Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 6 din 5 februarie 1992  privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 6 din 5 februarie 1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor

EMITENT: Parlamentul Romaniei
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 16 din 10 februarie 1992
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
(1) Salariaţii au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna plãtit, cu o durata minima de 18 zile lucrãtoare.
(2) Pentru ţinerii în virsta de pînã la 18 ani, durata minima a concediului de odihna este de 24 de zile lucrãtoare.
(3) Durata concediului de odihna, stabilitã în condiţiile prezentei legi, este corespunzãtoare activitãţii desfãşurate timp de un an.
ART. 2
(1) Salariaţii care presteazã munci grele, periculoase sau vãtãmãtoare, ori lucreazã în locuri de munca în care exista astfel de condiţii, stabilite potrivit <>Legii nr. 31/1991 , au dreptul, în fiecare an, la un concediu de odihna suplimentar cu o durata minima de 3 zile lucrãtoare.
(2) Salariaţii nevãzãtori au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna suplimentar cu o durata de 6 zile lucrãtoare.
(3) Salariaţii încadraţi în grade de invaliditate au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna suplimentar de 3 zile lucrãtoare.
(4) Concediile de odihna suplimentare acordate potrivit alin. (1) se cumuleazã cu cele acordate potrivit alin. (2) sau, dupã caz, potrivit alin. (3).
ART. 3
Pe durata concediului de odihna, salariaţii au dreptul la o indemnizaţie care nu poate fi mai mica decît salariul de baza, sporul de vechime şi indemnizaţia pentru funcţia de conducere, luate împreunã.
ART. 4
(1) Durata concediului de odihna, inclusiv a concediului de odihna suplimentar, şi cuantumul indemnizaţiei cuvenite pe durata acestuia pentru fiecare salariat se stabilesc prin contractul individual de munca, cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi şi a clauzelor convenite prin contractele colective de munca.
(2) La stabilirea duratei concediului de odihna în cadrul negocierilor, partenerii sociali pot avea în vedere şi vechimea în munca a salariaţilor.
ART. 5
(1) Regulile privind efectuarea concediilor de odihna şi compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat se stabilesc prin contractele colective de munca.
(2) Programarea efectuãrii concediilor de odihna se stabileşte anual de conducerea unitãţii, împreunã cu reprezentanţii sindicatelor sau, dupã caz, ai salariaţilor.
(3) Compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat este permisã doar în cazurile în care:
a) contractul de munca al salariatului a încetat;
b) salariatul este chemat pentru îndeplinirea serviciului militar;
c) este prevãzut în mod expres într-o lege specialã.
ART. 6
Salariaţii din administraţia publica, din organele de justiţie şi procuratura şi din alte organe de stat beneficiazã, în fiecare an, de un concediu de odihna plãtit, cu o durata minima de 21 zile lucrãtoare.
ART. 7
Regulile privind durata concediului de odihna, inclusiv a concediului de odihna suplimentar, cuantumul indemnizaţiei cuvenite, programarea, efectuarea, întreruperea şi amînarea concediului de odihna, precum şi compensarea în bani a concediului neefectuat se stabilesc, în limitele şi cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi, prin:
a) hotãrîre a Guvernului, pentru salariaţii din administraţia publica, regiile autonome cu specific deosebit şi din unitãţile bugetare;
b) regulamente, pentru salariaţii din justiţie, procuratura şi alte organe de stat.
ART. 8
(1) Personalul didactic beneficiazã de un concediu de odihna cu o durata egala cu vacanta de la sfîrşitul anului şcolar, dar nu mai puţin de 62 zile calendaristice.
(2) Personalul didactic beneficiazã de concediu de odihna cu durata integrala, dacã a funcţionat în tot cursul anului şcolar sau universitar. În cazul în care angajarea s-a fãcut dupã începerea anului şcolar sau universitar, durata concediului este proporţionalã cu timpul cuprins între data angajãrii şi sfîrşitul anului şcolar sau universitar.
(3) Personalul din activitatea de cercetare ştiinţificã, atestat, beneficiazã de un concediu de odihna de minimum 24 zile lucrãtoare.
ART. 9
Orice convenţie prin care se renunţa total sau în parte la dreptul la concediul de odihna este interzisã.
ART. 10
(1) În afarã concediului de odihna, salariaţii au dreptul la zile libere, plãtite, în cazul unor evenimente familiale deosebite.
(2) Pentru rezolvarea unor situaţii personale, salariaţii au dreptul la concedii fãrã plata.
(3) Situaţiile în care salariaţii beneficiazã de zile libere plãtite sau de concedii fãrã plata, procedura de acordare a acestora şi numãrul de zile se stabilesc potrivit art. 5 alin. (1) sau, dupã caz, art. 7, care se aplica în mod corespunzãtor.
ART. 11
Societãţile comerciale, regiile autonome, celelalte unitãţi economice cu capital de stat mixt sau privat, instituţiile publice, administraţia publica centrala şi localã şi celelalte organe de stat vor asigura ca pînã la 31 decembrie 1992 toţi salariaţii sa efectueze concediul de odihna pe anul 1992 şi pe anii anteriori. Dacã efectuarea concediului de odihna nu este posibila, se va asigura compensarea în bani a concediului neefectuat, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare în perioada pentru care era aferent concediul neefectuat.
ART. 12
(1) Prezenta lege se aplica începînd cu anul 1992.
(2) Se abroga actele normative şi prevederile referitoare la concediul de odihna, concediul suplimentar de odihna şi concedii fãrã plata, cuprinse în anexa la prezenta lege, precum şi orice dispoziţii contrare.

ANEXA 1

LISTA
actelor normative şi prevederilor referitoare la concediul de odihna, concediul suplimentar de odihna şi concedii fãrã plata acordate pentru interese personale, care se abroga

I. Acte normative care se abroga în totalitate:
- <>Legea nr. 26/1967 privind concediul de odihna al angajaţilor.
- <>Decretul nr. 338/1983 pentru modificarea <>Legii nr. 26/1967 privind concediul de odihna al angajaţilor.
- <>H.C.M. nr. 1149/1968 privind stabilirea criteriilor pentru determinarea locurilor de munca cu condiţii deosebite pentru care se acorda concedii suplimentare de odihna şi a locurilor de munca pentru care durata concediului suplimentar de odihna poate depãşi 12 zile lucrãtoare.
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 436/1990 privind stabilirea locurilor de munca sau activitãţilor ce dau dreptul la concediu suplimentar de odihna, precum şi durata acestuia.
- Hotãrîrea Guvernului nr. 650/1990 privind acordarea concediului de odihna pentru personalul din unitãţile subordonate Ministerului Industriei Uşoare.
II. Prevederile referitoare la concediul de odihna, concediul suplimentar de odihna şi concedii fãrã plata acordate pentru interese personale, care se abroga, cuprinse în urmãtoarele acte normative:
- <>Art. 125, 126 şi 163 din Codul muncii - Legea nr. 10/1972 .
- <>Decretul-lege nr. 98/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din transporturile pe calea feratã.
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 163/1990 în legatura cu unele drepturi privind activitãţile şi întreprinderile din cadrul Ministerului Industriei Electrotehnice şi Electronice.
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 164/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din cadrul combinatelor din metalurgia neferoasa.
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 178/1990 privind acordarea unor drepturi personalului de la Întreprinderea chimica "Carbosim" Copsa Mica, a celui de la fabricarea şi ambalarea negrului de fum din cadrul C.P. Pitesti.
- Hotãrîrea Guvernului nr. 199/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din cadrul Combinatului metalurgic de metale neferoase Copsa Mica.
- Hotãrîrea Guvernului nr. 266/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din industria extractiva, de petrol şi gaze.
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 267/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din industria miniera.
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 268/1990 privind unele mãsuri pentru îmbunãtãţirea activitãţii în unitãţile subordonate Ministerului Industriei Metalurgice.
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 314/1990 privind unele mãsuri pentru îmbunãtãţirea şi acordarea unor drepturi personalului din activitatea geologica.
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 542/1990 privind stabilirea unor drepturi pentru personalul care îşi desfãşoarã activitatea în unitãţi, subunitati şi formaţii de lucru cu profil de otelarii, turnatorii, forje, tratamente termice şi acoperiri metalice din ramura construcţii de maşini.
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 610/1990 privind acordarea unor drepturi nevazatorilor.
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 672/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din întreprinderile, unitãţile şi subunitatile de producţie industriala, exploatare portuara şi de servicii tehnice, aparţinînd Departamentului industriei materialelor de construcţii şi instalaţii din cadrul Ministerului Construcţiilor.
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 811/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din cadrul Departamentului industriei lemnului.
------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016