Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 609 din 22 decembrie 2003  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 86/2003 privind reglementarea unor masuri in materie financiar-fiscala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 609 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 86/2003 privind reglementarea unor masuri in materie financiar-fiscala

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 930 din 23 decembrie 2003
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aprobã <>Ordonanţa Guvernului nr. 86 din 28 august 2003 privind reglementarea unor mãsuri în materie financiar-fiscalã, adoptatã în temeiul <>art. 1 pct. II.2 din Legea nr. 279/2003 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 624 din 31 august 2003, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Titlul ordonanţei va avea urmãtorul cuprins:
"Ordonanţã privind unele reglementãri în domeniul financiar"
2. Titlul capitolului I va avea urmãtorul cuprins:
"Reglementãri specifice în domeniul financiar"
3. La capitolul I, alineatul (3) al articolului (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Preţurile de vânzare a mãrfurilor vor fi exprimate în euro şi vor fi afişate la vedere. Excepţie fac ziarele şi revistele, care pot fi comercializate şi în lei, în limita a 500.000 lei. Pentru aceste vânzãri nu se vor întocmi bonuri fiscale şi nu se vor solicita cumpãrãtorilor paşaportul, cartea de îmbarcare sau biletul de avion. Pentru justificarea vânzãrilor se va face zilnic un singur bon fiscal."
4. La capitolul I, alineatul (5) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Prin derogare de la prevederile legale în vigoare, comercializarea mãrfurilor strãine prin astfel de magazine este consideratã export, pentru care se vor întocmi formalitãţile specifice exportului şi se vor aplica prevederile <>art. 11 lit. a) din Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adãugatã, republicatã."
5. La capitolul I, alineatul (2) al articolului 16 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Toate autorizaţiile emise în cursul anului 2003 în baza <>Legii nr. 521/2002 privind regimul de supraveghere şi autorizare a producţiei, importului şi circulaţiei unor produse supuse accizelor şi a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 30/2003 pentru instituirea unor mãsuri speciale privind producţia, importul şi comercializarea uleiurilor minerale sunt valabile pânã la data de 31 decembrie 2003."
6. La capitolul I, articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - Predarea-primirea în administrare a bunurilor mobile şi imobile între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţie, respectiv unitãţile subordonate acesteia, se realizeazã în conformitate cu prevederile legale în vigoare".
7. La capitolul I, alineatul (1) al articolului 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurãri sociale, contribuţia de asigurãri pentru şomaj, contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entitãţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de cãtre Ministerul Finanţelor Publice şi unitãţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar."
8. La capitolul I, alineatele (1) şi (4) ale articolului 28 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - (1) Persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entitãţile asimilate angajatorului au obligaţia sã declare contribuţiile sociale datorate lunar, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã drepturile salariale. Declararea se face la unitãţile subordonate ale Ministerului Finanţelor Publice unde sunt luate în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe.
.............................................................
(4) Persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entitãţile asimilate angajatorului au obligaţia sã se înregistreze ca plãtitori de contribuţii sociale conform legislaţiei privind înregistrarea fiscalã a plãtitorilor de impozite şi taxe."
9. La capitolul I, alineatul (2) al articolului 38 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Obligaţiile angajatorilor sau entitãţilor asimilate angajatorului de depunere a Declaraţiilor privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi obligaţiilor de platã cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat şi bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi a listelor nominale privind persoanele asigurate pentru care se plãteşte contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate, precum şi personalul care intrã/iese în/din activitate, rãmân supuse prevederilor legale care reglementeazã contribuţiile sociale."
10. La capitolul I, alineatul (1) al articolului 39 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - (1) Debitorii plãtitori de contribuţii sociale, persoane juridice şi persoane fizice care au calitatea de angajator sau entitãţile asimilate angajatorului, sunt obligaţi sã întocmeascã pe propria rãspundere şi sã depunã, pânã la 15 februarie 2004 la unitãţile subordonate Ministerului Finanţelor Publice la care sunt înregistraţi ca plãtitori de impozite şi taxe, declaraţii-inventar privind contribuţiile sociale în sold la 31 decembrie 2003 şi neachitate pânã la 31 ianuarie 2004, inclusiv accesoriile aferente, pe ani fiscali."
11. La capitolul II articolul II punctul 5, alineatul (3) al articolului 24 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Nedecontarea de cãtre unitãţile bancare a sumelor cuvenite bugetului, în termen de 3 zile lucrãtoare de la data debitãrii contului plãtitorului, atrage pentru plãtitor dobânzi şi penalitãţi la nivelul celor prevãzute la art. 14 alin. (1), art. 16 şi la art. 17 alin. (1), dupã cele 3 zile lucrãtoare."
12. La capitolul II, alineatul (2) al articolului V va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cererile pentru acordarea înlesnirilor la plata obligaţiilor bugetare restante, însoţite de documentaţia aferentã întocmitã în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pot fi depuse de cãtre debitori numai pânã la data de 1 decembrie 2003, inclusiv. Termenul maxim de soluţionare a acestora este 31 martie 2003, inclusiv."
13. La capitolul II articolul V, dupã alineatul (3) se introduce un alineat nou, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) În situaţia în care, ulterior încheierii unei convenţii de platã, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 40/2002 pentru recuperarea arieratelor bugetare, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 491/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se constatã cã sumele şi celelalte informaţii care au stat la baza analizei cererii de acordare a înlesnirilor la platã au fost eronate şi au implicaţii majore în conţinutul convenţiei respective sau se constatã erori materiale de altã naturã, începând cu data de 1 ianuarie 2004, pe baza documentelor care atestã aceastã situaţie, se încheie un act adiţional de corectare a convenţiei."
14. La capitolul II secţiunea a 7-a articolul IX, articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Onorariile stabilite pentru expertizele contabile dispuse din oficiu în cursul procesului penal, conform art. 116, 124 şi 125 din Codul de procedurã penalã, în cauzele privind infracţiuni prevãzute în Codul penal sau în legi speciale, prin care a fost prejudiciat avutul public, vor fi avansate de la bugetul de stat prin bugetele Ministerului Justiţiei, Ministerului Public sau Ministerului Administraţiei şi Internelor, dupã caz, urmând ca sumele sã fie recuperate de la persoanele vinovate la pronunţarea hotãrârii judecãtoreşti definitive."
15. La capitolul II secţiunea a 9-a, la articolul XI se introduce un alineat nou, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Societãţile cu capital integral de stat ce urmeazã sã fie supuse privatizãrii potrivit prevederilor <>Legii nr. 268/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi societãţile comerciale privatizate conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 198/1999 beneficiazã de scutirea de platã a dobânzilor şi penalitãţilor de orice fel aferente obligaţiilor bugetare datorate şi neachitate la data de 31 decembrie 2001, care fac obiectul înlesnirilor la platã conform legii, calculate, dupã caz, de la data transferului dreptului de proprietate sau conform art. III, pânã la data emiterii ordinului comun, şi neachitate. Pentru societãţile comerciale pentru care s-au emis ordinele comune, scutirea de platã se acordã prin act adiţional la ordinele respective, iar sumele ce fac obiectul scutirii la platã sunt stabilite prin certificate de obligaţii bugetare emise de organele competente."
16. La capitolul II, dupã secţiunea a 9-a se introduce o nouã secţiune, secţiunea a 9^1 -a, cu urmãtorul cuprins:

"SECŢIUNEA a 9^1 -a
Modificarea <>art. 18 alin. (6^2) al Legii nr. 137/2002 privind unele mãsuri pentru accelerarea privatizãrii
<>Art. XI^1. - Articolul 18 alin. (6^2) din Legea nr. 137/2002 privind unele mãsuri pentru accelerarea privatizãrii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 28 martie 2002, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
<<(6^2) Societãţile comerciale cu capital majoritar de stat, aflate în proces de privatizare, precum şi cele privatizate începând cu 1 decembrie 2001, pentru care au fost emise sau urmeazã a fi emise ordinele comune de acordare a înlesnirilor la platã, beneficiazã de scutirea de platã a dobânzilor şi penalitãţilor de orice fel aferente obligaţiilor bugetare datorate şi neachitate la data de 31 decembrie 2001, care fac obiectul înlesnirilor la platã conform legii, calculate, dupã caz, de la data semnãrii contractuui de vânzare-cumpãrare sau de la data transferului dreptului de proprietate pânã la data emiterii ordinului comun, şi neachitate. Pentru societãţile comerciale pentru care s-au emis ordinele comune, scutirea de platã se acordã prin act adiţional la ordinele respective, iar sumele ce fac obiectul scutirii la platã sunt stabilite prin certificate de obligaţii bugetare emise de organele competente.>>"
17. Punctul 17 din anexa la ordonanţã va avea urmãtorul cuprins:
"17. Articole din sticlã, cristal, porţelan, lemn, metal (exclusiv mobilã)."
18. În anexa la ordonanţã, dupã punctul 27 se introduc douã puncte noi, 28 şi 29, cu urmãtorul cuprins:
"28. gravuri (înrãmate sau neînrãmate);
"29. tablouri de mici dimensiuni"

Aceastã lege a fost adopatã de Camera Depuaţilor în şedinţa din 17 decembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 17 decembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 22 decembrie 2003.
Nr. 609.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016