Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 61 din 22 septembrie 1993 (*republicata*)  privind alocatia de stat pentru copii*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 61 din 22 septembrie 1993 (*republicata*) privind alocatia de stat pentru copii*)

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 300 din 7 mai 2009
--------
*) Republicatã în temeiul <>art. VI din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2007 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 684 din 8 octombrie 2007, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 174/2008 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 715 din 21 octombrie 2008.
<>Legea nr. 61/1993 a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 145 din 28 februarie 2007.


ART. 1
(1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formã de ocrotire a statului acordatã tuturor copiilor, fãrã discriminare.
(2) Beneficiazã de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstã de pânã la 18 ani.
(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordã şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmeazã cursurile învãţãmântului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, pânã la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevãzuţi la alin. (3) care repetã anul şcolar nu beneficiazã de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetã din motive de sãnãtate, dovedite cu certificat medical.
ART. 2
Beneficiazã de alocaţie de stat pentru copii şi copiii cetãţenilor strãini şi ai persoanelor fãrã cetãţenie rezidenţi, în condiţiile legii, în România, dacã locuiesc împreunã cu pãrinţii.
ART. 3
(1) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii este de 40 lei lunar şi se majoreazã anual, prin hotãrâre a Guvernului**), la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
--------
**) A se vedea <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.662/2008 privind majorarea cuantumului lunar al alocaţiei de stat pentru copii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 844 din 16 decembrie 2008.

(2) Titular al dreptului la alocaţie de stat pentru copii este copilul.
ART. 4
(1) Alocaţia de stat pentru copii se plãteşte unuia dintre pãrinţi pe baza acordului acestora sau, în caz de neînţelegere, pe baza deciziei autoritãţii tutelare ori a hotãrârii judecãtoreşti, pãrintelui cãruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare.
(2) Alocaţia de stat pentru copii se plãteşte şi tutorelui, curatorului, persoanei cãreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei cãreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei, în condiţiile legii.
(3) Pentru copiii pentru care s-a stabilit mãsura de protecţie specialã prevãzutã la <>art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificãrile ulterioare, alocaţia de stat pentru copii se plãteşte numai în cont personal.
(4) Dupã împlinirea vârstei de 14 ani, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face direct titularului, cu încuviinţarea reprezentantului sãu legal.
(5) Pentru tinerii prevãzuţi la art. 1 alin. (3), plata alocaţiei de stat se face direct acestora, pe bazã de cerere. Procedura de platã se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi*).
-------
*) A se vedea nota de subsol de la art. 11

(6) Alocaţia de stat pentru copiii prevãzuţi la alin. (3) se vireazã în conturile personale deschise pentru aceştia de cãtre conducãtorul direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului din subordinea consiliului judeţean, respectiv din subordinea consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, denumitã în continuare direcţie generalã, inclusiv pentru copiii încredinţaţi organismului privat acreditat şi licenţiat în condiţiile legii. Sumele cu titlu de alocaţie de stat pentru copii se capitalizeazã pânã la împlinirea de cãtre aceştia a vârstei de 14 ani. Dupã împlinirea de cãtre titular a vârstei de 14 ani alocaţia de stat poate fi plãtitã direct acestuia, cu încuviinţarea conducãtorului direcţiei generale, sau, în funcţie de opţiunea acestuia, poate fi capitalizatã în continuare în contul personal al acestuia pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.
(7) Alocaţia de stat plãtitã în condiţiile prevãzute la alin. (6) se acordã titularului la împlinirea de cãtre acesta a vârstei de 18 ani.
(8) În cazul decesului copilului prevãzut la alin. (3) sumele cu titlu de alocaţie de stat plãtite conform alin. (6) se fac venit la bugetul de stat.
(9) În cazul în care pentru copilul prevãzut la alin. (3) mãsura de protecţie specialã prevãzutã la <>art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 , cu modificãrile ulterioare, înceteazã sau se modificã, alocaţia de stat se va acorda potrivit situaţiei în care se aflã copilul.
(10) În situaţia în care copiii prevãzuţi la alin. (9) sunt în întreţinerea familiei sau, dupã caz, s-a instituit mãsura alternativã a tutelei ori mãsura de protecţie specialã a plasamentului la o familie, persoanã sau la asistentul maternal, suma cu titlu de alocaţie de stat capitalizatã în condiţiile alin. (6) poate fi utilizatã de cãtre reprezentantul legal al copilului în interesul acestuia, prin hotãrârea comisiei pentru protecţia copilului.
(11) Dupã împlinirea de cãtre copiii prevãzuţi la alin. (3) a vârstei de 18 ani, aceştia beneficiazã de alocaţie de stat pentru copii în aceleaşi condiţii ca tinerii prevãzuţi la art. 1 alin. (3).
ART. 5
(1) Lunar, serviciile de stare civilã ale consiliilor locale comunale, orãşeneşti, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti comunicã direcţiei de muncã şi protecţie socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare direcţii teritoriale, situaţia privind copiii care au decedat.
(2) Pentru tinerii prevãzuţi la art. 1 alin. (3), inspectoratul şcolar judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, denumit în continuare inspectorat şcolar, transmite direcţiilor teritoriale pânã la data de 1 octombrie a fiecãrui an situaţia centralizatoare privind elevii înscrişi în anul şcolar. Situaţia va cuprinde şi elevii înscrişi în unitãţile de învãţãmânt private acreditate ori autorizate în condiţiile legii.
(3) Pe parcursul anului şcolar, inspectoratele şcolare transmit lunar direcţiilor teritoriale situaţia privind tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care nu mai urmeazã cursurile învãţãmântului liceal sau profesional organizate în condiţiile legii.
(4) Pentru tinerii înscrişi în unitãţile de învãţãmânt din subordinea altor autoritãţi ale administraţiei publice centrale de specialitate, aceste unitãţi de învãţãmânt au obligaţia de a transmite direcţiilor teritoriale situaţiile prevãzute la alin. (2) şi (3).
ART. 6
(1) Stabilirea dreptului de alocaţie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultã îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept.
(2) Cererea se face, în numele copilului, de cãtre persoanele prevãzute la art. 4 alin. (1)-(3).
(3) Dupã împlinirea vârstei de 14 ani, cererea se poate face şi de cãtre copil, cu încuviinţarea reprezentantului sãu legal.
(4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna urmãtoare celei în care s-a nãscut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna urmãtoare depunerii cererii.
(5) În cazul în care cererea este înregistratã ulterior lunii în care s-a nãscut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
(6) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii înceteazã începând cu luna urmãtoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare.
(7) În cazul în care achitarea drepturilor de alocaţie de stat pentru copii se face prin mandat poştal, plata acesteia se suspendã dacã timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a încasat drepturile cu titlu de alocaţie de stat. Reluarea în platã, inclusiv cu plata drepturilor restante, se face pe bazã de cerere scrisã întocmitã de reprezentantul legal al copilului, care se înregistreazã la direcţia teritorialã.
ART. 7
(1) Persoanele cãrora li se face plata alocaţiei de stat pentru copii sunt obligate sã comunice împrejurãrile care au determinat încetarea condiţiilor de acordare, în termen de 15 zile de la apariţia acestora.
(2) Sumele plãtite necuvenit cu titlu de alocaţie de stat pentru copii se recupereazã pe baza deciziei emise de persoana juridicã care a efectuat plata alocaţiei de stat pentru copii sau prin angajamentul de platã scris al persoanei care le-a încasat în mod necuvenit.
(3) Decizia prin care se recupereazã sumele încasate necuvenit se comunicã celui obligat la platã în termen de 15 zile de la emitere.
(4) Decizia de recuperare şi angajamentul de platã constituie titlu executoriu de la data comunicãrii, respectiv de la data semnãrii.
ART. 8
Alocaţia de stat pentru copii nu este impozabilã şi nu poate fi urmãritã silit decât în vederea recuperãrii sumelor plãtite necuvenit cu acest titlu.
ART. 9
Contestaţiile formulate împotriva modului de stabilire şi de platã a alocaţiei de stat pentru copii se soluţioneazã potrivit <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 10
(1) Fondurile pentru plata alocaţiei de stat pentru copii, precum şi pentru cheltuielile cu administrarea şi transmiterea drepturilor se asigurã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
(2) Plata alocaţiei de stat pentru copii se realizeazã prin mandat poştal, cont curent personal sau cont de card.
(3) În cazul achitãrii drepturilor de alocaţie de stat în cont curent personal sau cont de card, direcţiile teritoriale efectueazã plata prin unitãţile bancare, pe bazã de borderou, cu plata unui comision bancar.
(4) Comisionul bancar prevãzut la alin. (3) nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate şi va fi stabilit prin negociere, la nivel teritorial, între direcţiile teritoriale şi unitãţile bancare.
ART. 11
În aplicarea prezentei legi, precum şi pentru reglementarea modalitãţilor de stabilire şi platã a drepturilor se emit norme metodologice, care se aprobã prin hotãrâre a Guvernului*).
---------
*) A se vedea <>Hotãrârea Guvernului nr. 577/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru reglementarea modalitãţilor de stabilire şi platã a alocaţiei de stat pentru copii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 442 din 12 iunie 2008.

ART. 12
(1) Prezenta lege intrã în vigoare la data de 1 a lunii urmãtoare celei în care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I**).
--------
**) <>Legea nr. 61/1993 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 28 septembrie 1993.

(2) La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã art. 1-17, <>art. 28-30 şi anexa din Decretul nr. 410/1985 ***) privind alocaţia de stat şi indemnizaţia pentru copii, ajutoarele ce se acordã mamelor cu mai mulţi copii şi soţiilor de militari în termen, precum şi indemnizaţia de naştere, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
---------
***) <>Decretul nr. 410/1985 privind alocaţia de stat şi indemnizaţia pentru copii, ajutoarele ce se acordã mamelor cu mai mulţi copii şi soţiilor de militari în termen, precum şi indemnizaţia de naştere, publicat în Buletinul Oficial nr. 76 din 26 decembrie 1985, a fost abrogat prin <>Legea nr. 7/1998 privind declararea ca abrogate a unor acte normative, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 9 din 13 ianuarie 1998.

-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016