Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 60 din 22 martie 2007  pentru modificarea si completarea   Legii pomiculturii nr. 348/2003     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 60 din 22 martie 2007 pentru modificarea si completarea Legii pomiculturii nr. 348/2003

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 212 din 28 martie 2007

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea pomiculturii nr. 348/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 541 din 28 iulie 2003, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prezenta lege reglementeazã cadrul de dezvoltare a pomiculturii, înfiinţarea şi exploatarea plantaţiilor pomicole, producerea şi valorificarea fructelor, pe baza fundamentãrii ştiinţifice şi extensiei progresului tehnic, în condiţiile organizãrii comune de piaţã în sectorul fructelor."
2. Alineatul (1) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Organul de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniu care elaboreazã strategia de dezvoltare a pomiculturii este Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale."
3. La articolul 2, dupã litera a), a alineatului (2) se introduce o nouã literã, litera a^1), cu urmãtorul cuprins:
"a^1) introducerea în culturã a speciilor şi soiurilor competitive pe plan european;".
4. La articolul 3, litera b) a alineatului 1 se abrogã.
5. La articolul 3, litera c) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"c) siguranţa alimentarã şi valorificarea fructelor şi produselor din fructe în condiţii de calitate;".
6. Titlul capitolului II va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL II
Patrimoniul pomicol"
7. La capitolul II, titlurile secţiunilor 1 şi a 2-a se abrogã.
8. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Patrimoniul pomicol se compune din urmãtoarele grupe: pomi şi arbuşti fructiferi, indiferent de sistemul de culturã, cãpşunãrii, pepiniere pomicole, inclusiv terenurile pentru asolamente, terenurile în pregãtire pentru plantare şi terenurile din intravilan plantate cu pomi, arbuşti fructiferi şi cãpşuni.
(2) Pãstrarea patrimoniului pomicol, menţinerea şi ridicarea valorii biologice şi a potenţialului productiv al plantaţiilor de pomi, arbuşti fructiferi şi cãpşuni şi protejarea mediului înconjurãtor, a apei, solului şi pãstrarea ecosistemului şi biodiversitãţii revin cultivatorilor."
9. La articolul 5, partea introductivã a alineatului (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Sistemul de culturã se defineşte prin densitate, sortimente, tehnologii, performanţe tehnice şi economice şi se clasificã în urmãtoarele grupe:".
10. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Plantaţiile de pomi fructiferi, arbuşti fructiferi şi cãpşuni se realizeazã cu precãdere în zonele consacrate, pe terenuri cu condiţii ecologice favorabile fiecãrei specii, denumite areale pomicole.
(2) Arealele pomicole reprezintã zona geograficã a culturii pomilor şi arbuştilor fructiferi, constituie o categorie distinctã a fondului funciar şi sunt prevãzute în anexa nr. 2.
(3) Pomii şi arbuştii fructiferi situaţi în curţi, grãdini, pãşuni, fâneţe, aliniamente şi ale cãror produse nu fac obiectul comercializãrii pe piaţã fac parte din categoria pomi rãzleţi şi nu se evidenţiazã în cadastrul pomicol.
(4) Evidenţa pomilor rãzleţi se ţine separat, în scop statistic."
11. Articolul 7 se abrogã.
12. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor organizeazã inventarierea patrimoniului pomicol o datã la 5 ani.
(2) Procedurile pentru desfãşurarea inventarierii şi modelul formularelor pentru inventarierea plantaţiilor pomicole se stabilesc prin ordin comun al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale şi al ministrului administraţiei şi internelor."
13. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Tehnologiile de înfiinţare şi întreţinere a plantaţiilor pomicole, pe specii, se reactualizeazã şi se elaboreazã de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomiculturã Piteşti Mãrãcineni şi se distribuie prin Agenţia Naţionalã de Consultanţã Agricolã, denumitã în continuare ANCA."
14. Articolele 10, 11, 12, 13 şi 14 se abrogã.
15. Secţiunea a 3-a a capitolului II devine capitolul II^1.
16. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Înfiinţarea plantaţiilor de pomi, arbuşti fructiferi şi cãpşuni se face în zone consacrate, alegerea speciilor şi soiurilor este opţiunea liberã a oricãrui proprietar sau deţinãtor de teren, la recomandarea specialiştilor autorizaţi în acest scop, conform prevederilor legale.
(2) Plantarea pomilor fructiferi din categoria pomi rãzleţi în grãdini şi curţi, precum şi în terenurile din extravilan se face respectându-se distanţele faţã de limita proprietãţii vecinilor, astfel:
a) la 2 m de rãzor sau gard, pomi cu talie micã;
b) la cel puţin 3 m de rãzor sau gard, pomi cu talie mare."
17. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomiculturã, prin ANCA, fac recomandãri periodice cu privire la soiurile speciilor pomicole performante, care asigurã producţii de calitate, competitive, solicitate de piaţã, pentru a fi introduse în culturã."
18. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Proprietarii şi deţinãtorii legali de terenuri, care doresc sã înfiinţeze plantaţii pomicole, beneficiazã de ajutoare financiare din partea statului în conformitate cu legislaţia în vigoare."
19. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 19 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) Plantaţiile de pomi cu suprafaţã mai mare de 0,5 ha şi cele de arbuşti fructiferi de peste 0,2 ha, situate în zone, bazine şi centre consacrate, se înfiinţeazã în baza autorizaţiei de plantare eliberate de direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti.
(2) Pentru plantaţiile de pomi cu suprafaţa mai mare de 2 ha şi pentru plantaţiile de arbuşti fructiferi cu suprafaţa mai mare de 0,5 ha autorizaţia de plantare se elibereazã în baza unui proiect de înfiinţare a plantaţiei pomicole elaborat de persoane autorizate şi avizat de institutul de cercetare-dezvoltare pentru pomiculturã sau de staţiunea de cercetare-dezvoltare pomicolã din zonã."
20. Articolul 20 se abrogã.
21. Alineatul (1) al articolului 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Defrişarea plantaţiilor de pomi şi arbuşti fructiferi de interes comercial aparţinând persoanelor fizice sau juridice se face numai în baza autorizaţiei de defrişare eliberate de cãtre direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare, şi are scop statistic."
22. La articolul 21, dupã alineatul (1) se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Condiţiile minime pentru autorizarea defrişãrii plantaţiilor pomicole sunt:
a) plantaţia prezintã goluri şi pomi uscaţi în proporţie de 60%;
b) plantaţia se aflã în declin şi prezintã infecţii provocate de micoze, bacterii, viruşi, a cãror combatere nu se justificã economic;
c) au durata normalã de funcţionare expiratã;
d) în cazurile când se solicitã defrişarea plantaţiilor de nuc şi de castan comestibil în masiv, cererea de defrişare va fi însoţitã de documente privind expertiza tehnicã efectuatã de un institut de cercetare-dezvoltare pentru agriculturã sau de staţiunea de cercetare-dezvoltare pomicolã din zonã; criteriile care stau la baza documentaţiei în vederea autorizãrii tãierii exemplarelor de nuc şi castan comestibil, precum şi a defrişãrii lor când sunt în masiv se stabilesc conform prevederilor prezentei legi.
(1^2) Cererea pentru obţinerea autorizaţiei de defrişare se depune la direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu 3 luni înainte de executarea defrişãrii."
23. Dupã articolul 21 se introduce un nou articol, articolul 21^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 21^1. - (1) Materialul lemnos rezultat din defrişarea plantaţiilor pomicole şi a nucilor este proprietatea fiecãrui deţinãtor legal al plantaţiei şi al pomilor rãzleţi, care îl poate comercializa sau utiliza în mod liber.
(2) În cazul comercializãrii, materialul lemnos trebuie sã fie însoţit de autorizaţia de defrişare eliberatã în conformitate cu prevederile prezentei legi, precum şi de avizul de însoţire a materialului lemnos."
24. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Cultura nucului din categoria pomi rãzleţi este supusã şi urmãtoarelor prevederi speciale:
a) plantarea nucilor se face cu materialul sãditor selecţionat, provenit din pepiniere autorizate; terenurile supuse eroziunii se pot planta şi cu biotipuri locale provenite de la pepiniere silvice;
b) tãierea nucilor şi castanilor comestibili din categoria pomi rãzleţi, indiferent de proprietar, se face pe baza autorizaţiei-model prevãzute în anexa nr. 3;
c) cererea pentru tãierea nucilor/castanilor comestibili din categoria pomi rãzleţi solicitatã de persoanele fizice sau juridice se depune cu cel puţin o lunã înaintea executãrii tãierii, iar aceasta se verificã şi se aprobã de specialiştii direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
d) criteriile care stau la baza documentaţiei în vederea autorizãrii tãierii nucilor rãzleţi/castanilor comestibili sunt:
1. pomii sunt îmbãtrâniţi şi prezintã ramuri uscate în proporţie de 60% din coroanã;
2. pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmeazã sã se construiascã obiective de interes naţional sau de interes al comunitãţii locale;
3. pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere."
25. La articolul 24 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Nucii şi castanii comestibili pentru care s-a obţinut autorizaţia de defrişare se vor marca dupã sistemul practicat la marcarea speciilor forestiere."
26. Articolul 26 se abrogã.
27. La articolul 27, litera a) a alineatului (3) va avea urmãtorul cuprins:
"a) produsele oferite de cãtre producãtori la centrul special de pregãtire, ambalare, marcare, destinate vânzãtorilor angro sau în detaliu;".
28. Articolul 29 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - (1) Analiza fructelor care fac obiectul vânzãrii pe piaţã pentru consumul uman privind conţinutul de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe este obligatorie şi se efectueazã de laboratoarele acreditate, cel puţin o datã pe an sau la cererea beneficiarilor.
(2) Evidenţa tratamentelor şi a substanţelor utilizate în plantaţiile pomicole, destinate comercializãrii fructelor, se ţine de cãtre producãtori şi se supune controlului Inspecţiei de stat pentru controlul tehnic în producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor, organism autorizat prin lege în acest scop."
29. Articolul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - (1) Fructele proaspete destinate consumului uman, care se comercializeazã de operatorii economici, vor fi însoţite de documente fiscale în care se vor înscrie de cãtre emitent calitatea şi conformitatea cu standardele de comercializare.
(2) Micii producãtori, persoane fizice, care nu sunt organizaţi în forme asociative, pot comercializa fructe în pieţele stradale sau tradiţionale din zona de producţie şi au obligaţia de a expune la vânzare produsele în condiţii de calitate şi igienã pentru a asigura protecţia şi siguranţa alimentarã a consumatorului.
(3) Fructele care fac obiectul comercializãrii la export pentru consum în stare proaspãtã vor fi însoţite de un certificat de conformitate cu standardul de comercializare emis de organismul de control autorizat conform legii."
30. Articolul 31 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) Prelucrarea fructelor în scop comercial poate fi fãcutã de cãtre operatori economici autorizaţi pentru aceastã activitate, cu mijloace proprii sau grupaţi în diferite forme de cooperare.
(2) Fructele destinate prelucrãrii industriale circulã însoţite de documente fiscale de conformitate, emise de producãtor sau comerciant, dupã caz, pe care se va înscrie destinaţie industrialã, şi trebuie sã prezinte condiţii minime de calitate.
(3) Fructele comercializate la export pentru prelucrarea industrialã vor fi însoţite de un certificat de destinaţie industrialã emis de cãtre organismele de control autorizate conform legii.
(4) Modelul certificatului de conformitate cu standardele de calitate, precum şi modelul certificatului de destinaţie industrialã sunt prevãzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
31. Articolul 32 se abrogã.
32. Articolul 33 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - (1) Dreptul de folosire de cãtre producãtori a unor denumiri de origine geograficã sau produs tradiţional pentru anumite loturi de fructe proaspete ori prelucrate se acordã prin certificat de atestare a originii geografice, în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare.
(2) Certificatul prevãzut la alin. (1) se elibereazã de cãtre organele abilitate în acest scop, pe baza verificãrilor fãcute de specialişti împuterniciţi pentru controlul respectãrii condiţiilor impuse pentru producerea fructelor şi prelucrarea acestora."
33. Articolele 34-40 şi 43 se abrogã.
34. Articolul 44 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - Defrişarea fãrã autorizaţie a plantaţiilor de pomi fructiferi, indiferent de forma de proprietate, cu o suprafaţã mai mare de 0,5 ha, sau a plantaţiilor de arbuşti fructiferi cu o suprafaţã mai mare de 0,2 ha, precum şi a nucilor sau a castanilor comestibili, indiferent de sistemul de culturã, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei."
35. Articolul 45 se abrogã.
36. Articolul 46 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 1.000 lei la 5.000 lei urmãtoarele fapte:
a) înfiinţarea plantaţiilor cu suprafeţe mai mari de 0,5 ha de pomi fructiferi şi a suprafeţelor mai mari de 0,2 ha de arbuşti fructiferi de fiecare operator economic sau de familie ori extinderea peste aceastã limitã a celor existente, fãrã autorizaţie de plantare, cu nerespectarea dispoziţiilor art. 19;
b) nerespectarea prevederilor art. 27 privind obligativitatea consemnãrii în documentele de comercializare a calitãţii produsului destinat consumului în stare proaspãtã sau a celor destinate prelucrãrii industriale;
c) nerespectarea prevederilor art. 29 alin. (1) privind analiza conţinutului de reziduuri, contaminanţi şi alte substanţe, precum şi a celor privind evidenţa tratamentelor şi a substanţelor utilizate;
d) nerespectarea prevederilor art. 33 privind folosirea neautorizatã a denumirii de origine geograficã sau de produs tradiţional."
37. Dupã articolul 46 se introduce un nou articol, articolul 46^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 46^1. - Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 1.500 lei la 3.500 lei obstrucţionarea inspectorilor ISCTPVLF în exercitarea atribuţiilor lor privind controlul respectãrii reglementãrilor în vigoare de cãtre importatorii, exportatorii, comercianţii, producãtorii, depozitele şi responsabilii centrelor de expediere sau de oricare altã persoanã implicatã în producerea sau comercializarea fructelor."
38. Articolul 47 se abrogã.
39. Articolul 48 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute în prezenta lege se fac prin proces-verbal încheiat de organele de control abilitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, potrivit atribuţiilor ce le revin conform legii."
40. Articolul 52 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 52. - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta lege."
41. Anexele nr. 3a) şi 3b) devin anexa nr. 3, cu urmãtorul cuprins:

"ANEXA Nr. 3

AUTORIZAŢIE DE TĂIERE/DEFRIŞARE
- model -


┌─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR │ MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR │
│ SI DEZVOLTARII RURALE │ SI DEZVOLTARII RURALE │
│ │ │
│DIRECTIA PENTRU AGRICULTURA SI │ DIRECTIA PENTRU AGRICULTURA SI │
│DEZVOLTARE RURALA .................. │ DEZVOLTARE RURALA ................. │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ AUTORIZATIE Nr. .../...... │ AUTORIZATIE Nr. ..../..... │
│ │ │
│Operatorul economic/persoana fizica │In conformitate cu prevederile Legii │
│..................................., │pomiculturii nr. ............ │
│cu sediul/domiciliul in comuna/orasul│Se autorizeaza operatorul economic/ │
│.....................................│persoana fizica ............. │
│judetul ..........................., │cu sediul/domiciliul in comuna/orasul...│
│solicita taierea/defrisarea a ....ha/│judetul ............................., │
│bucati nuci/castani comestibili. │pentru taierea/defrisarea a ... ha/ │
│ │bucati nuci/castani comestibili │
│ │din locurile urmatoare: .............. │
│ │Solicitantul a plantat nuci/castani │
│ │comestibili ....... ha/bucati in zona │
│ │.............................. . │
│ │ │
│ Director executiv, │ Director executiv, │
│ ...................... │ ...................... │
│ (nume si prenume) │ (nume si prenume) │
│ Semnatura si stampila │ Semnatura si stampila │
│ │ │
│ │ │
│ Data eliberarii ............... │ Data eliberarii ..............." │
│ │ │
│N.B.: Autorizatia se tipareste pe o │ │
│singura fata in registru de 100 de │ │
│file si se completeaza intr-un singur│ │
│exemplar. │ │
└─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘



ART. II
Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, în termen de 90 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VALER DORNEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 22 martie 2007.
Nr. 60.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016