Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 601 din 16 decembrie 2004  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2004 privind cresterea transparentei in exercitarea demnitatilor publice si a functiilor publice, precum si intensificarea masurilor de prevenire si combatere a coruptiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 601 din 16 decembrie 2004 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2004 privind cresterea transparentei in exercitarea demnitatilor publice si a functiilor publice, precum si intensificarea masurilor de prevenire si combatere a coruptiei

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.227 din 20 decembrie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 24 din 21 aprilie 2004 privind creşterea transparenţei în exercitarea demnitãţilor publice şi a funcţiilor publice, precum şi intensificarea mãsurilor de prevenire şi combatere a corupţiei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 365 din 27 aprilie 2004, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La titlul II articolul IV punctul 1, alineatul (3^1) al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"(3^1) Procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie coordoneazã Parchetul Naţional Anticorupţie, potrivit legii, prin intermediul procurorului general al acestui parchet. Coordonarea priveşte îndrumãri cu caracter general referitoare la mãsurile care trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor de corupţie, precum şi solicitarea de informãri asupra activitãţii instituţiei. De asemenea, procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţioneazã conflictele de competenţã."
2. La titlul II articolul IV, dupã punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"2^1. La articolul 3, litera e) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
«e) elaborarea raportului anual privind activitatea Parchetului Naţional Anticorupţie şi prezentarea acestuia Consiliului Superior al Magistraturii, nu mai târziu de primul trimestru al anului viitor, iar ministrul justiţiei, în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, va prezenta o informare Parlamentului;»".
3. La titlul II articolul IV, dupã punctul 6 se introduc douã noi puncte, punctele 6^1 şi 6^2, cu urmãtorul cuprins:
"6^1. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 8. - (1) Procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de cãtre Preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu recomandarea ministrului justiţiei, dintre procurorii care au o vechime minimã de 18 ani în funcţia de magistrat, pe o perioadã de 5 ani, fãrã posibilitatea reînvestirii.
(2) Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie sunt promovaţi sau transferaţi pe baza raportului consultativ al Colegiului de conducere al acestui parchet.»
6^2. La articolul 9, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
«(2) Condiţiile minime de vechime pe care trebuie sã le îndeplineascã procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie sunt:
a) pentru funcţia de procuror consilier al procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie şi procuror şef secţie al Parchetului Naţional Anticorupţie, o vechime de 18 ani în funcţia de magistrat;
b) pentru funcţia de procuror în cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie, o vechime în funcţia de magistrat de 15 ani.»"
4. La titlul II articolul IV, partea introductivã a punctului 7, precum şi alineatele (5) şi (6) ale articolului 10 vor avea urmãtorul cuprins:
"7. Alineatele (3), (5), (6) şi (8) ale articolului 10 vor avea urmãtorul cuprins:
..............................................................................
«(5) Detaşarea ofiţerilor de poliţie judiciarã în cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie se face, la propunerea procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, iar numirea acestora în funcţii se face prin ordin al procurorului general al acestui parchet. Pot fi numiţi în cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie numai ofiţerii care au absolvit o formã de învãţãmânt superior şi au minimum 6 ani vechime în structuri cu atribuţii de constatare, investigare şi cercetare a infracţiunilor de corupţie.
(6) Ofiţerii de poliţie judiciarã sunt detaşaţi în interesul serviciului pe o perioadã de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii detaşãrii în funcţie, cu acordul acestora.»"
5. La titlul II articolul IV, dupã punctul 7 se introduce un nou punct, punctul 7^1, cu urmãtorul cuprins:
"7^1. La articolul 10, alineatul (9) se abrogã."
6. La titlul II articolul IV punctul 8, alineatul (2) al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Specialiştii prevãzuţi la alin. (1) au calitatea de funcţionar public şi îşi desfãşoarã activitatea sub directa conducere, supraveghere şi control nemijlocit al procurorilor din Parchetul Naţional Anticorupţie. Specialiştii au drepturile şi obligaţiile prevãzute de lege pentru funcţionarii publici, cu excepţiile menţionate în prezenta ordonanţã de urgenţã. De asemenea, specialiştii beneficiazã, în mod corespunzãtor, de drepturile prevãzute la <>art. 26 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 177/2002 privind salarizarea şi alte drepturi ale magistraţilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
7. La titlul II articolul IV punctul 9, litera b) a alineatului (1) al articolului 13 va avea urmãtorul cuprins:
"b) dacã, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de gravitatea perturbãrii aduse unei autoritãţi publice, instituţii publice sau oricãrei alte persoane juridice ori de valoarea sumei sau a bunului care formeazã obiectul infracţiunii de corupţie, sunt comise de cãtre deputaţi, senatori, membri ai Guvernului, secretari de stat ori subsecretari de stat şi asimilaţii acestora, judecãtorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ai Curţii Constituţionale, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Legislativ, Avocatul Poporului şi adjuncţii sãi, consilierii prezidenţiali şi consilierii de stat din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, consilierii de stat ai primului-ministru, membrii, procurorii şi controlorii financiari ai Curţii de Conturi şi ai camerelor judeţene de conturi, guvernatorul şi viceguvernatorul Bãncii Naţionale a României, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, ceilalţi magistraţi, ofiţeri, amirali, generali şi mareşali, ofiţeri de poliţie şi agenţi de poliţie, indiferent de gradul profesional, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti, primarii şi viceprimarii sectoarelor municipiului Bucureşti, primarii şi viceprimarii municipiilor, oraşelor şi comunelor, consilierii judeţeni şi locali, prefecţi, subprefecţi, persoane cu funcţii de conducere ale autoritãţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, precum şi cele de control ale acestora, notarii publici, avocaţii, comisarii Gãrzii Financiare, membrii consiliilor de administraţie şi persoanele care deţin funcţii de conducere, de la director inclusiv, în cadrul regiilor autonome de interes naţional, al companiilor şi societãţilor naţionale, al bãncilor şi societãţilor comerciale la care statul este acţionar majoritar, al instituţiilor publice care au atribuţii în procesul de privatizare şi al unitãţilor centrale financiar-bancare, persoanele prevãzute la <>art. 8^1 din Legea nr. 78/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, lichidatorii judiciari, personalul vamal, executorii judecãtoreşti şi executorii Autoritãţii pentru Valorificarea Activelor Statului."
8. La titlul II articolul IV punctul 15, articolul 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - (1) Procurorii din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie beneficiazã de toate drepturile stabilite pentru magistraţi în <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 177/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în alte acte normative, precum şi în prezenta ordonanţã de urgenţã. Aceştia sunt salarizaţi potrivit anexei nr. 1 cap. A nr. crt. 2-11 din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 177/2002 .
(2) Specialiştii din Parchetul Naţional Anticorupţie beneficiazã de drepturile prevãzute în <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 192/2002 privind reglementarea drepturilor de naturã salarialã ale funcţionarilor publici, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi de drepturile prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã. Salariul de bazã al specialiştilor se stabileşte potrivit anexei nr. 1 cap. A nr. crt. 29 din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 177/2002 .
(3) Ofiţerii de poliţie judiciarã din Parchetul Naţional Anticorupţie beneficiazã, cu excepţia sporului pentru orele prestate peste durata normalã a timpului de lucru şi a celor lucrate în zilele de repaus sãptãmânal sau în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare, nu se lucreazã, de drepturile prevãzute la art. 11 şi în anexa nr. 4 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 38/2003 privind salarizarea şi alte drepturi ale poliţiştilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 353/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi de drepturile prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã. Salariul pentru funcţia îndeplinitã de ofiţerul de poliţie judiciarã se stabileşte potrivit anexei nr. 1 cap. A nr. crt. 29 din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 177/2002 , de şeful de birou, potrivit anexei nr. 1 cap. A nr. crt. 28, de şeful de serviciu, potrivit anexei nr. 1 cap. A nr. crt. 27 şi de şeful de brigadã, potrivit anexei nr. 1 cap. A nr. crt. 26.
(4) Ofiţerii de poliţie judiciarã şi specialiştii din Parchetul Naţional Anticorupţie beneficiazã în mod corespunzãtor de drepturile prevãzute în <>art. 17 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 177/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(5) Personalul prevãzut la alin. (1), judecãtorii care compun completele de judecatã specializate în infracţiunile de corupţie - potrivit <>art. 29 din Legea nr. 78/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare -, procurorii care participã la judecarea acestor cauze, preşedintele, vicepreşedintele, preşedinţii de secţii şi judecãtorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, adjuncţii sãi şi procurorii din Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie beneficiazã de un spor de 40% la indemnizaţia de încadrare brutã lunarã. Personalul din Parchetul Naţional Anticorupţie prevãzut la alin. (2) şi (3) beneficiazã de un spor de 30% pentru activitatea specializatã de combatere a infracţiunilor de corupţie pe care o desfãşoarã.
(6) Salarizarea personalului auxiliar de specialitate şi a personalului economic şi administrativ este cea prevãzutã de lege pentru aceleaşi categorii de personal al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
(7) Indemnizaţiile de încadrare brute lunare sau salariile de bazã brute, precum şi alte drepturi salariale ale personalului prevãzut la alin. (1)-(3) şi (5) se stabilesc de procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, potrivit legii.
(8) Drepturile bãneşti şi materiale ale magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate, cadre militare în activitate, precum şi ale ofiţerilor de poliţie judiciarã şi ale personalului civil auxiliar şi de altã specialitate din structurile Parchetului Naţional Anticorupţie se plãtesc din fondurile acestui parchet.
(9) Modul de acordare a sporurilor la indemnizaţiile de încadrare brute lunare prevãzute la alin. (5) se stabileşte prin norme aprobate prin ordin al ministrului justiţiei."
9. La titlul II articolul IV, dupã punctul 16 se introduce un nou punct, punctul 16^1, cu urmãtorul cuprins:
"16^1. Dupã articolul 28^2 se introduce un nou articol, articolul 28^3, cu urmãtorul cuprins:
«Art. 28^3. - Drepturile personalului Parchetului Naţional Anticorupţie, trimis în strãinãtate sau invitat pe contul organizaţiilor ori al altor parteneri strãini, se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al procurorului general al acestui parchet, iar cheltuielile necesare pentru deplasãrile în strãinãtate se aprobã, în limitele reglementãrilor aprobate personalului instituţiilor publice, de cãtre procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie.»"
ART. II
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi, art. 11, precum şi pct. 9 al capitolului B din anexa nr. 1 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 177/2002 privind salarizarea şi alte drepturi ale magistraţilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 924 din 18 decembrie 2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 347/2003 , se abrogã.
ART. III
Dispoziţiile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 24/2004 privind promovarea în funcţie a procurorilor se aplicã începând cu data de 1 ianuarie 2005.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 16 decembrie 2004.
Nr. 601.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016