Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 654 din 20 noiembrie 2001  pentru modificarea si completarea   Legii fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 654 din 20 noiembrie 2001 pentru modificarea si completarea Legii fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 749 din 23 noiembrie 2001
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
<>Legea fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 235 din 27 septembrie 1996, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Animalele sãlbatice de interes vanatoresc, cuprinse în anexele nr. 1 şi 2, denumite în prezenta lege vanat, împreunã cu biotopurile acestora, constituie fondul cinegetic al României."

2. La articolul 2, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Vanatul României, resursa naturala regenerabila de interes naţional şi internaţional, este administrat şi gestionat în scopul conservãrii biodiversitatii faunei sãlbatice, menţinerii echilibrului ecologic, exercitãrii vanatorii şi al satisfacerii altor cerinţe social-economice."

3. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Fondul cinegetic al României se compune din unitãţi de gospodãrire cinegetica, denumite fonduri de vanatoare, constituite pe toate categoriile de teren, indiferent de proprietar, şi astfel delimitate încât sa asigure o cat mai mare stabilitate vânatului în cuprinsul acestora.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) suprafeţele situate în intravilanul localitãţilor, suprafeţele parcurilor naţionale şi rezervaţiilor ştiinţifice cu protecţie totalã, pe durata existenţei acestora.
(3) Suprafata unui fond de vanatoare va fi de cel puţin 5.000 ha la campie şi în Delta Dunãrii, 7.000 ha la deal şi 10.000 ha la munte.
(4) Suprafata minima necesarã pentru un membru vanator este de:
- 150 ha în zona de campie şi în Delta Dunãrii;
- 350 ha în zona de deal;
- 400 ha în zona de munte."

4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Gestionarea fondurilor de vanatoare se atribuie de cãtre autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura organizaţiilor vanatoresti legal constituite din România, administratorului pãdurilor statului, unitãţilor de învãţãmânt şi unitãţilor de cercetare ştiinţificã cu profil cinegetic din România, denumite, în sensul prezentei legi, gestionari ai fondurilor de vanatoare."

5. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Organizaţiile vanatoresti, constituite pe principiul liberei asocieri a vanatorilor, sunt organizaţii nonprofit, au personalitate juridicã, patrimoniu distinct şi sunt afiliate, în scopul reprezentãrii la nivel naţional şi internaţional, la Asociaţia Generalã a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România.
(2) Asociaţia Generalã a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România, persoana juridicã de utilitate publica, asigura îndeplinirea atribuţiilor stabilite de autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, în scopul gestionãrii durabile a vânatului din fondurile de vanatoare atribuite în gestiune organizaţiilor afiliate, potrivit prezentei legi.
(3) Afilierea organizaţiilor vanatoresti la Asociaţia Generalã a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România se face potrivit legii şi statutului acesteia."

6. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Exercitarea vanatorii se face în scop recreativ-sportiv, didactic sau de cercetare ştiinţificã, urmãrindu-se asigurarea echilibrului ecologic şi ameliorarea calitãţii vânatului."

7. La articolul 7, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În acest scop, în cadrul autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura se înfiinţeazã un organism distinct specializat în domeniul cinegetic."

8. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura are urmãtoarele atribuţii principale în domeniul cinegetic:
a) elaboreazã strategia privind fondul cinegetic al României;
b) stabileşte criteriile de atribuire a dreptului de gestionare a fondurilor de vanatoare şi conţinutul-cadru al contractelor de gestionare;
c) stabileşte tarifele minime de atribuire a gestionãrii fondurilor de vanatoare şi nivelul tarifelor minime percepute vanatorilor romani şi strãini pentru acţiuni de vanatoare în România;
d) elaboreazã metodologia de evaluare a efectivelor de vanat, de calcul al cotelor anuale de recolta şi reglementãrile de organizare şi practicare a vanatorii;
e) stabileşte efectivele optime de vanat şi aproba cotele anuale de recolta, inclusiv pe cele destinate vanatorilor cu turişti strãini;
f) modifica, în situaţii justificate, perioadele legale de vanatoare pentru unele specii de vanat;
g) aproba propunerile de populare a fondurilor de vanatoare cu specii noi de vanat;
h) stabileşte, împreunã cu reprezentanţii ministerelor de resort, mãsurile necesare menţinerii echilibrului agro-silvo-cinegetic şi prevenirii pagubelor cauzate de vanat şi prin vanatoare culturilor agricole, animalelor domestice şi fondului forestier;
i) tine evidenta evoluţiei efectivelor de vanat, a dinamicii recoltelor şi evidenta trofeelor de vanat şi medaliabile;
j) asigura, din fondul de protecţie a vânatului, finanţarea acţiunilor de refacere a potenţialului cinegetic al unor fonduri de vanatoare;
k) avizeazã programele de învãţãmânt pentru disciplinele care au ca obiect de studiu vanatul şi vânãtoarea şi aproba programele de cercetare ştiinţificã în domeniul cinegetic;
l) controleazã activitatea cinegetica la toate nivelurile;
m) organizeazã direct şi coordoneazã activitatea de combatere a braconajului;
n) stabileşte sistemul informaţional în domeniul cinegetic;
o) stabileşte criteriile pentru acordarea licenţei de funcţionare gestionarilor fondurilor de vanatoare;
p) acorda licenta de funcţionare gestionarilor fondurilor de vanatoare;
r) realizeazã şi organizeazã, împreunã cu Ministerul Justiţiei, atestarea experţilor tehnici în vanatoare;
s) atesta inspectorii voluntari de vanatoare;
t) controleazã respectarea clauzelor contractuale de cãtre gestionari;
u) stabileşte rasele de caini admise la vanatoare în România;
v) stabileşte armele şi munitiile care se pot folosi la vanatoare în România şi avizeazã omologarea celor de fabricaţie autohtona;
w) iniţiazã acţiuni de popularizare a activitãţilor cinegetice şi de educare a populaţiei în domeniu;
x) participa la sau sprijinã, dupã caz, programul colaborarilor internaţionale în domeniul cinegetic;
z) adopta orice alte mãsuri necesare, în acord cu dispoziţiile legale privind activitatea cinegetica.
(2) Atribuţiile prevãzute la alin. (1) lit. i), l), m), p), t), w) şi x), în ceea ce priveşte organizaţiile vanatoresti afiliate, se exercita şi prin Asociaţia Generalã a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România, iar în cazul celorlalte atribuţii enumerate în lege autoritatea publica centrala se va consulta în mod obligatoriu cu Asociaţia Generalã a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România."

9. La articolul 9, literele b), c), e) şi f) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) conducãtorul organismului prevãzut la art. 7 alin. (2);
c) directorul general al administratorului pãdurilor statului;
.............................................................
e) doi reprezentanţi ai organismului prevãzut la art. 7 alin. (2);
f) doi reprezentanţi ai administratorului pãdurilor statului şi, optional, câte un reprezentant al administraţiilor pãdurilor comunale şi pãdurilor proprietate privatã."

10. La articolul 10, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) avizeazã propunerile de acte administrative ale organismului prevãzut la art. 7 alin. (2) privind:
- strategia în domeniul protecţiei şi dezvoltãrii fondului cinegetic;
- criteriile şi tarifele minime de atribuire a dreptului de gestionare a fondurilor de vanatoare şi conţinutul modelului de contract;
- modificarea perioadelor de vanatoare a unor specii de vanat;
- rasele de caini admise la vanatoare în România;
- omologarea şi autorizarea armelor şi muniţiilor care se pot folosi la vanatoare în România;
- metodologia de evaluare a efectivelor de vanat, de calcul al efectivelor optime şi al cotelor anuale de recolta, reglementãrile privind organizarea şi practicarea vanatorii cu vanatori romani şi strãini;
- criteriile de acordare a licenţei de funcţionare pentru gestionãrii fondurilor de vanatoare;"

11. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Atribuirea dreptului de gestionare a fondurilor de vanatoare, în sensul prezentei legi, se face de cãtre autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, cu respectarea dreptului de preemţiune a fostului gestionar, sau prin licitaţie publica.
(2) Licitaţia publica se organizeazã în cazul fondurilor de vanatoare pentru care nu se exercita dreptul de preemţiune şi în cazul fondurilor de vanatoare pentru care contractele de gestionare şi-au încetat, din orice motive, valabilitatea înainte de termen.
(3) Pentru fondurile de vanatoare astfel atribuite se încheie contracte de gestionare pe minimum 10 ani.
(4) Fondurile de vanatoare destinate cercetãrii ştiinţifice şi procesului de învãţãmânt se stabilesc şi se atribuie prin ordin al conducatorului autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura.
(5) Atribuirea fondurilor de vanatoare se va realiza în maximum 60 de zile de la data încetãrii din orice cauza a contractului de gestionare anterior.
(6) Pe perioada de la încetarea contractului de gestionare anterior pana la preluarea efectivã în gestiune de cãtre noul gestionar a fondului de vanatoare în baza noului contract, gestionarea fondului de vanatoare se asigura de fostul gestionar.
(7) Pe durata prevãzutã la alin. (6) drepturile şi obligaţiile gestionarului sunt cele prevãzute în contractul anterior.
(8) Gestionãrii fondurilor de vanatoare pot face schimbul gestiunii unor fonduri de vanatoare în vederea comasarii, cu avizul prealabil al autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura.
(9) Fondurile de vanatoare atribuite organizaţiilor vanatoresti legal constituite din România şi rãmase necontractate timp de 6 luni se atribuie administratorului pãdurilor statului."

12. Articolul 13 se abroga.

13. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Vanatul dobândit în condiţiile legii, în limitele cotelor de recolta aprobate, se valorifica de gestionarul fondului de vanatoare.
(2) Vanatul rezultat în urma unor acţiuni ilegale în care gestionarul nu este implicat, vanatul gãsit mort şi coarnele lepadate de cervide aparţin gestionarului fondului de vanatoare."

14. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Rãspunderea civilã pentru pagubele cauzate de vanatul din speciile prevãzute în anexa nr. 1 revine gestionarului fondului de vanatoare, iar pentru cele cauzate de vanatul din speciile prevãzute în anexa nr. 2, autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura.
(2) Pentru pagubele produse de vanatul din speciile strict protejate despãgubirile se suporta în primul rând din fondul de protecţie a vânatului.
(3) Pagubele se constata, în condiţiile legii, la cererea persoanei pagubite, depusa la gestionarul fondului de vanatoare şi la consiliul local în termen de maximum 3 zile de la data la care persoana pagubita a constatat producerea pagubei, de o comisie formatã din reprezentantul administraţiei publice locale, din împuternicitul gestionarului fondului de vanatoare şi persoana pagubita, care încheie în acest scop un act constatator.
(4) În caz de neprezentare a împuternicitului gestionarului fondului de vanatoare în termen de 48 de ore de la anunţarea sa, constatarea pagubelor se va face de cãtre reprezentantul administraţiei publice locale în prezenta a doi martori şi a persoanei pagubite.
(5) Litigiile se soluţioneazã de cãtre instanţele judecãtoreşti.
(6) Pagubele cauzate de vanat, cele cauzate vânatului prin fapte ilicite care au ca obiect vanatul, precum şi cuantumul despãgubirilor se expertizeaza de cãtre experţii tehnici de vanatoare. Cheltuielile de expertiza vor fi suportate ulterior de cel care a produs paguba."

15. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Deţinãtorii, cu orice titlu, ai terenurilor pe care se arondeaza fonduri de vanatoare, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi sa permitã exercitarea vanatorii, aplicarea mãsurilor de protecţie a vânatului, precum şi amplasarea instalaţiilor şi amenajãrilor vanatoresti provizorii, dacã prin acţiunile respective nu se afecteazã folosinta de baza a terenurilor.
(2) Deţinãtorii terenurilor sunt obligaţi sa ia mãsurile prevãzute de lege pentru protecţia vânatului şi a mediului sau de viata şi rãspund pentru pagubele pe care le produc acestuia prin acţiuni ilicite.
(3) Administratorul pãdurilor statului va asigura, cu titlu gratuit, în fondul forestier, terenuri libere de vegetaţie forestierã destinate cultivarii, depozitarii şi distribuirii hranei complementare a vânatului, în suprafata de minimum 1 ha la 1.000 ha de padure în zona de munte, 2 ha la 1.000 ha de padure în zona de deal şi 3 ha la 1.000 ha de padure în zona de campie, ostroave, balti, lunci împãdurite şi în Delta Dunãrii.
(4) Crescatoriile de fazani din sistemul Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România, existente în fondul forestier, domeniu public al statului, la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, sunt scutite de plata tarifelor şi chiriilor.
(5) Pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute la alin. (1), (2) şi (3) deţinãtorii terenurilor pe care se arondeaza fonduri de vanatoare sunt în drept sa beneficieze direct, în cazul proprietãţilor egale sau mai mari de 100 ha, şi indirect, prin bugetele locale, în cazul proprietãţilor mai mici de 100 ha, de 50% din cuantumul tarifelor anuale de atribuire a gestionãrii fondurilor de vanatoare."

16. La articolul 17, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Fondul de protecţie a vânatului este constituit din urmãtoarele surse:
a) venituri realizate din atribuirea gestionãrii fondurilor de vanatoare, în proporţie de 50% din tariful de atribuire în gestiune;
b) 25% din valoarea despãgubirilor pentru daunele aduse fondului cinegetic prin fapte ilicite;
c) venituri realizate din încasarea tarifelor pentru acordarea licenţei de funcţionare pentru organizaţiile vanatoresti şi societãţile comerciale care intermediaza acţiuni de vanatoare;
d) donaţii şi sponsorizãri;
e) alte venituri."

17. La articolul 17 alineatul (3), literele b) şi c) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) organizarea şi desfãşurarea activitãţilor de prevenire şi de combatere a braconajului;
c) stimularea persoanelor care sprijinã direct activitãţile de combatere a braconajului şi a celor care depisteaza autorii unor asemenea fapte;"

18. La articolul 17, dupã alineatul (3) se introduce alineatul (4) cu urmãtorul cuprins:
"(4) Sumele neutilizate din fondul de protecţie a vânatului într-un an calendaristic se reporteazã în anul urmãtor."

19. Dupã articolul 17 se introduce articolul 17^1, inclus în capitolul III "Protecţia vânatului", cu urmãtorul cuprins:
"Art. 17^1. - (1) Gestionãrii fondurilor de vanatoare sunt obligaţi sa asigure gestionarea durabila a vânatului, pe baza unor studii de specialitate, întocmite pentru fiecare fond de vanatoare, în perspectiva perioadei de valabilitate a contractului.
(2) Studiile vor fi întocmite de specialişti şi vor fi supuse aprobãrii organismului prevãzut la art. 7 alin. (2)."

20. La articolul 18, alineatele (3) şi (4) vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Personalul prevãzut la alin. (2) este dotat, în condiţiile legii, cu armament şi echipament corespunzãtor.
(4) Personalul prevãzut la alin. (2) este asimilat, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu personalul care îndeplineşte o funcţie ce implica exerciţiul autoritãţii publice."

21. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) În scopul conservãrii biodiversitatii mamiferele şi pasarile de interes vanatoresc, inclusiv cele pradatoare, se vaneaza numai în cadrul cotei de recolta aprobate, cu respectarea reglementãrilor tehnice privind organizarea şi practicarea vanatorii.
(2) Pisicile şi cainii salbaticiti sau hoinari se impusca fãrã restrictii şi fãrã obligarea la despãgubiri."

22. Dupã articolul 19 se introduce articolul 19^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 19^1. - În vederea conservãrii fondului genetic al unor specii sedentare de vanat se constituie rezervaţii cinegetice, delimitate şi nominalizate de autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, în suprafata de minimum 4% şi maximum 5% din suprafata fondului cinegetic naţional."

23. La articolul 20, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Pentru creşterea efectivelor unor specii valoroase de vanat se pot infiinta, cu acordul autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura, crescatorii de vanat, destinate popularilor, în care prin tehnologii adecvate se asigura pãstrarea caracterului salbatic al acestora."

24. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Popularea cu specii de vanat inexistente în fondurile de vanatoare se face în baza unor studii de specialitate aprobate de cãtre autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura."

25. La articolul 22, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Capturarea vânatului viu este admisã, în cadrul cotei de recolta aprobate şi cu respectarea reglementãrilor tehnice privind organizarea şi practicarea vanatorii, prin metode care nu vãtãma animalul capturat şi numai sub directa îndrumare a personalului de specialitate."

26. La articolul 23, literele h), i), l) şi m) vor avea urmãtorul cuprins:
"h) mutarea, distrugerea sau sustragerea hranei destinate vânatului;
i) arderea stufului, tufarisurilor şi miristilor fãrã acordul scris prealabil al gestionarului fondului de vanatoare;
.........................................................
l) naturalizarea animalelor sãlbatice, prelucrarea carnii de vanat şi a celorlalte produse ale vânatului, în scop de comercializare sau ca prestare de servicii, fãrã autorizarea autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura;
m) scoaterea din ţara a trofeelor de vanat medaliabile, fãrã aprobarea autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura;"

27. La articolul 23, dupã litera m) se introduce litera m^1) cu urmãtorul cuprins:
"m^1) scoaterea din ţara a trofeelor convenţionale de vanat nemedaliabile, fãrã documente legale de export;"

28. La articolul 24, alineatele (1) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) Prin vanatoare, ca acţiune, se înţelege cãutarea, starnirea, urmãrirea, haituirea, ranirea, uciderea ori capturarea vânatului sau orice alta activitate cu aceeaşi finalitate.
.............................................................
(3) În situaţii de excepţie, motivate de menţinerea biodiversitatii faunei sãlbatice şi pãstrarea echilibrului ecologic, autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura poate stabili restrictia sau extinderea perioadei de vanatoare la unele specii de vanat, precum şi vanarea limitatã a unor specii strict protejate."

29. La articolul 25 alineatul (2), literele a), b) şi c) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) elevii şi studenţii din unitãţile de învãţãmânt abilitate, în care se studiazã ca disciplina, în cadrul programului de instruire, vanatul şi vânãtoarea;
b) personalul tehnic de vanatoare, angajat al gestionarilor fondurilor de vanatoare, dar numai în limita atribuţiilor de serviciu;
c) cetãţenii strãini care fac dovada calitãţii de vanator în ţara de domiciliu, ca invitaţi, pe baza de reciprocitate sau contra cost şi sub rãspunderea directa a gestionarului fondului de vanatoare, dar numai în limita cotei de recolta aprobate şi nesolicitate de vanatorii din România."

30. La articolul 25, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Vanatorii romani, vanatorii strãini, personalul tehnic de vanatoare, precum şi studenţii şi elevii care studiazã cinegetica în cadrul procesului de învãţãmânt sunt obligaţi sa posede asigurare impotriva accidentelor, pentru a putea practica vânãtoarea."

31. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Permisele de vanatoare se elibereazã de cãtre organizaţiile vanatoresti licentiate în condiţiile legii solicitanţilor cu cetãţenie romana care au domiciliul în România şi rezidenţilor în România care au împlinit varsta de 18 ani, au efectuat un an de stagiatura, au luat parte la o instruire practica într-un poligon de tir vanatoresc şi au absolvit examenul de vanator susţinut în fata unei comisii de examinare, constituitã la nivel judeţean, la data stabilitã anual de cãtre autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura.
(2) Din comisia de examinare fac parte 2 reprezentanţi ai autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura, 2 reprezentanţi ai Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România şi un reprezentant al instituţiilor de învãţãmânt superior de specialitate.
(3) Examenele se organizeazã anual.
(4) Permisul de vanatoare nu poate fi obţinut de persoanele care, potrivit legii, nu au dreptul la permis de port-arma şi nici de cele care, în ultimii 3 ani, au fost sancţionate pentru sãvârşirea vreunei abateri prevãzute de prezenta lege.
(5) Permisul de vanatoare se va anula:
- vanatorului care nu mai are dreptul la permis de arma;
- vanatorului care a sãvârşit o fapta incadrata ca infracţiune de prezenta lege;
- vanatorului care şi-a pierdut calitatea de membru al organizaţiei gestionare de fonduri de vanatoare;
- vanatorului care refuza sa se legitimeze la cererea personalului cu atribuţii de control în domeniul cinegetic.
(6) Retragerea şi anularea permisului de vanatoare se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
(7) Formularele permiselor de vanatoare sunt documente cu regim special, emise şi inseriate de cãtre Asociaţia Generalã a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România, conform modelului şi reglementãrilor emise de autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, şi puse la dispoziţie organizaţiilor vanatoresti cãrora li s-a acordat licenta de funcţionare.
(8) Permisele de vanatoare se pun la dispoziţie organizaţiilor vanatoresti care au în gestiune fonduri de vanatoare."

32. La articolul 27, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Documentele prevãzute la alin. (1) pot fi obţinute şi folosite de gestionãrii fondurilor de vanatoare, în condiţiile stabilite prin reglementãrile referitoare la organizarea şi practicarea vanatorii."

33. Articolul 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - În rezervaţiile cinegetice vanarea şi capturarea unor specii de vanat în scopul ameliorãrii sau reducerii efectivelor acestora se pot face şi în perioadele în care vânãtoarea este interzisã, prin mijloace interzise sau asupra speciilor strict protejate, cu aprobarea autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura."

34. Articolul 29 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - (1) Mistretii care produc pagube culturilor agricole şi silvice pot fi vanati la panda şi în afarã perioadei legale de vanatoare, pe baza aprobãrii autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura.
(2) Ursii, lupii, pisicile sãlbatice, vidrele, nurcile şi hamsterii pot fi vanati numai cu aprobarea şi în condiţiile stabilite de autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, în conformitate cu prevederile convenţiilor internaţionale la care România este parte."

35. Articolul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - Vanatul impuscat sau capturat se transporta însoţit de documentele prevãzute de legislaţia în vigoare."

36. La articolul 32, literele f), h), k), l), p), r) şi t) vor avea urmãtorul cuprins:
"f) vanarea iepurilor, fazanilor sau potarnichilor la hranitori ori în timpul de la apusul pana la rãsãritul soarelui;
...............................................................
h) vanarea ursilor la barlog şi vanarea la nada fãrã aprobarea autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura, pentru fiecare caz;
.............................................................
k) folosirea la vanatoare a armelor semiautomate cu mai mult de doua cartuse în magazie, a armelor nepotrivite speciei care se vaneaza şi a muniţiei neautorizate;
l) utilizarea ca atrape a animalelor vii, orbite sau mutilate, a chematorilor electronice, a oglinzilor şi a altor obiecte orbitoare;
.............................................................
p) utilizarea odorivectorilor fãrã aprobarea autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura;
r) comercializarea, de cãtre persoane fizice, a vânatului;
.............................................................
t) utilizarea curentului electric, a aparaturii electronice capabile sa ucida, explozibililor, curselor şi a capcanelor neautorizate, otravurilor, narcoticelor şi a armelor neomologate sau neautorizate pentru vanatoare în România."

37. La articolul 32, dupã litera s) se introduce litera s^1) cu urmãtorul cuprins:
"s^1) vânãtoarea cu strãinii în parcurile naturale, în rezervaţiile cinegetice şi în fondurile de vanatoare destinate cercetãrii ştiinţifice."

38. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Constituie infracţiune de braconaj la vanatoare şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda de la 50.000.000 lei la 250.000.000 lei fapta sãvârşitã:
a) fãrã permis de vanatoare şi autorizaţie legalã sau, dupã caz, fãrã autorizaţie legalã;
b) asupra animalelor a cãror vanare este interzisã sau în perioade în care, potrivit legii, vanarea lor nu este permisã;
c) prin folosirea ogarilor sau a metisilor de ogari;
d) noaptea, prin utilizarea autovehiculelor şi farurilor sau a dispozitivelor care permit ochirea şi tragerea pe intuneric;
e) prin utilizarea curentului electric, a explozibililor, otravurilor, narcoticelor, aparaturii electronice capabile sa ucida, a capcanelor neautorizate, a armelor altfel decât ţinute în mana şi a altor arme decât cele autorizate sau omologate, dupã caz, pentru vanatoare în România.
(2) Faptele prevãzute la alin. (1) se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 5 ani, dacã au fost sãvârşite:
a) în timpul nopţii, cu excepţia speciilor de vanat la care vânãtoarea este permisã conform reglementãrilor privind organizarea şi practicarea vanatorii;
b) de doua sau mai multe persoane împreunã;
c) de o persoana cu atribuţii de serviciu sau atribuţii publice în domeniul vanatorii, precum şi de reprezentanţii persoanelor juridice care au în obiectul de activitate ocrotirea vânatului sau vânãtoarea;
d) în rezervaţii cinegetice."

39. La articolul 35, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 2 ani sau cu amenda de la 50.000.000 lei la 150.000.000 lei:
a) scoaterea din ţara a trofeelor medaliabile de vanat sau a vânatului viu fãrã respectarea dispoziţiilor legale;
b) transportul vânatului dobândit în condiţiile art. 34;
c) eliberarea şi folosirea permiselor sau a autorizaţiilor de vanatoare în alte condiţii decât cele prevãzute la art. 26 şi 27;
d) depãşirea cotei de recolta aprobate pentru fiecare gestionar;
e) eliberarea de autorizaţii pentru vanatoare în rezervaţii cinegetice fãrã aprobarea autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura;
f) vanarea speciilor de vanat strict protejate fãrã aprobarea autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura;
g) vânãtoarea în parcurile naturale;
h) vânãtoarea cu vanatori strãini în rezervaţiile cinegetice şi în fondurile de vanatoare destinate cercetãrii ştiinţifice."

40. La articolul 36, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36. - (1) Bunurile care au servit la sãvârşirea infracţiunilor prevãzute la art. 34 şi 35, inclusiv mijloacele de transport, se confisca."

41. Articolul 37 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - (1) Permisul de vanatoare al celui care a sãvârşit una dintre faptele prevãzute la art. 34 şi 35 se retrage şi se anuleazã, în condiţiile legii, de cãtre unitatea care are vanatorul în evidenta.
(2) Agentul constatator este obligat, în asemenea cazuri, sa retina permisul de vanatoare şi sa îl transmitã imediat unitãţii care l-a vizat."

42. La articolul 39 alineatul (1), literele a), b), c) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) încãlcarea dispoziţiilor prevãzute la art. 23 lit. b), art. 32 lit. c) şi o) şi la art. 37 alin. (2), cu amenda de la 2.500.000 lei la 7.500.000 lei;
b) încãlcarea dispoziţiilor prevãzute la art. 16 alin. (2), art. 18 alin. (1), art. 23 lit. e), f), h), i), j), k), l) şi p) şi la art. 32 lit. a) d), g), i), j), k) şi p), cu amenda de la 5.000.000 lei la 15.000.000 lei;
c) încãlcarea dispoziţiilor prevãzute la art. 16 alin. (3), art. 18 alin. (2), art. 22 alin. (1), art. 23 lit. a), c), d) şi o), art. 30 şi art. 32 lit. b), e), h), l), n), r) şi s), cu amenda de la 10.000.000 lei la 30.000.000 lei;
d) încãlcarea dispoziţiilor prevãzute la art. 16 alin. (1), art. 21, art. 22 alin. (2), art. 23 lit. n), art. 31 alin. (1) şi la art. 32 lit. f) şi m), cu amenda de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei."

43. La articolul 42, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Procesele-verbale încheiate de persoanele prevãzute la alin. (1) se trimit, în termen de maximum 5 zile, unitãţii de care aparţine agentul constatator, conducatorului acesteia revenindu-i obligaţia de a le transmite, în cazul infracţiunilor, în maximum 25 de zile, organelor de cercetare penalã."

44. La articolul 44, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Despãgubirile pentru daunele produse fondului cinegetic se încaseazã de cãtre gestionãrii fondurilor de vanatoare, direct sau prin intermediul direcţiilor generale ale finanţelor publice.
(3) Despãgubirile încasate de gestionãrii fondurilor de vanatoare sunt utilizate şi distribuite dupã cum urmeazã:
- 50% se reţin pentru gospodãrirea vânatului de cãtre gestionãrii care le încaseazã;
- 25% se achitã agenţilor constatatori de cãtre gestionãrii care le încaseazã;
- 25% se vireazã autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura, în fondul special de protecţia vânatului."

45. Articolul 46 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - Reactualizarea delimitãrii fondului cinegetic al României în fonduri de vanatoare se face, în condiţiile prezentei legi, de cãtre autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, cu respectarea principiului continuitãţii."

46. Dupã articolul 46 se introduce articolul 46^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 46^1. - Studiile prevãzute la art. 17^1 vor fi întocmite de actualii gestionari în maximum un an de la publicarea prezentei legi*)."

--------------
*) Art. 17^1 a fost introdus prin Legea nr. 654/2001.

47. La articolul 47, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - (1) Atribuirea gestiunii fondurilor de vanatoare se face în maximum 60 de zile de la încetarea raporturilor contractuale cu foştii gestionari."

48. La articolul 47, alineatul (3) devine alineatul (2) şi alineatul (2) se abroga.

49. Articolul 49 se abroga.

50. Anexele nr. 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"ANEXA 1

FAUNA SALBATICA
de interes vanatoresc, la care vanarea este permisã

Perioadele de vanare şi cuantumul despãgubirilor în cazul unor fapte ilicite


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Despãgubiri în lei,
crt. Denumirea speciei Perioada de vanare în perioada


admisã interzisã


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. MAMIFERE

1. Bizamul (Ondatra 1 octombrie - 15 aprilie 100.000 200.000
zibethica)
2. Capra neagra 15 septembrie - 15 decembrie 25.000.000 50.000.000
(Rupicapra rupicapra)
3. Capriorul (Capreolus capreolus)
- mascul 15 mai - 15 octombrie 15.000.000 25.000.000
- femela 1 septembrie - 15 februarie 10.000.000 20.000.000
4. Cerbul comun (Cervus elaphus)
- mascul 1 septembrie - 15 decembrie 50.000.000 100.000.000
- femela 1 septembrie - 15 februarie 30.000.000 60.000.000
5. Cerbul lopatar (Dama dama)
- mascul 1 septembrie - 15 decembrie 20.000.000 40.000.000
- femela 1 septembrie - 15 februarie 15.000.000 30.000.000
6. Cainele enot 15 septembrie - 31 martie 500.000 1.000.000
(Nyctereutes prociynoides)
7. Dihorul comun 15 septembrie - 31 martie 200.000 400.000
(Putorius sp.)
8. Hermelina 15 septembrie - 31 martie 200.000 400.000
(Mustela erminea)
9. Iepurele de camp 1 noiembrie - 31 ianuarie 500.000 1.000.000
(Lepus europaeus)
10. Iepurele de vizuina
(Oryctolagus cuniculus) 1 noiembrie - 31 ianuarie 500.000 1.000.000
11. Jderul (Martes sp.) 15 septembrie - 31 martie 1.200.000 2.400.000
12. Marmota (Marmota
marmota) 15 septembrie - 31 octombrie 2.000.000 4.000.000
13. Mistretul (Sus scrofa) 1 august - 31 ianuarie 5.000.000 10.000.000
14. Muflonul (Ovis
aries musimon) 15 septembrie - 15 decembrie 25.000.000 50.000.000
15. Nevastuica (Mustela
nivalis) 15 septembrie - 31 martie 500.000 1.000.000
16. Rasul (Lynx lynx) 15 septembrie - 31 martie 5.000.000 10.000.000
17. Sacalul (Canis aureus) tot anul 500.000 -
18. Veverita (Sciurus
vulgaris) 15 septembrie - 31 martie 200.000 400.000
19. Viezurele (Meles meles) 1 august - 31 martie 500.000 1.000.000
20. Vulpea (Vulpes vulpes) tot anul 500.000 -

B. PĂSĂRI

1. Batausul (Philomachus
pugnax) 15 august - 15 martie 50.000 100.000
2. Becatina comuna
(Gallinago gallinago) 15 august - 15 martie 50.000 100.000
3. Cioara griva
(Corvus corone cornix) tot anul 10.000 -
4. Cioara de semanatura
(Corvus frugilegus) tot anul 10.000 -
5. Ciocarlia (Alauda arvensis) 1 august - 15 martie 50.000 100.000
6. Cocosul-de-munte
(Tetrao urogallus) 1 aprilie - 5 mai 5.000.000 10.000.000
7. Cormoranul mare
(Phalacrocorax carbo) 15 august - 15 martie 100.000 200.000
8. Cotofana (Pica pica) tot anul 10.000 -
9. Eiderul (Somateria
mollissima) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
10. Fazanul (Phasianus
colchicus) 1 octombrie - 28 februarie 300.000 600.000
11. Ferestrasul mare
(Mergus merganser) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
12. Ferestrasul motat
(Mergus serrator) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
13. Gaita (Garrulus glandarius) 1 august - 15 martie 10.000 20.000
14. Gainusa de balta
(Gallinula chloropus) 15 august - 15 martie 100.000 100.000
15. Gasca de semanatura
(Anser fabalis fabalis) 15 august - 28 februarie 300.000 600.000
16. Gasca mica de semanatura
(Anser fabalis rossicus) 15 august - 28 februarie 300.000 600.000
17. Gasca cu cioc scurt (Anser
fabalis brachyrhynchus) 15 august - 28 februarie 300.000 600.000
18. Gasca de vara (Anser
anser rubrirostris) 15 august - 28 februarie 300.000 600.000
19. Gasca neagra (Branta
bernicla) 15 august - 28 februarie 300.000 600.000
20. Garlita mare (Anser
albifrons) 15 august - 28 februarie 300.000 600.000
21. Graurul (Sturnus sp.) 1 august - 15 martie 10.000 20.000
22. Gugustiucul
(Streptopelia decaocto) 1 august - 15 martie 100.000 200.000
23. Ierunca (Tetrastes
bonasia) 15 septembrie - 15 decembrie 500.000 1.000.000
24. Lisita (Fulica atra) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
25. Nagatul (Vanellus vanellus) 15 august - 15 martie 100.000 200.000
26. Porumbelul gulerat
(Columba palumbus) 1 august - 15 martie 100.000 200.000
27. Porumbelul de scorbura
(Columba oenas) 1 august - 15 martie 100.000 200.000
28. Potarnichea
(Perdix perdix) 15 octombrie - 31 decembrie 300.000 600.000
29. Prepelita (Coturnix
coturnix) 1 august - 15 octombrie 100.000 200.000
30. Rata mare
(Anas platyrhynchos) 15 august - 28 februarie 200.000 400.000
31. Rata mica (Anas crecca) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
32. Rata pestrita
(Anas strepera) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
33. Rata fluieratoare
(Anas penelope) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
34. Rata sulitar (Anas acuta) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
35. Rata caraitoare (Anas
querquedula) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
36. Rata cu cap castaniu
(Aythya ferina) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
37. Rata motata (Aythya
fuligula) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
38. Rata cu cap negru
(Aythya marila) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
39. Rata sunatoare
(Bucephala clangula) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
40. Rata cu ciuf (Netta rufina) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
41. Rata de gheturi (Clangula
hyemalis) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
42. Rata lingurar
(Anas clypeata) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
43. Rata catifelata
(Melanitta fusca) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
44. Rata neagra
(Melanitta nigra) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
45. Sitarul de padure
(Scolapax rusticola) 15 septembrie - 15 aprilie 500.000 1.000.000
46. Sitarul de mal
(Limosa limosa) 15 august - 15 martie 200.000 400.000
47. Stancuta (Corvus monedula) 1 august - 15 martie 25.000 50.000
48. Sturzul de vasc
(Turdus viscivorus) 1 august - 15 martie 25.000 50.000
49. Sturzul cantator
(Turdus philomelos) 1 august - 15 martie 25.000 50.000
50. Sturzul de vii
(Turdus iliacus) 1 august - 15 martie 25.000 50.000
51. Sturzul de iarna
(Turdus pilaris) 1 august - 15 martie 25.000 50.000
52. Starcul cenusiu
(Ardea cinerea) 1 august - 15 martie 25.000 50.000
53. Turturica (Streptopelia
turtur) 1 august - 15 martie 100.000 200.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2

MAMIFERE DE INTERES VANATORESC
şi pãsãri din fauna salbatica la care vanarea este interzisã, precum şi cuantumul despãgubirilor în cazul unor fapte ilicite



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Despãgubiri
crt. Denumirea speciei în lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. MAMIFERE
1. Castorul (Castor fiber) 50.000.000
2. Elanul (Alces alces) 100.000.000
3. Hamsterul/Harciogul (Cricetus cricetus) 250.000
4. Lupul (Canis lupus) 5.000.000
5. Nurca (Lutreola lutreola) 2.500.000
6. Nutria (Myocastor coypus) 2.500.000
7. Pisica salbatica (Felix silvestris) 1.500.000
8. Ursul (Ursus arctos) 200.000.000
9. Vidra (Lutra lutra) 10.000.000
10. Zimbrul (Bison bonasus) 200.000.000

B. PĂSĂRI
1. Acvila-de-camp (Aquila heliaca) 5.000.000
2. Acvila-de-munte (Aquila chrysaOtos) 5.000.000
3. Acvila-de-stepa (Aquila rapax orientalis) 5.000.000
4. Acvila-mica (HierOtus pennatus) 2.500.000
5. Acvila-tipatoare-mica (Aquila pomarina) 2.500.000
6. Acvila-tipatoare-mare (Aquila clanga) 2.500.000
7. Acvila-porumbaca (HierOtus fasciatus) 2.500.000
8. Alunarul (Nucifraga caryocatactes) 100.000
9. Auselul (Regulus sp.) 50.000
10. Avozeta (Recurvirostra avozetta) 100.000
11. Barza-alba (Ciconia ciconia) 500.000
12. Barza-neagra (Ciconia nigra) 500.000
13. Becatina mica (Lymnocryptes minimus) 100.000
14. Becatina-mare (Gallinago media) 100.000
15. Boicusul (Remiz sp.) 50.000
16. Brumarita (Prunnela sp.) 50.000
17. Bufnita (Bubo bubo) 2.500.000
18. Buhaiul-de-balta (Botaurus stellaris) 100.000
19. Caprimulgul (Caprimulgus sp.) 500.000
20. Califarul-alb (Tadorna tadorna) 1.000.000
21. Califarul-roşu (Tadorna ferruginea) 1.000.000
22. Chira (Sterna sp.) 100.000
23. Chirighita (Chlidonias sp.) 100.000
24. Cinghita-de-iarna (Montifringilla nivalis) 100.000
25. Cinteza (Fringilla sp.) 50.000
26. Ciocanitoarea (Dendrocopos sp.; Picoides sp.; Drycopus sp.) 250.000
27. Ciocarlanul (Galerida cristata) 250.000
28. Ciocarlia (Lullula sp.; Melanocorypha sp.; Calandrella sp.) 250.000
29. Ciovlica (Glareola sp.) 500.000
30. Ciuful (Asio sp.) 500.000
31. Ciuhurezul (Surnia ulula) 500.000
32. Ciuvica (Glaucidium passerinium) 500.000
33. Ciusul (Otus scops) 500.000
34. Cocorul-mare (Grus grus) 2.500.000
35. Cocorul-mic (Anthropoides virgo) 2.500.000
36. Cocosul-de-mesteacan (Lyrurus tetrix) 5.000.000
37. Codalbul (Haliaeetus albicilla) 2.500.000
38. Codobatura (Motacilla sp.) 50.000
39. Codrosul (Phoenicurus sp.) 50.000
40. Cojoaica (Certhia sp.) 50.000
41. Corbul (Corvus corax) 500.000
42. Corcodelul (Podiceps sp.) 100.000
43. Cormoranul-cret (Phalacrocorax aristotelis) 150.000
44. Cormoranul-mic (Phalacrocorax pygmaeus) 150.000
45. Crestetul (Porzana sp.) 150.000
46. Carsteiul-de-balta (Rallus aquaticus) 150.000
47. Carsteiul-de-camp (Crex crex) 150.000
48. Cucul (Cuculus canorus) 150.000
49. Cucuveaua (Athene noctua) 500.000
50. Cufundarul (Gavia artica) 250.000
51. Cufundarul-gusa-roşie (Gavia stellata) 250.000
52. Cufundarul-mare (Gavia immer) 250.000
53. Culicul (Nemenius sp.) 500.000
54. Drepnea (Apus sp.) 100.000
55. Dropia (Otis tarda) 15.000.000
56. Dumbraveanca (Coracias garrulus) 100.000
57. Egreta-mare (Egretta alba) 500.000
58. Egreta-mica (Egretta garzetta) 500.000
59. Ferestrasul-mic (Mergus albellus) 100.000
60. Fasa (Anthus sp.) 50.000
61. Flamingul (Phoenicopterus ruber) 50.000
62. Fluierarul (Tringa sp.) 50.000
63. Forfecuta (Loxia sp.) 50.000
64. Frunzarita (Hippolais sp.) 50.000
65. Fugaciul (Calidris sp.) 50.000
66. Furtunarul (Puffinus puffinus) 50.000
67. Gaia-alba (Elanus Caeruleus) 2.500.000
68. Gaia-neagra (Milvus migrans) 2.500.000
69. Gaia-roşie (Milvus milvus) 2.500.000
70. Ghionoaia (Picus sp.) 250.000
71. Garlita-mica (Anser erythropus) 500.000
72. Gasca-polara (Anser caerulescens) 500.000
73. Gasca-de-India (Anser indicus) 500.000
74. Gasca-calugarita (Branta leucopsis) 500.000
75. Gasca-cu-gat-roşu (Branta ruficollis) 1.000.000
76. Grangurul (Oriolus oriolus) 100.000
77. Greluselul (Locustella sp.) 50.000
78. Gusa-roşie (Erithacus rubecula) 50.000
79. Gusa-vanata (Luscinia sp.) 50.000
80. Heretele (Circus sp.) 250.000
81. Huhurezul (Strix sp.) 500.000
82. Hulubul-de-stepa (Syrrhaptes paradoxus) 500.000
83. Lacarul (Acrocephalus sp.) 50.000
84. Lacustarul (Sturnus roseus) 50.000
85. Lastunul (Delichon sp.; Riparia sp.; Hirundo sp.) 50.000
86. Lebada-de-vara (Cygnus olor) 2.000.000
87. Lebada-de-iarna (Cygnus cygnus) 1.000.000
88. Lebada-mica (Cygnus bewickii) 1.000.000
89. Lebada-de-vara (Cygnus olor) 1.000.000
90. Lopatarul (Platalea leucorodia) 500.000
91. Lupul-de-mare (Stercorarius sp.) 100.000
92. Martinul-cu-trei-degete (Rissa tridactyla) 100.000
93. Maracinarul (Saxicola sp.) 50.000
94. Mierla-gulerata (Turdus torquatus alpestris) 100.000
95. Mierla-neagra (Turdus merula) 100.000
96. Mierla-de-piatra (Monticola saxatilis) 100.000
97. Minunita (Aegolius funereus) 500.000
98. Mugurarul (Pyrrhula pyrrhula) 50.000
99. Muscarul (Ficedula sp.) 50.000
100. Nagatul-cu-picioare-galbene (Chettusia leucura) 100.000
101. Nagatul-de-stepa (Vanellus gregarius) 100.000
102. Nagatul-sudic (Vanellus spinosus) 50.000
103. Nisiparul (Calidris alba) 50.000
104. Notatita (Phalaropus sp.) 50.000
105. Ochiul-boului (Troglodytes troglodytes) 50.000
106. Pasarea-ogorului (Burhinus oedicnemus) 250.000
107. Pasarea-omatului (Plectrophenax nivalis) 250.000
108. Pascarelul-negru (Cinclus sp.) 100.000
109. Pelicanul (Pelecanus sp.) 1.000.000
110. Pescarusul-albastru (Alcedo athis) 100.000
111. Pescarita (Hydroprogne sp.; Gelochelidon sp.) 100.000
112. Pescarusul (Larus sp.) 100.000
113. Pietrarul (Oenanthe sp.) 50.000
114. Pietrusul (Arenaria interpres) 50.000
115. Pitulicea (Phylloscopus sp.) 50.000
116. Pitigoiul (Parus sp.) 50.000
117. Pitigusul (Aegithalos sp.) 50.000
118. Ploierul (Pluvialis sp.) 50.000
119. Potarnichea-de-stanca (Alectoris graeca) 500.000
120. Presura (Enberiza sp.) 50.000
121. Prigoria (Merops apiaster) 50.000
122. Privighetoarea (Lusciniola sp.; Luscinia sp.) 50.000
123. Prundarasul (Chradrius sp.) 50.000
124. Pupaza (Upupa epops) 100.000
125. Rata-cu-cap-alb (Oxyura leucocephala) 500.000
126. Rata roşie (Aythya nyroca) 500.000
127. Randunica (Hyrunda sp.) 50.000
128. Scoicarul (Haematopus ostralegus) 50.000
129. Sfranciocul (Lanius sp.) 50.000
130. Silvia (Sylvia sp.) 50.000
131. Sitarul-de-mal-nordic (Limosa lapponica) 100.000
132. Sparcaciul (Otis tetrax) 5.000.000
133. Sticletele (Carduelis sp.) 50.000
134. Starcul-de-cireada (Bubuleus ibis) 100.000
135. Starcul-galben (Ardeola ralloides) 100.000
136. Starcul-de-noapte (Nycticorax nycticorax) 100.000
137. Starcul pitic (Ixobrychus minutus) 100.000
138. Starcul-roşu (Ardea purpurea) 100.000
139. Striga (Tyto alba guttata) 1.000.000
140. Stufarica (Cettia cetti) 50.000
141. Serparul (Circaetus circaetus gallicus) 500.000
142. Soimul (Falco sp.) 500.000
143. Sorecarul (Buteo sp.) 500.000
144. Ticleanul (Sitta europaea) 50.000
145. Tiganusul (Plegadis falcinellus) 500.000
146. Uliganul-pescar (Pandion haliaetus) 500.000
147. Uliul (Accipiter sp.) 250.000
148. Viesparul (Pernis apivorus) 500.000
149. Vulturul-alb (Neophron percnopterus) 2.500.000
150. Vulturul-negru (Aegypius monachus) 5.000.000
151. Vulturul-sur (Gyps fulvus) 5.000.000
152. Zaganul (Gypaetus barbatus) 5.000.000"
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ART. 2
În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi Consiliul Naţional de Vanatoare va aproba Regulamentul de organizare şi funcţionare, cu votul majoritãţii calificate a membrilor sãi.
ART. 3
Asociaţia Generalã a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România îşi va adapta statutul propriu la prevederile prezentei legi în termen de un an de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 4
În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi Guvernul, la propunerea autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura, va aproba normele privind protecţia culturilor agricole, silvice şi a animalelor domestice impotriva pagubelor ce pot fi cauzate de vanat.
ART. 5
În termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi actualele regulamente, instrucţiuni şi norme tehnice privind vanatul şi vânãtoarea se vor actualiza.
ART. 6
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi art. II şi III, cu excepţia alin. 1 al <>art. 47 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 35/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 114 din 6 martie 2001, precum şi orice alte dispoziţii contrare se abroga.
ART. 7
<>Legea fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 235 din 27 septembrie 1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 11 octombrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ALEXANDRU ATHANASIU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 22 octombrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016