Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 63 din 22 martie 2006  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 63 din 22 martie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 301 din 4 aprilie 2006
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 18 februarie 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul legii va avea urmãtorul cuprins:
"LEGE
privind desfãşurarea în siguranţã, reglementarea, autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare"
2. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Obiectul prezentei legi îl constituie reglementarea, autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare desfãşurate în scopuri exclusiv paşnice, astfel încât sã se îndeplineascã cerinţele de securitate nuclearã, de protecţie a personalului expus profesional, a pacientului, a mediului, a populaţiei şi a proprietãţii, cu riscuri minime în conformitate cu reglementãrile şi cu respectarea obligaţiilor ce decurg din acordurile şi convenţiile la care România este parte."
3. La articolul 2, literele b), f) şi g) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) proiectarea, deţinerea, amplasarea, construcţia-montajul, punerea în funcţiune, funcţionarea, conservarea şi dezafectarea instalaţiilor de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi toriu şi a instalaţiilor de gospodãrire a deşeurilor de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu;
..........................................................................
f) deţinerea, transferul, importul şi exportul informaţiilor nepublicate, aferente materialelor, dispozitivelor şi echipamentelor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive, prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta lege;
g) realizarea produselor şi serviciilor destinate instalaţiilor nucleare."
4. La articolul 2, dupã litera h) se introduce o nouã literã, litera i), cu urmãtorul cuprins:
"i) sursele orfane, de la detectarea acestora pânã la depozitarea finalã ca deşeu radioactiv."
5. La articolul 4, alineatele (1) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Autoritatea naţionalã competentã în domeniul nuclear, care exercitã atribuţiile de reglementare, autorizare şi control prevãzute în prezenta lege, este Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, instituţie publicã de interes naţional, cu personalitate juridicã, cu sediul în municipiul Bucureşti, condusã de un preşedinte cu rang de secretar de stat, coordonatã de primul-ministru, prin Cancelaria Primului-Ministru.
...........................................................................
(3) Finanţarea comisiei se asigurã integral din venituri proprii, respectiv din tarife percepute pentru autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare, contribuţii ale organismelor internaţionale şi ale operatorilor economici, dobânzi din disponibilitãţi şi încasãri din alte surse, conform prevederilor legale."
6. La articolul 5, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Comisia elaboreazã strategia şi politica de reglementare, autorizare şi control în domeniul securitãţii, protecţia împotriva radiaţiilor nucleare, control al neproliferãrii armelor nucleare, protecţia fizicã a materialelor şi instalaţiilor nucleare, transportului materialelor radioactive şi securitãţii nucleare a gestionãrii deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear ars, ca parte a Strategiei naţionale de dezvoltare a domeniului nuclear, şi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului."
7. La articolul 5, alineatul (6) va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Comisia elaboreazã Regulamentul de taxe şi tarife pentru autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare, ori de câte ori este necesar, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice şi al Ministerului Economiei şi Comerţului, care se aprobã prin hotãrâre a Guvernului."
8. Titlul secţiunii 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Autorizaţii şi permise de exercitare a activitãţilor nucleare în scopuri exclusiv paşnice"
9. La articolul 8, dupã alineatul (2^1) se introduce un nou alineat, alineatul (2^2), cu urmãtorul cuprins:
"(2^2) Autorizaţia eliberatã de comisie se face pe niveluri de exigenţã, în funcţie de riscurile asociate ale activitãţii desfãşurate în conformitate cu reglementãrile specifice elaborate de comisie în baza prevederilor art. 5."
10. La articolul 9, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) O condiţie prealabilã eliberãrii permisului de exercitare este obţinerea avizului medical specific, în baza reglementãrilor emise de Ministerul Sãnãtãţii în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (3)."
11. La articolul 10, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În autorizaţiile eliberate de comisie pentru proprietarul, utilizatorul sau operatorul instalaţiilor nucleare se va menţiona explicit calitatea acestuia."
12. La articolul 11, litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) titularul autorizaţiei nu îşi îndeplineşte obligaţiile legale cu privire la constituirea surselor financiare pentru gospodãrirea şi depozitarea definitivã a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat şi dezafectarea instalaţiilor nucleare sau asigurare de rãspundere civilã pentru daune cãtre terţi în caz de accident nuclear;".
13. La articolul 18, litera h) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"h) dispune de aranjamente materiale şi financiare corespunzãtoare şi suficiente pentru colectarea, transportul, tratarea, condiţionarea şi depozitarea deşeurilor radioactive generate din propria activitate, precum şi pentru dezafectarea instalaţiei nucleare, atunci când va înceta definitiv activitatea autorizatã, şi a achitat contribuţia pentru constituirea surselor financiare pentru gospodãrirea şi depozitarea definitivã a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat şi dezafectarea instalaţiilor nucleare;".
14. La articolul 19, dupã alineatul (2) se introduc douã noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) În cazul în care operatorul economic, deţinãtor al combustibilului nuclear, este în stare de faliment declarat, Guvernul poate decide, în condiţiile prezentei legi, transferul acestuia la un operator economic autorizat de comisie.
(2^2) În cazul în care operatorul economic, deţinãtor al unor surse de radiaţii, materiale nucleare sau generatori de radiaţii ionizante, este în stare de faliment declarat, comisia poate dispune, în condiţiile prezentei legi, preluarea gratuitã a acestora de cãtre un operator economic autorizat de comisie în vederea deţinerii, utilizãrii, casãrii, tratãrii şi depozitãrii definitive a acestora, dupã caz."
15. La articolul 23, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - (1) Producerea, furnizarea sau importul celor prevãzute la art. 8 alin. (4) necesitã obţinerea, în prealabil, a unei autorizaţii de produs, model sau tip, emisã de comisie. Autorizaţia de produs, model sau tip nu este obligatorie pentru cele prevãzute la art. 8 alin. (4), fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European sau într-un stat cu care România a încheiat un acord de recunoaştere în acest sens, dacã cerinţele aplicabile acestora în statul respectiv prezintã garanţii echivalente celor pe baza cãrora se acordã autorizaţie de produs în România.
(2) Sursele-etalon de radiaţii şi mijloacele de mãsurare în domeniul radiaţiilor ionizante trebuie sã aibã aprobare de model, eliberatã de Biroul Român de Metrologie Legalã, şi sã fie verificate metrologic, în conformitate cu dispoziţiile legale. Pentru aparatura dozimetricã produsã în Uniunea Europeanã se vor accepta etalonarea şi verificarea metrologicã efectuate de fabricant."
16. La articolul 26, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) sã achite contribuţia legalã la constituirea surselor financiare pentru gospodãrirea şi depozitarea definitivã a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat şi dezafectarea instalaţiilor nucleare."
17. La articolul 27, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) sã facã dovada achitãrii contribuţiei legale la constituirea surselor financiare pentru gospodãrirea şi depozitarea definitivã a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat şi dezafectarea instalaţiilor nucleare;".
18. La articolul 28, alineatele (2) şi (4) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) La încetarea activitãţii sau la dezafectarea instalaţiilor nucleare ori radiologice, precum şi la transferul, în parte sau în totalitate, al instalaţiilor nucleare şi radiologice, al produselor radioactive ori materialelor nucleare, titularul autorizaţiei este obligat, în prealabil, sã solicite şi sã obţinã, în condiţiile prevãzute de lege, autorizaţia de deţinere, conservare, dezafectare sau transfer, dupã caz.
...........................................................................
(4) Comisia va stabili, printr-o reglementare specificã emisã în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2), modalitãţile concrete de aplicare a prezentei legi ori de câte ori prevederile acesteia nu pot fi aplicate simultan cu prevederile legale de altã naturã, cu consultarea autoritãţilor administraţiei publice în materie, acordând prioritate respectãrii condiţiilor de desfãşurare în siguranţã a activitãţilor nucleare."
19. La articolul 35, literele a), f), h), k) şi l) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) iniţiazã proiectele de acte normative în domeniul sãu de competenţã şi emite reglementãrile proprii şi comune cu alte autoritãţi competente, potrivit legii;
...........................................................................
f) în domeniul sãu de competenţe poate iniţia, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, acţiuni de cooperare cu Agenţia Internaţionalã pentru Energie Atomicã (A.I.E.A.), cu Agenţia pentru Energie Nuclearã (A.E.N.) şi cu alte organizaţii internaţionale specializate;
...........................................................................
h) controleazã, potrivit legii, aplicarea prevederilor tratatelor internaţionale şi a reglementãrilor naţionale în vigoare privind controlul garanţiilor, protecţia fizicã, traficul ilicit, transportul materialelor nucleare şi radioactive, protecţia împotriva radiaţiilor, asigurarea calitãţii în domeniul nuclear, securitatea nuclearã a instalaţiilor nucleare şi radiologice, gospodãrirea combustibilului nuclear ars şi a deşeurilor radioactive şi intervenţia în caz de accident nuclear;
...........................................................................
k) asigurã informarea publicului asupra aspectelor aflate în competenţa comisiei;
l) organizeazã dezbateri publice în domeniul sãu de competenţã, potrivit legii;".
20. La articolul 37, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - (1) Autoritatea centralã pentru protecţia mediului organizeazã, potrivit legii, reţeaua de supraveghere a radioactivitãţii mediului pe teritoriul României, asigurând fluxul informaţional necesar sistemului integrat de monitorizare a parametrilor mediului."
21. La articolul 40, alineatele (1), (3), (5) şi (6) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - (1) Coordonarea pregãtirilor de intervenţie în caz de accident nuclear, cu respectarea prevederilor prezentei legi, se asigurã, potrivit legii, de cãtre Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţã din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu cooperarea tuturor organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale cu atribuţii în materie.
...........................................................................
(3) Planurile de intervenţie în cazul urgenţelor radiologice, cauzate de accidentele nucleare în instalaţii nucleare aflate pe teritoriul altor state, care pot afecta prin efecte transfrontaliere - teritoriul României, precum şi planurile generale de intervenţie în afara amplasamentului instalaţiilor nucleare de pe teritoriul României se elaboreazã prin grija Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
...........................................................................
(5) Planul de intervenţie prevãzut la alin. (2) se aprobã de comisie, cele prevãzute la alin. (3) se aprobã de Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţã din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar cele prevãzute la alin. (4) se aprobã de cãtre conducãtorii autoritãţilor publice centrale şi locale, cu avizul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(6) Aplicabilitatea planului de intervenţie se controleazã şi se evalueazã periodic: cel prevãzut la alin. (2), de cãtre comisie, iar cele prevãzute la alin. (3) şi (4), de cãtre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor."
22. Articolul 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - Autoritatea Naţionalã a Vãmilor din Ministerul Finanţelor Publice va controla şi va admite intrarea în ţarã sau ieşirea din ţarã, pe baza autorizaţiei emise de comisie, a bunurilor pentru care prezenta lege impune autorizaţie."
23. Articolul 42^1 se abrogã.
24. La articolul 46^1, litera a) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"a) rãspândirea sau introducerea deliberatã în atmosferã, apã, pe sol ori în subsol a unor materiale radioactive, de naturã sã punã în pericol sãnãtatea oamenilor sau a animalelor ori mediul, cu închisoare de la 5 la 20 de ani;".
25. La articolul 47, litera q) va avea urmãtorul cuprins:
"q) nerespectarea dispoziţiilor art. 29;".
26. Articolul 48 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 lit. i) şi k) se sancţioneazã cu amendã de la 100 lei la 3.000 lei.
(2) Contravenţiile prevãzute la art. 47 lit. a), c), d), e), n) şi r) se sancţioneazã cu amendã de la 3.000 lei la 10.000 lei.
(3) Contravenţiile prevãzute la art. 47 lit. b), f), g), h), j), l), m), o), p) şi q) se sancţioneazã cu amendã de la 2.000 lei la 20.000 lei.
(4) Limitele amenzilor contravenţionale se actualizeazã prin hotãrâre a Guvernului."
27. Dupã articolul 54 se introduce un nou articol, articolul 54^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 54^1. - (1) La momentul aderãrii României la Uniunea Europeanã se abrogã prevederile art. 2 lit. a), c), e) şi f) şi art. 8 din prezenta lege privind importul, exportul şi tranzitul înspre şi dinspre statele Uniunii Europene.
(2) La momentul aderãrii României la Uniunea Europeanã, controlul de garanţii nucleare se va realiza conform tratatului EURATOM."
28. La anexa nr. 2, punctele 3, 4, 6 şi 9 vor avea urmãtorul cuprins:
"3. autoritate naţionalã competentã în domeniul activitãţilor nucleare în scopuri exclusiv paşnice - autoritatea, stabilitã de lege, cu competenţa legalã de reglementare a activitãţilor nucleare în scopuri exclusiv paşnice, de autorizare a acestor activitãţi şi de control al modului de desfãşurare a acestora;
4. autorizaţie - document emis de autoritatea naţionalã competentã în domeniul activitãţilor nucleare, în scopuri exclusiv paşnice, în baza unei evaluãri de securitate nuclearã şi control, cãtre o persoanã juridicã, la cererea acesteia, pentru desfãşurarea unei activitãţi nucleare;
...........................................................................
6. combustibil nuclear - material sau un ansamblu mecanic care conţine materie primã nuclearã ori material fisionabil special, special destinat folosirii într-un reactor nuclear, în scopul producerii energiei nucleare;
...........................................................................
9. instalaţie radiologicã - generator de radiaţie ionizantã, instalaţia, aparatul ori dispozitivul care extrage, produce, prelucreazã sau conţine materiale radioactive, altele decât cele definite la pct. 10."
29. La anexa nr. 2, dupã punctul 30 se introduc şase noi puncte, punctele 31-36, cu urmãtorul cuprins:
"31. instalaţie de minerit - totalitatea lucrãrilor miniere şi instalaţiilor de la suprafaţã şi din subteran, prin care se asigurã extracţia şi transportul minereului şi sterilului, aerajul şi evacuarea apelor, inclusiv instalaţiile de gospodãrire a deşeurilor asociate, care, împreunã, alcãtuiesc o minã sau o carierã;
32. instalaţie de preparare - totalitatea construcţiilor şi instalaţiilor existente pe fluxul tehnologic, care contribuie la prepararea minereurilor, inclusiv instalaţiile de gospodãrire a deşeurilor asociate;
33. instalaţie de gospodãrire a deşeurilor radioactive provenite de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu - totalitatea construcţiilor şi instalaţiilor prin care se asigurã colectarea, transportul, procesarea, condiţionarea şi depozitarea finalã a deşeurilor radioactive, inclusiv:
a) halda sau grupul de halde aparţinând unei mine de cercetare geologicã sau unei mine de extracţie a minereului de uraniu şi toriu;
b) instalaţia de depoluare radioactivã a efluenţilor lichizi proveniţi de la mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu;
c) iazul de depozitare finalã sau o altã incintã special destinatã şi amenajatã pentru depozitarea finalã a deşeurilor radioactive provenite de la prepararea minereurilor de uraniu şi toriu;
34. minereu de uraniu - substanţã în zãcãmânt sau extrasã prin metode miniere, care are un conţinut de uraniu mai mare de 0,004%;
35. minereu de toriu - substanţã în zãcãmânt sau extrasã prin metode miniere, care are un conţinut de toriu mai mare de 0,012%;
36. trafic ilicit - orice acţiune care implicã o activitate nuclearã neautorizatã de deţinere, transfer, import şi export pentru materiale nucleare, de interes nuclear, materiale radioactive, echipamente şi dispozitive pertinente pentru proliferarea armelor nucleare, precum şi a instalaţiilor nucleare şi radiologice."
30. La anexa nr. 3, punctele 5, 6, 8 şi 9 vor avea urmãtorul cuprins:
"5. Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţã din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor
6. Inspectoratul General al Poliţiei din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor
...........................................................................
8. Agenţia Naţionalã de Control al Exporturilor
9. Autoritatea Naţionalã a Vãmilor din cadrul Ministerului Finanţelor Publice."
ART. II
<>Legea nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 18 februarie 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
DANIELA POPA

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 22 martie 2006.
Nr. 63.
_______
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016