Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 66 din 7 octombrie 1993  legea contractului de management    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 66 din 7 octombrie 1993 legea contractului de management

EMITENT: Parlamentul Romaniei
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 244 din 13 octombrie 1993
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Contractul de management este acordul prin care o persoana juridicã ce desfãşoarã activitate economicã, în calitate de proprietar, încredinţeazã unui manager organizarea, conducerea şi gestionarea activitãţii sale, pe baza unor obiective şi criterii de performanta cuantificabile, în schimbul unei plati.
ART. 2
Prezenta lege priveşte societãţile comerciale în care statul deţine peste 50% din capitalul social al acestora, precum şi regiile autonome.

CAP. 2
Pãrţile în contractul de management

ART. 3
Sînt pãrţi în contract:
a) societatea comercialã sau, dupã caz, regia autonomã prin reprezentantul desemnat de adunarea generalã a actionarilor sau, dupã caz, de deţinãtorii de pãrţi sociale, în condiţiile statului, în cazul societãţilor comerciale; reprezentantul ministerului sau al autoritãţii executive a administraţiei locale, în cazul regiilor autonome;
b) managerul - una sau mai multe persoane fizice romane sau strãine ori o persoana juridicã romana sau strãinã, în cazul societãţilor comerciale, sau o persoana fizica sau juridicã romana, în cazul regiilor autonome.
Managerul exercita cel puţin atribuţiile prevãzute de lege pentru administrator sau pentru consiliul de administraţie.
ART. 4
Pot dobîndi calitatea de manageri:
1. persoanele fizice romane sau strãine care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii: a) au capacitatea de exerciţiu deplina;
b) au experienta în domeniu sau pregãtire profesionalã corespunzãtoare, atestata prin acte oficiale;
c) au referinte profesionale favorabile de la ultimul loc de munca sau de la manageri ori administratori ai unor societãţi comerciale sau regii autonome de profil identic sau asemãnãtor cu cel al societãţii sau regiei pentru care se încheie contract de management;
2. persoanele juridice romane sau strãine care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) au personalitate juridicã doveditã cu acte oficiale;
b) au obiect de activitate şi experienta în domeniul managementului;
c) dovedesc bonitatea prin acte.
ART. 5
Nu pot avea calitatea de manager:
1. persoanele fizice care:
a) mai au calitatea de manager sau administrator la o alta societate comercialã;
b) au suferit condamnãri penale definitive care le fac incompatibile cu aceasta calitate;
c) figureazã pe lista managerilor şi administratorilor cãrora li s-a revocat mandatul;
d) au fost sancţionate pentru încãlcarea dispoziţiilor legale în materie fiscalã;
e) deţin pãrţi sociale sau acţiuni ei, rudele şi afinii lor pînã la gradul al II-lea la alta societate comercialã al carei obiect de activitate este asemãnãtor cu cel al societãţii comerciale interesate în încheierea contractului de management.
Persoanele fizice vor face declaraţie scrisã, la selecţie, din care sa rezulte ca nu sînt incompatibile, depunind, dupã caz, şi acte doveditoare;
2. persoanele juridice care:
a) au fost declarate în stare de faliment;
b) au fost sancţionate pentru încãlcarea dispoziţiilor legale în materie fiscalã, în care scop vor depune, la selecţie, şi o dovada eliberata de organul financiar;
c) figureazã pe lista managerilor cãrora li s-a revocat mandatul.
ART. 6
Societatea comercialã publica în doua ziare de raspindire nationala şi localã, precum şi prin afişare la sediul societãţii cererea de oferta şi criteriile de selecţie elaborate de Fondul Proprietãţii de Stat, Fondul Proprietãţii Private la care este arondata societatea comercialã şi reprezentanţii celorlalţi acţionari.
Proiectul contractului de management elaborat de Fondul Proprietãţii de Stat, Fondul Proprietãţii Private la care este arondata societatea comercialã şi reprezentanţii celorlalţi acţionari, precum şi datele privind societatea comercialã vor fi puse la dispoziţia candidaţilor la locul şi în condiţiile indicate la publicarea cererii de oferta.
La stabilirea criteriilor de selecţie vor fi avute în vedere:
a) aptitudinile legate de procesul decizional, probate printr-un test adecvat;
b) absolvirea unor cursuri organizate de instituţii din domeniul managementului şi/sau experienta de conducere într-o societate comercialã sau regie autonomã;
c) elaborarea unor propuneri de restructurare, relansare şi privatizare a societãţii comerciale, aplicabile imediat;
d) cunoştinţe în domeniul relaţiilor economice internaţionale, probate prin test;
e) pregãtirea de specialitate.
ART. 7
Managerii candidaţi depun ofertele, cu îndeplinirea condiţiilor prevãzute de prezenta lege, precum şi a criteriilor de selecţie, la sediul societãţii comerciale care a lansat oferta, în termen de 30 de zile de la ultima publicare a cererii de oferta.
Fondul Proprietãţii de Stat, Fondul Proprietãţii Private la care este arondata societatea comercialã şi reprezentanţii celorlalţi acţionari ai acesteia procedeazã la selectarea ofertelor, în termen de 45 de zile de la ultima publicare a cererii de oferta, iar desemnarea managerului se face dintre candidaţii selectaţi.
În termen de 10 zile de la desemnare se vor negocia clauzele contractuale, pornindu-se de la criteriile din oferta ca baza minimala de negociere.
Ofertele neselectate vor fi restituite, cu specificarea motivelor, în termen de 60 de zile, de la data depunerii acestora.
ART. 8
Metodologia privind selecţionarea managerilor şi încheierea contractului de management va fi elaborata de Fondul Proprietãţii de Stat, Fondul Proprietãţii Private la care este arondata societatea comercialã şi reprezentanţii celorlalţi acţionari, cu consultarea ministerelor de resort, în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României.
ART. 9
Contractul de management se încheie în forma scrisã şi se va depune, împreunã cu semnãturile managerilor, spre înregistrare, la Oficiul Registrului comerţului în a cãrui raza teritorialã se afla sediul societãţii comerciale.

CAP. 3
Contractul de management

ART. 10
Contractul de management cuprinde:
a) pãrţile contractante;
b) obiectul contractului;
c) durata contractului;
d) drepturile şi obligaţiile managerului;
e) drepturile şi obligaţiile persoanei juridice proprietare;
f) indicatorii de referinta, obiectivele şi criteriile de performanta;
g) clauze speciale: garanţii, loialitate, confidenţialitate;
h) rãspunderea pãrţilor;
i) modificarea contractului;
j) încetarea contractului:
k) litigii;
l) dispoziţii finale.
Pãrţile pot stipula şi alte clauze.
ART. 11
Contractul de management se încheie pe o durata de maximum 4 ani.
În condiţiile îndeplinirii de cãtre managerul în exerciţiu a obligaţiilor asumate prin contract, la expirarea termenului prevãzut, pãrţile pot conveni prelungirea contractului.
ART. 12
Indicatorii de referinta care definesc activitatea societãţii vor cuprinde elemente obiective privind situaţia economico-financiarã a societãţii comerciale.
Indicatorii de referinta se determina avîndu-se în vedere exerciţiul economico-financiar anterior.
ART. 13
Obiectivele şi criteriile de performanta reprezintã în expresie cantitativã şi valoricã principalele rezultate ale societãţii comerciale pe care managerul se angajeazã sa le obţinã prin conducerea, organizarea şi gestionarea activitãţii societãţii.
Obiectivele şi criteriile de performanta vor cuprinde obligatoriu: cifra de afaceri; profitul sau alt indicator financiar de sinteza; balanţa de import- export; volumul investiţiilor; productivitatea muncii.
În funcţie de profilul de activitate pot fi prevãzute şi alte criterii.
Fondul Proprietãţii de Stat şi Fondul Proprietãţii Private la care este arondata societatea comercialã pot consulta ministerul de resort cu privire la criteriile de performanta, în scopul adaptãrii acestora la strategia preconizata pentru domeniul respectiv.
Pe parcursul executãrii contractului, pãrţile pot, de comun acord, sa modifice criteriile de performanta convenite la încheierea contractului de management, în scopul de a le adapta evoluţiei situaţiei conjuncturale.
Managerul va prezenta trimestrial actionarilor sau, dupã caz, ministerului de resort sau autoritãţii executive a administraţiei publice locale situaţia economico-financiarã, stadiul realizãrii investiţiilor sau orice alta documentaţie solicitatã, vizate şi certificate de cenzori.
ART. 14
Pentru realizarea criteriilor de performanta prevãzute în contract, managerul deţine deplina putere în conducerea, organizarea şi gestionarea activitãţii societãţii comerciale.
Managerul dispune de urmãtoarele prerogative:
a) concepe şi aplica strategii şi politici de dezvoltare a societãţii comerciale;
b) selecteaza, angajeazã şi concediazã personalul salariat;
c) negociaza contractul colectiv de munca;
d) negociaza contractele individuale de munca;
e) reprezintã societatea comercialã;
f) încheie acte juridice în numele şi pe seama societãţii comerciale, în limita împuternicirilor acordate prin contract;
g) alte abilitari stabilite prin contracte de adunarea generalã a actionarilor.
ART. 15
Managerul este plãtit, prin acordul pãrţilor, dupã cum urmeazã:
a) o plata lunarã care sta la baza drepturilor cuvenite privind vechimea în munca, asigurãri sociale şi pensie, stabilite potrivit legii;
b) participarea la profitul unitãţii, stabilitã în raport cu gradul de realizare a obiectivelor convenite în contractul de management.
Pentru întãrirea rãspunderii managerului, din cota de participare la profitul societãţii, care-i revine acestuia, 50% va fi investit în acţiuni la societatea comercialã.
Pe perioada contractului, managerul beneficiazã de toate drepturile prevãzute de Codul muncii pentru salariaţii angajaţi pe perioada nedeterminatã.
ART. 16
Contractul de management înceteazã prin:
a) expirarea perioadei pentru care a fost încheiat şi pãrţile nu l-au renegociat în vederea prelungirii;
b) revocarea managerului în cazul neîndeplinirii obligaţiilor din contract;
c) renunţarea managerului la mandatul încredinţat în situaţia neasigurarii condiţiilor prevãzute în contract ori în alte situaţii întemeiate;
d) acordul pãrţilor;
e) intervenirea unui caz de incompatibilitate;
f) decesul sau punerea sub interdicţie judecãtoreascã;
g) insolvabilitate, faliment.
În cazurile de la lit. b) şi c), partea în cauza va acorda un preaviz de cel puţin 30 de zile.
ART. 17
Pãrţile pot conveni ca soluţionarea litigiilor izvorite din interpretarea clauzelor, încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului de management sa se facã prin arbitraj.

CAP. 4
Protecţia managerului

ART. 18
Managerul nu poate fi sancţionat, suspendat sau eliberat din funcţie decît în condiţiile stabilite prin contractul de management.
ART. 19
Managerul are dreptul sa solicite mediere, consultanţa sau alte mãsuri de protecţie din partea adunãrii generale a actionarilor, confederatiei, federaţiei sau organizaţiei patronale din care face parte societatea comercialã, în soluţionarea situaţiilor conflictuale cu sindicatele şi alte organizaţii.
Conflictele nesolutionate la aceste niveluri se rezolva de instanţele judecãtoreşti.
ART. 20
La încetarea mandatului, persoana juridicã proprietara este obligatã ca, la cererea fostului manager, sa-i asigure un loc de munca în societatea comercialã pe o perioada de cel puţin 6 luni, în conformitate cu pregãtirea sa profesionalã.

CAP. 5
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 21
Concursurile de selecţie pentru manageri vor fi organizate în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Pînã la încheierea contractelor de management, administratorii în funcţie îşi vor exercita mandatul.
ART. 22
Dispoziţiile prezentei legi sînt aplicabile şi regiilor autonome, cu excepţia prevederilor art. 15 alin. 2.
Selectarea, negocierea şi încheierea contractului de management se fac între regia autonomã reprezentatã de ministerul de resort sau, dupã caz, de autoritatea executivã a administraţiei publice locale şi persoane fizice sau juridice romane, în condiţiile stabilite prin hotãrîre a Guvernului.
ART. 23
Lista managerilor şi administratorilor revocaţi se întocmeşte de cãtre Fondul Proprietãţii de Stat şi se comunica lunar pentru afişare la filialele locale ale Fondului Proprietãţii de Stat şi ale Fondurilor Proprietãţii Private, la ministerele de resort, la sediile autoritãţilor executive locale şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
ART. 24
Prevederile prezentei legi se completeazã cu dispoziţiile referitoare la administratori şi cenzori cuprinse în Legea nr. 31/1990, precum şi cu prevederile din Codul comercial şi Codul civil, în mãsura în care nu dispun altfel.
ART. 25
Prezenta lege intra în vigoare în termen de 15 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 23 septembrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 27 septembrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
RADU BERCEANU

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016