Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 66 din 21 aprilie 1997  cu privire la salarizarea membrilor si personalului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, precum si a personalului burselor de valori    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 66 din 21 aprilie 1997 cu privire la salarizarea membrilor si personalului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, precum si a personalului burselor de valori

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 73 din 23 aprilie 1997
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Salarizarea membrilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, precum şi a personalului acesteia, se face ţinînd seama de rolul, importanta şi rãspunderea ce revin acestei instituţii.
ART. 2
Coeficienţii de ierarhizare a salariilor de baza pentru funcţiile ce formeazã obiectul prezentei legi sînt stabiliţi în raport cu coeficientul 1,00 utilizat pentru personalul din sectorul bugetar, conform legii.
ART. 3
Coeficienţii de ierarhizare a salariilor de baza pentru membrii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare sînt prevãzuţi în anexa nr. 1.
ART. 4
Coeficienţii de ierarhizare a salariilor de baza pentru funcţiile de execuţie de specialitate specifice din aparatul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare sînt prevãzuţi în anexa nr. 2.
ART. 5
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va putea include în statele proprii de funcţii, dacã considera necesar, şi alte funcţii în afarã celor de specialitate specifice, prin preluarea funcţiilor respective din anexele la <>Legea nr. 40/1991 cu privire la salarizarea Preşedintelui şi Guvernului României, precum şi a personalului Presedentiei, Guvernului şi a celorlalte organe ale puterii executive, republicatã, şi, respectiv, din anexele la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unitãţile bugetare, cu modificãrile ulterioare.
ART. 6
(1) Salariaţii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare încadraţi în funcţii de execuţie de specialitate specifice sau, dupã caz, în alte funcţii de execuţie, care coordoneazã activitatea unor departamente, direcţii, servicii sau alte compartimente, au salarii de baza corespunzãtoare funcţiei de execuţie în care sînt încadraţi, la care se adauga o indemnizaţie de conducere, prevãzutã în anexa nr. 3, care face parte din salariul de baza şi se acorda diferenţiat în raport cu rãspunderea funcţiei de conducere îndeplinite.
(2) Ponderea funcţiilor de conducere nu poate depãşi 20% din totalul posturilor prevãzute în statul de funcţii.
ART. 7
Salariaţii încadraţi în funcţii de execuţie de specialitate specifice sau, dupã caz, în alte funcţii de execuţie, care primesc sarcina de realizare a unor programe, activitãţi, studii complexe şi altele asemenea, coordonînd un colectiv, beneficiazã pe perioada cît îndeplinesc aceasta sarcina de o indemnizaţie care face parte din salariul de baza, stabilitã în raport cu complexitatea ei, în limitele maxime prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 8
(1) Pentru rezultatele deosebite obţinute în activitatea desfasurata, salariaţii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare pot primi un salariu de merit lunar, de pînã la 15% din salariul de baza, şi care face parte din acesta.
(2) Salariaţii care beneficiazã de salariu de merit se stabilesc, prin hotãrîre, de cãtre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, o data pe an, de regula dupã adoptarea bugetului de stat. Pentru personalul nou-angajat, salariul de merit se poate acorda dupã o perioada de 6 luni de la angajare.
(3) Salariul de merit poate fi acordat pentru cel mult 15% din numãrul total de posturi prevãzut în statul de funcţii, din care cel puţin doua treimi vor fi utilizate pentru funcţiile de execuţie.
ART. 9
(1) Trecerea în gradatia imediat superioarã sau majorarea salariului, în cazul în care acesta este prevãzut între limite, precum şi stabilirea indemnizaţiilor de conducere se fac o data pe an, de regula dupã adoptarea bugetului de stat, cu aprobarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
(2) La trecerea în gradatia imediat superioarã sau la majorarea salariului se tine seama de calitãţile personale, concretizate prin rezultatele obţinute în activitatea profesionalã, notate cu calificativul "foarte bine" sau "bine" în anul precedent.
(3) Vechimea minima necesarã pentru trecerea în gradatia imediat superioarã este de 2 ani. În mod excepţional, vechimea minima poate fi redusã la 6 luni.
ART. 10
(1) Angajarea pe un post vacant, precum şi avansarea în funcţie, în grade sau trepte profesionale, a personalului de execuţie, altul decît cel de specialitate specific, se fac prin concurs sau examen, în condiţiile legii, în raport cu competenta profesionalã şi cu rezultatele obţinute în activitate. Salariul de baza ce se acorda la angajare sau, dupã caz, la avansare, este cel prevãzut la gradatia 1 a funcţiei, gradului sau treptei profesionale în care se face încadrarea.
(2) Vechimea minima în grad sau treapta profesionalã pentru avansarea în gradul sau treapta imediat superioarã este de cel puţin 2 ani. Fac excepţie de la aceasta prevedere persoanele încadrate în funcţiile prevãzute cu salariul de debutant.
(3) Persoanele încadrate cu salariul de debutant vor fi salarizate astfel pînã la expirarea perioadei de proba. Avansarea în gradul sau treapta profesionalã imediat superioarã se face pe baza de examen. În cazul nepromovãrii examenului, perioada de proba se poate prelungi o singura data cu 3 luni.
(4) În mod excepţional, prin hotãrîre a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare se poate aproba prezentarea la concurs sau la examen a salariaţilor care au demonstrat competenta profesionalã, dar nu îndeplinesc condiţia de vechime minima prevãzutã la alin. (2).
(5) Salariaţii care trec din funcţii cu salarii fixe sau între limite, pe funcţii la care salariile sînt stabilite pe gradatii, se încadreazã, prin numire, la gradatia care sa le asigure un salariu de baza apropiat de cel avut. În aceleaşi condiţii se încadreazã şi salariaţii care trec din funcţii cu salarii fixe pe funcţii cu salarii între limite.
ART. 11
(1) Persoanele salarizate potrivit prezentei legi beneficiazã, la funcţia de baza, de un spor de vechime în munca de pînã la 25% calculat la salariul de baza, corespunzãtor timpului efectiv lucrat în program normal de lucru, astfel:

-----------------------------------------------------
Tranşele de vechime în munca Procentele din
salariul de baza
-----------------------------------------------------
- între 3 şi 5 ani 5
- de la 5 la 10 ani 10
- de la 10 la 15 ani 15
- de la 15 la 20 ani 20
- peste 20 de ani 25
----------------------------------------------------

(2) Sporul de vechime în munca se plãteşte cu începere de la data de întîi a lunii urmãtoare aceleia în care s-a împlinit vechimea în munca.
(3) Pensionãrii pentru limita de virsta, care se reangajeaza în munca, potrivit legii, beneficiazã de sporul de vechime corespunzãtor vechimii în munca dobîndite dupã data pensionãrii.
ART. 12
(1) Orele prestate peste durata normalã a timpului de lucru de cãtre personalul încadrat în funcţii de execuţie se compenseazã cu timp liber corespunzãtor, în condiţiile stabilite de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Dacã munca prestatã nu a putut fi compensata cu timp liber corespunzãtor, orele suplimentare se plãtesc cu un spor calculat la salariul de baza, astfel:
a) 50% din salariul de baza pentru primele doua ore de depasire a duratei normale a zilei de lucru;
b) 100% din salariul de baza pentru orele urmãtoare; cu spor de 100% se plãtesc şi orele lucrate în zilele de repaus sãptãmînal sau în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare, nu se lucreazã.
(2) Munca peste durata normalã a timpului de lucru poate fi prestatã şi sporurile prevãzute la alin. (1) se pot plati numai dacã efectuarea orelor suplimentare a fost dispusã de conducãtorul compartimentului sau al sectorului de activitate, fãrã a depãşi 120 de ore anual. În cazuri cu totul deosebite se poate aproba efectuarea orelor suplimentare peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 de ore anual.
ART. 13
(1) Salariaţii care lucreazã în condiţii grele de munca, în atelierele tipografice şi de multiplicare, primesc un spor de pînã la 15% din salariul de baza, corespunzãtor timpului lucrat în aceste condiţii. Locurile de munca, categoriile de personal, precum şi cuantumul sporului se aproba de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
(2) Salariaţii care, potrivit programului de lucru, îşi desfãşoarã activitatea în timpul nopţii, între orele 22,00 şi 6,00, beneficiazã, pentru orele lucrate în acest interval, de un spor de 25% din salariul de baza, dacã timpul astfel lucrat reprezintã cel puţin jumãtate din programul normal de lucru.
ART. 14
(1) Pentru premierea individualã a personalului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare se constituie un fond de premiere lunar, prin aplicarea unei cote de pînã la 2% asupra fondului de salarii prevãzut în bugetul de venituri şi cheltuieli propriu, aprobat. Din acest fond pot fi acordate premii în cursul anului salariaţilor care au realizat sau au contribuit direct la obţinerea unor rezultate în activitate, apreciate ca valoroase.
(2) În cazul în care se realizeazã economii la capitolul "Cheltuieli de personal", prevãzut în bugetul propriu de venituri şi cheltuieli, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare poate acorda premii, în cursul anului, în limita a 2% din fondul de salarii prevãzut în bugetul de venituri şi cheltuieli propriu, aprobat. Premiile individuale se aproba de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
ART. 15
(1) Pentru activitatea desfasurata, personalul salarizat potrivit prezentei legi beneficiazã la sfîrşitul anului calendaristic de un premiu anual de pînã la un salariu mediu lunar de baza, realizat în anul pentru care se face plata.
(2) Premiul anual poate fi redus sau anulat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare în cazul celor care în cursul anului au desfãşurat o activitate necorespunzãtoare sau au avut abateri pentru care au fost sancţionaţi disciplinar.
ART. 16
Persoanele încadrate în cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare în calitate de colaborator, pentru realizarea unor lucrãri, beneficiazã de drepturile prevãzute în anexa nr. 4.
ART. 17
(1) Angajarea personalului prin cumul de funcţii se face cu acordul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi al conducerii unitãţii la care persoana în cauza are funcţia de baza.
(2) Dacã o parte din programul funcţiei cumulate se suprapune celui de la funcţia de baza în care este încadrat, se va asigura decalarea programului.
ART. 18
Persoana numita temporar în locul unei persoane care exercita atribuţii de conducere şi care lipseşte din instituţie o perioada mai mare de 30 de zile calendaristice şi nu beneficiazã de salariu pe perioada respectiva primeşte, pe lîngã salariul de baza al funcţiei, gradului sau treptei profesionale în care este incadrata, indemnizaţia corespunzãtoare atribuţiilor de conducere pe care le exercita.
ART. 19
Membrii şi personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, care efectueazã deplasãri în interesul serviciului, în alte localitãţi decît sediul unitãţii în care lucreazã, au dreptul la decontarea cheltuielilor de cazare şi la diurna de deplasare, în aceleaşi condiţii cu personalul din instituţiile publice.
ART. 20
Pentru activitatea specifica desfasurata, unele categorii de personal, stabilite de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, beneficiazã de un spor de confidenţialitate de 10% din salariul de baza.
ART. 21
Preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare sînt demnitari de stat.
ART. 22
Salariile de baza pentru alte funcţii decît cele din anexele la prezenta lege, precum şi condiţiile de încadrare sînt prevãzute în anexa nr. 8 la <>Legea nr. 40/1991 , republicatã, mai mari cu 20% pentru personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
ART. 23
Membrii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, precum şi personalul acesteia, trimişi în strãinãtate, invitaţi pe contul organizatorilor sau al altor parteneri externi, pentru acţiuni ştiinţifice, de perfecţionare, schimb de experienta, burse, documentare, congrese, conferinţe şi simpozioane sau alte forme de reuniuni şi manifestãri internaţionale, beneficiazã de drepturile stabilite prin reglementãrile legale în vigoare pentru unitãţile bugetare.
ART. 24
(1) Contestaţiile în legatura cu acordarea gradatiilor, sporurilor, premiilor şi a altor drepturi, care se stabilesc potrivit prevederilor prezentei legi, se soluţioneazã de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
(2) Contestaţiile vor fi depuse în termen de 5 zile de la data comunicãrii în scris a mãsurii contestate.
(3) Soluţionarea contestaţiilor se face în termen de 30 de zile de la sesizare.
(4) Impotriva hotãrîrii pronunţate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare se poate formula contestaţie la instanţele judecãtoreşti competente.
(5) Contestaţiile în legatura cu stabilirea salariilor, precum şi cele privind modificarea unilaterala a salariilor prevãzute în contractul individual de munca se soluţioneazã de instanţele judecãtoreşti competente.
ART. 25
Salariaţii cu atribuţii de conducere vor fi supuşi unei perioade de proba de 3 luni. Dacã la sfîrşitul perioadei de proba salariatul s-a dovedit corespunzãtor funcţiei respective, numirea se va definitiva de la data începerii perioadei de proba. În cazul în care salariatul care provine din aceeaşi unitate s-a dovedit necorespunzãtor în funcţia respectiva, acesta va fi trecut în funcţia de execuţie avutã anterior în unitate.
ART. 26
Pe perioada exercitãrii mandatului de membru al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, contractul individual de munca al acestuia se suspenda. La încetarea exercitãrii mandatului, persoana în cauza îşi reia activitatea în executarea aceluiaşi contract individual de munca.
ART. 27
Reglementarea concediului de odihna şi a celorlalte concedii se face prin regulament aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, în condiţiile legii.
ART. 28
Salariile de baza corespunzãtoare coeficienţilor de ierarhizare şi indemnizaţiile de conducere prevãzute în prezenta lege sînt brute şi impozabile. Acestea vor fi actualizate ţinînd seama de indexarile acordate în conformitate cu prevederile hotãrîrilor Guvernului.
ART. 29
Salariile şi celelalte drepturi prevãzute în prezenta lege se acorda cu data de întîi a lunii în care legea intra în vigoare.
ART. 30
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta lege.
ART. 31
Salarizarea personalului burselor de valori se face potrivit reglementãrilor proprii adoptate de adunarea generalã a asociaţiei fiecãrei burse de valori.
ART. 32
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga <>art. 120 din Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 1 aprilie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ION DIACONESCU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 1 aprilie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
PETRE ROMAN

ANEXA 1

COEFICIENŢII DE IERARHIZARE
a salariilor de baza pentru membrii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare

-----------------------------------------------------------
Nr. Funcţia Coeficienţii de ierarhizare
crt. a salariilor
-----------------------------------------------------------
1. Preşedinte 6,00*)
2. Vicepreşedinte 5,75
3. Membru al comisiei 5,50
-----------------------------------------------------------

-----------
*) Prin asimilare cu funcţia de ministru.

Coeficienţii de ierarhizare a salariilor de baza se vor actualiza o data cu modificarea coeficientului de ierarhizare cu care s-a fãcut asimilarea pentru funcţia de preşedinte.

ANEXA 2

COEFICIENŢII DE IERARHIZARE
a salariilor de baza pentru funcţiile de execuţie de specialitate specifice din aparatul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare

-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Funcţia Nivelul Coeficienţii de
crt. studiilor ierarhizare a
salariilor
-------------------------------------------------------------------------------
1. Reglementator pieţe de capital, analist
politici de piata, inspector autorizare,
controlor valori mobiliare, supraveghetor,
anchetator; gradul I S 4,10 - 4,40*)
2. Reglementator pieţe de capital, analist
politici de piata, inspector autorizare,
controlor valori mobiliare, supraveghetor,
anchetator; gradul II S 3,70 - 4,00*)
3. Reglementator pieţe de capital, analist
politici de piata, inspector autorizare,
controlor valori mobiliare, supraveghetor,
anchetator; gradul III S 3,30 - 3,60
4. Reglementator pieţe de capital, analist
politici de piata, inspector autorizare,
controlor valori mobiliare, supraveghetor,
anchetator; asistent S 2,35 - 2,80*)
5. Şef cabinet M 1,30 - 1,70**)
6. Secretar de cabinet M 1,15 - 1,45**)
-------------------------------------------------------------------------------

-------------
*) Prin asimilare cu funcţiile de consilier guvernamental, expert guvernamental şi, respectiv, consultant în aparatul Guvernului, dupã caz.
**) Prin asimilare cu funcţiile de şef cabinet II şi, respectiv, secretar de cabinet, în aparatul Guvernului, dupã caz.

NOTA:
Coeficienţii de ierarhizare a salariilor de baza se vor actualiza o data cu modificarea coeficienţilor de ierarhizare a salariilor de baza pentru funcţiile cu care s-a fãcut asimilarea.

ANEXA 3

INDEMNIZAŢII
pentru funcţiile de conducere din cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare

----------------------------------------------------------------------------
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. lunarã maxima*)
(lei)
----------------------------------------------------------------------------
1. Director general de departament 122.200
2. Director general adjunct de departament 108.600
3. Director 108.600
4. Director adjunct al direcţiilor aferente
departamentelor 97.600
5. Şef serviciu 76.200
6. Şef birou din cadrul direcţiilor aferente
departamentelor 54.100
---------------------------------------------------------------------------

----------
*) Indemnizaţiile maxime pentru funcţiile de conducere sînt egale cu cele prevãzute pentru funcţiile de director general, director general adjunct, director, director adjunct, şef serviciu, şef birou, prevãzute în anexa nr. 8 pct. I lit. B la <>Legea nr. 40/1991 , republicatã, în vigoare la data de 1 ianuarie 1997, şi se vor actualiza o data cu modificãrile acestora.

ANEXA 4

DREPTURILE
persoanelor încadrate în calitate de colaborator la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare

1. Persoanele încadrate în cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, în calitate de colaborator, beneficiazã de o indemnizaţie lunarã de pînã la nivelul salariului de baza minim brut pe ţara, stabilitã în raport cu perioada de colaborare şi cu importanta lucrãrilor efectuate.
Persoanele care desfãşoarã activitatea în funcţii de execuţie de specialitate specifice, în calitate de colaborator, beneficiazã de o indemnizaţie lunarã de pînã la 50% din salariul de baza prevãzut de lege la funcţiile în care sînt încadrate, stabilitã în raport cu timpul afectat colaborãrii, cu complexitatea şi cu importanta lucrãrilor efectuate.
2. Pentru unele lucrãri cu caracter ocazional care nu pot fi efectuate de personalul existent se pot folosi colaboratori (stenodactilograf, traducãtor, interpret, translator şi alţii asemenea), plãtiţi cu ora. Tariful orar se stabileşte corespunzãtor cu salariul de baza prevãzut de lege pentru funcţia respectiva.
3. Persoanele încadrate în calitate de colaborator vor încheia convenţii civile cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
4. Dacã aceste persoane desfãşoarã activitate de colaborare în alta localitate decît cea în care domiciliazã, au dreptul şi la decontarea cheltuielilor de transport şi de cazare, potrivit tarifului practicat de unitãţile hoteliere, precum şi la o diurna la nivelul celei stabilite pentru salariaţii unitãţilor bugetare, pe toatã perioada cît îşi desfãşoarã activitatea.
5. Convenţiilor civile încheiate de aceste persoane li se aplica prevederile Legii nr. 83/1995 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca.

--------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016