Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 627 din 19 noiembrie 2002  privind producerea si comercializarea hameiului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 627 din 19 noiembrie 2002 privind producerea si comercializarea hameiului

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 861 din 28 noiembrie 2002

Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta lege reglementeazã producerea şi comercializarea hameiului şi a urmãtoarelor produse din hamei: conuri, pulbere de hamei, pulbere de hamei cu un conţinut mai ridicat de lupulina, extract de hamei, produse amestecate de hamei, utilizate la fabricarea berii.
ART. 2
În sensul prezentei legi, termenii prevãzuţi la art. 1 se definesc astfel:
a) hamei - inflorescentele uscate, cunoscute şi sub denumirea de conuri, de la planta femela de Humulus lupulus, de forma ovoida;
b) pulbere de hamei - produsul obţinut prin macinarea hameiului, conţinând toate elementele naturale ale acestuia;
c) pulbere de hamei cu un conţinut mai ridicat de lupulina - produsul obţinut prin macinarea hameiului dupã îndepãrtarea mecanicã a frunzelor, tulpinilor, bracteelor şi radacinilor;
d) extract de hamei - produsele concentrate obţinute prin acţiunea unui solvent asupra hameiului;
e) produse amestecate de hamei - amestecul din doua sau mai multe produse prevãzute în prezentul articol.
ART. 3
Prezenta lege reglementeazã piata hameiului în România şi stabileşte relaţiile dintre producãtori, procesatori şi comercianţi.
ART. 4
În sensul prezentei legi, autoritatea competenta a statului este Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.

CAP. 2
Producţia de hamei

ART. 5
Producãtorii de hamei au obligaţia de a îmbunãtãţi calitatea hameiului prin aplicarea tehnologiilor moderne de cultivare, recoltare şi replantare a suprafeţelor cu soiurile solicitate pe piata.
ART. 6
(1) Producãtorii agricoli de hamei declara anual, în scris, suprafata efectiv cultivatã pe soiuri şi densitatea plantelor.
(2) Declaraţiile se înregistreazã la direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, prin organismele teritoriale ale acestora. Situaţia centralizatoare a acestor înregistrãri se transmite Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
ART. 7
(1) Anual, pana la data de 31 iulie, Biroul pentru hamei din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor transmite Consiliului consultativ pentru hamei situaţia suprafeţelor cultivate cu hamei, densitatea la hectar şi situaţia producţiei de hamei pe soiuri.
(2) Consiliul consultativ pentru hamei, în baza acestor date, întocmeşte anual un raport al situaţiei pieţei hameiului în România, care va cuprinde: producţia, calitatea, preţul intern al hameiului, preţul mondial şi comunitar, necesarul de consum intern, stocurile existente.

CAP. 3
Contractarea

ART. 8
Contractele de vânzare-cumpãrare a cantitãţilor de conuri de hamei la preţuri convenite pentru o perioada care acoperã una sau mai multe recolte şi încheiate înainte de data de 1 august din anul primei recolte sunt considerate contracte încheiate în avans.
ART. 9
Contractele încheiate între producãtorii agricoli de hamei şi cumpãrãtorii de hamei se înregistreazã pe categorii de organismul desemnat în acest scop de cãtre autoritatea competenta a statului.
ART. 10
(1) În vederea cunoaşterii cererii şi a ofertei pieţei, livrãrile se înregistreazã.
(2) Livrarea reprezintã o cantitate de produse care are aceleaşi caracteristici şi care este trimisa de un expeditor în acelaşi timp unui singur destinatar.
ART. 11
Înregistrarea contractelor, a livrãrilor şi a declaraţiilor de cultura şi a stocurilor se stabileşte prin norme aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.

CAP. 4
Comercializarea

ART. 12
(1) Produsele prevãzute la art. 1, recoltate şi prelucrate pe teritoriul României pentru a putea fi comercializate, sunt supuse procedurii de certificare, în vederea stabilirii denumirii de origine.
(2) Certificatul pentru denumire de origine poate fi emis numai pentru produsele recoltate în zonele recunoscute de producţie sau preparate din astfel de produse care aparţin soiurilor din Catalogul comunitar şi/sau din Lista oficialã de soiuri ale României, cu respectarea standardelor de calitate care satisfac limitele minime de comercializare, valabile pentru o anumitã etapa de comercializare. Prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor se aproba standardul de calitate pentru hamei.
(3) Normele detaliate de certificare, procedurile de certificare în vederea stabilirii denumirii de origine, lista laboratoarelor de analize fizico-chimice, organismele şi persoanele cu atribuţii de certificare a denumirii de origine se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
ART. 13
(1) Produsele prevãzute la art. 1, pentru a fi comercializate în Uniunea Europeanã, trebuie sa facã dovada ca din punct de vedere al calitãţii sunt cel puţin echivalente cu limitele minime de comercializare adoptate pentru produse similare, recoltate în cadrul Uniunii Europene, sau derivate ale lor.
(2) Echivalenta calitãţii produselor comercializate este doveditã astfel:
a) pentru produsele prevãzute în cap. 12.06 din Tariful vamal comunitar, prin:
- certificatul de echivalenta, emis de autoritatea nationala a tarii de origine. Certificatul de echivalenta este recunoscut ca fiind echivalent cu certificatul pentru denumirea de origine practicat în Uniunea Europeanã. Autoritatea nationala care certifica echivalenta cu certificatul de origine este recunoscuta de Uniunea Europeanã. Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor acrediteazã autoritatea competenta a statului cu atribuţii de certificare a echivalentei;
- atestatul de control, emis de autoritatea competenta a statului membru pentru fiecare livrare, dupã ce s-a verificat conformitatea cu cerinţele minime de comercializare;
b) atestatul de echivalenta pentru alte produse, exceptând conurile de hamei, seva şi extractele de hamei care se încadreazã în cap. 12.06 şi subcap. 13.03.A VI din Tariful vamal comunitar.
(3) Normele detaliate privind atestarea echivalentei şi criteriile de acreditare a autoritãţii competente pentru certificarea echivalentei sunt stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
ART. 14
(1) În vederea stabilirii denumirii de origine prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor se delimiteaza zonele de cultura, cu nominalizarea localitãţilor al cãror nume va fi purtat de orice lot de hamei conuri obţinut în zona respectiva.
(2) Suprafata minima a unei zone de cultura este de 60 ha.
ART. 15
(1) Plantaţiile de hamei înfiinţate în afarã zonelor delimitate conform art. 14 alin. (2) nu sunt recunoscute ca purtãtoare de denumire de origine, nu pot fi certificate şi nu beneficiazã de sprijinul statului.
(2) Desfiinţarea sistemului de sustinere a plantaţiilor de hamei este permisã numai în cadrul programului de reconversie a acestora, propus de Consiliul consultativ pentru hamei şi aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
ART. 16
(1) În cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor se înfiinţeazã Biroul de inspecţie tehnica a hameiului şi produselor din hamei.
(2) Biroul de inspecţie tehnica a hameiului şi produselor din hamei are structuri organizatorice stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi în cadrul direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara din judeţele în care se cultiva hamei.
(3) Biroul de inspecţie tehnica a hameiului şi produselor din hamei verifica eligibilitatea recunoaşterii grupurilor de producãtori sau a asociaţiilor, propune retragerea recunoaşterii acelora care nu mai îndeplinesc condiţiile de recunoaştere sau care au primit recunoaşterea pe baza unor informaţii eronate, îndeplinirea condiţiilor de comercializare a hameiului şi a produselor din hamei.

CAP. 5
Organizarea producãtorilor de hamei

ART. 17
În sensul prezentei legi, producãtorii de hamei sunt persoanele fizice sau juridice care cultiva hamei şi pregãtesc conurile de hamei pentru comercializare cãtre comercianţi sau prelucratori.
ART. 18
Producãtorii de hamei se organizeazã în asociaţii şi organizaţii profesionale ale producãtorilor de hamei, în urmãtoarele scopuri: realizarea concentrarii ofertei, contribuţia la stabilizarea pieţei prin comercializarea întregii producţii a membrilor lor, adaptarea în comun a producţiei de hamei la exigenţele pieţei şi îmbunãtãţirea calitãţii, în special prin reconversie varietala, promovarea cercetãrii în domeniul producţiei şi al comercializãrii, precum şi în domeniul protecţiei integrate, administrarea ajutoarelor prin atribuirea fiecãrui producãtor, membru al organizaţiei de producãtori, a sprijinului acordat de stat.
ART. 19
Asociaţiile şi organizaţiile profesionale ale producãtorilor de hamei prevãzute la art. 18 sunt recunoscute de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
ART. 20
(1) Pentru a fi recunoscute, asociaţiile producãtorilor de hamei trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii: sa cuprindã numai producãtori de hamei, numãrul acestora sa fie de minimum 7, sa acopere o suprafata cultivatã cu hamei de minimum 60 ha şi sa se constituie la initiativa producãtorilor de hamei.
(2) Asociaţiile producãtorilor de hamei se pot constitui în organizaţii profesionale ale producãtorilor de hamei. Suprafata minima a unei organizaţii profesionale a producãtorilor de hamei este de 500 ha.
(3) Criteriile, procedura de recunoaştere a grupurilor de producãtori de hamei şi a asociaţiilor se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.

CAP. 6
Ajutoare pentru producãtorii de hamei

ART. 21
(1) Anual Consiliul consultativ pentru hamei întocmeşte un raport privind situaţia producţiei şi a comercializãrii hameiului. Raportul va cuprinde cerinţele pieţei interne, tendintele preţurilor şi dezvoltarea plantaţiilor de hamei.
(2) Pe baza raportului prevãzut la alin. (1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor întocmeşte programul de replantare şi/sau de mãsuri speciale temporare pentru cultura hameiului.
ART. 22
(1) Când datele din raport indica un dezechilibru între cererea şi oferta pieţei hameiului şi pentru a asigura un venit echivalent producãtorilor de hamei, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor propune Guvernului un sistem de ajutoare.
(2) Guvernul acorda ajutoare pentru replantarea suprafeţelor de hamei, în vederea îmbunãtãţirii structurii varietale, pentru retragerea temporarã din cultura a unor suprafeţe de hamei şi pentru compensarea veniturilor realizate din valoarea producţiei de hamei.
(3) Nivelul ajutoarelor şi modalitãţile de acordare a ajutoarelor se stabilesc anual prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 23
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor propune Guvernului luarea mãsurilor adecvate privind protecţia pieţei interne, în condiţiile prevãzute de lege, atunci când piata interna a hameiului este afectatã sau ameninţatã de dezechilibru.

CAP. 7
Organismul de gestionare a pieţei hameiului

ART. 24
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, împreunã cu partenerii sociali, asociaţii ale producãtorilor, cadre didactice ale universitatilor de profil, institute de cercetare, desemneazã reprezentanţii sãi pentru constituirea Consiliului consultativ pentru hamei.
(2) Consiliul consultativ pentru hamei este organism tehnic de specialitate al pieţei hameiului. Membrii Consiliului consultativ pentru hamei sunt preşedinţii organizaţiilor profesionale cele mai reprezentative ale producãtorilor de bere, producãtorilor de hamei, câte doi reprezentanţi din partea producãtorilor agricoli de hamei şi producãtorilor de bere, câte un reprezentant al organismelor acreditate de certificare şi atestare a echivalentei. Preşedintele Consiliului consultativ pentru hamei este ales prin votul majoritãţii membrilor sãi.
ART. 25
Consiliul consultativ pentru hamei se intalneste lunar pentru analiza situaţiei pieţei, în şedinţe ordinare, iar pentru rezolvarea problemelor cu caracter urgent, se intalneste ori de câte ori este nevoie, în şedinţe cu caracter extraordinar.
ART. 26
(1) Consiliul consultativ pentru hamei analizeazã permanent situaţia pieţei hameiului, întocmeşte anual programul culturii hameiului, propune mãsurile speciale temporare pentru cultura hameiului în vederea adaptãrii producţiei la cerinţele pieţei, pe care le prezintã autoritãţii competente a statului.
(2) Mãsurile speciale temporare pentru cultura hameiului se referã la replantarea suprafeţelor pe care exista sistem de sustinere cu soiuri de hamei, care sa rãspundã cerinţelor pieţei şi la acordarea ajutoarelor pentru producãtorii de hamei.

CAP. 8
Dispoziţii finale

ART. 27
În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va elabora normele de bonitate şi certificare a hameiului.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 24 octombrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 6 noiembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Bucureşti, 19 noiembrie 2002.
Nr. 627.



────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016