficiile forţelor de munca repartizarea în munca sau ca nu au refuzat nejustificat sa dea curs unei repartizari pentru orice loc de munca oferit.
(2) Neîndeplinirea obligaţiilor prevãzute la alin. (1) atrage, dupã caz:
a) suspendarea plãţii ajutorului social în cazul beneficiarului unic;
b) modificarea plafonului de venit, respectiv modificarea cuantumului ajutorului social, prin excluderea din numãrul membrilor de familie a persoanelor care nu îndeplinesc obligaţiile prevãzute la alin. (1).
(3) Suspendarea plãţii ajutorului social şi, dupã caz, modificarea plafonului de venit se fac prin dispoziţia primarului şi se comunica titularului în termen de 15 zile.
(4) Suspendarea plãţii ajutorului social sau modificarea plafonului de venit se face începînd cu a doua luna din trimestrul în care nu au fost îndeplinite obligaţiile prevãzute la art. 13 alin. (1).
ART. 14
Prezentarea de cãtre titularul ajutorului social a dovezilor prevãzute la art. 13 alin. (1) în termen de 3 luni de la data suspendãrii efective a plãţii ori a modificãrii plafonului de venit, are ca efect încetarea suspendãrii plãţii drepturilor şi, dupã caz, recalcularea plafonului de venit. Titularul ajutorului social va primi drepturile aferente perioadei în care plata a fost suspendatã sau modificatã.
ART. 15
Plata ajutorului social înceteazã în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul în care beneficiarii ajutorului social nu mai îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege;
b) în cazul în care plata dreptului a fost suspendatã şi în termen de 3 luni de la data suspendãrii efective a plãţii nu au fost depuse dovezi ca sunt întrunite cerinţele prevãzute la art. 13 alin. (1).
ART. 16
(1) Încetarea plãţii sau, dupã caz, modificarea cuantumului ajutorului social se stabileşte prin dispoziţia primarului.
(2) Dispoziţiile prevãzute la alineatul precedent produc efecte de la data de întîi a lunii urmãtoare depunerii cererii pentru modificarea ajutorului social sau emiterii dispoziţiei în cazul cînd modificarea s-a efectuat din initiativa primarului.
ART. 17
(1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de ajutor social se recupereazã de la beneficiar în termen de cel mult 3 ani de la efectuarea plãţii.
(2) În cazul în care nu se pot recupera, integral sau parţial, sumele plãtite necuvenit cu acest titlu vor fi recuperate, în condiţiile Codului muncii, de la persoanele vinovate de efectuarea plãţii, pe o perioada de cel mult 3 ani.
(3) Recuperarea sumelor plãtite cu titlu de ajutor social se face prin dispoziţia primarului, care se comunica în termen de 15 zile.
(4) Dispoziţia de recuperare constituie titlu executoriu din momentul comunicãrii.
(5) Sumele încasate necuvenit ca urmare a sãvîrşirii unei infracţiuni se recupereazã integral de la autorii acesteia, în condiţiile legii.
CAP. 2
Ajutorul care se acorda sotiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu şi indemnizaţia de naştere
ART. 18
(1) Sotiile celor care satisfac serviciul militar obligatoriu, care realizeazã venituri mai mici decît salariul minim brut pe ţara, din care se scade impozitul, beneficiazã, la cerere, de un ajutor lunar, dacã se gãsesc într-una dintre urmãtoarele situaţii:
a) sunt gravide, începînd cu luna a patra de sarcina;
b) au copii în virsta de pînã la 7 ani;
c) sunt încadrate în gradul I sau II de invaliditate.
(2) Stabilirea şi plata ajutorului social pentru sotiile celor care satisfac serviciul militar obligatoriu se fac de cãtre centrele militare judeţene sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
(3) Cuantumul ajutorului lunar este de 10.800 lei, iar acordarea acestuia nu afecteazã plata ajutorului social stabilit în condiţiile prezentei legi.
ART. 19
(1) Începînd cu cea de-a doua naştere, mamele au dreptul la o indemnizaţie în cuantum de 100.000 lei pentru fiecare copil nãscut.
(2) Plata indemnizaţiei de naştere se stabileşte prin dispoziţia primarului localitãţii în a carei raza teritorialã domiciliazã persoana indreptatita.
ART. 20
Fondurile necesare plãţii ajutorului pentru sotiile celor care satisfac serviciul militar obligatoriu se suporta de la bugetul de stat, iar indemnizaţiile de naştere se plãtesc din bugetele locale, din sumele defalcate cu aceasta destinaţie din bugetul de stat.
CAP. 3
Dispoziţii finale
ART. 21
Fondurile necesare plãţii ajutorului social se suporta din bugetele locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale, din veniturile proprii şi din sumele defalcate cu aceasta destinaţie din bugetul de stat.
ART. 22
Guvernul şi primãrii pot acorda ajutoare de urgenta, în limita fondurilor existente, familiilor sau persoanelor care se afla în situaţii de necesitate datorate calamitãţilor naturale, incendiilor, accidentelor sau altor cauze temeinic justificate.
ART. 23
(1) În vederea constituirii surselor necesare acoperirii dreptului de ajutor social prevãzut de prezenta lege, în anul 1995, se instituie taxa de trecere a frontierei pentru cetãţenii romani care se deplaseaza în strãinãtate în scop turistic sau personal.
(2) Taxa prevãzutã la alin. (1) se stabileşte la nivelul de 15.000 lei pentru fiecare ieşire din ţara şi, respectiv, 5.000 lei în cazul micului trafic de frontiera.
ART. 24
Sunt scutite de la plata taxei prevãzute de art. 23:
a) persoanele beneficiare ale ajutorului social stabilit prin prezenta lege;
b) elevii şi studenţii care studiazã în strãinãtate, pentru deplasarile fãcute cu aceasta ocazie;
c) bolnavii care cãlãtoresc în scopul de a beneficia de tratament medical, precum şi insotitorii la care aceştia au dreptul, potrivit legii;
d) soţul supravieţuitor, precum şi rudele pînã la gradul al patrulea inclusiv, ale persoanei decedate în strãinãtate, în scopul deplasarii efectuate cu ocazia decesului.
ART. 25
(1) Ajutoarele şi indemnizaţiile prevãzute în prezenta lege nu se impoziteazã.
(2) La stabilirea altor drepturi şi obligaţii, prevãzute de normele legale în vigoare, nu se ia în considerare ajutorul social, cu excepţia obligaţiei legale de întreţinere.
ART. 26
Ajutoarele şi indemnizaţiile prevãzute în prezenta lege pot fi executate silit numai pentru recuperarea sumelor plãtite necuvenit cu acest titlu, precum şi pentru plata obligaţiilor legale de întreţinere.
ART. 27
(1) Dispoziţia primarului privind acordarea, neacordarea, modificarea, suspendarea, încetarea dreptului la ajutorul social, schimbarea titularului acestuia, precum şi cea de recuperare a sumelor încasate necuvenit se pot ataca pe calea contenciosului administrativ.
(2) Cererile, acţiunile şi cãile de atac privind drepturile prevãzute în prezenta lege sunt scutite de taxa de timbru.
ART. 28
Limitele de venituri şi nivelul drepturilor prevãzute de prezenta lege se indexeazã prin hotãrîre a Guvernului.
ART. 29
Primãrii vor comunica, lunar, numãrul beneficiarilor şi cheltuielile efectuate, direcţiilor judeţene de munca şi protecţie socialã şi Direcţiei generale de munca şi protecţie socialã a municipiului Bucureşti.
ART. 30
Direcţiile judeţene de munca şi protecţie socialã şi Direcţia generalã de munca şi protecţie socialã a municipiului Bucureşti verifica nerespectarea prevederilor prezentei legi. Rezultatele verificãrii se comunica prefectului.
ART. 31
(1) Normele metodologice pentru aplicarea prezentei legi şi modalitãţile de plata a drepturilor reglementate se stabilesc prin hotãrîre a Guvernului.
(2) Cheltuielile administrative necesare pentru aplicarea prezentei legi se includ în bugetul de stat, respectiv în bugetele locale.
ART. 32
(1) Prezenta lege intra în vigoare începînd cu data de întîi a lunii urmãtoare implinirii termenului de 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga: <>art. 18-27 din Decretul nr. 410/1985 privind alocaţia de stat şi indemnizaţia pentru copii, ajutoarele ce se acorda mamelor cu mai mulţi copii şi sotiilor de militari în termen precum şi indemnizaţia de naştere; <>art. 12 alin. 2 lit. a) din H.C.M. nr. 454/1957 privind asistenta batrinilor pensionari şi nepensionari, astfel cum a fost modificatã prin <>art. VII din Decretul-lege nr. 70/1990 privind modificarea şi completarea unor reglementãri referitoare la pensii, asigurãri sociale şi ocrotiri sociale.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 23 mai 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
IOAN GAVRA

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 25 mai 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României,
PREŞEDINTELE SENATULUI
prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016